CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Organizaţiile subversive din Ardeal și partida de bridge a contelui Teleki Adam


Partida de bridge a grofului Teleki

 

În perioada 1945–1948, pe teritoriul statului român au fost au fost depistate 17 organizaţii subversive care acţionau în special pentru culegerea de informații și care – sub o formă sau alta – erau legate de Budapesta.

Printre cele mai active s-au dovedit a fi „Mişcarea de Rezistenţă”, „Hungarista” și „Asociaţia anticomunistă de tineret”.

Epurate de profesioniștii vechiului aparat de informații, nou înființatele organe de securitate făceau față cu greu situației, mai ales că erau controlate de consilieri sovietici.

După 1960 situația a început să se schimbe, în sensul că aparatul de securitate a început să fie românizat, iar elementele alogene, îndepărtate discret sau numite în funcții marginale. Deosebit de interesante și relevante sunt în acest sens unele documente elaborate de securitatea mureșeană.

 

 

 

 

 

Foto: Casa de pe Cuza Vodă din Târgu-Mureș, obiectiv de urmărire informativă în anii 70

 

 

Dincolo de ”limbajul de lemn” specific perioadei sau de termenii clasicului limbaj specific muncii de informații din toate timpurile, pot fi surprinse însă preocupările securității locale pentru a contracara acțiunile îndreptate împotriva statului român.

 

Teleki Adam, omul cu două fețe…și niciun obraz

După 1945, atitudinea suspect de tolerantă a nou createlor organe de informaţii comuniste din Ungaria, s-a observat şi în cazul generalului Dalnoki Veress, fost comandant horthyst al Corpului de Armată maghiar dislocat la Cluj, după Diktatul de la Viena din august 1940.

Acesta a creat un centru subversiv  la Budapesta ce întreţinea legături permanente cu elemente revizioniste din Transilvania, susţinând material operaţiunile acestora.

Acţiunile lui Dalnoki Veress vizau atât obţinerea de informaţii despre situaţia minoritarilor maghiari, cât şi răspândirea clandestină de material de propagandă cu caracter revizionist, având drept scop slăbirea încrederii în capacitatea de organizare şi administrare a autorităţilor româneşti reinstalate în teritoriul cedat.

Totodată, la sugestia discretă a Budapestei, o serie de elemente ultranaţionaliste din Transilvania au primit indicaţia de a intra în MADOSZ, militând astfel legal, dar sub faldurile unei noi ideologii care le permitea însă, disimulat, să promoveze vechile teze iredentiste. În acelaşi timp, contele Teleki Adam – personaj cu care ne vom mai întâlni pe parcursul acestui material – a pus bazele „Partidului Popular Maghiar”.    

O zonă predilectă pentru acțiuni provocatoare

Zona Mureșului a fost o zonă de acțiune predilectă a organizațiilor cu caracter naționalist-șovin, care fie că au luat ființă în acest spațiu, fie că s-au constituit în alte zone din Transilvania, dar au acționat și în acest spațiu geografic.

Astfel de organizații au fost: Organizația Tineretului Maghiar din Ardeal „Emisz” (a acționat în intervalul de timp 1956-1958, pe raza actualelor județe Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu și Cluj), Organizația condusă de Szabo Moise (înființată în 1956 și care a acționat în județul Mureș timp de un an), Organizația condusă de Kelemen Emeric, înființată în 1956 la Sovata, și tot acolo, o alta, Organizația înființată de Gall Francisc, în 1959.

Au fost anihilate rapid atât cele enumerate anterior, cât și organizațiile naționalist-șovine, precum „Ungaria Mare, Liberă și Unită” (înființată în 1962 și care a acționat la Târgu-Mureș), ”Fraternitate, egalitate și libertate” (întemeiată în 1962 și care a fost condusă de Solyom Francisc din Târgu-Mureș), ”Ciori călătoare” (grup terorist format în 1965, la Tărgu-Mureș), Organizația condusă de Szasz Ludovic din Târgu-Mureș (înființată în 1965)…

Un caz oarecum aparte îl constituie însă cel al grupării intitulate „Mâna Neagră”.

 Înființată în 1953, ea a fost lichidată – dar nu definitiv – de Securitate, în 1956.

A luat ființă la initiațiva studentului Arpad Szilagy, iar ulterior arestării acestuia, în 1956, conducerea grupării a fost preluată de Czimbalos Blaziu, care a decis mutarea sediului clandestin al grupării, în comuna Lăzarea.

În 1960, „Mâna Neagră” a fuzionat cu o organizație similară din Târgu-Mureș.

Pentru acel an, mai precis la data de 23 august, cu ocazia paradei ce urma să se desfășoare în centrul orașului Târgu-Mureș, organizația plănuise un asasinat în rândul conducerii PCR din oraș, concomitent cu asasinarea președintelui Sfatului Popular din comuna Tulgheș.

Însă cu puțin timp înainte de momentul planificat, membrii grupării au fost arestați in corpore, iar ulterior deferiți justiției fiind condamnați de Tribunalul Militar din Cluj.

 

Rudele mureșene pe post de ”căsuță poștală”

În 1966, sursa ”Cita” din Târgu-Mureș, îl avea drept ofițer de legătură pe locotenentul major R., din cadrul Regionalei de securitate Mureș. Mesajele le preda personal, în scris, atunci când se întâlnea cu acesta în casa conspirativă ”Tușnad”.

Atunci când se întâmplau toate acestea, sursa ”Cita” avea ca sarcină să-și supravegheze vecinii: cu cine se întâlnesc, ce discută…

Obiectul interesului securității mureșene îl reprezentau în special rudele din străinătate ale familiei Rodiger din Târgu-Mureș, familie care locuia pe strada Cuza Vodă.

La momentul respectiv, rudele familiei Rodiger ce locuiau în Cleveland – SUA, se aflau în vizită la Târgu-Mureș.

Parcurgând nota-sinteză a lt.maj. R., maiorul de securitate M.A. dispunea ca ”Sursa să fie dirijată în continuare pe lângă rudele turiști, pentru a stabili poziția turistei, cât a stat în țară, cât și a rudelor ei după plecarea turistei.”

Din cercul de interes al securității locale făceau parte și foste personalități maghiare interbelice, suspecte de agitații cu caracter iredentist, precum grofii Teleki Adam și Miko Arpad.

”Pe data de 13 iunie 1966, la obișnuita partidă de bridgge din casa numitei Torma Gabriella, au participat numitul Teleki Adam și Miko Arpad. Acesta din urmă a relatat că în sfârșit a primit și el pașaport…”, relata sursa ”Cita” într-un nou raport adresat ofițerului de securitate în legătura căruia se afla.

Rudele din SUA ale familiei Rodiger venite în vizită la Târgu-Mureș, erau suspectate că ar transmite prin această familie, mesaje din partea diasporei maghiare din SUA, mesaje care în final ar fi trebuit să ajungă la Teleki Adam și Miko Arpad.

Cunoștință mai veche a organelor de informații românești, Teleki Adam apărea des menționat imediat după 1945, în mai multe rapoarte ale Siguranței statului român, în relație și cu anumite acțiuni desfășurate de episcopul romano-catolic Marton Aron.

Ținând seama de trecutul lui Teleki Adam și mai ales de acțiunile acestuia față de statul român, interesul din anii 70 al Securității mureșene față de acesta pare a fi unul pe deplin justificat….

Corneliu CODRESCU

 

http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE

 

 

CITITI SI :

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/09/01/furturile-de-la-biblioteca-teleki-bolyai-intrebari-ramase-inca-fara-raspuns/

 

25/07/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Reblogged this on radupopescublog.

    Apreciază

    Comentariu de Radu | 26/07/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: