CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Trei variante revizioniste unguresti pentru Ardeal


 

 

 

 

 

 

 

Trei variante pentru Ardeal

 

 

Ardeal independent, Ardealul dat in intregime Ungariei sau Ardealul sa fie despartit in doua parti egale intre Romania si Ungaria.

Potrivit referatului intocmit de Procuratura Militara Targu-Mures si inaintat Procuraturii Militare Principale Bucuresti – referat insotit de concluziile de invinuire puse pe data de 22.01.1958 – acestea erau cele trei variante concepute de un grup de invinuiti din care faceau parte Fodor Pavel, Hajdu Geza, Szentmartoni Valentin, Szocs Ignatiu si Csiha Coloman.

In cadrul anchetei desfasurate pe parcursul mai multor luni se ajunsese la concluzia ca grupul era cu mult mai numeros si se aflase intr-o permanenta legatura cu episcopul romano-catolic Marton Aron, proaspat eliberat din inchisoare – fusese condamnat pe viata in 1951, dar i se intrerupsese incarcerarea la interventia Prezidiului Marii Adunari Nationale – la momentul respectiv, 1958, episcopul aflandu-se in domiciliu obligatoriu la Alba-Iulia.

Presupunand ca ancheta a fost facuta cu un minim de profesionalism – ramane intrebarea, cine a fost adevaratul inspirator al respectivului grup, Fodor Pavel sau Marton Aron?

Despre Marton Aron nu s-a scris inca totul. Exista documente in arhivele romanesti (ale Serviciilor Speciale de dinainte de 1948, dar si de dupa acest moment), documente chiar si in arhivele muresene care fac referire la persoana sa, exista studii publicate in reviste precum “Dosarele istoriei” sau mai recent “Historia”, exista cateva note informative despre activitatea episcopului in “Cartea Alba a Securitatii”…

Un studiu temeinic care sa valorifice intr-o conceptie unitara informatiile obtinute din mai multe surse istorice este mai mult decat necesar.

In prezent, atunci cand vine vorba despre persoana episcopului aproape toti interlocutorii se refera doar la momentul 18 mai 1944 cand, aflat in Biserica “Sfantul Mihail” din Cluj – spre cinstea sa – episcopul a avut taria morala, demnitatea si curajul sa condamne politica hortysta fata de evrei. “Magyar Katolikus Lexikon” editat la Budapesta in 2003, ca dealtfel toate scrierile maghiare, atunci cand se refera la viata si activitatea episcopului, spun laconic : “…a pledat pentru drepturile maghiarilor din Transilvania…”.

Ce inseamna de fapt atat de evazivul “a pledat”?

Documentele si studiile romanesti ne indica faptul ca inca din perioada interbelica Marton Aron, in calitate de spion maghiar cu vederi filo-engleze si (etern) conspirator a actionat constant impotriva unitatii statului national unitar roman fiind unul dintre “varfurile de lance” ale actiunii revizioniste.

 

Un spionaj activ si o propaganda pe masura

 

Dupa instaurarea regimului condus de Horthy, Ungaria a început o campanie internationala de contestare a prevederilor tratatelor încheiate la Conferinta de Pace de la Paris (1919-1920) si în mod deosebit pe cel de la Trianon din 4 iunie 1920, prin care Transilvania era recunoscuta “de jure” ca parte componenta a Regatului României, urmare a actului “de facto” petrecut la 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia si care dadea expresie unui act de vointa româneasca liber exprimata.

Actiunile în plan diplomatic international desfasurate cu multa insistenta de diplomatia maghiara în vederea revizuirii tratatelor, au fost dublate de alte actiuni mult mai elaborate, cele desfasurate pe frontul invizibil.

Ungaria dispunea în acest sens de mai multe avantaje. Avea retelele informative constituite înca de pe timpul Austro-Ungariei – dar care acum se gaseau în “conservare” – avea cadre de informatii pregatite chiar pe relatia Transilvania si mai dispunea de un imens avantaj: în zonele locuite compact de etnici maghiari exista un puternic sentiment sovin si iredentist.

În aceste conditii Ungaria a putut sa promoveze un spionaj activ într-o zona de care – cel putin din punctul ei de vedere – nu s-a considerat niciodata despartita sau de care s-a considerat cel mult, doar temporar despartita.

 

Marea Britanie sustinea revizionismul 

 

Ungaria revizionista a gasit cea mai mare sustinere din partea Marii Britanii. O buna parte din elita maghiara intretinea si cultiva relatii apropiate cu inalta societate engleza.

Un sprijin important l-a acordat politicii promovate de Ungaria Lordul Rothermere care conducea un grup de ziare de succes si cu mare influenta in Anglia si in strainatate.

Din gupul sau de presa faceau parte 71 de ziare si reviste din Anglia, Statele Unite si Canada, in frunte cu bine cunoscutul “Daily Mail”, care avea la momentul respectiv un tiraj de 2 milioane de exemplare. Aceasta campanie era dublata de actiunile de propaganda promovate in strainatate de “Liga Revizionista” ce-l avea in frunte pe cunoscutul scriitor maghiar Ferencz Herczog.

Din 1927 cand a fost infiintata si pana in 1940, Liga a publicat 228 de carti, reviste si ziare cu caracter revizionist in limbile germana, italiana, franceza, engleza, spaniola, finlandeza, portugheza si maghiara.

Din acest total, un numar de 124 de publicatii se ocupau de “problema Transilvaniei” si ajungeau pe diferite cai si in Ardeal. Societatile feminine maghiare organizate pe baze confesionale, organizatiile si asociatiile culturale contribuiau si ele la propaganda revizionista, asa cum procedau si unii preoti maghiari de diferite confesiuni.

 

 

Complot antistatal la Targu Mures

 

 

In 1921, Siguranta Statului Roman a descoperit un complot la Arad pus la cale de organizatia secreta revizionista “Magyar Fiatolok”, organizatie ce avea legaturi in mai multe orase din Transilvania. Un alt complot antistatal a fost descoperit de aceleasi organe de Siguranta in 1923 la Cluj, complot ce avea ramificatii la Targu-Mures si Targu-Secuiesc.  
Un celebru caz de spionaj maghiar a fost descoperit in 1937 si a fost legat de Partidul Ardelean Maghiar din Romania care, asa cum s-a dovedit, a primit un milion de pengo din partea Presedintiei Consiliului de Ministri al Ungariei.

Aceeasi Presedintie a donat tot in 1937, 7 milioane de lei Uniunii Culturale Maghiare din Transilvania. In 1939, SSI a identificat o vasta retea de spionaj maghiar formata din 172 de persoane, care avea drept centre de baza Oradea, Targu-Mures si Satu-Mare cu ramificatii si in alte localitati din tara.

Perchezitiile au scos la iveala o lista cu fondurile trimise din Ungaria, material informativ si de propaganda antiromaneasca, precum si un post de radio emisie-receptie ce functiona clandestin la Episcopia Reformata din Satu-Mare.

In deceniul patru al secolului XX, actiunile agresive ale spionajului maghiar contra Romaniei s-au inmultit. Acest fapt a reiesit si dintr-un raport din 1939 al SSI, care arata ca pana la acel moment, au fost descoperite 62 de cazuri de spionaj din care 32 erau maghiare.

Dupa cum se poate observa, serviciile secrete romane si-au facut datoria cu consecventa si profesionalism, in ciuda faptului ca regele Carol al II-lea(1930-1940) a incercat sa si le subordoneze sau sa le ignore munca.

Rapoartele si analizele lor n-au fost insa luate in seama, iar rezultatele acestei ignorante dovedite de factorii de conducere s-au vazut in vara anului 1940, cand Romaniei i-au fost impuse grave amputari teritoriale.

 

 

Marton Aron – indicativul “P.I.S”

 

 

Contraspionajul roman nu a putut stabili data exacta la care Marton Aron a fost recrutat de serviciile de informatii maghiare, desi episcopul s-a aflat in atentia organelor speciale romanesti inca de pe la jumatatea deceniului al treilea.

 

 

 

 

 

 

 

In octombrie 1941, Marton Aron a intrat in legatura cu rezidentul de spionaj al legatiei maghiare de la Timisoara. A fost momentul in care organele romane nu au mai avut nici un dubiu despre activitatea sa, mai ales ca anterior reusisera sa procure Codul spionajului hortyst, fapt care a ramas necunoscut maghiarilor pe toata durata razboiului, dar care le-a permis romanilor sa deconspire si sa anihileze o serie de organizatii si retele de spionaj maghiare de pe teritoriul Romaniei.

Cea mai importanta organizatie maghiara de spionaj din Transilvania – cu ramificatii si la Targu-Mures – a fost cea condusa de episcopul Marton Aron. Informatiile culese de el personal sau sau de cei din organizatia sa erau cifrate cu ajutorul cartii “Piszkos Fred Visszater” (“Intoarcerea mizerabilului Fred”) si trimise apoi la destinatie.

Indicativul cu care Marton Aron era apelat de Centrala Serviciului de Spionaj Maghiar de la Budapesta era permanent fiind format din grupul de litere “P.I.S.” si reprezenta initialele tipografiei la care a fost tiparita cartea de mai sus. Indicativul cu care Marton Aron trebuia sa raspunda era de fiecare data altul.

Prin intermediul Adelei Visnovitz – agenta a spionajului englez – s-a reusit a se realiza legatura lui Marton Aron cu englezii, episcopul devenind astfel agent dublu, facand uneori un joc foarte complicat si inca greu de inteles si azi.

 

Elena Bindasz din Targu-Mures

 

Prin intermediul Elenei Bindasz, nascuta la 15 decembrie 1899 la Targu-Mures, maghiara de religie ortodoxa (?), Marton Aron a reusit sa afle foarte multe informatii legate de moralul armatei romane, ce vorbesc militarii intre ei, ce nemultumiri au, etc.

Prin intermediul aceleiasi Bindasz Elena, care ajunge si ea sa o cunoasca pe Adela Visnovisz (agenta engleza), Marton Aron a facut cunostinta cu Matei Ioan, cetatean iugoslav de etnie romana, fost aviator in armata iugoslava si care se refugiase in Romania datorita prigoanei germane.

Matei il va pune in legatura pe Marton Aron cu maiorul sarb Bosco Stanoilovici, fost atasat militar iugoslav in URSS, un filo-englez cu relatii atat in spionajul englez, cat si in cel sovietic. Reteaua lui Marton Aron va creste foarte mult intr-un timp relativ scurt, aceasta fiind capabila chiar si de sabotaje.

Elena Bindasz care la un moment dat este arestata de autoritatile romane va indica sabotajele executate, modul de operare, de unde se procura explozibillul necesar, insa il va deconspira cu aceasta ocazie si pe episcop, ca dealtfel intreaga retea condusa de el. Reactia autoritatilor romane a fost nuantata de la caz la caz.

Daca in unele situatii retelele maghiare care operau pe teritoriul Romaniei au fost anihilate rapid pronuntandu-se ani grei de inchisoare si chiar condamnari la moarte, cel putin in cazul lui Marton Aron nu s-a intamplat acest lucru.

Daca din diverse ratiuni episcopul (spion) Marton Aron s-a bucurat in perioada interbelica, dar si in timpul razboiului de un tratament cu menajamente, nu acelasi lucru se va intampla dupa 1948.

Comunistii, care pusesera mana si pe arhivele serviciilor speciale romane de dinainte de 1940, nu l-au mai tratat cu aceeasi intelegere pe episcop, ba dimpotriva il vor aresta si condamna pe viata. Eliberat de autoritatile comuniste dupa mai multe interventii la nivel inalt – episcopul aflat in domiciliu obligatoriu la Alba-Iulia – a continuat sa conspire impotriva statului roman.

 

Grupul Fodor in ancheta Procuraturii Militare muresene

 

Grupul Fodor a fost arestat abia in 1957, iar punerea sa in relatie cu episcopul Marton Aron a fost relativ simpla intrucat episcopul – in domiciliu obligatoriu la Alba-Iulia – se afla permanent in filaj operativ. Referitor la Fodor Pavel, se arata:

“In luna august 1955 a facut o vizita episcopului Marton Aron cu care ocazie a dus discutii dusmanoase la adresa regimului de democratie populara…Marton Aron ii aduce la cunostinta ca arestarea lui s-a datorat faptului ca in mai multe ocazii s-a manifestat public ca teritoriul Ardealului dupa 1944 nu a fost dat sub guvernarea Ungariei”.

Initial s-au propus trei variante pentru rezolvarea problemei Ardealului, in final – 1956 – cazandu-se de acord doar asupra uneia dintre ele: “…invinuitul Fodor Pavel ramanand la concluzia ca rezolvarea problemei cedarii teritoriului Ardealului sa se faca la impartirea in doua parti egale, intre Romania si Ungaria, propunere cu care este de acord in intregime si episcopul Marton Aron…”

La un moment dat, grupul Fodor a fost pus in relatie – cel putin asa rezulta din ancheta – cu evenimentele revolutionare din octombrie 1956 din Ungaria.

“In luna octombrie 1956, se mentiona in referat, invinuitul Fodor Pavel a crezut ca a sosit momentul de a actiona…si a intocmit mai multe schite cu impartirea teritoriului Ardealului.

Pe baza acestor schite a intocmit o harta a teritoriului Ardealului pe care a trecut toate localitatile, bogatiile – sol, subsol – cu linii de demarcatie a frontierei planuite de el intre Romania si Ungaria…”

In continuare, in cuprinsul referatului se mai aratau contactele pe care Fodor Pavel le-a avut cu diverse persoane de etnie maghiara pe care ar fi incercat sa le recruteze. In ceea ce-l priveste pe Csiha Coloman, se mentiona:

“In interogatoriile ce i s-au luat cu ocazia anchetei penale arata ca l-a cunoscut pe invinuitul Fodor Pavel, prin parintii sai inca de mult timp…invinuitul Fodor Pavel i-a povestit despre vizitele facute episcopului Marton Aron si relatiile pe care le are cu acesta…” Dincolo de schite (harti), planuri mai mult sau mai putin elaborate si recrutarea de membrii, grupul Fodor s-a dovedit insa incapabil sa actioneze eficient dintr-un motiv cat se poate de simplu: conditiile anului 1956 erau cu totul altele fata de cele – sa spunem – ale anului 1945 sau 1946.

 

Perioada interbelica in arhivele muresene

 

În Ordinul Circular nr.12.548 din 14. 08. 1929, semnat de seful Statului Major General al Armatei Române si difuzat la marile unitati, ordin întocmit pe baza unei sinteze foarte cuprinzatoare întocmite de Sectia a II-a Informatii, se aratau cazurile de spionaj maghiar descoperite pâna în acel moment.

În cuprinsul Ordinului Circular un accent deosebit se punea si pe combaterea propagandei iredentiste desfasurate de serviciile maghiare în Transilvania.

Masurile luate de autoritatile române nu au fost probabil destul de eficiente, pentru ca ele n-au descurajat manifestarile iredentiste si nationalist-sovine.

Iata doar cateva dintre ele si care se afla instrumentate în arhivele muresene:

 –  Sebesi Francisc, 21 de ani, plugar, domiciliat în Matrici, judetul Mures, a fost trimis în judecata pentru ca în seara zilei de 26 aprilie 1930, jucând într-o piesa de teatru, prin felul cum a fost îmbracat, având arborat si steagul tricolor maghiar sub forma de panglici la rever, a dorit sa atâte ura românilor (din rechizitoriul aflat la dosarul nr. 4/1931, Fond Tribunalul Mures);

– Tarkany Gustav, 40 de ani, proprietarul ziarului “Hirado” din Târgu Mures, a fost trimis în judecata pentru ca în nr. 46 din 8 decembrie 1930 al ziarului sau a afirmat, citez:

“Din cauza ciuntirii Ungariei, a înnebunit un proprietar din Ludusul de Mures”(din rechizitoriul aflat la dosarul nr. 18/ 1931, Fond Tribunalul Mures);

– Sebestyen Ladislau, proprietar al ziarului “Maros”, este si el trimis în judecata pentru ca într-un numar al ziarului sau a talmacit într-o versiune proprie cuvantul lui Ioan Ioanovici, care în numele teatrului maghiar din Ardeal ar fi afirmat la Budapesta, citez:

“cuvântul maghiar se aude tot mai rar în teritoriile dezmembrate de la Ungaria…”(din rechizitoriul aflat în dosarul nr. 5/1931, Fond Tribunalul Mures).

 

 

Grupul Fodor Pavel anchetat la Targu-Mures

 

 

“In ziua de 22.01.1958, organele MAI Targu-Mures au intocmit concluziuni de invinuire in dosarul nr. 295/1957, concluziuni confirmate de aceasta Procuratura (Procuratura Militara Targu-Mures – n.r.). Cauza priveste pe urmatorii invinuiti:4 Fodor Pavel, n. la data de 29. 06. 1903 in orasul Budapesta, R.P.U., fiul lui Anton si Maria, de profesie inginer CFR, fost mosier, in trecut fost conducator al Partidului Ardelean Maghiar al fostului judet Ciuc, cu ultimul domiciliu in orasul Miercurea Ciuc…;

–  Hajdu Geza, n. la  5 ianuarie 1915 in comuna Carta, raionul Miercurea Ciuc, fiul lui Ioan si Iuliana, de profesie preot, domiciliat in orasul Stalin (Brasov),….;

– Szentmartoni Valentin, n. la data de 22.11.1901, in com. Sanmartin, judetul Arad, fiul lui Iosif si Maria, preot romano-catolic, domiciliat in Lipova,…;

– Szocs Ignatiu, n. la data de 22. 11. 1898, in com. Soileni, raionul Ciuc, fiul lui Gheorghe si Ileana, preot in orasul Turda,…;

– Csiha Coloman, n. la 17 septembrie 1929, in com. Sacuieni, regiunea Oradea, fiul lui Alexandru si Elisabeta, de profesie preot reformat, cu domiciliul in Arad…”

 

 

Marton Aron – scurta biografie neromantata

 

 

In atentia Serviciului Secret de Informatii din Romania au intrat si anumiti preoti maghiari de diferite confesiuni, din cauza propagandei revizioniste, soviniste si nationaliste pe care o desfasurau in Transilvania.

Un caz aparte il constituie cel al episcopului Marton Aron, figura centrala a Bisericii romano-catolice din Romania din prima jumatate a secolului XX. In documentele SSI era considerat, citez:

“…unul din conducatorii actiunii iredentiste maghiare in tara noastra.” Marton Aron se dovedea, asa cum ni-l prezinta rapoartele SSI, “un dusman neimpacat a tot ce este romanesc”.

Inainte de a alege calea spirituala, Marton Aron a luptat in primul razboi mondial – avand gradul de locotenent – in Divizia Secuiasca, unitate militara care potrivit tot rapoartelor SSI: “era vestita pentru atrocitatile comise contra romanilor”.

Fusese ranit de trei ori, in luptele de la Doberdo, Pasul Oituz si Asiago. In anii ’30, episcopul facea dese deplasari, inclusiv la Targu-Mures, raspandind cuvantul Domnului si nu numai, de vreme ce era urmarit indeaproape de SSI, dar si de organele specializate din Siguranta Statului.  
Ironia sortii este aceea ca, peste ani, dosarul informativ intocmit de SSI si de organele specializate din Siguranta Statului avea sa fie preluat de Securitatea Statului comunist si repus in circuitul operativ.

 

 

Reorganizarea Serviciilor Speciale Romane

 

 

Dupa primul razboi mondial, Ministerul de Razboi din Romania, devenit ulterior Ministerul Apararii Nationale, si-a reorganizat serviciile de informatii (Sectia a 2-a din Marele Stat Major si Serviciul Secret) si si-a creat un organ central de coordonare (Consiliul Superior al Apararii Tarii cu departamente specializate)si cu competente in orientarea politicii de aparare a suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a statului roman.

– Prin Decretul-Lege numarul 1579 din 18 aprilie 1919, a fost infiintata Sectia a 5-a Informatii si Contrainformatii, cea mai importanta structura militara cu competente in domeniul strict al informatiilor.

Avea in compunerea sa patru birouri:

Biroul 1, informatii directe, care coordona si activitatea atasatilor militari;

Biroul 2, informatii secrete si contrainformatii;

Biroul 3, propaganda (a functionat doar doi ani, intre 1920-1921);

Biroul 4, cifru.

– Serviciul Secret era conceput ca un organ tehnic al Serviciului de Informatii al armatei si se afla in subordinea lui Mihail Moruzov. Acest serviciu avea ofiteri “descoperiti” – circa 230 dupa evidentele din arhivele care s-au pastrat – dar avea si ofiteri “acoperiti”, adica cu alte identitati.

Cu o zi inainte de a fi arestat de legionari, 5 septembrie 1940, Mihail Moruzov a distrus toate documentele referitoare la agentii “acoperiti”.

Nu a ramas nici o proba documentara din care sa rezulte identitatea acestora si reteaua din care faceau parte.

Au ramas doar documentele de analiza-sinteza ale Serviciului intocmite anual si care aratau actiunile concrete desfasurate, tehnicile folosite si rezultatele obtinute.

 

 

Nicolae BALINT

 ziaruldemures.ro

Reclame

02/07/2016 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: