CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Intr-un TOP 60 american al femeilor care au schimbat lumea au fost incluse ȘASE ROMÂNCE


 

 

 

 

 

ȘASE ROMÂNCE incluse de americani într-un TOP 60 al femeilor care au schimbat lumea 
  Un clasament privind puterea femeilor de a transforma lumea într-un loc mai bun, realizat de un site american, cuprinde și numele a șase românce. Printre cele 60 de doamne care, în urma acțiunilor lor politice, științifice,  culturale sau prin acte de eroism, au reușit să schimbe lumea, româncele  au fost incluse chiar printre prmele 20.Numele Smarandei Brăescu se află chiar pe locul doi în acest top al celor de la davidwolfe.com.Dacă prima poziție în acest clasament este deținută de Contesa Constance Georgine Markievicz, politiciană și sufragetă irlandeză din partea Sinn Féin, prima femeie aleasă în Camera Comunelor din Regatul Unit, pe locul doi regăsim numelei româncei.

 

 

Smaranda Brăescu

 

 

 

Este prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA).

Între anii 1924-1928 a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din București, secția de Artă Decorativă și Ceramică, iar la 5 iulie 1928 a executat primul salt cu parașuta, de la înălțimea de 600 de metri, scrie banatulazi.ro.

La 2 octombrie 1931 câștigă titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6000 de metri, depășind și recordul american de 5384 metri.

În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de Aur. 
Proprietară a două avioane, un biplan de tip Pevuez și un bimotor de tip Milles Hawk, cu cel de-al doilea, în 1932 a stabilit primul record de traversare a Mării Mediterane în 6 ore și 10 minute, străbătând distanța de 1100 km, între Roma și Tripoli.

În acealași an 1932, la 19 mai, devine campioană mondială la parașutism, în urma unui salt realizat cu o parașută de construcție românească, de la înălțimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute, acest record fiind depășit cu doar câțiva metri, abia peste 20 de ani. Recordul său a fost omologat de aeroclubul din Washington.

Recordul precedent, deținut de un american, fusese de 7233 de metri.A fost una din puținii instructori de parașutiști militari. A activat ca instructoare la Batalionul 1 de parașutiști de la Băneasa.În timpul războiului a fost activă ca pilot în celebra „Escadrilă Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit.

Semnatară, alături de alte 11 personalități, a unui memoriu prin care se condamna falsificarea alegerilor din noiembrie 1946, document înaintat Comisiei Aliate de Control, de fapt delegatului american, care l-a predat celui sovietic, a fost condamnată de comuniști la închisoare în contumacie.

Ascunsă de oameni de suflet, nu a mai fost găsită niciodată. O versiune acceptată în general este că a decedat pe data de 2 februarie 1948, la Cluj.

 

 

 

 

 

16-15-11-007_Smaranda_Braescu_in_costum_popular_Col_Dan_Antoniu__700

 

 

 

Romanian parachuting and aviation pioneer, former multiple world record holder. Her achievements earned her the nickname “Queen of the Heights”. In 1928, she became one of the first women in the world to obtain a parachuting license.

 

 

Ana Aslan 

 

 

 
În topul american, pe locul 7, o întâlnim pe Ana Aslan, medic român specialist în gerontologie, academician din 1974, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 – 1988).

A evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital.

Numeroase personalități internaționale au urmat tratament cu Gerovital: Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali.

Ana Aslan a inventat (în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producție industrială în 1980.Printre numeroase premii și titluri acordate de universități și institute de cercetare, în 1952 este recompensată cu Premiul internațional și medalia „Leon Bernard”, prestigioasă distincție acordată de Organizația Mondială a Sănătății, pentru contribuția adusă la dezvoltarea gerontologiei și geriatriei.

 

 

 

 

 

ana-aslan11__700

 

 

 

 

A Romanian biologist and physician who is considered to be a pioneer of gerontology and geriatrics. She discovered the anti-aging effects of procaine, based on the drugs Gerovital H3 and Aslavital, which she developed.

 

 

 

 

 

 

Eliza Leonida Zamfirescu

 

 

 

Pe locul 11 în top o întâlnim pe Eliza Leonida Zamfirescu, o ingineră și inventatoare din România, șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României.

A fost membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare, unanim recunoscută drept prima femeie inginer din lume.

După terminarea liceului, s-a înscris la Școala de Poduri și Șosele din București (Politehnica de astăzi), dar a fost respinsă din cauza prejudecăților vremii, care refuzau dreptul femeilor de a urma o astfel de facultate. Aceste prejudecăți nu au oprit-o însă din opțiunea de au urma o facultate de inginerie.

Astfel, în anul 1909, pleacă la Berlin și se înscrie la Academia Regală Tehnică din Berlin, devenind prima femeie studentă a acestei universități.

Deși i s-a oferit un post de inginer la firma BASF din Germania, Elisa s-a întors în țară, așa cum făceau cei mai mulți dintre tinerii români care studiau în străinătate.

A reușit, cu greu, să obțină un post de inginer la laboratorul Institutului Geologic din București.

 

 

 

 

 

The first woman engineer in the world. Zamfirescu led various field studies, including some that identified new resources of coal, shale, natural gas, chromium, bauxite and copper.

 

 

 

 

 

Nadia Comăneci

 

 

 

Pe locul 31 în top se află Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a reușit să obțină nota 10. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur.

Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame. 
La vârsta de 13 ani, primul succes major al lui Comăneci a fost câștigarea a trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia.

În același an, agenția de știri Associated Press a numit-o „Atleta Anului”.

 

 

 

 

 

Nadia_Comaneci_1977__700

 

A Romanian former gymnast, winner of three Olympic gold medals. She is the first female gymnast to be awarded a perfect score of 10 in an Olympic gymnastic event.

 

 

 

 

Sofia Ionescu-Ogrezeanu

 

 

 

O altă româncă inclusă în top, pe poziția 38, este Sofia Ionescu-Ogrezeanu. Supranumită „doamna neurochirurgiei românești”, Sofia Ionescu-Ogrezeanu a devenit prima femeie neurochirurg din lume după o operație făcută în al doilea război mondial, recunoscută ca premieră mondială de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg din 2005.

La 17 septembrie 2005 la Congresul Mondial de Neurochirurgie din Maroc (Marakesh) a fost atestat faptul că doamna doctor Sofia Ionescu este prima femeie neurochirurg din lume.

În anul V de facultate, în 1944, a făcut prima sa operație pe creier unui copil care fusese victima unui bombardament, intervenția sa fiind recunoscută ca premieră mondială de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg din 2005.

Reușita a îndemnat-o să facă o carieră în neurochirurgie.A făcut parte din prima echipă neurchirurgicală, considerată echipa de aur, alături de Prof. Dr. Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești și doctorii Constantin Arseni și Ionel Ionescu (care i-a devenit ulterior soț).A făcut echipă cu Constantin Arseni și Ion Ionescu, soțul ei, la Spitalul Nr. 9 din Capitală, unde a activat până în 1990.

A avut pacienți celebri, soțul Mariei-Tănase, soția lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, una dintre soțiile șeicului Zaed-Bin sultan al Nohaian din Abu-Dhabi, artiști, prinți, poeți.

 

 

 

 

 

 

Sofia was a Romanian neurosurgeon and considered one of the first female neurosurgeons in the world.

 

 

 

 

 

 

Sarmiza Bilcescu

 

 

 

Pe poziția imediat următoare, 39, o întâlnim pe Sarmiza Bilcescu, prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume cu un doctorat în drept.

S-a născut la București la data de 27 aprilie 1867, în familia lui Dumitru Bilcescu (din Bilcești-Mușcel), fost șef al Controlului Finanțelor în vremea domnitorului Barbu Știrbey. A obținut licența în științe juridice în 1887.

În 1890, în vremea când 71% dintre studentele din universitățile franceze proveneau din alte țări, Sarmiza Bilcescu a fost prima femeie din Europa care a obținut un doctorat în drept.

Teza sa s-a intitulat De la condition légale de la mère („Condiția juridică a mamei”).

În 1891, ca urmare a unei campanii derulate în favoarea sa de renumitul jurist român Constantin Dissescu, Sarmiza Bilcescu a fost admisă în Baroul Ilfov (care, la acea vreme, includea și Bucureștiul), și era prezidat de renumitul avocat și om politic Take Ionescu).

S-a numărat printre fondatoarele Societății Domnișoarelor Române care își propunea să lupte pentru creșterea gradului de educație în rândul femeilor.

 

 

 

 

 

sarmiza

 

 

 

 

Sarmiza was a Romanian lawyer in occupation. She was the first European woman ever to obtain a license and a PhD in Law from the University of Paris, and the first one in her country to practice law.

 

 

 

Surse:  davidwolfe.com;  activenews.ro/cultura

 

 

CITITI SI:

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2013/04/17/ilustrele-si-frumoasele-doamne-in-fata-carora-se-pleaca-smerite-fruntile-noastre/

 

Publicitate

24/04/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. […] via Intr-un TOP 60 american al femeilor care au schimbat lumea au fost incluse ȘASE ROMÂNCE — CER SI… […]

    Apreciază

    Pingback de Intr-un TOP 60 american al femeilor care au schimbat lumea au fost incluse ȘASE ROMÂNCE – Parasutistii | 12/01/2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: