CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ministrii Justiției din Romania si R.Moldova NU au semnat DECLARAȚIA pentru investigarea crimelor comunismului și deportările în Siberia


Ministrul Justiției NU a semnat DECLARAȚIA pentru investigarea crimelor comunismului și deportările în Siberia

Asociatia “21 Decembrie 1989” saluta Declaratia comuna a ministrilor Justitiei din Polonia, Ucraina și cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania – de condamnare a deportărilor masive în Siberia, cărora le-au căzut victime cetățenii lor începând cu anii ’40 și au cerut Rusiei să recunoască aceste crime, să ofere compensații celor afectați sau familiilor acestora și să renunțe la retorica de ‘glorificare’ a trecutului sovietic.

Din motive neclare, Ministrii Justitiei de la Chisinau si Bucuresti nu figureaza in document, se spune într-o declarație a asociației dată publicității vineri.

Reamintim că Raluca Prună este fiica unui personaj acuzat că ar fi fost ofițer de Securitate.

CITIȚI ȘI: EXPLOZIV/ Tatal ministrului Justitiei demascat ca ofiter de Securitate de Mircea Raceanu

Asociatia 21 Decembrie 1989 reaminteste ca in august 2015 la Tallin, în cadrul Conferinţei de comemorare a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov,aceeasi ministri ai Justitiei au initiat un Acord interstatal pentru constituirea Tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului ; Asociatia 21 Decembrie 1989 inca asteapta ca Ministrii Justitiei de la Chisinau si Bucuresti sa semneze Acordul de la Tallin, asa cum fostul ministru al Justitiei a promis, se mai spune în comunicat.

Solicitam Procurorului General al Romaniei si redeschiderea dosarelor comunismului, fiind vorba de crime imprescriptibile asa cum Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatiei si Justitie a cercetat recent si cum Curtea de Apel Bucuresti a stabilit in cazurile Visinescu si Ficior, iar Inalta Curte de Casatiei si Justitie a Romaniei a confirmat, insusindu-si consideratiile si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului deschisa de cauzele Asociatia 21 Decembrie 1989, Maries, Vlase s.a. c. Romania, privind dosarele Revolutiei din Decembrie 1989, si Asociatia  21 Decembrie  Maries (II) Mocanu si Stoica c. Romania, privind Mineriada din 13-15 iunie 1990.

Folosim acest prilej pentru a reaminti ca pe rolul diferitelor Parchete din tara au existat diverse plangeri ale membrilor asociatiilor si federatiilor fostilor detinuti politic anticomunisti sau ale AFDPR, sau ale altor disidenti si luptatori anticomunisti cum au fost Cicerone Ionitoiu sau Vasile Paraschiv ori privind pe Gheorghe Ursu (si mult altii, sa ne ierte cei pe care nu i-am mentionat), cercetari care au fost complet neinstrumentate sau inchise sub pretextul prescriptiei de catre procurori cu trecut comunist si la comanda securitatii, si insistam ca acestea toate sa fie inventariate, sa fie facuta publica o informare asupra situatiei fiecaruia si sa fie redeschise si extinse cercetarile, unele sa fie conexate si instrumentate adecvat, mai afirmă cei de la Asociația 21 Decembrie.

 

Sursa: http://www.flux24.ro

Anunțuri

01/07/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: