CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 23 iunie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1641: Au fost depuse in biserica “Trei Ierarhi” din Iasi de către domnitorul Vasile Lupu, moastele Sfintei Paraskeva.

Aducerea moaștelor sfintei la Iași a reprezentat un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

 

 

 

 

 

Moastele Sfintei Parascheva

 

 

Începând din anul 1889, aceste moaste au fost mutate în Catedrala Mitropolitana din Iasi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1834: S-a nascut  Alexandru Odobescu, prozator și istoric român, membru al Societății Academice Române (d. 10 noiembrie 1895).

 La  14 februarie 1851 a înființat impreună cu alți studenți români de la Paris, societatea politică și culturală a studenților români din Franța, Junimea Românească. 

Tot în acea perioadă, Alexandru Odobescu s-a aflat în preajma revoluționarilor români exilați (Nicolae Bălcescu, Nicolae Golescu, C.A. Rosetti, I. Voinescu II, Gheorghe Magheru) si împreună cu  Gheorghe Crețeanu și Dimitrie Florescu, face parte din comitetul de redacție al revistei Junimea Romana,  care apărea la Paris.

În această revistă el publică articolul Muncitorul român, remarcabil prin îndrăzneala ideilor și prin compoziția sa, care îi evidențiază spiritul progresist, democratic.

 

 

 

 

Intors in tara, Alexandru Odobescu a  fost ministru al monumentelor (1863-1864), și profesor de arheologie la Universitatea din București.

În 1861 scoate la București Revista română pentru științe, litere și arte în care tipărește de-a lungul anilor, printre altele: Istoria românilor supt Mihai-Voievod Viteazul de Nicolae Bălcescu, Cugetările lui Alecu Russo și Ciocoii vechi și noi de Nicolae Filimon.

În această revistă Odobescu își publică studiile Cântece poporane ale Europei răsăritene în raport cu țara, istoria și datinele românilor, Răsunete ale Pindului în Carpați și Poeții Văcărești.

Tot în Revista română publică în 1862 Psaltirea diaconului Coresi (note) și Câteva ore la Snagov (o călătorie arheologică)

În același an (1862), domnitorul Alexandru Ioan Cuza îl numește pe Odobescu director în Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice. În 1863 devine ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, apoi ministru ad-interim, la Ministerul Treburilor Străine.

 

 

 

 

Coperta monografiei Tesaurul de la Petrosa (1889).

 

 

Alexandru Odobescu organizează în 1867 pavilionul românesc din cadrul Expoziției universale de la Paris, la care a fost expus și tezaurul de la Pietroasa.

După o călătorie la Sankt Petersburg scrie, împreună cu Petre S. Aurelian eseul Notice sur la Roùmanie (1868). În 1869, împreună cu V.A. Urechia, participă la Congresul internațional de antropologie și arheologie istorică de la Copenhaga, unde susține lucrarea Antichitățile preistorice ale României.

La 10 septembrie 1870 Alexandru Odobescu este ales membru al Societății Academice Române (vechea denumire a Academiei Române), la propunerea lui Al. Papiu Ilarian.

Este autorul unui tratat de istorie a arheologiei (Istoria arheologiei, 1877) și a unei monografii dedicate tezaurului de la Pietroasa descoperit în perioada profesoratului său. (Le Trésor de Pétrossa. Étude sur l’orfèvrerie antique, Tome I-III, Éditions J. Rothschchild, Paris, 1887-1900).

A publicat de asemenea studii de folclor despre cântecele Europei răsăritene (Cântecele poporane ale Europei răsăritene, mai ales în raport cu țara, istoria și datinile românilor, 1861; Răsunete ale Pindului în Carpați) si studii de istorie literară dedicate literaturii din secolul al XVIII-lea (Poeții Văcărești, Mișcarea literară din Țara Românească în sec. XVIII).

  A fost   membru titular al Societăţii Academice Române din 1870.

Este autorul unor nuvele istorice (Mihnea Vodă cel Rău, Doamna Chiajna, 1860) și volume de eseuri (Câteva ore la Snagov, 1909; Pseudokynegeticos, 1874).

 NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii 23 ianuarie 1834

 

 

 

 

1848:  Dimitrie Brătianu este acreditat ca agent diplomatic al Ţării Româneşti pe lângă Cabinetele de la  Pesta şi Viena, primind imputernicirea de a reprezenta interesele tarii pe langa „diversele puteri prietene din Europa” si pentru a susţine cauza Principatelor  in Imperiul Habsburgic.

 

 

 

 

 

 Dumitru C. Bratianu

 

 

 

Dimitrie C. Bratianu (n. 1818, Pitesti – d. 8 iunie 1892, Bucuresti), a fost  pentru o scurta perioada prim-ministru al Romaniei, timp in care a prezidat ceremonia de incoronare a lui Carol I.

Este fratele cel mare al lui I. C. Bratianu, impreuna participand la fondarea Partidului National Liberal. Intre cei doi frati au existat dintotdeauna disensiuni, astfel ca Dumitru devine lider al disidentilor liberali in timpul lungii guvernari a fratelui sau, pozitie din care a determinat caderea guvernului.

Spre sfarsitul vietii are loc o impacare istorica in sanul familiei, iar Dimitrie C. Bratianu devine pentru scurt timp presedinte al Partidului National Liberal, dupa moartea fratelui.

A fost Mason activ al Lojilor: „L’Athénée des Etrangers” si „La Rose du Parfait Silence”.

 

 

 

 

1867: S-a născut in localitatea Mintiu, Bistriţa-Năsăud, istoricul Iulian (Iuliu) Martian, membru al Academiei Române din 1933; (m. 26 octombrie 1937).  

A fost membru pe viaţă al ASTREI.

În zilele premergătoare Marii Uniri, Biroul Consiliului Naţional Român din Năsăud, l-a avut  ca preşedinte.

Arheolog amator, a strâns date privitoare la descoperirile arheologice din Transilvania, publicând iniţial în limba germană, şi apoi în limba română, un important repertoriu.

Ii revine meritul de a fi descoperit manuscrisul miscelaneu din secolul al XVII-lea, cunoscut sub numele de „Codicele Marţian” o culegere de texte religioase apocrife   publicat de Nicolae Drăgan în 1914, în studiul „Două manuscripte vechi: Codicele Todorescu şi Codicele Marţian”.

Sunt copii foarte vechi, din secolul al XVI-lea, motiv pentru care sunt importante pentru studiul limbii române vechi.

 

 

 

 

1879: David Emmanuel îşi ia doctoratul la Sorbona cu teza „Etude des intégrales abeliennes de troisieme espace”, devenind astfel al doilea român doctor în matematici la Sorbona.

David Emmanuel (n. 31 ianuarie 1854, Bucureşti – d. 4 februarie 1941, Bucureşti) a fost matematician  român de origine evreiasca.   considerat unul dintre întemeietorii şcolii matematice moderne din România. A fost membru de onoare (din 1936) al Academiei Române.

 

 

 

 

 1881: S-au stabilit relații diplomatice între Romania si Spania.

 Spania a recunoscut independenţa de stat a României la 12 aprilie 1880. Relaţiile diplomatice între România şi Spania au fost stabilite în 1881, când a fost înfiinţată, la Bucureşti, Legaţia Regatului Spaniei, condusă de Juan Pedro de Aladro, însărcinat cu afaceri.

După încheierea primei convenţii comerciale între cele două ţări, în 1908, România a iniţiat, în 1911, demersurile pentru înfiinţarea Legaţiei României în Spania, eveniment produs la 15 iunie 1913, sub conducerea lui George Cretzianu, în calitate de trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar

Relatiile cu Spania au fost întrerupte la 4 aprilie 1946 si restabilite, la nivel de ambasadă, la 21 ianuarie 1977).

 

 

 

 

1897: S-a nascut la Husi, marele actor român de teatru şi film, Alexandru Giugaru;  (d. 1986).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1909: S-a nascut  istoricul, folcloristul şi criticul  literar român Ovidiu Papadima. A fost deţinut politic între anii 1952 şi 1956si a reprimit  dreptul de a publica abia în 1963; (m. 1996).

 

 

 

 

1917: Se intrunesc  la Chisinau  in Palatul Libertatii,  delegatii comitetelor militare din Iasi, Odessa, Chisinau s.a., care hotarasc constituirea “Sfatului imputernicitilor soldatilor si ofiterilor moldoveni de pe frontul romanesc”, organ central de coordonare a activitatii tuturor organizatiilor ostasesti moldovenesti din intreaga Rusie.

Sfatul imputernicitilor cere convocarea la Chisinau, pe baza proportionala, a Sfatului Tarii, care urma sa hotarasca asupra proiectului autonomiei Basarabiei pe temeiul national si teritorial.

Se cerea, de asemenea, numirea de catre guvernul rus in functia de comisar gubernial a unui roman basarabean si inlocuirea tuturor comisarilor judeteni cu reprezentanti ai basarabenilor, formarea de unitati militare nationale, invatamant in limba nationala, demilitarizarea administratiei s.a.

 

 

 

 

1923: Se desfasoara vizita oficiala in Polonia a regelui Ferdinand I, insotit de primul ministru I.I.C. Bratianu si de ministrul de Externe, I.G. Duca.

 

 

1923: A luat ființă, la Bucuresti, Societatea Națională de credit Industrial, al cărei scop era stimularea dezvoltării industriale a țării.

 

 

 

 

 

1937: La Londra a avut loc intre   23 si 25 iunie un concurs hipic, organizat cu prilejul încoronării regelui George al VI-lea al Angliei, a cărui Cupa Challenge de Aur a revenit călărețului român Henry Rang,  (și titlul de campion mondial militar la înălțime, cu o săritura de 2,14 m),

Trofeul „Daily Mail” a fost cucerit de Felix Țopescu, tatăl cunoscutului comentator sportiv de televiziune, Cristian Țopescu.

Henri Rang a participat ca reprezentant al României la Jocurile Olimpice de Vară de la Berlin din anul 1936.

 

 

 

 

Henri Rang

 

 

 

Maior de cavalerie, Henri Rang, a reuşit  si  marea performanţă de  a cuceri prima medalie olimpică pentru România într-un sport individual.

Henri Rang s-a născut la data de 8 iunie 1902. Era originar din orașul Lugoj. Între anii 1932 și 1938, Rang cu calul Delfis, a fost medaliat la competițiile ecvestre organizate la Paris, Nisa, Berlin, Varșovia și Londra.

A urmat cursurile Școlii de Ofițeri de Cavalerie din Târgoviște, după care a activat în diferite regimente de cavalerie și în Școala de Ofițeri de Cavalerie, iar după război în Regimentul 1 roșiori din Lugoj.

S-a stins din viaţă la numai 44 de ani. Era într-o zi de Crăciun – 25 decembrie 1946.

 

 

 

 

 

1924: A fost adoptată o noua lege Lege privind organizarea armatei (reglementa, între altele, durata serviciului militar).

 

 

 

 

 

1944: A murit, la Londra, pictorul român Arthur Segal; (n. 23 iulie 1875).

 

 

 

 

1984: S-a nascut la Ploieşti cântăreaţa română de muzică pop şi dance, Andreea Georgiana Bălan.

A devenit cunoscută ca membră a duetului Andrè, în cadrul căruia a activat între anii 1998 şi 2001 şi a lansat 7 albume.

Formaţia a primit în 2002 patru discuri de platină şi unul de aur pentru cele 1.500.000 de exemplare ale albumelor vândute, fiind formaţia românească cu cele mai mari vânzări.

 

 

 

 

 

 

După destrămarea formaţiei Andrè, lansează pe 23 iunie 2002 primul album solo, si de atunci a lansat încă 5 albume şi 20 de videoclipuri. În 2007 participă la emisiunea Dansez pentru tine, unde se clasează pe locul 1.

Alături de acelaşi partener, Petrişor Rudge, participă şi la varianta internaţională a emisiunii, care s-a desfăşurat în Mexic, unde a terminat pe locul al doilea.

Este printre cele mai bine vândute artiste din România din punctul de vedere al concertelor din 2008 până în prezent, fiind clasată în top 3 şi este recunoscută ca având cele mai spectaculoase show-uri din România, îmbinând cu succes muzica şi dansul. A colaborat, printre alţii, cu Connect-R, Keo sau Puya.

 

 

 

 

 

1985: Echipa națională de handbal masculin a României a obținut, la Frankfurt pe Main (Germania), titlul de campioană mondială universitară.

 

 

 

 

 

1990: Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declaraţia de suveranitate.

 

 

 

 

 

 Stema Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM)Harta RSSM (verde), actuala Republica Moldova

Stema RSS Moldovenesti              Harta RSS Moldovenesti

 

 

 La 23 iunie 1990 Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești de legislatura a XII-a, în cadrul primei sesiuni, apelînd la adevărul  că toţi oamenii sunt egali şi au dreptul la viaţă, libertate şi bunăstare, înţelegînd responsabilitatea istorică pentru soarta Moldovei, care are  istorie proprie, cultură şi tradiţii milenare, respectînd dreptul la suveranitatea tuturoar popoarelor, în scopul instaurării legii, protecţiei legale şi stabilităţii sociale, exprimînd dorinţa poporului, declară solemn: Republica Sovietică Socialistă Moldovenească este un stat suveran.

Detalii… Declarația de Suveranitate a R.S.S.M.

 

 

 

 

 

 

 

1996: Deputatul PNŢCD Ion Raţiu a fost reales  în unanimitate, în funcţia de preşedinte al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL).

 

 

 

 

 

 

 

 

 2001: S-a desfășurat, la Teatrul de Balet „Oleg Danovski” din Constanța, prima ediție a Concursului Internațional de Dans (23 iunie – 1 iulie).

 

 

 

 

 

 

 

2004: Biroul Electoral Central  a dat publicităţii rezultatele finale ale turului doi al alegerilor din Romania.

PSD a câştigat cel mai mare număr de mandate, respectiv 799 (43,47%), fiind urmat de PNL, cu 336 mandate (18,28%), PD – cu 309 mandate (16,81%) şi PUR – cu 111 mandate.

 

 

 

 

 

 

 

2013: La ora locală 17:00, cel puțin 18 români au murit și alți 29 au fost răniți într-un accident de autocar în defileul râului Morača, la Grlo, în apropiere de Podgorica, capitala statului Muntenegru. Autocarul, un Neoplan Tourliner, aparținând companiei Gregory Tour, a derapat de pe drum, prăbușindu-se într-o râpă la aproximativ 40 m mai jos de nivelul drumului.

Accidentul a avut loc la 48 km nord de Podgorica, capitala și cel mai mare oraș din Muntenegru.

Toate cele 47 de persoane de la bordul autobuzului erau cetățeni români.

Cauza principală a accidentului a fost viteza excesivă, conform rezultatelor anchetei procurorilor muntenegreni. Autocarul circula cu 80 km/oră pe un segment de drum unde viteza maximă admisă era de 40 km/oră.

 

 

 

 

 

 

 

Un an de la “accidentul groazei” din Muntenegru

 

 

 

Călătorii aflaţi pe şosea au fost cei dintai care au dat primul ajutor în acest tragic accident. Printre aceştia, o echipă de alpinişti amatori – din care şi un medic – au organizat şi coordonat acţiunea de scoatere a răniţilor din râpă.

S-au format ad-hoc două şiruri de localnici care scoteau tărgile cu răniţi, din mână în mână, pe corzile alpiniştilor.

 

 

 

 

 

 

CITITI  SI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/06/23/o-istorie-a-zilei-de-23-iunie-video-2/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008 ;

 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

 3. e.maramures.ro ;

 4. Wikipedia.ro.;

 5. mediafax.ro ;

 6. worldwideromania.com ;

 7. Enciclopedia Romaniei.ro ;

 8.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

 9.  Istoria md.

 10. agerpres.ro .

   

 

 

 

Anunțuri

23/06/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: