CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Războiul hibrid dus de Rusia împotriva românilor


 

 

Războiul hibrid al Rusiei, de unde vine și cum a ajuns în Republica Moldova

 

Toate lucrurile care se întâmplă în jurul Rusiei și a intervenției ei militare în Ucraina începută cu un an în urmă arată că un război de proporții ce ar antrena marile puteri ale lumii este din ce în ce mai probabil.

 

 

 

 

 

 

 

A treia înscăunare a lui Putin pe tronul de țar al unui stat compus dintr-o elită oligarhică super-bogată, autocratică și atotputernică de factură kaghebistă și un popor sărac, extrem de îndoctrinat și spălat pe creier timp de un secol a avut în vedere anume acest deznodământ: războiul.

Să faci ca un popor sărac să servească fără preget unei elite corupte și bogate este nevoie de o politică cu totul specială.

Altfel, poporul sărăcit ar fi trebuit să se răscoale împotriva elitelor hoațe, care nu fac altceva decât să sugă sângele din popor.

În realitate, însă, datorită politicilor speciale, poporul este adus la condiția să aclameze căpetenia elitelor, să fie gata să se jertfească în numele marilor hoți.

Asemenea comportament nu este o noutate.

În secolul XX el a fost rodat de troica Lenin-Hitler-Stalin. Aceștea au convertit apa vie a patriotismului sănătos în substanța toxică a exclusivismului pe care au transformat-o în armă de ucidere.

Exclusivismul de clasă, cel național ori de rasă, ridicat la nivel de politică de stat, a devenit în mâna celor trei tirani o puternică armă de ucidere în masă.

Pusă în vărful lancei internaționalismului proletar, arma lui Lenin-Stalin s-a numit național-bolșevismul. Arma lui Hitler s-a numit național-socialismul.

Lenin și Stalin vroiau să impună printro revoluție mondială o dictatură universală a proletariatului în care celelalte clase nedrepte, în vizuinea lor, trebuiau să fie lichidate și date dispariției; Hitler, vroia ca națiunile cu caracter nordic și sânge nealterat, de rasă, numită de el rasa ariană, a cărei chintesență era atribuită națiunii germane, să preea primatul evoluției rasei umane, iar rasele și națiunile inferioare, alterate, trebuind și ele să fie lichidate și la fel date dispariției.

Haina cu care a fost învelit național-bolșevismul s-a numit ideologia marxism-leninismului comunist; cea a național-socialismului s-a numit ideologia nazismului hitlerist.

Istoria a vrut ca în anii 1930 ai secolului trecut, cele două ideologii, ajunse să cârmuiască două mari imperii – cel Rus Sovietic și cel German Nazist – mai întâi să colaborese, aprinzând din această atingere focul celui de-al Doilea Război Mondial; iar apoi să se confrunte, mistuind în acest foc zeci de milioane de vieți omenești și coborând omenirea cu zeci de trepte în evoluția sa.

Pentru că restul lumii a considerat nazismul mai periculos decât comunismul, Imepriul Rus Sovietic a fost ajutat să învingă.

Nazismul a fost condamnat în forul unui Tribunal Internațional și interzis ca practică și ideologie criminale.

Comunismul, trecut în tabăra învingătorilor, nu numai că nu a fost condamnat, el a fost lăsat să se extindă pe zone mari în Europa, Asia, Africa și ambele Americi, acoperind țări și popoare.

Pentru zeci de ani înainte Rusia Sovietică a obținut posibilitatea unei expansiuni a preceptelor ei ideologice la scară mondială.

Nu se știe ce catastrofe ar mai fi generat acest imperiu, numit de unul dintre președinții americani, al răului și minciunii, dacă goana către o înarmare dominantă nu l-ar fi sufocat de moarte.

Experți ai fenomenelor, care animă astăzi lumea, vorbesc despre o practică nouă pusă în aplicare de Rusia în tentativele ei de a supune Ucraina. Ei folosesc termenul de război hibrid sau război ne-liniar, folosit de Rusia în anexarea Crimeii și plămădirea unei Novorosii prin ruperea în folosul său al Sud-Estului Ucrainei.

Dar experții zilelor noastre uită că acest soi de război a fost caracteristic pentru întreaga perioadă de existență a Uniunii Sovietice.

Ruperea Basarabiei de la România în 1940, pe pretext de uz internațional, că este populată în proporție de 80% de ucraineni nu este oare război hibrid când starea demografică a acestei părți a României era tocmai inversă?

Dar cea mai mistificată componentă a războiului hibrid al Uniunii Sovietice a avut drept acoperire sfânta luptă pentru pace.

În spatele acestei lozinci, Rusia Sovietică a invadat în 1956 Ungaria, în 1968 Cehoslovacia, în 1979 Afganistanul, a instalat rachete nucleare în Cuba în 1960, era pregătită să atace România în 1968 și Polonia în 1981.

În numele luptei pentru pace Uniunea Sovietică a creat una dintre cele mai temute rețele ale terorismului internațional, a finanțat partide comuniste și mișcări extremiste, a subminat economii naționale, societăți occidentale și a organizat lovituri de stat în multe țări ale lumii a treia.

Lumea știa deja: cu cât mai vehementă era campania sovietică pentru pace, cu atât era de aşteptat un război mai dur, o intervenție, ori o lovitură de stat a Uniunii Sovietice în careva țară ori continent.

Așa cum Rusia a fost declarată incompatibilă cu democrația liberală de tip occidental, considerată decadentă, Putin a ales să o guverneze în stilul celor două mari tiranii ale secolului trecut.

Chiar de la începutul celui de-al treilea mandat de președinte, el a creat pentru sine o simbioză dintre ideologia sovietică și cea nazistă, care după un an de război în Ucraina a fost numită național-rașism (rașism – de la denumirea Rusiei în limba englesă – Russia).

Asta însemna că Rusia trebuie să fie acceptată fără cârtire ca o mare putere a lumii, ei să i se rezerveze un pol aparte, situat vis-a-vis de cel al Statelor Unite, să i se recunoască zonele de influență și control, declarate de ea – legitime – cel puțin tot așa cum ele au fost recunoscute pentru Uniunea Sovietică în urma conferinței de la Ialta din februarie 1945.

Așa cum ideologia comunistă a fost înmormântată în coșciugul ei sovietic, sutanele negre ale kaghebe-ului venite la putere în persoana lui Putin, au pus la baza noii Rusii o ideologie construită pe miturile victoriei Uniunii Sovietice în așa zisul Mare Război pentru Apărarea Patriei, 1941-1945.

Definiția de cel de -al Doilea Război Mondial dintre anii 1939-1945, a fost respinsă categoric de tehnologii de la Kremlin, pentru a evita complicitatea criminală a sovieticilor cu naziștii la declanșarea lui.

În această parte a lucrurilor, Putin se pliază perfect pe postulatele naziste ale poporului rus biruitor, atotputernic și invincibil, „popor de stăpâni” prin dreptul forței peste țări și popoare care nu contează.

Ca și Hitler, Putin dorește nu doar restabilirea unui imperiu în granițe similare cu cele stăpânite de țari ori de secretari generali, în secolele din urmă.

El, ca și Hitler, vrea ca parte din etnicii ruși aflați în afara frontierelor actuale ale Rusiei să fie cuprinși în limitele teritoriale ale noului său imperiu. Nu contează cum să fie cuprinși.

 

 

 

Harta planului maximal de anexari rusesti in Ucraina

 

 

Acest proces de expansiune este în plină derulare în pofida regulilor de conviețuire dintre state prestabilite internațional:

 

– Osetia de Sud și Abhazia sunt teritorii luate de la Georgia în 2008.

– Peninsula Crimeea, teritoriu smuls de la Ucraina în 2014.

– Încercarea compunerii unei Novorosii din contul Ucrainei, în 2015.

– Transnistria, teritoriu separat de la Republica Moldova în 1992 și controlat în totalitate de Federația Rusă până în prezent.

 

Toate aceste teritorii au fost anexate prin acțiuni denumite acum drept război hibrid: o învălmășeală de acțiuni subversive de natură teroristă cu implicarea indirectă a forțelor militare și însoțite de fumigene propagandistice de dezinformare și destabilizare.

 

 

Foto: „Omuleți verzi”rusi in Ucraina

 

În contextul războiului purtat în Ucraina, mulți au crezut că Republica Moldova va fi slăbită din chingile Rusiei.

Evenimentele arată că așa ceva nu are cum să se întâmple atâta timp cât Putin mai stă la Kremlin.

Astăzi Republica Moldova este ținta mai multor forme hibride de atac din partea structurilor Federației Ruse.

Cel mai important este atacul ce vizează teritoriul de sud, dat în 1994 minorității găgăuze, forțând legislația internațională, ca să își dezvolte limba și cultura.

Kremlinul a preluat inițiativa strategică și folosește autonomia ca parte a războiului hibrid în această regiune din sud-estul Europei. Emisarii Moscovei vin la Comrat ca întro provincie a Rusiei și nu se sfiesc să bată în Republica Moldova ca într-un burduf de oaie.

Așa cum elementul central al atacului hibrid rusesc este o coloană a cincea puternic amorsată financiar, ideologic și politic, rolul „omuleților verzi”, până la întroducerea tancurilor în susținerea unei planificate „republici populare găgăuze”, îl are partidul lui Dodon, amazoana lui comunistă Irina Vlah, și alte lepădături, lăsate de autoritățile de la Chișinău să își facă de cap, tot așa cum au fost lăsați la timpul lor Smirnov, Maracuță, Caraman și Andreeva să-și facă de cap la Tiraspol.

Destabilizarea monetar-financiară a Republicii Moldova prin sistemul ei bancar, preluat și controlat de Federația Rusă este, la fel, un procedeu extrem de eficient în calitate de măsură hibrid de risipire a încrederii populației în vectorul european de dezvoltare.

Treaba coloanei a cincea în acest caz concret a făcut-o Guvernul Republicii Moldova în persoană, pe de o parte și Banca Națională, pe de altă parte.

Degringolada leului, explozia prețurilor, adâncirea și extinderea sărăciei, cultivarea stărilor de disperare și neîncredere în ziua de mâine, stimularea exodului tinerilor și a forței calificate de muncă – toate sunt acțiuni coordonate ale unui război hibrid extrem de periculos care se poartă împotriva Republicii Moldova.

Sunt fapte și evenimente îngrozitoare deslușite cu ochiul liber, văzute dinăuntru, semnalate din exteriorul Republicii Moldova.

Nu văd acest pericol numai proprietarii de partide încăpute în Parlament care au ratat, invocând motive ridicole, formarea unei majorități de guvernare pro-europene.

Bătaia lor pentru ministere, posturi și primării este atât de nelalocul ei, atât de josnică și iresponsabilă încât așa numita activitate se încadrează perfect în măsurile hibride ale lui Putin de contracarare a drumului european al Republicii Moldova.

Desigur, alături de cel al Guvernului minoritar, care ori nu vede, ori nu vrea să vadă acest real pericol al unei noi și iminente eșuări istorice.

 

 

 

Veaceslav Balacci: RĂZBOIUL HIBRID AL RUSIEI ÎMPOTRIVA R. MOLDOVA

 

 

 

 

 

Simţind că pierde pentru totdeauna influenţa în regiune, armata rusă a atacat în disperare Ucraina, Moscova intrând în război direct cu Kievul.

În Moldova, aflată în acelaşi pachet regional cu Ucraina, agresiunea rusă a îmbrăcat (uni)forma unui război hibrid, unul mai inteligent decât cel militar, dar cu efecte la fel de dezastruoase.

Paralel cu întreţinerea financiară şi logistică a aşa-numitor mişcări civice şi politice de opoziţie, de facto nişte instrumente ale serviciilor speciale ruseşti, având sarcina să destabilizeze situaţia în spatele frontului ucrainean, din 2013 Moscova atacă sistemul bancar moldovenesc.

Prin aceste atacuri în serie la sistemul financiar-bancar şi securitatea economică a Moldovei, ruşii urmăresc, printr-un efect în lanţ, prăbuşirea şi schimbarea vectorului extern al puterii de la Chişinău.

Pe segmentul bancar, Rusia a operat atacuri în două direcţii,Banca Socială, Unibank şi Banca de Economii, astfel încât ultima să ajungă pe mâna VneşEkonomBank de la Moscova şi respectiv MoldovaAgroIndBank şi MoldIndConBank.

 

 

 

 

Foto: Vlad Filat, fost prim ministru al R.Moldova

 

 

 

În ambele direcţii operaţiunea a fost derulată cu succes până în 2015, ruşii exploatând perfect lăcomia lui Vlad Filat, liderul PLDM şi luptele interne din coaliţia de guvernare.

Sub acoperirea lui Filat, cu mintea întunecată de interesul „otkaturilor” primite, în cazul primelor trei bănci operaţiunea a fost dusă la bun sfârşit.

Băncile au fost acaparate, falimentate, respectiv golită rezerva BNM de peste un miliard de dolari.

În consecinţă, a fost destabilizat cursul leului şi prin efect în lanţ clătinată situaţia socio-economică de la Chişinău, aducând Moldova în prag de faliment bugetar.

Lovitura pe cea de a doua direcţie a fost operată de pionul serviciilor speciale ruseşti, Veaceslav Platon, supranumit şi raiderul nr.1 al CSI şi a fost gândită să vină imediat după prăbuşirea BEM, fiind fatală Republicii Moldova.

 

 

 

Foto: Veaceslav Platon

Platon a reuşit să acapareze prin interpuşi controlul total asupra MoldIndConBank şi să o aducă deja într-o stare de faliment (!!!), dar şi controlul asupra 42% (!!!) din acţiunile MoldovaAgroIndBank, în prezent cea mai mare ca pondere bancă de pe piaţa financiar-bancară!

10% din acţiunile de la MAIB sunt litigioase. Acţiunile formează obiectul unor litigii aflate pe rol în instanţele de judecată.

MAIB_MICBÎn cazul celorlalte 32% din acţiuni (vezi imaginea), acestea au ajuns la sfârşitul anului 2015, în pachete mai mici de 1% fiecare (fără aprobarea BNM), pe mâna unor interpuşi ai lui Platon, care acţionează concertat.

În unele cazuri acţiunile sunt înregistrate pe numele unor boschetari (exact după precedentul cu boschetarii din Ucraina, folosiţi în atacul la BEM)!

BNM a identificat şi reuşit să blocheze la începutul anului 2016 acţiunile concertate, retrăgând confirmările pentru calitatea de membri ai consiliului băncii exponenţilor grupului contolat de Platon.

Reacţia promptă a BNM, care după arestarea lui Filat nu a mai fost pasivă, ca în cazul atacului la BEM, l-a surprins, dar şi înfuriat pe Platon!

După mai multe ameninţări lansate de Platon pe diverse căi în adresa conducerii BNM, intervine atacul cu grenadă la locuinţa deja fostului guvernator Dorin Drăguţanu.

Instituţiile de drept au reuşit recent să-l reţină şi să obţină mandat de arest pe numele executantului acelui atac, Iurii Anghelcev, alias Slon.

Acesta nu are nicio tangenţă cu sistemul bancar moldovenesc sau personal cu Drăguţanu, fiind limpede că a comis acel atac la comandă.

De la cine a primit comanda urmează să stabilească ancheta, dar cine este cel căruia i-a convenit atacul este deja clar, raiderulVeaceslav Platon.

Şi nu doar de reacţia BNM în cazul MAIB a fost  deranjat raiderul. Scenariul gândit de el pentru MoldIndConBank este unul identic cu cel aplicat anterior în cazul BEM.

După falimentarea intenţionată a băncii, se intenţionează lichidarea ei printr-un nou împrumut de la BNM, garantat de Guvern, exact după precedentul Băncii de Economii !

Banii din rezerva BNM, care se intenţionează să acopere găurile de la MICB, urmează să fie furaţi de interpuşii lui Platon, exact aşa cum s-a întâmplat la BEM !

BNM a respins această doleanţă a lui Platon şi insistă pe preluarea MICB de o altă bancă, prin procedura „bridge-bank”, bancă-punte.

În această situaţie Platon nu mai pupă niciun cent din banii din rezerva BNM pe care a pus ochii şi care îl fac să saliveze din greu şi pe el, şi pe cei din serviciile speciale ruseşti.

S-au prăbuşit şi speranţele lui Platon legate de schimbarea guvernatorului BNM.

Sergiu Cioclea, noul guvernator la BNM a luat aceiaşi atitudine vis-a-vis de situaţia de la MAIB şi cea de la MICB, admiţând exclusiv procedura „bridge-bank” pentru MoldIndConBank.

Să nu credeţi însă că Platon s-a liniştit după constatarea prăbuşirii planului A.

Deoarece aplicarea procedurii „bridge-bank” pentru MICB va implica adoptarea unei legi în Parlament, planul B al lui Platon vizează torpilarea majorităţii necesare pentru adoptarea acestei legi.

Exact după precedentul tentativei de corupere a deputaţilor din 2014!

Dat fiind faptul ca  Vitalie Burlacu, alias Vitas, este fugit din ţară, Platon a apelat de data aceasta la vestitul fost deputat Simion Furdui.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sarcina primită de Furdui de la Platon este identică celei primite de Vitas în 2014, să cumpere deputaţi din majoritatea parlamentară, care să voteze contra procedurii „bridge-bank”, respectiv să forţeze BNM să scoată din rezervă bani pentru MoldIndConBankul lui Platon.

Furdui a fost deja cu colindatul la mai mulţi dintre foştii colegi desprinşi din fracţiunea PLDM, dar şi din cea social-democrată, foşti membri ai fracţiunii PCRM.

Furdui le-a ofertat sume cu multe zerouri, promise de Platon!

Cunoscând slăbiciunile deputaţilor moldoveni pentru bani, mai ales pentru bani mari, am mari dubii că aceştia vor rezista ispitelor…

Nu ştiu dacă instituţiile de drept sunt la fel de vigilente ca BNM în cazul atacului operat de Platon la MAIB şi MICB, dar călcatul pe aceiaşi greblă după atacul la UB, BS şi BEM nu mai poate avea nicio scuză! Un nou jaf al rezervei BNM ar fi FATAL!

Şi nu doar pentru securitatea economică şi sistemul financiar-bancar moldovenesc!

După dezumflarea protestelor întreţinute de Moscova la Chişinău, ar putea fi o ultimă bătălie în războiul hibrid pe care-l desfăşoară agentura rusă în Moldova.

Miza este una enormă.

Nu e doar Platon vs BNM. E Platon vs Moldova! E Rusia vs Moldova şi Ucraina! E Rusia vs UE!

 

 

Silviu Tănase: Rusia și războiul hibrid împotriva românilor

 

 

 

Vulnerabilitatea autorităților, vizibilă, după scandalul „miliardului”, dar și campania electorală prezidențială, care urmează, vor activa toate forțele Rusiei în R. Moldova. 

Obiectivele sunt aceleași, stoparea recuperării identității românilor de aici (prin negarea limbii române, a războiului ruso-moldovenesc din 1992 etc.), pentru a face imposibilă orice reintegrare cu românii de peste Prut, sau, în cel mai rău caz, oprirea avansului spre structurile euroatlantice.

Grupările locale din Moldova, fiind prea ocupate în lupta până la moarte pentru putere, nu observă cum rândurile „combatanților” sunt ocupate de inși cu o altă agendă.

Interesele rusești în R. Moldova acționează prin toate căile posibile, se formează medii prorusești pe față, gen NTV-Dodon-Roșca-Tkaciuk, Sputnik sau presa scrisă rusofonă, iar mai nou, este aruncată în luptă o garnitură nouă de antiromâni.

Această nouă „generație” de jurnaliști, experți, politicieni, bloggeri nu mai au imaginea proastă a grupării Roșca-Tkaciuk, ei vorbesc frumos „moldovenește”, spun că vor integrarea europeană, dar urmăresc aceeași agendă, ca și NKVD-iștii de după război sau ohrana țaristă.
Această tactică rusească de discreditare a tuturor care au o viziune națională sănătoasă, care nu doresc să trăiască în sfera de influență a FSB-ului moscovit, adică a MGB-ului transnistrean, sunt atacați din toate părțile, iar grupările locale, fiind absorbite de lupta interioară, nu realizează cum energiile lor sunt folosite pentru aplicarea altei agende.

 

Cal Troian

 

Un actor important în bătălia pentru puterea din Chișinău este gruparea criminală din regiunea transnistreană.

Foști kgb-iști și milițieni sovietici, deveniți milionari prin jefuirea bunurilor ce aparțin, de facto, R. Moldova, sunt în cea mai vulnerabilă poziție de la „nașterea” acestui regim separatist.

O guvernare europeană la Chișinău și la Kiev ar însemna colapsul economic și politic al „sheriff”-ilor, care dimineața sperie Moscova cu fasciștii români care vor să-i ocupe, iar spre seară, se relaxează în Mall-urile din România.

Această duplicitate este una standard pentru așa-numita lume rusă, care pretinde că europenii sunt decadenți, dar, când au concediu merg anume acolo să-și petreacă timpul liber.

Am vrea ca fanii Moscovei din Chișinău, precum Usatâi, Dodon sau Voronin să meargă să-și petreacă concediile în Donbas sau în Crimeea.

E ușor să critici Uniunea Europeană cât timp ai proprietăți acolo și indiferent de cine ar câștiga puterea aici, ai unde să „fugi”, în caz de zile negre.

Același lucru este valabil și pentru unii diplomați europeni din R. Moldova care, vrând-nevrând, fac jocurile Moscovei. Lor le este foarte simplu să accepte cedările Moscovei, pentru că, la finalul mandatului, ei vor merge acasă, în UE, în timp ce RM va rămâne cu tancurile rusești, la 30 km de Capitală.

Este un mare semn de întrebare, ce voce are România în cadrul UE, dacă diplomații europeni din R. Moldova sunt românofobi și nici măcar nu se obosesc să camufleze asta.

După conflictul ucrainean, poziția Uniunii Europene față de Rusia n-a fost una consolidată, țările de la frontiera rusă (statele Baltice, Polonia, România) au cerut o poziție mai dură, în timp ce Germania revine la practicile vechi, de a împărți lumea în sfere de influență alături de „marea Rusie”.

În acest vârtej al dezbaterilor, Chișinăul rămâne un teren de luptă între interesele naturale ale populației europene, românești din R. Moldova și viziunea axei Moscova-Berlin, despre cum ar trebui să fie frontiera Europei.

Problema rămâne una mai veche, dacă rușii sau europenii știu ce vor de la această regiune, elitele noastre rămân mioape la evenimentele ce au loc și cedează fără luptă.

 

Parteneri sau ocupanți ?

 

Deși au trecut doar două săptămâni de la comemorarea războiului ruso-moldovenesc de pe Nistru, autoritățile guvernamentale se prefac că nu știu pe ce lume trăiesc și declară că Moscova este „partenerul” R. Moldova.

„Trebuie să-i determinăm pe partenerii noştri de la Moscova să înţeleagă că drumul Republicii Moldova este ca o stradă cu două sensuri. Ei trebuie să înţeleagă aspiraţiile ţării noastre, privind integrarea europeană”, a declarat miercuri, Andrei Galbur, ministru de Externe şi al Integrării Europene.

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a continuat în același stil: „Noi ne-am purtat destoinic cu Rusia şi sper că ne vor răspunde la fel. Este prioritar să restabilim toate relaţiile comerciale cu Rusia.

În timpul apropiat voi pleca la Moscova, unde voi discuta cu omologul meu rus toate aspectele ce ţin de relaţiile economice”.

Rămâne un mister învăluit în tradiția servilismului moldovenesc cum un stat care ocupă o parte din R. Moldova, care ne denigrează, cu nesimțire, prin TV-urile de stat și ne șantajează la orice pas, este „partener”.

Restabilirea unor relații normale cu F. Rusă este un obiectiv nobil, rămâne de văzut dacă ele vor fi reabilitate, pornind de la vasalitatea sovietică, în care eram „respublică” și ei capitală, sau de la respectarea de către Moscova a identității noastre românești, a drepturilor noastre internaționale asupra teritoriului R. Moldova și a angajamentelor luate de ruși privind retragerea armatei F. Ruse.

 

Șantajul rusesc – miopie sau rea intenție

 

Fiind în vizită la Bruxelles, în cadrul discuțiilor privind Acordul de Asociere, un capitol aparte, în discuțiile între autorități și partenerii europeni, a fost rezervat independenței energetice a R. Moldova. Subiectul gazelor rusești, de care suntem dependenți, a fost întotdeauna un motiv de a ceda în fața ultimatumurilor ruse.

R. Moldova este norocoasă că România are resurse de gaze pentru a acoperi integral consumul nostru. Mai mult decât atât, multe instituții financiare europene sunt gata să ofere granturi pentru conducta de gaze Ungheni-Chișinău, care ar opri, odată și pentru totdeauna, orice formă de șantaj a Kremlinului.

Guvernul Filip are o șansă mare să demonstreze populației că retorica privind pericolul rusesc este ceva mai mult decât o sperietoare electorală.

Fără acest gazoduct rămânem la mâna Kremlinului. În orice moment, sub amenințarea deconectării gazelor, guvernul de la Chișinău poate fi obligat să ia orice decizie. Independența unui stat nu se rezumă la declararea și votarea ei în Parlament, dar e un proces continuu de eliminare a tuturor căilor de intervenție.

Ce-o să facă guvernarea de la Chișinău dacă, la iarnă, moscoviții vor cere un preț triplu la gaze? Va renunța la el și va băga țara în colaps sau va accepta să falimenteze consumatorii?

Energia este motorul oricărei economii. Fără o independență energetică nu poate exista o independență economică. Guvernul nu trebuie să rateze această oportunitate de a se decupla de la șantajul rusesc.

Doar o R. Moldova, independentă economic și energetic de Moscova, va putea obține un minim respect de la Kremlin pentru a negocia o resetare a relațiilor.

 

 

 

Surse: Silviu Tănase / timpul.md ; Veaceslav Balacci /http:basarabialiterara.com.md// http://www.rgnpress.ro/

26/04/2016 - Posted by | PRESA ROMANEASCA | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: