CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 15 iulie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

15 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

1410: In Bătălia de la Grunwald cavalerii teutoni sunt infranti de către forţele unite ale polonezilor şi lituanienilor, sprijiniţi de ruşi, cehi, moldoveni si tătari.

 

 

 

 

 

 

1497: A început construcţia bisericii Curţii domneşti de la Piatra Neamţ, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504).

Lucrările au fost finalizate la 11 noiembrie 1498.

 

 

 

 

 

 

 

 

1653 : Se desfasoara  lupta de la Sirca, in urma careia  Gheorghe Stefan il infrange pe domnitorul moldovean Vasile Lupu, silindu-l sa se retraga peste Nistru si si sa ceara sprijinul  cazacilor lui Timus Hmelnitki,  care intra in Moldova si ocupa Suceava.

 

 

 

1818 (15/27 iulie): S-a născut Iosif (Ioan) Naniescu, mitropolit al Moldovei şi Sucevei din 1875,fiul preotului Anania Mihalache şi al prezbiterei Teodosia, din satul Răzălăi-Bălţi.

 

 

 

 

 

Lui i se datorează terminarea constructiei Catedralei mitropolitane din Iaşi (1880-1887), a cărei pictură a încredinţat-o lui Gheorghe Tattarescu.

Tot din iniţiativa sa s-au restaurat bisericile „Trei Ierarhi” şi „Sf. Nicolae Domnesc” din Iaşi; pe cheltuiala sa a apărut „Revista teologică”, sub redacţia lui Constantin Erbiceanu şi Dragomir Demetrescu (1883-1887); a donat Academiei Române, în 1901, peste 10.000 de volume, cărţi, manuscrise şi documente; membru de onoare al Academiei Române din 1888.

Mitropolitul Iosif Naniescu al Moldovei a fost cel mai strălucit ierarh al Bisericii Ortodoxe Române din a doua jumătate a secolului XIX, după Sfântul Calinic de la Cernica.

A decedat la 26 ianuarie 1902.

 

 

 

 

 

 

1824: A murit (la Braşov) Radu Tempea, preot, pedagog, lingvist, vicar al Episcopiei ortodoxe din Sibiu, director (1796-1808) al şcolilor ortodoxe româneşti din Transilvania.

 

 

 

 

 

 

In 1797 a tipărit, la Sibiu, o „Gramatică românească”, una dintre primele lucrări de acest gen, în care încerca să pună bazele unei terminologii gramaticale moderne şi unitare (n. 1768).

NOTĂ: Unele surse dau ca dată a morţii sale ziua de 5 iulie 1824.

 

 

 

 

 

1835: S-a născut medicul Alexandru Simion Marcovici, întemeietorul învăţământului de clinică medicală în România; (m. 1886).

 

 

 

 

1858: Au fost tipărite în Moldova, primele mărci poştale.

Acestea erau vestitele “Cap de bour”, a căror primă emisiune cuprindea patru timbre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1888: A aparut ziarul Adevărul.

 

 

 

 

 

 

 

Este un cotidian central înființat în 1888 de Alexandru Beldiman  care a apărut la Bucuresti până la 21 noiembrie 1916  și, după Primul razboi Mondial, de la 3 ianuarie 1919 până la 30 decembrie 1937.  

În primele zile de după Revolutia din 1989, ziarul Scînteia, oficios al PCR , și-a schimbat denumirea mai întâi în „Scînteia Poporului” (sub care au apărut 2 numere), iar apoi în „Adevărul”, comitetul redacțional rămânând inițial același.

 

 

 

 

 

1902: S-a nascut chimistul si academicianul  Costin D. Neniţescu ; (d. 29.07.1970).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este autorul unor remarcabile  lucrări în domeniile chimiei organice şi a celei industriale.

A fost membru titular al Academiei Române din 1955; (m. 1970).

 

 

 

 

1912: S-a născut in comuna Covurlui (actualmente Jorăşti), judeţul Galaţi , globtrotterul român Neculai Ghimpu; (d. 2006).

 

 

 

 

 

 

1936: A apărut, la Bucureşti, săptămânalul “Cuget clar” (Noul „Sămănător”), revistă literară, artistică şi culturală, cu apariţie săptămânală sub conducerea lui Nicolae Iorga, tipărită între 15 iulie 1936 şi 17 noiembrie 1940 de Editura „Datina Românească” din Vălenii de Munte, jud.Prahova.

 

 

 

 

 

 

File:Cuget Clar - Coperta - 15 iulie 1936.jpg

 

 

 

Prin ea Nicolae Iorga dorea să-şi reînnoiască campania împotriva moderniştilor, criticându-i in principal pe Eugen Lovinescu şi Tudor Arghezi. A fost ultima tentativă a sa de a reînvia sămănătorismul.

În revistă au fost publicate scrisori, studii literare şi cronici, poezii, proză şi traduceri.

La aceasta revista au fost colaboratori: Elena Farago, George Tutoveanu, Aron Cotruş, Grigore Sălceanu, Ion Agârbiceanu şi alţii.

 

 

 

 

 

1940: Dictatorul Germaniei naziste, Adolf  Hitler, ii adreseaza regelui Carol al II-lea o scrisoare, prin care ii cere, pe un ton ultimativ sa faca unele concesii teritoriale Ungariei horthyste, ameninţând că, în caz contrar, „sfârşitul va fi, mai devreme sau mai târziu, posibil chiar în foarte scurt timp, distrugerea României”

 

 

1943:  S-a născut tenorul Dorin Teodorescu, fost prim solist al Teatrului de Operetă bucurestean,  profesor de canto al Universităţii de Muzică din Bucureşti şi director al Teatrului de Operetă din Bucureşti; (d. 26 martie 1999).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1944: S-a născut la Sibiu, Iancu Dumitrescu, compozitor, dirijor şi critic muzical, unul din cei mai de seamă reprezentanţi ai curentului spectral în muzică, fondator, director şi dirijor al Ansamblului Hyperion si mai recent, al HYPERION INTERNATIONAL cu care a realizat turnee în Franţa (Radio France), Anglia ( Royal Festival Hall, LSO St Luke’s, Conway Hall ), Olanda, Austria (Wien Modern, Musikvereign), Germania ( Berlin ), Portugalia (Gulbenkian Foundation), Italia, Statele Unite ( “Spark Festival” 2oo8, Minneapolis), Tel Aviv ( Hateiva Seder Series ), Grecia ( Fundatia Onassis, Atena).

  A absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti în 1968. A urmat studii de fenomenologie şi dirijat cu Sergiu Celibidache, Universitatea din Trier, Germania, 1978.

 

 

 

 

 

1946: In Romania se da un  Decret-lege privind alegerile pentru Adunarea Deputatilor,  prin care se prevede ca dreptul de vot este universal, egal, direct si secret pentru toti cetatenii tarii de la varsta de 21 de ani in sus (se acorda pentru prima data in istoria Romaniei dreptul de a alege si a fi ales pentru femei si militari).

S-a  desfiintat  Senatul si  a fost  infiintata  Adunarea Deputatilor, parlament unicameral, in care puteau fi alesi deputati, cetatenii cu varste de peste 25 de ani.

Se interzicea  dreptul de a alege si a fi alesi “dusmanilor poporului”, “elementelor fasciste, hitleriste, legionare”, celor care au ocupat “functii de raspundere in aparatul de stat al maresalului Ion Antonescu sau care au cerut sa lupte voluntar impotriva Natiunilor Unite” etc.

Prin introducerea sistemului unicameral si anularea prerogativei Regelui de a dizolva Parlamentul este incalcata Constitutia din 1923, repusa in vigoare in 1944.

 

 

 

 

 

1958: A apărut, la Bucureşti, sub conducerea lui Mihai Beniuc, revista “Luceafărul”, organ de presă al Uniunii Scriitorilor din România, ca o continuatoare a publicaţiei „Tânărul scriitor”.

În etapa de concept, acesteia i s-a spus „Mioriţa“, mai apoi fiind definitiv numită „Luceafărul“.

Revista „Tânărul scriitor” fusese înfiinţată în 1948 cu scopul declarat de formare instituţionalizată a unei generaţii de tineri scriitori, necontaminaţi de „ideologia burgheză”, prin Şcoala de Literatură şi Critică Literară „Mihai Eminescu”.

De la început, revista Luceafărul, care avea 12 pagini, şi-a declarat scopul de a promova tinerii scriitori.

 

 

 

 

 

 

În anii 1970-1980 revista devenise „un organ de propagandă naţionalist-comunistă”,fiind văzută din exteriorul României ca fiind de extremă dreaptă.

A mai existat o revista cu subtitlul „Revistă literară”, al cărei prim număr a apărut la 1 iulie 1902, la Budapesta , publicat de către studenţii români organizaţi în Societatea academică „Petru Maior”. 

  În 1945 intelectualii romani Mircea Eliade şi Virgil Ierunca au editat in exil revista Luceafărul în Franţa.

A fost  prima publicaţie strict literară a exilului românesc şi a avut doar două numere, în mai 1948 şi în noiembrie 1949.

 

 

 

 

 

 

1962: Reprezentativa feminină de handbal în şapte a României, a cucerit titlul suprem la cea de-a doua ediţie a Campionatului mondial, desfăşurat în ţara noastră, între 8 şi 15 iulie.

 

 

 

  Imagini pentru Campionatului mondial de handbal 1962 photos

 

 

 

 

1964: S-a înfiinţat, la Bucureşti, studioul cinematografic “Animafilm”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1969: A murit  astronomul şi seismologul Gheorghe Demetrescu; (n. 22 ianuarie 1885).

In 1935 a creat, la Observatorul Astronomic din Bucureşti, o secţie de seismologie.

Tot din iniţiativa sa a fost înfiinţată în România o reţea de staţii seismologice (la Focşani, Bacău, Câmpulung Moldovenesc, Iaşi, Vrâncioaia).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost membru titular al Academiei Române din 1955.

De asemenea, a fost membru al Uniunii Astronomice Internationale si al Uniunii Internationale de Geodezie si Geofizica.

 

 

 

 

 

1973: S-a nascut  in Bucuresti, Theodor Paleologu, eseist, diplomat şi om politic român.

 

 

 

 

Theodor Paleologu

 

 

1992: A murit cântăreţul român de muzică populară Ion Luican ; (n. 1907).

 

 

 

 

 

 

Ion Luican

 

 

 

1992: Are loc prima întâlnire a nou creatului Consiliu Naţional al Audiovizualului – CNA (a doua zi,la 16 iulie 1992, CNA şi-a desemnat prin vot secret preşedintele, iar  la 27 iulie 1992, CNA a emis primul său comunicat, referitor la stabilirea orarului de repartizare a timpilor de antenă în campania electorală din toamna anului 1992).

 

 

 

 

 1993: A murit muzicologul, profesor universitar  şi compozitorul român, Ovidiu Varga; (n. 1913).

 

 

 

 

1999: Generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, în procesul revoluţiei de la Timişoara.

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) hotărând ca ei să plătească, împreună cu MApN, 33,264 miliarde de lei persoanelor rănite şi rudelor celor ucişi în decembrie 1989.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe 16 septembrie 2010, gen.Chițac a fost eliberat din Spitalul Penitenciar Jilava, după ce a obținut acordul instanței pe motive medicale.

Pe 1 noiembrie 2010, fostul general-colonel în rezervă Mihai Chițac, care peste trei zile ar fi împlinit 82 de ani a murit la Spitalul Militar din Capitală în urma unui stop cardio-respirator.

La 20 mai 2014, după cinci ani din cei 15 ani de închisoare la care a fost condamnat, Victor Stănculescu a fost eliberat condiționat.

 

 

 

 

 

CITIŢI ŞI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/07/15/o-istorie-a-zilei-de-15-iulie-video-4/

 

 

15 iulie este :

 

 

 Ziua Mărcii Poştale Româneşti.

 

In anul 1858 apărea, la această dată, prima marcă poştală emisă în sud-estul Europei, de către Principatul Moldovei vestitul şi preţiosul „Cap de bour” (a cărei primă emisiune cuprindea patru timbre), cu cinci ani înaintea primului timbru emis de Imperiul Otoman.

Ziua se celebrează din anul 1958, când Poşta Română a aniversat un secol de când au fost emise renumitele mărci, şi este marcată anual prin lansarea unor emisiuni cu diverse tematici de mare interes pentru filatelişti.

 

 

                        Povestea celui mai scump ziar din lume

Ziarul „Zimbrulu şi Vulturulu“ apărea în Moldova la mijlocul secolului al XIX-lea, militând cu pasiune pentru unirea Principatelor Române. Întâmplarea a făcut ca unul dintre exemplare să ajungă cel mai scump ziar din lume, acest fapt datorându-se francării cu opt timbre „Cap de bour“ de 5 parale, din a doua emisiune din 1858…. continuare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

 3. e.maramures.ro ;

 4. Wikipedia.ro.;

 5. mediafax.ro ;

 6. worldwideromania.com ;

 7. Enciclopedia Romaniei.ro ;

 8.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

 9.  Istoria md.

 10. istoriculzilei.blogspot.ro

15/07/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 15/07/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: