CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

S-a aprins Sfânta Lumină la mormântul Mântuitorului de la Ierusalim. HRISTOS A ÎNVIAT !


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Sambata Mare, la Ierusalim are loc una dintre cele mai importante slujbe ale crestinatatii, aprinderea Sfintei Lumini in mormantul Mantuitorului Iisus Hristos.

Se stie ca, de-a lungul secolelor, Sfanta Lumina nu se aprinde decat numai la ortodocsi, ca o dovada incontestabila ca numai ei pastreaza dreapta credinta apostolica.

Este cea mai puternica dovada care marturiseste ca Ortodoxia este credinta cea adevarata.

Potrivit traditiei, Patriarhul intra in Sfantul Mormant, unde apar stropi de lumina alba-albastruie, pe care ii aduna cu mana si ii aseaza in potir. Apoi, ia doua manunchiuri  de lumanari pe care le aprinde si rosteste cuvintele „Veniti de primiti Lumina!” 

Este un ritual care are loc de aproape 2.000 de ani. Si anul acesta, credinciosii prezenti in numar mare la ceremonie, s-au straduit fiecare sa ia lumina de la Patriarhul Ierusalimului.
 

Sfanta Lumina este considerata un miracol al Ortodoxiei, care se intampla in fiecare an de Pasti la Ierusalim, cand, in timpul Vecerniei Mari din Sambata Mare, intre orele 12,30 si 14,30  deasupra Sfantului Mormant se aprinde un foc ce se pogoara din cer, manifestandu-se diferit in fiecare an si care in primele minute nu frige.

Lumina este adusa credinciosilor de Patriarhul Ierusalimului. De obicei, minunea se intampla imediat dupa ce termina de spus rugaciunile.

Miile de credinciosi stau cu felinare  speciale in maini sa duca acasa, in tara lor, Sfanta lumina.

Cei mai multi insa, tin in maini cate un manunchi de 33 de lumanari albe, legate intre ele, pe care este imprimata icoana Invierii Domnului, ca sa le aprinda la vreme.

Acest manunchi simbolizeaza numarul anilor pe care i-a trait Mantuitorul pe pamant.

Se face o tacere mormantala ! Fiecare se roaga, fiecare asteapta cu emotie Lumina divina, fiecare sta concentrat in sine insusi, cuprins de fiorul tainic al minunii.

 

 

 

 

 

            Sfanta Lumina

                               

 

 

 

  Sfantul Mormant este inspectat inca din Vinerea Mare, imediat dupa Prohod. Cei care fac aceasta verificare – pentru a nu exista nicio banuiala de inscenare – sunt politisti civili care nu sunt crestini.

De obicei, acestia sunt trei: un arab, un turc si un reprezentant al Statului Israel.

Rolul lor este de a cerceta incaperea Sfantului Mormant pentru a nu exista vreo sursa de foc.

De asemenea, ii controleaza corporal pe cei care vor patrunde acolo in momentul ceremoniei religioase.

Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, usa se sigileaza, iar la intrare raman doar gardienii.

Dupa desfasurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, imbracat doar cu un stihar alb, cu epitrahil si brau, se indreapta spre Sfantul Mormant.

La intrare, Patriarhul este controlat de politisti in prezenta unor martori  care apartin tuturor confesiunilor – romano-catolici, ortodocsi, armeni.

Două evenimente neliturgice preced celebrarea ritului Luminii Sfinte. Primul, controlarea  Sfântului Mormânt care are ca scop îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul lui.

Comtrolul  implică trei inspecţii separate, care încep la ora  10:00 şi este condusă de un paznic musulman stabilit pentru Sfântul Mormânt, în prezenţa clericilor armeni, copţi şi iacobiţi.

Cel de-al doilea eveniment neliturgic, sigilarea uşii Sfântului Mormânt, se petrece la ora 11:00.

Garda musulmană pune o bandă albă printre cele două mânere ale uşii, sigilând-o cu ceară.

Patriarhul desigileaza intrarea in Mormant si patrunde in prima incapere, in  Capela Ingerului , insotit – conform traditiei – numai de un arab de religie islamica.

În interior, Preafericirea Sa îngenuncheaza înaintea dalei de marmură ce acoperă mormântul şi se roaga pentru pogorârea Sfintei Lumini.

Dupa 15-20 de minute de fierbinte rugaciune, toata lumea din biserica observa o lumina puternica, ca o scanteie luminoasa de fulger, coborand in zigzag prin cupola mare a Bisericii, in multime se aud glasuri de emotie in toate limbile.

Scanteia dumnezeiasca coboara deasupra Capelei Sfantului Mormant, ca un glob de lumina ce se fragmenteaza in mici bucati.

Apoi patrunde  inauntru ca o subtire raza de foc, coboara pe lespedea Mormantului si aprinde vata presarata deasupra.

  In aceasta clipa Sfanta Lumina a venit! Minunea s-a savarsit!

Patriarhul aduna cu mainile vata aprinsa de o flacara galben-verzuie, care timp de cateva minute nu frige.

Apoi, pune vata aprinsa in doua cupe de aur cu gauri si iese in Capela Ingerului.

Aici aprinde doua buchete mari de cate 33 de lumanari, in prezenta musulmanului, iar cupele aprinse le da, pe doua ferestre mici, afara, la cei doi diaconi ortodocsi.

Acestia duc o cupa la Sfantul Altar, iar a doua la biserica Sfintilor Imparati Constantin si Elena de la Patriarhie.

Apoi patriarhul iese in fata Sfantului Mormant cu cele doua faclii aprinse si striga de trei ori: „Veniti de luati lumina!”

Minunea continua, in clipa cand patriarhul iese din Sfantul Mormant, se aprind singure cele sase candele ale ortodocsilor de deasupra, o parte de lumanari din sfesnice si candelele din Altarul Bisericii Mari, sub privirile uimite ale tuturor.

Apoi, doi diaconi iau pe patriarh si il duc in Sfantul Altar, in cel mult trei minute, toti credinciosii adunati aprind felinarele si buchetele de cate 33 de lumanari.

Biserica este parca o flacara vie. Multi se ating de flacara cu fata, cu mainile, cu hainele, pentru binecuvantare, fara a se arde.

Abia dupa cateva minute flacara arde in mod normal.

Tot acum iau Sfanta Lumina de la Patriarh, romano-catolicii, armenii si coptii si o duc in altarele lor, unde o pastreaza tot anul.

La urma, patriarhul tine o scurta predica de multumita Mantuitorului si de intarire a credintei ortodoxe.

La orele 3 dupa amiaza Vecernia si procesiunea Sfintei Lumini iau sfarsit. 

Timp de doua ore se scurg zeci de mii de pelerini prin fata Sfantului Mormant, cu Sfanta Lumina in mâini.

 Sfânta Lumină de la Ierusalim este cea mai clară dovadă a dreptei credinţe, cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă.

Patriarhatul ortodox din Ierusalim nu are un typikon scris referitor la rânduiala săvârşită pentru coborârea Luminii Sfinte.

Patriarhii care au săvârşit acest ritual, au lăsat puţine mărturii cu privire la înălţătorul moment, insa rugăciunea specială pentru primirea Sfintei Lumini, există într-o formă tipărită.

Aceasta este citită de către patriarh cât timp stă în Sfântul Mormânt. Originea rugăciunii nu este cunoscută.

Restul slujbei este săvârşit întocmai cu tradiţiile transmise de la un întâistătător la altul, pe cale orală, sau prin însemnări liturgice disparate.
 

Anul acesta Lumina Sfanta de la Ierusalim s-a aprins, sambata,  dupa trei minute de la intrarea in Mormantul Sfant a Patriarhului Teofil al Treilea.

În jurul orei  14:29 Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a ieșit din Sfântul Mormânt și a dat Lumina Sfântă tuturor celor prezenţi.

Ea a ajuns si in tara noastra  pe calea aerului, putin dupa ora 19:00, fiind adusa la Bucuresti cu un avion inchiriat special  de o delegatie a Patriarhiei.

Din Capitala au  plecat alte avioane de mici dimensiuni, care au dus  Lumina pentru credinciosii ortodocsi din Transilvania, Banat, Moldova si Bucovina.

Lumina Sfanta a fost oferita la slujba de Inviere (orele 24.00) de Patriarhul Daniel clerului si credinciosilor prezenti la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

 

http://www.crestinortodox.ro/paste/sfintele-pasti/sfanta-lumina-la-ierusalim-88534.html

01/05/2016 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. De ce se informeaza eronat. Fenomenul autoaprinderii vatei are loc de vreo 20 ani.Este un truc ordinar.

  Apreciază

  Comentariu de Dan Vasile | 01/05/2016 | Răspunde

  • Poate veniti si cu argumente credibile, daca tot faceti afirmatia grava ca „este un truc ordinar”. Altfel, ce spui d-ta acum este doar o parere fara nici un fundament.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 01/05/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: