CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 18 iunie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1848: Guvernul provizoriu din Muntenia (Valahia), decreteaza organizarea unui Corp de dorobanti si panduri, care ulterior va constitui baza unei armate populare, sub comanda lui Gheorghe Magheru, care este numit  comandant  general.

 

 

 

 

 

 https://i0.wp.com/www.verticalonline.ro/wp-content/uploads/2010/03/gheorghe-magheru.gif

 

 

 

Gheorghe Magheru (n. 8 aprilie 1802, Bârzeiu de Gilort, județul Gorj – d. 23 martie 1880, București), fost  comandant militar în oastea lui Tudor Vladimirescu (1821), apoi comandant în războiul ruso-turc din 1828-1829, vătaf al județului Romanați (din 1831), ministru de finanțe în cabinetul revoluționar din Țara Românească în anul 1848, apoi, temporar, comandant general al trupelor revoluționare din Țara Românească.

 

 

 

 

 

 

 

 La 6-18 iunie 1849:  trupele rusești chemate de Curtea de la Viena, trec în Transilvania și Ungaria si înăbușe revoluția.

 

 

 

 

 

1855: S-a nascut  omul politic român  Constantin C. Arion ( d. 27 iunie 1923), fost jurist, profesor , ministru de externe membru de onoare (din 1912) al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

A fost ministru al Cultelor şi Instrucţiunii (7 iulie 1900 – 13 februarie 1901 şi 29 decembrie 1910 – 27 martie 1912), al Internelor (28 martie – 14 octombrie 1912) şi al Agriculturii şi Domeniilor (5 aprilie – 31 decembrie 1913).

Nu a ezitat să facă parte din blamatul guvern al Păcii separate, condus de Alexandru Marghiloman, ca ministru al Afacerilor Străine (5 martie – 24 octombrie 1918) şi apoi ca vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri (9 aprilie – 24 octombrie 1918). Ca jurist a avut  şi o carieră didactică la Universitatea in Bucureşti.

 

 

 

 

 

 

1868: Rusia a ridicat consulatul general de la Bucuresti la rangul de agentie diplomatica.

 

 

 

 

 

 

 1898 (18/30 iunie): A murit la Tecuci, Alexandru Papadopol – Calimah, istoric (lucrări privind istoria românilor), publicist şi om politic (militant pentru unirea Principatelor.

Alexandru Papadopol-Calimah a fost fiul căpitanului de corabie Nichifor Papadopol și al soției acestuia Eufrosina, născută Callimah.

Mama sa era fiica lui Scarlat Callimah Voevod, care a domnit în Moldova și în Țara Românească, la răndul său, fiu și nepot de domnitori ai Moldovei. Familia Callimah se trăgea din mazilul basarabean Vasile Călmașul. Numele familiei a fost grecizat, sub forma Callimaki, de Ioan Teodor Călmașul, care a domnit în Moldova între anii 1758 și 1761

 

 

 

 

 

 

A fost ministru de externe în perioada 1865-1866) și ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, membru al Societății Academice Române, membru titular al Academiei Române din 1876, vicepreşedinte al acestui for (1885-1886); (n. 15 ianuarie 1833, Tecuci).

 

 

 

 

 

 

 

1909: S-a născut Lena (Elena) Constante, artistă plastică (artă decorativă şi ilustraţie de carte) şi scriitoare (memorialistică de detenţie).

A fost arestată în 1948 de regimul comunist sub acuzaţia falsă de complot, în „lotul Pătrăşcanu” (împreună cu Lucreţiu şi Elena Pătrăşcanu, cu soţul său, folcloristul Harry Brauner, filosoful Bellu Zilber ş.a); (m. 2005).

 

 

 

 

 

 

1917: Se stinge din viață  la Bucuresti criticul literar si filosoful român Titu Liviu Maiorescu, (n. 15 februarie 1840, Craiova), fost academician, avocat,   pedagog, politician şi scriitor, prim-ministru al României între 1912 şi 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

Titu Maiorescu, critic literar, filosof român

Titu Maiorescu, critic literar, filosof român

 

 

Maiorescu este autorul celebrei teorii sociologice a formelor fără fond, baza Junimismului politic şi “piatra de fundament” pentru opera multor scriitori contemporani lui.

 

 

 

 

 

 

1917: La Chișinău, in gubernia Basarabia, sunt deschise cursuri de două luni pentru instruirea cadrelor didactice moldovene. 

 

 

 

 

 

 

1925: S-a votat Legea pentru reglementarea repausului duminical si sarbatorilor legale in Romania, prin care  patronii tuturor întreprinderilor erau obligaţi să acorde, pe lângă repausul duminical, încă 11 zile de repaus pentru sărbătorile legale, inclusiv pentru cele religioase şi pentru ziua de 1 Mai (unde era foc continuu se acorda repaus ehivalent în alte zile ale săptămânii).

 

 

 

 

 

 

 1948: S-a născut poetul, ziaristul şi cantautorul Ion Zubaşcu; (m. 2011).

 

 

 

 

 

 

1951: A inceput deportarea in Baragan a persoanelor care locuiau la 25 km de granita Romaniei cu Iugoslavia.

 

 

 

 

1977: Iustin Moisescu  (n.5 martie 1910 – d. 31 iulie 1986), este recunoscut de autoritatile comuniste ale Romaniei, in demnitatea de  Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

 

 

 

 

 

 

A fost  al patrulea patriarh al BOR; (1977-1986).

 

 

 

1978: A murit Iulian P. Gavăţ, inginer şi geolog; a desfăşurat o muncă de pionierat în geofizica românească de prospecţiune (împreună cu T. P. Ghiţulescu, a fost autorul primei lucrări româneşti de prospecţiune gravimetrică, executată pe masivul de sare de la Floreşti-Prahova); membru corespondent al Academiei Române din 1955; (n. 1900).

 

 

 

 

1990: Cele doua Camere ale Parlamentului României au decis instituirea unei Comisii Parlamentare de Ancheta a evenimentelor din 13 – 15 iunie provocate de venirea minerilor din Valea Jiului la Bucuresti.

 

 

 

 

 

1990: Prin validarea mandatelor parlamentare, forumul legislativ roman a fost legal constituit.

Alexandru Barladeanu (FSN) a fost ales presedinte ale Senatului, iar Dan Martian (FSN), presedinte al Camerei Deputatilor.

 

 

 

 

 

1992: A avut loc cea de-a doua runda de negocieri in vederea incheierii unui acord intre Romania si Comunitatea Economica Europeana.

 

 

 

 

 

1993: Tribunalul Municipiului Bucuresti  a acceptat cererea de punere in libertate conditionata a lui Emil Bobu, fost membru C.P.Ex al PCR, condamnat la 10 ani inchisoare si 5 ani pierderea unor drepturi, pentru infractiunea de complicitate la omor deosebit de grav.

 

 

 

 

 

1997:  Inainte de Conferinta Nationala a PDSR, grupul reformator condus de Teodor Melescanu a dat publicitatii o declaratie privind necesitatea unei  reale restructurari a acestei formatiuni politice.

 

 

 

 

 

1999: Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT), a aprobat in unanimitate Strategia de securitate nationala a Romaniei.

 

 

 

 

 

 

2000: In al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din Romania , au fost aleși primarii a 2.249 localități. Prezența la urne a fost de 46,93%. 

Primăria Generală a Capitalei a fost câștigată de Traian Băsescu, iar primăriile de sector de reprezentanții PDSR.

 

 

 

 

2000: A fost fondat postul independent de radio “Vocea Basarabiei”.

 

 

 

 

 

2004: A decedat la Londra, Paul Neagu, artist de origine română stabilit în Marea Britanie, care a avut o mare  influenţă  asupra sculpturii britanice şi europene (lucrări: Hyphens, Starheads, Impulses and Vectors); (n. 1938).

 

 

 

 

 

 

2006:  A decedat popularul solist român  de muzica usoara si lautareasca, Gica Petrescu; (n. 2 aprilie 1915).

 

 

 

 

 

 

 

De-a lungul a șapte decenii de activitate și-a construit un repertoriu remarcabil prin bogăție și diversitate.

Radiodifuziunea Română i-a decernat în anul 2001 premiul “Interpretul care a dus muzica românească în mileniul III”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011:  In aceasta zi, istoricii din Republica Moldova îşi  sărbătoresc  ziua profesională.

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în cadrul sedinţei Guvernului  moldovean din 8 iunie 2011.

S-a hotarat de asemenea ca sărbătoarea profesională „Ziua istoricului” sa fie celebrată anual in ziua de  18 iunie.

Potrivit proiectului, decizia a fost luată „în scopul susţinerii şi promovării ştiinţelor istorice, consolidării culturii şi educaţiei civice”.

In acesta zi a anului 1989, a fost constituita Asociatia istoriclor din Republica Moldova, organizatie  care a jucat un rol important in miscarea de trezire nationala din acea perioada, si care a pledat pana in prezent pentru studierea in sistemul de invatamant al R.Moldova a Istoriei romanilor, combatand miturile istoriografiei sovietice.

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI  SI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/06/18/o-istorie-a-zilei-de-18-iunie-video/

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008 ;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. worldwideromania.com ;

  7. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  8.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  9.  Istoria md.

  10. agerpres.ro

 

Reclame

18/06/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: