CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Amputarea teritorială a României din vara anului 1940Pierderea Transilvaniei venea după ce României ii fusesera rapite  în iunie 1940, Basarabia, Bucovina şi Ţinutul Herţei, de catre URSS cu acordul Germaniei naziste.

La 15 iulie 1940, Hitler îi adresa regelui Carol al II-lea o scrisoare cu caracter ultimativ, avertizând asupra „gravelor primejdii la care s-ar expune dacă nu ar da curs cererii sale” de a începe tratative cu Ungaria şi Bulgaria, în vederea revizuirii frontierelor.

La 26 iulie 1940, in urma unor intalniri  cu Hitler  la Berghof, primul ministru roman Ion Gigurtu i-a remis dictatorului german scrisoarea de răspuns a regelui Carol II, prin care se accepta cererea acestuia de a se începe tratative.

Sub presiune germană, la Turnu Severin au inceput discuţii româno-ungare, care insa au eşuat.

Delegaţia ungară pretindea sa i se cedeze un teritoriu de 69 000 km², cu o populatie 3,9 milioane locuitori (dintre care 2,2 milioane români).

Teritoriul revendicat de unguri includea Aradul, Alba Iulia şi Braşovul, lăsând României Blajul, Mediaşul şi Sighişoara. Delegaţia română s-a plasat pe poziţia schimbului de populaţie cu rectificări minore de frontieră.

Eşecul negocierilor de la Turnu Severin, părea să mute disputa româno-ungară de la masa tratativelor, pe câmpul de luptă.

Pentru a evita o astfel de escaladare, Hitler a impus arbitrajul de la Viena, care a fost în fapt un dictat.

Documentul care a tranşat România  în anul 1940, se numeşte “al doilea Tratat de la Viena”.

Primul Tratat de la Viena fusese cel din noiembrie 1938, prin care Ungaria lui Horthy obţinuse cu sprijinul Germaniei, teritorii din componenţa Cehoslovaciei.

Mihail Manoilescu, ministrul de Externe al României nu a fost  lăsat măcar să facă o declaraţie, după ce i s-a comunicat decizia „arbitrilor ” german si italian — Ribbentrop şi Ciano .

România pierdea un teritoriu de 43 492 km², cu 2 667 007 locuitori, majoritatea (50,1%) fiind români.

 Acceptarea Dictatului de la Viena a fost favorizată de faptul că, în anul 1940, românii erau ”complet izolați și lipsiți de sprijinul material și politic al oricărei puteri străine”, releva un studiu elaborat de Marele Stat Major al Armatei Române.

Pentru a se bucura de victorie, la data de 11 septembrie 1940, regentul Ungariei, Miklos Horthy, a intrat călare în oraşul Cluj, pe un cal cu potcoave din aur.

Stăpânirea maghiară asupra nord-vestului Transilvaniei s-a încheiat la data de 25 octombrie 1944, când Armata Română a eliberat ultimele două localităţi aflate sub ocupaţie – orașele Satu Mare și Carei.

 

 

 

 

Reclame

04/08/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: