CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 19 aprilie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

1848: S-a nascut  la Tecuci, in Moldova, scriitorul român Calistrat Hogaș (unele surse dau ca an al naşterii anul 1847); (d.  28 august 1917,   ca urmare a unui enfizem pulmonar).

 

 

 

 

 

 

 

Cartea sa cea mai renumită ”Pe drumuri de munte” nu a putut fi publicată în timpul vieţii, ediţia definitivă apărând abia in 1921.

 

 

 

 

 

 

1849: S-a semnat Conventia ruso-turca de la Balta Liman, care consemna in plan diplomatic international infrangerea Revolutiei române de la 1848-1849.

 

 

 

 

 

Barbu Ştirbei, domn al Valahiei în urma Convenţiei de la Balta-Liman 1849

Grigore Alexandru Ghica, domn al Moldovei în urma Convenţiei Balta-Liman 1849

Barbu Ştirbei, domn al Valahiei în urma Convenţiei de la Balta-Liman 1849

Grigore Alexandru Ghica, domn al Moldovei în urma Convenţiei Balta-Liman

 

 

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou) are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia.

Moldova, în urma revoluţiei nereuşite din 1848, se afla sub regimul ocupaţiei militare ruseşti. Valahia, unde revoluţia reuşise să istaleze un guvernul liberal provizoriu, se va confrunta cu o intervenţie militară comună ruso-otomană care va înlătura acest guvern.

Ambele principate erau reconfirmate sub suzeranitatea Imperiului Otoman, dar sub protectorat ţarist (stabilit anterior prin Regulamentul Organic în 1831-1832). Prin semnarea Convenţiei de la Balta-Liman (1849) influenţa otomană în Principate a crescut. Convenţia prevedea:

 • domni numiţi de sultan pentru un termen de şapte ani, cu avizul Rusiei, fiind anulate astfel principiul domniei pe viaţă şi principiul alegerii domnitorului de către ţară;

 • desfiinţarea Adunărilor Obşteşti şi înlocuirea lor cu Divanuri legislative (Divanuri ad-hoc), cu un număr restrîns de boieri numiţi de domn;

 • înfiinţarea de Comisii de revizuire a Regulamentelor Organice, mai ales în domeniul relaţiilor agrare;

 • numirea de comisari extraordinari turci şi ruşi pentru consilierea domnilor (de facto pentru supravegherea lor);

 • pentru asigurarea ordinii interne se stipula restructurarea oştirii pămîntene;

 • staţionarea trupelor de ocupaţie ruso-otomane în Principatele Moldovei şi Valahiei pentru a reprima orice mişcare de insurecţionare (25 000 soldaţi de fiecare parte, ulterior reduşi la 10 000 de fiecare parte).

Sunt numiţi domni pămînteni Barbu Ştirbei în Valahia şi Grigore Alexandru Ghica în Moldova.

Prezenţa militară comună ruso-otomană a fost menţinută pînă în 1851.

Convenţia de la Balta-Liman a fost lovită de nulitate odată cu izbucnirea războiului Crimeii, în timpul căruia Principatele Moldovei şi Valahiei au căzut sub ocupaţa militară austriacă.

Statutul Principatelor a fost modificat în 1856 prin Tratatul de la Paris.

 

 

 

 

 

 

1854: S-a nascut inginerul roman Anghel Saligny, premergător mondial al ştiinţei construcţiilor metalice şi de beton armat, realizator de multiple invenţii şi soluţii unice în proiectarea şi construirea podurilor şi a construcţiilor industriale, pentru fundaţia cheiurilor portuare şi a docurilor, precum şi a silozurilor de grâu prin folosirea prefabricatelor de beton, toate în premieră mondială.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A proiectat (1888) şi a condus construcţia podului peste Dunăre de la Cernavodă (1890-1895), pe atunci cel mai lung pod din Europa şi al treilea din lume.

S-a numărat printre fondatorii Societăţii Politehnice (1881), pe care a condus-o între anii 1895-1897 şi 1910-1911; membru titular al Academiei Române din 1897, vicepreşedinte (1901-1904) şi preşedinte (1907-1910) al acestui for ; (d. 17 iunie 1925).

 

 

 

 

 

 

 

1877: După o şedere de opt zile la Chişinău, in Basarabia ţaristă, împăratul rus Alexandru II-lea a plecat cu trenul spre Odesa. Venirea ţarului a fost prilejuită de începerea operaţiunilor militare în cadrul Războiului ruso-turc 1877-1878.

 

 

 

 

 

 

 

 

1887: Scriitorul roman Barbu  Stefanescu  Delavrancea a tiparit in revista “Lupta literara” prima varianta a nuvelei Hagi-Tudose.

 

 

 

 

 

 

 

1889: Principele Ferdinand, nepotul Regelui Carol I, a sosit in tara in calitate de  viitor mostenitor al tronului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A devenit Principe de Coroană al Regatului României, în urma renunțării tatălui și fratelui său mai mare Wilhelm, la drepturile de succesiune la coroana regală a României.

Din acest moment s-a stabilit în România, unde și-a continuat cariera militară, având și o serie de comenzi onorifice, ajungând până la gradul de general de corp de armată.

S-a căsătorit la 29 decembrie 1892, la Sigmaringen, cu prințesa Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, nepoată a reginei Victoria, fiică a ducelui Albert de Edinburgh și a marii ducese Maria Alexandrovna Romanov, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub numele de Ferdinand I, în urma morții unchiului său regele Carol I.

A condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei. Faptul că a ales să lupte de partea aspirațiilor poporului său împotriva propriei familii regale a făcut ca în Romania să mai fie numit și „Ferdinand cel Loial” sau „Ferdinand  Întregitorul”.

 

 

 

 

 

1890: S-a născut geograful Vintilă M. Mihăilescu; a pus bazele geografiei oraşelor în România pe principiul integrării în teritoriu; a introdus noţiunile de zonă preorăşenească şi topoclimă sau spaţiu microclimatic; membru titular al Academiei Române din 1974 (m. 1978).

 

 

 

 

 

1895: A decedat la Targoviste militantul socialist, critic literar și publicist român, adept și propagator al marxismului ;(n. 24 august 1872, Bălășești, județul Galați).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A debutat în revista Școala nouă (1893) si a colaborat  la revistele  Critica socială, Munca, Evenimentul literar, semnand cu pseudonimele: Rion, V. Rion, Noir, Th. Bulgarul, Bulgarul, Faust, Paul Furtună, Gr. Mirea.

Adept al mișcării socialiste, al școlii critice de la revisra „Contemporanul” si  al ideilor despre literatură ale lui Constantin Dobrogeanu Gherea, susține arta care are un contact nemijlocit cu realitatea, intrând în polemică cu adepții esteticii junimiste.

 

 

 

 

 

 

1913: S-a născut inginerul Nicolae Tipei; specialist în electromecanică şi aeronautică; în 1971 s-a stabilit în SUA. A fost  membru corespondent al Academiei Române din 1963; (m. 1999)

 

 

 

1919: Apare revista literară Sburătorul, sub conducerea lui Eugen Lovinescu.

A fost o revistă periodică literar-artistică, apărută la București, în două serii: 19 aprilie 1919 – 7 mai 1921 și martie 1926 – iunie 1927.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revista își propunea să promoveze scriitorii tineri și o literatură întemeiată pe teoria sincronizării și a împrumuturilor culturale. În jurul ei s-a constituit cenaclul „Sburătorul”, care a funcționat până după moartea lui Lovinescu.

Printre colaboratori se numără George Călinescu, Tudor Vianu, Perpessicius, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Hortensia Papadat-Bengescu, Anton Holban, Gheorghe Brăescu, Ion Barbu etc.

În paginile revistei Sburătorul a debutat si poetul român Ion Barbu.

 

 

 

 

 1936: A murit Viktor Roth, preot şi istoric român de naţionalitate germană; a fost primul istoric al artei plastice săseşti din Transilvania; membru de onoare al Academiei Române din 1926; (n. 1874).

 

 

1938: Au fost arestaţi mai mulţi comandanţi legionari în cadrul încercării regelui Carol al II-lea de a prelua controlul total asupra ţării

 

 

 

 

 1941: S-a născut Andrei Giurgea, unul dintre cei mai cunoscuţi radioamatori din lume (indicativul YO3AC); (m. 1999).

 

 

 

 

 

 

 

1947: S-a nascut muzicuanul Nicu Covaci, fondator al grupului pop- rock Phoenix.

Compozitor, solist, chitarist, dar si pictor si grafician, Nicolae Covaci a scris istorie in muzica romaneasca in momentul in care a pus bazele trupei ”Sfintii” – din care faceau parte studenti si elevi din Timisoara, orasul sau natal.Prin 1961, Nicu Covaci si Kamocsa Camo Bela, elevi la Scoala Generala nr. 2 din Timisoara, au facut o “formatie de chitare electrice” – inspirati de ceea ce se intampla peste granita.

Trupei i-au pus numele  ” Sfinţii”, care ulterior avea sa devina celebra ‘Phoenix’, pentru ca activiştii culturali nu puteau sa lase ca o trupa de tineri sa ”perfirmeze” în cadrul festivalurilor organizate de UTC (Uniunea Tinerilor Comunisti), sub un nume care avea de-a face cu religia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa absolvirea liceului, s-a inscris la facultate,in Timisoara, la sectia de Arte plastice. Tot atunci, 1965, componenta trupei s-a schimbat, in Phoenix intrand Florin “Moni” Bordeianu (n.1948, student IEFS), Claudiu Rotaru, Ioan “Pilu” Stefanovici (n.1946, student Politehnica) si Gúnter “Spitzi” Reininger (n.1950, elev la scoala de muzica).

Repertoriul era compus din cover-uri celebre ale trupelor Beatles, Rolling Stones, Animals etc.

Au fost ascultati de criticul muzical Cornel Chiriac, care i-a ajutat sa inregistreze un album. In acea perioada au lansat piesele  celebre “Vremuri” si “Canarul”.

Au castigat un premiu la un concurs intre formatiile studentesti in 1968 – la Festivalul National de arta studenteasca de la Iasi, cand au concurat cu Rosu si Negru, Coral si Mondial.

Un an mai tarziu, locul lui “Pilu” a fost luat de Dorel “Baba” Vintila Zaharia (n.1943, ex – Sideral, Cometele, student la Politehnica). Apar in emisiuni de televiziune si sustin zeci de concerte, reusind sa se impuna ca trupa de referinta.

Dupa emigrarea lui Moni Bordeianu, din toamna anului 1970, componenta trupei sufera iar modificari: apar “Spitzi”, Cornel Liuba (tobe), Kovacs Zoltan (bas) si Laurentiu Butoi (oboi, flaut).

Este cooptat in trupa si Mircea Baniciu (student Arhitectura), un folkist care insotea trupa in turnee, iar in octombrie 1971 se renunta la serviciile lui Zoli, Laurentiu si, putin mai tarziu, la Cornel, fiind adusi Joszef Kappl (ex – Color, Clasic XX, student Conservator) si Costin Petrescu (ex – Olympic’64, student Arhitectura). Se schimba insa si stilul, care capata rezonante folclorice.

Este perioada in care este realizat poemul rock “Cei ce ne-au dat nume”, prezentat in premiera la Opera din Timisoara la 13 ianuarie 1972. A aparut apoi albumul “Negru Voda”, primul disc LP scos de o formatie rock in limba romana. In 1974, apare in trupa Ovidiu Lipan “Tandarica” (ex- Rosu si Negru, scoala de muzica).

Nicu Covaci s-a casatorit cu o olandeza, iar la scurt timp a fugit cu o parte din membrii trupei ascunsi in cutiile de la boxe. Fuga din tara a descris-o in cartea “Phoenix … insa eu”, scrisa in 1992. Nicu Covaci a continuat sa cante, iar Phoenix a existat in continuare in Germania, unde s-a stablit trupa.

Muzicienii romani au activat sub numele de Mad House si Transsylvania Phoenix (numele Phoenix fiind deja adjudecat de o trupa americana), scotand mai multe discuri si i-au cunoscut pe Manfred “Manni” Neumann (vioara, voce) si pe Tom Buggle (bas).

Nicu Covaci revine în ţară dupa 1989, dar urmează mai multe neîntelegeri cu actualii şi foştii membri ai trupei, astfel încât componenţa acesteia s-a schimbat des, Phoenix continuând însă  să rămână un grup muzical de referinţă, iar Nicolae Covaci un idol pentru mulţi melomani.

 

 

 

 

 

 

 

1954: S-a născut Radu G. Ţeposu, critic literar, figură proeminentă a grupării clujene „Echinox” şi jurnalist;  (m. 1999).

 

 

 

 

 

 

1969: S-a născut  compozitorul, textierul  şi interpretul de muzică uşoară Marius Dragomir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A debutat  în muzică la vârsta de patru ani și câștigă Premiul I interpretând la vioară „Balada” lui Ciprian Porumbescu pe scena Festivalului „Lira de Aur”.

În 1986, câștigă Premiul I la Festivalul național „Cântarea României”, ca solist vocal de muzică ușoară, premiu ce îi va reveni și în 1987, ca interpret instrumentist la nai, în cadrul aceluiași festival.

Anul 1989  artistul obține Trofeul concursului TV „Steaua fără Nume”, precum și Premiul I la Festivalul Național de interpretare și creație Mamaia, unde a cântat piesa „Prin noi trăiește muzica” a regretatului compozitor Cornel Fugaru.

Este inițiatorul curentului muzical ”Kashay”, stil etno-pop[1] care îi aduce Discul de Aur în 1996, pentru albumul „Party in Transylvania”, vândut în peste 1.800.000 de exemplare.

În anul 2015, artistul a lansat  albumul „Ethno Symphonika, ce include 13 compoziții de muzică cultă, inspirate din lumea basmelor și legendelor populare românești.

 

2007: Parlamentul României a aprobat, cu 322 de voturi pentru, 108 împotrivă şi 10 abţineri, suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

A doua zi, începea conform Constitutiei, interimatul lui Nicolae Văcăroiu, presedintele Senatului.

După o lună de campanie, pe 19 mai, s-a organizat referendumul pentru demiterea preşedintelul României.

Prezenţa la vot a fost de 44,45% din totalul persoanelor înscrise pe listele electorale.

 

 

 

 

 

 

Traian Băsescu a fost susţinut de 75% din totalul românilor prezenţi la vot şi a revenit în funcţia de preşedinte.

 

 

 

 

 

2010:  Atacantul echipei Fiorentina, românul Adrian Mutu, a fost suspendat nouă luni de tribunalul antidoping din cadrul Comitetului Olimpic Italian (CONI), după ce a fost depistat pozitiv cu sibutramină

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI SI:

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/04/19/o-istorie-a-zilei-de-19-aprilie-video-3/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Domnii Ţării Moldovei, Chişinău, Civitas 2005;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 4. ro.wikipedia.org.

 5. mediafax.ro;

 6. Istoria md.

 7. worldwideromania.com;

 8. Enciclopedia Romaniei.ro

19/04/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 19/04/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: