Un fals erou al românilor – generalul conte rus Pavel Dmitrievici Kiseliov
Eroul fals
Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov, cunoscut mai bine sub numele în forma franceză, Kisseleff, s-a născut în 8 ianuarie 1788, la Moscova şi a decedat în 14 noiembrie 1872, la Paris.
În noiembrie 1829, după un război ruso-turc, in timpul ţarul Nicolae I al Rusiei, guvernatorul militar Pavel Kiseleff a fost instalat la putere în Principatele Române ocupate, fiind numit Preşedinte plenipotenţiar al divanurilor Moldovei şi Ţării Româneşti.
La precedenta incursiune rusească, în 1812, prinţul Mihail Kutuzov, găzduit la Hanul lui Manuc, semnase cu turcii Pacea de la București.
Prin acest act, Moldova a pierdut Basarabia. Tot în 1812, contele Kiseleff luptase sub comanda lui Kutuzov la Borodino, în celebra încleștare care a decis sorții campaniei lui Napoleon în Rusia.
Războiul ruso-turc era încă în toi, atunci când Principatele au fost invadate de funcționărimea țaristă.
Rechiziţionau, dădeau ordine, intrau în vistierii, pe scurt călcau în picioare şi interesele boierilor, şi trebuinţele oamenilor simpli.
Când a venit pe plaiurile valahe, contele Pavel Kiseleff era căsătorit cu Sofia Stanislavovna, fiica cea mai mare a contesei Potocka, o nobilă rusă care n-a putut face copii si cu care a trait despartit toata viata.
În Moldova, Kisseleff a cunoscut-o pe Alexandra Alexeievna Balian (născută Prinţesa Bagration), soția banului Manolache Băleanu.
Contele n-a divorțat niciodată de soția sa, intrucat ţarul s-a opus…
Fiică a unui prinț rus și a boieroaicei Zoe Văcărescu, Alexandra Bagration a divorțat și i-a dăruit lui Kiseleff șase copii din care numai patru au trecut de prima copilărie, doi băieţi şi două fete: Vladimir, Constantin, Alexandra şi Elena, care au fost adoptaţi de Iacovache Prejbeanu şi soţia sa, Safta Drugănescu, deoarece Kiseleff nu a putut să-i recunoască oficial.
Elena s-a măritat cu viitorul genealogist, Ştefan Greceanu, iar Alexandra s-a căsătorit cu scriitorul Alexandru Odobescu.
Generalul – conte rus Pavel Dmitrievici Kiseliov a condus administraţia militară rusească a Ţării Româneşti din 1829, funcţie pe care a deţinut-o timp de cinci ani, până în 1834 si Preşedinte plenipotenţiar al divanurilor Moldovei şi Ţării Româneşti în timpul administraţiei militare ruse.
În 1834, când mandatul lui Kiseleff s-a încheiat, conjuctura externă l-a făcut pe ţar să refuze propunerea lui Kiseleff ca Rusia să anexeze Principatele.
Kiseleff s-a opus, în mod consecvent, obţinerii independenţei naţionale de catre românii din cele doua principate, Moldova şi Muntenia .
Este cel care, în mod paradoxal, a dat numele celui mai important bulevard din capitala acestei ţări.
Deasupra căruia este aşezat Arcul de Triumf.
Falsului erou i se va ridică un monument. Chiar în Piaţa Victoriei.
Din mai multe puncte de vedere, informaţia care ne-a fost transmisă oficial, graţie Primăriei Generale a Capitalei şi Ministerului Culturii, este absolut revoltătoare.
În buricul Bucureştiului, în Piaţa Victoriei, pe o suprafaţă uriaşă şi cu costuri de măsură, va fi ridicat un impresionant monument destinat isprăvilor generalului conte Pavel Dmitrievici Kiseleff.
Accept ideea că opiniile în legătură cu acest personaj controversat sunt contradictorii.
Pe de o parte, îi avem pe luptătorii pentru independenţa statului român şi pentru modernizarea statului, care îl prezintă pe generalul conte Kiseleff că pe un personaj istoric malefic.
În definitiv, el a venit în Ţara Românească în fruntea unei armate de ocupaţie ruseşti şi a devenit guvernator. Prin forţa armelor. Un guvernator militar.
Care ne-a siluit. Care a condus sub formă de dictat. Şi care, sub presiunea unui Occident aflat în plină liberalizare, a contruibuit la întocmirea Regulamentelor Organice din Moldova şi Valahia, un simulacru de Constituţie.
O lege fundamentală concepută în stil rusesc. Căreia, deloc întâmplător, revoluţionarii din 1848 i-au dat foc în pieţele oraşelor României.
Iar după ce şi-a încheiat mandatul, tot conform documentelor istorice, acelaşi general conte Kiseleff, stabilit la Saint Petersburg, a întreţinut o vie corespondenţă, atât cu ţarul Rusiei, cât şi cu cele mai importante cancelarii occidentale, pledând întotdeauna, constant, împotriva recunoaşterii calităţii României de stat independent.
Dar există şi opinii contrare…
Ele vin, în special, din direcţia specialiştilor în arhitectură urbanistică. Aceştia îi recunosc generalului Kiseleff meritul de a fi sistematizat capitala. Trasând liniile principalelor bulevarde.
Din timpul lui datează primele preocupări edilitar-urbanistice atestate de istorici.
În 1830 a fost înfiinţată o „comisie pentru înfrumuseţarea oraşului”.
Pentru prima dată casele din Bucureşti au fost numerotate, străzilor li s-au dat nume proprii şi a fost introdus iluminatul public cu felinare.
Dacă aşezăm în cele două talere ale judecăţii istoriei ceea ce a făcut rău pentru România generalul Kiseleff şi ceea ce a făcut bun, vom constata că acesta este foarte departe de rolul pe care l-ar putea juca un eroul de prim rang al românilor.
Aflam ca in buricul Bucureştiului, în Piaţa Victoriei, pe o suprafaţă uriaşă şi cu costuri de măsură, ar urma fie ridicat un impresionant monument destinat isprăvilor generalului conte Pavel Dmitrievich Kiseleff.
A mai rămas foarte puţin timp până când vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire din 1918.
Anul 2018 va fi un an de referinţă. Din multe puncte de vedere. Mari sculptori ai acestei ţări – slavă Domnului că îi avem – între care Mihai Buculei şi Ioan Bolborea, s-au pregătit în consecinţă.
Încă de acum câţiva ani.
Ei au propus autorităţilor române, de la nivel central, precum şi autorităţilor locale proiecte de monumente naţionale cu care această ţară s-ar putea mândri sute de ani de aici încolo. Mihai Buculei are un fantastic proiect dedicat Marii Uniri, al unui monument care ar trebui să fie ridicat la Alba Iulia.
Ioan Bolborea – cel care este şi autorul alegoriei din faţa Teatrului Naţional – la rândul său, a proiectat un monument care poate fi amplasat în oricare dintre marile pieţe ale Capitalei.
În loc să credităm şi să încurajăm asemenea proiecte cu un caracter naţional şi care nu vin, sub nicio formă, să jignească sentimentele acestui popor, iată, încep ziua de azi oripilat de perspectiva ca în Piaţa Victoriei să ne trezim cu un monument dedicat, nu acestei naţiuni, nu idealurilor noastre, ci personalităţii controversate, malefice, a unui conte rus care, în calitate de general, ne-a ţinut sub ocupaţie.
Şi unde mai pui că asta se întâmplă chiar la capătul bulevardului care îi poartă, pe nedrept, numele, şi chiar în locul unde, de bine, de rău, românii mai pot protesta împotriva relei guvernări.
Chiar ne prostituăm într-un asemenea hal?
(Sorin Roșca Stănescu)
daca nu ai spune atatea prostii ar fi bine. tarile romanesti NU aveau Constitutie,deci regulamentul organic este un progres. da, s-a dorit construirea unui monument dedicat lui Kisselef, dar acesta a refuzat si cu banii stransi s-a podit prima strada din Bucuresti si s-a construit o cismea publica. In plus, ceea Ce nu spunem este ca acesta a initiat REFORMA JUSTITIEI. si s-a introdus dreptul la aparare prin AVOCAT. Tot pentru prima data s-a pus problema reformei invatamantului si a reglementarii invatamantului public. Si poate nu lipsit de importanta este faptul ca Kisselef a reusit sa opreasca epidemia de CIUMA care bantuia prin tarile romane, mai ales in Bucuresti. Poate uitam ca este inceput de secol XIX si dupa baltirea domnilor romani pusi de turci, practic ce a facut Kisselef, ne palce sau nu, a fost revolutionar.
ApreciazăApreciază
Kiseliov ăsta este un fals erou, aşa să ştii coniţă dragă…
A venit în Ţările Române în fruntea unei armate de ocupaţie ruseşti şi a devenit un guvernator militar care a ocupat principatele române şi s-a opus consecvent independenţei lor.
El ne-a “dăruit” Regulamentul organic, care era un simulacru de Constituţie, o lege fundamentală concepută în stil rusesc, căreia, deloc întâmplător, revoluţionarii din 1848 i-au dat foc în pieţele oraşelor României.
După ce şi-a încheiat mandatul, conform documentelor istorice, acelaşi general conte Kiseleff, stabilit la Saint Petersburg, a întreţinut o intensă corespondenţă, atât cu ţarul Rusiei, cât şi cu cele mai importante cancelarii occidentale, pledând întotdeauna, constant, împotriva recunoaşterii independenţei României.
Se pare că d-ta eşti încântată că a construit cişmele sau că s-a ocupat în stil colonial de administrarea ţării.Regulamentele Organice au contribuit la accentuarea controlului Rusiei asupra Principatelor Române.Ele au fost primele aşa zise constituţii ale Moldovei şi Valahiei, care legiferau în ţările române două limbi: moldovenească în Moldova şi rumînească în Valahia.Prin urmare diversiunea moldovenistă a pornit de la acest Kiseliov.
Te încântă chestia asta ?
În 1834, când mandatul lui Kiseleff s-a încheiat, conjuctura externă l-a făcut pe ţar să refuze propunerea lui Kiseleff ca Rusia să anexeze Principatele.
Aţi face bine să încercaţi să cunoaşteţi mai bine istoria acestei ţări şi să nu mai vă lansaţi în afirmaţii fără acoperire în realitate istorică. Asta presupune să citiţi istorie scrisă de istorici adevăraţi, nu de propagandişti ruşi şi sovietici sau de amatori. Vă urez succes.
ApreciazăApreciază
Mustești de rusofobie. Prin urmare, ceea ce scrii e lovit de nulitate.
ApreciazăApreciază
1.1739- Armatele ruseşti invadează Moldova. Este prima invazie rusească la noi.
2. În 1768. Armatele ruseşti invadează Tările Române. Împarateasa Ecaterina a II-a cerea anexarea celor două provincii la Rusia. Austria şi Prusia s-au opus dorinţelor de expansiune spre sudul Europei, a ruşilor. Rusii încheie cu turcii tratatul de la Kuciuc-Kainargi.
3.III. Anul 1787 aduce un nou război ruso-turc. Ca de obicei, ruşii trec pentru a treia oară Nistrul. În Tratatul de pace de la Iaşi (1792) turcii, bătuţi, sunt obligaţi să cedeze Rusiei ţinutul dintre Bug şi Nistru, cunoscut sub numele de Transnistria. Iată-i pe ruşi ajunşi vecini cu românii pe Nistru. Acum începe tragedia noastră, a românilor.
4.IV. În 1806, o nouă înfruntare ruso-turcă îi aduce din nou pe ruşi în ţările române.Acum era vorba de împărţirea Imperiului Otoman.Urmarea ocupaţiilor succesive ale Moldovei şi Munteniei a fost devastatoare. Iată ce observau chiar şi străinii: „locuitorii mai erau expuşi, în afara acestor rechiziţii, să le spunem regulare, la tot felul de abuzuri, hoţii, jafuri, care îi aduceau la nivel de sărăcie”. Sau „… armata rusă distrusese în aşa măsură această ţară (Valahia), încât la începutul anului, ea nu mai oferea decât imaginea unui deşert”. (Meriage către guvernul francez).
5.1811, cu ocazia unui nou război ruso-turc. Turcii sunt bătuţi de rusi și li se cere cedarea Moldovei până la Siret. Încheie pacea cu otomanii, mulţumindu-se cu provincia dintre Nistru şi Prut pe care au numit-o Basarabia şi încep procesul de rusificare a ei.
6.Rusii impreună cu turcii invadeaza Țările Române și înfrâng răscoala lui Tudor Vladimirescu si a Eteriei grecesti.
7.1828 îi aduce din nou pe ruşi în ţară. Ei invadează Moldova şi Dobrogea pe care le ocupă timp de 6 ani. Sărăcia la care ajunseseră românii, era extremă: „Ocupaţia rusească a venit cu cortegiul ei de rele: jafurile insuportabile, cererea continuă de căruţe pentru transporturi, brutalităţile şi maltratările ce cădeau asupra poporului”.
8. Revoluţia română din 1848 a fost şi ea înăbuşită prin intervenţia trupelor ruse ce invadează pentru a opta oară spaţiul românesc. Convenţia de la Balta-Liman stipulează între altele, staţionarea în ţările noastre a 35.000 de soldaţi ruşi
9.1853 -O nouă invazie rusească. Se jefuiesc visteriilor statelor române. După ceîn 1854, puterile europene intră în Războiul Crimeei împotriva Rusiei şi o înfrâng . La încheierea păcii, se restituie Moldovei sudul Basarabiei (Izmail, Cahul si Bolgrad) ocupat la 1812.
1o. Anul 1877. Războiul de Independenţă. Principatele Române, reunite sub sceptrul lui Carol I, intră în războiul ruso-turc ca aliate ale Rusiei. Drept răsplată, ruşii, care printr-o convenţie parafată de însuşi împăratul Rusiei recunoştea drepturile româneşti şi integritatea teritorială, ne răpesc cele trei judeţe din sudul Basarabiei (Cahul, Izmail, Bolgrad)care reveniseră la Moldova în 1856…
În Plus, Rusii cotropesc si Nordul Bucovinei si Ținutul Herța.
12.Ultima invazie rusească, are loc de 23 August 1944. Trupele comuniste ruseşti ne ocupă şi ne impun legea lor timp de jumătate de secol.
Aşadar, de-a lungul ultimelor trei secole din istoria noastră am suferit 12 invazii ruseşti. De 12 ori aceste armate au tercut Nistrul şi Prutul, cu direcţia spre vest, jefuind şi umilind poporul român, în avântul lor agresiv de a-şi mări imperiul. Astăzi, diplomaţia rusească ne acuză că în anul 1941 am îndrăznit să recuperăm ceea ce este al nostru: Basarabia şi ţinuturile Bucovinei. Şi ne acuză într-o formă expresivă, cinică şi făţarnică, specifică, de altfel, politicii ruseşti că am îndrăznit să recuperăm ceea ce ei, ruşii, ne răpiseră în alianţă cu fascistul Adolf Hitler, atunci când au încheiat în 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov de a împărţi Europa între ei.
Acum, în toiul războiului dus în Ucraina, Rusia amenință Republica Moldova cu invazia.
Asta ar fi a 13 invazie…
Iar matale spui,după 12 cotropiri ale rusilor,că românii au obligația s-i iubească pe rusii care i-au jefuit, i-au masacrat și s-au dedat la violuri in masă?
Cărei nații aparții matale,Vaxi dragă?
Nu simți că esti ridicol de stupid? Ignoranța nu te doare?
ApreciazăApreciază