CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 24 DECEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

24 decembrie, istoricul zilei

 

Anul 3 î.Hr. : S-a născut  imparatul roman  Servius Sulpicius Galba; (d.15 ianuarie 69).

 

 

A domnit din iunie 68 până la moartea sa la data de 15 ianuarie 69. A fost primul împărat al Anului celor patru împărați.

Răscoala legiunilor din Germania care  îl proclamă împărat la 1 ianuarie 69 pe Aulus Vitellius îl determină pe Galba să-l adopte pe L. Calpurnius Piso Frugi Licinianus, numindu-l caesar și coregent.

La 15 ianuarie 69, Galba și Calpurnius Piso sunt uciși în for de către pretorienii răzvrătiți.

 

563: Biserica Hagia Sophia din Constantinopol este redeschisa  după ce a fost distrusă de cutremur.

 Prima biserică cu acest nume a fost construită de împăratul Constantin cel Mare în anul 325 e.n, pe locul înalt unde existase anterior un templu dedicat zeitei Artemis , pe acropolisul vechiului Byzantion.

Au urmat lucrări de mărire a bisericii sub urmașul ctitorului, Constantius, în anul 365 e.n, timp în care s-a dat atenția cuvenită locașului ca reședință episcopală a Constantinopolului.

În anul 404 e.n, biserica a fost incendiată pe timpul unei revolte legate de exilul Sfantului Ioan Chrisostom.

În anul 415 e.n, împăratul Theodosiu al II-lea  a reconstruit biserica într-o nouă variantă arhitecturală.

Acest al doilea edificiu a fost devastat și incendiat în cursul revoltei numite Nika, din anul 532 e.n, revoltă ce era pe cale să răstoarne tronul împăratului Iustinian I (cel Mare). 

După înăbușirea revoltei, împăratul a trecut laindeplinirea visului său de a ridica o biserică fără egal în lumea sa.

 

 

 

 

 

 Imagini pentru hagia sophia photos

 

 

 

 

 

A încredințat sarcina celor mai renumiți aritecți ai timpului, Anthemius din Tralles și Isidoros din Milet. S-a apreciat că sub comanda lor au lucrat au lucrat 100 de maiștri și 10.000 de lucrători.

S-au ales cele mai valoroase materiale din imperiul aflat la o mare bogăție și întindere și s-au adus elemente valoroase de arhitectură din monumentele antice, de la Efes, Cyzic, Baalbek , sau Heliopolis din Egipt.

După numai cinci ani, un record pentru acele timpuri, în ziua de 26 decembrie 537 e.n, Justinian a putut exclama: „Glorie Dumnezeului care m-a ajutat să săvârșesc o astfel de lucrare ! Solomon te-am învins !”

După numai două decenii, cutremurele puternice din 15 august 553 e.n, 14 ianuarie 557 și 7 mai 557, partea de răsărit a admirabilei cupole s-a prăbușit. Restaurarea i-a fost încredințată nepotului lui Isidoros din Milet, iar la 24 decenbrie 563, Justinian aflat de vârsta de 84 de ani, a inaugurat din nou biserica iubită.

 

 

 

640: Ioan al IV-lea devine Papa.  S-a născut în Dalmatia, fiind fiul lui Venantius. si a condus Biserica Romei pana la  12 decembrie 642.

Se pare că a făcut eforturi pentru a-i converti pe slavii care au invadat Dalmaţia în perioada pontificatului său.

 

 

1166: S-a nascut regele Ioan (John) Plantagenetul al Angliei; (d. 19 octombrie 1216).

 

 

 

 

 

 

I-a succedat la tron fratelui său Richard Inima de Leu si a domnit  din 6 aprilie 1199 până la moartea sa. A fost și duce al Normandiei (1199-1204). Era fiul regeluiHenric al II-lea al Angliei și al Eleonorei de Aquitania .

Porecla „Ioan fără de Țară” (engl. John Lackland) provine din faptul că la moartea tatălui său era încă minor, iar legea engleză prevedea că fiii mai mici ai regilor decedați nu puteau să dețină domenii („țări”) de care nu s-ar fi putut îngriji.

Contemporanii săi l-au considerat un rege slab. A pierdut Ducatul Normandiei și, sub presiunea aristocratiei engleze, a semnat Magna Charta Libertatum  devenita fundamentul democratiei engleze.

 

 

1294: Bonifaciu al VIII-lea (Benedetto Caetani) este ales Papă, înlocuindu-l pe Celestine al V-lea, care a abdicat.

 

 

 

 

 

 

 A stat pe scaunul pontifical între anii 1294-1303.

Prin bula In supremae praeminentia dignitatis de la 20 aprilie 1303, a pus bazele Universitatii Sapientia  cea mai mare și cea mai veche universitate de stat din Roma.

 In timpul  luptelor  sale pentru putere, a distrus localitatea Palestrina, masacrându-i populația (6000 de suflete).

Se culca cu femei căsătorite și era renumit în toată Roma pentru actele sale de pedofilie,  declarand că sexul cu băieței nu este un păcat.

 

1524: A încetat din viaţă Vasco da Gama, celebru navigator portughez, cel care a efectuat prima călătorie pe mare din Europa până în India, înconjurând Africa, deschizând astfel linia de navigaţie din Europa spre Asia;(n.1469).

 

 

 

 

 

 

 

1660 : A murit Mary de Orange, fiica regelui Carol I al Angliei şi mama regelui William al III-lea al Angliei ; (n. 06.11.1631).

Mary Stuart sau Mary de Orange a fost prima fiică a unui suveran britanic care a deținut titlul de Prințesă Regală.

 

 

 

1777 : Navigatorul britanic James Cook descpera arhipeleagul Kirimati ( Christmas Islands).

 Kiritimati sau Insula Crăciunului este un atol de corali in Oceanul Pacific , aflat în nordul Insulelor Teraina (Liniei sau Ecuatoriale).

 

 

 

 

 

Imagini pentru christmas islands map

 

 

Insula este situată pe fusul orar UTC +14, astfel că este prima suprafață de uscat locuită care întâlnește noul an.

 

 

 

1798:  S-a născut  scriitorul Adam Mickiewicz, cel mai de seamă reprezentant al romantismului polonez (“Balade şi romanţe”); (m. 26 noiembrie 1855).

 

 

 

 

1800:  La Paris, are loc un atentat asupra împăratului Franţei, Napoleon Bonaparte, fără însă a-l răni.

Drept represalii, 100 de iacobini au fost  deportaţi în insulele Seychelles.

 

 

1818 : S-a nascut James Prescott Joule, fizician englez autodidact și  fabricant de bere; (m. 11 octombrie 1889).

A devenit celebru datorită unei experiențe faimoase menită a determina echivalentului mecanic al caloriei, efectuată în anul 1842.

 

 

 

Prin această experiență, Joule a verificat principiul conservării și transformării energiei.

A enunțat în 1841  legea transformării energiei în conductoare, conform căreia energia disipată sub formă de căldură la trecerea curentului electric printr-un conductor este proporțională cu rezistența conductorului, cu pătratul intensității curentului și cu timpul, E =RI2t.

Această echivalare este cunoscută ca legea lui Joule.

Este descoperitorul efectului magnetostrictiv, pe care l-a explicat în anul 1847 .

A adus o contribuție importantă și în fizica moleculară, stabilind că energia internă a unui gaz depinde de temperatură și a calculat viteza moleculelor unui gaz, pentru prima dată în fizică.

Împreună cu Wiliam Thomson  a observat in 1852 că micșorarea temperaturii unui gaz ce se destinde fără a efectua un lucru mecanic, numit efect Joule – Thomson.

Datorită importantului său rol din fizică, unitatea de măsură a energiei a fost numită în onoarea sa joule .

 

 

 

1818: Franz Xaver Gruber a  compus celebrul  cantec de craciun “Silent Night” .

 

 

 

 

 Noapte de vis ( germana : Stille Nacht, heilige Nacht, literal noapte tăcută, noapte sfântă) este un cantec de Craciun ale carui versuri originale au fost scrise în germană de Joseph Mohr pe o melodie de Franz Xaver Gruber.

Cântecul a fost tradus în 130 de limbi (unele utilizate curent, altele dispărute sau inventate) și circulă în peste 300 de variante.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1837:  S-a născut Elisabeth Wittelsbach, a Austriei, sotia imparatului Franz Joseph I, cunoscută sub numele de Sissi; (d. 10 septembrie 1898).

 

 

 

 

 

Pe 10 septembrie 1898 în timp ce se afla in Geneva, a fost înjunghiată cu o pilă triunghiulară, de anarhistul italian Luigi Lucheni.

 

 

1851: A ars din temelii Biblioteca Congresului SUA.

 

 

 

1854:  S-a născut  la Craiova, actriţa Aristizza Romanescu; (m. 4 iunie 1918).

 

 

 

 

 

 

1864: Episcopia ortodoxa a Transilvaniei de la Sibiu a devenit Mitropolie.

 În general, s-a accentuat mult că înfiinţarea Mitropoliei româneşti din Transilvania s-a realizat prin decret imperial (autograf) la 12/24 decembrie 1864 , acordându-se o mică importanţă Sinodului episcopesc din 13 august 1864. Este, totuşi, deosebit de interesant faptul că monarhul a dorit ca decretul său să fie precedat de un act sinodal, canonic, al Mitropoliei de Carloviţ, care pentru noua Mitropolie românească nu era altceva decât Biserica mamă.

Prin decizia Sinodului episcopesc, nu doar că s-a realizat separarea bisericească a românilor ortodocşi de cei sârbi, ci s-a înfiinţat o Mitropolie autocefală, din punctul de vedere al relaţiei canonice faţă de Mitropolia de Carloviţ.

Desigur, termenul de autocefalie nu a fost folosit în acel moment, ci a fost menţionată doar formula Mitropolie coordonată cu cea sârbească. Motivul a constat probabil în teama sârbilor de a fi nevoiţi să împartă în mod echitabil fondurile Mitropoliei de Carloviţ. Prin urmare, ierarhii sârbi au evitat, în timpul Sinodului din 1864, folosirea termenului de autocefalie. Însă nici Andrei Şaguna nu l-a revendicat, dată fiind concepţia sa canonică, prezentată mai sus.

Că în discuţie se afla totuşi statutul de autocefalie, este demonstrat şi de faptul că episcopul rival cu Şaguna, Eugen Hacman, în memoriul adresat Sinodului episcopesc din septembrie 1864, accentua faptul că Mitropolia veche a Transilvaniei (la care făcea referire ierarhul de la Sibiu în numeroasele sale memorii) nu deţinuse statutul de autocefalie

 Mitropolia de la Sibiu a avut propriul Sinod al episcopilor,  propriul Statut şi propriile regulamente bisericeşti, propriile Sinoade (Adunări) eparhiale şi propriile instanţe judecătoreşti. Ierarhii Mitropoliei de la Sibiu au fost aleşi de propriile organisme bisericeşti, nefiind necesară decât confirmarea monarhului, nu şi a întâistătătorului altei Biserici autocefale.

De asemenea, conducerea Mitropoliei româneşti din Transilvania a întreţinut relaţii, pe principiul egalităţii, cu Biserica Ortodoxă din Regatul României. Astfel în 1881 (deci înainte de recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii din Regat), principalul for administrativ al Mitropoliei (Congresul Naţional Bisericesc) a rugat Sinodul episcopesc (supremul for canonic şi strict bisericesc) să participe la acţiunea de înnoire lingvistică a cărţilor de cult, pe care dorea să o întreprindă Sf. Sinod de la Bucureşti.

Pe de altă parte, alegerile de întâistătători ai celor două Biserici româneşti (din Vechea Românie şi din Transilvania) au fost aduse la cunoştinţa celeilalte Biserici.

 

 

 

1863: A încetat din viaţă William Makepeace Thackeray, romancier, reprezentant de seamă al literaturii engleze din perioada victoriană (romane de moravuri “Bâlciul deşărtăciunilor”, “Familia Newcome”) ; (n. 18 iulie 1811).

 

 

 

 

 

1865: In SUA, a luat fiinta organizatia secreta a albilor americani,  Ku Klux Klan, bazele ei fiind puse de 6 veterani ai Razboiului de independenta american.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Membrii acestor organizații susțin superioritatea rasei  albe și își exprimă adesea cu violență atitudinea de antisemitism, anticatolicism si homofobie

Denumirea vine probabil din cuvântul grecesc kyklos, însemnând cerc, și cuvântul clan.

Scopurile inițiale ale organizației erau aparent nobile: „protejarea celor nevinovați și neajutorați” și „ajutorarea celor oprimați”. Două elemente au fost încă de la început îngrijorătoare: organizația se autointitula „Statul Invizibil” iar  Klanul îi considera pe albi superiori populației de culoare.

 

 

 

 

VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

1871: Are loc la Opera din Cairo, premiera operei “Aida” de Giuseppe Verdi (libretul Antonio Ghislanzoni).

 

 

 

 

 

 

 

1888 : S-a nascut Michael Curtiz (Mihaly Kertész), regizor de film american de origine ungară, cunoscut mai ales pentru filmele ”Captain Blood”, ”Casablanca”, pentru care i s-a decernat Premiul Oscar ; (d.10.04.1962).

 

Primele sale filme le-a semnat ca Mihály Kertész sauMichael Kertész. A regizat mai mult de 50 de filme în Europa  și peste 100 în SUA, majoritatea pelicule clasice ale cinematografiei americane, cum ar fi The Adventures of Robin Hood, Captain Blood,Dodge City, The Sea Hawk, Angels with Dirty Faces, Casablanca , pentru care a obținut Premiul Oscar  ,Yankee Doodle Dandy și White Christmas.

 

1893: Industriașul american Henry Ford a testat primul său motor de automobil.

1897: Octavian Goga a debutat cu versuri în revista “Tribuna” din Sibiu.

 

 

1911: A decedat  Ioan Puşcariu, istoric și scriitor român, membru titular al Academiei Române; (n.10 octombrie 1824).

1918: Regele Ferdinand I al României emite Decretul-lege de unire a Transilvaniei cu vechea Românie şi Decretul-lege de organizare provizorie a Transilvaniei.

Majestatea Sa Ferdinand (1865-1927), Rege al României (1914-1927), Principe al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen

 

 ”Serviciile publice” rămîneau  sub conducerea Consiliului Dirigent, în administraţia guvernului României trecînd afacerile străine, armata, căile ferate, poştele, telefoanele, circulaţia financiară, împrumuturile publice şi siguranţa generală a statului.

 1918: Este desfiinţat Comisariatul General din fosta gubernie Basarabia.

Stemă Guberniei ţariste Basarabia, 1878-1917

 Harta Guberniei Ţariste Basarabia, 1883

 

 

 

 

1922: S-a nascut  actrita americana Ava Gardner.

Pâna la vârsta de 18 ani a crescut la ferma părinţilor săi, fiind descoperită de producătorii studioului MGM din intâmplare.

 

 

 

Un reprezentant al MGM i-a vazut fotografia in vitrina studioului foto al cumantului ei si foarte rapid i-a oferit un rol intr-un film, chiar daca nu avea experienta.

Actrita a fost ca o mina de aur pentru MGM in cei 17 ani cat a avut contract cu studioul, frumusetea si talentul ei nativ reusind sa ii vrajeasca pe cinefili.

 Ava Gardner a facut roluri memorabile in productiile “Mogambo” din 1953, in regia lui John Ford, si “Bhowani Junction”, in regia lui George Cukor, precum si in “Noaptea iguanei” din 1964.

Cu toate acestea, a ramas memoria cinefililor nu pentru calitatile actoricesti, ci pentru trasaturile ei fizice.

Vedeta a fost considerata cea mai frumoasa actrita din toate timpurile.

S-a stabilit in Spania in 1955, insa a parasit aceasta tara 12 ani mai tarziu, ca urmare a unor incurcaturi legate de plata impozitelor si s-a mutat in Anglia.

 S-a stins din viata pe 25 ianuarie 1990 la Londra din cauza unei pneumonii.

1928: A încetat din viaţă tenorul  Nicolae (Nae Leonard), supranumit “prinţul operetei româneşti”; (n. la Badalan,Galati in ziua de 13 decembrie 1886).

 

 

 

 

1935: A murit  Alban Berg, compozitorul austriac Alban Berg; (n.9 februarie 1885).

1941: Orasul Kuching (in  Sarawak), a fost ocupat de catre armata imperiala nipona.Este un  oraș aflat  pe insula Borneo.

1943: Generalul american Dwight D. Eisenhower, viitor presedinte al SUA, a devenit comandant suprem al fortelor armate aliate in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

 Imagini pentru Dwight D. Eisenhower,photos

 

1944: S-a nascut  Bela Kamocsa, muzician român de naţionalitate maghiară, co-fondator al grupului pop „Sfinţii”, numit ulterior „Phoenix”; (d. 14.01.2010).

 

 

 

1949 : S-a nascut la Vladesti, Arges, Mircea Diaconu, actor şi profesor la Institutul de Teatru I.L.Caragiale, directorul Teatrului „Nottara” din Bucureşti, membru în CNA până în 2004 (din filmografie: “De ce trag clopotele, Mitică?”, “Mere roşii”); este autorul unor volume de eseuri: „Scaunul de pânză al actorului” (n.Vladesti, Jud. Arges).

 

 

 

 

A fost primul actor din România care și-a dat demisia, devenind liber profesionist  in anul 1990.

A devenit membru în Consiliul National al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD si  senator din partea PNL începând cu 2008, iar din 2014, europarlamentar.

1951: Libia si-a dobandit independenta fata de Italia si  a  devenit regat sub conducerea regelui  Idriss I.

https://i1.wp.com/www.lib.utexas.edu/maps/africa/libya_pol93.jpg

1964: A avut loc inaugurarea Teatrului pentru copii “Ion Creanga” din Bucuresti, cu premiera  piesei „Harap Alb”, în regia lui Ion Lucian, primul sau director ; decretul de infiintare  a  acestui lacas de cultura a fost emis pe 4 mai 1965.

 

 

 

 

 

 

1968: Pentru prima data un echipaj uman, aflat in naveta spatiala Apollo 8, a intrat pe orbita Lunii, inconjurand astrul ceresc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Echipajul, format din astronautii Frank Borman, James A. Lovell si William A. Anders, a parasit Pamantul pe 21 decembrie.

Misiunea a durat 7 zile si a inclus 10 rotatii in jurul Lunii si sase interventii televizate in direct cu astronautii de pe Apollo 8 – cea din Ajunul Craciunului ramanand in topul transmisiunilor cu cele mai mari audiente.

NASA a pregatit acest zbor in numai patru luni, iar succesul inregistrat a grabit aselenizarea omului pe satelitul Terrei.

 

 

 

 

 

 

 

Misiunea Apollo 8 a realizat si una dintre imaginile simbol ale Pamantului vazut din Cosmos. Dupa doua incercari nereusite de reintrare in atmosfera terestra, pe 27 decembrie echipajul a pozitionat naveta pe coordonatele potrivite, iar capsula in care se afla acesta a ajuns cu bine in Oceanul Pacific.

Astronautii de pe Apollo 8 au fost declarati “Oamenii anului” de catre revista Time pentru reusita lor.

1979 : Armata Uniunii  Sovietice ocupă Afganistanul, în încercarea de a susţine guvernul comunist instaurat în aceasta ţară.

 

 

 

 

 A urmat un război sangeros, in urma căruia URSS a fost silita sa se retragă rusinos din aceasta ţară.

 

 

 

1980: A murit  Karl Dönitz, amiral şi om politic german, ultimul preşedinte al Germaniei naziste; (n. 16.09.1891).

 

 

 

 

1982 : A murit Louis Aragon, scriitor, poet şi romancier francez, unul dintre întemeietorii suprarealismului (“Foc de bucurie”, “Mişcarea perpetuă”, “Ochii Elsei”); (n.03.10.1897).

1989: Revolutia Romana – In Bucuresti, in Piata Universitatii, Gara de Nord si Piata Palatului au continuat schimburile de focuri . Revolutionarii au format patrule  la Metrou si pe strazi,care  controlau trecatorii, cei suspecti fiind retinuti.

 La radio si televiziune a fost transmis Comunicatul Consiliului Frontului Salvarii Nationale,  prin care se reafirma victoria Revolutiei si, totodata, erau prezentate masurile exceptionale adoptate de CFSN pentru restabilirea ordinii.

 

 

 

http://youtu.be/6BYdBTPrEHw

 

 

 

 

 

 

 

1994: A decedat  John Osborne, dramaturg, producător britanic de film; piesa sa “Priveşte înapoi cu mânie” ( 1957 ) a marcat momentul apariţiei generaţiei “tinerii furioşi” (n.12.12.1929).

 

 

 

 

 

 

 

1997: A murit actorul si regizorul japonez Toshiro Mifune; (n.01.04.1920).

 

 

 

 

1999: A încetat din viaţă Maurice Couve de Murville, ultimul premier al generalului de Gaulle, figură istorică a mişcării gaulliste, ministru de Externe în perioada 1958-1968, ministru al Economiei din mai pînă în iulie 1968, iar apoi prim-ministru din iulie 1968 pînă în iunie 1969; (n. 24 ianuarie 1907).

 

 

Maurice Couve de Murville (24 janvier 1907 - 24 décembre 1999) à l'hôtel Matignon en 1969 (DR)

1999: Cinci mii de “porţi sfinte” ale unor edificii religioase din întreaga lume s–au deschis în noaptea de Crăciun pentru a marca începutul marelui Jubileu al anului 2.000.

 

 

 

 

Prima poartă a fost deschisă de Papa Ioan Paul al II-lea, la Bazilica Sfântul Petru din Roma. Anul Sfânt s–a încheiat la 6 ian. 2001 (Ziua Botezului Domnului).

 

1999: A încetat din viaţă generalul brazilian Joao Batista Figueirido, ultimul reprezentant al regimului militar şi preşedinte al Braziliei în perioada 1979-1985; (ianuarie 1918).

2008: A încetat din viaţă, Harold Pinter, dramaturgul britanic laureat al premiului Nobel pentru literatură în 2005, devenit celebru pentru textele lui care ironizează clişeele din viaţa de familie şi pentru usturătoarele sale satire politice ; (n. 1930).

 

 

 

 2008 A decedat politologul american Samuel P.Huntington;( n.18 aprilie 1927).

În anul 1993  a publicat  studiul intitulat „Ciocnirea Civilizațiilor?”, care a provocat o amplă dezbatere.

Tezele lui Huntington contrazic pe cele ale lui Francis Fukuyama , exprimate în 1991, care preconizau succesul global al democrației liberale după sfârșitul razboiului rece.

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfanta Mucenita Eugenia

 

 

 

 

Pe 24 decembrie este Ajunul Craciunului. Amintim ca in Biserica Ortodoxa Liturghia Sfantului Vasile Cel Mare se savarseste de 10 ori pe an: in ziua praznuirii Sfantului Vasile, in Ajunul Botezului Domnului, in primele cinci duminici din Postul Mare, in joia si sambata din Saptamana Patimilor si in ziua Ajunului de Craciun.In celelalte duminici si zile de peste an se savarseste Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, exceptie facand zilele aliturgice si zilele din Postul Mare in care se oficiaza Liturghia Darurilor mai inainte sfintite.

Ziua Ajunului este zi de ajunare, adica de nemancare pana dupa oficierea Liturghiei Sfantului Vasile Cel Mare. Facem mentiunea ca Postul Craciunului se incheie pe 25 decembrie, in ziua praznicului Nasterii Domnului, dupa Sfanta Liturghie. De aceea ziua de Ajun a Craciunului este zi de post.Sfanta Eugenia era originara din Roma. Parintii ei, Filip si Eugenia, primind de la imparat o inalta dregatorie, au plecat in Alexandria, cu fiica lor. 
Pe cand erau in Alexandria, fiica lor Eugenia si-a parasit pe ascuns parintii. S-a imbracat barbateste a luat cu ea doua slujnice si intr-o noapte, a fugit de-acasa. S-a dus la un episcop si a primit de la el sfantul botez.

Si-a tuns parul capului, s-a numit Eugeniu si foarte de dimineata s-a dus in graba la o manastire.

Acolo a trait in osteneli, in nevointe, in trude, in privegheri de toata noaptea si a savarsit toata virtutea. Stralucea ca un mare luminator, asa ca fratii l-au rugat sa le fie staret.Nu voia, dar silit de cuvintele si de dragostea lor a primit. Si asa, nu cuvantul ci fapta a aratat tuturor pe Eugeniu mare si prea stralucit.

Chipul lui ii atragea pe toti. Cum atrage magnetul fierul, asa atragea pe toti, ca sa se desfateze de vederea faptelor lui bune.Dar o femeie Melantia, neagra la suflet, cum ii era numele, venita cu poporul ca sa se inchine la manastire, s-a indragostit nebuneste de chipul frumos al lui Eugeniu.Si s-a facut ca e bolnava de o boala indelungata si l-a rugat pe Eugeniu sa-i ingaduie sa-i spuna boala numai lui indeosebi, ca altfel nu se poate vindeca.

Melantia ii graia cu lacrimi si cu cuvintele ei inselatoare i-a miscat inima lui Eugeniu. Curat la inima fiind, a primit-o, fara sa-si dea seama de viclenia ei.Cand s-a gasit singura cu staretul, taciunele desfranarii a aprins si mai mult inima Melantiei spre dragoste.

Si ca un orb, care-si pierde lumina ochilor, aprinsa de patima, a cautat sa aduca ocara lui Eugeniu, dar pentru ca nu si-a ajuns scopul, Melantia s-a dus la prefectul orasului, tatal Eugeniei, si a facut plangere, ca in cutare manastire staretul inseala cu cuvinte viclene pe femeile cinstite si ca desfranatul a indraznit sa o necinsteasca chiar si pe ea. Cand prefectul a auzit acestea s-a umplut indata de manie si a trimis in graba la manastire sa aduca pe Eugeniu, staretul manastirii, si pe monahi.

Sa-i aduca legati ca pe niste oameni vinovati, inchinatori mincinosi si facatori de rele, sa se infatiseze inaintea scaunului sau de judecata si sa dea socoteala de faptele lor.Si s-au infatisat partile la judecata.

A inceput sa graiasca Melantia. A acoperit cu ocari pe dumnezeiescul staret; l-a batjocorit si l-a defaimat cat a vrut. Striga, si arata cu degetul pe staret prietenilor, il facea ticalos, iar pe monahii de sub ascultarea lui, stricati.

Cu glas mare a strigat si a zis: “Ascultati-ma toti, ca va spun adevarul!” Cat este de mare rabdarea Ta, Doamne Atotputernice!Atunci Eugenia si-a rupt hainele de pe ea si a aratat celor de fata priveliste infricosatoare si ne mai vazuta. Apoi a grait cu indraznire tuturor:

“Se cuvine ca noi calugarii sa suferim, cu multumire, ocarile, batjocura si chinuirea trupului.Dar pentru ca sa nu se faca de batjocura haina calugareasca iata va spun ca sunt femeie; sunt fiica judecatorului. Judecatorul este preaiubitul mea tata. Sotia lui e mama mea. Acestia de langa mine mi-s frati, nu-i numesc robi”.

Toti au ramas incremeniti de cuvintele Eugeniei. Oricine va fi cuprins de uimire cand va afla cum a pedepsit-o Dumnezeu pe Melantia.

Pe cand era inca la Judecata foc a cazut din cer peste casa ei si a ars pana la temelie.Zguduit de cele petrecute, tatal Eugeniei a parasit toata marirea, bogatia si desfatarea vietii si s-a botezat.

A ajuns pastor credinciosilor dinAlexandria, si-a sfarsit viata muceniceste, omorat de sabiile necredinciosilor, si a zburat cu bucurie la cerestile locasuri.

Dupa savarsirea tatalui ei, mama ei impreuna cu ea au parasitAlexandria,taracea straina, si manate de dor s-au dus sa locuiasca in Roma, patria lor.Atunci a dat porunca imparatul ca toti crestinii sa jertfeasca idolilor, de nu, sa moara.

Eugenia, care stralucea inaintea tuturora, ca era aprinsa de dragoste pentru Hristos, a fost legata cu o piatra grea si aruncata in apa, dar a scapat nevatamata cu minune.Pentru aceea i s-a taiat capul cu sabia si a zburat cu bucurie spre Hristos, doritul ei Mire.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea: 

– Sfintei Mucenite Vasila;
– Sfantului Mucenic Filip, tatal Sfintei Eugenia;
– Sfintilor Protu si Iachint;
– Sfantului Cuvios Nicolae monahul;
– Sfantului Mucenic Ahaic;
– Sfantului Cuvios Antioh;
– Sfantului Cuvios Vitimion;
– Sfantului Cuvios Afrodisie;
– Sfantului Cuvios Grat:
– Sfantului Mucenic Ahmed.

Mâine, 25 decembrie, serbăm Naşterea Domnului – Crăciunul.

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=inPUA3yVkaI

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 4. e.naramures.ro;

 5. Istoria md;

 6. Istoriculzilei blogspot.com;

 7. Mediafax.ro;

 8. Wikipedia.ro

 

 

 

Reclame

24/12/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Reblogged this on Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de munteanioan | 27/12/2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: