CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

România a fost exclusă de la concursul Eurovision 2016


European Broadcasting Union (EBU) a publicat vineri, 22 aprilie, un comunicat prin care a anunţat că a retras dreptul TVR de a participa la concursul de muzică uşoară, ce urma să se desfăşoare la Stockholm, în luna mai.

Acest lucru atrage după sine exlcuderea României de la Eurovision.

Autoritățile de la București au fost informate azi că România va fi exclusă de la competiția Eurovision din acest an din cauza datoriilor pe care țara noastră le are față de organizatori.

România datorează organizatorului European Broadcasting Union (EBU) 14,5 milioane de euro, transmite Deutsche Welle.

 Reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume – au anunţat managementul TVR că vor demara procedura de excludere a Televiziunii Române din organizaţie. …

Asta înseamnă că intrarea în concurs a cântărețului Ovidiu Anton a fost anulată.

„Este regretabil faptul că suntem obligați să luăm această măsură. Suntem dezamăgiți de faptul că încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit nici un răspuns din partea guvernului român”, a declarat directorul general al EBU Ingrid Delentre.

De asemenea, oficialii EBU au avertizat că TVR se confruntă cu excluderea de la alte evenimente globale comune, inclusiv acoperirea turneului de fotbal Euro 2016 din iunie și a Jocurilor Olimpice de la Rio din luna august.

Decizia de vineri a venit în ciuda faptului că Premierul Dacian Cioloș  a promis la începutul acestei săptămâni că va găsi o soluție pentru a evita excluderea României de la o competiție cu o audiență la nivel mondial de 197 milioane de telespectatori în 2015.

Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.

România are cea mai scăzută taxă tv din Uniunea Europeană şi una dintre cele mai mici din Europa – aproximativ 11 euro/an.

Această taxă nu a fost indexată niciodată din anul 2003, în condiţiile în care costurile, inclusiv drepturile de televizare a evenimentelor majore contractate de la EBU şi ceilalţi parteneri au crescut în fiecare an.

 

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a explicat că „nu există o bază legală” pe baza căreia să se fi făcut plata datoriilor TVR către EBU.

„Am discutat situaţia; nu există o bază legală pe baza căreia să se facă acest transfer financiar. Având în vedere că societata naţională de televiziune are multiple datorii ar fi o problemă de concurenţă neloială şi ar fi fost sesizate toate forurile care ţin cont de concurenţă pe plan european. Din păcate, nu am găsit soluţia tehnică şi legală mai ales, dincolo de soluţia financiară, prin care o eventuală plată să poată fi făcută.

Îmi pare rău să constatăm acest lucru, dar adresa a sosit la noi abia în aceste zile; e problemă de ani de zile, trebuia rezolvată de ani de zile, sunt datorii de ani de zile şi e cumva inechitabil să fie acuzat acest guvern pentru faptul că nu a plătit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare”, a precizat Suciu.

Reclame

22/04/2016 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: