CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Aflăm din presa ungurilor din România


 

 

 

 

A fost salvatorul Ungariei / L-au comemorat pe Horty Miklos

În după amiaza zilei de 9 februarie, membrii Asociaţiei Păstrătoare de Tradiţii Ordinul Cavaleresc din Transilvania, l-au comemorat pe guvernatorul ungar Viteazul Nagybanyai Horty Miklos la obeliscul ridicat în cimitirul eroilor din Sfântu Gheorghe, iar membrii contingentului Ordinului Cavaleresc din Scaunul Kezdi l-au comemorat pe Horty Miklos la cimitirul reformat din Târgu Secuiesc.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo  nr. 29/ 2016, autor Bedo Zoltan

Autonomie doar prin solidaritate naţională

După un an şi jumătate, ieri s-a întrunit din nou, la Budapesta, Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic (KMAT). Pe ordinea de zi a figurat analiza evenimentelor derulate de la ultima şedinţă, care a avut loc acum un an şi jumătate, situaţia internaţională şi europeană în contextul luptei pentru autonomie.

Tokes Laszlo, preşedintele KMAT, este de părere că autodeterminarea maghiarilor de peste hotare este acea instituţie politică şi valoare care serveşte la înălţarea naţiunii şi în care se poate echilibra politica naţională, lucru de la care nu poate lipsi solidaritatea naţională. Citându-l pe Orban Viktor, potrivit căruia a sosit timpul încheierii conflictelor interne neproductive, Tokes a accentuat că în cazul autonomiei trebuie să fim mai presus de politica de partid. Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc a atras atenţia asupra zilei libertăţii secuieşti care va avea loc în curând.

Ziua de 10 martie este ziua în care vom afla dacă în România este valabil dreptul de întrunire – a arătat Izsak.

Potrivit acestuia, vor încerca să acţioneze împotriva proiectului privind reorganizarea administrativă, şi vor dori să-şi exprime voinţa comunităţii privind autonomia Pământului Secuiesc.

Este clar că trebuie să luptăm acasă şi că atenţia îndreptată asupra noastră este pe măsura numărului de participanţi.

Izsak a mai adăugat că au încredere că vor putea demonstra că mişcarea privind autonomia nu s-a slăbit. Brenzovics Laszlo, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică a vorbit despre faptul că comunitatea maghiară din Ucraina Subcarpatică se află în cea mai grea situaţie din toate comunităţile maghiare de peste hotare.

Si în această situaţie dificilă trebuie să-şi păstreze caracterul de maghiar – accentuat Brenzovics, adăugând că în Ucraina, în privinţa strădaniilor privind autonomia, situaţia este mai dificilă, elita ucraineană reacţionează într-un mod extrem de sensibil la orice astfel de idee. Brenzovics a vorbit şi despre reuşitele maghiarilor de acolo în ceea ce priveşte alegerile şi şi-a exprima speranţa ca în urma descentralizării să se poată înfiinţa unităţi administrative care să ajute strădaniile maghiarilor.

Csoti Gyorgy, directorul Institutului de Apărare a Drepturilor Minorităţilor (KJI), este de părere că trebuie să luptăm pentru realizarea unei autonomii depline.

Dar pentru acest lucru, în momentul când se va realiza, să mai trăiască maghiari pe teritoriile de peste hotare, este nevoie de muncă pompieristică.

Csoti a mai făcute referire şi la activitatea instituţiei, la serviciul de consiliere juridică şi a afirmat că există multe tipuri de colaborare între KMAT şi KJI.

Una dintre aceste tipuri ar putea fi colaborarea în planul sistemului de monitoring privind minorităţile.

Sursa: cotidianul Haromszek  nr. 7721/2016

 

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

19/04/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: