CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 7 august în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

1758: Începutul domniei lui Ioan Teodor Callimachi  în Moldova.

Era boier de origine moldoveană, pe numele său adevărat Călmașul, nascut in 1690 si decedat in 1780.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ioan Teodor Callimachi sau Călmașul, a fost domn în Moldova în perioada 7 august 1758 – 11 iunie 1761.

A fost al doilea fiu al lui Teodor Callimachi, originar din ținutul Orheiului si a domnit  în  pana la 11 iunie 1761, fiind înlocuit cu fiul său Grigore Calimachi,  dupa care s-a retras la Constantinopol unde a mai trăit 19 ani. 

 

 

 

 

1758:  Sfîrșitul domniei lui Scarlat Ghica în Moldova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scarlat Ghica a fost domn al Moldovei de la 2 martie 1757 la 7 august 1758   și al Tarii Romanesti de doua ori : august 1758- 5 iunie 1761 si 18 august 1765 -2 decembrie 1766.

A fost fiul lui Grigore al II-lea Ghica . Domn fiind, a împănat toate dregătoriile cu greci, ca să-și acopere datoriile făcute pentru câștigarea tronului. A obținut prin firman turcesc reintroducerea văcăritului, pus sub blestem de predecesorul său.

A cumpărat apoi tronul Țării Românești, unde și-a continuat sistemul de stoarcere.

A făcut și un lucru bun, a alungat o mulțime de negustori turci, care jefuiau fără milă populația. În 1757 era venerabil al unei loji masonice din Galați.

A murit la 2 decembrie 1766  și este înmormântat în biserica Sfântul Spiridon Nou (București).

 

 

 

 

 

 

 1858, 7/19: Reprezentanţii celor şapte puteri (Marea Britanie, Franţa, Austria, Regatul Sardiniei, Prusia, Rusia, Imperiul Otoman) au semnat Convenţia de la Paris (în ultima zi a lucrărilor Conferinţei începute la 10/22 mai acelaşi an), potrivit căreia cele două Ţări Române urmau să poarte numele de Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti (fiecare cu domn, guvern şi adunare legiuitoare proprii), rămânând sub suzeranitatea Porţii Otomane (Convenţia a devenit legea fundamentală a ţării până în 1864)

 Se instituia totodata un regim parlamentar şi votul censitar şi erau desfiinţate privilegiile marii boierimi.

 

 

 

 

 

1864: S-a înfiinţat primăria oraşului Bucureşti. după modelul francez, prin aplicarea noii legi comunale.

Primul primar ales a fost Barbu Vlădoianu, general si om politic român.

 

 

 

 

7 Primaria Bucuresti

Barbu Vlădoianu    Cladirea Primariei Capitalei

 

 

 

A ocupat si funcția de ministru al Apărării Naționale.

În timpul primului său mandat ca edil al Capitalei  morile de apă de pe râul Dambovita au fost desființate și a fost proiectat un sistem de canalizare a râului pentru a împiedica inundațiile constante până la acea dată.

Barbu Vlădoianu a organizat primul corp de pietrari, în vederea pietruirii străzilor Bucurestiului.

În 1865 a fost înființat, de către primar, Oficiul de stare civilă și a fost semnat contractul de cesiune pentru construirea primei linii de cale ferată de pe teritoriul Romaniei  : Bucuresti- Giurgiu.

 

 

 

 

  1866 (7/19) : Guvernul Ion Ghica concesionează companiei engleze „John Trevor Barclay şi John Staniforth” construcţia căii ferate Bucureşti-Giurgiu, primul drum de fier din România.

 

 

 

 

 1907: S-a născut la Craiova, Ion Zamfirescu, personalitate a culturii române, istoric de teatru, doctor docent la Universitatea Bucuresti si Doctor Honoris-Causa al UNATC – I.L. Caragiale; (m. 31.12.2001).

 

 

 

 

 

 

 

 

Este autorul a numeroase si apreciate lucrari dedicate teatrului, dintre care amintim: „Istoria universala a teatrului” (3 volume), „Panorama dramaturgiei universale”, „Teatrul european in secolul luminilor”, „Teatrul romantic european”, „Drama istorica universala si nationala”.

A fost pentru scurt timp, imediat dupa razboi si pana la instaurarea regimului comunist, seful Catedrei de Filosofie a Culturii de la Universitatea Bucuresti, intr-o vreme in care pozitia similara la Sibiu era ocupata de Blaga. Discipol al lui Dimitrie Gusti, Radulescu Motru si Nicolae Iorga, Ion Zamfirescu a fost colaborator in perioada interbelica al mai multor publicatii, printre care si Adevarul. In 2001 a fost decorat de catre Presedintia Romaniei cu ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler. 

 

 

 

 

1910: S-a născut Theodor Cosma, dirijor si compozitor originar din România (d. 9.10.2011, Paris).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1911:  A încetat din viaţă Gheorghe Cârţan (Badea Cârţan), ţăran român autodidact, luptător pentru eliberarea naţională a românilor din Transilvania şi răspânditor de cărţi româneşti la sate; (n. 24 ianuarie 1849).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A călătorit pe jos până la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român.

 

 

 

 

 

1922: S-a născut in comuna Spanţov, judetul Calarasi.prozatorul Aurel Mihale; (m. 2007).

A urmat scoala de ofiteri de rezerva (1942-l944) si pe frontul din Cehoslovacia, dupa care,urmeaza simultan (1945-l947) Facultatea de Filologie si Facultatea de Drept a Universitaţii din Bucuresti.

 

 

 

 

 

Devine cadru didactic universitar (1949-1954) şi primeşte numeroase atribuţii în domeniul cultural, la Uniunea Sindi­catelor de Artişti, Scriitori şi Ziarişti, la Uniunea Scriitorilor, la Comitetul de Stat pentru Cultură şi Artă Socialistă.

Va mai fi redactor-şef adjunct la „Viaţa românească” (1953-1954), în conducerea revistelor „Luceafărul” (1958-1959) şi „Gazeta literară” (1962), director al Editurii pentru Literatură. În 2001 a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru întreaga activitate literară.

 

 

 

 

1947: S-a nascut  Sofia Rotaru, renumita cantareata si actrita de cinema din Ucraina, de origine  romana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este pesesoare a mai multor premii, printre care: Artist emerit al Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, Artist al poporului al Ucrainei, Artist al poporului al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, Artist al poporului al URSS, laureată a premiului LTC, Erou al Ucrainei, Erou al Moldovei, Cavaler  al Ordinului republican al Moldovei și Ordinul pentru prietenie între popoare al URSS.

 

 

 

 

1953: S-a nascut Viorel Hrebenciuc, politicianul român Viorel Hrebenciuc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1961: S-a născut Octavian Morariu, fost rugbist de performanţă, fost preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

 

 

 

 

 

In iulie 2013 a devenit preşedintele Federaţiei Europene de Rugby, iar în luna septembrie a aceluiaşi an a fost ales membru al Comitetului Olimpic Internaţional cu 73 de voturi pentru şi 14 împotrivă, devenind astfel al patrulea reprezentant al României în CIO după Prinţul Bibescu (1899-1901), George A. Plagino (1909-1947) şi Alexandru Şiperco (1955-1998).

 

 

 

 

1961: A murit inginerul Tudor A. Tănăsescu.

 

 

 

Lui i se datorează, printre altele, dezvoltarea radiodifuziunii in tara noastra  precum şi începuturile industriei româneşti de electronică si radiotehnica.

A fost membru corespondent al Academiei Române din 1952; (n. 1901).

 

 

 

 

1970 : La Iaşi s-a inaugurat “Casa Dosoftei”, care adăposteşte secţia de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iaşi, înființat în 1970.

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Dosoftei, numită și Casa cu arcade, este o clădire veche din municipiul Iași, construită în secolul al XVIII-lea.

Este situată în centrul orașului, pe str. Anastasie Panu nr. 69, în preajma vechii Curți Domnești, între Palatul Culturii și Biserica „Sf. Neculai Domnesc”. 

Casa – tiparniță a mitropolitului Dosoftei a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, din anul 2004,

 

 

 

 1983: A murit  reputatul compozitor și dirijor român Nicolae Brânzeu; (n. 28 decembrie 1907, Pitesti).

 

 

 

 

 

 

A urmat Conservatorul din Bucureşti, unde i-a cunoscut pe compozitorii Dumitru Georgescu-Kiriac, Alfonso Castaldi, Mihail Jora şi Dimitrie Cuclin. În anul 1931 a absolvit şi Facultatea de Drept din Bucureşti).

Brânzeu şi-a continuat studiile la Schola Cantorum din Paris, sub îndrumarea compozitorului şi muzicologului Vincent d’Indy. Revenit în ţară, în perioada interbelică s-a afirmat ca pianist, dar şi ca profesor suplinitor la catedra de armonie a Conservatorului bucureştean.

I-a avut ca prieteni apropiaţi pe scriitorii Emil Cioran, Radu Gyr, Mircea Eliade, Lucian Blaga, Dan Botta, Mircea Popa şi pe muzicienii George Georgescu şi Dimitrie Cuclin.

Pentru activitatea sa, Brânzeu a fost distins cu Premiul II George Enescu (1934) şi cu Premiul I George Enescu (1942), precum şi cu Ordinul Meritul Cultural (1968).

 

 

 

 

1997: “Ziua I-a” a reformei structurale în România. Într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ciorbea a prezentat o listă cu 17 societăţi comerciale care trebuiau închise începând de a doua zi, ceea ce nu s-a întâmplat.

 

 

 

 

2001: O explozie produsă dimineaţă în jurul orei 3.00, în subteran la Mina Vulcan, s-a soldat  cu moartea a 14 mineri si unul a fost ranit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Explozia a fost provocata de un scurt-circuit al cablului de impuscare, produs intr-un mediu cu acumulari mari de metan.

 

 

 

 

 

2009: S-a stins din viață la Bucuresti, renumita cîntăreaţă română de muzică folk, Tatiana Stepa.

 

 

 

 

                     Tatiana Stepa (n.1963-d.2009), interpretă româncă de muzică folk, sursă: corina-roth.blogspot.com

Tatiana Stepa

S-a nascut la 21 aprilie 1963, la Lupeni, judeţul Hunedoara si a fost unul din cei trei copii ai familiei Stepa.

Mama ei era, olteancă din Gorj, iar tatăl, moldovean din Roman.

Tatiana Stepa a fost înconjurată de muzică de la o vîrstă fragedă, a urmat cursuri de balet, vioară şi pian.

A studiat vioara 8 ani, ca instrument principal. A absolvit  Liceul de Arhitectură din Bucureşti. Aici a fost primul loc în care a auzit muzică folksi pentru că făcuse vioara ani de zile, nu i-a fost greu să cante la chitară.

În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, a debutat în Cenaclul Flacăra cu un cîntec numit “Şi-am să-mi fac o doină“, rămînînd în componenţa acestuia pînă în anul 1985, după care, din anul 1992 pană în anul 1996, a fost membră a Cenaclului “Totuşi Iubirea“, participînd la peste 2 000 de spectacole, atingînd un maxim de 50 000 de spectatori la un concert aniversar de la Galaţi.

După interzicerea din 1985 a “Cenaclului Flacăra” şi a ei ca artistă, a lucrat vreme de 11 ani la mina Lupeni, apoi, ca tehnoredactor de carte, la Bucureşti.

Din anul 1996 pînă în 2009 a susţinut peste 1 000 de spectacole pe majoritatea scenelor marilor oraşe din România, Italia, Germania, Franţa, Republica Moldova, Bulgaria.

A fost invitată anual la toate marile festivaluri de muzică folk din ţară (Om Bun, Folk you, Sighişoara, Folkfest, Bistriţa, Alba-Iulia, Târgu Jiu, Baia Mare, Piatra Neamţ, Galaţi etc.) şi la alte festivaluri concurs de muzică folk şi poezie.

A compus melodii atît pe versuri proprii, cît şi pe ale unor poeţi din literatura universală şi română: Federico García Lorca, Esenin, Adrian Păunescu, Lucian Blaga, Elena Farago, Ioan Alexandru, Camelia Radulian.

A cîntat singură, apoi împreună cu Magda Puşkaş au format grupul Partaj.

Ultimul recital l-a susţinut în cadrul festivalului Folk You de la Vama Veche, România, în data de 31 iulie 2009. Vineri, 7 august 2009, în jurul orei opt dimineaţa, la Spitalul Militar din Bucureşti, Tatiana Stepa a încetat din viaţă fiind bolnavă de cancer, la doar 46 de ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfanta Teodora de la Sihla

 

 

 

 

 

In fiecare an, pe data de 7 august, o praznuim pe Sfanta Teodora de la Sihla. Cuvioasa Teodora este prima romanca trecuta in randul sfintilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost fiica lui Stefan Joldea, armas (un fel de comandant de artilerie) la Cetatea Neamtului, care  a trait in comuna Vanatori – Neamt si a avut doua fiice pe Marghita (Marghiolita) si pe Teodora.

Aceasta din urma se casatoreste cu Elefterie, insa, nu dupa mult timp cei doi vor intra in cinul monahal. Teodora a intrat la Schitul Varzaresti-Vrancea, iar sotul ei, la Schitul Poiana Marului. Cuvioasa Teodora ajunge ucenica egumenei manastirii, schimonahia Paisia.

Din cauza turcilor, egumena se retrage in Muntii Buzaului impreuna cu Sfanta Teodora si cu cateva maici. Dupa zece ani de nevointa in Muntii Buzaului, ajunge in Muntii Neamtului. 

Ieroschimonahul Pavel, duhovnicul Sihastriei, a dus pe fericita Teodora in partile Sihlei, unde se afla un bordei parasit.

Acolo a ramas singura, numai cu Hristos, si a petrecut multi ani in cea mai aspra nevointa pustniceasca.

Era la sfarsitul secolului al XVII-lea. Schitul Sihla inca nu luase fiinta. Insa padurile din imprejurimi adaposteau numerosi pustnici.

Dupa un timp, Cuvioasa Teodora se muta din chilie in pestera de alaturi, unde ramane pana la moarte, ostenindu-se in post si rugaciune, pentru ea si pentru toata lumea.

Putina hrana si-o procura, fie din fructele ce i le oferea padurea, fie mai ales dintr-un fel de iedera, ce creste pana azi pe stancile Sihlei, numita “iarba dulce” sau “macrisul Sfintei Teodora”.

 Dupa moartea ieroschimonahului Pavel, vreme de cativa ani, nu a mai stiut nimeni de existenta ei. Traditia mentioneaza ca parintii Sihastriei observau cum pasarile intrau pe geamul trapezei si culegeau faramituri de paine de pe masa, cu care zburau spre Muntii Sihlei.

Doi frati din Sihastria se invrednicesc sa o vada pe Teodora invaluita intr-o lumina de foc.

Sfanta le marturiseste acestora ca Il rugase pe Dumnezeu, timp de 40 de zile, ca sa ii trimita un preot care sa o impartaseasca, intrucat simtea ca trebuie sa plece in curand la Hristos.

Cei doi frati  il aduc pe ieromonahul Antonie, insotit de diaconul Lavrentie. Dupa ce si-a marturisit pacatele si a fost impartasita cu Sfintele Taine, Sfanta Teodora si-a ridicat privirile spre cer si, rostind cuvintele “Slava Tie Doamne pentru toate”, si-a dat duhul.

Parintii citindu-i toata randuiala parastasului, au asezat sfantul ei trup in mijlocul pesterii, unde a stat multa vreme. Dupa multi ani ieromonahul Elefterie, auzind de toate acestea s-a retras la Manastirea Secu si de aici la Sihla, ca sa fie cat mai aproape de aceea care i-a fost sotie si povatuitoare duhovniceasca.

A trait tot sub stancile Sihlei, rugandu-se lui Dumnezeu ziua si noaptea. Apoi trecand din viata aceasta, a fost ingropat in poiana unde se afla acum schitul. 

Trupul Sfintei Teodora a ramas tainuit in pestera, pana dupa anul 1830, cand familia domnitorului moldovean Mihail Sturza, care a reinnoit Schitul Sihla, a asezat moastele ei in racla de pret si le-a depus in biserica schitului, spre inchinare. Apoi, zidind o biserica noua, la mosia familiei din satul Miclauseni – Iasi, le-a adus in aceasta biserica si multa lume venea aici sa se inchine sfintei.

Dar in anul 1856, in timpul ocupatiei rusesti, moastele Sfintei Teodora au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde sfanta este venerata cu numele de Sfanta Teodora din Carpati.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane,  la 20 iunie 1992, a recunoscut si proclamat in mod solemn sfintenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, stabilind ca zi de praznuire data de 7 august.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI SI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/08/07/o-istorie-a-zilei-de-7-august-video-4/

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. worldwideromania.com ;

  7. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  8.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  9.  Istoria md.

  10. istoriculzilei.blogspot.ro

Reclame

07/08/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: