CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 21 DECEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

21 decembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 69: Senatul Roman il declară  pe Vespasian imparat.

 

 Titus Flavius Vespasianus (n. 17 noiembrie anul  9  – d. 23 iunie 79 ), a fost împărat roman din anul 69 (Anul celor patru împărați), până în anul 79.

 

A fost fondator al Dinastiei Flavilor si  a fost încoronat în perioada de instabilitate politică (război civil) și criză economică lăsate de Nero la moartea sa.

Energic si in acelasi timp bun organizator, Vespasian a reusit sa  restabileasca liniștea in imperiul sau si sa puna capat  dezastrului economic provocat de  războiul civil.

A reorganizat finanțele și armata, a întărit frontiera Dunării inferioare, a creat  o flotă în Marea Neagră, a reconstruit Capitolul și  alte numeroase edificii din Roma distruse și a început construcția Colosseumului.

 

 

 

 

Vespasian

 

Titus Flavius Vespasianus (n.17 noiembrie 9 – d.  23 iunie 79) .

 

 

Proclamat împărat la Alexandria , la 1 iulie 69 de legiunile din Orient , Vespasian este recunoscut în întregul Imperiu  după ocuparea Romei și moartea lui Vitelius în timpul luptelor de stradă pentru cucerirea Romei , întemeind o nouă dinastie, aceea a Flavilor .

Istoria consemneaza si faptul ca Vespasian a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire.

A fost criticat de unii senatori că scoate bani din ceva atât de murdar, la care Vespasian dat celebrul sau raspuns : „banii nu au miros” (în latină pecunia non olet).

 

 

 

 

 

1118: S-a nascut  Thomas Becket, Lord Cancelar al Angliei si arhiepiscop de Canterbury, în timpul regelui Henric al II-lea Plantagenet.

 

 

Murder of Thomas Becket CC

 

 

 

Ridicându-se împotriva limitării drepturilor Bisericii de către puterea regală, a fost ucis din ordinul regelui in ziua de 29 decembrie 1170.

Este venerat ca sfant si martir in Biserica Catolica si de Biserica Anglicana.

 

 

 

 

 

1375 : A încetat din viaţă Giovanni Boccaccio, scriitor italian, precursor al Renaşterii, considerat unul dintre cei mai de seamă povestitori ai literaturii europene datorită celebrei lucrări “Decameronul”, culegere de nuvele “în ramă”.

 

 

 

A  fost primul biograf şi comentator al operei lui Dante Alighieri; (n. 1313).

 

 

 

 

1401: S-a născut Masaccio (Tommaso di Ser Giovanni di Simone Cassai), pictor florentin, reprezentant al Renaşterii timpurii (Capela Brancacci din Florenţa – frescele “Sfânta Treime” şi “Adam şi Eva izgoniţi din Rai”); (m. 1428).

 A fost unul dintre initiatorii Renasterii in pictura florentina, inovatiile sale dovedind o viziune care respingea excesele decorative si artificiozitatea stilului gotic, dominant in epoca.

 Masaccio a murit tânăr, dar opera sa exercită încă din timpul vieții sale u influență uriașă asupra artiștilor nu numai în Toscana, ci în toată Italia.

Soluțiile inovatoare ale maestrului florentin încep să fie utilizate în scurt timp.

Frescele capelei Brancacci  i-a inspirat printre alții pe Fra Angelico, Piero della Francesca  și pe  Filippo Lippi un calugar carmelit, care a avut posibilitatea să-l urmărească pe Masaccio în timp ce acesta lucra.

 

 

 

 

 

1549: A decedat  Margareta de Navarra  ( n. 11 aprilie 1492), regina consort a regelui Henric al II-lea de Navarra. Fratele ei a devenit rege al Franței sub numele de Francisc I.

 

 

 

 

Marguerite de Navarre

 

 

Margareta este strămoșul regilor Bourboni ai Franței, fiind mama Jeannei d’Albret, al cărei fiu, Henric de Navara, a devenit regele Henric al IV-lea, primul rege Bourbon al Frantei.

 

 

 

 

1597: S-a nascut Petru Movila,teolog și om de cultură român, fost mitropolit al Kievului, care a avut un rol deosebit în Sinodul  de la Iasi din 1642. (d.22 decembrie 1646).

 

 

загруженное

 

 

 

 

1597: A murit  Petru Canisiu (Pieter Kanijs), n. 8 mai 1521, scriitor și teolog iezuit (primul iezuit german) venerat ca sfânt în Biserica Catolica.

 

 

 

 

 

 

Este autorul unui foarte popular Catehism. A fost beatificat de Papa Pius al IX-lea in 1869 si apoi declarat Doctor al Bisericii si canonizat sfant de Papa Pius al XI-lea.

 

 

 

 

1773: S-a nascut  Robert Brown, botanist englez; a descoperit miscarea haotica a particulelor ultramicroscopice intr-un lichid, cunoscuta ca “miscarea browniana”.

 

 

 

 

 

 

1804: S-a nascut Benjamin Disraeli, primul conte de Beaconsfield, prim-ministru al Regatului Unit;(d. 19 aprilie 1881).

 

 

 

Benjamin Disraeli

 

 

 

1840: S-a nascut  Namik Kemal, scriitor turc, intemeietorul  genului romanului  in literatura turca;( d. 2 decembrie  1888).

 

 

 

 

 

 

 

1846:  Medicul Robert Liston a realizat prima operaţie chirurgicală sub anestezie, la University College Hospital din Londra.

 

 

 

 

 

 

 

1854: S-a nascut Jules Louis Gilliéron, lingvist francez de origine elveţiană, considerat, alături de E. Edmont, fondator al geografiei lingvistice, membru de onoare al Academiei Române; (m.26.04.1926).

 

 

 

 

1861: S-a nascut Constantin Mille, gazetar,scriitor si militant socialit  român ; (d. 20.02.1927).

 

 

 

 

 

 

 

1883: Apare volumul “Poesii” de Mihai Eminescu, editat de Titu Maiorescu. Volumul este primul şi singurul tipărit în timpul vieţii poetului.

 

Mihai-EminescuMihai Eminescu, poet, prozator şi jurnalist român 

 

 

 

 

 

1886: S-a născut omul politic Gheorghe Tătărăscu, fost secretar general al PNL ministru şi prim-ministru al României; a intrat cu guvernul comunistcondus de Petru Groza in care a fost ministru de Externe.A fost membru de onoare al Academiei Române; (m. 28 martie 1957)

 

 

 

 

A condus  în 1945  delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Paris, unde a susţinut interesele Romîniei; membru de onoare al Academiei Române; (m. 28 martie 1957)

În august 1946, delegația română condusă de Gheorhe Tătărescu pleacă la Conferința de Pace de la Paris.

Când a luat cuvântul, ministrul român de Externe s-a mulțumit să ceară ușurarea clauzelor economice din partea Angliei și Americii, dar chestiunile vitale – frontierele de nord-est și plecarea trupelor rusești din țară – nu au fost atinse. Despre aceasta, generalul Constantin Sănătescu spunea că „Nu se poate ca Gheorghe Tătărescu să nu răspundă de aceste abuzuri”.

La 3 noiembrie 1947, Comisia afacerilor externe a Parlamentului a addoptat„moțiunea de neîncredere” față de activitatea ministerului de Externe condus de el.

În ziua următoare toți miniștri tătărescieni sunt demiși. Gheorghe Tătărescu se retrage de la conducerea partidului în favoarea secondantului său, Petre Bejan,insă în noaptea de 5/6 mai 1950, aproape toți foștii miniștri tătărescieni, în frunte cu liderul lor, sunt arestați și întemnițați la Sighet.

In decembrie 1950, a  fost adus de la penitenciarul Sighet, în arestul din București al Securității, până în vara anului 1951. Tătărescu n-a fost judecat sau condamnat și, totuși, a rămas în închisoare. A  fost martor al acuzării în procesul lui Lucretiu Parascanu fiind  nevoit să scrie și să semneze cu propria-i mână declarația care-l incrimina pe Patarscanu, asa cum a dorit Gheorghiu-Dej.

Toți cei din cazul Pătrășcanu au fost condamnați, unii la moarte, alții la închisoare. Tătărescu n-a fost judecat sau condamnat și, totuși, a rămas în închisoare. Când a fost, mai târziu, eliberat, aproape concomitent au fost amnistiați de restul pedepsei și condamnații din “Procesul Pătrășcanu”ramasi in viata .

 

Cu două zile înainte de moartea sa, pe 18 martie 1957, la Spitalul Panduri, Gheorghe Tătărescu, i-a spus fiicei sale, Sanda Tătărescu-Negropontes: “ Cumplite vremi mi-a fost dat să trăiesc, copilule!”.

 

 

 

1891: A fost jucat primul meci de baschet, sport inventat de către americanul James E.Naismith, profesor de educaţie fizică la colegiul Springfield din Massachusetts din SUA.

 

 

 

 

 

 

1898:  Marie şi Pierre Curie descoperă radiul, al 88-lea element din sistemul periodic al elementelor, având simbol chimic Ra.

Radiul în stare pură este alb argintiu, dar datorită reactivității sale ridicate, se oxidează rapid devenind negru cu irizații colorate. Toți izotopii de radiu sunt radioactivi, cel mai stabil fiind 226Ra, acesta având timp de înjumătățire de 1601 ani; în urma dezintegrării sale rezultând radon. Din cauza instabilității sale, radiul este luminiscent.

 

 

 

1903: A decedat  Gavriil Musicescu, compozitor, muzicolog şi dirijor român ; (n. 20.03.1847, Ismail, astazi in Ucraina).

 

 

 

 

A  fost organizatorul si dirijorul  uneia dintre cele mai impunătoare formații corale care au ființat pe pământul Romaniei — Corul Mitropolitan din Iasi — unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esența comorilor folclorului românesc, excelent pedagog muzician, Gavril Musicescu a desfășurat pe cele mai diverse planuri o adâncă operă de creație, de promovare a valorilor artistice românești, de educație muzicală.

Este tatăl celebrei pianiste și profesoare de pian Florica Musicescu , și bunicul marilor scriitori Ionel Teodoreanu si Al.O.Teodoreanu (Păstorel).

 

 

 

1913:  A apărut, la New York, primul careu de cuvinte încrucişate semnat de britanicul A. Wynne.

 

 

 

 

 

 

 

1917 : S-a născut Heinrich Böll, romancier interesat de problemele societăţii germane postbelice, primul scriitor german, de după al doilea război mondial, căruia i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1972 (romanele “Tablou de grup cu doamnă”, “Părerile unui clovn”); (m. 16 iulie 1985).

 

 

 

1918: S-a nascut  Kurt Josef Waldheim, diplomat şi politician austriac, Secretar General al Naţiunilor Unite (1972-1981) şi Preşedinte al Austriei (1986-1992); (d.14.06.2007).

 

 

 

 

 

 

 

1933 : A încetat din viaţă Knud Johan Victor Rasmussen, explorator danez; a realizat cea mai lungă expediţie cu sănii trase de câini din istoria Arcticii (1921 – 1924) ;(n. 7 iun. 1879).

 

 

 

 1933: S-a nascut Dan Zamfirescu, istoric literar şi scriitor român („Contribuţii la istoria literaturii române vechi”).

 

 

 

 

 

 

1934: S-a nascut  Denis Buican, filosof român de reputaţie mondială, doctor în litere şi ştiinţe umane al Universităţii Sorbona.

 

 

 

 

 

 

 

A  elaborat o nouă teorie a evoluţiei, „teoria sinergică”, şi o nouă teorie a cunoaşterii, „biognoseologia”; din anul 1969 este stabilit la Paris.

 

 

 

 

 

1935: S-a nascut populara actrita romana Stela Popescu. A vazut lumina zilei in Basarabia intr-o familie de invatatori.

Cand avea 4 ani, trupele sovietice i-au deportat tatal in Siberia, la Vladivostok, si vreme de 19 ani familia sa nu a stiut nimic despre el.

 

 

 

La patru ani dupa acest incident, a parasit localitatea natala si s-a refugiat impreuna cu mama sa in Brasov, in Romania.

Dupa terminarea liceului, mama a sfatuit-o sa dea admitere la Silvicultura, insa Stela Popescu visa la o cariera in teatru. In 1953, a dat admitere la Facultatea de Teatru si Film din Bucuresti dar a fost respinsa. Asa a ajuns la Facultatea de Limba Rusa “Maxim Gorki”, unde a studiat aproape doi ani.

In tot acest timp a avut ocazia sa joace pe scena alaturi de actorii teatrului Ministerului de Interne. A dat din nou admitere la actorie si a intrat la clasa unei mari vedete a vremii, A. Pop Martian. Dupa absolvire a fost repartizata la Teatrul din Brasov.

A fost casatorita cu textierul Mihai Maximilian si a devenit cunoscuta datorita  rolurilor interpretate pe scena teatrului de revista alaturi de actorul Alexandru Arsinel.

 

 

 

 

 

1937: A avut loc premiera primului lung-metraj animat, color şi cu sunet, “Alba ca zăpada”, produs de Walt Disney.

 

 

 

 

 

 

 

 

1937: S-a nascut Jane Fonda, actriţă americană (Premiul Oscar pentru rolurile din “Întoarcerea acasă” şi “Klute”)(„Desculţi în parc”).

 

 

 

 

 

 

1940: S-a născut Frank Zappa, instrumentist şi compozitor, unul dintre cei mai importanţi muzicieni americani ai ultimelor decenii; (m. 4 dec. 1993).

 

 

 

 

Cariera  sa  a durat mai mult de 30 de ani. Zappa a scris rock, jazz, muzică electronică, muzică orchestrală și musique concrète. De asemenea a regizat filme de lung-metraj și videoclipuri muzicale.. Zappa a produs aproape toate din cele peste 60 de albume pe care le-a lansat solo, sau alături de trupa Mothers of Invention.

 

1940: A încetat din viaţă Francis Scott Fitzgerald, unul dintre scriitorii reprezentativi ai “generaţiei pierdute”, autor de romane şi nuvele în care este evocată societatea interbelică americană: “Marele Gatsby”, “Blândeţea nopţii”) (n. 24 sep. 1869).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: Al Doilea Război Mondial:  este semnat un tratat de alianţă între Thailanda şi Japonia.

 

 

 

1947: Primă audiţie în concertul Filarmonicii bucureştene a oratoriului bizantin de Crăciun “Naşterea Domnului” de Paul Constantinescu.

 

 

 

1955: A luat fiinţă Teatrul de Stat de Operetă (azi Teatrul Muzical) din Braşov.

 

 

 

 

 

 

1958: Generalul Charles de Gaulle a fost ales preşedinte al celei de-a V-a Republici Franceze.

 

 

 

1967: Louis Washkansky, primul om caruia i s-a facut un  transplant de inima , moare în Cape Town , Africa de Sud , dupa 18 zile de la operatia de  transplant.

 

 

 

1967: S-a nascut Mihail Saakaşvili, politician georgian, fost presedinte al Georgiei.

 

 

 

 

 

 

 

1968:  Este lansata  nava cosmica  americana “Apollo 8″, care a efectuat prima oară un zbor circumlunar; (21 decembrie – 27 dec. 1968).

 

 

 

 

 

 

1969: Un echipaj românesc a efectuat ocolul lumii în 80 de ore cu un avion IL-18 din dotarea TAROM, parcurgând 46.000 km.

 

 

 

 

 

 

 

1969:  Organizaţia Naţiunilor Unite adoptă Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială.

 

 

 

1971: A fost creată organizaţia umanitară “Medici fără frontiere” – “Medecines sans frontieres”; asociaţia are drept scop acordarea de ajutor medical în situaţii de urgenţă care intervin în urma unor războaie  sau catastrofe naturale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1972 : Cele doua Germanii semneaza Tratatul de Baza, prin care se pune capat celor peste 20 de ani de inamicitie oficiala; in 1973 cele doua Germanii au fost admise in ONU.

 

 

 

1979: Un acord privitor la independenta coloniei britanice Rhodesia este semnat la Londra.

 

 

 

1988: Doi membri ai unei grupări radicale din Libia au  provocat explozia cursei 103 Pan Am deasupra localităţii Lockerbie din Scoţia, cauzând una dintre cele mai mari catastrofe aeriene ale tuturor timpurilor, soldată cu moartea a 270 de oameni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1989: La Bucuresti, Ceauşescu a convocat un mare miting in sprijinul pozitiei sale fata de evenimentele de la Timisoara. Aflat in balconul C.C. al PCR, Nicolae Ceausescu a inceput sa le vorbeasca muncitorilor adunati in piata.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitingul se transmitea in direct la radio si televiziune. La un moment dat, in timpul discursului lui Ceauşescu, din multime s-au auzit huiduieli si tipete, iar transmisiunea a fost întreruptă.

A fost reluată pentru scurtă vreme, timp in care românii au putut vedea cum soţii Ceauşescu incearcă cu disperare să tempereze multimea. Mitingul devenise deja unul anticomunist, iar oamenii strânşi in piaţă au rupt cordoanele forţelor de ordine.

Pe tot parcursul zilei, mulţi oameni, in general tineri, au manifestat impotriva regimului. In Piata Romană şi la Sala Dalles, forţele de represiune au operat arestări şi au deschis focul asupra mulţimii. 

Sute de persoane s-au regrupat la Universitate, unde au ridicat baricade, care in cursul nopţii au fost sparte cu tancurile, manifestanţii fiind impraştiaţi ori arestaţi.

 

 

 

 

 

 

1991: A fost semnat, la Alma-Ata, documentul de fondare a Comunităţii Statelor Independente, care consfinţeşte destrămarea definitivă şi dispariţia de pe harta politică a lumii a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, desfiinţarea cetăţeniei sovietice. Mihail Gorbaciov demisionează din funcţia de preşedinte al URSS.

1995:  Oraşul Bethlehem trece de sub controlul israelian, in cel palestinian.

2001: Senatorii şi deputaţii au aprobat, cu 483 de voturi “pentru” şi 2 voturi “împotrivă”, participarea României în cadrul forţei internaţionale de asistenţă din Afganistan, solicitată Parlamentului de către preşedintele ţării.

2007:  Spaţiul Schengen s-a mărit cu 9 state membre ale Uniunii Europene:  Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia şi Slovenia.

 

2009:  La Palatul Cotroceni  are loc ceremonialul de învestire a celui de-al doilea mandat al președintelui Traian Basescu.

 

2012:  Potrivit unor calendare si teorii speculative, este prezis sfarsitul lumii .

Apocalipsa din 21 decembrie 2012 este numele general dat unor  teorii  speculative conform carora  anul 2012 este un punct cheie în istoria umanitatii . Unele dintre aceste teorii sunt legate de sfarsitul lumii , altele vorbesc de o nouă eră în istoria umanității.

Printre teoriile legate de sfârșitul lumii se numără invazia extraterestra , prăbușirea unui asteroid de dimensiunea celui care a dus la dispariția dinozaurilor, cutremure devastatoare și/sau revenirea antichristului .

Pe lângă teoriile legate de sfârșitul lumii, există diverse teorii legate de o nouă eră spirituală sau socială.

Alte teorii despre această nouă eră vorbesc despre începerea erei astrologice a  Varsatorului care, alături de alte ere creează un mare an care apare o dată la 25.920 ani ai Calendarului Gregorian.

Un oarecare Zaharia Stichin  prezintă în scrierile sale o altă teorie legată de sfârșitul lumii.

El consideră că există o planetă necunoscută încă astronomilor, pe care a numit-o  Planeta X (Nibiru).  Se crede că acesta este corpul ceresc despre care maiașii preziceau că va intra în coliziune în 2012 cu Pamantul și că acesta ne va aduce sfârșitul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu toate că adepții sfârșitului din 21 decembrie 2012  continuă să- si  susțină teoria, studiile științifice au demonstrat că posibilitatea intrării în coliziune cu aceasta ipotetica planeta Nibiru (Planeta X) sunt egale cu zero.

 

 2014: In Romania se termina  al doilea mandat consecutiv al  presedintelui Traian Basescu, odata cu depunerea juramantului  in fata Parlamentului de  catre noul  presedinte ales, Klaus Werner Iohannis.

Ex-Mayor Sworn in As Romania's New President

 Foto: Traian Basescu  si Klaus Iohannis

21 decembrie este în Nepal – Ziua Independenţei.

 

 

In SUA – Ziua stramoşilor.

 

In CSI – Ziua semnării declaraţiei de la Alma-Ata privind crearea CSI, după destrămarea URSS.

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfanta Iuliana; Sfantul Temistocle

Sfanta Iuliana; Sfantul Temistocle

Sfanta Iuliana a trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. Era fiica unor parinti bogati, care au logodit-o cu Eleusie, un senator pagan. Iuliana a refuzat sa se casatoreasca cu Eleusie, motivand ca nu este crestin. Din aceasta cauza, tatal fetei o va da in mainile lui Eleusie, spre a fi judecata si pedepsita.

Pentru ca a refuzat sa se inchine idolilor pagani, Iuliana a fost spanzurata de par, i s-au ars parti ale trupului cu fiare inrosite si a fost aruncata intr-un cuptor incins, din care a iesit nevatamata. Vazand cele intamplate, 500 de barbati si 130 de femei au lepadat credinta pagana. Din porunca lui Eleusie toti au fost ucisi, impreuna cu Iuliana, care avea doar 18 ani.

Sfantul Mucenic Temistocle

Sfantul mucenic Temistocle a trait pe vremea imparatului Deciu, in Mira Lichiei, fiind pastor de oi. Ighemonul Asclipie, pornind prigoana impotriva crestinilor, il cauta pe Sfantul Dioscorid.

Temistocle, care il ascunsese, a spus ca nu stie unde este, dar s-a dat pe sine marturisind ca este crestin.

Pentru aceasta marturisire a fost atarnat de un lemn si lovit pana i s-a sfasiat pantecele.

Apoi a fost tarat pe piroane ascutite de fier si asa si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu.

Tot astazi, facem pomenirea:

– sfintilor 500 de mucenici din Nicomidia;
– sfintelor 130 de femei din Nicomidia.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=gDPMlFlblDI

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. e.maramures.ro

 4. Istoria md;

 5. Istoriculzilei blogspot.com;

 6. Mediafax.ro;

 7. Wikipedia .ro

 

 

 

Reclame

21/12/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Reblogged this on Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de munteanioan | 21/12/2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: