CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

1975. Ceausescu catre Kissinger: „Nu, multumesc. Nu ma intereseaza.”


Departamentul de Stat al SUA a facut publice o serie de documente mai putin cunoscute pu­blicului larg din Romania, printre care si stenogramele discutiilor purtate intre Nicolae Ceausescu si presedintii de la Casa Alba.

Redam in randurile ce urmeaza stenograma intalnirii dintre Nicolae Ceausescu si presedintele Statelor Unite Gerald Ford de la Washington, din 11 iunie 1975.

 

 Discutia a durat mai bine de o ora, la ea participand pe langa cei doi presedinti si Vasile Pungan, Consilier al presedintelui, Corneliu Bogdan, Ambasadorul Romaniei in Statele Unite, Henry A. Kissinger, Secretar de Stat si Asistent al presedintelui pentru Probleme de Securitate Nationala, ambasadorul Harry Barnes, Ambasadorul Statelor Unite in Romania, general-locotenent Brent Scowcroft, asistentul adjunct al presedintelui pentru Probleme de Securitate Nationala.

Discutia dintre cei doi presedinti a abordat subiecte ca relatiile economice bilaterale, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Orientul Mijlociu, Coreea, Spania.

 

Cu aceasta ocazie Ceausescu a facut propunerea ca Romania sa faca parte alaturi de SUA si URSS dintr-o presedintie rotativa destinata dezarmarii – ceea ce a smuls un zambet ironic din partea presedintelui Ford.

De asemenea Ceausescu avea sa raspunda scurt pro­punerii lui Kissinger de semnare a unui acord care sa permita imigrarea cetatenilor americani in Romania: „Nu multumesc. Nu ne intereseaza”. (Presa a facut poze)

 

 

Foto: Gerald Ford si Nicolae Ceausescu

 

 

 

Ceausescu (C.): Ati calatorit destul de mult.

Presedintele (P.): Dumneavoastra tocmai ati incheiat o vizita in Brazilia si Mexic. (Presa a parasit camera)

P.: Domnule presedinte, lasati-ma sa va spun ca sunt foarte bucuros sa va vad. E dragut din partea dumneavoastra sa va opriti in drumul de intoarcere in Romania dupa calatoria din America Latina, astfel incat putem discuta o serie de probleme de interes comun.

C.: Domnule presedinte si eu ma bucur sa va vad si sper ca aceasta intalnire va avea rezultate pozitive.

P.: Vreau sa va multumesc pentru faptul ca ati trimis un emisar imediat dupa ce am devenit presedinte. A fost o surpriza si am apreciat gestul dumneavoastra.

C.: Avand in vedere ca aceasta este prima noastra intalnire de la numirea dumneavoastra in functie, as dori sa va transmit cele mai sincere felicitari.

 

Sper ca veti ocupa acest post cat mai mult. Am auzit ca veti candida anul urmator si sper ca vom putea continua colaborarea in perioada urmatoare. Relatii economice bilaterale

P.: Va multumesc. Voi candida. Cred ca vom castiga si imi doresc sa continuam sa lucram cu dumneavoastra. Doresc ca pe durata mandatului meu sa extindem relatiile stabilite de Statele Unite si Romania prin Declaratia din 1973.

In mod deosebit dorim sa punem in aplicare Acordul de Schimb intre Romania si Statele Unite.

Am trimis Congresului documentele necesare pentru ca acesta sa ia toate masurile necesare, pentru a putea beneficia de pe urma Acordului de Schimb, important pentru Statele Unite, Romania si relatiile noastre.

C.: Desigur ca asteptam cu mare interes intrarea in vigoare a acestui Acord. Va garantez ca in Romania nimeni nu se va opune si sper ca nici in Statele Unite nu vor exista probleme.

Dorim sa continuam buna colaborare la nivel economic din ultimii patru ani, iar daca acest acord va intra in vigoare ne asteptam ca nivelul tranzactiilor sa ajunga la suma de un miliard de dolari.

 

 Kissinger (K.): In aceasta dupa-amiaza presedintele se intalneste cu o serie de membri ai Congresului si cativa lideri ai evreilor.

P.: As dori sa fac o sugestie, dar mai intai voi comenta. Asteptam cu interes ca acest Acord sa fie aprobat de Congres, acord inaintat pe 24 aprilie. Acesta are termen pana in iulie sa ia masurile necesare.

Dorim sa acordam Romaniei Clauza natiunii cele mai favorizate. Dorim ca Banca pentru Import-Export sa acorde credite si facilitati Romaniei.

Cred ca trebuie sa fiu foarte direct si sa va spun ca este posibil sa apara o serie de intrebari foarte dificile din partea membrilor Congresului legate de dumneavostra dar si de problemele noastre.

Acestia sunt foarte interesati de emigrarea evreilor in Israel si Statele Unite. Desigur ca nu suntem de acord cu prevederile legii. Consideram ca nu sunt necesare, dar asta este legea si trebuie sa urmam aceste proceduri.

 Pentru a obtine acordul Congresului trebuie sa obtinem o serie de dovezi care sa arate ca exista o crestere a numarului emigrantilor catre Israel si Statele Unite. Problema emigrarilor

C.: O sa fiu foarte direct. In ceea ce priveste Statele Unite, nu exista nici o problema. Exista totusi cate va cazuri umanitare.

Le vom rezolva si pe acestea asa cum le-am rezolvat si pe celelate. In ceea ce priveste Israelul, au mai ramas foarte putini cetateni romani de origine evreiasca. Marea majoritate sunt casatoriti cu romani.

Ca urmare, este putin probabil ca problema cresterii numarului emigrantilor sa mai apara. In ultimii patru ani 18.000 de persoane au depus cereri. Au mai existat cateva mii de cereri si in anii precedenti. Au plecat 18.300 de persoane.

La ora actuala exista aproximativ 2000 de persoane care au primit aprobarea, chiar si de doi ani. Dar avand in vedere tensiunile si razboiul din zona, desi au acordul de plecare in buzunar, au renuntat la idee sau si-au amanat plecarea. Ca urmare, in acest caz nu mai exista o problema majora.

 

 Vom incerca sa rezolvam favorabil cazurile ramase. De fapt, acum avem un numar mare de cazuri de persoane care vor sa se intoarca in Israel, dar inca nu am gasit o solutie la aceasta situatie.

Deja am discutat aceste probleme cu viceprim-ministrul Allon si in momentul plecarii acesta a facut o declaratie favorabila. S-a intalnit chiar si cu Rabinul Sef.

P.: Domnule presedinte, acesta este un lucru incurajator.

Consider totusi ca este foarte important ca dumneavoastra sa aveti posibilitatea sa furnizati aceste informatii, aceste date membrilor Congresului si liderilor evreilor deoarece acestia ne pot face probleme in privinta procedurilor din Congres.

C.: Domnule presedinte, sper ca eforturile dumneavoastra impreuna cu explicatiile pe care le voi da vor convinge Congresul sa isi dea acordul cat mai curand.

 

 

Foto: Henry Kissinger si Nicolae Ceausescu

 

K.: Cand va termina, presedintele va convinge Congresul sa adopte un amendament care sa permita libera imigratie in Romania.

C.: Nu multumesc. Nu ma intereseaza.

P.: Stiu ca sunteti interesat de Conferinta Europeana pentru Securitate si de problemele care au blocat acordul. Noi am avut o serie de rezerve cu privire la categoriile I si III. As dori sa stiu parerea dar si previziunile dumneavoastra.

K.: Macovescu si Gromyko sunt singurii care au citit toate documentele.

C.: In primul rand, as dori sa revin la o serie de chestiuni bilaterale legate de apropiata dumneavoastra vizita in Romania.

Pe langa problema acestui Acord, care sper ca va fi adoptat de Congres, consider ca, cu ocazia vizitei dumneavoastra in Romania ar trebui sa rezolvam si alte probleme. In trecut am mai ridicat problema incheierii unui acord economic pe termen lung, precum si chestiunea acordarii Romaniei a conditiilor speciale de schimb oferite tarilor in curs de dezvoltare.

Nu vreau sa discutam chestiunea acum, nu insist sa-mi raspundeti acum, dar in perspectiva vizitei dumneavoastra sper ca vom putea rezolva aceste chestiuni, pentru ca vizita sa devina una cu un rezultat concret. V-am mai trimis o invitatie pentru a vizita Romania, ca sa fiu sigur, dar vreau sa ma folosesc de aceasta ocazie sa va invit personal. Chestiunea OSCE

P.: Domnule presedinte, apreciez ca ati lansat personal aceasta invitatie. Este o oportunitate deosebita si as dori sa vin. Daca reuniunea O.S.C.E. are loc in luna iulie sau august, as putea sa ma opresc pentru o vizita in Romania dupa conferinta de la Helsinki.

C.: Dupa Conferinta O.S.C.E.?

 

P.: Da.

K.: Domnule presedinte, chestiunea unui acord pe termen lung a mai fost discutata si am convenit ca, in principu, putem anunta incheierea acestuia in orice moment doriti. Planurile noastre erau ca, mai intai Clauza natiunii celei mai favorizate sa treaca de Congres fara o dezbatere din afara, astfel incat sa ne incadram in progranul pe care l-am discutat.

P.: Daca intalnirea O.S.C.E. are loc la sfarsitul lunii iulie si Congresul va lua in discutie Acordul de Schimb, atunci Romania va obtine incheierea acestuia pana la sfarsitul lunii august.

 

Ambasadorul Barnes (A.B.): Acesta ar putea trece pana pe 15 iulie, dar este posibil ca ei sa nu faca nimic pana in septembrie deoarce ei au 60 de zile legislative si ar putea interveni vacanta din august.

K.: Aceste doua chestiuni nu trebuie sa faca obiectul acestei vizite.

P.: Dar ar fi benefic daca Acordul de Schimb ar fi incheiat fara sa ne mai complicam cu anuntarea acestuia. Acest lucru ar intari nevoia de a obtine aprecieri si demersuri favorabile din partea Congresului inainte de vacanta acestuia. Altfel, va exista o intarziere de cinci saptamani.

Este deci important sa determinam Congresul sa ia masuri, preferabil inainte de vizita si abia atunci vom putea anunta ca vom incheia un acord pe termen lung.

C.: In privinta O.S.C.E., nu suntem ingijorati de faptul ca ar putea exista intarzieri, cat suntem preocupati de discutiile si rezultatele conferintei. Pentru noi nu este interesanta data, ci rezultatul conferintei. Ne este indiferent cand va avea loc, iulie, august sau septembrie. Cel mai important lucru este obtinerea unor rezultate care sa duca la o crestere a increderii.

Ca urmare, nu categoria III este important si nici numarul jurnalistilor si artistilor care calatoresc. Aceasta este o problema a expertilor. Acestea nu sunt chestiuni esentiale. In ceea ce ne priveste, oricine poate calatori cat de mult vrea.

Principalele probleme se gasesc in categoria I. De acest lucru depinde cresterea increderii si de acest lucru depind chestiuni cum ar fi schimbul cultural. In legatura cu acestea, consideram ca exista o serie de probleme care trebuiesc rezolvate in cazul in care conferinta va avea rezultate pozitive.

In primul rand ar trebui sa existe niste angajamente ferme cu privire la renuntarea la forta si la neimplicarea altor state in chestiunile interne ale statelor.

In al doilea rand, exista o serie de probleme legate de chestiuni militare. Nu punem la indoiala chestiunea rezolvarii problemelor de baza, dar trebuie sa fim siguri ca nu va exista o implicare in problemele interne ale statului. De exemplu, as face referire la angajamentele legate de manevrele militare.

Nu este importanta daca vorbim de manevre care se intind pe 250 sau 180 de kilometri sau daca vorbim de 10.000 sau 20.000 de oameni, ci important este ca aceste masuri sa fie obligatorii si nu pe baza de voluntariat.

Ca urmare, daca acestea se rezuma la o chestiune de voluntariat, nu are rost sa face risipa de timp si resurse pentru distante de 100 de kilometri in diferite zone.

Noi incercam sa introducem in legislatia internationala o serie de reguli care au exista si pana acum. Cand un grup de state ajunge la o serie de intelegeri, acestea vor fi obligatorii si nu voluntare. Aceasta este o chestiune importanta.

Macovescu (M.): Una din problemele principale este cea legata de continuitatea conferintei si urmarile acesteia.

C.: Nu stiu care este parerea dumneavoastra dar noi consideram ca in continuare cea mai periculoasa situatie este in Europa, unde exista doua blocuri militare cu armament modern, o concentrare imensa de trupe, precum si arme atomice.

Ca urmare, am dori ca intalnirea O.S.C.E. sa nu prezinte doar concluzii referitoare la aceasta problema, ci sa reprezinte inceputul procesului de asigurare a securitatii in Europa. Din acest motiv suntem in favoarea formarii unui organism care sa asigure continuitatea rezultatelor conferintei. Romania, SUA si URSS

P.: Cat de des ar trebui sa se intruneasca acest organism? Anual, la doi ani?

C.: Odata pe an, odata la doi ani, oricand este nevoie. In momentul in care apare o situatie tensionata sau se intampla ceva, ne-am putea intalni pentru a discuta ce putem face pentru a opri inrautatirea situatiei.

K.: Ce parere aveti despre ideea unei conferinte in care sa trecem in revista eventualele probleme, conferinta organizata odata la 18 luni sau odata la doi ani?

C.: Parerea noastra este ca este o idee buna. Mai mult, existenta unui asemenea organism permanent ar putea avea rolul de a pregati astfel de conferinte. Nu ma gandesc la ceva care sa se bazeze pe foarte multe chestiuni birocratice, ci ma gandesc la un organism care sa se reuneasca periodic, odata pe an sau la sase luni. Ministrul de Externe al uneia din tari va avea rolul de coordonator, acest lucru fiind realizat prin rotatie.

K.: De exemplu, cine ar participa la aceasta rotatie?

C.: Statele Unite, Uniunea Sovietica, Romania. P.(zambind): Romania. K.: Am explicat Romaniei, si am tinut legatura cu delegatia romana de la aceasta conferinta, faptul ca insusi motivul pentru care Romania doreste acest lucru ne determina sa nu fim de acord. Nu suntem dispusi sa acordam unor state dreptul de a se implica permanent in Vest.

Ca sa fiu sincer, aceasta este problema cu un mecanism permanent. Inteleg de ce doriti sa aveti ceva la care sa puteti apela, dar noi nu dorim ca structurile care exista deja in Vest sa fie exploatate. Va intelegem totusi ingrijorarile.

C.: Nu ne gandim ca aceasta organizatie ar avea dreptul sa faca acest lucru, iar pentru a evita aceasta problema am putea reglementa bazele functionarii, pentru a exclude o astfel de interventie. Ne gandim ca acesta ar putea pregati noi conferinte si ar putea rezolva problemele care apar. Nu dorim interventia Estului in Vest, sau a Vestului in Est, sau a Vestului in Vest sau a Estului in Est. Va rog sa va mai ganditi la aceasta chestiune si sa faceti o analiza generala asupra pozitiei dumneavoastra.

(Aici au fost omise discutiile despre Orientul Mijlociu, Coreea, Spania, si dezarmare.

In timpul discutiilor despre Coreea, Ceausescu i-a spus presedintelui Ford ca a vorbit cu Kim Il Sung, care i-a spus  ca „nu doreste nici un fel de tensiune in zona, ca unirea se poate realiza doar prin mijloace pasnice, ca intelege nevoia unei paci durabile si ca acest proces va fi unul de durata”.

Sursa: Ziua.ro

 

 

 

 

05/01/2016 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , ,

12 comentarii »

  1. Reblogged this on Viban’s Blog and commented:
    Demnitate și verticalitate românească.

    Apreciază

    Comentariu de viban | 05/01/2016 | Răspunde

  2. Interesant.

    Apreciază

    Comentariu de amoq1955alex | 06/01/2016 | Răspunde

  3. Ceausescu pe langa multele pacate care le-a avut a dat dovada ca este un bun roman.A avut curajul sa-i puna intrebari stanjinetoare americanului asa incat lasandu-i acestuia impresia ca Ceausescu nu este un oarecare conducator de mana a doua.Inchipuiti-va ca aceasta discutie ar fi avut loc cu Basescu presedinte,doamne cate ,,plecaciuni, ar fi facut acesta cum s-ar fi ,,inchinat,, lui Kisinnger,.cred ca pe ascuns ar fi fost in stare sa-i pupe si mana.Iata de ce a ajuns Romania atat de jos in ochii lumii, pt ca am avut asemenea conducatori care nu au avut coloana vertebrala nu au stiut sa fie demni in fata omologilor lor sau uneori si a altora si mai mici nu au fost deloc buni negociatori s-au lasat calcati in picioare de oricine dovedind prin aceasta multa lasitate.Am pierdut aproape tot ce se putea pierde pe plan intern dar nu numai. Am avut si avem din pacate conducatori care nu-i intereseaza Romania,atat sunt ,,buni romani,,pana ajung sus dupa care totul este dat uitarii.Unde o sa ajunga Romania mergand in continuare asa?Am totusi o intrebare pentru distinsul nostru presedinte,ce reprezinta mana dreapta in dreptul inimii cand se intoneaza imnul tarii noastre? Va doresc domnule presedinte din toata inima ca pe acolo pe unde mergeti sa fiti un bun ,,ambasador,, al Romaniei aratati-le prdecesorilor ca sunteti altfel,sa se simta ceia ce dumnevoastra spuneati in campanie ca vreti o Romanie a- lucrului bine facut- noi inca asteptam si va multumim daca o sa fie adevarat.

    Apreciază

    Comentariu de Gh.Tenciu | 07/01/2016 | Răspunde

    • Am fost de parere intotdeauna ca Ceausescu,desi si-a inceput „cariera”ca tradator comunist si cu toate ca era incult si ingamfat,a avut mari merite in restabilirea independentei Romaniei fata de colosul de la rasarit si, mai mult,a dat dovada de mult curaj in politica externa.
      Pentru intransigenta de care a dat dovada in privinta apararii suveranitatii Romaniei, rusii l-au condamnat la moarte si l-au executat, asa cum au facut si cu cei doi predecesori ai sai, Ion Antonescu si Gh.Gheorghiu – Dej.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 07/01/2016 | Răspunde

      • Nu te-ai gandit ca tocmai vestul la executat?
        Nu te-ai gandit de ce? Cine a avut de castigat dupa moartea lui? Cine distruge tara de 27 de ani? In favoarea cui?
        Si in final, nu te-ai gandit ca si URSS a avut soarta Romaniei cu doi ani mai tarziu?
        Unde-i URSS si cine a distrus-o?

        Apreciază

        Comentariu de Marin | 29/06/2016

      • Inlaturarea lui Ceausescu a fost hotarata de SUA si URSS,nu doar de SUA sau de URSS.
        Cat despre soarta URSS,sa fim seriosi,imperiul comunist nu a avut soarta Romaniei,fie numai si pentru faptul ca Romania nu a pierdut colonii,asa cum s-a intamplat cu Uniunea Sovietica.In plus,Gorbaciov, conducatorul URSS nu a fost executat,asa cum s-a intamplat cu Ceausescu. El traieste si acum.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 29/06/2016

      • USSR nu a avut colonii, Gorbachev traieste in Germania si a fost agent secret care a distrus URSSul.
        Ceausescu statea ca un os in gat FMI si BM.
        Pana la urma SUA a castigat lupta cu URSS insa Romania a fost mai mult bucata bancherilor care nu-l putea baga pe Nicu iaras in datorii

        Apreciază

        Comentariu de Marin | 29/06/2016

      • Trezeste-te, Marine !
        Vad ca debitezi niste nazdravanii nemaiauzite pana acum, printre care aceea ca URSS si Rusia nu au avut colonii..
        Poate spui tu cum sa numim Armenia,Azerbaidjanul,Cecenia,Geeorgia,Tarile Baltice, Kazahstanul,Turkmenistanul, Uzbekistanul, Kirghistanul,Ciuvasia,Birobidjanul,Karelia,Ucraina,Bielorusia,Daghestanul, si… cum se poate sa uitam.
        Basarabia, botezata de imperialistii rusi „RSS Moldoveneasca”, dupa ce a fost cioartita in 1940 si 1944.

        Nu stiu de unde ai scos-o ca Gorbaciov ar trai acum in Germania si ca ar fi fost agent secret (al cui?),numai ca asta nu are legatura cu subiectul.
        In plus, se pare ca tu duci dorul acelor timpuri intunecate, esti un comunist nostalgic care ar dori intoarcerea acelor vremuri in care toti nemernicii catarati la putere isi bateau joc de popor, pretinzand, culmea, ca il reprezinta !
        Voi n-aveti putina rusine, derbedeilor ?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 29/06/2016

      • Vad ca esti dezinformat rau, ba chiar as spune ca cu creierul spalat. Vb serios.
        –Tot ce ai numit tu, sunt cateva foste republici din fosta URSS in rest sunt regiuni ale Rusiei
        –Gorbaciov locuieste in Germania de foarte multi ani, daca erai destul de destept verificai inainte de ate opune, doar nu-i greu.
        –Poti sa te mai informezi ce inseamna „colonie”.
        Cumpara-ti un dictionar explicativ.
        Oameni ca tine nu vor sa auda alte pareri diferite de ale lor si esti genul de om ca daca cineva nu-i pro EU atunci e rusofob si invers. Alta pozitie nu exista.
        Trezeste-te la realitate ca tara ta a devenit o colonie, forta de munca slujeste in EU si resursele sunt supte tot de ei.

        Te rog sa nu comentezi ca raspunsul il stiu…
        Multumesc anticipat

        Apreciază

        Comentariu de Marin | 29/06/2016

      • 1.Numesti asa zisa RSS Moldoveneasca sau Tarile Balatice „cateva foste republici din fosta URSS”, negand ca au fost pur si simplu cotropite si anexate la imperiul rus,in cel mai pur sistem colonial ?
        2.Gorbaciov traieste in Rusia, iar tu n-ai habar despre ce vorbesti.
        3.Conform oricarui dictionar, o colonie este un teritoriu ocupat și administrat de o tara străină și care este dependent de aceasta pe plan politic, economic, cultural etc.
        RSS Moldoveneasca a fost o colonie ruseasca creata pe teritoriul fostei Basarabii romanesti ocupate de armata rusa si apoi de cea sovietica. Asa zisa „republica” moldoveneasca s-a declarat independenta abia in 1991, dupa aproape doua secole de ocupatie ruseasca.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 30/06/2016

      • Doar sa-ti dovedesc ca habar tu nu ai ce vorbrlesti;
        E tradus din alta limba in romana
        Şedere permanentă de mihailo acum in Germania, mai precis în Bavaria, în staţiune, care este renumita pentru tratamentul bolilor sistemului cardiovascular, rottach-egern. Fostul politician s-a stabilit acolo cu fiica sa şi nepoţii aproximativ opt ani în urmă. Villa prima figura celebru în acest oraș de încredere a fost yards la Biserica St. Lawrence River, în cazul în care el este considerat un enoriaş onorific.

        În anul 2007, Mikhail Sergeyevich cumparat pentru 1 milion de euro în această aceeaşi casă, care se numeşte „Hubertus Castle”. Mai devreme în două clădiri mici a fost un orfelinat bavareze. În jurul casei cresc enorm de copaci frumoase, foarte aproape de curge rau de munte, unde puteţi lua Royal păstrăv. Se spune că a castelului nu pe numele lui.

        In rest, mai citeste, afla cum a fost cedata Basarabia Imperiului Rus in schimbul Dobrogei,
        Si ce tine de colonie, trebuie sigur sa te mai informezi.
        Poti sa te informezi ce statut aveau republicile sovietice in cadrul URSS

        O zi buna

        Apreciază

        Comentariu de Marin | 30/06/2016

      • – Se pare ca vorbesti despre o locuinta de vacanta a lui Gorbaciov din Bavaria.A mai avut si alte astfel de case,inclusiv in Abhazia si nu vad ce te umfli atat pe o asttfel de tema minora, care in fapt nu preocupanici macar presa ostila lui Gorbaciov.

        – Vad ca ai obraznicia sa insisti ,indemnandu-ma sa aflu ce statut aveau asa zisele „republici”sovietice in cadrul URSS.
        Afla asadar dragalasule, ca pe toata perioada (1940-1991)a ocupatiei sovietice, RSS Moldoveneasca a fost condusa de NEMOLDOVENI, dupa cum poti afla din cele de mai jos :
        Înfiinţată pe 2 august 1940, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) a fost parte componentă a Uniunii Sovietice în perioada anilor 1940 – 1941 şi 1945-1991.
        Partidul Comunist din RSSM (PCM) era cel care dicta totul in „republica”, el fiind condus la randul sau de Partidul Comunist din Uniunea Sovietică.
        Pe parcursul activității sale, Partidul Comunist al Moldovei a avut cea mai mare parte dintre conducatorii republicii de origine ucraineană, rusă sau din regiunea transnistreană.

        Lista Primilor Secretari ai Partidului Comunist din RSS Moldoveneasca (1940 – 1980).

        P.G. Borodin (1941 – 1942) originar din RSS Ucrainiană

        Nikita L. Salogor (1942 – 1946) originar din RSS Ucrainiană

        Nikita G. Koval (1946 – iulie 1950) originar din RASS Moldovenească (Transnistria)

        Leonid Brejnev (iulie 1950 – octombrie 1952) originar din RSS Ucrainiană

        D.S. Gladki (octombrie 1952 – 1954) originar din RSS Ucrainiană

        Z.T. Serdiuk (1954 – mai 1961) originar din RSS Ucrainiană

        Ivan I. Bodiul (mai 1961 – decembrie 1980) originar din RSS Ucrainiană

        – Cat priveste „cedarea’Basarabiei la schimb cu Dobrogea,dovedesti odata in plus analfabetism in problemele legate de Istoria Romaniei.
        Moldova dintre Prut si Nistru a fost cotropita de Rusia in anul 1812, in urma unui tratat incheiat hoteste cu Turcia.
        Dupa razboiul Crimeei din 1853-1856, razboi pierdut de Rusia in fata puterilor europene, Imperiul Rus a fost obligat sa restituie principatului Moldova sudul teritoriului pruto-nistrean, respectiv judetele Cahul, Ismail si Bolgrad,cunoscut si sub numele de Bugeac,si odata cu acesta si accesul la Gurile Dunarii.
        Dupa razboiul ruso- romano- turc din 1877- 1878 si Congresul de la Berlin din 1/13 iulie 1878,erau recunoscute României: Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor, insa Judeţele Cahul, Izmail şi Bolgrad erau anexate din nou de Rusia Ţarista.

        Judetele Cahul, Izmail si Bolgrad se afla pe teritoriul asa numitei Basarabii istorice, unitate teritoriala care initial a apartinut Munteniei domnitorilor Basarabi, de unde si numele sau si care a intrat in componenta Moldovei dupa ce fusese in stăpânirea lui Basarab I, unificatorul Ţării Româneşti, si care pe atunci se numea Basarabia.
        Ulterior, Moldova preia acest teritoriu domnia lui Alexandru cel Bun (1399-1432) şi păstrează pentru această regiune, moştenită de la Basarabi, numele de Basarabia, cunoscuta azi sub numele de Basarabia mica spre deosebire de provincia cotropita de rusi la 1812 care a fost botezata in scop diversionist de acestia tot Basarabia si care se referea la teritoriul cuprin in interfluviul pruto- nistrean
        Ca sa vezi cum te incurci singur in nestiinta ta si cum debitezi aiureli fara legatura cu adevarul istoric, dar care isi au originea urat mirositoare in propaganda colonialista ruseasca, in incercarea acesteia de a justifica drepturi pe care nu le are asupra acestor pamanturi stravechi romanesti.

        Vezi harta : https://www.google.ro/search?q=basarabia+istorica&client=firefox-b-ab&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjmzMKupc_NAhVJJ8AKHa3PAxUQ7AkISw&biw=1024&bih=610#imgrc=j4ZtAPNpbfZ9GM%3A

        Sfatul meu este sa te apuci serios sa inveti istorie adevarata, pentru ca lozincile propagandistice colonialiste rusesti pe care le cotcodacesti aici nu reusesc decat sa te faca de cacao si nimic mai mult.

        Pentru inceput, ai face bine sa afli pe scurt istoria Basarabiei furate din trupul Moldovei de talharii rusi :

        ADEVĂRATA ISTORIE A BASARABIEI , HĂRŢILE MOLDOVEI DE-A LUNGUL TIMPULUI ŞI NEGAREA OCUPAŢIEI RUSEŞTI

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 30/06/2016


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.