CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O revista a presei maghiare.Ce mai spune presa ungurilor din România ?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vona Gabor despre relaţiile ungaro-române/ Transilvania, Rusia şi America

 

 

În aprecierea lui Vona Gabor, marile puteri se folosesc în propriul lor interes de conflictele ungaro-române.

Preşedintele Jobbik din Ungaria i-a acordat televiziunii Digi24 un interviu care a fost difuzat sâmbãtã searã.

In cadrul interviului s-a pus un accent deosebit pe relaţiile ungaro-române.

In opinia lui Vona Gabor, existã multe semne care aratã cã marile puteri adâncesc, încordeazã conflictele dintre maghiari şi români, iar în aprecierea sa, atât politica externã ungarã, cât şi cea românã trebuie sã fie foarte vigilente pentru a nu exista şi conflicte mai serioase.

Jobbik a insistat asupra convocãrii ambasadorului României la Budapesta în faţa comisiei cu probleme externe sau a celei pentru solidaritate naţionalã din cadrul Parlamentului Ungar, deoarece sunt înspãimântãtoare mãsurile de intimidare adoptate de autoritãţile române pe Pãmântul Secuiesc împotriva reprezentanţilor Mişcãrii de Tineret 64 de Comitate (HVIM), sau împotriva concertelor susţinute de formaţiile ungare.

Întrebat fiind dacã, în opinia sa, autoritãţile române executã de fapt prin aceste acţiuni nişte comenzi americane, Vona a spus cã, în lipsa probelor, nu poate susţine aşa ceva, însã nici nu poate fi exclus un astfel de scenariu, care putea fi clarificat de ambasadorul român la Budapesta, însã, din pãcate, diplomatul nu a rãspuns solicitãrii.

Nu încerc sã prevãd lucrurile, însã mã tem cã şi acestea constituie un oarecare început al rãzboiului ruso-american. Am impresia cã diversele interese ale marilor puteri au început o luptã preliminarã de care mi-e tare fricã.

Mã îngrijoreazã faptul cã America şi Rusia nu vor fi capabile sã-şi soluţioneze propriul conflict.

Am sentimentul cã ceea ce se întâmplã în Transilvania nu vorbeşte despre maghiari şi români, ci are legãturã cu luptele dintre marile puteri, luptele americano-ruse – a opinat Vona.

In aprecierea sa, maghiarii din Transilvania sunt deseori victime ale relaţiilor ungaro-române oscilante. Formaţiunea Jobbik este proautonomistã şi considerã cã maghiarilor din Transilvania, în special celor de pe Pãmântul Secuiesc, ar trebui sã li se acorde autodeterminarea, deoarece ea reprezintã premisa concilierii istorie, în lipsa cãreia marile puteri i-ar putea întoarce pe maghiari şi pe români unii împotriva celorlalţi.

Ori vom fi capabili sã intrãm împreunã în competiţia cu viitorul, ori vom eşua tot împreunã.

Reporterul l-a confruntat pe preşedintele Jobbik cu afirmaţia atribuitã lui Vona Gabor, potrivit cãreia nu vom renunţa la obiectivul nostru ca într-o bunã zi toţi maghiarii sã trãiascã în aceeaşi patrie: dacã interesul maghiar poate fi validat prin asumarea unor conflicte, atunci trebuie asumate şi conflictele.

Întrebat fiind dacã Jobbik se gândeşte la rãzboi în interesul reanexării Transilvaniei la Ungaria, Vona Gabor a precizat: cele douã afirmaţii nu au fost fãcute în aceastã formã şi în acelaşi context, însã cu toate acestea s-a iscat un scandal atât de serios încât aproape cã i-a fost interzis sã mai intre în România.

Liderul Jobbik a subliniat: nu este de actualitate şi nici realã ideea ca Ungaria sã reanexeze Transilvania, însã ideea ca toţi maghiarii sã trãiascã într-o singurã patrie o considerã o chestiune sentimentalã la care -dacã istoria va crea vreodată posibilitatea în acest sens-nu poate renunţa. Politica însă este o lume raţională, şi interesul comun al României şi al Ungariei îl reprezintă eliminarea conflictelor cu caracter etnic.

Nu m-am gândit la niciun fel de război, însă dacă există dispute, acestea trebuie derulate într-un cadru civilizat -a afirmat preşedintele Jobbik.

 

Sursa: Haromszek nr. 7722

 

 

Relaţiile ungaro-române/ Cu actualul guvern, se poate

Cu noul guvern tehnocrat din România – care manifestă mai multă deschidere şi abordează mai pragmatic proiectele comune decât predecesorul său – am reuşit să ajungem la un acord privind dezvoltarea proiectelor ungaro-române din domeniul energetic şi de dezvoltare a transporturilor – a afirmat, la Bucureşti, Magyar Levente, secretar de stat ungar pentru diplomaţie economică în cadrul Ministerului pentru Relaţii Economice şi Afacerilor Externe.

In urma şedinţei comisiei economice mixte ungaro-române, secretarul de stat a vorbit – în calitate de copreşedinte maghiar al organismului- despre faptul că s-ar putea dubla, în scurt timp, numărul punctelor de trecere a frontierei dintre România şi Ungaria.

Părţile au ajuns la un acord în privinţa faptului că, în termen de trei luni, vor elabora un plan etapizat privind deschiderea celor zece noi drumuri transfrontaliere, construite din finanţare europeană, care nu pot fi încă utilizate din cauza întârzierii aderării României la spaţiul schengen.

In interesul îmbunătăţiri accesibilităţii frontierei, s-a ajuns la un acord cu privire la faptul că, până în 2018, vor fi executate pe ambele laturi lucrările necesare deschiderii – în zona Debreţin şi Oradea – celui de-al doilea drum rapid ce leagă România de Ungaria. Magyar Levente a precizat: România este un partener important în diversificarea resurselor energetice şi a traseelor, şi partea română şi-a asumat: va crea în scurt timp posibilităţile ca inclusiv Ungaria să poate importa gaze naturale din România. Copreşedintele comisiei economice mixte ungaro-române a precizat: cu excepţia Ungariei, România este ţara în care funcţionează cele mai multe întreprinderi mici şi mijlocii cu acţionariat ungar, peste 12.000 firme cu acţionariat ungar au fost deja înregistrate aici, de asemenea, sunt prezente în ţară şi o serie de întreprinderi mari din Ungaria.

Economia este domeniul cu cele mai puţine probleme al colaborării ungaro-române. Sfera ministerelor afacerilor externe este o poveste de succes, trebuie doar lucrat la ea, şi cu actualul guvern român se poate – şi-a rezumat secretarul de stat experienţele acumulate la Bucureşti.

Sursa: Haromszek nr. 7722

Cu tineri pentru maghiarii de peste hotare

In cadrul conferinţei de presă susţinute ieri la Budapesta, secretarul de stat pe probleme de politică naţională, Potapi Arpad Janos, a declarat că au apărut proiectele de concurs pe acest an în cadrul Programului Korosi Csoma Sandor, destinat sprijinirii maghiarilor din diasporă, respectiv în cadrul Programului Petofi Sandor, de sprijinire a maghiarilor din Bazinul Carpatic.

Pentru cele două programe s-au alocat aproape un miliard şi jumătate de forinţi.

Secretarul de stat pe probleme de politică naţională a declarat: programul Korosi Csoma Sandor este organizat pentru a patra oară. In anul 2015, din suma-cadru de 667 milioane de forinţi, 100 de bursieri au contribuit în întreaga lume la amplificarea identităţii maghiare.

Scopul Programului Korosi Csoma Sandor este dezvoltarea cunoştinţelor de limbă maghiară ale maghiarilor din diasporă, stimularea activităţii desfăşurate în sfera comunităţilor maghiare, menţinerea relaţiilor cu Ungaria, adică amplificarea identităţii maghiare.

Anul trecut, în 15 martie, secretariatul de stat cu probleme de politică naţională a demarat în paralel cu Programul Korosi Csoma Sandor un program care îi sprijină pe maghiarii din Bazinul Carpatic – a semnalat Potapi Arpad Janos.

Programul vizează teritoriul fostei Monarhii, România, Ucraina, Serbia, Croaţia, Slovenia, Austria, Slovacia, Cehia, Bosnia-Herţegovina şi zona de nord a Poloniei – a comunicat secretarul de stat. Scopul fundamental al Programului Petofi Sandor este amplificarea identităţii maghiarilor din zonele de diasporă.

 

Sursa: Haromszek nr. 7723,  autor Mozes Laszlo

Este nevoie şi critică şi de empatie pentru aprecierea lui Horthy

Pentru aprecierea reală a guvernatorului Horthy Miklos este nevoie de critică şi de empatie în acelaşi timp – a subliniat istoricul Turbucz David în cadrul prezentării volumului despre cultul lui Horthy, eveniment derulat la Biblioteca Academiei Ungare de Stiinţe.

In opinia autorului, guvernatorul este considerat în limbajul public un dictator fascist sau părinte al naţiunii. In cadrul prezentării cărţii, Turbucz David a declarat: conform documentelor existente, dictatorul sovietic Stalin a decis că Horthy nu trebuie tras la răspundere în calitate de criminal de război, în timp ce fostul lider comunist Rakosi Matyas, ar fi insistat asupra prezentării lui în faţa instanţei.

 

Sursa: Haromszek nr. 7724, autor Mozes Laszlo

 

Autonomia ar fi soluţia

 

Procesul composesoratului a fost bine fondat la Sântionlunca: şi-au revendicat cele 67 ha pădure situate pe teritoriul Întorsurii Buzăului în urmă cu 16 ani, şi încă şi le revendică. Kanyadi Mihaly ne-a relatat despre această situaţie.

– De 15 ori am fost la Întorsura Buzăului şi tot de-atâtea ori la prefectură. Si acum tot acolo ne pregătim să mergem, aşteptăm să vedem răspunsul pe care ni-l va da direcţia de la Bucureşti la petiţie.

Este utilizat dublul etalon: secretara din Întorsura Buzăului ne-a arătat lista cu numele celor care tăiaseră la vremea respectivă, ca zilieri, masă lemnoasă pentru noi, spunându-ne că este lista proprietarilor. In zadar am ataşat noi extrasul de carte funciară, listele cu proprietarii şi asociaţii şi toate informaţiile posibile.

Nu există voinţă pentru soluţionarea cazului. Trebuie aşadar să intentăm proces şi vom şi intenta proces.

– Autonomia ar fi o soluţie, şi nu numai la această problemă – a continuat Kanyadi Mihaly. Am aduce cu ea şi renaşterea vechii mori, care producea zilnic 100 t de făină şi care zace azi în paragină.

Dacă ar exista autonomie, ne-am putea gospodări, tinerii nu ar mai trebui să plece în străinătate să slugărească.

 

Sursa: Szekely hirmondo nr. 34, autor B.T.

 

Decapitarea Pământului Secuiesc

 

Autorităţile anticorupţie au scormonit şi cercetat de mult timp pentru ca şi în Trei Scaune să poată arăta ceva, pentru ca şi judeţul nostru să poată fi trecut pe harta din ce în ce mai roşie a ţării.

Ce au găsit? Deocamdată se pare că au găsit un balon, au reuşit să inventeze un caz. Acest lucru este indicat mai mult sau mai puţin şi de faptul că după mai multe ore de audieri, primarul nostru a putut pleca liber.

Este o raritate acest lucru, în situaţia în care suspecţii sunt reţinuţi cu mare drag cel puţin 48 de ore… Cele întâmplate la mijlocul săptămânii depăşesc lupta vehementă anticorupţie iar mesajul spune mai mult de atât. Se încearcă decapitarea Pământului Secuiesc, a oraşelor aparţinătoare, care au pornit chiar şi anevoios pe drumul dezvoltării, se încearcă înlăturarea celor care au avut curajul de a face, de a mişca ceva, de a-şi deschide gura.

În urmă cu un an, în judeţul Harghita au procedat asemănător, în cazul primarilor din Miercurea Ciuc şi Gheorgheni. În tot acest timp, oraşele au paralizat, procesele de dezvoltare au fost sistate şi nimeni nu are curajul să facă ceva, iar cei persecutaţi nu au dreptul să candideze în alegeri. Autoritatea anticorupţie, aflată în legătură cu serviciile secrete şi cu forţele întunecate dirijate din culise, îi saltă într-un mod bine dirijat pe cei mai cunoscuţi purtători de cuvânt ai comunităţii maghiare de pe Pământul Secuiesc.

Pe cei care s-au străduit să facă ceva nu numai în calitate de edili, care au fost fruntaşi şi în lupta autonomistă, au formulat şi au spus de ce anume am avea nevoie, să putem dăinui, pe cei care şi-au înfruntat propriile organizaţii dacă au observat că ele nu servesc interesele maghiarilor. Mesajul este unanim: aşa păţeşte cel care are curajul să vocifereze. Cel care tace şi stă în banca lui nu păţeşte nimic.

Nu este un secret de mult timp faptul că există persoane care au interesul să obstrucţioneze dezvoltarea Pământului Secuiesc. Ca acesta să rămână o regiune săracă, întunecată şi aservită din toate punctele de vedere. Au prins puteri aceia care ar dori să restabilească în sufletele şi în mintea noastră atmosfera antimaghiară din anii 90 şi atmosfera înfricoşătoare din anii 80.

Ne aflăm la o răscruce de drum din toate punctele de vedere şi acum va reieşi dacă presiunea exercitată asupra noastră, din ce în ce mai puternică, ne va face să cedăm sau ne va întări în privinţa dăinuirii şi dorinţei noastre de viaţă. Vom accepta destinul care ne este destinat de unii sau vom fi în stare să ne susţinem reciproc, pentru viitorul copiilor noştri? Dacă ne temem, vom fi învinşi.

 

Sursa: Haromszek nr. 7727, autor Farkas Reka

 

Ziua Libertăţii Secuieşti/ Recrutare pentru Târgu Mureş

 

 

A sosit vremea acţiunii. In 10 martie, ziua libertăţii secuieşti, să fim în număr cât mai mare la Târgu Mureş – este mesajul formulat de Bedo Zoltan, în numele Mişcării pentru Dăinuirea Maghiară, şi de Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele filialei PCM Trei Scaune.

Kulcsar Terza a declarat că au simţit important să amintească de faptul că în ultimul timp au avut loc mai multe evenimente care arată că puterea, împreună cu serviciile secrete, vor să îi intimideze pe cei de pe Pământul Secuiesc, din Trei Scaune.

Bedo Zoltan a cuprins în cinci puncte prejudiciile: protestăm faţă de generarea urii, o practică ridicată la rang de politică de stat, protestăm faţă de identificarea luptei autonomiste legitime a secuimii cu terorismul, faţă de demersurile care vizează înlăturarea edililor noştri, faţă de implicarea serviciilor secrete în viaţa politică, faţă de îngrădirea utilizării limbii materne şi faţă de lupta pe care o duce statul român împotriva propriilor săi cetăţeni – a subliniat Bedo.

Mai au puţină răbdare, sunt dispuşi să mai acorde încredere, însă dacă va veni timpul, vor utiliza toate instrumentele în interesul aplicării unui tratament egal şi în vederea validării dreptăţii, vor apela chiar şi la nesupunerea civică – a formulat el.

Kulcsar Terza Jozsef a declarat că ar fi important ca la acţiunea târgumureşeană din 10 martie să participe cât mai mulţi. Partidul său colaborează cu CNS. Vor pune la dispoziţie autobuze, iar cei care doresc să participe, nu vor rămâne acasă. Bedo Zoltan a formulat şi o cerere. Nimeni să nu aibă nimic asupra lui în afară de drapelului secuiesc. In cadrul acestei acţiuni, simbolurile şi drapelele partidelor şi ale organizaţiilor nu îşi au locul.

Tamas Sandor, preşedintele UDMR Trei Scaune, nu a putut spune dacă vor face sau nu mobilizări pentru ziua libertăţii secuieşti. După cum a formulat, vor face ceea ce le va cere candidatul târgumureşean al maghiarimii.

In cazul în care Soos Zoltan va considera că este in interesul cauzei ca la acţiunea din 10 martie să participe cât mai mulţi, atunci şi filiala UDMR Trei Scaune va face recrutări, însă dacă va considera că precauţia este o tactică mai bună, se vor conforma – a mai declarat el.

 

Sursa: Haromszek nr. 7729

 

In cazul simbolurilor, investigaţiile continuă şi acum

 

Se ocupă de atât de multe dosare, încât nu reuşeşte să-l ţină minte pe fiecare -a spus Ion Popa, şeful IJP Covasna, în cadrul conferinţei de presă de ieri, răspunzând la întrebările cotidianului nostru. Ar trebui să-şi aducă aminte doar de cele trei-patru despre care îl tot întrebăm -a spus colaboratorul ziarului nostru.

Ne-am interesat cu diverse ocazii de stadiul investigaţiilor în cazul mâzgălirii inscripţiilor în limba maghiară de pe indicatoarele bilingve cu denumiri de localităţi, presupusa înlocuire a drapelului de lângă statuia soldatului român din Sfântu Gheorghe, deteriorarea drapelului român desfăşurat acum trei ani în faţa sediului prefecturii, respectiv al mâzgălirii cu vopsea a panoului SIC, amplasat acum doi ani, tot în faţa prefecturii.

Există un cerc de suspecţi, investigaţiile continuă – este răspunsul obişnuit pe care l-a formulat până acum comandantul poliţiei.

De data aceasta, purtătorul de cuvânt a adăugat: investigaţiile sunt în faza în care erau acum o săptămână. Adică ele continuă.

 

Sursa: Haromszek nr. 7730

Timpul viitor al lui Antal Arpad şi maghiarimea de pe Pământul Secuiesc

Deşi nedispunerea măsurii încarcerării poate fi privită – în oglinda cazurilor anterioare – inclusiv ca o evoluţie încurajatoare, cazul primarului Antal Arpad din Sfântu Gheorghe a înfiorat atmosfera maghiară din România. Exact aşa cum au intenţionat cei care au plănuit şi au dus la îndeplinire această măsură. Mai ales dacă adăugăm şi interzicerea exercitării, timp de 60 de zile, a atribuţiilor de primar ale edilului. Restul, garnitura, nu diferă cu nimic de acţiunile anterioare ale vestitei DNA. Paguba morală provocată de măsura dispusă este incomensurabilă. Odată cu ajungerea lui Antal Arpad în vizor, cercul s-a închis: după Miercurea Ciuc şi Gheorgheni, a căzut şi Sfântu Gheorghe. Conducătorii acestor trei localităţi au reprezentat nucleul puternic al liderilor autoguvernamentali de pe Pământul Secuiesc, care au adoptat o poziţie de caracter inclusiv în confruntarea de zi cu zi cu puterea de stat în cauza utilizării simbolurilor, a utilizării limbii şi a autodeterminării. In ultimul timp, merită tot mai puţin să ne facem iluzii: sistemul de edificare a statului naţional român lucrează neschimbat, cel mult cu alte metode decât înainte de 89 şi cu rezultate care se văd mai târziu. In ultimii 25 de ani, această activitate a repurtat două mari succese: a pus mâna pe conducerea oraşului Târgu Mureş şi a separat – din ce în ce mai eficient în conştiinţa oamenilor – judeţul Mureş de Pământul Secuiesc. Următoarea ţintă este slăbirea oraşului Sfântu Gheorghe. În cazul lui Antal Arpad dă de gândit faptul că momentul în care s-a acţionat a fost ales în aşa fel încât să facă incertă candidarea edilului la alegerile locale. Si tot ca un semn al şovăielii putem trata şi faptul că primarul din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, a cerut un răgaz de gândire pentru a se decide dacă îşi mai asumă sau nu un nou mandat în fruntea oraşului breslelor. Dacă verificările DNA şi urmările acestora vor însemna sfârşitul carierei politice şi publice a lui Antal Arpad, mişcarea autonomistă de pe Pământul Secuiesc va avea cel mai mult de suferit: în lipsa presiunii din partea conducătorilor din Trei Scaune, problema autodeterminării regionale va pierde, cu siguranţă, din importanţă pe lista de priorităţi a organismelor conducătoare ale UDMR. Evoluţia cazului ar putea rescrie însă şi relaţia dintre organizaţia de apărare a intereselor, condusă de Kelemen Hunor, şi partidele ungare de guvernământ, deoarece primarul din Sfântu Gheorghe a jucat un rol central în procesul la finele căruia UDMR-ul, aflat într-o relaţie rece cu FIDESZ, a reuşit să treacă pe celălalt mal. In atmosfera generată de fragilitatea existenţială, conflictele etnice stârnite artificial, dublul etalon aplicat sistematic faţă de maghiarimea din România, uneltirile specifice serviciilor secrete şi presiunea organele represive, tot mai mulţi maghiari transilvani s-ar putea întreba dacă merită să mai rămână în această ţară din ce în ce mai duşmănoasă, excluzionistă şi străină, dacă mai merită să fie asumat vreun rol public sau de conducere. Cazul lui Antal Arpad nu se referă atât la prezent, cât la viitorul maghiarimii de pe Pământul Secuiesc.

Sursa: Szekely hirmondo nr. 38 din 25.02.2016, autor Csinta Samu

Străinului (secuiului) nu i se cuvine imn sau drapel/ Proiect duşmănos la adresa maghiarilor

Un proiect de modificare a legii, depus de un grup de 58 de parlamentari, care grupează cele mai mari partide parlamentare, urmăreşte interzicerea simbolurilor comunitare ale secuimii. Potrivit PSD, PNL şi UNPR, imnul secuiesc nu poate fi intonat iar drapelul secuiesc nu poate fi arborat la manifestările sportive, iar imnul românesc trebuie intonat neobosit. Proiectul de modificare ar interzice prezenţa la manifestările sportive a imnurilor şi drapelelor regionale, ca atare şi imnul secuiesc şi drapelul secuiesc. Proiectul a fost depus marţi, la comisia pentru învăţământ a camerei deputaţilor, în prezenţa ministrului sportului. Precedentul îl constituie faptul că în urma celor întâmplate la meciul de baschet feminin Sepsi SIC – U Cluj, ministrul sportului a emis o circulară prin care le-a cerut cluburilor sportive să nu difuzeze imnul românesc înaintea meciurilor. Potrivit declaraţiilor făcute de deputatul UDMR Szabo Odon portalului Maszol.ro, Elisabeta Lipă a prezentat la şedinţa de marţi proiectul care reglementează difuzarea imnului românesc la manifestările sportive. Acest proiect a fost elaborat de minister în urma celor întâmplate la meciul de la Sfântu Gheorghe, iar guvernul va fi cel care îl va depune în parlament.

Sursa: Szekely hirmondo nr. 38 din 25.02.2016

In zilele noastre, mulţi trăiesc bine din naţionalism

Cercul de autoperfecţionare Tortoma al Muzeului Bazinului Baraolt a găzduit, marţi seară, o prezentare de carte mai deosebită. Volumul intitulat Asedierea Pământului Secuiesc a fost prezentat de Szasz Etelka Zita, văduva răposatului Kadar Gyula, respectiv de Bedo Zoltan, publicist, ziarist, prietenul autorului. Cei doi l-au numit pe Kadar Gyula, trecut recent în nefiinţă, drept adevăratul lider al luptei pentru autonomia Pământului Secuiesc. Kadar a considerat că principala lui sarcină este consolidarea conştiinţei maghiare unitare. In vremurile acestea, când situaţia devine din ce în ce mai dificilă, ar fi şi mai mare nevoie de activitatea lui – a formulat Bedo Zoltan. A fost un autor productiv, însă şi-a menţinut mereu şi calitatea de profesor. El era convins că, în lipsa cunoştinţelor, oamenii pot fi uşor manipulaţi, a acumulat un volum de cunoştinţe care nu sunt predate astăzi la facultăţi – a spus Szasz Etelka Zita. Asedierea Pământului Secuiesc este un volum grăitor, pentru că Pământul Secuiesc se află într-adevăr sub asediu. Autorul a vrut să ne atenţioneze că trebuie să avem grijă, trebuie să luptăm pentru libertate, trebuie să fim vigilenţi, pentru că altfel vom fi din ce în ce mai puţini. Volumul are două părţi, prima parte este o publicistică politică, iar cea de-a doua constituie o lucrare de specialitate bazată pe fapte istorice. Este o poveste autentică în vremea în care naţionalismul românesc s-a lansat poate într-un ultim atac împotriva Pământului Secuiesc. Cartea abordează teme cum ar fi activităţile desfăşurate de episcopul ortodox Andrei Şaguna, istoricul Colegiului Szekely Miko, intenţia de la Cluj după schimbarea regimului, drepturile minoritare, Trianonul, ziua de 1 decembrie, naţionalismul spontan. In volumul său, Kadar Gyula ne îndeamnă şi, în acelaşi timp, ne atenţionează: drepturile colective trebuie susţinute prin toate mijloacele, având în vedere că oricare naţiune are dreptul la autodeterminare liberă. Ar trebui înţeles faptul că, în interesul unui trai mai bun aici, în Transilvania, ar trebui trebui să trăim unul lângă celălalt, şi nu unul împotriva celuilalt. In zilele noastre, din păcate, mulţi trăiesc bine din naţionalism, din instigare.

Sursa: Erdovidek nr. 8 din 26.02.2016, autor A.E.

Sfântu Gheorghe nu cedează/ O nouă dispută despre Colina sub formă de balaur

Prefectul a atacat anul trecut PUZ-ul şi tocmai din această cauză, autoguvernarea oraşului Sfântu Gheorghe l-a retras, însă nu a renunţat la el. In cadrul şedinţei extraordinare de ieri, PUZ-ul a fost discutat din nou în consiliul local, fiind aprobat din nou. Lucrurile nu au mers ca pe roate. Rodica Pârvan a încercat să obstrucţioneze din nou construirea colinei sub formă de balaur. In final, hotărârea a fost adoptată prin votul împotrivă al Rodicăi Pârvan şi cu abţinerea lui Balint Jozsef. Primarul însărcinat, Sztakics Eva, a declarat că PUZ-ul nu se referă la colina sub forma de balaur, ci doar la amenajarea, în faţa prefecturii şi a consiliului judeţean, a unui spaţiu verde, în vederea extinderii Parcului Elisabeta. Ministrul apărării a obiectat intenţia construirii, în locul fostului monument sovietic, a unei ceainării cu pereţi de sticlă. A existat un astfel de proiect, însă s-a renunţat la el din motive ce ţin de complicaţii diplomatice. Se speră că nici serviciul de informaţii nu va găsi nimic de obiectat în legătură cu el (această instituţie a condiţionat răspunsul său de finalul procesului care a fost pierdut în primă instanţă de oraş, însă a fost depusă contestaţie). Indiferent ce ar spune lumea, ea este în continuare de părere că prin colina sub formă de balaur se vrea acoperirea grupului statuar Mihai Viteazul, care reprezintă unitatea naţională română. Un alt scop este adunarea de capital electoral. Rodica Pârvan a fost singura care i-a reprezentat pe români la şedinţă, deoarece consilierul PNL Mădălin Guruianu a lipsit. Locul celor doi consilieri români demisionari nu a fost preluat de nimeni. Ocrotitorul intereselor române a declarat nu poate fi înfiinţat un loc de joacă în faţa celor două instituţii de stat reprezentative, prefectura şi consiliul judeţean, deoarece zgomotul le-ar perturba activitatea. In mod neaşteptat, a amintit de cuvântarea premierului ungar Orban Viktor. A fost de acord cu principiul potrivit căruia în patria mea se întâmplă ceea ce doresc eu şi a făcut apel la colegii său în privinţa aplicării acestuia. Tocmai despre acest lucru este vorba – a răspuns Sztakics Eva. Autoguvernarea din Sfântu Gheorghe doreşte să-şi valideze propria decizie şi să obstrucţioneze ideea ca prefectura sau vreo autoritate bucureşteană să ne spună ce să ne placă – a declarat Miklos Zoltan, conducătorul fracţiunii UDMR. De ce instituţiile de stat nu sunt respectate prin crearea unor condiţii de muncă corespunzătoare? De ce nu se ţine cont de opinia românilor care trăiesc aici? – A întrebat Rodica Pârvan, la care i s-a spus din nou că nu se construiesc pieţe sau spaţii comunitare maghiare. Jozsef Almos a susţinut printr-un argument istoric că nu este vorba despre un caz etnic. Construirea colinei sub formă de balaur nu este deocamdată sigură. Potrivit celor comunicate de viceprimarul Sztakics Eva, procedura ar putea dura în cel mai bun caz mai multe luni şi poate că în a doua parte a anului va putea fi soluţionată problema şantierului din faţa Consiliului judeţean. Dat fiind faptul că totul a fost luat de la început, în următoarele săptămâni va avea loc o dezbatere publică. In urma acesteia, vor putea fi solicitate diferitele autorizaţii şi aprobări. Dacă vor fi obţinute toate documentele, lucrurile vor evolua mai repede… Este nevoie de adoptarea unei hotărâri de consiliu despre colina în forma de balaur. Studiul de fezabilitate şi proiectul de execuţie există deja. Lucrările vor fi realizate de departamentul spaţii verzi al oraşului, în decurs de două-trei săptămâni. Să sperăm că anul acesta…

Sursa: Haromszek nr. 7735 din 01.03.2016, autor Demeter J. Ildiko

Antimaghiarism care se intensifică

De săptămâni întregi, prin Sfântu Gheorghe patrulează o maşină de teren a jandarmeriei. De un timp încoace, şi maşinile poliţiei sunt vizibile mai des ca înainte. Fără să vrem, ne întrebăm care ar fi motivul stării de alertă. In lipsa unui răspuns, nu putem decât presupune, însă într-un stat de drept, introducerea unor astfel de măsuri este nu numai adusă la cunoştinţa celor vizaţi, ci şi motivată. La noi, însă, nu, cu atât mai puţin pe Pământul Secuiesc care nici nu există. Este însă posibil ca doar aici să fie cerută o vigilenţă sporită. S-a adeverit deseori, nu-i aşa, că Bucureştiul tratează regiunea ca pe o colonie, iar pe locuitorii ei indigeni îi priveşte ca pe nişte duşmani. Ca atare, nu este întâmplător nici faptul că pe la noi, efectivele poliţiei, jandarmeriei şi serviciilor secrete sunt mai mari decât media pe ţară. Iar faptul că membrii organismelor armate, care îşi îndeplinesc serviciul pe la noi, mai primesc şi spor de periculozitate, la fel ca în timpul misiunilor lor în Afganistan, spune totul despre rolul pe care îl îndeplinesc pe la noi şi despre intenţia puterii. Că acest lucru nu ne promite nimic bun o demonstraţie şi atitudinea lor sfidătoare, arogantă şi uneori agresivă la adresa noastră. Să ne gândim doar la tinerii agresaţi din Ghidfalău şi Sânzieni sau la trecerea sub tăcere a accidentului de circulaţie mortal pe care l-au comis în 20 februarie la Târgu Secuiesc. Iar mai nou, invocând pericolul terorist, accentuează măsurile antimaghiare. Toate semnele arată, aşadar, că încep să revină la practica dictaturii ceauşiste comuniste, de intimidare şi eliminare a maghiarimii transilvane. Această intenţie a lor poate însă împiedicată prin solidarizare şi adoptarea unei atitudini curajoase!

Sursa: Szekely hirmondo nr. 44 din 03.03.2016, autor Bedo Zoltan

 

CNS: să nu dăm curs provocărilor! / Forumul românilor protestează

CNS le cere participanţilor la comemorarea, marşul şi protestul din ziua de 10 martie, ziua libertăţii secuieşti, de la Târgu Mureş, să se delimiteze imediat şi să îi dea pe mâna forţelor de menţinere a ordinii pe eventualii provocatori. Preşedintele Forumului Civil al Românilor din Judeţele Covasna, Harghita şi Mureş se teme şi el de provocări, însă din partea participanţilor.

Ioan Sabău Pop a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă de la Sfântu Gheorghe, că Târgu Mureş nu este poligonul de experimentare a antiromânismului, iar primarul Dorin Florea a procedat corect atunci când a interzis marşul stradal.

Preşedintele forumului consideră nefiresc apelul CNS referitor la prezenţa în număr cât mai mare a maghiarilor la manifestarea de la Târgu Mureş. Dacă maghiarii din Sfântu Gheorghe au probleme, să iasă în stradă în propriul lor oraş – a spus Ioan Sabău Pop.

De ce trebuie să vină din Spania sau din Ungaria la Târgu Mureş aşa-zişii reprezentanţi ai maghiarimii?- A adăugat preşedintele forumului, care consideră că ziua libertăţii secuieşti este o manifestare antiromânească şi provocatoare.

După cum a spus, există şi un precedent: acum doi ani jandarmii au fost provocaţi, şi deşi autorii au fost identificaţi, nu au fost demarate proceduri împotriva lor.

 

Sursa: Szekely hirmondo nr. 47 din 08.03.2016, autor Kiss Edit

 

Mi-au interzis din nou accesul în România!

 

In 8 martie aş fi dorit să călătoresc în Transilvania, pentru a participa la Ziua Libertăţii Secuieşti, pentru a susţine din nou cauza autonomiei teritoriale a Pământului Secuiesc.

In ajunul acestei zile, respectiv în ziua de după, ar fi urmat să susţin conferinţe de presă şi ore de audienţă la Cluj, Odorheiu Secuiesc şi Satu Mare. De asemenea, mă pregătisem şi pentru diferite întâlniri.

La punctul de trecere a frontierei de la Artand, vameşul român mi-a comunicat că nu mă poate lăsa mai departe, deoarece mi-a fost interzis accesul pe teritoriul ţării pe o perioadă de trei ani.

Din ce mi-a mai spus, a reieşit că decizia luată împotriva mea este valabilă din 21 octombrie 2015. Si de această dată, am aflat doar la graniţă că nu pot intra în Transilvania.

Nu m-a informat nimeni înainte, după cum nu mi-a fost comunicat nici motivul efectiv al interdicţiei. Consider că această decizie arbitrară a autorităţilor române, lipsită de orice motivaţie de fond şi care lezează dur drepturile fundamentale ale UE este, la fel ca şi întreaga procedură, revoltătoare din partea unui stat vecin membru UE şi aliat NATO.

Este inacceptabil să-mi fie îngrădită libertatea de mişcare în UE, fără nici o înştiinţare, fără formularea vreunei decizii, acuzaţii sau suspiciuni oficiale. In cazul interdicţiei anterioare, care mi-a fost impusă pe un an, m-am adresat Comisiei Europene pentru Drepturile Omului şi am dat statul român în judecată la Strasbourg.

Bineînţeles că mă voi folosi şi de această dată de toate posibilităţile juridice internaţionale şi din România, care îmi stau la dispoziţie. Atât ca parlamentar cât şi în calitate de cetăţean ungar, mă aştept ca diplomaţia ungară să protesteze şi să le ceară explicaţii autorităţilor române, care au derulat în ultimele luni o serie de provocări antimaghiare.

Szavay Istvan, deputat, vicepreşeditne Jobbik.

 

Sursa: Szekely hirmondo nr. 49/2016

 

CNS: nu este voie să alegem calea temerii şi a autorenunţării! / A sosit vremea autoturismelor fumurii

Aproximativ 500 de persoane au participat la comemorarea organizată ieri, în piaţa Turul din Sfântu Gheorghe, cu ocazia zilei libertăţii secuieşti. La manifestarea organizată de CNS au fost prezenţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor şi partidelor politice maghiare. Ziua libertăţii secuieşti a început cu intonarea Mesajului. Şi-a dat concursul corul bărbătesc al Casei de Cultură Konya Adam. Preşedintele Consiliului Secuiesc din scaunul Sepsi, Gazda Zoltan, i-a salutat în numele CNS pe cei prezenţi în faţa statuii păsării turul.

– Această zi ar putea fi şi o sărbătoare, însă din păcate, în România trăim vremuri din ce în ce mai sumbre.

Dictatura nemiloasă, intimidarea, practica tristă şi nedreaptă a hărţuirii oamenilor şi călcarea în picioare a drepturilor garantate constituţional ale celor împinşi în soarta de minoritar s-au dezlănţuit din nou. A sosit din ou vremea autoturismelor fumurii, care îi duc printre hoţi şi infractori pe aceia dintre noi, care au îndrăznit să acţioneze pentru comunitatea noastră, pentru obţinerea autonomiei – a spus Gazda Zoltan în discursul său.

Eleva Szabo Fruzsina a cântat cântece populare, după care istoricul Zsigmond Zoltan a susţinut o scurtă expunere despre legătura dintre martirii secui şi Trei Scaune. A luat apoi cuvântul vicepreşedintele CNS, Ferencz Csaba, care a notat că rememorarea nu este doar un simplu gest, ci şi un punct de referinţă al aspiraţiilor actuale.

– Trăim din nou vremuri grele. Umbra spânzurătorii nu se află printre noi, în schimb sunt printre noi intimidarea, ignorarea revendicărilor noastre juste, persecutarea simbolurilor noastre redobândite şi ridicate în aer şi lipsa autodeterminării.

In această ţară suntem şi acum consideraţi străini, atentează la existenţa noastră fie pe faţă, fie mascat – a subliniat el. A mai notat: se vede cu ochiul liber că scopul nu este acela ca maghiarii să trăiască pe pământul lor natal ca nişte cetăţeni mulţumiţi, ca o comunitate care activează pentru desăvârşirea libertăţilor sale.

Deşi ei nu cer mai mult decât comunităţile mai fericite din Europa şi din lume: forma legală a autodeterminării în interiorul ţării, autonomia. După cum a spus vicepreşedintele CNS, în pofida vremurilor grele, nu este voie să alegem calea temerii şi a autorenunţării, trebuie să avem încredere în forţa acţiunii, iar cu fiecare ocazie, tot mai mulţi să le reamintească celor de la conducerea ţării că nu renunţă la lupta pentru autonomie.

Sursa: Szekely hirmondo nr. 50 din 11.03.2016, autor Kiss Edit

Vor fi realizate filme documentare de investigaţie/ Asistenţi juridici pe Pământul Secuiesc

Europarlamentarul independent dr. Morvai Krisztina şi avocatul Gaudi-Nagy Tamas, alături de mai mulţi jurişti din cadrul Serviciului Naţional de Protecţie a Drepturilor, vor efectua pe Pământul Secuiesc, până pe 19 martie, un turneu de monitorizare a drepturilor omului.

La Târgu secueisc vor organiza un forum public. Scopul turneului este dezvăluirea împrejurărilor care obstrucţionează lupta pentru autodeterminare a comunităţii maghiaro-secuieşti şi validarea drepturilor individuale şi comunitare, respectiv verificarea măsurilor antiromâneşti ale autorităţilor române şi consolidarea susţinerii drepturilor.

La finalul misiunii va fi întocmit un raport despre drepturile omului, care va fi răspândit într-un cerc larg, şi vor fi realizate filme documentare de investigaţie.

In cadrul acţiunii, miercuri, 16 martie, de la orele 19:00, în incinta casei de cultură Vigado din Târgu Secuiesc, va fi organizat un forum public.

Pe această cale, le cer compatrioţilor noştri de pe Pământul Secuiesc să ne trimită pe e-mail – la adresele njsz@nemzetijogvedo.hu şi krisztina.morvai@europarl.europa.eu – dări de seamă şi dovezi credibile cu privire la discriminări negative, lezări ale drepturilor maghiarilor, pentru a ne sprijini în activitate – se arată în comunicatul pe care ni l-a trimis Gaudi Nagy Tamas la redacţie.

 

Sursa: Szekely hirmondo nr. 51 din 14.03.2016

Festivităţi dedicate evenimentelor din 1848-1849/ Liberi într-o patrie liberă

Solidaritatea din zilele din timpul revoluţiei, unitatea naţională creată în lunile luptei pentru libertate indică şi astăzi calea şi ne fac să ne aducem aminte de faptul că dăinuirea naţională este posibilă doar prin intermediul unei voinţe comune – a subliniat Bihari Edomer, primarul comunei Aita Mare, în cadrul festivităţii de comemorare desfăşurate ieri la furnalul de la Bodvaj. Inainte de începerea festivităţii, participanţii au fost întâmpinaţi de fanfara condusă de Vagasi Istvan.

Husarii şi infanteriştii Asociaţiei Păstrătoare de Tradiţii Szekely Virtus din Bazinul Baraolt, membrii Asociaţiei de Păstrare a Tradiţiilor Batalionului de Honvezi 3 din Szeged şi-au ocupat locurile, iar festivitatea a început cu cuvântarea de salut rostită de Mihaly Reka, învăţătoare din Băţanii Mari. In cadrul cuvântării sale festive, primarul comunei Aita Mare, Bihari Edomer, a subliniat: dorinţa de libertate conferă putere, consecvenţă şi demnitate.

Întotdeauna au existat şi vor exista persoane care prin falsitatea lor, prin dorinţa lor de dominaţie, prin folosirea diferitelor acuzaţii, ar dori să ascundă strălucirea zilei libertăţii. Din cauza acestora trebuie să ne ridicăm glasul, în numele libertăţii. Nu suntem terorişti, nu deranjăm pe nimeni, nu luăm de la nimeni ceea ce ni se cuvine. Noi nu dorim altceva decât să trăim liber într-o patrie liberă.

Edilul a mai subliniat: în secolul al XXI-lea, tunurile lui Gabor Aron înseamnă solidaritate, iar cu ajutorul ei putem înfrunta orice îngrădire de drepturi şi nu cedăm în faţa forţelor care asupresc şi desfiinţează. Zsigmond Barna Pal, consulul general al Consulatului Ungariei la Miercurea Ciuc, a dat citire mesajului formulat cu această ocazie de premierul Ungariei, Orban Viktor. 15 martie 1848 a fost trecut cu litere roşii în istoria maghiară. In această zi, a reînviat o naţiune care a început să-şi schimbe destinul.

Maghiarii din perioada paşoptistă au susţinut cu fermitate şi curaj revendicările naţiunii. Au ştiut că libertatea şi independenţa nu reprezintă o îmbrăcăminte croită, ci sunt lucruri care se clădesc din interior şi tocmai din dorinţa de libertate şi-au construit o ţară. Cei 168 de ani care au trecut de atunci au amplificat această idee. Vrem să armonizăm legile şi viaţa noastră cu ceea ce înseamnă pentru noi, aici, libertatea.

Si astăzi profităm de orice posibilitate pentru a putea ajunge ca nimeni să nu poată pune sub semnul întrebării simbolurile noastre naţionale, drepturile noastre constituţionale, nimeni să nu ne poată lua şcolile şi nimeni să nu ne poate trimite fiii în războaie.

Despre lupta de autoapărare eroică a zonei Trei Scaune a vorbit parlamentarul Marton Arpad. El a subliniat: Gabor Aron a fost la Bodvaj şi a ştiut că aici există dorinţa de a exista tunuri, iar când duşmanul a ocupat Bazinul Baraolt, la Sfântu Gheorghe au fost turnate tunuri. Marton Arpad şi-a exprimat speranţa că în momentul de faţă, când puterile asupritoare lansează atacuri împotriva naţiunii noastre, comunitatea este în continuare solidară şi în stare să se apere. Kelemen Karikas Arpad, preot reformat din Aita Seacă, s-a rugat ca Domnul să ne ajute să putem participa la festivităţi ca maghiari.

Sursa: Haromszek nr. 7747 din 15.03.2016, autor Fekete Reka

 

 

Puzderie de drapele în Piaţa Gabor Aron

 

În cea mai mare sărbătoare naţională a noastră, oraşul Târgu Secuiesc a îmbrăcat straie de sărbătoare, pe stâlpii de electricitate fiind montate drapele secuieşti, drapele în culorile naţionale şi drapele ale oraşului. Delegaţii localităţilor ungare înfrăţite Szentendre, Hatvan, Paks, Terezvaros, Mezohegyes, Gyongyos şi Mezokovesd au participat la festivitate alături de localnici.

Manifestarea a început cu slujba celebrată în biserica reformată, după care au avut loc depuneri de coroane la statuile lui Bem Jozsef, Petofi Sandor, Kossuth Lajos şi Turoczi Mozes, la basorelieful lui Szacsvay, la mausoleul lui Molnar Jozsias şi la monumentul eroilor căzuţi în războaiele mondiale. In piaţa centrală s-au adunat 4.000-5.000 de persoane, manifestarea a început cu defilarea elevilor, după care au urmat păstrătorii de tradiţii, organizaţii civile – Asociaţia Femeilor din Târgu Secuiesc şi Ordinul Istoric al Vitejilor – şi husarii.

Au mai defilat husarii din scaunul Kezdi ai Asociaţiei Szekely Virtus, echipa de husari din Turia, echipa păstrătoare de tradiţii condusă de Vetro Andras, Asociaţia Păstrătoare de Tradiţii Batalionul de Honvezi nr.3 din Szeged, husarii din Tapiobicske, bateria din Ghelinţa a Batalionului de Grăniceri Secui nr.15.

Au fost prezente delegaţiile localităţilor Belani, Breţcu, Mărtănuş, Lutoasa, Cernat, Estelnic, Ghelinţa, Valea Seacă, Poian, Sânzieni, Lemnia, Mereni, Ojdula, Catalina şi Alungeni.

Membrii din Târgu Secuiesc ai HVIM aveau asupra lor un drapel secuiesc de mari dimensiuni.

Primarul Bokor Tibor a declarat în cuvântarea sa: în momentul de faţă nu trebuie să ne temem de arme şi de confruntări.

Dacă în ziua de azi, cineva nu îşi dă viaţa în luptă precum turnătorul de tunuri, nu intră în panteonul eroilor cu fruntea sus, ci poartă, persecutat în instanţă, la procuratură şi de slugile secrete, cu onoarea lezată, o luptă cu morile de vânt cu puterea, astfel că suntem în aceeaşi situaţie ca în anul 1848 – a subliniat Bokor.

Invitatul de onoare al manifestării a fost călugărul franciscan Bojte Csaba, conducătorul Fundaţiei Devai Szent Ferenc, care a vorbit despre procesul anevoios al adopţiilor, despre faptul că tinerii noştri ajung în întreaga lume, unde devin slugile altora.

Aceştia trebuie să îşi găsească locul acasă, prin muncă cinstită. Primarul din Mezohegyes, Mityko Zsolt, i-a înmânat lui Bokor Tibor un drapel naţional primit din partea preşedintelui parlamentului ungar, Kover Laszlo.

Haromszek nr. 7748 din 16.03.2016, autor Iochom Istvan

 

Mesaje de martie

 

15 martie 2016, Bucureşti. Palatul Cotroceni s-a învăluit în tăcere. Renunţând la tradiţia multianuală – îmbrăţişată de mai mulţi şefi de stat -, Klaus Iohannis a uitat din nou să salute comunitatea maghiară din ţară. Poate nu vrut să rişte ca, la auzul numelui, să fie fluierat în mai multe oraşe populate de maghiari, după ce a scuipat în faţă întreaga comunitate prin retragerea distincţiei de stat a lui Tokes Laszlo?

Poate doar nu vrea să aibă cunoştinţă de noi, la fel cum a procedat şi până acum? Poate, făcându-le pe plac naţionaliştilor români, vrea să-şi recâştige popularitatea descrescătoare, sau autoritatea care slăbeşte din ce în ce mai mult? Oricum ar fi, s-a confirmat din nou: Klaus Iohannis nu are nicio legătură cu transilvanismul, toleranţa, normalitatea.

Mesajul venit de la Palatul Victoria sună foarte frumos. Dacia Cioloş s-a adresat maghiarilor cu un respect demn de responsabilitatea de premier, cu un bun simţ caracteristic cetăţeanului originar din Transilvania. Bine ar fi ca toate acestea să fie reflectate şi de măsurile adoptate de guvernul său! Cluj.

Puterea de stat, care nici nu-şi mai maschează aspiraţiile de omogenizare şi centralizare, şi-a găsit noua ţintă în lupta purtată împotriva mişcărilor şi simbolurilor regionale. Dacă pe Pământul Secuiesc a fost demarată campania împotriva inscripţiilor maghiare, imnul şi drapelul secuiesc, la Cluj, cei care supraveghează asupra ordinii publice s-au simţit deranjaţi de drapelul istoric al Transilvaniei, fiind interzisă arborarea acestuia cu ocazia marşului organizat de 15 martie. Budapesta.

Europa nu mai este liberă, rostirea adevărului este interzisă, migraţia popoarelor ar putea duce la reconturarea imaginii etnice, confesionale, culturale a continentului, ar putea genera criminalitate, teroare, homofobie, antisemitism – a atenţionat în cuvântarea sa premierul Orban Viktor. Sfântu Gheorghe. Antal Arpad, cu sarcinile de primar interzise, îşi rosteşte cuvântarea în calitatea sa de cetăţean.

Miile de participanţi îşi exprimă solidaritatea prin aplauze repetate şi îndelungate. Dacă anul trecut fluieratul a dominat în piaţa centrală, anul acesta i-a luat locul aplauzele, semnalând: această comunitate este aptă, capabilă să facă diferenţă între un politician lăudăros şi un lider al comunităţii.

Ne întărim credinţa: această comunitate este aptă – după cum a formulat Antal Arpad – ca cei zeci de mii, sute de mii de cetăţeni să preia sarcinile exponenţilor lor înlăturaţi.

Sursa: Haromszek nr. 7748,autor Farcadi Botond

Motive şi consecinţe

 

In 19 martie 1990, bărbaţi din satele româneşti din împrejurimi – îmbătaţi, induşi în eroare şi înarmaţi cu obiecte tăioase şi contondente – au fost transportaţi, cu ajutor din partea autorităţilor, la Târgu Mureş, unde au tăbărât asupra maghiarilor din oraş. Confruntările care au durat trei zile s-au soldat cu 5 morţi şi peste 300 de grav răniţi.

Deşi agresorii au fost români, în caz au fost condamnaţi doar maghiari şi ţigani de etnie maghiară. Au trecut 26 de ani de la acel martie negru de la Târgu Mureş, însă situaţia maghiarimii transilvane nu numai că nu s-a îmbunătăţit, ci, din anumite puncte de vedere, s-a înrăutăţit chiar.

Suntem mai puţini cu mai bine de 800.000, nici acum nu avem facultate de stat în limba maghiară, Pământului Secuiesc îi este negată până şi existenţa, iar în ultimii ani încearcă să ne reducă până şi din drepturile pe care le aveam deja.

Ca urmare a tuturor acestora, în martie 2016, aproximativ 15.000 de oameni s-au adunat – în pofida ameninţărilor din partea puterii şi a disensiunilor maghiare – la Târgu Mureş, în ziua libertăţii secuieşti. Mulţi sau puţini? Depinde, însă suficienţi pentru a le transmite colonizatorilor aroganţi de la Bucureşti să-şi întipărească bine şi pe cât posibil pe vecie în conştiinţă că în Transilvania şi, în interiorul acesteia, pe Pământul Secuiesc, suntem un popor indigen, creator de cultură! O parte a naţiunii maghiare, care nu doreşte nici mai multe, însă nici mai puţine drepturi decât alţii!

Sursa: Szekely hirmondo nr. 55 din 18.03.2016, autor Bedo Zoltan

 

Ziua libertăţii secuieşti/ Puzderie de amenzi pentru organizatori, pentru participanţi

Jandarmeria l-a sancţionat nu numai pe Izsak Balazs, preşedintele CNS, ci şi pe alţi doi organizatori ai demonstraţiei de la Târgu Mureş, din 10 martie. Asprimea legii a vizat în total 84 de participanţi, ultimii fiind identificaţi în baza înregistrărilor video.

Amenzile aplicate în masă au creat o mare indignare, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, solicitând într-un comunicat să se pună capăt vânătorii de vrăjitoare. Pe numele lui Izsak Balazs, preşedintele CNS, a fost întocmit un proces verbal de contravenţie în valoare 10.000 lei.

Ulterior, a reieşit faptul Laszlo Gyorgy, preşedintele CNS scaunul Mureş, a fost amendat cu 6.000 lei, iar Gaspar Sandor, organizator, a primit un avertisment scris. In afara lor, alţi 84 de participanţi au primit amenzi în cuantum de 70.800 de lei.

Nu există o explicaţie pentru măsura fără precedent. Jandarmeria i-a reproşat lui Izsak Balazs că nu a înregistrat la unitatea de jandarmi, cu cel puţin 48 de ore înainte de manifestare, declaraţia referitoare la desfăşurarea manifestării, iar după festivitatea organizată la monumentul eroilor martiri, a organizat o demonstraţie neautorizată în faţa prefecturii.

Lui Laszlo Gyorgy – cel care a coordonat activitatea voluntarilor care s-au ocupat de menţinerea ordinii – i s-a reproşat faptul că în calitate de organizator a participat la demonstraţia neautorizată. Izsak Balazs a declarat pentru MTI, în zilele de miercuri şi de joi, că au purtat în mai multe rânduri discuţii cu conducătorii jandarmeriei despre desfăşurarea demonstraţiei şi i-a înmânat personal comandantului jandarmeriei scenariul anunţat la primărie şi hotărârea judecătorească.

Toate acestea au fost specificat în procesul verbal al discuţiilor purtate cu jandarmeria. Izsak Balazs şi Laszlo Gyorgy – care consideră amenda drept o acţiune clară de intimidare- vor apela la instanţă. In ziua libertăţii secuieşti, în data de 10 martie, organizatorii au estimat că aproximativ 15.000 de oameni au cerut la Târgu Mureş autonomie pentru Pământul Secuiesc. CNS, învăţând din experienţele anilor trecuţi, a anunţat festivitatea şi demonstraţia înainte cu mai bine de un an, la primăria din Târgu Mureş.

Conform legii, primarul ar fi putut interzice manifestarea în decurs de 48 de ore de la anunţare. In locul hotărârii de interzicere, primarul Dorin Florea i-a informat doar printr-o scrisoare pe organizatori că în opinia sa, anunţul este timpuriu. CNS a pornit un proces pentru interpretarea acestei scrisori, care în primă instanţă s-a încheiat cu obligarea, de către tribunal, a primarului să ia la cunoştinţă cele comunicate.

Primăria a depus contestaţie, însă a doua înfăţişare nu a avut loc înainte de 10 martie. Potrivit informării de ieri a jandarmeriei, au fost aplicate 50 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 61.000 de lei, deoarece cei implicaţi au organizat o manifestare în masă neanunţată şi neînregistrată; în calitate de organizator, nu au intervenit în vederea sistării manifestării în masă, atunci când au constatat că au avut loc evenimente de tulburare a ordinii publice. Au fost aplicate alte 34 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 9.800 lei.

In informare este menţionat şi un bărbat din Covasna, care la cererea jandarmeriei a retezat vârful ascuţit al tijei drapelului său. Jandarmeria a făcut vorbire despre port de obiecte periculoase şi informează că acest caz a fost înaintat poliţiei.

Bărbatului i s-a permis să plece acasă, însă i-a fost întocmit dosar penal. In opinia purtătorului de cuvânt al jandarmeriei, Ciprian Căluşer, persoanele amendate au fost identificate în baza înregistrărilor video. Purtătorul de cuvânt şi-a reiterat declaraţia acordată Agenţiei MTI, conform căreia evenimentul s-a încheiat fără tulburarea ordinii publice.

A mai spus că potrivit poziţiei autorităţii, participanţii s-au deplasat în piaţa centrală fără a deţine autorizaţie. In ceea ce priveşte obiectele confiscate de la participanţi, la propunerea jandarmeriei, în acord cu organizatorii, în zona manifestării au strâns tijele mai lungi, mai groase şi mai ascuţite ale drapelelor.

Intrebat fiind dacă procedează la fel şi în 15 martie, şi la 1 decembrie, a declarat că aceste evenimente nu pot fi asemănate cu ziua libertăţii secuieşti. Să se pună capăt vânătorii de vrăjitoare! Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, s-a declarat indignat de faptul că reprezentanţii autorităţii române au îngrădit, în 10 martie, de ziua libertăţii secuieşti, la Târgu Mureş, şi în 15 martie, la Cluj, dreptul maghiarilor la întrunire şi la utilizarea simbolurilor.

UDMR protestează faţă de faptul că jandarmeria a amendat la Târgu Mureş 84 de maghiari pentru că au participat la o demonstraţie paşnică, lipsită de incidente, în timp ce la Cluj, jandarmeria a solicitat îndepărtarea unui drapel calificat drept ilegal, care reprezintă un simbol acceptat oficial în România – menţionează Kelemen Hunor.

Cerem insistent ca în oraşele transilvane să se pună capăt vânătorii de vrăjitoare, deoarece este evident că şi la Târgu Mureş, şi la Cluj, angajaţii jandarmeriei şi-au întins plasele asupra comunităţii care a sărbătorit în mod paşnic. Preşedintele UDMR aşteaptă ca autorităţile să motiveze măsurile luate şi consideră că sancţiunile nefondate contravin principiilor statului de drept.

Sursa: Haromszek nr. 7750 din 18.03.2016

 

Retragerea decoraţiei este inadmisibilă

 

Potapi Arpad Janos, secretar de stat ungar responsabil de politica naţională, şi-a exprimat ieri dezacordul faţă de retragerea decoraţiei acordate lui Tokes Laszlo de statul român. In opinia sa, această măsură se integrează perfect în şirul demersurilor întreprinse împotriva funcţionarilor, deputaţilor de naţionalitate maghiară. In cadrul conferinţei de presă susţinute ieri, la Budapesta, împreună cu preşedintele Consiliului Demnităţii Umane, Potapi Arpad Janos a afirmat: în ultimii 25-26 de ani, nimeni nu a pus la îndoială poziţia adoptată de Tokes Laszlo şi fapta curajoasă datorită căreia revoluţia română s-a declanşat la Timişoara, fiind desfiinţată una din cele mai crunte dictaturi comuniste. Dacă nu s-ar fi întâmplat toate acestea, astăzi nu am putea vorbi despre o Românie democratică -a arătat Potapi.

Acesta a adăugat: fapta lui Klaus Iohannis, adică retragerea decoraţiei, este tot o faptă istorică, însă luată în sens negativ. Aceasta se integrează perfect în şirul celor întâmplate în ultimele 18 luni în politica internă din România. România a înregistrat regrese politice semnificative, funcţionarii şi liderii autoguvernamentali de naţionalitate maghiară sunt hărţuiţi, acuzaţi în permanenţă, şi s-a creat o atmosferă în care exponenţii maghiari reuşesc să se afirme din ce în ce mai puţin.

Lomnici Zoltan, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane, consideră că retragerea decoraţiei depăşeşte persoana lui Tokes Laszlo, este un mesaj la adresa Ungariei şi a naţiunii maghiare şi, în acelaşi timp, o tentativă de relativizare a revoluţiei din România.

Decizia este nedreaptă, nedemnă, ruşinoasă, îndoielnică din punct de vedere juridic, în schimb, motivată politic – a afirmat Lomnici. Acesta a evidenţiat că rolul îndeplinit de Tokes Laszlo în revoluţia română este recunoscut peste tot în lume. Prin acest gest al său, şeful statului român şi-a pierdut fermitatea, maghiarii au avut mare încredere în el, însă nu a făcut niciun gest către ei.

Lomnici Zoltan a amintit şi de petiţia pe care a înaintat-o pe tema drepturilor maghiarilor din Transilvania şi în urma căreia Parlamentul European a început investigaţiile.

Lomnici a precizat: prima dezbatere în caz va avea loc în 25 aprilie. Vizi E. Szilveszter, preşedintele Fundaţiei Magyarorszag Baratai, fost preşedinte al Academiei Ungare de Stiinţe, a anunţat ieri că va restitui Marea Cruce a Ordinului Steaua României. Despre decizia sa l-a informat, printr-o scrisoare, pe ambasadorul României la Budapesta. In felul acesta şi-a exprimat Vizi stupefacţia şi profunda dezamăgire generate de faptul că şeful statului i-a retras lui Tokes Laszlo distincţia de stat.

Fapta preşedintelui sugerează că în România apare o oarecare reabilitare a spiritului ceauşist – a menţionat Vizi E. Szilveszter.

Sursa: Haromszek nr. 7753

 

Ziua Libertăţii Secuieşti/ Amenzile să fie anulate

 

Avocatul celor amendaţi pentru organizarea la Târgu Mureş a zilei libertăţii secuieşti şi pentru participarea la demonstraţie, a cerut anularea celor 67 de procese verbale de contravenţie.

Kincses Elod a declarat pentru agenţia MTI că a introdus o acţiune separată în numele lui Izsak Balazs, preşedintele CNS, una separată în num ele celor 42 de persoane amendate de jandarmerie pentru organizare, şi o a treia, în numele celor 24 de persoane amendate pentru tulburarea ordinii publice. Patru dintre clienţii săi nici nu au participat la demonstraţie. Avocatul a formulat în dosare obiecţii formale şi de conţinut.

Printre cele formale se menţionează că procesele verbale întocmite nu au fost semnate nici de persoanele amendate şi nici de martori, motiv pentru care sunt considerate nule. In acţiunea introdusă în numele celor amendaţi pentru organizare este invocat faptul că manifestarea a fost organizată de Asociaţia Siculitas, iar dacă autorităţile au considerat ilegală acţiunea, trebuie trasă la răspundere doar asociaţia.

În acţiune se mai menţionează că primarul oraşului Târgu Mureş nu a interzis manifestarea. Acest lucru înseamnă că primarul a luat la cunoştinţă protestul. In acţiunea introdusă în numele celor amendaţi pentru participare şi pentru tulburarea ordinii publice, se mai menţionează că autoritatea i-a ales arbitrar pe protestanţi şi a aplicat amenzi în pofida faptului că purtătorul de cuvânt al jandarmeriei a declarat la faţa locului că acţiunea s-a încheiat fără incidente. In opinia lui Kincses Elod este clar că în spatele amenzilor stă intenţia autorităţii de a intimida.

Sursa: Haromszek nr. 7759

Nu există solidaritate română

Cu toate că, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a informat, printr-un comunicat, cu privire la faptul că, în cel puţin 11 localităţi din Trei Scaune, formaţiunile politice române vor avea candidaţi comuni pentru alegerile locale, toate semnele arată că cele două mari partide, PNL şi PSD, nu susţin încheierea unui acord, ci vor competiţie. In cadrul conferinţei de presă de marţi, Codruţ Opaiţ, preşedintele organizaţiei din judeţul Covasna a PNL, a precizat că partidul liberal va intra separat în competiţia electorală.

Opaiţ a menţionat: şi la consfătuirea organizată la iniţiativa forumului civic al românilor a susţinut poziţia potrivit căreia liberalii vor participa separat la alegerile locale, însă nici conducerea judeţeană a PSD nu sprijină încheierea alianţei.

Sursa: Szekely hirmondo nr. 63 , autor Kiss Edit

Parlamentul European/ Audiere despre încălcarea drepturilor în România

Comisia privind petiţiile din cadrul Parlamentului European va organiza astăzi o audiere publică despre retrocedarea imobilelor confesionale maghiare din România, mai exact despre nerestituirea acestora, dat fiind faptul că România nu a îndeplinit până acum promisiunea asumată cu ocazia aderării la UE, promisiune conform căreia va restitui proprietarilor legitimi bunurile confesionale confiscate în perioada comunismului. Până în momentul de faţă angajamentul a fost îndeplinit doar în procent de 40%. Aproximativ o mie de imobile sunt uzurpate în momentul de faţă, adică procesul restituirii a fost sabotat.

Petiţia privind sancţionarea României a fost trimisă de Lomnici Zoltan, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane, preşedintelui Parlamentului European, încă în luna ianuarie a anului trecut, după ce în anul 2014, Curtea de apel din Ploieşti a anulat definitiv retrocedarea Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe către biserica reformată.

In cadrul audierii publice de astăzi va lua cuvântul fostul episcop Tokes Laszlo şi conducători ai bisericilor maghiare din Slovacia, care vor vorbi despre situaţia nu prea roză a retrocedărilor din Slovacia. Pe lângă cazul maghiarilor din Partium, Lomnici Zoltan va vorbi despre faptul că confiscarea căminelor de copii afectează în mod special şi ţiganii maghiari din Transilvania. Comisia privind petiţiile va organiza ulterior în acest caz o dezbatere politică.

Sursa: Haromszek nr. 7763

CNS-ul contraatacă

Potrivit portalului Szekelyhon.ro, Asociaţia Siculitas a depus plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva inspectoratului de jandarmi din judeţul Mureş. Potrivit sesizării formulate, comandantul jandarmeriei a comis abuz în serviciu şi fals în acte.

La însărcinarea venită din partea lui Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), avocatul Kincses Elod a sesizat DNA, înaintându-i o plângere penală împotriva lui Iulius Cenan, comandantul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Mureş şi şase subalterni ai acestuia. In ziua libertăţii secuieşti au fost amendate inclusiv persoane care în ziua evenimentului nici nu se aflau pe teritoriul judeţului. In ziua protestului, Karacsonyi Dezso şi colegul său, Petelei Csaba Istvan, şoferul de le o firmă privată, respectiv agentul comercial al acesteia, s-au aflat în deplasare în judeţele Buzău şi Bacău. Szocs Csongor din Târgu Secuiesc, fratele lui Szocs Zoltan, preşedintele Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) – aflat în arest preventiv -, şi-a vizitat tocmai fratele la Bucureşti. Cseh Gabor, preşedintele organizaţiei judeţene Mureş a CNMT, a fost amendat pentru participarea la protestul despre care se spune că ar fi fost interzis, cu toate că liderul a fost de fapt prezent la un spectacol de teatru (n.r. – Nu-i frumos din partea lui).

Sub dirijarea lui Iulius Cenan, la întocmirea proceselor verbale – bazate pe înregistrări video – au participat şase jandarmi: Mircea Pop, Cristian Socol, Lucian Popa, Caius Corseliuc, Alin Păcurar şi Nagy Arpad. CNS respinge baza juridică a proceselor verbale vizând amenzile aplicate, potrivit cărora cei amendaţi au participat la o mişcare stradală organizată în mod ilegal.

Marşul din ziua libertăţii secuieşti a fost o manifestare anunţată la timp, conform prevederilor legii, şi care nu era interzisă printr-o hotărâre administrativă pronunţată în termen de 48 de ore, o manifestare care nu necesita în mod obligatoriu autorizaţie – a precizat Izsak Balazs.

Potrivit lui Kincses Elod, pretextul referitor la tulburarea liniştii publice contravine practicii judiciare a Curţii Europene a Drepturilor Omului. In sesizarea făcută la DNA, juristul a arătat că tocmai în procesul Bukta vs. Ungaria, se stabilise la Strasbourg: în cazul unui protest spontan, civilizat, invocarea tulburării liniştii publice reprezintă un abuz.

Sursa: Szekely hirmondo nr. 66

 

În ce constă corupţia minoritară?

 

Se pune pe bună dreptate întrebarea: ce diagnostic putem stabili în ceea ce priveşte corupţia din cadrul societăţii maghiare din Transilvania? Această societate se află într-o relaţie de dependenţă şi subordonare cu majoritatea, ca atare, se poate spune liniştit că toate bolile acesteia se pot regăsi, sub forma unor infecţii şi complicaţii, şi în societatea maghiară. Eventual, sunt mai mici sumele care se învârt aici, având în vedere că este mai nesemnificativă şi influenţa elitei maghiare, ca urmare, are acces la mult mai puţini bani publici şi privaţi, motiv pentru care se prezintă diferenţe de ordinul banilor sustraşi.

In anii 70-80 am putut constata că, la presiunea partidului-stat, în fruntea instituţiilor minoritare au ajuns conducători din ce în ce mai incompetenţi, scopul final devenind tot mai clar: aceşti oameni contraselectaţi să distrugă de tot, din interior, instituţiile maghiare şi să pregătească terenul pentru asimilarea totală sau izgonirea-emigrarea maghiarimii.

Cei care asistă la dansul un pas înainte şi doi înapoi, adică la tergiversarea, de două decenii şi jumătate, a legiferării drepturilor noastre, nu pot nega faptul că presiunea vizând asimilarea sau izgonirea se mai manifesta poate la începutul anilor 90 cu atâta intensitate cu care este exercitată în zilele noastre. Acest lucru se reflectă şi în comportamentul funcţionarilor maghiari aleşi şi desemnaţi.

Puterea centrală insistă să crească nişte ipocriţi printre noi. Atunci când experienţele din ultimii 90 de ani ale maghiarimii transilvănene se rezumă în solicitarea autodeterminării culturale şi teritoriale ca să-şi poate soluţiona singură problemele, valoarea conducătorilor noştri trebuie apreciată în funcţie de modul în care ei se manifestă faţă de aceste obiective.

Nu putem folosi un alt etalon nici la desemnarea candidaţilor noştri pentru alegerile locale.

Sursa: Szekely hirmondo nr. 72 din 14.04.2016, autor B. Kovacs Andras

Sunt lezate şi drepturile minoritare din România/ America arată cu degetul spre România

Raportul departamentului de stat al SUA privind drepturile omului în România pomeneşte şi de lezarea drepturilor maghiarimii din Transilvania, lucru de care majoritatea opiniei publice din ţară nici nu a luat cunoştinţă, având în vedere că sursele de ştiri româneşti, care au prezentat documentul, vorbesc prea puţin sau chiar deloc despre aspectele vizând maghiarii.

Departamentul de stat al Statelor Unite ale Americii a dat publicităţii miercuri rapoartele pe anul 2015 despre modul în care sunt validate drepturile omului în 200 de ţări din lumea largă.

Din cele 40 de pagini dedicate României, presa română a citat doar pasajele care obiectează faţă de discriminarea vizând romii, violenţa aplicată de poliţişti faţă de deţinuţi, discriminarea negativă la care sunt supuse minorităţile sexuale şi corupţia extinsă la nivel naţional.

Portalul de ştiri Maszol.ro a informat pe larg despre faptul că, în raportul departamentului de stat al Americii, alineatele destinate maghiarimii transilvănene vorbesc despre interzicerea utilizării oficiale a limbii maghiare, lipsa indicatoarelor cu denumirea bilingvă a localităţilor, respingerea întemeierii universităţii maghiare independente, finanţată de stat, persecutarea drapelului secuiesc şi a altor simboluri de pe Pământul Secuiesc, obstrucţionarea susţinerii cursurilor de limbă maghiară pe Pământul Ceangăiesc, respectiv despre întârzierea restituţiei imobilelor bisericeşti şi comunitare.

Maszol.ro evidenţiază faptul că o parte din raport a fost elaborată în baza documentaţiei înaintate de UDMR. In textul raportului nu apar expresii care ar conţine cuvinte de critică, ci sunt doar înşiruite aspectele de care sunt nemulţumiţi reprezentanţii maghiarimii din Transilvania.

Intre altele, documentul aminteşte de autorităţile din Târgu Mureş, care au respins solicitarea Consiliului Naţional Secuiesc ca anul trecut, în 10 martie, ziua libertăţi secuieşti, să-i comemoreze cu un marş pe martirii secui. In buletinul de ştiri din data de 14 aprilie, UDMR precizează: consideră drept un succes de politică externă faptul că în raportul SUA apar şi insultele suferite de maghiari.

Cu ocazia unei vizite efectuate anul trecut, la Washington, o delegaţie a uniunii a prezentat lezările de drepturi vizând comunitatea, de care pomeneşte acum documentul privind drepturile omului.

Ne bucură faptul că cele spuse de noi sunt evidenţiate printr-un document important, prezintă importanţă nu numai situaţia geopolitică avantajoasă a ţării, ci inclusiv problemele minoritare sunt apreciate de Statele Unite ca fiind nişte factori ce vizează siguranţa – a afirmat Kelemen Hunor.

 

Sursa: Haromszek, nr. 7772

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

 

Revista Presei Maghiare

Nr. 04 / 15-29.02.2016

Nr. 05 / 01-15.03.2016

Nr. 06 / 16-31.03.2016

Nr. 07 / 01-15.04.2016

Reclame

22/05/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: