Un punct de vedere american privitor la prezentul si viitorul României

Mesaj din SUA pentru România
Aş vrea să nu fiu patetic şi nici să vă panichez. Textul de mai jos este o scurtă conferință – susţinută astăzi într-unul din amfiteatrele Facultăţii de Drept – de Wess Mitchell, preşedintele CEPA.
Detalii despre autorul conferinţei veţi găsi la finalul acestui articol, la fel şi despre CEPA. Dar mai important decât autorul sau acronimul CEPA este textul conferinţei în sine.
Citiţi-l cu atenţie! Răspândiţi-l, faceţi-l să circule, încercaţi să convingeţi cât mai mulţi români să citească aceste rânduri ! E mai important ca oricând! Pentru noi toţi, pentru Romania, pentru viitorul copiilor noştri!
România după Războiul din Ucraina: amenințări și oportunități
„Vă mulțumesc tuturor pentru că ați venit astăzi aici și pentru oportunitatea de a vorbi aici (Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept, n.m.).
Doresc să mulțumesc bunului meu prieten Don Lothrop, care a fost un susținător remarcabil și un mentor al întregii noastre organizații la CEPA. Mulți dintre voi nu realizează amploarea impactului pe care Don îl are pentru țara dumneavoastră ca ambasador în Statele Unite. Don depune eforturi formidabile în a educa Guvernul SUA, think-tank-urile și comunitatea de afaceri cu privire la potențialul României și la importanța strategică a acesteia pentru Statele Unite.
Don este unul dintre fondatorii Inițiativei SUA-România la CEPA, iar munca sa privind Inițiativa România One a fost o sursă de inspirație pentru noi toți la CEPA, în misiunea noastră de a reprezenta la Washington singurul think-tank dedicat promovării unei Europe Centrale înfloritoare din punct de vedere economic, stabilă geopolitic și liberă din punct de vedere politic, având legături strânse și durabile în Statele Unite.
Astăzi vreau să vorbesc despre a doua parte a misiunii CEPA: geopolitica.
În cadrul ultimelor opt luni, războiul a revenit în Europa Centrală și de Est.
Cea mai mare țară din Europa de Est, o națiune suverană de 45 de milioane de oameni, ale cărei granițe au fost garantate de Marile Puteri, a fost supusă unei campanii susținute de violență de stat, destabilizare sistematică și dezmembrare, la comanda Federației Ruse.
Această țară a fost invadată în mod repetat, cetățenii săi au fost uciși, teritoriul său a fost ocupat.
Peste 3.000 de persoane au fost ucise. Frontierele au fost redesenate. Un avion civil a fost doborât.Iar Occidentul a intrat într-un concurs prelungit de geopolitică cu Rusia.
Europa de Est a devenit, încă o dată în timpul vieții noastre, o frontieră geopolitică și civilizațională.
Iar toate acestea s-au petrecut într-o țară care se află la câteva ore de unde ne aflăm azi. O țară care împarte o frontieră de 600 de kilometri cu România.
De la începutul acestei crize, politica de securitate a Occidentului a pus accentul pe Nordul Europei Centrale, pe Polonia și pe Statele Baltice.
Dar vreau să vorbesc în această după-amiază despre ce înseamnă războiul din Ucraina pentru geopolitica sud-estului Europei și, în special, ce înseamnă aceasta pentru cetățeni și pentru România ca stat.
Acesta nu este un subiect despre care discutăm foarte des. Pentru cei mai mulți, geopolitica nu este ceva la care noi, cei din Occident sau românii, în special, să fi avut destul timp să ne gândim.
În ultimii 25 de ani am trăit una dintre cele mai stabile perioade din istoria omenirii.
Ani de pace și prosperitate, liberi de Vechiul Haos al geopoliticii și de războiul Marilor Puteri.
Europa Centrală a fost simbolul suprem al acelei prosperități: această regiune s-a bucurat de o siguranță, de o acumulare de bogăție și de o libertate politică mai mare decât în orice moment în cei 1.000 de ani de istorie.
În ultimul sfert de secol, România a trecut de la stadiul uneia dintre cele mai nenorocite și mai asuprite națiuni captive ale Blocului Sovietic la democrația cea mai de succes din Balcani. PIB-ul a crescut cu 150%.
A atras peste 170 de miliarde de dolari în investiții străine.
A atins una dintre cele mai rapide rate de creștere economică din lumea occidentală. Și a trecut prin șapte transferuri consecutive, pașnice, ale puterii în Parlament.
Succesul României a fost posibil prin curajul și ingeniozitatea cetățenilor săi. Dar a mai fost posibil și grație unui set de circumstanțe geopolitice de excepție și rare din punct de vedere istoric.
Timp de 25 de ani, pentru prima dată în istoria modernă, România nu s-a confruntat cu o amenințare militară venită din partea unei puteri din afară.
Aceasta a avut un acord de securitate cu cea mai puternică națiune de pe pământ. Și a avut parte de influența modernizatoare și reformatoare a celui mai mare bloc comercial din lume.
Acest set de condiții a creat un fel de moment „locuibil” pentru toată Europa Centrală, care a permis țărilor din această regiune să se vindece de rănile comunismului și să se concentreze pe construirea capitalului uman, a instituțiilor politice și a economiilor deschise ale statelor europene moderne.
Nici o națiune nu merită această oportunitate mai mult decât România, victima statului polițienesc condus de Ceaușescu.
Momentul de după Războiul Rece a permis României o suspendare a legilor normale ale geografiei și ale puterii care au dominat cea mai mare parte a istoriei sale și care au supus-o pe ea și pe vecinii săi la ceea ce Churchill a numit „torturile pe care poeții vechi și teologii le rezervă damnaților”.
Într-o măsură chiar mai mare decât Polonia, România a reușit să uite de dictatele strategice și diplomatice. A muncit din greu pentru a intra în NATO. A adus contribuții operațiunilor conduse de SUA în Afganistan.
Dar nu a fost nevoie să-și facă griji cu privire la nivelul de bază/fundamental al geopoliticii, acela de a asigura statul și teritoriul său împotriva unei invazii, a constrângerilor sau împotriva extincției în mâinile puterilor ostile.
Securitatea teritoriului românesc, integritatea sistemului său guvernamental, stabilitatea mediului său pentru atragerea de investiții și dezvoltare – toate aceste condiții prealabile pentru succesul statului român modern au fost asigurate în numele său, în mare măsură, de puteri din exterior.
Această perioadă liniștită a istoriei a fost o mare realizare atât pentru România, cât și pentru Occident ca un întreg, care acum pot sărbători 25 de ani de la tranziția din comunism.
Dar condițiile care au făcut posibilă această vacanță de geopolitică se apropie de sfârșit.
Invazia rusească din Ucraina reprezintă o provocare directă și foarte violentă la adresa bazelor juridice și teritoriale ale securității spațiului european.
Aceasta semnalează modificări ale peisajului geopolitic din sud-estul Europei care vor modifica, la rândul lor, profund și permanent, mediul extern al României în moduri care vor pune sub semnul întrebării succesul său continuu ca stat european democratic în curs de dezvoltare.
Pentru prima dată în această generație, România are un prădător în ecosistemul său.
Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a reapărut ca un stat nemulțumit din punct de vedere teritorial, capabil militar și ideologic antioccidental, cu capacitățile și intențiile de a răsturna soluționarea post-1991 în vecinătatea sa.
Războiul din Ucraina arată că Rusia este dispusă să joace acest rol, folosind nu doar tactici de subversiune, luare de mită și intimidare, ci și prin utilizarea forței militare împotriva vecinilor săi.
În multe feluri, Vladimir Putin este deja în război cu Occidentul și câștigă.
Nu a întâmpinat nimic în răspunsul națiunilor occidentale care să-l descurajeze să folosească aceleași tehnici pentru a teroriza, a destabiliza și a rearanja alte state de-a lungul frontierei de est a Europei.
Renașterea Rusiei vine într-un moment de slăbiciune pentru Occident, atunci când Pax Occidentalis înseamnă din ce în ce mai puțin pentru România.
SUA sunt un aliat prin tratat al României; sunt și vor rămâne ferm angajate în apărarea sa.
Dar natura influenței Americii în Europa Centrală se schimbă: bugetele noastre de apărare sunt în scădere, presiunile strategice de gestionare a mai multor regiuni la nivel mondial sunt în creștere și, teoretic, pe orice plan, iar influența Americii în sud-estul Europei este înlocuită de alte puteri.
În același timp, motoarele tradiționale de integrare occidentală încetinesc.
Criza din Ucraina a demonstrat limitele capacității UE de a exporta modelul său de guvernare în spațiile în litigiu împotriva voinței unei Rusii determinate, fără a poseda elementele tradiționale ale puterii geopolitice.
Agenda de reforme a stagnat în multe țări din UE.
Populismul și naționalismul sunt în creștere în sud-estul Europei, iar euroscepticismul este în creștere.
Aceste evenimente nu se petrec în vid. Trăim într-o perioadă de transformări globale extraordinare.
Puterile în ascensiune și cele revizioniste testează capacitatea de rezistență a ordinii occidentale.
Forme hibride de autoritarism sunt în creștere.
Tacticile beligerante ale lui Vladimir Putin în Crimeea sunt reflectate de agresiunea maritimă a Chinei în Marea Chinei de Sud. Niciodată n-a mai fost astfel contestată puterea Americii, și nici rivalii atât de numeroși.
Bazele lumii de după Războiul Rece se cutremură/se zdruncină în jurul nostru.
Acum, o mulțime de români ar putea asculta toate acestea și ar putea spune: „Sigur, lucrurile par instabile. Ucraina este o tragedie. UE este o harababură. SUA au problemele lor din Asia. Dar România este în NATO. Avem articolul 5. Avem trupe americane pe teritoriul românesc. Avem o economie de succes și un sector energetic în plină expansiune.
Acum nu este momentul să-i perturbăm pe investitori cu geopolitica. Vom crește costurile apărării cu câteva procente, dar, în cele din urmă, criza va dispărea și ne vom putea întoarce la afacerile noastre”.
Aceasta este o imagine tentantă, dar e iluzorie. Cred că, în anii următori, geopolitica de modă veche va începe să afecteze România în moduri care ar putea prezenta probleme grave pentru dezvoltarea sa economică și politică internă.
Bazându-mă pe tendințele regionale actuale, văd cinci riscuri emergente cu care este probabil ca România să se confrunte:
– Riscul unei frontiere militare reactivate pe frontul estic: avansarea continuă a Rusiei în sudul Ucrainei pune o presiune directă asupra României.
În anii următori, România trebuie să se aștepte la frecvente încălcări ale spațiului său aerian din partea forțelor ruse, la hărțuire maritimă a navelor și platformelor din Zona Economică Exclusivă a României și la o mai mare agitație în Republica Moldova și Transnistria.
– Riscul de a remilitariza Marea Neagră:
Anexarea Crimeii pune Rusia în poziția de a perturba dezvoltarea energetică maritimă și economică a României. Patruzeci de procente din resursele energetice din ZEE a României fac acum obiectul unei dispute juridice declanșate de Rusia, pe baza revendicărilor vechii frontiere ucrainene.
Până și o atacare fără succes a hotărârii din 2009 a Curții Internaționale de Justiție ar putea schimba climatul de risc pentru dezvoltarea sectorului energetic în spațiul Mării Negre și să împiedice planurile României pentru independența energetică până în 2020.
– Riscul de incertitudine economică regională:
Investitorii nu agreează războaiele. Comunitatea Europeană a prosperat din punct de vedere economic, deoarece două decenii de stabilitate au făcut din aceasta un loc sigur în rândul piețelor globale emergente.
Dacă se pierde această stabilitate, veți pierde mai mult din baza necesară creșterii în viitor decât vă dați seama.
Este exact ceea ce un raport recent al BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) a avertizat că se va întâmpla în CE în cazul în care criza din Ucraina se va întinde pe durata unui al doilea an.
– În al patrulea rând, riscul naționalismului regional resuscitat/reînviat:
Pentru prima dată după 1940, Războiul din Ucraina a reintrodus în CEE revizionismul etnic teritorial. Naționaliștii iredentiști din Transnistria până în Transcarpatia și în Transilvania au luat act de anexarea Crimeii și sunt încurajați în mod activ de Vladimir Putin și Alexandr Dughin.
– Riscul de cooptare prin corupție:
România este un „stat câmp de luptă” al Balcanilor.
Intensificarea concurenței geopolitice crește atractivitatea sa ca țintă pentru puteri străine, care s-ar putea folosi de corupția din sistemul său politic ca de o breșă în securitatea națională.
În toate direcțiile în jurul României, ordinea Euro-Atlantică este în retragere.
La est, o națiune suverană a fost invadată pentru a împiedica apropierea acesteia de UE; la vest, liderul ales în mod democratic în Ungaria a declarat moartea democrației liberale; la sud, un stat membru NATO/UE a fost cooptat de bani rusești și de propria guvernare defectuoasă într-o asemenea măsură încât este pe punctul de deveni un stat virtual capturat.
În acest context, România nu mai poate presupune că condițiile externe benigne, care i-au permis să prospere în ultimii 25 de ani, vor continua la nesfârșit.
Ea nu mai poate presupune că nu se va confrunta cu o amenințare externă a intereselor sale sau chiar a teritoriului propriu; că un aliat din exterior va reuși să ofere stabilitatea mediului înconjurător; sau că puteri din afară nu vor folosi vulnerabilitățile României ca arme strategice împotriva sa.
Acestea sunt riscuri de care România nu a trebuit să își facă griji în mod semnificativ timp o lungă perioadă a vieții noastre.
În stadiul său actual de tranziție, pericolul pe care îl prezintă pentru România este frânarea dezvoltării – pericolul că un mediu extern neospitalier va încetini sau va împiedica creșterea economică ori consolidarea politică a României într-un moment de răscruce în evoluția sa postcomunistă.
Dacă acest lucru sună exagerat, luați în considerație România interbelică: o țară mare, cu resurse naturale din belșug, care a fost cel mai mare beneficiar al Tratatului post-1919 și unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, după SUA.
Despre Constituția României din 1923 s-a susținut că este un „model de idealuri democratice liberale”.
În termen de o generație, acest prim experiment al democrației românești a eșuat.
Mediul strategic s-a schimbat. Liderii români au sustras resurse de stat și au pierdut încrederea poporului. Investitorii din Vest au dispărut.
Puteri revizioniste au umplut vidul astfel creat. Românii au renunțat la democrație. Capturarea statului a survenit rapid, atât din exterior, cât și din interior.
Nu aceasta va fi soarta României din vremurile noastre. Nu suntem în 1930, iar România modernă a construit baze solide pentru un stat de succes.
Dar, de asemenea, România nu va putea să se comporte strategic ca și cum am fi încă la începutul anilor 2000.
Împrejurimile geopolitice se schimbă, iar România va trebui să se adapteze dacă dorește să reușească.
Într-o măsură mai mare decât în trecut, România va trebui să joace un rol direct în asigurarea condițiilor externe care îi garantează succesul economic și politic.
Acestea includ premisele strategice fundamentale ale statului român: limitarea prezenței militare rusești la est de Nipru; menținerea Mării Negre ca spațiu economic deschis; înfrânarea revizionismului din bazinul dunărean; menținerea unei alternative strategice vestice în PSS.
Navigarea în acest nou mediu va necesita cel puțin trei lucruri din partea României, lucruri despre care nu era cazul să discutăm în primele etape ale erei post-Război Rece.
În primul rând, România va trebui să aibă capacitatea fizică de a modela mediul său extern.
– Condiția prealabilă a oricărei strategii viitoare românești este un efectiv militar capabil, modern.
Astăzi, Armata română este foarte respectată în România și în Statele Unite ale Americii.
Cu toate acestea, ea reflectă, de asemenea, realitățile strategice de după Războiul Rece: bugete mici, o preocupare cu misiuni în alte zone, cum ar fi ISAF, și o prioritizare a personalului în concordanță cu aptitudinile lui.
– Unele forțe din România de azi folosesc același echipament din 1988, când eu eram în clasa a cincea și România era încă semnatară a Tratatului de la Varșovia.
Programul de modernizare pe care România l-a început în 2007 a stagnat. Din 85 de achiziții planificate, Armata română a finalizat 15.
– Acest lucru ar fi justificabil pentru un stat mic. Dar România nu este un stat mic; nu este Bulgaria sau Ungaria.
România este al doilea cel mai mare stat NATO de frontieră, ancora flancului de sud-est al NATO și, alături de Polonia, pivotul strategiei Vestului pentru toată această regiune.
– România trebuie să-și reevalueze prioritățile de modernizare militară în lumina peisajului conflictului din Ucraina. Este nevoie de reformă și modernizare cuprinzătoare, similar cu ceea ce Polonia a început cu un deceniu în urmă.
Se cer cheltuieli reduse cu personalul și punerea accentului pe aptitudinile Armatei; mai puțin accent pus pe sisteme exotice de arme și mai mult accent pus pe soluții de „area denial” (sârmă ghimpată, mine etc.) pentru a consolida efortul Europei de Sud-Est împotriva amenințărilor asimetrice în stilul Crimeii.
În al doilea rând, România are nevoie de o strategie pentru transformarea succesului autorității sale naționale în autoritate regională.
– România este cel mai mare aliat al SUA într-un spațiu de 2.400 km, între Polonia și Israel.
Este singura putere din zonă care are mărimea, potențialul latent și credibilitatea necesare pentru a proiecta stabilitate în sud-estul Europei.
– Strategia României pentru a face acest lucru ar trebui să se axeze pe construirea de zone cu potențial de avantaj național în domeniul securității militare, al energiei și al guvernării democratice.
– Oportunitatea imediată de autoritate este în energie. Până în anul 2020, România ar putea produce mai mult gaz decât consumă ea și Republica Moldova împreună.
Aceasta este o veste bună pentru CE, dar României îi lipsește o strategie pe termen lung pentru exploatarea în mod sistematic a acestei oportunități.
– O strategie energetică regională românească ar depăși actuala încurajare a producției offshore și onshore.
Ar fi nevoie de măsuri luate acum pentru a atinge un nivel de producție durabil și exportabil la nivel regional.
Aceasta ar aborda vulnerabilitățile din infrastructură, ar accelera liberalizarea pieței energetice, ar crea responsabilitate din partea statului și ar crea obstacole în calea achiziției de active strategice de către Rusia și China.
În al treilea rând, România trebuie să reușească ca democrație. Nu doar să reușească, ci să reușească în mod vizibil.
– Securitatea națională și guvernarea sunt strâns legate. Acest lucru este valabil în toate țările – inclusiv în Statele Unite ale Americii.
– Diferența în cazul României este că mizele sunt mai mari aici.
Trăiți într-un mediu ostil. Tocmai pentru că jucați un rol crucial în succesul Occidentului în această regiune sunteți o țintă pentru forțele din exterior – fie ea Rusia sau China – care ar folosi procesul neterminat al tranziției voastre democratice împotriva voastră.
Sistemul vostru imunitar trebuie să fie chiar mai puternic decât cel al altor state.
– Capacitatea României de a depăși corupția este indisolubil legată de succesul sau de eșecul nu doar ca democrație, ci ca stat.
Pretindeți conducătorilor dumneavoastră o guvernare mai bună – săli de judecată transparente, urmărirea penală în caz de mită, insistarea asupra integrității și transparenței în spațiul public este unul dintre cele mai patriotice lucruri pe care românii de rând le pot face.
Temă comună în toate aceste domenii este conducerea.
Vladimir Putin și Viktor Orban au invocat diferite versiuni ale aceleeași teze: ordinea democratică pe care am construit-o în Europa Centrală după 1989 a fost temporară – că aceasta poate fi contestată și chiar înlocuită dacă suntem dispuși să încălcăm regulile, fie că se utilizează bani murdari, tancuri sau urne de vot.
Succesul României este contra-dovada esențială a acestei teze.
România este o dovadă că idealurile și instituțiile occidentale „funcționează” într-un moment din istorie în care avem nevoie cu disperare de exemple de succes ale Occidentului la nivel mondial.
Gândiți-vă pentru o clipă la cum ar putea arăta viitorul României dacă aceasta ar atinge potențialul său maxim: al 6-lea stat ca mărime din Europa, cu 20 de milioane de oameni, şi a treia cea mai mare rezervă de gaze în UE, toate acestea ca o democrație consolidată în inima sud-estului Europei, cu instituții stabile, un standard de trai în creștere, investiții stabile din Vest și un sector energetic în plină expansiune.
Aceasta este o Românie cu viziune transatlantică, care ar fi un exemplu puternic de stabilitate, de soluții de energie și democrație în fața vecinilor săi.
Aceasta este România de care are nevoie Occidentul, din punct de vedere strategic, în aceste vremuri.
Ne așteaptă în anii următori o competiție geopolitică și ideologică globală mai crâncenă decât ne-am fi putut imagina oricare dintre noi în urmă cu 25 de ani.
America va avea nevoie de aliați maturi care sunt capabili să ofere securitate regiunii lor și să modeleze succesul ordinii Vestice.
Angajamentul nostru strategic și economic va fi cu atât mai mare pentru aliații care reușesc cel mai mult în aceste domenii. Cu cât România va avea mai mult succes, cu atât mai mult Statele Unite vor fi prezente în țara și în regiunea dumneavoastră.
Despre România interbelică s-a spus că a reprezentat o „stare de necesitate”. Aceasta este valabil și pentru România de astăzi.
Sunteți într-o „stare de necesitate” pentru America și pentru alianța occidentală.
Au fost momente în istorie când cel mai sigur lucru pentru România a fost să păstreze un profil scăzut și să acționeze ca un stat mai mic (neînsemnat) decât în realitate.
Acum nu ne aflăm într-unul din acele momente.
Acesta este un moment în care românii trebuie să fie subiecte mai degrabă decât obiecte ale istoriei.
Un moment în care să conduceți în regiunea dvs. – în guvernare, securitate și energie – în ciuda faptului că totul în jurul vostru se mișcă în direcția opusă.
Eu cred că România este pregătită pentru acest moment.
Dispuneți de instituții mai stabile, de resurse financiare mai mari și de aliați mai buni decât dispunea statul român în perioada interbelică.
Ultimii 25 de ani au oferit toate ingredientele necesare succesului dumneavoastră. Tot ceea ce aveți nevoie acum este încrederea. Alegerea este a dumneavoastră, în cele din urmă.
Dar Occidentul are nevoie de România pentru a reuși, pentru viitorul vostru şi pentru viitorul nostru.
Vă mulțumesc.
Nota: sublinierile îmi aparțin. Traducerea din textul originar a fost realizată în timp record cu sprijinul unor colaboratori cărora țin să le mulțumesc și pe această cale.
Îmi asum eu, însă, în cazul în care apar mici stângăcii de exprimare, orice posibilă greșeală.
Despre autor:
A. Wess Mitchell is President and Co-Founder of the Center for European Policy Analysis (CEPA), a U.S. foreign policy institute dedicated to the study of Central Europe. At CEPA, he leads in the strategic direction of the institute, the intellectual and financial development of major programs, and the executive management of Center resources and staff. In helping to form CEPA, Mitchell has sought to reinforce Central Europe’s position in U.S. global strategy and strengthen America’s diplomatic, commercial and security relationships with key allies in the region.
Mitchell co-founded CEPA in 2005 with its Chairman Larry Hirsch, and has played a critical role in the institute’s formulation and growth as a successful 501(c)(3) startup organization. As President and CEO, he has helped to build CEPA into the largest concentration of expertise on the Central European region in the United States, establishing effective strategic partnerships with transatlantic governments and universities and leading capital growth campaigns that have attracted funding from major corporate, foundation, and private sponsors. Under his tenure, CEPA has become one of Washington’s fastest growing think tanks with a wide following in senior policy circles in Europe and the United States.
Mitchell is a frequent public commentator whose articles and interviews have appeared in The Wall Street Journal, New York Times, International Herald Tribune, Washington Post, BBC, Gazeta Wyborcza, Der Spiegel, Harper’s Weekly, American Interest, National Inter-est, National Review, Orbis, and Internationale Politik, among others. He is a frequent consultant to U.S. and European governments, and has given briefings and lectures at the Central Intelligence Agency, U.S. State Department, Johns Hopkins SAIS University, Har-vard, UC-Berkley and elsewhere. During the 2012 U.S. Presidential elections, he worked for the Mitt Romney presidential campaign, serving on both the National Security Transition Team and the European Policy Working Group.
A Texas native, Mitchell began his career as an intern in the office of Congressman Larry Combest. He holds a Masters Degree from Georgetown University’s Edmund A. Walsh School of Foreign Service, where he was awarded the 2004 Hopper Award for his work on American grand strategy. He has completed research for a doctoral dissertation, has lived and studied in England and Germany, and is member of the editorial board of International Politics Reviews in London. He is a member of the CEPA Board of Directors and serves on the advisory councils of the Richard G. Lugar Institute of the German Marshall Fund, the Slovak Atlantic Commission, the Prague Center for Transatlantic Relations, Atlantische Initiative Berlin, and the Alexander Hamilton Society of Washington. He is currently completing his second book, examining U.S. global alliances and 21st Century geopolitics, with Professor Jakub Grygiel of Johns Hopkins University SAIS.
Apreciază:
Apreciază Încarc...
02/06/2016 -
Posted by cersipamantromanesc |
DIVERSE | aliantele romaniei, aliatii romaniei, amenintarea ruseasca, geopolitica balcanilor, medii ostile, Mediul strategic, nato, O strategie energetică regională românească, Puterile în ascensiune, regiunea marii negre, romani si ucraina, romania aliat al SUA, rusia si romania, SUA, tragedia ucraineana, ucraina si rusia, viitorul romaniei
„Economia” Romaniei care „duduie”, care este sublima, chiar admirabila, lipseste cu desavarsire …Ce avem in fapt este o economie artificiala sustinuta de catre sodoma apuseana prin organismele spoliatoare mondiale FMI, BM .Tara noastra a devenit piata de desfacere a occidentalilor care vind produse contrafacute – surogate alimentare -fara gust, miros, dar pline de otravuri numite generic (si eufemistic) E-uri.Industria nationala, agricultura nationala, constiinta nationala, sunt iremediabil distruse. In schimb acesti „binevoitori” demoncrati ne-au adus toate relele cutiei Pandorrei, asa-numitul multiculturalism cu bataie lunga, ce in final vrea desfiintarea tuturor statelor nationale, inlocuindu-le cu alte forme ce convin corporatiilor conducatoare. Ordinea valorica este intoarsa la 180 grade, biserica stramoseasca este maculata de tot soiul de agenti straini, care au ca scop discreditarea (in frunte cu sataniei- capul BOR.In Evul Negru in care a intrat tara dupa fatidicul an „89, exista doar un lucru pozitiv si anume SMURD-ul fondat dupa lupte „seculare” cu cersetorii de spaga numiti(auzi ‘mneata), politicieni, de catre un strain, dar care este mai roman decat toate leprele politice postdecembriste, Raed Arafat, la care romanii tin foarte mult (a se vedea disputa cu bashescu)…In prezent Romania noastra a devenit „Lumea a Treia, dupa modelul fostelor colonii, secatuite de resurse si supuse embargourilor de tot felul, dar camuflate in bune intentii, cu factiuni antagoniste a caror ura este alimentata consecvent de catre spoliatorii lumii. In Romania zilelor noastre nu exista investitori, ci spoliatori, care secatuiesc tara platind spagi de nimic tradatorilor nationali…
ApreciazăApreciază
Mi se par cam amestecate opiniile dv.
Inainte sa intram in amanunte, ar fi bine sa studiati statisticile si sa vedem daca economia romaneasca a depasit-o pe cea din timpul socialismului victorios, proclamat de Ceausescu.Studiati cifrele comparative si pe urma mai vorbim…
ApreciazăApreciază
Petronius,
As vrea sa fiu cat mai convingator si sa-ti explic o regula ce functioneaza in anumite locuri: „Eficienta unei intreprinderi depinde nu atat de conducatorii sai, cat de numarul de idioti utili pe care ii poseda. Desigur, acestia nu ajung niciodata directori”. Dar sa-ti „desenez”, ca altfel ma tem ca nu pricepi. In lumea politicii si a spionajului, termenul de „idiot util” este folosit ca un jargon pentru acei oameni care, in mod inconstient, servesc unor interese si sunt folositi in mod cinic de diferite forte. Acesti oameni sunt foarte utili pentru orice structura de informatii, in special in domeniul razboiului psihologic (manipulare) si nici Romania nu duce lipsa de ei, din pacate. Tin sa-ti reamintesc, deoarece ai uitat, ca interesele noastre nationale s-au gasit mai mereu opuse intereselor Federației Ruse. Spre exemplu, dorim unirea Basarabiei cu Romania (un obiectiv geopolitic afirmat) sau independenta energetica a Romaniei. Cu siguranta aceste interese se gasesc in opozitie cu cele ale Rusiei si totuși cei care ar trebui sa servească intereselor nationale, aleg opusul. Evident, existand si exceptii. Va plangeti ca babele de tara voastra, insa o faceti de la mii de km, din confortul sigurantei oferite de catre departarea de rusi.
ApreciazăApreciază
De acord cu definitia „idiotilor utili”. Din pacate omiti cu bunastiinta un amanunt: Utili … pentru cine?
ApreciazăApreciază
bun punctat
ApreciazăApreciază
Reblogged this on Octavpelin's Weblog.
ApreciazăApreciază
E posibil ca inca nimeni nu a inteles ce se intampla? In 2008 criza in toata lumea, cele mai afectate state din Europa fiind cele din Vest. De ce? Pentru ca standardul lor de viata nu mai putea fi sustinut de o marire continua a datoriei pubblice. Ce s-a facut? Prin largirea UE fuga de bani din aceste state ce au dominat istoria ultimelor milenii a scapat si mai mult de sub control. Cum putea fi oprita hemoragia de bani? Se aprinde foc la periferia UE, primavara araba, nu ajunge.., Siria si, nu ajunge, Ucraina si, nu ajunge.., prin frica, banii sunt tinuti in continuare la centru..
ApreciazăApreciază
Este spus direct: vreti sprijin comportandu-va asa cum o faceti acum (ideologic duplicitar,fara contributie financiara intrucat sustineti coruptia-inclusiv coruptia statului ales prin vot ,educatia populatiei prin mijloace politico- mafiote ,etc.)?
ApreciazăApreciază
Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing
this write-up plus the rest of the website is also really
good.
ApreciazăApreciază
Care ROMANIA ? Mai existam ? Tara acea a fost vanduta iar acum pupincurismul este in floare ! Daca pe vremea lui N.C. pupati bolsevicii in c..r acum le inrositi fesele americanilor ! Sunteti jalnici !
ApreciazăApreciază
Cu cine te certi d-ta si despre cine cine spui ca inrosea fesele comunistilor si ale americanilor ?
ApreciazăApreciază
Am fost ultima oara in Ucraina prin 2005.Saracie maxima , erau vai mama lor. Am fost in Rusia in 2008 dar acolo era ceva gem 1991 la noi.
ApreciazăApreciază
Se ìncearca manipularea noastra , ìnsa noi traim adevarul si vedem ca ìn tara noastra s-a distrus intentionat ,ca ,,investitorii straini ” toti la un loc ,nu au investit mai multi bani ìn tara noastra decat au trimis romanii care lucreaza ìn strainatate ìntr-un an de zile …Imperialismul jidano-american ,nu sunt interesati de bunastarea poporului roman ,ei dupa cum afirma George Friedman ,vin pentru a face bani si folosirea teritoriului pentru cucerirea Rusiei ….
Ucraina nu poate fi tara prietena cu noi ,atata timp cat este ocupanta teritoriilor romanesti …!
,,Invazia ruseasca ” ìn Crimeia , a fost de fapt o integrare fireasca a unui teritoriu ce-i apartinea si unde avea baze militare strategice , ce riscau sa ajunga ìn mana imperialistilor jidano-americani ,care au pus mana pe Ucraina ,ucrainienii au ajuns la un stadiu de saracie si disperare sub noii stapani ,carne de tun , pentru interesul asupritorilor imperialisti …!
Cat depre ,,prosperitatea romaneasca ” prin ocuparea tarii noastre cu trupe mercenar-teroriste a imperialismului jidano-american si exploatarea resurselor naturale strategice ale tarii noastre , cumpararea armamentuli american si amenintarea Rusiei din teritoriul tarii noastre , noi stim ca suntem aproape de dezastrul unui razboi ,ìn interesul imperialistilor jidano-americani ….!
ApreciazăApreciază
1.D-ta spui ca Romania investitiile straine au fost mai reduse decat sumele trimise de romanii care lucreaza in afara tarii.
Autorul spune ca Romania a atras peste 170 de miliarde de dolari în investiții străine.
Din 2005 pana in prezent,Romanii care lucreaza in strainatate au trimis in tara, 38,819 miliarde de dolari. Asta inseamna o medie de cca.3,8 miliarde dolari/an/, adica vreo 90 de miliarde in 25 de ani.
De unde ai scos-o d-ta ca romanii trimit mai multi bani decat se investesc in Romania ?
2.Acuzi de pomana Imperialismul jidano-american atata vreme cat SUA si Israelul se afla mult in urma altor tari europene in privinta aportului de capital pentru investitiiin Romania.
Afla ca in economia Romaniei,tari mici ca Olanda, Austria şi Germania s-au menţinut în ultimii ani în topul ţărilor care au adus cele mai multe investiţii străine directe (ISD)la noi, cu o pondere cumulată de aproximativ 50% din soldul total al acestora, potrivit datelor BNR.
Franţa s-a poziţionat pe locul patru după procentul deţinut în soldul investiţiilor străine, ierarhia primelor patru clasate fiind neschimbată din anul 2009. Olanda avea 22,4% din soldul ISD, Austria 18,5%, Germania 11% şi Franţa 8,9%. Germania şi Franţa sunt pe podium şi în topul principalelor ţări partenere la export.
Unde vezi d-ta America si Israelul ?
3.Observ ca d-ta deversezi fara nici o jena si fara nici un discernamant, lozinci si teme propagandistice colonialiste rusesti imputite.
D-ta spui ca, citez : ,,Invazia ruseasca ” ìn Crimeia , a fost de fapt o integrare fireasca a unui teritoriu ce-i apartinea si unde avea baze militare strategice , ce riscau sa ajunga ìn mana imperialistilor jidano-americani ,care au pus mana pe Ucraina ,ucrainienii au ajuns la un stadiu de saracie si disperare sub noii stapani ,carne de tun , pentru interesul asupritorilor imperialisti …!”
Ce spui draga ? D-ta nu stii ca Rusia a binevoit sa incalce Acordul de la Budapesta din 1994, prin care GARANTA FRONTIERELE UCRAINEI,impreuna cu SUA si Anglia ?
De altfel Rusia a mai garantat si in 1999 la Istanbul ca isi va retrage pana in 2001 trupele si tehnica militara din Transnistria…In ce an suntem, ma maestre si de ce nu respecta Rusia angajamentele internationale pe care si le ia ?
Ocuparea armata de catre Rusia a R.Moldova este dupa mintea ta aia de pe urma „fireasca”?
4.Poate ne spui si cati soldati „jidano-americani”ne ocupa, daca tot faci zgomot pe aceasta tema,in cea mai veche traditiei comunistoida …
Sfatul meu este sa incerci sa te documentezi si din alte surse,cat mai multe,nu doar de la Radio Moscova si de la Vocea Rusiei, ca te rad si curcile de nazdravaniile pe care le debitezi…
ApreciazăApreciază
DIN TOT CE AM CITIT CU ATENTIE AM TRAS O CONCLUZIE CARE IMI APARTINE PERSONAL.NIMENI NU VA PLINGE SOARTA ROMANIEI IN CAZ DE ESUARE IN TOATE PLANURILE.DUPA 1989 TOTI AU VRUT ECONOMIA ROMANIEI .DE CE?? DUPA 1989 TOTI AU PRELUAT MARILE UNITATI ECONOMICE SPRE RENTA BILIZARE (DE SI ELE ERAU RENTABILE) LE-AU MULS CIT AU PUTUT SI L-AU DISTRUS.TOT CE-A FOST MAI PROST IN OCCIDENT A FOST PROMOVAT IN ROMANIA.CUM AR FI :PROSTITUTIA ,SPAGA ,INSELATORIA ,CORUPTIA ,INDIFERENTA PTR. INVATAMINT SI DISTRUGEREA LUI ,DISTRUGEREA SANATATII , ARMATEI ,INCURAJAREA AJUTOARELOR SOCIALE ANAPODA ,TILHARIA ,VIOLURILE LA SCARA INCREDIBILA .AR FI MULTE DE SPUS. INTREB ?CU CE SCOP AU FOST FACUTE? CE DEMOCRATIE OCCIDENTALA A FOST PROMOVATA? TOTI AU VENIT SA CISTGE DUPA CARE VOR PLECA FARA NICI-O REMUSCARE.CONVINGE-TI POPORUL ROMAN CA NU SE VA INTIMPLA ASA .SA AUZIM DE BINE .
ApreciazăApreciază
Propaganda PSD-is to Soroşiana pentru ca organele și instituțiile statului au pierdut complet credibilitatea . Sunt gunoaie de Lux plătite din sudoarea celor câțiva care își mai rup oasele în România. Mizeria vine plătită din taxe și impozite .
S-a făcut vreodată vreun buget la care să se dea la toți și parlamentarii sa o ia în gură și să rămână ultimii .
Spuneți-mi ANUL.
ApreciazăApreciază
Textul lui Don Lothorp est un bullshit de la A la Z , aruncare de praf in ochii multimii. Nu sufla o vorba despre teritoriile romanesti aflate acum in Ucraina, la varsarea Dunarii ( ismail, Cahul , Bolgrad,) nordul Bucovinei. Republica Moldova e un stat fantoma ,Cind se vor reintaorce acestea la patria muma pentru care s-au jertfit generatiile dela 1918 ? Va accepta Ucraina vreodata ? In Ucraina cine domneste acum ? un gang mafiot in frunte cu regele ciocolatei – Poroshenko. Ucraina sau Rusia , pentru romani este acelasi drac ! . . Putin nu a facut decat sa-si recupreze Crimeea care era ruseasca dintotdeuna. Romanii sunt cu datoriile in gat si vor cheltui alte miliarde , dar nu pentru interesele nationale, cumn ar fi firesc; ci pentru interesele geopolitice ale USA in zona= NATO. Thats the true .
ApreciazăApreciază
Crimeea nu a fost ruseasca dintotdeauna asa cum crezi d-ta. In plus, Rusia a incalcat cu brutalitate angajamentele pe care si le-a luat in 1994 la Budapesta in fata Ucrainei, impreuna cu SUA si Anglia, de a respecta granitele Ucrainei ,tara care se obliga sa renunte in schimbul garantiilor Rusiei, Angliei si SUA. la arsenalul sau nuclear.
D-ta nu stii ca Rusia nu respecta tratatele pe care isi pune semnatura ?
A spune ca Crimeea ar fi un stravechi teritoriu rusesc este intr-adevar bull shit…
Inainte de a fi cunoscuta sub numele de Crimeea, ea a fost denumita Taurica de catre greci si romani. Acestea nu au fost singurele forte exterioare care au dominat Crimeea. Peninsula a fost invadata sau condusa in primul mileniu crestin de goti, imperiul bizantin sau mongoli.
De la mijlocul anilor 1400, Crimeea a fost un protectorat al Imperiului otoman. Rusia a anexat Crimeea in anul 1783.
Dupa Revolutia din Octombrie din Rusia, din anul 1917, Crimeea a ramas pentru scurt timp un stat suveran. Dar, nu pentru multa vreme.
Crimeea a devenit Republica Autonoma Sovietica Socialista in anul 1921 si a facut parte din Uniunea Sovietica. A ramas asa pana in 1945, cand a devenit o regiune administrativa a Rusiei.
Apoi, in anul 1954, Crimeea a fost transferata de catre Nikita Hrusciov, Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene.
Dupa colapsul Uniunii Sovietice din 1991, Crimeea a apartinut Ucrainei. In 1997, Ucraina si Rusia au semnat un tratat bilateral de prietenie, cooperare si de parteneriat, care a permis in mod oficial Rusiei sa-si pastreze flota Marii Negre la Sevastopol.Prin semnarea acestui tratat, Rusia a recunoscut oficial, inca odata, apartenenta acestei regiuni la Ucraina.
Cam tot pe la 1792, Rusia a ajuns vecina cu Moldova si in scurta vreme (la 1812), i-a raslui acestei tari romanesti jumatate din teritoriu Basarabia), in urma Pacii de la Bucuresti incheiate cu Turcia.
Bugeacul si Bucovina de Nord se afla acum la Ucraina,iar autoproclamata republica a Transnistriei este ocupata de facto de trupele Rusiei.
Se pare ca d-ta nu ai habar ca bucovina si bugeacul au fost recunoscute de Romania ca apartin Ucrainei in urma Tratatului incheiat cu Ucraina in timpul mandatului presedintelui Constantinescu si al presedintelui Kucima.Tratat aprobat cu acte in regula de Parlamentul Romaniei.
Poate Romania sa faca ce a facut Rusia pentru a-si recupera pamanturile istorice ? Incearca sa gandesti cu capul tau …
ApreciazăApreciază
Romania este aliata, in mod indubitabil, a SUA! SUA a gresit in Romania pentru ca l-a sprijinit pe basescu – un personaj anti romanesc si antipopular/national, ceea ce a creat mari probleme cresterii simpatiei romanilor fata de SUA. Pe viitor, pentru evitarea scaderii simpatiei populare fata de SUA, Romania trebuie sa aiba o conucere agreata de SUA dar mai ales de poporul roman! Am transmis aceasta atentionare si Departamentului de Stat prin mijloacele de care am dispus, cu mai multi ani in urma, dar probabil ca a fost ignorata! SUA trebuie sa inteleaga ca Romania nu este Arabia Saudita! Si mai trebuie a inteleaga ca adversarul sau principal are o diplomatie extrem de activa in fostul sau bloc geopolitic. Poate citeste si cine trebuie aceste asertiuni…….
ApreciazăApreciază
Putin le pasa americanilor de noi romanii!! Care este ajutorul primit pana acum de la ei ?! Care este datoria externa a Romaniei?? Ce suprafata din teritoriul tarii este proprietatea strainilor??A crescut nivelul de trai al romanilor? De ce nu vin la „masa rotunda” toti presedintii Romaniei cu „alaiele”lor, si sa ne arate negru pe alb cum au gestionat aceasta tara, acum, pana nu pleaca pe lumea cealalta.Ar fi pacat sa nu dea socoteala si in fata noastra, a celor oropsiti, nu nunai in fata Divinitatii. Lasati istoria si fictiunea, realitatea e dureroasa si reprezinta prezentul.Cine sa rezolve problema locurilor de munca, asistenta medicala,coruptia…Avem imperios nevoie de oameni capabili, onesti, eficienti, care doresc binele romanilor si nu interesele personale.
ApreciazăApreciază
Print
Cate miliarde de euro a pompat Uniunea Europeana in Romania in cei peste 8 ani de la aderare
Pentru a compara starea economiei romanesti astazi cu cea din 1989, studiati datele furnizate de Institutul National de Statistica
Uniunea Europeana a pompat 18,5 miliarde de euro in Romania, de la 1 ianuarie 2007, cand tara a aderat la UE, pana la 31 martie 2015
Din 1990 până în prezent, Guvernul SUA a ajutat direct România cu peste 1,1 miliarde de dolari nerambursabili.
Între 1990 şi 2008, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a oferit asistenţă financiară şi tehnică în valoare de 620 de milioane de dolari pentru ajutoare umanitare, reconstrucţie economică şi dezvoltarea societăţii civile.
Corpul Păcii: Din 1991 până în prezent, 1.040 de voluntari au lucrat în comunităţi din întreaga Românie.
Diplomaţie publică: Din 1960 până în prezent, 4.000 de persoane au participat la programe de schimb de experienţă, dintre care 1.000 la programe culturale, media şi academice şi 3.000 la programele Fulbright.
În biblioteci publice s-au donat peste 8.000 de volume şcolilor şi librăriilor din ţară.
Din 1993 până în prezent SUA a contribuit cu finanţare în valoare de peste 334 de milioane de dolari la achiziţia de echipament militar, servicii şi programe de pregătire în vederea susţinerii stabilităţii regionale şi sporirii capacităţilor de apărare ale României.
Ofiţerii şi personalul înrolat participă la cursuri şi la exerciţii comune. În plus, SUA oferă spre utilizare trupelor române din Afganistan 60 de vehicule rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor pentru a-i apăra pe soldaţi de explozii şi ambuscade.
forţele armate ale SUA oferă asistenţă umanitară din 1996.
Programul de Asistenţă Umanitară al Departamentului Apărării al SUA: s-au cheltuit 6,5 milioane de dolari pentru renovarea de grădiniţe, şcoli şi spitale din regiunile cele mai defavorizate ale României; printre instituţiile renovate se numără: spitalul orăşenesc Babadag, o grădiniţă din Năvodari, un dispensar din Maliuc şi centrul „Cristian” pentru copii cu handicap neropsihic şi fizic din judeţul Tulcea.
în fiecare zi, aproape 600 de voluntari americani lucrează în comunităţile locale din România împreună cu ONG-uri româneşti şi americane.
Programul IREX-Biblionet al Fundaţiei Bill şi Melinda Gates: prin acest proiect pe cinci ani, 1.600 de biblioteci vor fi dotate cu calculatoare, laptopuri şi software şi se vor asigura cursuri de pregătire pentru mai mult de 3.000 de bibliotecari.
Habitat for Humanity: Din 1996 până în prezent, au fost ajutate peste 1.700 de familii, au fost reparate 933 de case, au fost construite 440 de case noi şi au fost reconstruite 671 de case după inundaţii de amploare.
Fundaţia Româno-Americană: În 2010 a primit un patrimoniu de 150 de milioane de dolari, cadoul poporului american pentru poporul român.
din 2008 până acum, companiile americane sau filialele acestora au anunţat investiţii în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari
Aproape 100 de companii americane au investit în România, asigurând cel puţin 10.000 de locuri de muncă şi experienţă profesională directorilor şi angajaţilor români.
ApreciazăApreciază
Cate tampenii scrise .Vreme multa la autor.Daca imi iau niste chilotei cu 50 de stele cred ca nu se mai opreste din pupat! Slugi spurcate care va spuneti romani.
ApreciazăApreciază
Se pare ca d-ta suferi de antiamericanism…Te crezi mai roman decat altii ? Cum ai ajuns la concluzia asta ?
ApreciazăApreciază
După atâtea „pompari”, am progresat ca racul,iar datoriile cresc.
ApreciazăApreciază
Sigur ca da, bancile sunt de vina ca ne imprumutam si ca dastoriile cresc …
ApreciazăApreciază
După atâtea „pompari”, am progresat ca racul,iar datoriile cresc.
ApreciazăApreciază
Ai inteles gresit! ma refeream la datoriile externe ale tarii. n-am nicio aversiune fata de americani,sunt cowboy simpatici.nu ma intereseaza politica,dar ar fi mult mai bine pentru noi,sa ne dea „undita” ,nu „pestisorii”.si Elena Ceausescu zicea ca totul e bine, n-a murit nimeni de foame.oricum, cainii latra, caravana trece.
ApreciazăApreciază
Ai inteles gresit ! ma refeream la datoriile externe ale tarii. n-am nicio aversiune fata de americani.iar ai inteles gresi.sunt cowboy simpatici.Nu-ti face griji,nu ma intereseaza politica. Si Elena Ceausescu spunea ca totul e bine in Romania,n-a murit nimeni de foame.nu de” pestisori” avem nevoie, ci de” undita”.
ApreciazăApreciază
Praf in ochi , americanii isi vad interesele lor nu ale Romaniei , controlul tuturor statelor aflate la granita cu Rusia pentru a ataca mai usor , ne vor transforma tara intr-un camp de lupta , cine are de suferit ? Noi
ApreciazăApreciază
Constat la antiamericani ca se rezuma la critici generalizatoare si puerile.
As fi curios sa aflu concret de de la d-ta, ce rautati au facut americanii in Europa si in Romania si mai ales cum ar caracteriza procesul de dezvoltare al tarilor din intreaga lume ramase dupa al II-lea Razboi Mondial in tabara americana, comparativ cu cele ce s-au intamplat in „lagarul socialismului victorios”condus de mareata Uniune Sovietica, redevenita de vreo trei decenii Rusia…
Esti in stare sa faci astfel de comparatii concrete cu seriozitate ,sau preferi sa continui cu lozinci antiamericane ?
ApreciazăApreciază
DA ,punctul de vedere al U.S.A. este f. bine conturat pentru mentinerea pacii si prosperitatii pentru ambele popoare si sigurantei tarilor din EUROPA .COMENTARIILE laterale privind autonomia si puterea economica a ROMANIEI sant de prisos in contextul situatiei ei materiale actuale in care se afla datorita coruptiei si incompetentei poporului roman de a alege ,nu al cetatenilor europeni care ne accepta la munca s-au politicii americane care ne sustin integritatea vizibil prin fapte si exemple reale pentru EUROPA. CA sa fiu mai clar santem sustinuti moral si financiar de catre tarile europene pentru o noua piata de desfacere si stoparea inaintarii blocului sovietic care nu vor sa avem prosperitate si autonomie geografica Dragi Romani eu nu muncesc in RUSIA sa-mi tin familia si casa si nu vine nimeni sa-i puna de mancare gratis copilului meu sau sa-i acorde ajutor in lipsa mea ,asa ca invatati sa va faceti BUNI PRIETENI SI SA LE TRAGETI LA CUR CELOR DIN ROMANIA care sau invatat sa aiba bani fara riscuri si sacrificii ,daca nu VOR VENI RUSII sau UNGURII sau BULGARII sau UCRAINIENII sau,,,,,ETC, ei sigur nu te vor lasa sa stai in casa ta (ex. Rep. MOLDOVA, UCRAINA ,CRIMEEA , SIRIA etc. ),atunci vom fii cu adevarat pe drumurile lumii fara CASA FAMILIE si PATRIE . Va pup si sa auzim de bine ,va multumesc.
ApreciazăApreciază
MANCATOR DE. CĂCAT….CE ESTE CORECT CA IN ’88 erai un copil fara minte .La fel esti si acum.O tara faraa datori darcu o populatie saraaca ,era mult mai bogata ca america .Putea deveni Raiul…asta nu este la voi in tara.
ApreciazăApreciază
„Liviutz”draga,te-ai strofocit din greu, ca sa spui…nimic!
ApreciazăApreciază
PS : Mai precis, ai reusit sa debitezi niste imbecilitati…
ApreciazăApreciază
Minciuni peste minciun ..oameni dus de nas cu slogane si prosti ! Politiceni lingin curul americanilor ,istori falsa ca todeauna .,poporul romin inca nu cunoaste istoria lor numai de minciun fabricate de nationalisti .
ApreciazăApreciază
Poti sa dai un exemplu de minciuna in acest articol? Vad ca te pricepi sa repeti ca un papagal lozinci rasuflate, fara sa argumentezi…
ApreciazăApreciază
Frumoasa conferinta ! Buna pentru cei ce nu vad printre randuri. Sunt amestecate ( foarte bine ) realitatea cu interpretari eronate sau tendentioase . Mai este mult de furat din Romania ! Dar totusi este buna ; pregateste gratuit intelectuali pentru natiunile bogate .
ApreciazăApreciază
[…] Sursa: ioncoja.ro /cersipamantromanesc […]
ApreciazăApreciază
Pingback de Mesaj din SUA pentru România | 15/10/2016 |
Ai uitat că i-ai republicat paginile lui Dughin.
ApreciazăApreciază