CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gândul zilei. Basescu a decorat un neisprăvit care scria că „românii sunt un popor cu substanţă tîrîtă”…


 

 

 

 

 

 

“Un popor cu substanţă tîrîtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare.”

“Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…”

 

 

Din volumul “Politice”, scris de H.R. Patapievici, ediţia 1996

 

Tot H.R.Patapievici mai spunea in 1996 despre Romania ca : “Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.”

Ce ar putea sa-i transmita  poporul român, altceva decât ca el si altii ca el sunt niste zdrenţe ?

Pâna la urma, câţi dintre noi au idee ca acest prapadit, nu este nici macar român ?

 

 

 

 

 

Image result for basescu si patapievici photos

 

 

Despre acest ipochimen intitulat Horia-Roman Patapievici, s-a afirmat, mai mult sau mai puţin ex­plicit, că ar avea niscaiva legături cu afacerile secrete ale unor servicii străine, ca activ şi totodată nociv agent de influenţă.

Avem, din păcate, şi o tradiţie a trădării, prin care unii s-au definit dintotdeauna.

Este şi cazul lui Dionis  Patapievici, un agent racolat de N.K.V.D. la începutul anilor ’40 în Cernăuţi şi infiltrat apoi în secţia Gestapo-ului din Viena, de unde, în 1947-1948, a fost trecut  în România.

Dionis Patapievici, tatăl lui Horia-Roman, a  lucrat oficial în slujba Comandamentului Militar din Austria al Armatei Roşii.

Conform biografiei oficiale romantate, tanarul Patapievici a fost descoperit si apreciat de Virgil Ierunca de la radio Europa Libera, pe cand scria la saptamanalul Uniunii Scriitorilor a lui Mircea Dinescu, “Contrapunct”.

Nimeni nu ne lamureste insa cum a ajuns acest inginer, din cercetator  la Institutul pentru Studierea Semiconductorilor, din cadrul Intreprinderii de Cercetare si Productie Materiale Semiconductoare din Bucuresti – sa scrie la “Contrapunct” si la revista “22″, a Grupului pentru Dialog Social, al carui membru a devenit rapid, ditamai “cercetatorul privat in istoria ideilor”, dupa cum se autodescrie.

 Patapievici si-a confectionat– cu profesionalism, am putea spune – o  biografie, care da bine: fiu de detinut politic.

Monica Lovinescu, in Jurnal, 1990-1993, la pagina 291, il prezinta astfel pe fizicianul ajuns la Paris cu o bursa de doua luni (?!):

“Descoperim un tanar (are 35 de ani si pare cu vreo zece mai putin) simplu, emotionant si emotionat, aproape patetic, care ne vorbeste de tatal lui iesind din inchisoare si nespunandu-i nimic din cele petrecute acolo.”

Presedintele Traian Basescu l-a decorat in 2014, pe Horia Roman Patapievici, cu Ordinul Naţional „Serviciul credincios” în grad de cavaler.

Potrivit acestui decret, decoraţia i-a fost acordată lui Patapievici la propunerea Ministrului Culturii, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane, contribuind, pe această cale, la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei”.

Ceremonia a fost organizată în contextul în care premierul Victor Ponta a refuzat să contrasemneze decretele prin care erau decoraţi membrii fostei conduceri a Institutul Cultural Român, inclusiv H R Patapievici, de atitudini anti-româneşti .

 La randul sau, Baselu’ nu a cedat si l-a decorat pe acest Patapievici, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor”.

Care idei  si cât de inalta poate fi aprecierea venita de la un personaj cu nivelul Basescului ?

25/08/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. […] Cf. https://www.blogulautorului.ro/2016/05/rusuinarea-romaniei-de-catre-horia-roman-patapievici/; https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/08/25/88701/[39] Cf. Michael Shafir, în cartea cu titlul idiot TRECUTUL PREZENT, Cluj-Napoca, 2018, pag. […]

    Apreciază

    Pingback de Nu am tras primul, ci ultimul! (2) | BLOG DE ISTORIE MILITARĂ | 18/03/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: