CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Academicianul Dinu Giurescu vorbeste despre Brexit si urmările sale asupra românilor


 

Într-un comentariu pentru revista Q Magazine, academicianul Dinu Giurescu este de părere că rezultatul referendumului din Marea Britanie reprezintă „decizia unui stat suveran care ascultă nu de ceea ce i se impune, ci de ceea ce cred oamenii că e mai bine pentru țara lor”.

„Marea Britanie a fost o putere colosală care are în gena ei sentimentul național, mândria națională.

Ceee ce s-a întâmplat ieri reprezintă decizia unui stat suveran, a unui stat care nu vrea să mai asculte de deciziile de la Bruxelles, ci ascultă de ceea ce cred propriii cetățeni că e mai bine pentru țara lor.

Deciziile, directivele europene sunt un corset care nu te lasă să respiri.

La noi, a existat în învățământ o tendință de suprimare a orelor de istorie în favoarea unor scheme teoretice pentru ceea ce va fi Uniunea Europeană în viitor.

Este un exemplu de slugărnicie a decidenților noștri politici.

Britanicii au sentimentul că amestecul devine extrem de nociv pentru ei.

Acea cotă nesuferită de imigranți musulmani pe care fiecare țară ar trebui s-o accepte este, în fapt, inacceptabilă.

Ca istoric, ca profesionist al acestui domeniu, vă spun că noi românii am avut 500 de ani de dominație a Imperiului Otoman, dar niciodată musulmanii nu au avut dreptul să aibă proprietăți, să-și ridice moschei.

Iar acum ar trebui să fie invers.

În ce privește efectele negative pe care ieșirea Marii Britanii din UE le-ar avea asupra românilor, sunt de părere că nu vom avea de suferit din punct de vedere economic pentru că noi nu mai suntem stăpâni pe resursele noastre, pe țara noastră.

Sunt convins că Anglia, care are în continuare nevoie de forță de muncă, va găsi modalitățile cele mai bune de a reglementa această situație.”, a declarat Dinu Giurescu pentru Q Magazine.

Preluare: Ziaristi Online via roncea.ro

30/06/2016 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , ,

9 comentarii »

 1. Lucrurile sunt mult mai nuanțate. Marea Britanie NU va concretiza BREXIT. Foarte mulți din aceia care au votat pentru BREXIT, regretă ce au făcut, țara lor fiind aruncată în haos, iar pierderile economice și de prestigiu fiind mari. A câștigat mult George Soros (zeci de miliarde de dolari). Partea bună a poveștii acesteia privește celelate state din UE, care nu trebuie să mai accepte a li se impune măsuri aberante contra familiei, a educației copiilor, a libertății opțiunilor religioase etc.

  Apreciază

  Comentariu de Viorica Bălteanu | 30/06/2016 | Răspunde

  • Cine va da siguranța ca Marea Britanie NU va concretiza BREXIT? De unde stiti ca Soros a avut de castigat zeci de miliarde de dolari, in urma recentului referendum ?
   Care credeti dv. ca ar putea fi legatura intre acest referendum si presupunerea ca pentru celelate state din UE, nu se va mai pune in viitor problema să accepte măsuri aberante contra familiei, a educației copiilor, a libertății opțiunilor religioase etc.?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 30/06/2016 | Răspunde

   • Chiar nu urmăriți desfășurarea evenimentelor? Nu citiți despre loviturile de bursă recente? Puțină coerență în gândire arată că un incident de parcurs de proporții, cum este referendumul britanic de săptămâna trecută, va conduce firesc la modificări de optică, la apropierea UE de logica bunului simț, la tratarea cu respect, cu spirit de răspundere a problematicilor vechiului Continent și nu doar ale acestuia. Astfel socotesc cei mai mulți observatori politici serioși.

    Apreciază

    Comentariu de Viorica Bălteanu | 30/06/2016

   • Prin urmare presupuneti ca recesiunea economca, combinata cu tendintele centrifuge ale Scotiei si Irlandei de Nord care sunt pro-europene, va forta Marea Britanie sa spuna „pardon” si sa revina cu coada intre picioare in UE …Nu cumva in acest la divort vorbim despre doua parti ?
    Se pare ca v-a scapat stirea potrivit careia statele care au fondat Uniunea Europeană insistă ca negocierile pentru ieşirea Marii Britanii să înceapă cât mai curând.
    Germania şi Franţa, alături de Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg nu vor să mai aştepte până în octombrie şi chiar sugerează că premierul britanic ar trebui înlocuit rapid pentru a permite începerea discuţiilor pentru Brexit.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 30/06/2016

 2. Nu sunteți deloc atent la nuanțe, Nu cunoașteți procedurile. Parlamentarii britanici vor fi chemați să se pronunțe, iar aproape toți sunt contra BREXIT. Decizia lor este hotărâtoare. Tinerii și maturii sunt în majoritate contra Brexit. Se pare că procentul celor foarte în vârstă care au votat ieșirea din Ue este foarte mare, dar deja o mulțime de persoane regretă că au votat în urma unor manipulări grosolane, categoric contrare intereselor Marii Britanii. Regretă că au stat acasă mulți indeciși, care nu vor distrugerea stabilității din țara lor. Nu mi-a scăpat nicio știre. Citesc și comentarii în limbi străine, tocmai pentru a fi mai bine informată. Evident, UE are interesul ca lucrurile să fie tranșate rapid, situațiile tulburi fiind contraproductive. Este limpede că un guvern care ar adânci haosul NU va fi lăsat să distrugă unitatea statală britanică.

  Apreciază

  Comentariu de Viorica Bălteanu | 30/06/2016 | Răspunde

  • Qui vivra verra!

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 01/07/2016 | Răspunde

  • Corect este CHI VIVRA’ VEDRA’.

   Apreciază

   Comentariu de Viorica Bălteanu | 01/07/2016 | Răspunde

   • Corect ar fi de fapt, „Chi vivrà vedrà”…

    Asadar, sa vedem ce ne rezerva viitorul si sa nu ne grabim sa lansam pronosticuri.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 01/07/2016

   • Cat despre proverbul francez „Qui vivra verra!”, la care m-am referit, acesta suna oarecum asemanator in limb italiana si de aici cred ca a rezultat confuzia pe care ati facut-o, spunand, fara sa folositi accentele corecte, CHI VIVRA’ VEDRA’, in loc de „Chi vivrà vedrà”…

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 01/07/2016


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: