CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 6 august în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

1484: Începe asediul cetăţii Chilia, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova (iunie – august 1484).

 

 

 

 

 

 

 

După opt zile, cetatea este cucerită de invadatori (la 14 august) şi devine raia turcească.

 

 

 

 

 

 

 1867: A fost înfiinţată Biblioteca Academiei Române, la un an după fondarea Societăţii Academice Române, având de la început misiunea de a aduna şi conserva în colecţiile sale fondul naţional de manuscrise şi tipărituri, ilustrând istoria şi cultura românească, precum şi istoria şi civilizaţia universală.

 

 

 

 

 

Biblioteca Academiei Române este ctitoria mai multor generaţii de cărturari care, prin donaţii şi o intensă politică de achiziţii, au contribuit la propăşirea ei.

Beneficiară a Depozitului Legal din 1885, are în atribuţiile sale publicarea bibliografiei retrospective a cărţii şi periodicelor româneşti, precum şi a unor bibliografii speciale, cum ar fi Bibliografia Mihai Eminescu sau Bibliografia Războiului de Independenţă, servind documentarea şi cercetarea asupra ştiinţei şi culturii române.

Fondurile sale se cifrează la peste 14 milioane de unităţi, dintre care 3.600.000 monografii şi 5.300.000 publicaţii seriale

 

 

 

 

1871: S-a născut Ion Popescu-Pasărea, compozitor de muzică psaltică şi profesor.

A format numeroşi compozitori şi muzicologi, a publicat colecţii şi culegeri de cântece, muzică bisericească psaltică, lucrări didactice, studii de muzicologie ş.a.; (m. 1943).

 

 

 

 

 

 

1877: Marele duce Nicolae al Rusiei adresează domnitorului Carol I noi telegrame, în care solicită trecerea Dunării de către întreaga armată română.

Unităţi ale armatei române trec Dunărea şi iau în primire paza podului de vase Zimnicea-Şiştov.

 

 

 

 

 

1887:  A murit George Creţianu, poet şi publicist român, membru de onoare al Academiei Române; (n. 1829).

 

 

 

 

 

 

1917: In timpul Primului Război Mondial, incepe  Bătălia de la Mărășești, in care  armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane.

 

 

 

 

 

Cuib de mitralieră, Armata Română, Primul Război Mondial, sursa:art-historia.blogspot.com

  

Cuib de mitralieră, Armata Română, Primul   Război Mondial

 Prin durată şi intensitate, bătălia a fost cea mai mare de pe frontul românesc, din tot cursul războiului.

 Cele mai dramatice momente ale marii bătălii de la Mărăşeşti au fost luptele de pe platoul Mușcelului  şi lupta de la Răzoare,  unde a căzut eroic întreaga companie de mitraliere comandată de căpitanul Grigore Ignat (n. 1885 la  Bîrlad).

Pierderile trupelor române în morţi, răniţi sau dispăruţi se cifrează la 610 ofiţeri şi 26 800 soldaţi şi gradaţi; mulţi dintre ostaşii de toate gradele au fost distinşi, pentru eroismul de care au dat dovadă, cu ordine şi medalii şi alte recompense, iar drapelele unui mare număr de unităţi române au fost decorate cu ordinul „Mihai Viteazul“; comandantul Armatei I generalul Eremia Grigorescu împreună cu alţi generali şi ofiţeri au fost decoraţi, de asemenea, cu ordinul „Mihai Viteazul“.

 

 

 

 

Mausoleul Eroilor din Mărășești, România

Mausoleul Eroilor din Mărășești, România

Batalia s-a incheiat in ziua de 16 august  1917.

 

 

 

1926: A murit matematicianul Constantin Climescu, membru fondator şi principalul susţinător al revistei „Recreaţii ştiinţifice” (1883).

A fost membru corespondent al Academiei Române din 1892; (n. 1844).

 

 

 

1929: S-a născut (la Sarsînlar/Bulgaria, într-o familie de aromâni) sculptoriţa Georgeta Caragiu – Gheorghiţă,  fosta profesoară la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia sculptură.

 

 

 

GETA CARAGIU -

 

 

 

 

A fost sora actorului Toma Caragiu şi soţia sculptorului Alexandru Gheorghiţă.

Uniunea Artiştilor Plastici din România dă naşterea la 9 august 1929.

 

 

 

 

 

1935: A murit  George Vâlsan, geograf român, membru al Academiei Române; (n. 21 ianuarie 1885).

A pus bazele geomorfologiei moderne în România; s-a ocupat şi de geografia umană şi de toponimie si a întemeiat  la Cluj, Societatea Etnografică Română.

 A fost membru titular al Academiei Române  din 1920; (n. 1885).

 

 

 

 

 

 

 

 

George Vâlsan  si-a făcut studiile la București, Berlin și Paris.

A fost profesor la universitățile din Iași, Cluj și București; președinte al Societății etnografice române și director al Institutului de geografie din Cluj, pe care l-a înființat și în jurul căruia a înființat o școală geografică românească.

 

 

 

 

 

 1938: S-a nascut compozitorul român  Liviu Glodeanu;  (d. 1978).

 

 

 

 

1941: A murit la Bucuresti, Izabela Sadoveanu-Evan, critic literar şi traducătoare, directoare a Şcolii Normale „Elena Doamna” din Capitală. Era fiica lui Gheorghe Mortun si a Eleonorei (n. Dimitriu). Adoptata de sotii Alexandru si Mia Andrei.  

S-a nascut  la 24 febr./8 mart. 1870, in comuna Saucesti, judetul Bacau. 

Frecventeaza la Iasi, cercul socialist al lui I. Nadejde si cenaclul lui N. Beldiceanu , unde il intilneste pe Creanga . La Bucuresti, urmeaza Facultatea de Filosofie si Pedagogie, apoi e numita prof. la Braila. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A organizat Şcoala de Puericultură şi Educatoare dovedind o certă vocaţie de pedagog si propagand, alături de Vladimir Ghidionescu, Gheorghe Bogdan-Duică ş.a., principiile şcolii active şi ale pedagogiei experimentale.

A activat în mişcarea socialistă fiind delegată a României în Biroul Internaţional al Muncii, reprezentantă a cercurilor poporaniste şi prietenă personală al criticului cultural Garabet Ibrăileanu.

Sub îndrumarea scriitorului Garabet Ibrăileanu, Izabela Sadoveanu a scris pentru revista Viaţa Românească, unde a încercat să împace naţionalismul şi tradiţionalismul etnic cu estetismul.

Militeaza in Liga impotriva Prejudecatilor (organizatie de masa a PCR) pentru democratizarea scolii, impotriva analfabetismului, a sovinismului etc. Colaboreaza la: Adevarul, Adevarul literar si artistic, Noua revista romana, Viata Romaneasca (in comitetul de redactie), Vointa nationala (unde semneaza Evan).

Cartile si brosurile cu subiect pedagogic sint semnate Izabela Sadoveanu. E autoarea unui volum de Impresii literare (1908), cartea sa de debut. A tradus din Grazia Deledda si Giovanni Verga si a lasat memorii, publicate postum (Amintiri, 1980).

În calitate de critic literar, ea a promovat recunoaşterea simbolismului ca un fenomen cultural independent şi a comentat progresele moderne în literatura engleză.

 

 

 

 

 

 1941: S-a nascut poetul român  Cezar Ivănescu;  (d. 2008).

 

 

 

 

 

 

 

1942: A murit Alfonso Castaldi, compozitor şi dirijor român de origine italiană; (n.23 aprilie 1874).

S-a stabilit în  Romania la vârsta de 20 de ani.

În 1914 a fondat orchestra Tinerimea simfonică din București. Între 1925 și 1929 a fost inspector al muzicii în Ministerul Artelor.

În afară de prelucrări după autori preclasici, a compus două simfonii, schița simfonică „Tarantella” , poeme simfonice („Talatta”; „Marsyas”, muzică de cameră. Are realizări și în domeniul muzicii vocale (coruri, cântece, etc.). Deosebit de importantă a fost activitatea sa pedagogică în domeniul predării armoniei și contrapunctului, fiind profesorul multor compozitori și dirijori români, printre care George Georgescu, Ion Dumitrescu,Alfred Alessandrescu, Gheorghe Dumitrescu.

A fost și un talentat de artist plastic, pictând portrete și peisaje. A făcut parte din cercul de artiști plastici de seamă ai vremii sale: Jean Steriadi, Camil Ressu, Fritz Storck, Pul Verona, Stefan Luchian, Iosif Iser,  Oscar Han.

 

 

 

 

 

1943: S-a nascut  la Bucuresti, pianistul român Dan Grigore, elev al Cellei Delavrancea şi al lui Mihail Jora, fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului.

 

 

 

 

 

 

 

 

1945: Se restabiliesc relaţiile diplomatice româno-sovietice, iar legaţiile celor doua state sunt ridicate la nivel de ambasade.

Relaţiile diplomatice româno-ruse au fost stabilite la 27 septembrie/15 octombrie 1878, la nivel de legaţie, fiind întrerupte la 15/28 ianuarie 1918.

Au fost restabilite  începând cu data de 9 iunie 1934, şi  întrerupte din nou în anul 1941.

După dispariţia URSS, reprezentanţele diplomatice şi consulare ale URSS în România au fost considerate reprezentanţe diplomatice şi consulare ale Federaţiei Ruse, iar misiunea ţării noastre la Moscova a fost considerată Ambasadă a României în Federaţia Rusă

  Guvernele SUA și Angliei au condiționat reluarea relațiilor diplomatice cu Romania, de includerea în guvernul Petru Groza dominat de comunisti, a unor reprezentanți ai PNL si PNT.

Acestea vor restabili relațiile diplomatice cu România la 5 februarie 1946.

 

 

 

 

1948 – S-a născut Jeana Gheorghiu, jurnalistă, realizatoare de emisiuni de televiziune şi radio; s-a făcut cunoscută îndeosebi prin reportajele realizate în timpul evenimentelor din 1989 din Timişoara; (d. 18 mai 2007).

 

 

 

 

 

 

 

1955:  A murit Nicolae Bălan, mitropolitul Transilvaniei şi Banatului (n. 27 aprilie 1882).

 

 

 

 

 

1972: S-a nascut la Campina, jud. Prahova, actriţa română de teatru şi film, Monica Davidescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1973: A murit regizorul roman de teatru si film Sica Alexandrescu; (n.15 august 1896).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A  fost vreme îndelungată prim-regizor al Teatrului Naţional din Bucureşti, pe scena căruia a montat comediile lui I.L.Caragiale (filmografie: “Bădăranii”, “O scrisoare pierdută”).

 

 

 

 

 

 

1984: A murit graficiana Marcela Cordescu (soră geamănă cu pictoriţa şi graficiana Florica Cordescu-Jebeleanu, sotia poetului Eugen Jebeleanu); (n. 1913).

 

 

 

 

 

 

Marcela Cordescu– autoportret

 

 

 

 

1999: A murit Mihai C. Băcescu, zoolog, oceanolog şi muzeolog, considerat creator al şcolii române de oceanologie.

A fost membru titular al Academiei Române din 1990; (n. 1908).

 

 

 

 

 

 

2000: A decedat actorul roman  Petre Gheorghiu;  (n.Iasi, 20 iunie 1929).

 

 

 

 

 


 

 

 

 

CITITI SI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/08/06/o-istorie-a-zilei-de-6-august-video-4/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. worldwideromania.com ;

  7. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  8.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  9.  Istoria md.

  10. istoriculzilei.blogspot.ro

Reclame

06/08/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: