CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Proiectul eşuat al unirii intr-un singur stat a României cu Bulgaria


https://i0.wp.com/glasul.info/wp-content/uploads/2016/05/Romania-Bulgaria-UNIRE-1886.jpg

Acest proiect propus de catre partea bulgara in anul 1886, prin care s-a intentionat crearea unui stat puternic din punct de vedere militar, capabil sa reziste pericolului otoman, a fost putin cunoscut si discutat de catre istorici.

Cele doua tinere state se aflau la doar cativa ani distanta de razboaiele sangeroase duse impotriva Imperiului Otoman, constiente de faptul ca in cazul unei reveniri militare a turcilor trebuie sa coopereze daca vor sa-si apere independenta si suveranitatea.

Marele om politic roman  Titu Maiorescu scria  în volumul „Istoria politică a României sub domnia lui Carol I”, ca  în iunie 1886 bulgarii (prin cneazul Alexandru de Battenberg), i-au cerut oficial Regelui Carol I constituirea unei Confederaţii româno – bulgare sub sceptrul său, în forma unei monarhii dualiste de tip austro-ungar, care să fie o federaţie cu guverne separate, dar cu comandă militară unică în caz de război.

 

 

 

 

Regele Carol I

 

Unirea României şi Bulgariei, sub sceptrul lui Carol I, a fost pregătită în detaliu între 1886 şi 1887.

Vizitele cneazului Alexandru Battenberg în România, precum şi trecerile lui prin Bucureşti, vizita regelui Carol I peste Dunare, la Rusciuc, gesturile de atenţie reciprocă, au dus la consolidarea legăturilor prieteneşti dintre cele două ţări, care au culminat cu propunerea facuta în iunie 1886 de cneazul bulgar, de constituire a unei Confederaţii Româno-Bulgare, ce urma să aibă armata comună în caz de război.

 

 

 

 

 

Foto: Cneazul Alexandr I Battenberg al Bulgariei

 

 Întreaga presă bulgară, mari personalităţi culturale şi politice din ţara vecină, numeroşi cetăţeni de la sudul Dunării au pledat entuziast pentru această unire, care ar fi rupt ireparabil coloana vertebrală a influenţei ruseşti în Balcani.

Rusia era iritata de posibilitatea extinderii  romanismului spre Balcani.

Rusia iritata de posibilitatea extinderii panromanismului spre Balcani

In afara de crearea un stat romano-bulgar puternic din punct de vedere militar, Rusia Imperiala mai era iritata si de proiectul introducerii alfabetului latin in  Bulgaria, prin care vedea posibilitatea extinderii  romanismului catre Peninsula Balcanica, o eventuala unire a Romaniei  cu Bulgaria  facand posibila jonctiunea culturala, politica si economica dintre romanii din tara si cei din Balcani (aromanii, meglenoromanii, vlahii , etc).

Drept  urmare, Rusia, care îşi vedea periclitate interesele în zonă, a ameninţat imediat România şi Bulgaria cu ocupaţia militară, dacă nu renunţă la ideea confederaţiei.

După consultarea Germaniei şi Austriei, care fuseseră avizate că Rusia va interveni militar în România şi Bulgaria, la 15 iunie 1887 Carol I i-a comunicat ţarului Rusiei că nu va accepta coroana monarhiei dualiste româno-bulgare, fără acordul său.

Cum Marile Puteri nu doreau un nou război european în problema orientală, proiectul unirii a fost abandonat.

 Presiunile la adresa României şi Bulgariei (ameninţate de Rusia cu ocuparea militară), au dus la eşecul  unirii celor doua tari.
 

 

Surse: glasul.info ; Wikipedia.ro;

31/05/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: