CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ce mai spunea presa ungurilor din România, in perioada 15 mai – 15 iunie 2016 ?


 

 

 

 

Revista presei maghiare din România, 15 mai – 15 iunie 2016

 

  
 Al patrulea maraton pentru autonomia Pământului Secuiesc 

 
Maratonistul din Budapesta, Juhos Gabor, a parcus duminică, pentru a patra oară, distanţa de 56 de km dintre Chichiş şi Breţcu.

Anul următor va îndeplini obiectivul asumat în anul 2013, pe care l-a numit Maraton pentru Autonomia Pământului Secuiesc, contribuind astfel la dăinuirea Pământului Secuiesc unitar şi indivizibil. Maratonistul a fost întâmpinat la Chichiş de Gazda Zoltan, preşedintele CNS scaunul Sepsi, de Peter Janos, vicepreşedintele CNS, şi de Vass Imre, reprezentantul Consiliului Secuiesc din Târgu Secuiesc.

Cei din urmă l-au însoţit cu autoturismul pe maratonist. In localitatea Sântiolunca au fost aşteptaţi la Hanul Beke, de către proprietarii hanului.

Următoarea staţie a fost Reci, iar la biserica reformată din Târgu Secuiesc, Juhos a luat o mică pauză. Aici a fost aşteptat de preotul reformat Beder Imre. 

La podul de la Ruseni a fost aşteptat de fostul atlet Beke Erno. Maratonul din acest an s-a încheiat la casa Gabor Aron, achiziţionată anul trecut de către Juhos Gabor. 

Sursa: Haromszek nr. 7797 din 17.05.2016, autor Iochom Istvan 

 

Statul român promovează o politică-simulacru CNMT şi-a exprimat indignarea generată de modul în care statul român gestionează drepturile de utilizare a limbii minorităţilor. Organizaţia condusă de europarlamentarul Tokes Laszlo a criticat în acest caz Consiliul European cu sediul la Strasbourg şi UDMR-ul.

Conducerea CNMT a salutat faptul că UDMR doreşte să înainteze CE un raport din umbră la raportul român referitor la aplicarea Chartei Europene a Limbilor Regionale şi Minoritare. Conducerea a apreciat criticile dure formulate în poziţia oficială a Uniunii. 

In comunicatul CNMT se mai aminteşte de faptul că organizaţia va realiza un raport din umbră, lucru despre care au înştiinţat deja secretariatul chartei limbilor, dat fiind faptul că se consideră că este nevoie de solidaritatea deplină a organizaţiilor minoritare maghiare şi de colaborarea acestora, pentru ca instituţiile specializate ale CE să poată cere explicaţii în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor asumate de România. 

Conducerea CNMT reclamă faptul că specialiştii nu au efectuat o vizită în Transilvania în vederea cunoaşterii mai exacte a realităţii, nu au intrat în legătură cu ei.

  Se mai reclamă faptul că au avut loc întâlniri doar cu reprezentanţii UDMR în cadrul vizitelor la faţa locului. In final comunicatul face referire la cuvântarea de joi a preşedintelui CNMT, Tokes Laszlo, rostită în cadrul şedinţei interfracţionale a PE privind minorităţile: România seamănă cu un elev silitor, care a ratificat printre primele charta (2008), însă are calificativul insuficient la aplicarea chartei, deoarece nu este în stare să îndeplinească aşteptările legitime.

In privinţa înaintării rapoartelor referitoare la îndeplinirea prevederilor CE există o întârziere de doi ani şi jumătate. Mai mult decât atât, datele sunt false, deoarece trec sub tăcere amânarea îndeplinirii obligaţiilor asumate.

Pe scena internaţională promovează o politică-simulacru. 

Sursa: Haromszek nr. 7797 din 17.05.2016, autor Nagy D. Istvan 

Drepturi minoritare şi lingvistice / Va fi întocmit şi un raport civil din umbrăCNMT şi Mişcarea Angajamentului Civil (CEMO) vor întocmi şi ele un raport din umbră la rapoartele pe care guvernul le-a înaintat către CE, lunile trecute, în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor asumate cu privire la acordul-cadru privind protecţia minorităţilor şi ratificarea chartei limbilor regionale şi minoritare.

In raport vor încerca să dezmintă impresia creată de Bucureşti, potrivit căreia România face tot posibilul pentru validarea drepturilor minoritare şi lingvistice.

Toro Tibor, conducătorul grupului de lucru al CNMT, a susţinut prin exemple că afirmaţiile care se regăsesc în raportul guvernului îi induc în eroare pe specialiştii CE, fără explicaţii din partea civililor. In raportul guvernului se aduc câteva exemple de localităţi majoritar maghiare, în care limba maghiară este folosită în administraţia publică locală, dar nu se fac referiri la acele localităţi în care aceste drepturi nu sunt asigurate.

Szigeti Eniko, preşedintele CEMO, a subliniat că România a omis să legifereze obligaţiile asumate în charta limbilor şi, ca urmare, aplicarea prevederilor chartei nu poate fi impusă nici pe calea justiţiei.

Potrivit apărătorului civil al drepturilor, ar fi nevoie de divizarea muncii şi de colaborare între UDMR şi civili, dat fiind faptul că activităţile lor se completează reciproc.

Civilii nu pot iniţia o modificare de lege, iar UDMR nu poate oferi o informare deplină şi credibilă organizaţiilor europene, dat fiind faptul că în multe situaţii depinde tocmai de primarii Uniunii faptul că autoguvernările nu asigură drepturile lingvistice menţionate în legea administraţiei publice.

Atât Szigeti Eniko cât şi Toro Tibor consideră că tocmai puternicei activităţi române de lobby se datorează faptul că grupul de specialişti ai chartei limbilor nu a venit în vizită în Transilvania şi nu a făcut posibil ca apărătorii civili ai drepturilor să-şi prezinte şi verbal punctul de vedere.

Specialiştii chartei limbilor i-au ascultat la Bucureşti doar pe conducătorii UDMR. Acest lucru a fost amintit anterior şi de Tokes Laszlo, preşedintele CNMT. 

In opinia lor, România a devenit în ultimele decenii un exemplu pozitiv în privinţa îndeplinirii drepturilor minoritare însă între timp abia dacă a făcut ceva pentru îmbunătăţirea situaţiei minorităţilor. In cadrul conferinţei de presă, Bethlendi Andras, activist civil din Cluj, a spus că de acum înainte vor întocmi informări în limba engleză despre privarea de drepturi, pe care le trimit sistematic organizaţiilor europene şi ambasadelor de la Bucureşti. 

Sursa: Haromszek nr. 7799 din 19.05.2016 

Protest pentru susţinerea tinerilor din Târgu Secuiesc 

Reprezentanţii Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) şi ai organizaţiei de tineret Minta consideră revoltător şi ridicol rechizitoriul întocmit de DIICOT împotriva lui Szocs Zoltan şi Beke Istvan, având în vedere că se bazează pe afirmaţii în totalitate false.

Cele trei organizaţii de tineret şi-au exprimat poziţia într-un comunicat emis ieri şi au anunţat că în 29 mai, de la ora 14:00, în Piaţa Gabor Aron din Târgu Secuiesc vor organiza un protest în apărarea tinerilor din Târgu Secuiesc.

In aprecierea reprezentanţilor celor trei organizaţii, cazul Beke reprezintă proceduri care calcă în picioare dreptul românesc, dar şi pe cel internaţional, şi care constituie o nouă staţie a campaniei derulate de statul român în interesul intimidării comunităţilor secuieşti şi maghiare din Transilvania.

Pe lângă persecutarea simbolurilor, literaturii şi artiştilor noştri, conducerea statului român vrea să le arate acum membrilor comunităţii noastre că cel care îndrăzneşte să ia cuvântul poate miza pe măsuri similare de hărţuire -se precizează în poziţia comună a celor trei organizaţii. Trebuie să spunem nu acestor măsuri care evocă momentele funeste ale secolului XX. Nu putem permite ca pe pământul nostru natal să fim supuşi unor astfel de persecutări din cauza apartenenţei noastre etnice – subliniază semnatarii, apoi anunţă: în data de 29 mai 2016, de la ora 14:00, în Piaţa Gabor Aron din Târgu Secuiesc, vor organiza o acţiune de protest. Cele trei organizaţii le solicită formaţiunilor maghiare din Transilvania să adere la acţiune.

Le solicită îndeosebi partidelor politice maghiare din Transilvania ca folosindu-se de publicitatea campaniei electorale, să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei cauzei, să ajute la mobilizare şi să trateze cazul ca pe o prioritate.

Sursa: Haromszek nr. 7803 din 24.05.2016 

Sentinţa a fost pronunţată, însă drapelele nu vor fi înlăturate 
Potrivit sentinţei definitive pronunţate de Curtea de Apel din Târgu Mureş, drapelul ungar şi cel secuiesc, respectiv drapelul oraşului Miercurea Ciuc trebuie înlăturate din sala de şedinţă a primăriei, însă acestea vor rămâne deocamdată la locul lor.

Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa, condusă de blogger-ul Dan Tanasă, a intentat proces, acum un an, ca să-i fie impus primarului să înlăture din sala de şedinţă toate drapelele care -în aprecierea reprezentanţilor asociaţiei- au fost amplasate în mod ilegal.

Tribunalul Harghita a admis, în prima instanţă, plângerea înaintată de asociaţie, după care oraşul a depus contestaţie, acesta fiind respinsă de curtea de apel.

Viceprimarul Antal Attila a precizat: drapelele nu vor fi înlăturate deocamdată. Curtea de apel a respins contestaţia, însă nu a ţinut cont de faptul că Fuleki Zoltan a formulat -în numele cetăţenilor din oraş- o cerere de intrare în proces -a menţionat viceprimarul.

Acesta a adăugat: după ce sentinţa va fi comunicată şi oficial, Fuleki Zoltan se poate folosi de calea extraordinară de atac a recursului, solicitând anularea sentinţei judecătoreşti definitive.

Fuleki Zoltan, preşedintele organizaţiei din Miercurea Ciuc a UDMR, şi-a argumentat intrarea în proces prin faptul că, în cazul unui proces pierdut, primăria nu se poate adresa instanţelor europene pentru soluţii judiciare, însă un cetăţean poate proceda ca atare.

 

Sursa: Haromszek nr. 7807 din 28.05.2016, autor Nagy B. Sandor 

Cine este principalul adversar?Puterea română se teme de noi, maghiarii, mai mult decât de infecţiile nosocomiale .

Revendicările noastre autonomiste înseamnă un risc la adresa siguranţei naţionale.

Toate elementele suspecte sunt interceptate cu toate forţele, se întocmesc rechizitorii în baza unor discuţii amicale, însă nu consideră importantă supravegherea celor care, ahtiaţi după bani, pun în pericol viaţa a zeci de mii sau sute de mii de cetăţeni, prin intermediul dezinfectanţilor diluaţi.

Serviciile secrete ale puterii române, numeroase chiar şi la nivel european, şi organele de urmărire penală, umflate din punct de vedere numeric, au dat din nou faliment.

Mai exact, şi-au dat din nou arama pe faţă. Săptămâna trecută au ieşit la lumină multe lucruri. Serviciul Român de Informaţii a reuşit temeinic să se amestece în scandalul dezinfectanţilor.

In timp ce în urmă cu câteva săptămâni afirma cu înverşunare că în sutele de informări a avertizat autorităţile în legătură cu situaţiile din spitale şi cu calitatea periculoasă a soluţiilor fabricate de Hexi Pharma, avertismentele referitoare la situaţia de pericol din domeniul sănătăţii nu au apărut, iar de câteva zile sunt nevoiţi să nege că ar fi urmărit cu atenţie suspectul care a decedat în urma accidentului.

După cum formulează, nu a reprezentat un risc la adresa siguranţei naţionale.  Este din ce în ce mai evident că serviciile secrete sunt implicate până-n gât în caz.

Intrebarea este dacă în calitate de proprietari efectivi sau doar ca principali susţinători, beneficiari? 
 
Sursa: Haromszek nr. 7808 din 30.05.2016, autor Farkas Reka 

 
Comisia pentru retrocedări a decis / Miko rămâne al statului

Colegiul Szekely Miko din Sfântu Gheorghe rămâne în proprietatea statului. Comisia bucureşteană pentru retrocedări a respins ieri cererea de retrocedare a bisericii reformate – a declarat Lacziko Eniko, subsecretar de stat, membră a comisiei în calitate de reprezentantă a Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Ea a comunicat că în cadrul comisiei formate din 7 persoane, ea a fost singura care a susţinut retrocedarea clădirii, iar ceilalţi membri ai comisiei au votat împotrivă. Mai mult ca sigur că eparhia reformată din Transilvania va intenta proces în caz. 

Din cauză că sentinţa invocă nereguli formale şi nu abordează problema dreptului de proprietate, eparhia reformată de Transilvania a cerut din nou anul acesta retrocedarea şcolii. Comisia bucureşteană care se ocupă de retrocedarea imobilelor aparţinând minorităţilor a ascultat în luna aprilie argumentele reprezentanţilor eparhiei, însă votul a fost amânat cu o lună. Kato Bela, episcopul Eparhiei Reformate de Transilvania, semnalase că în cazul în care comisia nu-i va retroceda proprietarului legitim imobilul din Sfântu Gheorghe, eparhia va lupta mai departe pentru dreptatea sa pe calea instanţei, prin procedură civilă.

Colegiul Miko a figurat de altfel şi în vechile evidenţe româneşti ca proprietate confesională.

Sursa: Haromszek nr. 7810 din 01.06.2016, autor Demeter J. Ildiko CNMT Trei Scaune /

Tokes speră în continuare în schimbarea regimului

Oraşul Sfântu Gheorghe a fost prima staţie a turneului electoral întreprins în Trei Scaune de către Tokes Laszlo, preşedintele CNMT, protectorul PPMT. Europarlamentarul i-a îndrumat spre precauţie pe candidaţii formaţiunii în contextul atmosferei publice create împotriva maghiarilor de pe Pământul Secuiesc şi în legătură cu manifestările puterii române. 

La forumul organizat luni seara, forum intitulat Destinul în mâinile mele, s-au adunat aproximativ 100 de persoane, membri activi şi simpatizanţi.

In afară de Tokes Laszlo şi Toro T. Tibor, vicepreşedintele PPMT, şi candidaţii locali ai formaţiunii, Balint Jozsef, Fazakas Peter şi Csakany Laszlo, s-au adresat celor prezenţi. Tokes Laszlo a declarat în cuvântarea sa că nici după 26 de ani nu am reuşit să scăpăm din casa slugărniciei.

Conducătorul CNMT a declarat că atât el, cât şi latura naţională pe care o susţine, îşi imaginea viitorul maghiarimii din Transilvania în comun cu românii.

Protectorul PPMT a atras atenţia asupra unui alt pericol şi anume de ruptura provocată de UDMR, care a dus la separarea părţii naţionale, a opoziţiei maghiare din Transilvania.  Oamenii care manifestă obligaţie faţă de autonomie, faţă de problemele naţionale s-au regăsit într-o formaţiune şi anume în PPMT. 

Tokes Laszlo a amintit de acele încercări care au servit la problema solidarităţii dar care au fost obstrucţionate iar şi iar de către UDMR. Situaţia este agravată de faptul că puterea română lucrează la aducerea într-o situaţie imposibilă a autonomiei, a factorilor vieţii publice punând peste toate aceste lucruri şablonul extremismului, a iredentismului şi xenofobiei.

Toro T. Tibor a vorbit despre Trei Scaune, care a fost şi până acum citadela mişcării autonomiste. Vicepreşedintele PPMT a amintit şi de atacurile lansate la adresa PPMT.

Sursa: Haromszek nr. 7810 din 01.06.2016, autor Nagy D. Istvan

Ziua solidarităţii naţionale la Sfântu Gheorghe

Festivitatea de comemorare dedicată Trianonului, organizată de Consiliul Secuiesc scaunul Sepsi, va începe mâine, 4 iunie, în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe, pe locul fostului drapel al ţării, cu dangătul clopotelor. 

Oratorul va fi Gergely Istvan din Sumuleu Ciuc. In organizarea Primăriei Sfântu Gheorghe şi a bisericilor istorice maghiare, sâmbătă de ziua solidarităţii naţionale, de la ora 19:00, în biserica unitariană va avea loc o slujbă ecumenică.

Sursa: Cotidian: Haromszek  nr. 7812 din 03.06.2016

Ziua Solidarităţii Naţionale / Secuimea este simbolul luptei pentru dăinuireIn opinia preşedintelui Parlamentului, naţiunea maghiară formează azi o comunitate mai solidară decât în urmă cu 8-10 ani .

Intr-o emisiunea radiofonică de ieri, Kover Laszlo a spus că ziua de 4 iunie continuă să fie o zi de doliu în istorie; până şi azi, tragedia de la Trianon a rămas, pe de-o parte, imposibil de prelucrat, iar pe de altă parte, consecinţele ei nu au putut fi depăşite. 

In legătură cu simbolurile secuimii, preşedintele Parlamentului a afirmat că secuimea a devenit simbolul luptei pentru dăinuirea naţiunii maghiare.

Si restul comunităţilor îi consideră un exemplu pe secui, acestea fiind şi motivul pentru care drapelul şi imnul secuieşti sunt mai mult decât nişte simboluri ale identităţii proprii a comunităţii de 800.000 de suflete. 

In opinia sa, drapelul secuiesc a devenit, alături de tricolor, un simbol al naţiunii noastre, iar acest lucru se datorează, nu în ultimul rând, politicii agresive a românilor.

Kover Laszlo a declarat că a decis ca pe clădirea parlamentului să fluture nu drapelul uniunii, ci drapelul secuiesc, deoarece este incorect tratamentul pe care îl aplică uniunea comunităţilor naţionale maghiare din afara hotarelor noastre. 

A adăugat că prin arborarea drapelului s-a reuşit consolidarea solidarităţii.  Membrii comunităţilor rămase în afara graniţelor, care trăiesc sub imperiul unor state străine, pot simţi că există asentiment, solidaritate din partea Ungariei în direcţia lor -a adăugat el.

După cum a mai declarat, este o greşeală catastrofală şi tragică din partea politicienilor români sau, uneori, a celor slovaci, să presupună că membrii comunităţilor maghiare din ţările lor sunt un risc la siguranţa naţională, un duşman intern. 

Kover Laszlo a reamintit de poziţia voluntară şi spontană pe care a adoptat-o grupul V4 vizavi cu ţara noastră, atunci când a vrut să apere hotarele sudice, iar acest lucru a fost mai mult decât un ajutor simbolic.

Demn de atenţie este faptul că România nu a intrat în corul care ne-a atacat, deşi din 1990 încoace nu a mai existat o situaţie politică româno-ungară atât de proastă ca acum.

Sursa: Haromszek nr. 7813 din 04.06.2016

Trianon, sărbătoarea solidarităţii

Sâmbătă după-amiază, în prezenţa a aproximativ 300 de participanţi, în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe a avut loc o festivitate de comemorare dedicată zilei solidarităţii naţionale. In cadrul manifestării organizate de Consiliul Secuiesc scaunul Sepsi au luat cuvântul mai multe persoane, după care au urmat o slujbă festivă ecumenică celebrată la biserica unitariană şi programul cultural al elevilor Colegiului Szekely Miko. 

După dangătul clopotelor, primul care a luat cuvântul a fost Gazda Zoltan, preşedintele Consiliului Secuiesc scaunul Sepsi.

In legătură cu dictatul de pace considerat unul din cele mai nedrepte ale istoriei mondiale, el a arătat: în momentul de faţă, am putea trăi mulţumiţi ştiind că România îşi respectă obligaţiile asumate.

Sub masca statului de drept suntem persecutaţi pentru gândurile noastre. In lipsa acţiunii, suntem întemniţaţi pentru discuţiile noastre telefonice interceptate. Sunt fabricate rechizitorii pentru lupta noastră democratică dusă pentru libertatea noastră, ea fiind calificată drept infracţiune. Mihaly Istvan a declarat în numele Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI): condiţia dictatului ameninţă existenţa naţiunii maghiare.

Noi am făcut faţă încercării. Intrebarea este când se va afla în pericol existenţa naţională a puterilor care ne-au asuprit pe noi, în urma evenimentelor din Europa, vor face faţă?

In numele HVIM, Beke Zsolt a vorbit despre faptul că puterea română ne discriminează zi de zi, însă nu vom accepta nedreptatea. Nagy Gabor Levente, preşedintele Asociaţiei pentru o Transilvanie Maghiară, a fost de părere că marile puteri au ştiut încă de la începutul războiului că în cazul în care vor ieşi învingătoare, nu vom prea avea şanse pentru încheierea unei păci mai favorabile. Cel care nu acceptă că a fost învins, acela nici nu a fost învins.

După aproape 100 de ani, pe teritoriile obţinute în mod ilegitim încă se mai aude cuvântul maghiar.

Ferencz Boglarka a atras atenţia în numele CNMT asupra faptului că Trianonul ne desfiinţează treptat comunitatea. In speranţa unui trai mai bun, mulţi părăsesc ţara, dar, spre norocul nostru, în momentul de faţă putem fi cetăţeni ungari aici acasă.

Oratorul manifestării a fost Gergely Istvan (Tiszti) din Sumuleu Ciuc. Slujba religioasă ecumenică Slujba ecumenică organizată în biserica unitariană, la care au fost prezenţi edili ai oraşului, a început cu rugăciunea preotului reformat Bancea Gabor.

  Preotul unitarian Kovacs Istvan a declarat: Trebuie să credem că fiecare durere, fiecare moştenire furată are o valoare de sacrificiu.  Manifestarea s-a încheiat, la fel ca şi acţiunea din aer liber, cu intonarea imnurilor.

Sursa: Haromszek nr. 7814 din 06.06.2016, autor Nagy B. Sandor

Audiere la Bruxelles despre drepturile lingvistice / Si discriminarea lingvistică este rasism

La 1 iunie 2016, European Language Equality Network (ELEN) a organizat, împreună cu europarlamentarul irlandez Liadh Ni Riada, la Bruxelles, audierea intitulată Diversitate lingvistică? Discriminare lingvistică în cadrul UE.

Preşedintele executiv al CNMT, Sandor Krisztina, a susţinut o scurtă prezentare referitoare la validarea drepturilor lingvistice ale comunităţii maghiare din Transilvania -a informat CNMT într-un comunicat.

Europarlamentarul basc Jordi Sebastia a declarat că utilizarea expresiei de limbă minoritară nu este corespunzătoare, deoarece fiecare limbă reprezintă o valoare, iar în felul acesta, discriminarea lingvistică înseamnă o manifestare rasistă.

Davyth Hicks, secretarul general al ELEN, organizatorul audierii, a declarat că ELEN reprezintă în momentul de faţă 44 de limbi minoritare europene şi că 10% din numărul locuitorilor UE vorbesc o limbă minoritară.

Este inacceptabil faptul că Franţa, Italia şi Grecia nu au ratificat nici până în ziua de azi Charta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare.

In cadrul audierii s-a discutat despre problemele actuale ale minorităţilor lingvistice europene.

Au participat reprezentanţi ai organizaţiilor civile şi mişcărilor basce, catalane, irlandeze, bretane, respectiv care militează pentru utilizarea limbii maghiare, precum şi reprezentanţi ai CE, Comisiei Europene, OSCE şi ONU. 

Reprezentantul prezent al Comisiei Europene, Kristina Cuningham, a declarat că această comisie nu poate interveni în cazul discriminărilor lingvistice. In comparaţie cu anii trecuţi, este mult mai dificilă obţinerea unor rezultate în acest caz în contextul prevederilor existente. 

Conchur o Giollagain, profesor universitar galez, a declarat că pe lângă soluţiile instiţuţionale de până acum este nevoie de noi abordări socio-culturale şi ar trebui înfiinţată o misiune de urgenţă în cazul limbilor aflate în pragul dispariţiei.

Sursa: Haromszek  nr. 7814 din 06.06.2016

Acuzaţie de terorism pe Pământul Secuiesc / Le fac imposibilă existenţa

Beke Csilla, soţia lui Beke Istvan Attila, aflat de peste jumătate de an în arest preventiv, a vorbit la sfârşitul săptămânii trecute, în limbile maghiară şi română, pe pagina sa de Facebook, despre faptul că autorităţile române exercită presiuni asupra ei de luni de zile şi încearcă să o forţeze să vândă firma familiei Beke, BIA Electronic, care funcţionează de aproape 18 ani.

In opinia sa, puterea română încearcă să le distrugă, dintr-o singură trăsătură de condei, firma, familia şi viaţa. Firma este ameninţată de pericolul desfiinţării. 

Din mărturisirea lui Beke Csilla reiese că în timpul în care a funcţionat, firma nu a primit niciodată vreo sancţiune pe linia sistemelor de securitate.

S-au perfecţionat sistematic şi au perfecţionat şi personalul, însă tot au ajuns ţinta secrviciului secret. Serviciul Român de Informaţii şi-a restras fără vreo motivaţie avizul prealabil cu privire la funcţionarea firmei, ceea ce echivalează cu încetarea autorizaţiei de funcţionare în domeniul tehnicii de securitate.

Despre ce altceva să fie vorba dacă nu despre un atentat la adresa existenţei familiei? -a întrebat Beke Csilla, în opinia căreia prin această măsură este luată pâinea de la gura copiilor, a familiei şi a angajaţilor.

Sursa: Haromszek  nr. 7816 din 08.06.2016, autor Iochom Istvan 

Autonomia şi reciprocitatea / De ce oraşul Sfântu Gheorghe nu ar putea avea un viceprimar român?

Dacă am putea da crezare ştirilor, oraşul Sfântu Gheorghe nu va avea din nou un viceprimar de naţionalitate română- cel puţin aşa reiese din cele spuse de politicianul liberal local, Mădălin Guruianu. Guruianu – care cu greu ar putea fi suspectat de vreo intenţie antimaghiară ascunsă, dat fiind faptul că este unul din puţinii politicieni români care manifestă deschidere spre dialog – a declarat cu tristeţe că renunţă la viaţa politică, deoarece, pentru conducerea oraşului, alegerea unui viceprimar român nu este o problemă de actualitate. 

Ar trebui să fim orbi să nu observăm că este mai mult de atât. Dacă în opinia primarului Antal Arpad, această problemă chiar nu este de actualitate, în ce condiţii va deveni de actualitate?  Un lucru este cert: o treime din locuitorii din municipiul reşedinţă de judeţ din Trei Scaune sunt de etnie română, iar acest procent, fie că place sau nu, nu se va schimba nici în viitorul apropiat.

Cerinţa potrivit căreia unul din viceprimarii oraşului Sfântu Gheorghe să fie membru al comunităţii române, nu este una draconică.  Nu este ceva draconic nici faptul că în Cluj, Târgu Mureş sau Oradea ar trebui să existe viceprimar maghiar.

Prin respingerea ideii existenţei unui vicerprimar român, membrii comunităţilor române ajung într-o situaţie delicată. Cu ce drept am putea cere asigurarea reprezentanţei lor în conducerea oraşului, dacă edilii oraşelor majoritar maghiare se delimitează de îndeplinirea cerinţelor legitime ale minorităţii (române) locale?

Trebuie să luăm la cunoştinţă că preţul gestului nemotivat de neprietenos faţă de românii de pe Pământul Secuiesc va fi plătit cu vârf şi îndesat de maghiarii din regiunile majoritar româneşti.  Greşesc cei care consideră că mult râvnita autonomie a Pământului Secuiesc poate fi înfăptuită fără convingerea măcar a unei părţi a românilor care trăiesc acolo sau cel puţin fără dispersarea temerilor şi frustrărilor acestora. 

Am putea fi şi noi măcar o dată generoşi! 
 
Sursa: Haromszek nr. 7819 din 11.06.2016

 

 

 

Sf. Gheorghe iunie 2016

Revista presei de limbă maghiară din județele Covasna și Harghita în traducerea Centrului European de Studii Covasna – Harghita. Centrul European de Studii Covasna – Harghita Revista Presei MaghiareNr. 10 / 15-31.05.2016Nr. 11 / 01-15.06.2016.

Biroul de presă al

Centrului European de Studii Covasna – Harghita

19/06/2016 - Posted by | PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.