CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Istoricii maghiari au aflat acum, ce se știa dintotdeauna, anume ca Dacii locuiau pe spații mult mai vaste decât actualul teritoriu al României. …


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O descoperire arheologică făcută joi, 19 martie, pe șantierul unui drum de centură al localității maghiare Nyíregyháza, dovedește, chiar și pentru istoricii maghiari, că dacii locuiau teritorii mult mai vaste decât actualul spațiu al României.

 

 

 

Stirea sună pe ungurește așa :

 

 

 

 Századi dákok nyomaira bukkantak a Nyíregyházát elker?

 

Nyíregyháza, 2015. március 19.
Daragó Zsolt régészeti bontómunkás egy 1700 éves ház sarkában talált tárolóedény darabjait ássa ki a Nyíregyházát nyugatról elkerülõ fõút második ütemének tervezett nyomvonalán végzett leletmentõ ásatáson a Nyíregyházához tartozó Polyákbokor határában 2015. március 19-én. A Jósa András Múzeum régészei a 2,3 kilométeres szakaszon egy a császárkorban, a III. században, feltehetõen a genocídium elõl menekülõ dákok nyomaira bukkantak az akkoriban szarmaták lakta területen.

http://nepszava.hu/cikk/1051646-amikor-meg-nem-tudtak-ki-az-a-hoffmann-rozsa/

 

Agenția de presă MTI informează că, pe parcursul escavărilor de pe șantier, au fost scoase la iveală ruinele unei locuințe.

La fața locului au fost chemați specialiștii muzeului Josa Andras, care au apreciat că este vorba despre o așezare dacică, datând probabil din secolul al III-lea.

Cu mult umor, arheologii maghiari presupun că ar fi vorba despre… fuga dacilor în fața unei agresiuni sarmate, ceea ce este, firește, ridicol.

Cum poate cineva crede că o populație care fuge în fața unui agresor, se oprește și constuiește case???

Revenind la chestiunea serioasă a importanței descoperirii de la Nyíregyháza, pare evident că avem de-a face cu o așezare a dacilor liberi din exteriorul primei provincii Dacia romană, dată fiind perioada probabilă a provenienței artefactelor descoperite.

Este un fapt istoric dovedit și incontestabil, că teritoriile triburilor daco-gețior se întindeau  în perioada ocupației romane asupra zonei centrale a fostului regat al lui Decebal, până cel puțin la Tisa.

sursa: MTI/ timisoarastiri.ro.

Mai multe informații în limba maghiarăaici.

Reclame

23/05/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: