CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Rusia si focarele separatiste din R.Moldova


 

 

 

 (Foto: paginaderusia.ro)

Foto: Afis electoral al Irinei Vlah, bașkana autonomiei Găgăuze, care  a câștigat alegerile cu slogane de genul „Împreună cu Rusia”…

 

 

Alexandru Vakulovski // Cadouri pentru separatismul găgăuz

 

Cred că nu-i un secret pentru nimeni că Rusia e interesată să păstreze focarele separatiste din Moldova.

Cu cât e mai slabă Moldova, cu atât mai mare e dorința de-a coti spre uniunea vamală inexistentă, care a devenit deja o metaforă pentru nostalgicii URSS.

Irina Vlah, bașkana autonomiei Găgăuze, a câștigat alegerile cu slogane ca „Împreună cu Rusia”, decorate de drapelul Federației Ruse.

La fel ca în Transnistria, deja ai impresia că nu ești în Moldova când ajungi în Găgăuzia.

Spre deosebire de restul Moldovei, Găgăuzia n-a suferit în urma embargoului rusesc pentru vin, fructe și legume.

Pe lângă asta, destul de constant, găgăuzii primesc ajutoare de la frații mai mari.

Iată un fragment de raport al Ambasadei Ruse pe această temă:

“La 7 iulie 2016, în or. Comrat s-a desfăşurat ceremonia festivă de înmânare a ajutorului umanitar din partea Rusiei Unităţii administrativ-teritoriale Găgăuzia.

Onorînd o însărcinare a Preşedintelui Federaţiei Ruse şi în conformitate cu ordinul Guvernului FR, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Rusiei în Moldova, F.Muhametşin, a transmis în dar poporului găgăuz două unităţi de maşini de pompieri de marca „Kamaz” şi „Ural”, anul producerii 2016, care au fost aduse de către specialiştii Ministerului Situaţiilor Excepţionale (MSE) al Rusiei.

Autospecialele au fost puse la dispoziţia unităţilor de pompieri din oraşul Comrat şi raionul Vulcăneşti.

În luarea sa de cuvînt F.Muhametşin a subliniat că partea rusă intenţionează să dezvolte în continuare cooperarea fructuoasă cu Găgăuzia. În timpul apropiat este planificată transmiterea unei maşini pentru serviciul de medicină urgentă şi cinci autobuze şcolare.

Costul total al ajutorului umanitar constituie circa 42 de milioane de ruble. Ajutorul umanitar furnizat va contribui la soluţionarea efectivă a sarcinilor de asigurare a funcţionalităţii populaţiei Găgăuziei, oferirea de ajutor urgent oamenilor, va permite reacţionarea operativă la eventualele situaţii excepţionale.

Başcanul Găgăuziei, I.Vlah şi reprezentantul Adunării Populare a Găgăuziei, D.Constantinov, au exprimat sincere mulţumiri Pusiei pentru ajutorul umanitar şi pentr sprijinul oferit Găgăuziei.

Başcanul a menţionat faptul că în anii 2015 şi 2016 Găgăuzia a semnat un acord de colaborare şi de interacţiuen activă cu nouă regiuni ale Federaţiei Ruse.

Ea a amintit că în februarie curent administraţia din Sankt-Peterburg a oferit Găgăuziei 24 de mini tractoare, trei ambulanţe şi o maşină de pompieri.

În luna mai curent oraşul Ceadîr-Lunga a primit din partea administraţiei regiunii Moscova o maşină de pompieri şi încă o ambulanţă”.

Să ignorăm greșelile din text, rușinoase totuși pentru un site al ambasadei. Ajutorul promis a venit de ziua Comratului: o ambulanță și cinci microbuze.

Nu e mult, mai ales comparativ cu ajutoarele României pentru întreaga Moldovă, nu doar pentru o anumită regiune.   

Curios e că Moscova nu trimite atenții doar direct, ci și prin mesagerii săi în Moldova. Dodon n-a ratat momentul și a dăruit Comratului de Hramul orașului un mini-uzină de fabricare a asfaltului (de unde bani?), aruncând cu gunoi în unioniști și pupând opinca Rusiei, ridicând în slăvi separatismul de la Tiraspol :

“Сегодня поздравил жителей Комрата с Днем города. В очередной раз убедился в том, насколько сплочены и едины гагаузы. Всем жителям Молдовы есть чем у них поучиться.

Без Гагаузии и без Приднестровья Молдова не выживет. Пока мы едины, мы непобедимы! У нас своя страна, свой язык, своя государственность. У Молдовы есть будущее, только если мы будем вместе и рядом с нашим стратегическим партнером – Российской Федерацией.

В качестве подарка в рамках кампании «Люблю Молдову» преподнесли жителям Комрата асфальтный мини-завод. Уверен, что с его помощью гагаузы гораздо быстрее сделают себе дороги, чем дождутся этого от унионистов, которых в скором времени мы уберем из власти”.

 

Usatâi, de care se plâng bălțenii că nu face nimic pentru orașul în care a fost ales primar și care nici măcar nu stă în Bălți, a sărit și el cu kopeicile trimise, că doar nu-și termină așa de ușor concediul în Moscova.

În textul din rețelele de socializare, pe lângă felicitare, Usatâi al nostru aruncă bețe spre Chișinău. El a dăruit Comratului un greder, pentru a nivela asfaltul de la mini-uzina lui Dodon:  

„Открытость всем хорошим идеям и начинаниям служит хорошую службу городу, помогает раскрывать экономический и социальный потенциал, развивать городскую инфраструктуру. И это выгодно отличает Комрат от Кишинева, который с каждым годом все глубже погружается в разруху и хаос.

В честь праздника решил сделать муниципию Комрат и комратчанам подарок – автогрейдер для коммунальных служб города. Уверен, что этому подарку в городе найдут наилучшее применение”.

Dodon și Usatâi, ca doi boboci mânați de F.Muhametşin, sprijină separatismul găgăuz, probabil cu banii veniți tot din Rusia.

În același timp își bat joc de Ziua Independenței Moldovei, la care vor să se alinieze cu #numătem-ul.

Dodon mai are și porcia de a-și face campanie electorală mascată, printr-un clip hidos în care felicită moldovenii cu Ziua Independenței.

Cu cât mai varză e Moldova, cu atât mai bine Rusiei.

Asta știu tovarășii, asta îi pun să facă pe aceste „șestiorci”, gunoieri ai Moscovei.

Reclame

23/08/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: