CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Când istoria devine armă politică si este măsluită după pofta inimii de conducătorii Rusiei


 

 

 

 
 

 

 

Presedintele rus Dmitri Medvedev crease  in anul 2009 o comisie speciala insarcinata cu impiedicarea „tentativelor de falsificare a Istoriei” in detrimentul intereselor Rusiei.

Decretul lui Medvedev privea  infiintarea unei Comisii prezidentiale pentru a impiedica tentativele de falsificare a Istoriei, care ar putea aduce atingere intereselor Rusiei”, precizeaza comunicatul citat, fara a oferi insa detalii suplimentare.

Seful statului rus a denuntat tentativele tot mai dese de „falsificare a istoriei”, care vizeaza in special rolul jucat de Rusia in victoria Aliatilor impotriva Germaniei naziste, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

„Ne confruntam din ce in ce mai des cu ceea ce astazi numim falsificari ale istoriei”, scria Medvedev, pe blogul lui, adaugand ca „nu vom permite nimanui sa arunce umbre de indoiala asupra faptelor de vitejie ale poporului nostru”.

Autoritatile ruse au promulgat si o  lege care prevede urmarirea penala in cazul tentativelor de revizuire a istoriei celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Rusia a denuntat in repetate randuri pozitia statelor baltice, care considera ca au fost ocupate de armata sovietica, si nu eliberate, asa cum sustine Moscova. Nici Romania nu a fost ocolita de acuzatiile Moscovei ca ar denatura adevarul istoric.

O serie de eroi nationali si luptatori anticomunisti din Ucraina sunt considerati de Rusia drept „sustinatori ai nazismului”.

 

Istoria Rusiei prinde o noua forma sub influenta exercitata de noua ideologie a „tarului” Vladimir Putin

Modificarile operate de autoritati in istoria Rusiei vizeaza secole intregi si figurile unor despoti teribili, incepand cu Ivan cel Groaznic.

In cautarea unor atribute mai putin terifiante, muzeografii nu se sfiesc sa-l porecleasca pe acesta Ivan cel Sever, in cadrul unei recente expozitii cu tema istorica gazduita de Kremlin, arata ziarul New York Times.

Rusii dau acum vina pe occidentali pentru zugravirea unei imagini teribile a tarului Ivan cel Groaznic prin intermediul gravurilor germane din secolul al XVI-lea in care sunt redate atrocitatile comise de acest  tar si de ostenii lui.

Ivan cel Groaznic ar fi fost si primul lider rus lovit de sanctiunile economice impuse de europeni, se arata in show-ul organizat la Kremlin.

Pe vremea aceea, tarile europene au blocat livrarea de metal catre  Rusia , pentru a opri fabricarea tunurilor armatei lui Ivan. Suna cunoscut, nu-i asa?

Distorsiuni istorice

Acesta este insa doar un exemplu din recentele show-uri cu teme istorice care se dovedesc a distorsiona evenimentele pentru a le adapta politicii actuale ale Kremlinului.

„Istoria a ajuns o unealta ideologica. Mesajul acestor expozitii este ca Rusia este o cetate asediata, care are nevoie de un comandant puternic, iar orice incercare democratica de inlaturare a acestuia submineaza tara”, explica istoricul Nikita P. Sokolov.

In schimb, muzeografii care au coordonat expozitiile publice din ultima vreme neaga vehement ideea ca ar actiona la ordinele Kremlinului:

„Prabusirea Uniunii Sovietice din 1991 declansat un torent de informatii istorice cu aspect negativ, care trebuie sa-si gaseasca echilibru”, sustin acestia.

„Niciodata un reprezentant al guvernului nu a venit sa-mi spuna cum ar trebui scrisa istoria. Este total neadevarat ca istoricii Rusiei danseaza dupa cum la canta presedintele”, sustine indignat Yuri A. Nikiforov, un specialist in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Nikiforov este voluntar in cadrul Societatii Istorico-Militare a Rusiei, o organizatie pe care opozantii actualei puteri o acuza ca ar fi in spatele expozitiilor cu tenta ideologica desfasurate in ultima perioada.

Societatea infiintata in 2012 are aparenta unei organizatii aproape publice si este finantata de ministerele Culturii si Apararii din Rusia.

Cu toate acestea, bugetul sau nu a fost niciodata dezvaluit.

 

 

 

 

 

Cum schimba Putin istoria Rusiei dupa pofta inimii

 

Foto: Russian Art and Culture

 

 

 

Bratul civil al lui Putin

Proslavirea maretiei Rusiei este unul din punctele asumate in noul mandat de presedinte al lui Vladimir Putin.

La infiintarea Societatii Istorico-Militare, Putin a promis sprijin guvernamental si i-a indemnat pe membrii acesteia sa apere „valorile patriotismului, patria mama, demnitatea nationala si loialitatea fata de radacinile neamului”.

Ministrul culturii, Vladimir Medinski, a fost printre primii care au recunoscut necesitatea unei linii trasate de seful statului.

„Aveam nevoie de aceste indrumari venite de la Kremlin. Ele sunt foarte corecte”, declara ministrul.

La randul sau, Rostislav Medinski, tatal ministrului si unul dintre consilierii guvernamentali pentru veteranii de razboi, tocmai a incununat luna aceasta gandirea liderilor moscoviti cu o expozitie de picturi dedicata anexarii Crimeii de acum un an.

„Societatea Istorico-Militara rezolva una dintre sarcinile ideologice de a educa cetatenii in spiritul unui inalt patriotism.

Pe un teren necultivat cresc buruieni, iar, in societate, in lipsa unei ideologii, se creeaza un vid din care fascismul isi poate inalta capul”, sustine Medinski senior.

Elogiul dinastiilor

O alta expozitie publica, „Istoria mea. Dinastia Rurik”, elogiaza perioada de peste 700 de ani dintre 862-1598, in care regii si tarii Rusiei au provenit din randurile acestei familii.

Criticii considera ca Medinski nu a facut altceva decat sa-si impuna viziunea proprie asupra istoriei tarii pe o perioada care prezinta obstacole notorii in documentare.

Tema centrala se invarte tot in jurul unitatii si agresiunilor externe impotriva Rusiei.

Criticii nu au ezitat sa desfiinteze show-ul pus in scena de Medinski.

„Ivan este fondatorul politiei secrete a Rusiei, in 1564, iar executiile ordonate de acesta erau cu adevarat terifiante, nu doar fictiuni starnite de occidentali”, explica istoricul Sokolov.

Cat despre sanctiunile economice impuse de statele europene din acea perioada, acestea sunt doar basme, mai spune istoricul.

Rusia detinea din plin rezerve de fier. Singura blocada a fost cea impusa de statele baltice unor mesteri celebri ai vremii din Rusia.

„Expozitia lui Medinski este pur politica. Nu are nimic de a face cu adevarurile istorice”, mai spune Sokolov.

O problema de PR

Ministrul Culturii, Vladimir Medinski, este gata oricand sa despice firul istoriei in patru, pe indelete.

Ivan cel Groaznic, in opinia sa, este o traducere neadecvata a termenului „grozni” din rusa, mai potrivit fiind Ivan cel Sever, sustine el.

In privinta recordului tarului la executii umane, acesta poate fi contestat prin performantele reginei Elizabeta a Angliei.

„Este doar PR, la fel ca si diferenta intre sobolan si hamster”, afirma ministrul Culturii.

Istoricii se declara alarmati de noua turnura a politicii culturale din Rusia, care pare sa se intoarca la obscuritatea de dinainte de 1990. Vladimir Putin a respins aceasta obiectie in cursul anului trecut.

Cu toate acestea, muzee care amintesc de ororile primelor decenii ale comunismului rusesc sunt in pericol sa-si inchida portile.

Un exemplu concludent il ofera Perm 36, deschis intr-un fost lagar al Gulagului sovietic, care si-a inchis luna trecuta portile din cauza taierii subventiilor guvernamentale.

Cu tinta fixa

Mai sunt destule muzee care inca nu au picat in valul schimbarii ideologice dictate de Kremlin.

Insa pentru cele care au intrat in zona de influenta a politicii Moscovei diferentele dintre noua ideologie si adevarul istoric tind sa devina flagrante.

Apogeul va fi atins probabil in timpul celebrarii celor 70 de ani de la victoria aliatilor impotriva Germaniei naziste. Un prim semnal l-a dat o alta expozitie pusa in scena de Iuri Nikiforov cu titlul „Remember”.

Folosind fotografii de arhiva, expozitia a fost centrata pe evolutia nazismului in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial in tarile baltice si Ucraina, atrocitatile lui Hitler si imagini cu soldatii rusi ucisi in timpul inaintarii Armatei Rosii catre Berlin.

O legatura cu prezentul a fost realizata prin impodobirea unui perete intreg cu imagini ale grupurilor de extrema-dreapta din Ucraina.

Rusia inca mai foloseste ca argument pentru anexarea Crimeii si sprijinirea separatistilor din estul Ucrainei revigorarea gruparilor neonaziste in Ucraina, dupa revolta populara din Kiev.

„Remember” evita insa afisarea unor alte evenimente din istoria URSS, precum ar fi pactul Ribbentrop-Molotov, care a consfintit alianta dintre Hitler si Stalin pana la invazia germana din 1941.

„O astfel de simplificare devine inevitabila, cand nu dispui de un spatiul expozitional generos”, a scaldat-o Nikiforov.

 

Supereroii rusi si pericolul nazist

 
 

Valentin Diaconov, graficianul care asigura caricaturile pentru prima pagina a cotidianului Kommersant, spune ca a incercat sa ignore expozitiile istorice dirijate de Kremlin, in speranta ca vor disparea curand.

„Sunt doar o forma de spectacol. Noi nu discutam despre istorie, este prea complicat. Noi discutam despre supereroi”, a spus Diaconov.

 

în Rusia a devenit larg răspândit, iar autoritățile continuă să pledeze pentru revenirea la „valorile tradiționale” în plina perioada de deteriorare a condițiilor economice.

Folosind toleranța zero, Kremlinul desfasoara atacuri asupra libertăților civile, iar politicienii de opoziție din Rusia sunt chiar ucisi, subliniaza publicatia, care adauga: „Putin a reușit să consolideze societatea în jurul regimului său, iar criticii săi sunt acum tratați ca dușmani ai poporului”.

Unul dintre cele mai vii exemple a modului în care regimul lui Putin rescrie istoria și o folosește ca armă politică, este scandalul în jurul demisiei lui Serghei Mironenko, fost director al Arhivelor de Stat al Federației Ruse, care a  publicat corespondenta sovietica secretizata in anul 1948, care conținea informații ce dezmințeau mitul popular sovietic al celor 28 de eroi ai diviziei Panfilov, care ar fi murit aparând Moscova cu preţul vietii, în iarna anului 1941.

Toți soldații Diviziei de infanterie 316 de sub comanda generalului Ivan Panfilov au primit post-mortem titlul de „Erou al Uniunii Sovietice”.

În cinstea lor au fost denumite strazi, s-au ridicat monumente, faptele lor au fost imortalizate pana si în imnul Moscovei, iar pe ecranele rusești în noiembrie 2016 ar trebui sa apara un nou fil artistic dedicat „soldatilor lui Panfilov”.

Arhivele de stat au descoperit că, în realitate, evenimentele au fost inventate cap coada de un jurnalist de razboi, iar autoritățile sovietice au aflat despre asta si au distrus toate dovezile din motive de „oportunitate politică”.

Conform documentelor de arhivă, mai multi soldati presupusi morti in timpul apararii Moscovei au supraviețuit, iar unul dintre ei a fost capturat de armata germana şi ulterior condamnat de autoritățile sovietice pentru „trădare”.

În mijlocul controversei care a urmat publicarii corespondenței desecretizate, ministrul rus la Culturii, Vladimir Medinski, l-a criticat pe Mironenko pentru publicarea materialelor și a spus că șeful arhivei statului nu este „un scriitor, nici jurnalist, nici luptător cu falsificările istorice … și, dacă doreşte să-şi schimbe profesia – înțelegem acest lucru”.

În luna martie 2016 Mironenko a fost concediat de la locul de muncă, ca urmare a unei „decizii colective”. Însa colegii sai a povestit presei că îl consideră „victimă a noii abordări oficiale a istoriei”, principalul apărător al careia este ministrul rus al Culturii. Potrivit lui Medinski, care, în 2013, a publicat cartea sa intitulată „Război: Mituri ale URSS”, istoria nu începe de le fapte, ci de la „interpretări”.

De la venirea sa la putere în 2000, Putin a cultivat în mod activ conservatorismul, în care victoria Uniunii Sovietice asurpa naziștilor a avut o semnificație ideologică cardinala. Iar când realitatea trecutului sovietic în cele din urmă a intrat în istorie, locul ei a fost luat de „mituri”, deoarece autoritățile ruse sprijina în mod activ această înlocuire.

„Cel mai comun mit a devenit acela că doar Uniunea Sovietică a învins fascismul, protejand întreaga Europa. Având în vedere că, în timpul celui de-al Doilea război mondial Uniunea Sovietică a luptat de ambele părți ale conflictului, Kremlinul este foarte supărat atunci când cineva începe să pună la îndoială aceasta interpretare în alb-negru.

Putin de multe ori a vorbit despre eroismul poporului sovietic în al Doilea război mondial, iar orice îndoieli cu privire la versiunea oficială sunt tratate ca o amenințare directă la adresa lui Putin și a regimului său.

Interpretare deformată a istoriei oferita de Kremlin nu este menita doar consolidarii societatii ruse în jurul trecutului idealizat, dar, de asemenea, pentru a da forță juridică politicii externe agresive a Rusiei în această mitologie.

 

 

 

 

CITITI SI :

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/10/24/cum-se-fabricau-eroii-in-moldova-sovietica/

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/05/09/mascarada-falsilor-veterani-din-al-doilea-razboi-mondial-in-rusia-se-inmultesc-falsii-veterani-foto-si-video/

 

 

 

 

 

Surse:

http://www.business24.ro/vladimir-putin/presedintele-rusiei/cum-schimba-putin-istoria-rusie

http://www.paginaderusia.ro/despre-adevarul-istoric-al-kremlinului

 

Anunțuri

26/07/2016 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: