CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 23 DECEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 decembrie, istoricul zilei

484: A decedat  Huneric sau Honeric, rege al  vandalilor ( intre 477 – 484)  și fiul cel mai mare al lui Genseric. A renunțat la politica imperială a tatălui său și s-a concentrat în principal asupra afacerilor interne.

S-a căsătorit cu Eudochia, fiica împăratului roman de vest, Valentinian al III-lea ( 419- 455)  și a Eudoxiei Licinia.

Ea l-a  părăsit (probabil în 472), dupa ce  îi dăruise deja un fiu, Hilderic.

Chiar dacă Huneric a fost un adept convins al arianismului, în timpul domniei sale a tolerat populația catolică. De asemenea, a permis să se țină un sinod, în urma căruia s-a ales noul episcop catolic al Cartaginei, Eugenius (postul rămăsese vacant 24 de ani).

La scurt timp după alegerea lui Eugenius, Huneric s-a schimbat și-a început persecuția catolicilor. În plus, el a încercat să naționalizeze proprietatea catolică, dar această acțiune a provocat protestul împăratului roman de răsărit, astfel a ales să alunge un număr de catolici într-o provincie.

La 1 februarie 484 , a organizat o întâlnire a episcopilor catolici cu episcopii arieni, dar pe 24 februarie, i-a scos cu forța pe episcopii catolici din locuințele lor și i-a exilat pe insula  Corsica , unii dintre ei  fiind  martirizați, după ce au refuzat să devină ariani

Deși in timpul domniei sale vandalii și-au menținut titlul de putere navală și dominația în insulele din vestul Mării Mediterane, Huneric nu a avut prestigiul de care Genseric, tatăl său, s-a  bucurat în fața altor state.

De altfel,spre sfârșitul domniei sale, maurii din munții Aurès (astăzi in Algeria) s-au răzvrătit cu succes de sub conducerea vandală.

558: Chlothar I (numit și Clotaire sau Chloderic), este incoronat  rege al francilor.

 A  fost unul dintre fiii lui Clovis, iar la moartea tatălui său în 511, a primit ca moștenire, orașul Soissons , unde și-a instalat capitala precum si  orașele Laon, Noyon,Cambrai si Maastricht precum  și  teritoriile situate pe cursul inferior al râului Meuse.

Imagini pentru Chlothar I photos

A căutat să își extindă stăpânirea si in vederea acestui scop nu s-a dat indarat de la    asasinarea copiilor fratelui său Chlodomer  în 524, anexand  orașele Tours si Poittiers.

A luat parte la mai multe expediții îndreptate împotriva  Burgundiei și, după prăbușirea acestui regat în 534, a anexat Grenoble, Die   și unele cetati învecinate.

 A domnit și asupra unei mari parti din  Germania a facut unele expediții în Saxonia și pentru un timp, a primit de la saxoni un tribut anual constand in  500 de vaci.

Sfârșitul domniei sale a fost marcat de disenisuni interne, fiul său Chram ridicându-se împotriva lui în mai multe rânduri.

Urmărindu-l pe Chram în Bretania  unde se refugiase, Chlothar l-a închis împreună cu soția și copiii săi într-o casă de lemn căreia i-a dat foc.

Copleșit de remușcări, a plecat la Tours pentru a cere iertarea la mormântul Sfantului Martin și a murit la scurt timp după aceea.

910: A murit Sfantul  Naum de Preslav  (n.cca 830) cleric, teolog si scriitor de origine bulgara.

A fost ucenicul sfintilor Chiril si Metodiu, alaturi de care a participat la crearea limbii liturgice slave  sau slavonei .

962: Razboiul arabo – bizantin  –  Trupele bizantine conduse de  viitorul împărat Nichifor Focas ,  au luat cu asalt orasul Alep din Siria.

1230: A decedat  regina Angliei Berengaria de Navara ( n.cca. 1165–1170) , soția regelui  Richard I al Angliei.

A fost fiica cea mare a regelui Sancho al VI-lea de Navarra   și a reginei Sancha de Castilia.

1572: Teologul Johann Sylvan este  executat în Heidelberg  pentru  convingerile sale eretice impotriva Sfintei Treimi.

1672: Italianul Giovanni Cassini a descoperit Rhea, al doilea satelit ca mărime al lui Saturn.

1723 :  A murit Filip al II-lea, Duce de Orléans, regent pana la majoratul regelui Ludovic al XV-lea al Franţei ; (n. 02.08.1674).

1777:  S-a născut Alexandru I, ţar al Rusiei intre anii 1801-1825; (m. 1 decembrie 1825).

In timpul domniei sale, Rusia a anexat Finlanda, o parte din Polonia si a intrat in 1812  în posesia teritoriului cuprins între Prut şi Nistru (Basarabia), care aparţinea Principatului Moldova. A fost unul dintre principalii opozanti ai lui Napoleon.

 S-a  întâlnit la Tilsit pe 25 iunie 1807 cu imparatul francez Napoleon I, care avea să dividă cu Alexandru imperiul lumii.

Ca un prim pas, Napoleon  îl va lăsa pe tarul Alexandru  în posesia Principatelor Dunarene  și îi va da mână liberă în afacerile cu Finlanda, urmand ca după aceea, împărații estului si vestului , la momentul potrivit sa ii alunge pe turci  din Europa și sa r mărșăluiasca de-a lungul Asiei pentru a cuceri India.

Un plan atât de uimitor a trezit în mintea impresionabilă a lui Alexandru o ambiție față de care până atunci fusese străin. Interesele Europei au fost uitate. „Ce este Europa?”, a exclamat el ambasadorului francez. „Unde este, dacă nu suntem noi și voi?

Contradicțiile  personalității sale l-au facut pe Alexandru unul din cei mai bizari conducatori pe care i-a avut Rusia. Pe deasupra, moartea sa este învăluită în mister, iar locul unde se află rămășițele sale pamantesti este necunoscut.

1790 : S-a născut Jean François Champollion, cunoscut orientalist; a descifrat, în 1822, hieroglifele egiptene, punând bazele egiptologiei moderne; (m. 4 martie 1832).

1804:  S-a născut Charles Augustine Saint-Beuve, critic literar, poet şi romancier francez (m. 13 octombrie 1869).

1806: Războiul ruso-turc (1806-1812) – în primele lupte care s-au dat după ocuparea Moldovei, la Fierbinţi şi la Olteanu, ruşii au ieşit victorioşi si in Tara Româneasca.

Au intrat în Bucureşti la 25 decembrie  1806, reinstalându-l pe tronul muntean  pe Constantin Ipsilanti.

Alexandru Flechtenmacher1823: S-a nascut Alexandru Flechtenmacher, compozitor, violonist si dirijor roman nascut la Iasi, autorul melodiei “Hora Unirii”.

A urmat studii muzicale in orasul natal, iar apoi a studiat la Conservatorul din Viena.S-a implicat activ in Revolutia de la 1948, perioada in care a scris mai multe cintece patriotice. A compus primele vodeviluri si operete romanesti, precum si cupletele pentru piesele scriitorului Vasile Alecsandri.

A scris muzica pentru aproape toate spectacolele romanesti de teatru aparute intre anii 1840-1880, creand circa 600 de piese muzicale.

Opera sa este inspirata din folclor, iar multe din creatiile sale, in special hore si sarbe, au intrat in repertoriul lautarilor romani. De numele lui se leaga si Conservatorul din Bucuresti, el fiind fondatorul institutiei pedagogice si primul director al acesteia. S-a stins din viata la Bucuresti la 28 ianuarie 1898.

1834: A murit  economistul  britanic Thomas Robert Malthus , fondatorul teoriei ce îi poartă numele, conform căreia populaţia creşte în progresie geometrică, în timp ce mijloacele de subzistenţă cresc în progresie aritmetică, cunoscuta sub numele de malthusianism; ca o consecinţă a acestei relaţii, credea Malthus, sărăcia, bolile, epidemiile, războaiele sînt o binecuvîntare pentru omenire, asigurînd echilibrul între numărul populaţiei şi numărul mijloacelor de subzintenţă;(n.13.02.1766).

1884: S-a nascut Nicolae Malaxa, inginer şi întreprinzător român; (d. 1965).

1896:  S-a născut Giuseppe Tomasi di Lampedusa, scriitor italian, autorul celebrului roman “Ghepardul”; (m. 23 iulie 1957).

1907: In Romania, a fost adoptata o lege pentru invoielile agricole prin care s-au interzis formal munca sau dijma la tarla, precum si darile suplimentare in natura sau bani.

1909: Se naşte la Bucureşti, principesa Ileana, penultimul copil al regelui Ferdinand al României şi al reginei Maria.

Principesa Ileana, fiinca regelui Ferdinand al României (n.23 dec.1908-d.21 ian.1991)

Principesa Ileana a României în tinereţe

La 23 decembrie 1908 (stil vechi) sau 5 ianuarie 1909 (stil nou), se naşte la Bucureşti, principesa Ileana, penultimul copil al regelui Ferdinand al României şi al reginei Maria, căsătorită la Sinaia cu arhiducele Anton de Habsburg la 26 iulie 1931, avînd şase copii: Ştefan, Arhiduce de Austria (1932-1998), Maria Ileana, Arhiducesă de Austria (1933-1959), Alexandra, Arhiducesă de Austria (n. 1935), Dominic, Arhiduce de Austria (n. 1937), Maria Magdalena, Arhiducesă de Austria (n. 1939) şi Elisabeta, Arhiducesă de Austria (n. 1942).

Căsătoria Ilenei cu Arhiducele Anton de Habsburg a fost rodul unei iubiri împărtăşite de ambii soţi şi o decizie acceptată fără rezerve de Casa Regală Română, fiind pentru prima oară cînd un membru al familiei regale române s-a căsătorit fără a încheia o căsătorie morganatică sau fără a trebui să respecte o alianţă matrimonială.

A fost ultima căsătorie oficială încheiată în ţară pentru un membru al familiei regale române.

Ceremonia căsătoriei a avut  loc la Castelul Pelişor, pe data de 26-27 iulie, la vîrsta de 22 de ani. Pentru că tatăl sau murise în 1927, a fost condusă la altar de fratele ei mai mare, regele Carol al II-lea.

Invazia armatei roşii şi ocupare României, forţarea abdicării regelui Mihai de generalul KGB Vîşinski, fac ca la 8 ianuarie 1948  Principesa Ileana, împreună cu nepotul său regele Mihai I, să părăsească România.

S-a mutat cu întreaga sa familie întîi în Elveţia apoi în Argentina. La Buenos Aires a înfiinţat un cămin destinat refugiaţilor politici români, cămin ce a purtat numele mamei sale, “Regina Maria”. În 1950 Ileana împreună cu copiii au ajuns la Boston, Statele Unite.

După divorţul său, se căsătoreşte în 1961, la New York, cu Ştefan Isărescu, de care ulterior se desparte şi se călugăreşte, făcînd timp de şase ani stadiul de novice, într-o mănăstire din Franţa.

În 1967 se reîntoarce în S.U.A. şi, sub numele de maica Alexandra, devine stariţa mănăstirii ortodoxe cu hramul Schimbarea la Faţă, din oraşul Ellead, Pennsylvania. În septembrie 1990 revine în România pentru cîteva zile. Moare la 2 iunie 1991 la Ohioville, statul Ohio, S.U.A..

După căderea regimului Ceauşescu, Maica Alexandra a vizitat România în septembrie 1990, la vîrsta de 81 de ani şi suferindă. Cîteva luni mai tîrziu, la 21 ianuarie 1991, a murit la Spitalul St.Elizabeth din Youngstown, Ohio, S.U.A. ca urmare a unor complicaţii survenite în urma fracturii bazinului, accident survenit chiar în chilia Mănăstirii unde a locuit de la început.

Memoriile sale au apărut în Anglia în anul 1951, iar în România în 2005 cu titlul “Trăiesc din nou“.

1910 : S-a născut Infanta Dona Maria de las Mercedes des Bourbon, mama regelui Juan Carlos al Spaniei (m. 2 ianuarie 2000).

1914:  Vasile Lucaciu şi Octavian Goga demisionează din Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român din Transilvania.

 1916: S-a nascut  Dino Risi, regizor italian de film; (d. 2008).

1918: S-a nascut  Helmut Schmidt, cancelar al Germaniei  in perioada 1974-1982.

1920: Irlanda de Nord (Ulster) a fost separată administrativ de restul Irlandei şi a fost semnat “Ireland Act”. Parlamentul s-a împărţit în două: unul la Dublin şi celălalt la Belfast.

1933:  S-a născut Akihito, împăratul Japoniei, al 125-lea descendent în linie directă de la primul împărat,legendarul  Jimmu Tenno.

1941:  Al Doilea Război Mondial: Dupa 15 zile de lupte, Armata Imperiala Japoneza ocupă Insula Wake .

1941 : Premiera, la Opera Română din Bucureşti, a operei “Capra cu trei iezi”, de Alexandru Zirra (libret Al. Zirra, după povestea lui Ion Creangă).

1947:  Fizicienii americani John Bardeen, Walter Brattain şi William Shockley au conceput primul tranzistor.

1948:  In Japonia sunt executati opt criminali de război, printre care şi fostul premier Hideiki Tojo.

1953: Este executat Lavrenti Beria, fost sef al Poliției politice sovietice; (n. 1899).

 Beria a fost un personaj foarte influent în timpul celui de-al doilea razboi mondial și în primii ani postbelici, până în primele luni de după moartea lui Stalin (perioadă scurtă în care, ca prim-viceprim-ministru, a fost inițiatorul unei mici liberalizări).

În iunie 1953 a fost arestat și acuzat de mai multe crime. Pe 23 decembrie 1953 a fost judecat, condamnat la moarte și executat prin împușcare.

Beria a rămas cunoscut în principal ca executor al epurarilor staliniste din  deceniul al patrulea al secolului trecut, deși el a fost implicat doar în fazele finale ale procesului de epurare.

A fost implicat și în masacrul de la Katyn, în timpul căruia au fost asasinați aproximativ 22.000 de ofițeri polonezi.

1954: A avut loc primul transplant de organe la om, la un spital din Boston.

In premiera mondiala, medicii Murray si Harrison au transplantat un rinichi.

1963: Cargoul “Bucuresti” a anocorat in portul Constanta, devenind prima nava sub pavilion romanesc care a efectuat o călătorie în jurul Pământului.

1968 : Cei 82 de marinari de pe nava spion americana  Pueblo sunt eliberati de autoritatile comuniste nord-coreene, după unsprezece luni de la capturarea lor.

1979: Trupele sovietice au ocupat orasul Kabul, capitala Afganistanului.

1982: A murit fotbalistul  român  Alexandru Apolzan; (n. 06.02.1927, Sibiu).

1986:  A încetat din viaţă actriţa Eugenia Popovici; a creat roluri de mare expresivitate pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, a fost profesor şi rector al IATC (1972-1976); din filmografie “Darclée”, “Anotimpuri”); (n. 1914).

1986: Dick Rutan şi Jeana Yeager au terminat primul zbor în jurul lumii cu un avion numit Voyager, fără să-l realimenteze cu combustibil.

 Zborul  s-a efectuat pe o distanta de 40. 212 km. si a durat 9 zile,3 minute si 44 secunde .

1989: Prima zi fara comunism  a romanilor, dupa mai bine de 40 de ani.

In timpul noptii au fost atacate Televiziunea, cladirea Comitetului Central al PCR, Biblioteca Centrala Universitara, care a fost grav afectata de incendii, Ministerul Apararii Nationale.

Zeci de romani si-au pierdut viata in Bucuresti, la Aeroportul  Otopeni, precum si in restul tarii. Peste 1.000 de persoane s-au jertfit pentru libertatea tarii, Romania fiind singura tara din fostul bloc sovietic in care schimbarea regimului s-a facut cu varsare de sange.

Dupa 22 decembrie, evenimentele s-au succedat cu repeziciune. Ion Iliescu a prezentat la radio si televiziune o declaratie a Consiliului Frontului Salvarii Nationale (FSN) in care a precizat ca pentru conducerea interimara a tarii prioritare au fost “actiunile coordonate de lupta impotriva teroristilor”. Tot prin intermediul presei s-au lansat o serie de zvonuri, astfel incat incertitudinea domnea pe intreg teritoriul tarii.

Consiliul FSN l-a numit in functia de ministru al apararii pe generalul-colonel Nicolae Militaru, asupra caruia  existau grave acuzatii de spionaj in favoarea URSS. Granitele Romaniei au fost redeschise. Intreaga lume a putut sa urmareasca la televizor desfasurarea evenimentelor din Romania.

De asemenea, in aceeasi zi au fost eliberati din inchisori detinutii politici, printre care si cei cativa ziaristi din gruparea “Romaniei libere” (Petre Mihai Bacanu, Anton Uncu, Mihai Creanga) care, cu un an in urma, protestasera deschis impotriva regimului.

Caderea regimului comunist a facut posibila restabilirea democratiei si redobandirea tuturor libertatilor si drepturilor de catre romani.

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: La Aeroportul Otopeni se dezveleşte un monument din marmură,  pe care sunt gravate numele celor care şi-au pierdut viaţa în acest loc, în timpul evenimentelor sangeroase din decembrie 1989.

1990: Printr-un referendum, populația Sloveniei votează in proportie de 88% pentru independența  tarii fata de Iugoslavia.

1994: R.Moldova adopta Legea privind statutul special al Gagauziei (Gagauz-Yeri).

 

 

 

 

 

 2013: A decedat generalul rus  Mihail Kalasnikov, proiectant de arme de foc, intre care si faimosul pistol mitraliera care ii poarta numele;  (n. 10 noiembrie 1919)

 

Mihail Kalasnikov

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfintii 10 mucenici din Creta

Sfintii 10 mucenici din Creta 
 

Sfintii 10 mucenici: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide Evarest si Pompie au patimit, in jurul anului 250, in insula Creta, din porunca imparatului Deciu.

Pentru ca au refuzat sa se inchine idolilor si au marturist ca sunt crestini, li s-a taiat capul. Inainte de a trece la cele vesnice, au rostit cu totii aceasta rugaciune:

“Iarta, Doamne, pe robii Tai si primeste varsarea sangelui nostru pentru noi, pentru rudeniile noastre si prieteni si pentru toata patria, ca sa scape din intunericul necunostintei si cu ochi curati sa vada buna credinta, sa Te cunoasca pe Tine, Lumina cea adevarata, O! Imparate vesnic”.Sfantul Naum de Ohrida fost unul din ucenicii Sfintilor Chiril si Metodie.

A trait intre anii 830 – 910. In anul 867 sau 868 este hirotonit preot in Roma. Potrivit aghiografiei Sfintilor Chiril si Metodie, scrisa de catre Sfantul Clement al Ohridei, Sfantul Naum a ajutat celor dintai in lucrarea lor misionara intreprinsa in Moravia Superioara.Sfantul Naum este unul dintre intemeietorii Scolii de Literatura din Pliska, unde a si lucrat intre anii 886-893.

Dupa ce Sfantul Clement a fost hirotonit episcop in Drembica – Velika in anul 893, Sfantul Naum a continuat lucrarea lui Clement in Scoala Literara din Ohrida.In anul 905, Sfantul Naum a intemeiat Manastirea de langa Lacul Ohrida, care, mai tarziu, ii va purta numele si Sfintele sale Moaste.

S-a ostenit mai ales cu talmacirea Sfintei Scripturi si a celorlalte carti bisericesti din limba greaca in cea slavona.Sfantul a adormit in intaia jumatate a secolului al X-lea.

Moastele sale facatoare de minuni uimesc si astazi prin multimea minunilor pe care le lucreaza, mai cu seama vindecari de boli grele, indeosebi nebunia.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Cuvios Pavel, arhiepiscopul Neocezareii;
– Sfantului Mucenic Shinon.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. emaramures.ro;

 4. Istoria md;

 5. Istoriculzilei blogspot.com;

 6. Mediafax.ro;

 7. ro.wikipedia.org/wiki/Ileana_a_Rom%C3%A2niei

 8. Wikipedia org

 

 

 

 

 

Reclame

24/12/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Reblogged this on Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de munteanioan | 27/12/2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: