CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 18 mai în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 18 mai, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1388: Atestarea prin hrisov domnesc a mănăstirii Cozia, din  județul Vâlcea, importantă ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrîn.

In hrisovul voievodului Mircea cel Batrân se  spunea:

„…a binevoit domnia mea să ridic din temelie o mănăstire la locul numit Călimănești pe Olt, care a fost înainte satul boierului domniei mele Nan Udobă.”

 Legenda spune ca fost construită în apropierea altei mănăstiri ridicate  de Negru Vodă.

 Zidirea bisericii începuse în primăvara anului 1387, fiind executată de un arhitect sârb chemat de însuși domnitorul Munteniei. 

Ansamblul mânăstiresc de la Cozia a fost cunoscut la început sub numele de „Mânăstirea Nucet”, abia mai târziu primind numele de „Mânăstirea Cozia”, după muntele din vecinătate.

Conform unei legende, ar fi fost construită în apropierea unei alte mănăstiri, ridicată de Negru Vodă.

Cladirea este caracteristica  stilului bizantin și a fost principalul model al arhitecturii religioase din Muntenia timp de patru secole.

 

 

 

 

 

 Foto: Mănăstirea Cozia ; sursă: romanianmonasteries.org

 

 

 

Biserica mare a fost construită inițial doar cu pronaos, naos și altar, pridvorul adăugîndu-se în anul 1707. De-a lungul timpului s-au efectuat o serie de modificări, dar frumusețea construcției s-a păstrat.

Zidirea mănăstirii de la Cozia i-a fost sugerată domnitorului Mircea cel Batrân de către calugărul cărturar Nicodim de la Tismana.

Hrisovul domnitorului Mircea cel Batrân  este totodată și actul de atestare a localității Călimănești din  județul Vâlcea, pe teritoriul căreia se află.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pictura interioara a fost realizata intre anii 1390 – 1391. Mircea cel Batran s-a preocupat permanent de inzestrarea si infrumusetarea mânastirii, si i-a  intarit drepturile de proprietate asupra mai multor sate si mosii.

De asemenea, i-a dat dreptul de exploatare a sarii din salinele de la Ocnele Mari.

Mânastirea avea robi tigani, care erau folositi atât la exploatarea sarii, cat si la spalarea nisipurilor aurifere de pe Olt si Valea lui Stan de pe Lotru.

Pe Pisania bisericii mânastirii Cozia sunt consemnate urmatoarele:

„Intru slava sfintei si de viata facatoarei Troite s-au inaltat din temelie aceasta sfanta biserica, de crestinul Domn al Tarii Românesti Io Mircea Voievod, la leat 6809 si lipsindu-se de podoaba ei cea dintâi pentru multimea anilor, am luat iara aceasta infrumusetare, precum se vede, de cei ce s-au indurat, in zilele prea luminatului Domn Io Constantin B.B. Voievod, fiind mitropolit al Tarii Românesti chir Teodosie si ostenitoriu chir Antim episcopulu de Râmnic leat 7215 (1707), la iegumenia prea cuviosului chir Mihail”.

 

 

 

 

 

 1822: S-a născut (la Mamorniţa, azi în Ucraina) Gheorghe Sion, poet, dramaturg, traducător şi memorialist, membru titular, din 1868, al Academiei Române (m. 1892). NOTĂ: Dicţionarul scriitorilor români R-Z (2002), dă naşterea la data de 22 mai 1822.

 

 

 

 

 

 

 

 

1845: Mihail Kogalniceanu a inceput, la Iasi, publicarea “Letopisetilor Tarii Moldovei”, in trei volume, prima editare a cronicilor lui Miron Costin, Grigore Ureche si Ion Neculce, la care va adauga, in editia urmatoare, cronici muntene. 

 

 

 

 

1848: Pe fundalul afirmarii idealurilor nationale ale revolutiei de la 1848, George Baritiu a scris, in “Gazeta de Transilvania”, ca “Soarta natiunii romane se va hotari la Bucuresti si in Iasi, iar nu in Cluj, nici in Blaj, nici in Buda”.

 

 

 

 

1848 (18/30): Dieta de la Cluj, în care românii, deşi majoritari, nu erau reprezentaţi decât de un singur deputat, a votat „unirea” Transilvaniei cu Ungaria.

 

 

 

 

 1886 (18/30): S-a născut Mircea Djuvara, filosof şi jurist, membru corespondent al Academiei Române din 1936; (m. 1945).

 

 

 

 

 

 

 

1887: A murit (la Hanau, in Germania), sculptorul român de origine germană,  Karl Storck.

S-a stabilit în România în 1849 si  a fost primul profesor de sculptură al Şcolii de Belle-Arte (fondată de pictorul Theodor Aman în 1864).

Este autorul primelor sculpturi monumentale din Bucureşti. Fiii săi, Carl (1854-1926) şi Frederic (1872-1942), au fost şi ei sculptori (n. 1826). NOTĂ: Alte surse (Tribuna României 30.III.1987 sau http://www.answers.com), consemneaza decesul sau la 30 martie 1887.

 

 

 

 

 

 

1888:  S-a nascut Eugeniu Speranția, poet și eseist român; (d. 11 ianuarie 1972).  Era fiul Elenei (născută Cruceanu) şi al scriitorului Theodor D. Speranţia.

 

 

 

1899: La Haga, s-au deschis lucrarile primei Conferinte a Pacii, la care a participat Romania.

 

 

 

 

 

 

 1918: Regele Ferdinand I al României vizitează orasul Hotin din Basarabia.

 

 

 

 

1918: In Basarabia, este introdusă prin lege instituția jandarmeriei care funcționa în România.

 

 

 

 

 

1923: Hermann Oberth , fizician german originar din România, susţine examenul de diplomă la Universitatea din Cluj, cu lucrarea „Racheta spre spaţiile planetare” (editată, în acelaşi an, la München), care avea să devină o operă de bază în tehnica rachetelor şi teoria zborului cosmic; în acelaşi an Oberth proiectează, pentru prima dată în lume, o rachetă meteorologică şi geofizică în două trepte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hermann Julius Oberth (n. 25 iunie 1894, Sibiu – d. 28 decembrie 1989, la Nürnberg, in Germania), a fost unul dintre părinții constructiei  de rachete și  al astronauticii.

 

 

 

 

 

 

 

1928: S-a născut la Brasov, Domokos Géza, scriitor şi publicist roman de naţionalitate maghiară, primul preşedinte al UDMR (25decembrie 1989 – 17 ianuarie 1993).

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost membru al Biroului Comitetului Central al UTC (1956-1966), consilier la Comitetul de Stat pentru Cultură și Artă, apoi membru supleant al CC al PCR (1969-1984).

Din 1971 a fost vicepreședintele Consiliului Național al Radio-Televiziunii, iar între anii 1969-1990 director fondator al Editurii Kriterion din București.

În urma revoluției din 1989, în 22 decembrie 1989 a devenit membru în Consiliul Frontului Salvării Naționale si  deputat în legislatura 1990-1992, ales în județul Covasna pe listele formațiunii pe care a prezidat-o si un  un susținător al autonomiei regionale.

A murit la Targu Mures, in data de 27 iunie 2007.

 

 

 

 

 

 

1957: S-a nascut muzicianul  român Mihai Crețu, initiatorul proiectului germano-român de muzică electronică Enigma început impreuna cu, cantareata Sandra Crețu (sotia sa), David Farstein și Frank Peterson în anul 1990. 

Sandra Cretu a fost vocalista a numeroase din cântecele grupului Enigma.

Soții Michael și Sandra Cretu au lucrat împreună și într-un alt proiect muzical, omonim numelui Sandrei, sub denumirea de Sandra (proiect muzical). Enigma a produs 6 albume de studio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Michael Cretu a studiat muzica clasică la Liceul Nr. 2 din București în anul 1965 și la Paris în anul 1968. Mai târziu a urmat Academia de Muzică din Frankfurt, Germania din anul 1975 pînă în 1978, obținând o diplomă universitară în muzică.

A produs melodii pentru Frank Farian, maestrul german care s-a aflat în spatele succesului din anii 1970 și 1980 al cunoscuților cântăreți Boney M și Milli Vanilli.

 

După ce s-a căsătorit cu Sandra în 1988, Crețu a avut o idee bazată pe sugestiile lui David Fairstein, pentru un proiect muzical „new age dance”, sub numele – sugerat de Fairstein- Enigma.

Împreună cu Frank Peterson și David Fairstein, el a creat primul lor single, o melodie inovativă intitulată Sadness, care a avut un succes neașteptat. Albumul MCMXC a.D., lansat în 1990, a avut un succes uriaș.

Se presupune că s-au vândut cam 20 de milioane de exemplare în toată lumea. Unul dintre scopurile proiectului Enigma era de a oferi muzică nemaiauzită până atunci, și care nu se mai producea nicăieri, ceea ce l-a obligat pe Crețu să caute mereu noi direcții muzicale și să nu se lase depășit de imitatori.

MCMXC a.D. a rămas pentru 282 de săptămâni în topurile Billboard, și a ieșit doar la doi ani după lansarea celui de-al doilea album Enigma, The Cross of Changes, în 1993.

Peterson avusese deja neînțelegeri cu Crețu și a părăsit proiectul în 1991. Enigma folosise până atunci cânturi gregoriene, dar Crețu a decis să se axeze pe cântece tribale pentru al doilea album. Așa a apărut Return to Innocence, care va deveni hit mondial.

 Ultimul său album, al șaselea din istoria proiectului Enigma, se numește „A Posteriori” si  fost lansat in septembrie 2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1962: S-a nascut Sandra Crețu, cântăreață germană,  fosta sotie a lui Mihai Cretu.

Sandra Crețu,  (născută Sandra Ann Lauer, la Saarbrücken, in  Germania),  este o cântareață  de muzică pop și eurodance.

Înaintea de a începe o carieră solo sub numele de Sandra, până în 1984, a fost vocalista trupei Arabesque.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandra a participat ca solistă la proiectul muzical Enigma, al fostului său soț Mihai (Michael) Crețu.

 

 

 

 

 

 

1983: A murit Alexandru Bădăuţă, prozator, memorialist şi eseist; se numără printre întemeietorii cinematografiei documentare româneşti şi ai Oficiului Naţional de Turism (a fost unul dintre cei 20 de membri ai Consiliului Superior al Turismului care funcţiona pe lângă ONT, creat în 1936); a organizat numeroase expoziţii româneşti în străinătate (n. 1901)

 

 

 

 

 

 

 

1994: Patronul Ion Stoica a anuntat inchiderea jocului “Caritas”, o megaescrocherie care a ruinat sute de mii de romani.

 Caritas a fost un joc de tip piramidal, care a funcționat în România între aprilie 1992 și august 1994.

A atras milioane de deponenți din toată țara, care au investit mai mult de 1.000 de miliarde de lei vechi, înainte de a da faliment în 14 august 1994.

La data declarării falimentului avea datorii de 450 milioane de dolari americani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fondatorul și proprietarul afacerii, Ioan Stoica, a fost condamnat în anul 1995 de către Tribunalul din Cluj la un total de 7 ani de închisoare, pentru fraudă, dar a făcut apel și i s-a redus termenul de pedeapsă la numai doi ani.

Nemulțumit și de această sentintă, el s-a adresat Curții Supreme de Justiție și sentința i-a fost micșorată la un an și jumătate de închisoare. A fost eliberat la data de 14 iunie 1996. 

Nu se cunoaște nici până acum care este motivul pentru care autoritățile au permis acest joc piramidal și către ce destinații s-au îndreptat banii depunătorilor.

Contabilitatea firmei era mai mult decât neglijentă, iar procesele între deponenți și compania Caritas continuă și astăzi.

 

 

 

 

 

1995: A murit tenorul Valentin Teodorian; (n. 4 iunie 1928).

S-a născut într-o familie de muzicieni – tatăl, Constantin Teodorian, membru fondator al Societății „Opera” și, timp de un sfert de veac, prim solist al Operei Române, mama, Eugenia Teodorian, distinsa membră a celebrei Societăți corale „Carmen”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valentin Teodorian a fost solist al Operei Române din București, unde a interpretat circa 40 de roluri. De asemenea, a apărut adesea în concerte vocal-simfonice și în recitaluri de lied.

A făcut parte din legendara „distribuție de aur”, alături de Magda Ianculescu, Nicolae Herlea, Nicolae Secăreanu și Constantin Gabor, în Bărbierul din Sevilla.

A scris monografiile Nicolae Lungu și Verdi Nemuritorul si a  participat la numeroase emisiuni radiofonice, ca vorbitor sau ca solist de operă. A realizat importante înregistrări pentru Radiodifuziune, pentru Televiziune și pentru Electrecord.

 

 

 

 

 

 

 

2000: A murit Ernö Gall, sociolog şi publicist maghiar din România. A  efectuat  cercetări privind rolul intelectualităţii si a fost membru corespondent al Academiei Române din 1974 (n. 1917). NOTĂ: http://www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro,  menţionează ca dată a morţii sale data de 17 mai 2000.

 

 

 

 

2001:  Regele Mihai s-a întors la Palatul Elisabeta, la aproape 55 de ani după ce a semnat abdicarea, sub ameninţarea armei, în biroul de lucru de atunci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2007: A decedat  jurnalista română, realizatoare  de emisiuni TV, Jeana Gheorghiu; (n. 1946).

 

 

 

 

 

 

 

A devenit foarte cunoscută  datorită reportajelor referitoare la  Revoluţie.

In anii ‘90, Jeana Gheorghiu era una dintre cele mai cunoscute moderatoare de televiziune din Romania, fiind foarte populare, in acei ani, emisiunile sale pentru tineri „Salut, prieteni” si „Gaudeamus”.

Totdata, in  primii ani de dupa Revolutie a realizat programul de divertisment de sambata „Ora 25. Tranzit TV”. Acolo a organizat si primul mare concurs cu premii din istoria televiziunii, cu masini drept recompense pentru castigatori.

 

 

 

2009: Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea lui Dominic de Habsburg, după ce reprezentanţii Muzeului Bran şi ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic, acesta funcţionând in continuare în regim privat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Înaintea retrocedării, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecțiilor aparținând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală.

Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecția personală. Redeschiderea oficială muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009

 

 

 

 

 

 

 

2011: A decedat la Bucuresti, prozatorul, publicistul si eseistul roman Mircea Horia Simionescu; (n. 23 ianuarie 1928, Targoviste) .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost caracterizat de critica literară drept un precursor al postmodernismului literar românesc.

 

 

 

 

 

 

 2014: A decedat  istoricul şi profesorul american de origine română Radu Florescu, autor a numeroase articole şi cărţi despre România (printre acestea, şi bestsellerul „În căutarea lui Dracula”, publicat în 1972, scris împreună cu Raymond McNally, bestseller care a făcut din Dracula un adevărat brand în Statele Unite).

A obținut diplomele de licență și master de la Christ Church, Universitatea Oxford în Marea Britanie, înainte de a se muta în Statele Unite ale Americii, unde și-a completat studiile prin obținerea unui doctorat la Universitatea Indiana.

A deținut poziția de profesor emerit de istorie la Boston College si a fost, de asemenea, directorul Centrului de Studii Est Europene (East European Research Center) al regiunii de nord-est a Statelor Unite ale Americii, cunoscută sub numele de Noua Anglie (New England).

Radu Florescu se numără printre primii care au pus bazele industriei publicităţii româneşti, la începutul anilor 90 ai secolului XX.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intre cele mai cunoscute lucrari pe care le-a publicat se numara :

Lupta împotriva Rusiei în principatele române (The Struggle against Russia in the Romanian Principalities);
Dracula, Prințul cu multe fețe; viața și timpurile sale (Dracula – Prince of Many Faces; His Life and His Times), împreună cu Raymond T. McNally;
În căutarea lui Dracula – O istorie adevărată a lui Dracula și legendele cu vampiri (In Search of Dracula: A True History of Dracula and Vampire Legends), împreună cu Raymond T. McNally.

A fost  consul onorific al ţării noastre pentru regiunea New England din SUA, între anii 1996 şi 2004; (n. 23 octombrie 1925).

 

 

 

 

 

 

 

Cititi si:

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/05/18/o-istorie-a-zilei-de-18-mai-video-3/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Istoria md;

  3. Wikipedia org.

  4. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  5. mediafax.ro;

  6. worldwideromania.com;

  7. Enciclopedia Romaniei.ro

  8.  rador.ro/calendarul- evenimentelor

Publicitate

18/05/2016 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: