Gândul zilei. Academician Dinu C. Giurescu : „Cine vrea să devenim ca popor o masă uniformă, cenuşie, fără trecut, deci fără viitor?”
„În zilele noastre a-ţi iubi ţara este aproape un delict! Cu cât uiţi mai repede şi mai ireversibil trecutul care-ţi aparţine, cu atât mai uşor îţi pierzi identitatea. Cine vrea să devenim ca popor o masă uniformă, cenuşie, fără trecut, deci fără viitor? Stupida trufie de-a şterge din memoria oamenilor trecutul va duce mai devreme sau mai târziu la dispariţia noastră ca neam.
Asta vrem?”.
– Academician Dinu C. Giurescu –
Dinu C. Giurescu (n. 15 februarie 1927, București) este un cunoscut istoric și politician român, fiul istoricului academician si profesor universitar Constantin C. Giurescu (n. 1901 Focșani – d. 1977) și nepotul istoricului și conferențiarului de istoria modernă a românilor la Universitatea din București, Constantin Giurescu (n. 1875 Chiojdu, Buzău – d. 1918).
Profesor la Universitatea de Artă, Secția Istoria și Teoria Artei-Muzeografie [1968-1987).
Este președinte al părții române în Comisia româno-bulgară de istorie (1979-1985 și din 1991, în continuare).
A fost profesor universitar Universitatea București, Facultatea de Istorie (1990-1997). Este membru în Consiliul Științific al Institutului Revoluției Române.
A fost ales deputat în Parlamentul României și vicepreședinte al Partidului Conservator. Este licențiat al Facultății de Istorie, Universitatea din București, din 1950.
În anul 1968 a obținut titlul științific de doctor în istorie.
In 1990 a devenit Membru corespondent al Academiei Române si in 2001 Membru titular al Academiei Române, Secţia Istorie şi Arheologie.
Pe 24 aprilie 2014 a devenit vicepreședinte al Academiei Române, pentru un mandat de patru ani.
Recent, a tras un semnal de alarma in legatura cu viitorul tarii noastre, spunand ca :
„Am sentimentul că sunt în 1940, în preajma prăbuşirii hotarelor noastre.
Iniţiativa de a desfiinţa judeţele se înscrie într-un şir de acţiuni care sunt menite, pe de-o parte, să destrame unitatea teritorială a ţării şi, pe de altă parte, să şteargă identitatea noastră naţională.
Se anulează, cu o trăsătură de pix, toată această întocmire care are o vechime între 600 şi 700 de ani, intrată în conştiinţa noastră, a mea.”
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns