CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 10 aprilie în Istoria Românilor


1647: A fost sfințită mănăstirea Plumbuita din București.
 

 Sfanta Manastire Plumbuita se afla in partea de est a orasului Bucuresti, in cartierul Colentina. Se pare ca insusi numele „Colentina” provine de la una din luptele desfasurate in aceste locuri.

Desi nu s-au gasit dovezi stiintifice cu privire la acest lucru, exista o traditie locala conform careia numele cartierului ar proveni din urmatoarea conversatie: „Unde-i batusi, spatare, pe turci si pe tatari?”, ar fi intrebat Matei Basarab, iar acesla ar fi raspuns: „Colea-n tina, Maria Ta”.

Numele de Plumbuita i-a fost dat de localnici, datorita faptului ca biserica a fost multa vreme acoperita cu tabla de plumb. Exista si legende in jurul acestei denumiri.

Monografia Manastirii Plumbuita, aparuta in 2001, spune ca exista trei versiuni privind numele sfantului lacas. Una sustine ca aceasta manastire s-ar numi „Plumbuita” pentru ca Matei Basarab ar fi invelit-o cu plumb.

 

Este o manastire ortodoxa de calugari, cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, situata in cartierul Colentina din Bucuresti, pe un mic deal de pe malul drept al raului Colentina.

Ctitorita de Petru Voda, fiul lui Mihnea si al Doamnei Chiajna, cu hramul de Sfantul Ioan Botezatorul, la data de 1 iulie 1564, Manastirea Plumbuita are o istorie zbuciumata, cu suisuri si coborasuri.

Prima ctitorire are loc in anul 1560, cand voievodul Petru cel Tanar (1559-1568), fiul lui Mircea Ciobanul si al Doamnei Chiajna, incepe constructia manastirii, care va fi terminata de domnitorul Mihnea Turcitul.

In 1585, acesta inchina asezamantul manastirii Xiropotamu, de la Muntele Athos.

Biserica sufera mari distrugeri in anul 1595, iar in 1614 este grav afectata de un incendiu. Ajunge in forma sa actuala la a doua rectitorire, din anul 1647, cand biserica este rezidita din temelii din porunca domnitorului Matei Basarab,dupa modelul ctitoriei lui Radu cel Mare de la Dealu, pentru a comemora victoria din 1632 impotriva turcilor.

Atunci i se adauga Casa Domneasca si este intarita cu ziduri mari de aparare. Turnul-clopotnita este construit intre 1802-1806, de egumenul Dionisie din Ianina, dupa ce clopotnita manastirii fusese grav avariata de cutremurul din 1802.

Situata intr-o pozitie strategica, la iesirea din Bucuresti, pe un mic deal de pe malul raului Colentina, manastirea joaca un rol important in apararea orasului. In anul 1632, langa manastire se da o batalie cu miza importanta, intre oastea Tarii Romanesti,condusa de Matei Basarab, si oastea turca, in frunte cu Radu Iliasi.

Acesta din urma fusese trimis de sultan pentru a il inlatura din scaun pe Matei Basarab, urmand sa sa instaleze in locul sau un domnitor numit de Poarta Otomana.

Batalia este castigata de Matei Basarab, care ramane astfel pe tronul Tarii Romanesti.

Descoperiri recente de vechi cărți imprimate pe pamant romanesc atesta faptul ca la Bucuresti, in Manastirea Plumbuita, inca din 1573 se lucra la pregatirea matritelor.

Manastirea devine un monument de referinta pentru istoria culturala a Bucurestiului, incepand de la sfarsitul secolului al XVI-lea. In anul 1573, se infiinteaza aici prima tiparnita din Bucuresti, prin grija voievodului Alexandru al II-lea Mircea si a sotiei sale, Ecaterina Salvarezzo.

Aceasta este a treia tiparnita infiintata in Tara Romaneasca, dupa cea a ieromonahului Macarie, infiintata in 1508 la Manastirea Dealu si Radu cel Mare (1495-1508); si dupa cea intemeiata in 1544 sub Radu Paisie (1535-1545) la Targoviste, condusa de logofatul Dimitrie Liubavici, in care s-a format ca tipograf diaconul Coresi. 

In timpul Revolutiei de la 1821,Tudor Vladimirescu ajungand cu oastea sa la Bucuresti, isi stabileste tabara la Plumbuita si pune santinele langa manastire, pentru a opri iesirea din oras a celor care incercau sa fuga din calea ostilor sale.

In timpul Revolutiei de la 1848, fara acordul autoritatilor bisericesti, manastirea este transformata in inchisoare politica. In luna octombrie a anului 1848, autoritatile vremii aresteaza si incarcereaza in beciurile de la Plumbuita o parte din capii Revolutiei.

Incepand cu secolul al XIX-lea, manastirea traverseaza o lunga perioada de decadere. Cutremurul din 1802 afecteaza grav manastirea si clopotnita, care au fost reparate de catre egumenul Dionisie din Ianina, fost egumen al Manastirii Xiropotamu din Sfantul Munte Athos. 

Fiind inchinata inca din 1585, de catre domnitorul Mihnea Turcitul, Manastirii Xiropotamu, Plumbuita este jefuita sistematic de catre calugarii greci, averile ei luand calea Sfantului Munte. 

Incepand cu secolul al XIX-lea, manastirea traverseaza o lunga perioada de decadere. Cutremurul din 1802 afecteaza grav manastirea si clopotnita, care au fost reparate de catre egumenul Dionisie din Ianina, fost egumen al Manastirii Xiropotamu din Sfantul Munte Athos .

In 1940, maresalul Ion Antonescu incepe o actiune de restaurare, dorind ca Plumbuita sa devina Panteonul National al eroilor cazuti in razboiul pentru reintregirea neamului, iar locul sau de veci sa fie in acest lacas.

Desfasurarea ulterioara a evenimentelor si rezultatul celui de-Al Doilea Razboi Mondial nu au permis finalizarea acestui proiect. Vitregia vremurilor si rezultatul celui de-al doilea razboi mondial nu i-au permis sa-si vada visul implinit.

Biserica si cetatea lui Matei Basarab intra intr-un amplu proces de restaurare. Acesta nu este dus la bun sfarsit, restaurarea fiind reluata in anul 1953 si terminata prin grija Patriarhului Iustinian in 1955.

Manastirea a fost tarnosita in data de 24 iunie 1958. Ansamblul actual al manastirii cuprinde: biserica manastirii, de plan triconc, cu turla pe naos, turnul clopotnita si chiliile.

Astazi, manastirea gazduieste cu bucurie si moaste ale unor sfinti mult cinstiti de romani: Sfantul Mare Ierarh Nicolae, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Mare Mucenic Pantelimon si Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava.

In cadrul manastirii functioneaza atelierele Sectiei de Pictura, Restaurare si Patrimoniu din cadrul Facultatii de Teologie din Bucuresti.

Pana recent, manastirea dispunea de ateliere de sculptura, de tamplarie mecanica si manuala, de preparat tamaie si ateliere de prelucrare a obiectelor de cult din metal, inclusiv o sectie de turnat clopote.

1848: Domnitorul Mihail Sturdza lichidează mişcarea revoluţionară din Moldova cu forţa armată.

Mihail Sturdza, domn al Moldovei (1834-1849)

 Mihail Sturdza, domn al Moldovei  (1834-1849)

La 29 martie 1848 /10 aprilie 1848 domnitorul Mihail Sturdza înăbuşă mişcarea revoluţionară din Moldova cu forţa armată

Sub infruenţa evenimentelor revoluţiilor izbucnite în Europa, tinerii moldoveni reveniţi din occident au preluat valul revoluţionar cu rapiditate, fixîndu-şi pentru început ca obiectiv înlăturarea domnitorului Moldovei Mihail Sturdza, considerat de ei vinovat pentru toate abuzurile şi nedreptăţile din ţară.

Importul de democraţie urma să fie făcut printr-un program de 35 de revendicări ale protestatarilor sub titlul de Petiţie-Proclamaţie. Domnitorul Mihail Sturdza a mimat negocierile luînd în spate măsuri de represiune.

În cadrul intervenţiei de înăbuşire a mişcării revoluţionare din Moldova au loc mai multe arestări, iar 13 conducători (printre care şi Alexandru Ioan Cuza) au fost trimişi sub stare de arest la Galaţi, pentru a fi exilaţi în Turcia.

Şase dintre cei 13 au reuşit să scape la Brăila, de unde au trecut în Transilvania.

1849: Au loc primele tratative dintre conducătorii Revoluției pașoptiste, în frunte cu Avram Iancu, și reprezentanții revoluționarilor maghiari.

 

Imagini pentru Avram Iancu, pictură 1849 de Barbu Iscovescu

 

 

Foto: Avram Iancu, pictură 1849 de Barbu Iscovescu

 

 

Avram Iancu (născut într/o familie de moți în 1824, la Vidra de Sus – d. 10 septembrie 1872, Baia de Criș, Hunedoara), a fost un avocat transilvănean și revoluționar român, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth

 

1877:  Sunt rupte relaţiile diplomatice între Turcia şi România, în urma începerii Războiului de Independenţă a României.

 

 

1881: În România începe guvernarea lui Dumitru C. Brătianu, fratele lui Ion C. Brătianu.

 

 

 

Imagini pentru Dumitru C. Brătianu,photos

Guvernul Dumitru C. Brătianu va activa pană la data de  9 iulie 1881.

 

 

 

 1884: Apare, la Iași, „Revista socială” (până în august 1887, cu întreruperi), prima publicație teoretică socialistă din România.

 

 

 

 

1893: La Cuhneşti, judeţul Bălţi, în gubernia Basarabia, s-a născut  patriotul si omul politic român Constantin Leancă, preşedintele Zemstvei Bălți din 1917 şi deputat în Parlamentul României 1919-1939.

 

Costache Leancă (n.1893-d.1942), Președintele Zemstvei Bălți din 1917 - gubernia Basarabia, deputat în Parlamentul României 1919-1939

Costache Leancă (n.1893-d.1942), Președintele Zemstvei Bălți din 1917 – gubernia Basarabia, deputat în Parlamentul României 1919-1939

 

La începutul lui martie 1918 a fost unul dintre autorii unei scrisori trimise Sfatului Ţării de la Chişinău (n.r. Repblica Democratică Moldovenească, succesoarea guberniei Basarabia) în care era revendicată Unirea Basarabiei cu România.

În perioada Interbelică a fost membru al Partidului Ţărănesc din Basarabia, apoi al Partidului Naţional Ţărănesc din momentul creării acestuia, prin fuziunea, în 1926, a Partidului Ţărănesc (Ion Mihalache) şi a Partidului Naţional din Transilvania (Iuliu Maniu).

 

 

 

 

 

1912: S-a născut in comuna Suliţa, judeţul Botoşani, Ilie Cleopa, arhimandrit și duhovnic la Mănăstirea Sihăstria; (d. 2 decembrie 1998).

 

 

 Fr. Cleopa Ilie (1912 - 1998) - Sihastria Monastery, Romania (44)

 

Cleopa Ilie, născut cu numele de Constantin Ilie a fost un renumit trăitor al credinţei ortodoxe.

A fost uns în monahism pe 2 august 1937, primind numele călugăresc de „Cleopa”. În iunie 1942 este numit locţiitor de egumen, din cauza stării precare de sănătate a stareţului Ioanichie Moroi.

Pe 27 decembrie 1944 este hirotonit ierodiacon, iar pe 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de către Episcopul Galaction Cordun, pe atunci stareţ al Mănăstirii Neamţ. Ulterior este numit oficial egumen al Schitului Sihăstria.

În 1947, Schitul Sihăstria este ridicat la rang de mănăstire, iar protosinghelul Cleopa Ilie este hirotesit arhimandrit, cu aprobarea patriarhului Nicodim Munteanu.

În 1948, urmărit de Securitatea comunista , se retrage pentru şase luni în pădurile din jurul Mănăstirii Sihăstria, iar pe 30 august 1949, arhimandritul Cleopa Ilie este numit stareţ al Mănăstirii Slatina Suceava unde se transferă alături de 30 de călugări din obştea Mănăstirii Sihăstria, ca urmare a deciziei patriarhului Justinian Marina.

Întemeiază la Mănăstirea Slatina o obşte care numără peste 80 de persoane. Între 1952-1954, este urmărit din nou de Securitate şi se retrage în Munţii Stănişoarei, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc.

După doi ani este readus în mănăstire, din dispoziţia Patriarhului Justinian.

În 1956, revine la metanie, iar în primavara anului 1959, se retrage pentru a treia oară în Munţii Neamţului, unde îşi petrece următorii 5 ani.

Revine la Mănăstirea Sihăstria în toamna anului 1964, ca duhovnic al întregii obşti, şi povăţuieşte fără întrerupere atât calugări, cât şi mireni, timp de 34 de ani.

1914: S-a născut  poeta si eseista română de origine evreiasca Maria Banuș; (d. 14 iulie 1999).

 A fost distinsa cu mai multe premii literare printre care: Premiul „George Coşbuc” al Academiei Republicii Populare Romîne (1949) ;Premiul de Stat (1951);Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (1986); Premiul Internaţional Gottfried von Herder (1989);

În anul 1964 a fost decorată cu Ordinul Muncii cl. I 

1922: S-a născut la Ploiesti, Florin Comișel, compozitor, dirijor, folclorist român; (d. 7 octombrie 1985).
A fost fiul dirijorului de cor Gheorghe Comişel şi fratele mai mic al etnomuzicologei Emilia Comişel.

 

In memoriam Florin Comisel

Studiile muzicale le-a început în familie cu tatăl său, dirijorul şi profesorul Gheorghe Comişel, iar între anii 1939-1948 şi le-a continuat la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Marţian Negrea, Constantin Brăiloiu şi Ion Ghiga.

În anul 1943, pe când mai era student, a fost încadrat cercetător ştiinţific la Arhiva de Folclor a Societăţii Compozitorilor Români şi apoi la Institutul de Folclor din Bucureşti.

Începând din anul 1947 şi până în 1978, Florin Comişel a fost dirijor la diverse ansambluri şi instituţii artistice, printre care, în perioada 1957-1978, Ansamblul “Rapsodia Română”.

S-a remarcat în domeniul muzicii de teatru (operetă), pentru care a scris 16 titluri.
A fost profesor de armonie şi dirijat la Conservatorul din Bucuresti, unde i-a avut ca elevi, între alţii, pe Marin Constantin şi Ion Baciu.


1932: In România se constituie Partidul Naţional Agrar din gruparea condusă de Octavian Goga, anterior desprinsă din Partidul Poporului.

 

 

 

Imagini pentru o goga photos

 

       Octavian Goga

 

 

 

1936: S-a născut in  comuna Scaieni, judetul Prahova,poetul și prozatorul român de origine evreiasca, Horia Gane (pseudonimul lui H. Roșu-Gutman)

 

 

Horia Gane

 Intre 1941 si 1945 intreaga familie a fost deportata din Bucovina de Nord (Gura Humorului) si  in Transnistria.  La nici saisprezece ani e muncitor la Fabrica de Postav din Buhusi (1952-l954).

Intre 1954 si 1956 frecventeaza cursurile Facultatii Muncitoresti din Bucuresti, echivalente studiilor liceale.

Se inscrie la facultatea de Limba. si Literatura Romana (neterminata) a Universitatii din Bucuresti (1956-l960).

Colaboreaza la revistele Luceafarul, Ateneu, Romania literara, Cronica, Viata Romaneasca, Tribuna etc. Debuteaza publicistic in revista „Scrisul banatean” (1956); debut editorial cu volum de versuri Lumina intirziata (1967), urmat de romanul Dimineata noului venit (1974) si de volum de poezii Plante ginditoare (1977), Melior (1981) si Puntea de hirtie (1986).

Urmeaza un curs de biblioteconomie (1961-1962) si e numit bibliotecar la Santierul Naval din Oltenita (1963-1965); director al Bibi. Raionale din Urziceni (1965-1967); activist cultural la Bacau: coregraf pentru dansuri populare, instructor de brigazi artistice, redactor la statia locala de radioficare (1967-1976); corector Ia revista Ateneu(1975-1976); muncitor la Fabrica „Proletarul” din Bacau (1976-l978); functionar la Federatia Comunitatilor Evreiesti din Bucuresti (1978-1981).

 

 

1937: Principele Nicolae, fiul regelui Ferdinand și al reginei Maria, a fost decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti.

 

 

 

 

Imagini pentru Principele Nicolae,photos

Prințul s-a exilat în același an, sub numele de Nicolae Brana.

 

Alteța Sa Regală Nicolae, Principe al României, Principe de Hohenzollern a cel de-al doilea fiul al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria (n. 15 august 1903, Sinaia— d. 9 iunie 1978, Lausanne), a fost fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea și unchi, după tată, al Majestății Sale Regale Mihai I al României. 

A  jucat  un rol  activ politic doar între anii 1927 – 1930,  când a făcut parte din Consiliul de Regență care  conducea țara in locul regelui minor Mihai I.

 

 

 

1939: S-a născut Doina Levința, scenografă, pictoriță de costume și creatoare de modă română.

 

 

 

 

 

 

1951: S-a născut Mircea Scarlat, critic literar român; (d. 1987).

 

 

 

1948: Are loc premiera dramei istorice „Michelangelo”, de Al. Kirițescu.

 

 

 

1958: Se desființează Uniunea Femeilor Democrate din România, în locul ei constituindu-se Consiliul Național al Femeilor, cu misiunea de a conduce mișcarea de femei, fără contururi organizatorice riguroase.

 

 

 

1970: S-a născut la Ploiești,  boxerul profesionist român Leonard Doroftei.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, interior

 

A fost campion mondial WBA la categoria semi-uşoară (61,9 kg) între 5 ianuarie 2002 şi 24 octombrie 2003.

 

A început să practice boxul la vârsta de 14 ani la clubul Prahova Ploiești. Între 1986 și 1988 a cucerit în fiecare an titlul național la juniori. Mai târziu a obținut cinci titluri naționale la seniori în 1992, 1993, 1994, 1996 și 1997.

A câștigat medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona în 1992 și la Atlanta în 1996. De asemenea, a fost campion mondial în 1995 și campion european în 1996 și 1997. Palmaresul său la amatori este de 239 de victorii și 15 înfrângeri.

În 1997 Doroftei a devenit boxer profesionist făcând un contract cu clubul canadian Interbox. Pe 5 ianuarie 2002 a cucerit titlul de campion mondial profesionist la categoria semi-ușoară a versiunii WBA, învingându-l la puncte pe argentinianul Raul Horacio Balbi. Pe 31 mai, la București, Doroftei a luptat din nou împotriva lui Balbi și de data aceasta românul s-a impus în mod clar.

A urmat apoi marele meci dintre Dorin și americanul Paul Spadafora, contând pentru unificarea titlurilor WBA și IBF, la categoria semi-ușoară. După o luptă dominată clar de român, cei trei judecători de ring au dat însă o decizie total greșită, cea de egalitate.

Pe 24 octombrie 2003, Doroftei urma să dispute un meci împotriva panamezului Miguel Callist. Meciul a fost anulat însă după ce românul a depășit greutatea categoriei sale la cântarul oficial ] Doroftei a pierdut astfel titlul de campion mondial WBA.

S-a retras după lupta pierdută împotriva celebrului Arturo Gatti de pe data de 24 iulie, 2004, ce a contat pentru centura WBA a canadianului de la o categorie superioară.

Pe 23 noiembrie 2012, a devenit noul președinte al Federației Române de box înlocuindu-l pe Rudel Obreja.

 

 

 

1982: A murit Victor Preda, biolog român, membru al Academiei Române; (n. 1912).

 

 

 

1990: Guvernul României adoptă hotărârea privind înființarea Fundației „România”, pentru dezvoltarea relațiilor cu alte state și promovarea legăturilor cu țara ale persoanelor originare din România.

 

1990: Guvernul Petre Roman a cerut Regelui Mihai sa-și amâne vizita in România, pentru o dată ulterioară alegerilor.
 

 

 

 1994:  Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Tratatul de aderare la Comunitatea Statelor Independente şi la Uniunea Economică, documente semnate anterior de preşedintele Mircea Snegur.

 

 

 

1997: A încetat din viaţă Petru Creţia, filosof, eseist şi traducător român (n. 21 ian. 1927).

 

 

 

Imagini pentru Petru Creţia,

 

 

 

CITITI SI:

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/04/10/o-istorie-a-zilei-de-10-aprilie-video-3/

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Domnii Ţării Moldovei, Chişinău, Civitas 2005;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 4. ro.wikipedia.org.

 5. mediafax.ro;

 6. Istoria md.

 7. worldwideromania.com;

 8. Enciclopedia Romaniei.ro

 9. Creștin Ortodox.ro

10/04/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. […] Facebook11 […]

  Apreciază

  Pingback de ZIUA DE 10 APRILIE ÎN ISTORIA NOASTRĂ « CER SI PAMANT ROMANESC | 10/04/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: