CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 28 DECEMBRIE. VIDEO


28 decembrie, istoricul zilei

Anul 418: Bonifaciu I devine papă. A condus Biserica Romei pâna la 4 septembrie 422.

 

 L-a susținut pe Sfântul Augustin în lupta cu pelagianismul, iar acesta din urmă i-a dedicat o parte din lucrările sale. Erezia  pelagianista a fost  promovata  de teologul Pelagius (354 – c.420) si nega păcatul originar, doctrina conform căreia oamenii au  moștenit o fire păcătoasă de la Adam.

El spunea că Adam și-a făcut rău doar sieși, când a decăzut, iar toți descendenții săi nu au fost afectați de păcatul lui Adam.

Pelagius susținea că o persoană este născută cu aceeași puritate și virtuți morale ca cele ale lui Adam, atunci când a fost făcut de Dumnezeu si afirma de asemenea că oamenii îl pot alege pe Dumnezeu prin exercitarea liberului arbitru și a gândirii raționale.

 Papa Bonifaciu I l-a convins pe impăratul  bizantin Teodosiu al II-lea   să returneze provincia  Illyricum, apărându-și astfel drepturile asupra acestei provincii, pe care impăratul Teodosiu al II-lea o atașase în anul 421 Constantinopolului — „Noua Romă”.

457: Majorian (Iulius Valerius Maiorianus), este incoronat imparat al Imperiului Roman de Apus si este recunoscut de Papa Leon I.

Iulius Valerius Maiorianus (n.cca 420 – d.7 august 461) , a stat in fruntea imperiului din anul 457 până la moartea sa.

 

484: Alaric al II-lea ii succede tatalui sau Euric, devenind rege al vizigotilor. Si-a stabilit capitala la Aire sur l’Adour, in sudul Galiei.

A stapanit aproape in totalitate Spania, Aquitania, si o mare parte den actuala Provence.

 

 

893: Un puternic cutremur distruge orasul Dvin vechea capitala a  Armeniei, fondata in sec. IV de regele Khosrov III Kotayk (care a domnit din 330 pana in 338).

A fost reconstruit in Evul Mediu devenind un centru comercial infloritor cu 100000 de locuitori.Orasul a fost abandonat in timpul invaziei  mongole  in secolul al XIII-lea si a cazut in ruina.

1065: In Anglia este inaugurata  catedrala Westminster Abbey.

Westminster Abbey este cea mai veche și mai faimoasă dintre catedralele din Londra.

Acolo a fost un locaș de cult încă din secolul al VII-lea, când conform legendei, Sf Petru a fondat o biserică care purta numele lui.

Westminster Abbey 2: Westminster Abbey

 

 

Clădirea actuală este rezultatul reconstrucției care a fost începută de Henry III în 1245, apoi continuată în 1745.

Aproape toate încoronările monarhilor englezi au avut loc în această biserica,de la încoronarea lui Harold al II-lea în 1066, iar biserica adăpostește mormintele multor regi și regine, incluzându-i pe Elizabeth I, Mary, Regina Scoției și Henry VII.

De asemenea aici se afla și morminte de poeți, polticieni și eroi de război, printre care “Soldatul Necunoscut”, care a luptat în primul Război Mondial.

1308: Incepe  domnia împăratului Hanazono (Tomihito) ,al 95 – lea imparat al Japoniei, potrivit succesiunii traditionale.A domnit pana in anul 1318, cand a abdicat fiind inlocuit de varul sau Go-Daigo.In 1335  devine calugar budist in secta Zen.

 

1612: Galileo Galilei a fost primul astronom care a observat planeta Neptun in timp ce aceasta se afla in conjunctie cu Jupiter, ceea ce l-a determinat pe savant sa o catalogheze ca o stea fixa.

Abia peste 234 de ani, această planetă va fi recunoscută ca atare.

1694: A murit  Regina Maria a II-a a Angliei; (n. 30 aprilie 1662).

 

 A  domnit ca regină a Angliei și a Irlandei din 13 februarie  și ca regină a Scoției, din 11 aprilie 1689,  până la moartea sa.

Maria a fost cea mai mare fiică a lui Iacob, Duce de York (viitorul rege Iacob al II- lea al Angliei) și a primei lui soții, Lady Anne Hyde si era de religie protestanta.

A suit pe tron in urma „Glorioasei Revolutii” conduse de sotul sau, printul olandez  William de Orania, in urma careia a fost rasturnat de pe tron tatal sau care era de religie catolică.

1805: S-a născut Eftimie Murgu, filolog, filosof, lingvist, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească; (m. 12 mai 1870).

1836: Spania a recunoscut independenta Mexicului.

1840: S-a nascut  Ion Kalinderu, jurist, membru al Curţii de Arbitraj de la Haga, membru şi preşedinte al Academiei Române; (d.11.12.1913).

Ioan Kalinderu s-a născut într-o familie, se pare, de origine turcă. Tatăl său se numea Kalinderoglu, ceea ce în turcă înseamnă „fiul filosofului”.

A urmat studiile liceale la București, iar cele universitare la Facultatea de Drept din Paris, unde și-a luat doctoratul.

 

 

În magistratură a parcurs toate gradele și a ajuns consilier la Curtea de Casație și membru al Curții de Casație de la Haga

 

 

1846: Iowa devine al 29- lea  stat al SUA.

1856: S-a născut Woodrow Wilson, al 28-lea preşedinte al SUA, politician reformator în plan intern, care a contribuit fundamental la grăbirea deznodămîntului Primului Război Mondial prin decizia luată asupra participării SUA la operaţiunile militare de partea Antantei (începînd cu anul 1917).

Programul său în 14 puncte a pus bazele ordinii mondiale postbelice, chiar dacă în propria ţară a fost criticat aspru şi respins. Angajamentul personal în favoarea păcii depus de cel de-al 28-lea preşedinte american a fost răsplătit în anul 1919 cu decernarea Premiului Nobel pentru Pace;(d.03.02.1924).

 1872: Intră în exploatare la Bucureşti, România, prima linie de tramvai cu cai pe traseul Calea Tîrgoviştei, Podul Mogoşoaiei, Teatrul Naţional, străzile Biserica Enei, Colţei, Academiei, Piaţa Sfîntul Gheorghe, Moşi.

Tramvai cu cai

 

Foto: artline.ro

Un calator francez, Ulysse de Marsilac, trecand prin tara noastra descrie astfel acest mijloc de transport: “Aceste omnibuzuri americane, cum le zice, sunt intr-adevar- cu bancile lor din catifea rosie- de o rara elegant si foarte confortabile. Fara zguduituri, aluneci pe sinele de tren, ceea ce este un fel de voluptate cand esti obisnuit cu scuturaturile birjei pe caldaram.

Cu cinzeci de bani poti face o plimbare incantatoare pana la capul  Podului (Calea Victoriei, n.a.), trecand pe la Sfantul Gheorge, Biserica Enei, strada Academiei, Teatrul National, strazile Stirbei Voda, Luterana, Fantana Rosie si Targusor, pana la bariera Mogosoaiei, si ce de felurime de pasageri! Oboreni, pana la Sfantul Gheorge, bancheri si samsari!, pana la piata Teatrului si apoi plimbareti care se duc pe sosea.”

 

1895: În cafeneaua “Grand Café” din Paris are loc prima proiecţie de film, realizată de fraţii Lumière.

1903: S–a înfiinţat „Societatea numismatică română”.

1903: S-a nascut  Nicolae Kirculescu, compozitor român de muzică uşoară, de film şi teatru; (d. 31.12.1985).

1903: S-a nascut  John von Neumann, matematician american de origine maghiara, unul din cei mai importanți matematicieni din istorie ; a fost un pionier al aplicațiilor teoriei operatorilor în mecanica cuantică, membru al Proiectului Manhattan și al Institutului pentru Studii Avansate de la Princeton (fiind unul din primii savanți aduși — un grup numit uneori “semizeii”), și co-creator al teoriei jocurilor și a conceptelor din automatele celulare și constructorul universal.

 

A rezolvat probleme cheie din teoria fizicii nucleare, cu implicatii în reacțiile termonucleare și in construirea  bombei cu hidrogen; (d. 08.02.1957).

 

1904: A murit  Milton Waldo Hanchett, inventatorul  american al scaunului de dentist; (n.12.07.1822).

1908: Un violent cutremur a provocat în oraşul italian Messina din  Sicilia peste 75.000 de victime.

1937: A încetat din viaţă Maurice Ravel, compozitor şi pianist, autorul celebrului “Bolero”; (n. 7 martie 1875).

1937: Guvernul  liberal prezidat de Gheorghe Tătărăscu demisioneaza.

Gheorghe Tătărescu (Tătărăscu) n.1886-d.1957, prim-ministru al României (1934-1937, 1939-1940)

 

 Se formează un guvern naţional-creştin, în frunte cu Octavian Goga, secondat de A.C.Cuza. Gheorghe Tătărescu (n.21 decembrie 1886, Craiova – d.28 martie 1957, Bucureşti) a fost prim-ministru al României în perioada 1934-1937 şi în perioada 1939-1940.

Gheorghe Tătărescu a deţinut şi alte portofolii ministeriale. Gheorghe Tătărescu a fost ambasador la Paris din 1938 şi pînă la 1 septembrie 1939, cînd a fost chemat în ţară (şi în locul lui a fost trimis de la Varşovia Richard Franasovici).

A fost căsătorit cu Aretia Tătărăscu, preşedinta Asociaţiei Femeilor din Gorj, şi implicată în ridicarea monumentelor lui Constantin Brîncuşi la Tîrgu-Jiu.

La Muzeul Olteniei se află expus stiloul din aur cu care Tătărescu a semnat tratatul de asistenţă mutuală româno-francez ce garanta siguranţa unităţii naţionale române după Primul Război Mondial.

1945: A încetat din viaţă scriitorul  american Theodore Dreiser;  (“O tragedie americană”, “Sora Carrie”); (n. 27 august 1871).

Theodore Dreiser

1947: A încetat din viaţă Regele Victor Emmanuel al III – lea al Italiei; (n. 11.11.1869).

 

1953: S-a nascut  Richard Clayderman, renumit pianist și compozitor francez contemporan.

 

 

 

 

 

1954: S-a nascut  Denzel Washington, actor american, considerat de critica de film un fel de Sidney Poitier al anilor ’90.

1955: S-a nascut  Magda Cârneci, poetă, critic de artă și publicistă română; (n.comuna Garleni, jud. Bacău).

 

1957: S-a născut  Laurentiu Cazan, muzician („Sunetul ploii”, „Mamă”, „Aud un strigăt”, „Say something”, „Angel”); (n.Buzau).

 

1969: S-a nascut informaticianul Linus Torvalds, creatorul nucleului de sistem de operare Linux (n. Helsinki, Finlanda).

 

1972: Dictatorul comunist Kim Ir-sen (n. 15 aprilie 1912-8 iulie 1994), secretarul general al Partidului Muncitorilor din Coreea si  primul ministru al Coreei de Nord  din 1948, preia functia de presedinte al statului  pe care o va detine până la moartea sa în 1994.

 

1973:  Scriitorul dizident rus  Aleksandr Soljeniţîn publică celebra sa carte “Arhipelagul Gulag”.

 

 

1986: A încetat din viaţă   marele regizor rus Andrei Tarkovski;(“Călăuza”, “Andrei Rubliov”);(n. 4 aprilie 1932).

A fost unul dintre cei mai influenti cineaști ai erei sovietice și al întregii istorii a cinematografiei din aceasta tara.

1989: Fizicianul Herman Oberth, inventator german nascut in Sibiu, supranumit “parintele aviatiei spatiale”, a incetat din viata la varsta de 95 de ani.

Image result for Hermann Oberth,photos

S-a nascut pe 25 iunie 1894, iar scoala primara a urmat-o in localitatea natala unde a si facut primele experimente, studiind efectele imponderabilitatii si acceleratiei asupra corpului uman. Pasiunea pentru zborul cosmic i-a fost inspirata de cartile lui Jules Verne, in special de volumul “De la Pamant la Luna”.

Si-a continuat studiile in Germania – la Munchen, Gottingen si Heidelberg – la absolvire prezentand o lucrare cu tema “zborurile spatiale”, dar care a fost respinsa pe motiv ca era utopica. In ciuda ridiculizarii teoriilor sale, Herman Oberth a realizat in 1917 primul model din lume al unei rachete cu combustibil lichid si a continuat apoi cu si mai multa determinare sa lucreze la teoriile sale revolutionare.

Pe 23 iulie 1930, a testat motorul de racheta, care a functionat 90 de secunde, ceea ce a reprezentat un adevarat succes. In perioada cat si-a desfasurat activitatea la Medias (1935) a reusit lansarea primei rachete cu combustibil lichid, fapt care a deschis noi perspective omenirii. Trei ani mai tarziu s-a mutat in Germania, pe tot parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial familia sa avand de suferit din cauza nazistilor.

Cat a lucrat la Peenemunde, si-a pus in aplicare idei mai vechi, cum ar fi combinatia oxigenului lichid cu alcoolul si racirea regenerativa, astfel incat in 1944 impreuna cu echipa sa a experimentat noi modele de rachete.

Dupa razboi, a lucrat pentru marina italiana, la dezvoltarea unor rachete antiaeriene, si la modernizarea arsenalului armatei SUA, in Huntsville-Alabama. S-a pensionat la varsta de 68 de ani, insa si-a continuat studiile. Criza energetica din SUA, din 1977, l-a facut sa proiecteze o statie eoliana.

Cercetarile sale acopera o mare parte a problemelor cosmonauticii: propulsia cu combustibil lichid, racheta electrica, studiul materialelor, oglinda cosmica. In 1958, a scris o carte despre automobilul lunar. Multe din ideile sale au facut ca omul sa ajunga in spatiul cosmic.

1989: Pentru prima dată, după o lungă pauză, se întruneşte Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor.

 

Este ales un comitet provizoriu de conducere a Uniunii Scriitorilor, al carei preşedinte a devenit poetul  Mircea Dinescu.

1997: A încetat din viaţă pictorul roman  Corneliu Baba; (n. 18 noiembrie 1906, Craiova).

2000: Social – democratul Adrian Năstase îşi începe mandatul de prim – ministru al României.

 

2004: A încetat din viaţă scriitoarea americană Susan Sontag, considerată drept cea mai europeană dintre scriitorii americani, cunoscută pentru eseurile sale despre artă şi literatură, pentru analizele critice la adresa Occidentului şi pentru părerile sale de stânga.(n.16 ianuarie 1933).

2004: Liberalul Călin Popescu-Tăriceanu îşi începe mandatul de prim-ministru al României.

 

2005: A fost lansat satelitul Giove A, destinat testării condiţiilor reale ale tehnologiilor sistemului european de localizare Galileo.

Sistemul Galileo, care va permite Europei să-şi câştige independenţa faţă de celebrul sistem de poziţionare globală (GPS), controlat de americani, riscă în opinia observatorilor  să ducă în scurtă vreme, la o noua tensionare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Uniunea Europeana.

In timp ce ţările europene susţin că au nevoie de un sistem care să le asigure independenţa fata de GPS, Washingtonul consideră că un asemenea sistem ar pune în pericol securitatea naţională a SUA, oferind potenţialilor terorişti un mijloc eficient de a ataca obiective americane.

2007: A decedat  la varsta de 94 de ani Clody Bertola, cunoscuta actriţa romanca de teatru şi film; (n.12.08.1913).

 

 

2010: A încetat din viaţă muzicianul de jazz Billy Taylor; cântecul său “I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free” a devenit un imn al mişcării pentru drepturile civile din Statele Unite ale Americii; (n. 24 iulie 1921).

2010: A încetat din viaţă Agathe von Trapp, fiica cea mare a familiei von Trapp, care a inspirat scenariul filmului “Sunetul Muzicii”; (n. 12 martie 1913).

 

 

2010: Incepe in Algeria miscarea populara impotriva conducerii acestei tari, cunoscuta sub numele de “Primavara Araba” .

Miscarea pentru schimbare  s-a manifestat prin o serie de proteste masive ale populatiei,  în mai multe țări cu regimuri totalitare din Orientul Mijlociu și Africa de Nord începând cu sfârșitul anului 2010.

În Egipt, Yemen, Libia și Tunisia, protestele au devenit adevărate revoluții, care au dus la înlăturarea regimurilor dictatoriale aflate la putere.

 

 

 CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

Sfintii 20.000 de Mucenici arsi in Nicomidia

Sfintii 20.000 de Mucenici arsi in Nicomidia

Imparatul Maximian, pe cand se afla in cetatea Nicomidiei, afland de numarul mare de crestini din ea, a pus la cale exterminarea lor in apropierea Praznicului Nasterii Domnului.

Imparatul, stiind ca toti crestinii se vor strange in marea biserica din Nicomidia, a poruncit ca biserica sa fie inconjurata de lemne uscate, carora soldatii sa le dea foc.

Sfantul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat in biserica tot poporul lui Hristos, a praznuit impreuna cu ei si i-a invatat adevarata credinta. Soldatii au inconjurat biserica si nu au mai permis nimanui sa iasa din ea.

Inauntru a intrat trimisul imparatului care le-a vestit crestinilor ca imparatul ii someaza sa jertfeasca idolilor, altfel vor fi arsi de vii. Atunci arhidiaconul bisericii, aprins de focul ravnei dumnezeiesti, a intarit multimea si i-a pus inainte slava muceniciei la care ii cheama Dumnezeu.

El le-a amintit de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc. Crestinii s-a umplut de Duhul Sfant si au voit cu ravna sa raspunda dumnezeiestii chemari. Cand episcopul a aflat aceasta s-a grabit de a botezat pe catehumeni, si a impartasit pe toti crestinii cu dumnezeiestile si preacuratele Taine.

Soldatii insa au aprins lemnele asezate din timp.

Potrivit traditiei, douazeci de mii de oameni au dobandit cununa muceniceasca, inaltand cantari de lauda lui Dumnezeu. Toti acestia au luat mucenicia la anul 302.

Prin mila lui Dumnezeu Sfantul Antim a scapat nevatamat, ca sa fie de folos si altora.

A adus prin Botez pe multi la Hristos si dupa ce a fost mult chinuit, s-a mutat la Hristos.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

Sfintilor mucenici cei din senatul roman;
Sfantului Ind;
Sfintilor Gorgonie si Petru;
Sfantului Mucenic Zinon;
Sfantului Mardonie;
Sfantului Dorotei;
Sfantului Teofil diaconul;
Cuviosului Parintelui nostru Vavila;
Cuviosului Simeon (Simon) “al pietrei”, Izvoratorul de mir, ctitorul Manastirii Simonopetra (Simonos-Petras) din Muntele Athos.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=ji8X63RCSJQ

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 4. e.maramures.ro;

 5. Istoria md;

 6. Istoriculzilei blogspot.com;

 7. Mediafax.ro;

 8. ro.wikipedia.org

 

Anunțuri

30/12/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Multumesc!

  Apreciază

  Comentariu de olaruionymailcom | 30/12/2015 | Răspunde

 2. Reblogged this on olaruionymailcom.

  Apreciază

  Comentariu de olaruionymailcom | 30/12/2015 | Răspunde

 3. Multumesc!

  Apreciază

  Comentariu de olaruionymailcom | 02/01/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: