CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gândul zilei


 

 

„Il rugăm pe Viktor Orban (primul ministru al Ungariei n.n.) si Guvernul său, să construiască acest sistem de cooperare națională in așa fel, incât sa oferiți  protecție, sa oferiți protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”

 

 

 

O cerere a europaralamentarului român de etnie maghiara Tőkés László, formulată in ziua de 27 iulie 2013, in timpul discursului pe care l-a  ținut  in Tabăra de Vară de la Băile Tușnad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tőkés László (n. 1 aprilie 1952 la Cluj), este un pastor al  Bisericii Reformate maghiare din România, europarlamentar român de etnie maghiară si unul din liderii politici ai comunității maghiare din România.

A fost un  opozant față de regimul comunist din România si intre 1990-2009 , episcop al Eparhiei reformate Piatra Craiului,  cu sediul in Oradea.

Din 1996 Tőkés a devenit președintele de onoare al Uniunii Mondiale a Maghiarilor.

In anul 2007 a fost ales eurodeputat independent din partea României, iar in 2008 a fost reales în această funcție pe listele UDMR.

Din 2010  până în anul 2012 a devenit unul dintre cei 14 vicepreședinti ai Parlamentului European.

La alegerile europarlamentare din 2014 a obținut un nou mandat, de data aceasta ca reprezentant al Ungariei, fiind ales pe lista FIDESZ.Are dublă cetățenie, atât română cât și maghiară.

Fostul presedinte al  României, Traian Basescu, l-a decorat pe Tőkés cu Ordinul National Steaua României.

La 27 iunie 2013 el a cerut guvernului de la Budapesta, lui Viktor Orban, să activeze politic pentru crea un sistem (ungar) de cooperare națională prin care să se obțină drepturi de Protector în Transilvania, ceea ce ar fi un amestec în politica internă a României.

Legat de aceasta, mulți politicieni de la București au solicitat retragerea Ordinului Național „Steaua României” acordat pastorului Tökés în 2009

Tot in 2013, Tőkés László a acuzat public guvernul USL condus de Victor Ponta, ca ar fi rasist si antimaghiar, asemeni guvernului lui Ion Iliescu in anii ’90.

 

 

 

 

Publicitate

19/12/2015 - Posted by | POLITICA | , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Eu nu vad nimic rau in aceasta cerere, ba dimpotriva. Tirolul de Sud a ramas la Italia si nimeni n-a contestat amestecul Austriei in treburile interne ale Italiei. Transilvania ramane la Romania si nimeni n-ar trebui sa conteste amestecul Ungariei in treburile interne ale Romaniei. UE este un teritoriu de libera circulatie pentru toti cetatenii acesteia. Autoritatile romane s-au „oparit” degeaba.

  Apreciază

  Comentariu de Ion Olaru | 19/12/2015 | Răspunde

  • Deosebirea este aceea ca asa zisul „Tinut secuiesc”este doar o etapa dintr-un proiect prin care se urmareste recrearea Ungariei Mari.Autonomia pe criterii teritoriale inseamna sa admitem ultimul pas inainte de declararea unei mici Ungarii independente in mijlocul Romaniei,dupa care ar urma cereri pentru un culoar prin Ardeal catre Ungaria si finalizarea pe baze legale a unirii lor.
   Poate cineva sa spuna ce drepturi lipsesc minoritatilor din Romania, inclusiv celei maghiare pentru a-si prezerva identitatea nationala ? Oare de ce insista atat unii lideri maghiari de la noi pentru un statut de autonomie teritoriala care ar presupune infiintarea unui parlament, a unei administratii,guvern,politie,simboluri statale etc.? Deosebirea dintre Tirolul de Sud si „Tara Secuilor”este aceea ca militantii maghiari, spre deosebire de cei austrieci nu au de gand sa se multumeasca doar cu autonomia,iar politica Ungariei ne demonstreaza de 100 de ani ca, indiferent de cine se afla la conducerea acelei tari,refacerea Ungariei Mari este principalul fundament al politicii sale.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 20/12/2015 | Răspunde

   • E mult pana departe sau gandul nebunului la marginea drumului! Ungaria Mare n-a existat si nu va exista niciodata, pentru ca n-au cultura religioasa sa fie multi, adica sa nu fie egoisti. Biblia ne spune, „inmultiti-va si stapaniti Pamantul”! Au nevoie de personalitati cu adevarat spirit de sacrificiu, cum sunt preotii nostri ortodocsi. Credeti ca Laszlo Tokes este o eminenta spirituala crestina pentru „Ungaria Mare”? Acum intelegeti de ce avem nevoie de Catedrala Mantuirii Neamului?

    Apreciază

    Comentariu de Ion Olaru | 20/12/2015

   • Daca urmariti politica guvernelor maghiare din ultima suta de ani, veti constata ca o constanta a acesteia, indiferent daca la putere au fost dictatori de dreapta, de extrema dreapta fascista sau stanga omunista sau democrati, este respingerea Tratatului de la Trianon (in urma caruia Transilvania, a revenit la Patria Mama – Romania) si lupta mai mult sau mai putin oficiala pentru refacerea Ungariei, asa cum era ea la 1914, anul intrarii acestgei tari in razboi. In plus, stim,iar daca dv.n-ati stiut aflati acum,ca Ungaria s-a aliat de-a lungul vremii, pe fata sau nu, cu cele mai odioase regimuri(printre care si cu cel bolsevic din URSS), pentru a submina Romania si a o destrama.In prezent aceeasi Ungarie cocheteaza cu Rusia lui Putin pentru redesenarea hartii Europei
    Macar pentru aceasta incercati sa nu fiti naiv!

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 20/12/2015


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: