CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 16 ianuarie în Istoria Românilor


 

 

 

 

1471: In Moldova sunt executaţi marii boieri Isaia-vornicul, Negrilă-paharnicul şi Alexa-stolnicul, care complotaseră împotriva domnitorului Ştefan cel Mare.

 

 

 

Ştefan cel Mare (n.1433 – d.2 iulie 1504), domn al Moldovei intre anii 1457- 1504.

 

 

 1699: Se încheie Tratatul de Pace de la Karlowitz (Serbia), dintre Imperiul Habsburgic şi cel Otoman (care încheia războiul ruso-turc), Poarta recunoştea trecerea Transilvaniei sub stăpânirea Imperiului Habsburgic

 

1885: Apare noul organ de presă junimist „România liberă”, ce reflectă grupul junimist intrat în Camere la alegerile din noiembrie 1884.

 

 

 

1927: Filarmonica de Stat din Oradea găzduiește prima audiție mondială a capodoperei – Sonata nr. 3 în la minor pentru pian și vioară în caracter popular românesc op.25 de George Enescu, în interpretarea lui Nicolae Caravia și a autorului, în cadrul unuia din multele sale turnee de „re-romanizare culturală” a Transilvaniei.

 

 

 

1927: S-a născut (la Storojineţ, astăzi în Ucraina, în regiunea Cernăuți)) Radu Paladi, compozitor, dirijor, pianist şi profesor (m. 2013)

 

 

1932: S-a nascut la Bucuresti, campionul român de sah Victor Ciocâltea (d. 10 septembrie 1983, Manresa, Spania).

 

 

 

 

 

A devenit  „Maestru internațional” în 1957 și „Mare maestru internațional” în 1978.

Una din partidele sale memorabile este cea de la a XVI-a Olimpiadă de șah, de la Varna, in Bulgaria, din anul 1962, în care l-a învins pe Bobby Fischer, viitorul campion mondial.

Victor Ciocâltea a câștigat Campionatul național de șah al României în 1952, 1961, 1969, 1970, 1971, 1975 și 1979. A reprezentat România la 11 Olimpiade de șah între 1956-1982.

A decedat la masa de șah în timpul unei partide din cadrul unui turneu de șah din Spania în 1983.

Începând cu 1984, Asociația RATB organizează la București anual un turneu memorial numit în cinstea lui.

 

 

 

1942: S-a născut în Lăpușna, județul Lăpușna, România, astăzi în Republica Moldova, prozatorul şi eseistul român Aurel Dragoş Munteanu; („După-amiaza neliniştită”, „Scarabeul sacru”, „Oraş în profil”, „Opera şi destinul scriitorului”).

 

 

 

 

 Aurel Dragos Munteanu (stanga), ambasdor la ONU

 

 A fost  primul director al TVR post-decembriste, ambasador al României în SUA, ambasador al României reprezentant permanent al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite și președinte al Consiliului de Securitate ONU.

La data de 9 februarie 1990, Aurel Dragoș Munteanu a fost eliberat, la cerere, din funcția de președinte al Radioteleviziunii Române. 

S-a stabilit în SUA in anul  1994, a  decedat la 30 mai 2005 la New York, si este înmormântat în orașul Washington D.C., SUA.

 

 

 

 

 

1944: S-a născut, scenograful român  Radu Boruzescu. Din 1975, este stabilit în Franţa. A obţinut Premiul ACIN pentru filmul „Felix şi Otilia” în 1972.

 

 

 

1945: În urma Convenţiei de Armistiţiu, care stabilea, la articolul 11, reparaţiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenţia economică „asupra mărfurilor pe care România urmează să le livreze în contul despăgubirilor de război pentru compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operaţiunile militare şi ocuparea teritoriului sovietic .

 

 

1946: Criticul român literar George Călinescu începe la Facultatea de Litere din Universitatea  Bucuresti,  cursul „Istoria literară ca știință inefabilă și sinteză epică”, cu lecția de deschidere intitulată „Sensul clasicismului”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1948: Este semnat Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală bulgaro-română.

 

 

1951: S-a născut la Tulcea actorul  român Radu Gheorghe; („Grăbeşte-te încet”, „Rămăşagul”).

 

Modalitățile sale de exprimare artistică cuprind actoria, pantomima, interpretarea muzicală vocală și instrumentală (vioară, chitară și flaut).

A fost de asemenea  unul din promotorii genului stand-up comedy în România.

A absolvit IATC în 1975, la clasa prof. Sanda Manu, fiind coleg de grupă cu Vlad Rădescu și de generație cu Horațiu Mălăele, Dan Condurache, Maria Ploae.

 

 

 

 

 

A interpretat numeroase roluri în teatru, film, teatrul de televiziune și teatrul radiofonic. Maestru al improvizației, este unul din promotorii genului Stand-Up Comedy în România.

 

 

1977: A murit Călin Popovici, astronom, astrofizician şi geodez; a stabilit o nouă metodă pentru determinarea coordonatelor geocentrice ale unui satelit şi ale staţiilor de observare (metoda cercului de simultaneitate); a coordonat editarea „Dicţionarului de astronomie şi astronautică”; membru post-mortem al Academiei Române din 1990; (n. 1910).

 

 

 

 

 

1981: A decedat actorul român Cornel Coman („Buzduganul cu trei peceţi”, „Ecaterina Teodoroiu”, „Cireşarii”); (n.14 iunie 1936,localitatea Vizantea, jud. Vrancea).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005: Românca Adriana Iliescu, în vârstă de 67 de ani, a dat nastere unei  fetiţe, devenind cea mai vârstnica mamă din lume.

Nascuta pe  31 mai 1938, la  Craiova  a fost până la 29 decembrie 2006 cea mai vârstnică femeie din lume care a dat naștere unui copil, la vârsta de 66 de ani și 320 zile. 

Ea a născut-o pe Eliza Maria Bogdana la 16 ianuarie 2005, la Maternitatea Giulești din București, România.

 

 

 

 

Fetița nu este totuși  copilul său biologic, ținând cont că ovulul  fecundat provine de la un donator anonim, Adriana Iliescu fiind practic o mamă purtătoare. 

  Inainte de pensionare a lucrat ca profesor universitar de literatură română și scriitor de povești pentru copii. Eliza Maria a primit și prenumele Bogdana, nume care era destinat surorii sale gemene, care nu a supraviețuit sarcinii.

 

 

 

 

2008: A murit Sorin Stati, lingvist, membru de Onoare al Academiei Române (n.1 februarie 1932).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a stabilit în Italia în 1971 si a obținut cetățenia acestei  țări  in 1978.

Este absolvent al Facultății de Filologie a Universității București, secția „filologie clasică”, în 1954.

Doctor în filologie la Universitatea București, titlu obținut în 1967 cu o teză de lingvistică generală („Sistemul sintactic al limbii”), publicată la Editura Academiei Române sub titlul „Teorie și metodă în sintaxă” și tradusă în limba italiană („Teoria e metodo nella sintassi”, Bologna, Il Mulino, 1972). Predă limba și literatura română la Facultatea din Padova și ține cursuri la Facultatea de Litere din Veneția.

A luat un doctorat, cu mențiunea „très honorable”, la Universitatea Sorbona (Paris) în 1978, cu o teză intitulată „Le système sémantique des adjectifs dans les langues romanes”, ulterior publicată la Paris (editura Jean Fayard, 1979).

În 1993 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. După 1990 a colaborat la redactarea „Dicționarului limbii române”, „Dicționarului ortoepic și de punctuație” și „Gramaticii limbii române” și a fost cercetător la Institutul de Lingvistică al Academiei Române.

 

2013: Începea criza ostaticilor de la In Amenas (Algeria), când un grup de militanţi islamişti afiliat la Al-Qaida şi condus de Mokhtar Belmokhtar, a luat sute de oameni ostatici la complexul gazifer Tigantourine de lângă In Amenas.

Forţele de securitate algeriene au înconjurat zona şi majoritatea persoanelor au fost eliberate. Conform guvernului algerian, 38 de ostatici şi 29 de militanţi au fost ucişi, în timp ce 685 de muncitori algerieni şi alţi 107 străini au fost eliberaţi.

Printre ostatici s-au aflat, conform MAE român şi cinci cetăţeni români.

 

 

 

 

CITITI SI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/01/16/o-istorie-a-zilei-de-16-ianuarie-video-3/

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 1. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 2. Istoria md.;

 3. Istoricul zilei blogspot.com;

 4. Crestin Ortodox.ro;

 5. Wikipedia;

 6. http://www.worldwideromania.com

16/01/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 16/01/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: