CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

10 hărți care explică strategia expansionistă a Rusiei de-a lungul timpului, până in prezent


Foto: Moscova – Kremlinul

 

 Rusia este o ţară aproape încercuită de pământ, cu acces dificil la mare, iar acest lucru defineşte cel mai mult strategia ei geopolitică, de a se lupta să îşi împingă frontierele către Vest, arată analistul american George Friedman, directorul grupului de analiză Stratfor, într-un articol Forbes. De aceea, arată el, Rusia se aseamănă mai degrabă cu Sparta, nu cu Atena, dacă e să privim spre modelele antice de dezvoltare.

O naţiune care îşi trage puterea nu din bogăţie, ca Vestul, ci din efortul de a depăşi greutăţile şi vulnerabilităţile cu care se confruntă, este mai unită, iar din geografia ei simplă poate să reiasă de fapt pericolul pentru Occident, oricât de prost i-ar merge economia, consideră Friedman.

Analistul american George Friedman priveşte strategia Rusiei lui Putin şi intenţiile sale prin prisma a 10 hărţi care îi explică geopolitica, într-o analiză pentru Forbes.

Americanul arată că cea mai importantă caracteristică a Rusie este că este prinsă între pământuri aproape complet.

Peninsula europeană este înconjurată din trei laturi de Marea Baltică, Marea Nordului, Oceanul Atlantic, Marea Mediterană şi Marea Neagră. Diviziunea faţă de Rusia se vede pe hartă, dacă trasăm o linie de la Sankt Petersburg la Rostov pe Don. Linia aproape coincide cu graniţa de est a ţărilor baltice, Belarusului şi Ucrainei.

Mulți citesc o hartă prin prisma rolului direct pe care îl are aceasta: de a prezenta geografic și topografic o țară.

Dar hărțile pot vorbi și pe alte dimensiuni cum ar fi: politic, militar și economic.

 Practic, acestea sunt primele elemente de la care pornește analiza cu privire la strategia unei țări, ce va dezvălui factori care nu sunt altfel evidenți. 

Cele zece hărți prezentate mai jos, arată pozițiile dificile ale Rusiei până la colapsul URSS și explică intențiile pe termen lung ale lui Putin în Europa.

Rusia este aproape fără ieșire la mare

Uneori o singură hartă poate spune cel mai important lucru despre o țară. În cazul Rusiei, este această hartă.

Unul dintre elementele cheie în a înțelege strategia Rusiei este să aruncăm o privire la poziția sa în raport cu țările din Europa.

Peninsula europeană este înconjurată din 3 părți de Marea Baltică și Marea Nordului – oceanul Atlantic și Marea Mediteraneană – Marea Neagră. Limita cea mai estică a peninsulei se extinde de la extremitatea de est a Mării Baltice sud, până la Marea Neagră.

În această mapăm această divizare este indicată de linia de la St. Petersburg la Rostov-pe-Don. Această linie de asemenea

De asemenea, această linie definește aproximativ granițele estice ale statelor baltice, Belarus și Ucraina. Aceste țări sunt la marginea de est a Peninsulei Europene.

O mare parte din Rusia, pe de altă parte, este efectiv fără ieșire. Oceanul Arctic este departe de centrele de populație din Rusia, iar puținele porturi care există, sunt în mare parte inutilizabile în timpul iernii.

 

 

 

 

Pe hartă se vede că există foarte puţine zone ale Europei care să fie mai departe de 650 de kilometri de mare. De cealaltă parte, cea mai mare parte a Rusiei se află între pământuri. Oceanul Arctic este departe de centrele demografice ale Rusiei, iar puţinele porturi care există acolo nu sunt folosibile iarna.

Mai mult, Europa controlează accesul Rusiei la oceane, mai arată George Friedman. Rusia europeană are trei puncte prin care poate accesa comerţul maritim internaţional: prin Marea Neagră şi strâmtoarea Bosfor – o rută controlată de Turcia care poate fi uşor blocată, prin apele Danemarcei, de la Sankt Petersburg – şi acest pasaj este uşor blocabil, şi prin Oceanul Arctic, pe la Murmansk, trecând printre Groenlanda, Islanda şi Marea Britanie.

 

Europa controlează accesul Rusiei la oceane

 

Accesul Rusiei la oceanele lumii, în afară de Arctica, este de asemenea limitată. Accesul Rusiei este blocat de alte țări, care pot fi văzute în această hartă.

Rusia Europeană are trei puncte potențiale din care să acceseze comerțul maritim la nivel mondial.

Una dintre ele este prin Marea Neagră și Bosfor, o cale navigabilă îngustă controlată de Turcia, care pot fi ușor închise pentru Rusia.

Alta, este de la Sankt-Petersburg, unde navele pot naviga prin apele daneze, dar acest pasaj poate fi, de asemenea, blocate cu ușurință.

Al treilea este traseul lung din Oceanul Arctic, pornind de la Murmansk și apoi extinzându-se prin golfurile dintre Groenlanda, Islanda și Regatul Unit.

În timpul Războiului Rece, bazele aeriene în Norvegia, Scoția și Islanda, au încercat să blocheze accesul Rusiei la mare. Acest lucru demonstrează vulnerabilitatea cu care se confruntă Rusia din cauza lipsei de acces la oceane și căi navigabile.

Accesul unei ţări la mare poate influenţa foarte mult puterea ei economică şi politică. În timpul Războiului Rece, forţele aeriene ale Norvegiei, Scoţiei şi Islandei, dublate de câteva nave, au lucrat pentru a bloca accesul Rusiei la mare, iar acest lucru demonstrează vulnerabilitatea Rusiei.

Punctele de acces al Rusiei la mare. Sursa: Forbes.

Cea mai mare parte a populației din Rusia trăiește de-a lungul graniței de vest

Populația Rusiei este concentrată de-a lungul graniței sale cu Europa de Vest și granița de sud cu Caucazul (zona dintre Marea Neagră și Marea Caspică spre sud). Siberia este slab populată, iar râurile şi infrastructura se îndreaptă către Vest.Agricultura rusă este în sud-vest

Pământurile cele mai rodnice pentru agricultura rusă este în partea de sud-vest. Clima din nordul Rusiei nu poate susține agricultura extensivă, ceea ce face ca frontiera Rusiei cu Ucraina și frontiera rusă în Caucaz și Asia Centrală să fie vitală.

Ca și în cazul populației, vestul și sudul Rusiei sunt zonele  vitale, cele mai productive agricol.

Ca şi in cazul  populaţiei, vestul şi sudul sunt cele mai productive zone agricole ruseşti.

 

 

 

 

Rețeaua de cale ferată din Rusia este critică

Importanța regiunilor vestice și sudice pot fi văzute și în structura de transport a țării.

Transportul feroviar rămâne esențial pentru Rusia. Observați cum este orientată spre vest spre fostele republici sovietice.

Din nou, accentul este la vest și doar la sud-două linii de cale ferată leagă Rusia europeană pentru regiunea maritimă din Pacific, iar cele mai multe din Siberia sunt în afara domeniului de transport.

  

Rusia își pierde integritatea în raport cu Occidentul

Următoarele trei hărți arată un model intern de bază pentru Rusia. Accentul principal și vulnerabilitatea Rusiei este în vest … cu un interes secundar în Caucaz. 

Prima dintre cele trei hărți arată că granița vestică actuală a Rusiei coincide cu baza Peninsulei Europene.

Celelalte hărți arată că populația, agricultura și transportul sunt situate de-a lungul frontierei de vest. Această zonă este nucleul rusesc, iar toate celelalte zone spre est, în Asia, SUNT periferice.

Ca putere de teren, Rusia este vulnerabilă. Ea este amplasată pe câmpia european cu puține bariere naturale pentru a opri un inamic care vine dinspre vest. 

In plus, Rusia are câteva râuri, ceea ce face transportul intern dificil și reduce și mai mult eficiența economică. 

 

 

 

Rusia şi-a pierdut zona-tampon cu Vestul

Fiind o putere terestră, Rusia este vulnerabilă, fiind situată în câmpia Europeană, cu puţine bariere naturale care să o apere de inamicii de la vest.

La est de Munţii Carpaţi, câmpia o ia către sud, iar poarta Rusiei este deschisă, arată Friedman.

La asta se adaugă faptul că Rusia are râuri puţine, ceea ce face transportul intern să fie dificil şi reduce eficienţa economică.

De aceea, strategia Rusiei este să îşi mute frontiera cât mai la vest posibil. Ţările europene din prima linie de Est – balticele, Belarus şi Ucraina – pun la dispoziţie Rusiei adâncimea din care Rusia îşi poate proiecta puterea şi prezintă oportunităţi economice.

Rusia vrea să își mute frontierele cât mai mult în vest

Nu ar fi o surpriză că strategia națională a Rusiei este de a muta frontiera sa la vest cât mai mult posibil. 

Luați în considerare poziția Rusiei în 1914, chiar înainte de primul război mondial a început. Rusia a absorbit primul nivel complet, iar unele dintre cele două țări, și câteva cum ar fi astăzi Polonia și România. Controlul asupra celei mai mare parte a Poloniei a fost deosebit de semnificativă.

Atunci când Germania și Imperiul Austro-Ungar a atacat Rusia în 1914, adâncimea acestui amortizator le-a oferit rușilor șansa să reziste fără a lupta, iar Rusia se extinde până în 1917.

 

 

 

Germania mare

În 1941, când Germania a atacat din nou Rusia, rata de penetrare a fost extremă. Această hartă arată amploarea avântului. Germania a avut în întregime acest teritoriu, la un moment dat, dar nu toate în același timp.

Germanii au confiscat aproape tot din Peninsula Europeană și, în forța de tracțiune finală, s-a mutat la est și sud, în Caucaz. În cele din urmă, Rusia a învins Germania prin  tenacitatea trupelor sale.

Prin urmare, strategia rusească la încheierea celui de al doilea război mondial a fost de a împinge frontierele sale, în măsura în care este posibil spre vest.

 

 

 

Rusia a pus mâna pe primul nivel al țărilor-baltice, Belarus și Ucraina.

Poziția ideală a Rusiei a reprezentat o amenințare existențială pentru restul Europei. Europenii și Statele Unite au avut două avantaje: încercuiesc Rusia și ar putea închide accesul la mare atunci când doresc.

Dar, cel ai important, este că au creat un bloc comercial maritim, care a generat bogăție masivă în comparație cu alianța sovietică. Cursa înarmărilor care a rezultat a creat pierderi mari în Rusia.

Atunci când prețurile petrolului au scăzut în 1980, rușii nu au putut susține declinul veniturilor. Lucru negat de Uniunea Sovietică. Extinderea URSS până în 1991. Sursa: Forbes.

Acum, Rusia nu are nimic de pierdut

Revenind la prima hartă, retragerea forțelor rusești la linia care separă țara din Peninsula Europeană a fost fără precedent. Încă din secolul al 18-lea, Rusia a controlat primul nivel al peninsulei. După 1991, a pierdut controlul asupra ambelor niveluri. Frontiera rusă nu a fost atât de aproape de Moscova.

Occidentul a absorbit țările baltice în NATO, aducând Sankt-Petersburg la o sută de mile de o țară NATO. Țara-cheie pentru Rusia, după 1991 a fost Ucraina, deoarece granița cu Ucraina a trecut prin inima agricolă din Rusia, precum și centre mari de populație și a rețelelor de transport.

În ceea ce privește lupta actuală pentru Ucraina, rușii trebuie să-și asume faptul că interesul euro-american în crearea unui regim pro-occidental are un scop dincolo de Ucraina.

Din punct de vedere rusesc, nu numai că au pierdut o zonă critică tampon, dar forțele ucrainene ostile Rusia s-au deplasat către granița cu Rusia.

 

Greutăți în a uni rușii

 

Rusia este într-o poziție vulnerabilă din punct de vedere geografic; nucleul său este în mod inerent fără ieșire la mare, iar punctele navele pot fi blocate cu ușurință.

Rusia trebuie să fie, de asemenea, în măsură să producă suficientă bogăție pentru a susține trupele militare precum și să ofere un nivel rezonabil de trai pentru oameni, dar Rusia nu va fi în măsură să se potrivească Europa în această privință.

Deci, nu este prosperitatea, care menține structurată țara, ci o viziune idealizată împărtășită de loialitate față de mama Rusia.

Și, în acest sens, există o prăpastie adâncă între Europa și Statele Unite ale Americii (care utilizează prosperitate ca justificare pentru loialitatea) și Rusia (pentru care loialitatea derivă din puterea statului și definiția inerentă de a fi rus).

Acest sprijin pentru națiunea rusă rămâne puternic, în ciuda existenței unor diverse grupuri etnice în întreaga țară.

 

 

 

 

 

10 Maps That Explain Russia’s Strategy

sursa: http://www.forbes.com  prin businessinsider.com si timpul md.; gandul.info.

Publicitate

29/02/2016 - Posted by | POLITICA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: