CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare susţin ca românii/vlahii din Timocul Bulgaresc nu sunt români. Scurt istoric al comunitaţii românilor din Bulgaria


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Bulgare  spun ca „Vlahii nu sunt români!”

 

 

 

 

 

In ziarul regional care apare la Vidin pot fi citite  tot mai des atacuri la adresa comunitatii romanilor/vlahilor din zona.

Daca la inceput s-a crezut ca este vorba de tot felul de extremisti bulgari, faptul ca aceste articole se repeta dovedeste faptul ca ele sunt coordonate si au ca scop infricosarea romanilor/vlahilor din Timocul Bulgaresc care lupta sa-si pastrze identitatea nationala, transmite corespondentul Romanian Global News din Vidin.

Unul din articolele cele mai vehemente apartine Arhimandritului Policarp, a carui gandire dubioasa transpare din textul original bulgaresc.

Acesta, desi exprimarea sa lasa sa se vada ca nu prea a citit la viata sa, se apuca sa se lanseze in consideratii istorice, concluzionand ca “vlahii nu sunt romani!”

Iata ce zice arhimandritul extremist in sutana:

“Comentariul meu vine in urma unui articol dintr-un site informativ din Vidin, care anunta, ca in Vidin  s-a desfasurat simpozionul cu tema “Romanii din Bulgaria-trecut prezent si viitor”.
Pana aici frumos, nu este nimic rau, lasa sa se faca asa intalniri.

Dar cand citesti, ca se spune despre  VLAHI ca sunt romani, paharul s-a umplut. Vlahii in Grecia ce sunt?.

Mergeti si spuneti, ca sunt romani   O  sa va omoare cu pietre…
Nu se poate confirma ca in Bulgaria vlahii sunt romani. Aceasta este antibulgaresc  si fiecare stie ca se manjeste istoria si memoria celor care si-au dat viata pentru Tara.
Nu  trebuie sa se tolereze astfel de  atitudini. Vlahii nu sunt romani!.. 
Vidinul trebuie sa se trezeasca si sa-si spuna pozitia in privinta vlahilor ce sunt  si care sunt…”

Desigur textul este mai mare, ca si prostiile debitate de Policarp, insa esentialul, adica ura sa impotriva evidentei si prostia sa pusa in slujba urii care transpar in  aceste declaratii, ingrijoreaza profund comunitatea romanilor/vlahilor din zona Vidin si intreaga minoritate romaneasca din Bulgaria.

Ce este ciudat, este ca acest individ, ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Bulgare(BOB), atunci cand face asemenea declaratii scandaloase da un semn ca BOB nu mai doreste ca cele 33 de sate romanesti din zona Vidinului si populatia romaneasca din cartierul Cumbair al Vidinului, sa tina de Biserica Ortodoxa Bulgara, care si asa nu a incercat, ca si cea sarba, decat sa asimileze populatia romaneasca din zona.

Botezarea copiilor romani/vlahi cu nume bulgaresti si slujba in biserica numai in limba bulgara, sunt doua din metodele de bulgarizare pe care Biserica Ortodoxa Bulgara le utilizeaza pentru deznationalizarea romanilor/vlahilor din zona Timocului Bulgaresc.
Poate este timpul ca romanii/vlahii din zona administrata de Policarp, ca dealtfel cei din toata Bulgaria sa se gandeasca in care Biserica identitatea si limba lor romaneasca ar fi respectata si sa ia masurile care se impun. Asa cum romanii/vlahii din Timocul Sarbesc s-au trezit si revin acasa, la Biserica Ortodoxa Romana si cei din Bulgaria nu ar trebui sa intarzie prea mult. 
Cu indemnuri ca cele ale arhimandritului Policarp, Biserica Ortodoxa Bulgara  da semne clare ca nu mai ii vrea pe romani.

Dincolo insa de declaratiile antiromanesti ale diversilor extremisti bulgari si a campaniei sustinute de acestia in presa locala, exista problema reala a asimilarii cu care se confrunta romanii/vlahii din Bulgaria, ca si romanii de pe Valea Dunarii. 
Dezinteresul Statului Roman fata de recunoasterea lor ca minoritate nationala, lipsa scolii in limba materna si lipsa unei prese in limba materna a celor pest 160.000 de romani si romanofoni din Bulgaria, il face pe acesta aproape complice cu statul bulgar la disparitia comunitatii romanesti.
Faptul ca Ambasada Romaniei la Sofia nu-si face simtita prezenta in zonele in care traieste populatia romaneasca, este inca un semnal prost pe care statul roman il da acestor romani.

Scurt istoric al romanilor din Bulgaria si a agresiunii asimilationiste a Bulgariei:

La primul recensamant, efectuat in 1905, au fost recunoscuti in Bulgaria aproximativ 80.000 de romani, cifra care apare si in statisticile din 1910. Dupa fixarea frontierelor din 1920, recensamintele bulgare indica pentru romanii de limba daco-romana cifra de 57.312, iar pentru macedo-romani 1749.

In anul 1926, statul bulgar recunostea, in statisticile sale, prezenta a 83.746 de romani.

La recensamantul din 1934, efectuat dupa cu totul alte principii decat cele anterioare, autoritatile bulgare au dorit sa demonstreze ca nu mai sunt romani in Bulgaria sau ca numarul acestora este insignifiant.

Pentru a se ajunge la acest rezultat, agentii de recensamant care au actionat in regiunile cu populatie preponderent romana au completat fisele de evidenta cu numele bulgarizate ale locuitorilor.

Astfel, de exemplu, daca la recensamantul din 1920 in Vidin erau 42.414 romani, in cel din 1934 au fost indicati numai 1.213, ceea ce inseamna ca 41.201 de romani  au disparut brusc, sau au devenit bulgari.

La Plevna, in 1926 erau 14.505 romani, iar in 1934 numai 23. De asemenea, la Vrata de la 11.709 romani s-a ajuns, in 1934, la 39.

Lucrurile nu s-au oprit aici… In „Anuarul statistic” aparut la Sofia in 1938, la pagina 20, in tabelul populatiei cu repartitia acesteia in functie de  limba materna, elementul roman a disparut complet.

Sunt mentionati grecii, evreii, germanii, rusii, sarbii, francezii, turcii, tiganii, iar romanii nu figureaza, fiind cuprinsi la rubrica „alte limbi”. Aceste tertipuri au permis autoritatilor bulgare sa suprime toate scolile romanesti si sa-i concedieze sau sa-i transfere pe institutorii romani la scoli in care limba bulgara era limba de predare.

Prin Ordinul emis de Ministerul de Instructie Publica din Sofia, No.4097/1935, 30 de profesori romani au fost considerati „inapti de transfer” deoarece „vorbeau romaneste cu elevii lor”.

Din 1933, populatia romana nu a mai avut nici dreptul la slujbele religioase in limba materna.

De exemplu, la 22 mai 1932, in comuna Bregova, unde din 4.929 locuitori 4.836 erau romani, in prezenta episcopului Neofit al Vidinului, autoritatile bulgare au confiscat toate cartile de rugaciune romanesti, deoarece slujba era tinuta in limba romana.

In toamna anului 1934, arhivele bisericii din Gavren, un sat cu 2.698 locuitori din care 2.610 romani, au fost aruncate in Dunare pentru ca erau scrise in limba romana.

Si exemplele ar putea continua cu nenumarate marturii ale actiunilor care  urmareau distrugerea sistematica a identitatii culturale si nationale a romanilor din Bulgaria.

La sfarsitul deceniului trei al secolului XX, sursele istorice identificau trei grupe geografice de concentrare a populatiei de origine romana.

Prima grupa era constituita pe Valea Timocului, retinand asemanarea izbitoare a costumelor, traditiilor si limbii vorbite in zona cu cele din Oltenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Din punct de vedere geografic, regiunea Timocului este o prelungire a masivelor muntoase si a vailor si podisurilor Olteniei.

Romanii „padureni” si cei „dunareni” din regiunea Vidin constituie o unitate lingvistica cu cei din Oltenia.

In raioanele Vidin, Vrata si Plevna, romanii formau minoritatea cea mai importanta. In 1939 membrii acestui grup national traiau in peste 70 de localitati, din care 33 din regiunea Vidin, iar restul in zonele Lom Palanca, Rahova si Nicopole.

Numarul romanilor depasea cifra de 120.000.

A treia grupa este constituita de zona Eminska Planina, la nordul regiunii muntoase care limiteaza platoul Deliorman.

In aceasta regiune, ocupata pana in 1877 numai de turci, tatari si romani, bulgarii au venit ulterior.

Elementul roman a persistat cu dificultate in localitatile Ciflic, Celebichioi, Arnautlar, Sipka, Novoselo, Sidir, Vlahlar etc. Acesti romani sunt total izolati de cei dunareni”, numarul lor fiind estimat la aproximativ 10.000 de persoane.

In total, numarul romanilor din Bulgaria era estimat in total la peste 160.000 de persoane.

 

 

 

 

Reclame

16/06/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: