CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 14 DECEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

14 decembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

557: Constantinopolul sufera mari distrugeri in urma unui cutremur.

 Acest cutremur, descris  în lucrările lui Agathias, Ioan Malalas și Teofan Mărturisitorul, a  fost precedat de mai multe cutremure mai mici  intre care  două în aprilie și, respectiv, în octombrie. Cel din luna decembrie a fost de o magnitudine fără precedent, și aproape a distrus complet  orașul.  Hagia Sophia a avut de suferit ,iar cupola sa s-a prăbușit in  anul urmator. De asemenea multe alte edificii si zidurile de aparare ale orasului au fost deteriorate iar invadatorii huni au reusit sa le penetreze in unele locuri, în anul următor, dupa care s-au retras.

 

1280: Prima atestare documentară a oraşului Sighişoara.

 

 

 

 

 

Cronicarul sighișorean Georg Kraus (1607-1679) menționează că în anul 1191 locul unde acum se află Sighișoara era locuit, dar prima atestare documentară a așezării este din anul 1280 sub numele de Castrum Sex.

În anul 1298 este menționată denumirea germană Schespurch (mai târziu “Schäßburg”).

Localitatea este menționată în anul 1367 ca „civitas” (oraș). Numele românesc al orașului este atestat în scris din anul 1435.

Forma „Sighișoara” a pătruns în română pe filieră maghiară, fiind o adaptare a numelui „Segesvár”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1287: O furtuna violenta urmata de inundatii masive datorate ruperii digurilor a avut loc in provincia Frizia, in Tarile de Jos. Au murit intre 50.000 si 80000 de oameni.

Inundatia petrecuta in ziua de Sfanta Lucia (Sint-Luciavloed), este a cincea  ca importanta cunoscuta de istoria acesei tari.

 

 

 

1458: Intr-un act de danie emis de cancelaria lui Ştefan cel Mare, este atestat documentar  municipiul Oneşti.

 

 

 

 

 

 

1467: Armata moldoveană, comandată de Ştefan cel Mare, ii atacă pe invadatorii unguri condusi de Matei Corvin si dă foc oraşului Baia.

 

 

 

 

 

Ştefan cel Mare şi Sfînt (Ştefan III Muşat), domn al Moldovei (1457-1504)

 

La 14-15 decembrie 1467, noaptea, armata moldovenească (circa 12.000 de oşteni comandati de Ştefan cel Mare), dă foc oraşului Baia, fosta capitală a Ţării Moldovei, şi ii atacă pe invadatorii unguri.

Campania ungară la est de Carpaţi a fost organizată cu scopul de a-l înlocui pe Ştefan cel Mare de pe tron şi pentru readucerea Moldovei în sfera de influenţă ungară.

 Regele ungar Matei Corvin, atacă cu un efectiv de 25.000 oameni, armată mai bine echipată decît cea a lui Ştefan, precum şi dotată cu artilerie, inclusiv de asediu. Pînă la Bătălia de la Baia, Şefan cel Mare a adopta o strategie defensivă permiţînd ungurilor să înainteze, dupa care atacat Baia dîndu-i în prealabil foc, avînd loc lupte crîncene stradale nocturne (o strategie nouă pentru acea perioadă) soldate cu mari pierderi omeneşti pe ambele părţi (după sursele ungare Ştefan a pierdut mai mult de jumătate din efectivul armatei).

Totuşi trebuie menţionat că o parte din armată lui Ştefan cel Mare nu a atacat, precum era convenit – trădare care l-ar fi putut costa pe domnitor victoria şi chiar viaţa.

După bătălie, Ştefan cel Mare a executat 24 mari boieri trădători printre care şi pe vornicul Crasneş, alţi 40 boieri de rang inferior fiind traşi în ţeapă.

După bătălia de la Baia, regele ungar Matei Corvin (rănit în luptă) dispune retragerea armatei.

Încheiată cu mari pierderi umane şi pentru unguri, Bătălia de la Baia a constituit ultima mare tentativă a coroanei ungare de a reinstitui prin forţa armelor suzeranitatea asupra Ţării Moldovei.

 

 

 

 

 

1503: S-a născut in localitatea St. Remy, , astrologul, matematicianul şi medicul francez, ramas in istorie Nostradamus (Michel de Nostre-Dame),ramas celebruin istorie prin prezicerile sale.

Celebritatea sa se datorează lucrării “Les Propheties”, a cărei primă ediţie a apărut în 1555.

În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfăşurau sau urmau să se întâmple în lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

A studiat medicina la Montpellier si a devenit cunoscut dupa ce si-a dovedit calitatile de vindecator in timpul epidemei de ciuma din 1526, izbucnita in Languedoc.

Nu a reusit sa isi finalizeze studiile, fiind examatriculat pe motiv ca practica meseria fara sa aiba atestat.

A inceput sa calatoreasca prin Franta, ceea ce i-a favorizat contactul cu diverse personalitati ale vremii. Dupa mai bine de zece ani de pribegie s-a stabilit in Salon de Croux.

 A ramas in aceasta localitate pana la sfarsitul vietii, dedicandu-se astrologiei. Intre 1555-1558 si-a publicat primele profetii, cunoscute sub numele de “Centurii”, in forma de catrene.

Prezicerile sale enigmatice au starnit interes, iar reputatia lui Nostradamus a depasit granitele Frantei pentru ca marii regi ai Europei au apelat la serviciile lui.

Lucrările lui Nostradamus sunt realizate din catrene, iar multe dintre ele au fost de-a lungul timpului intrepretate sau traduse greşit.S-a stins din viata pe 2 iulie 1566, insa catrenele sale au continuat sa aiba un succes enorm pana in zilele noastre.

 

 

 

 

1542: Prințesa Maria Stuart devine regina Maria I a Scoției.

 

 

 

 

 

 

 

1546: S-a nascut  astronomul si matematicianul danez Tycho Brahe (d.24 0ctombrie 1601).

 

 

 

tycho brahe photo: Tycho Brahe TychoBrahe.jpg

 

 

 

 

 

A adus contribuții importante în observarea și măsurarea exactă a mișcării planetelor, precum și la catalogarea a peste 800 de stele. Datele adunate de el au depășit în exactitate toate măsurătorile astronomice anterioare descoperirii telescopului.

 

 

1704: Se infiinteaza spitalul Coltea.

A fost primul spital din Bucureşti, construit la 14 decembrie 1704, din iniţiativa spătarului Mihai Cantucuzino, pentru a fi un spital pentru săraci.

 

 

 

Organizarea şi funcţionarea spitalului s-a făcut după modelul Ospedale di S. Lazzaro e Medicanti din Veneţia.

 

 

 

 

1751: Imparateasa austriaca Maria Tereza  infiinteaza in castelul Wiener Neustadt  prima academie militara din lume – Academia Theresiana.

 

 

1788: A murit Carl Philipp Emmanuel Bach, compozitor german, al doilea fiu al celebrului compozitor J.S. Bach; (n.08.03.1714).

 

 

 

 

1799: A murit George Washington, primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii; ( n.22.02.1732, Wakefield, Virginia).

 

 

 

1819: Alabama a devenit cel de-al 22-lea stat din componenta SUA.

 

 

 

 

 

 

 

 

1860: A decedat George Hamilton- Gordon, conte de Aberdeen, primul  ministru englez al cărui guvern a implicat Marea Britanie în Războiul Crimeei care s-a incheiat cu infrangerea Rusiei; (n.28.01.1784).

 

 

 

 

 

 

 

1861: A murit  Prințul Albert, soțul reginei Victoria; (n. 1819).

 

 

1863: S-a nascut  Gheorghe Baba, zugrav de biserici, tatăl pictorului Corneliu Baba; (d.10.03.1953).

 

 

 

 

 

 

1869: Se inaugurează oficial clădirea Universităţii din Bucureşti, România, construită în 1857-1869 după planurile arhitectului Al. Orăscu.

 

 

 

 

 

 

 

1883: S-a nascut  Morihei Ueshiba, fondatorul stilului de arta marțiala japonez Aikido; (d. 1969).

 

 

 

 

 

 

 

 

1887: S-a nascut  omul politic român  Virgil Madgearu.

 

 

 

 

Economist de marca si  sociolog, Virgil Madgearu a fost un  membru prominent și principal teoretician al Partidului Țărănesc și al succesorului său, Partidul Național Țărănesc din Romania.

A murit asasinat de un comando legionar  in ziua de 27.11.1940.

1888: Cantareata româna de opera Hariclea Darclée, debutează pe scena Operei Mari din Paris cu rolul “Margareta” din opera “Faust” de Charles Gounod.

Se pare că tot Gounod a fost acela care i-a sugerat luarea numelui Darclée. În scurt timp, Hariclea Darclée cucerește publicul și devine preferata multor compozitori. Astfel, Giacomo Puccini compune pentru vocea ei Tosca, Pietro Mascagni, Iris, iar Alfredo Catalani, La Wally.

Hariclea Darclée s-a impus ca primadonna în marile teatre de operă de la Paris, Berlin, Florența, Milano, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Barcelona, Madrid, Monte Carlo, Moscova și Sankt Petersburg.

1895: S-a nascut poetul francez  Paul Eluard (pseudonim pentru Eugène Grindel; (d. 1952).

1896: S-a nascut regele George al VI-lea al Angliei; (d. 1952).

 

 

 

1900: Fizicianul Max Planck face publică noua sa teorie despre natura energiei – teoria cuantelor – care va sta la baza fizicii moderne.

 

1901: S-a nascut  regele Paul I al Greciei; (d. 1964).

 

 

1910: Are loc, la Ussy-les-Moulineaux, lângă Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1911 : Exploratorul norvegian Roald Amundsen a devenit primul om care a ajuns la Polul Sud.

 

 

 

 

 

 1914: S-a nascut Karl Carstens, politician german, presedinte al Germaniei intre 1979 si 1984; (d. 30 mai 1992).

 

1918: Pentru prima oară femeile din Marea Britanie au primit drept de vot la alegerile generale.

 

 

1918: S-a nascut  in localitatea Galbeni, jud. Bacau, Radu Beligan, actor român de teatru și film, membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

 

 

Radu Beligan a  pus bazele Teatrului de Comedie  din Bucuresti (1960), al carui director a fost  în perioada 1960–1968; (din filmografie “O noapte furtunoasă”, regia Jean Georgescu, “Iancu Jianu haiducul”, regia Dinu Cocea).

 

 

 

 

 

1924: S-a născut popularul regizor şi actor indian, Raj Kapoor; (d. 1988).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1946: Adunarea Generala a ONU a ales oraşul New York ca sediu permanent al acestei organizaţii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1946: S-a nascut  Aura Urziceanu, cunoscuta interpretă română de jazz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Artista este cunoscută pentru dueturile sale muzicale cu Duke Elington, Quincy Jones sau Ella Fitzgerald.Stabilită în Canada, Aura Urziceanu este singura solistă de naţionalitate română care a fost inclusă în prestigioasa publicaţie „The Grove International Encyclopedia of Jazz”.

 

 

 

1946: S-a nascut actrița  britanică Jane Birkin.

 

 

 

 

 

Imagini pentru jane birkin
 

 

 

S-a stabilit in Franta si este cunoscută ca muza compozitorului lui Serge Gainsbourg care i-a scris o serie de albume.

 

 

 

 

1946: A murit Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti, prozator român: “Puiul”, “Privighetoarea”, “Bietul Tric”, “Niculăiţă Minciună”.

 

 

 

 

A fost vicepreşedinte al Academiei Române; (n.01.01.1868).

 

 

1948: S-a nascut  politicianul  român Bogdan Nicolae Niculescu-Duvăz.

 

1949 : S-a nascut Cliff Williams, chitarist de origine britanică ( grupul AC/DC) .

 

1955:  România a fost primită în rândul statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

 

1959: A fost infiintata celebra casa de discuri Motown din Detroit, SUA.

1962: Geograful roman Simion Mehedinti, membru al Academiei Romane, a incetat din viata la varsta de 93 de ani. (n.18.10.1869, Soveja, Vrancea).

 

 

1972: Se incheie  programul  spațial american Apollo 17: ultimul echipaj compus din astronauții americani Eugene Cernan și Harrison Schmitt a părăsit Luna, iar de atunci nici un om nu a mai pășit pe suprafața selenară.

 

 

 

 

 

1989: În Chile au avut loc primele alegeri libere dupa 16 ani de dictatură. Patricio Aylwin a fost ales președinte.

 

 

 

 

 

1989: A murit  Andrei D. Saharov, fizician rus și cunoscut disident, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1975; (n. 21.05.1921).

 

1990: A  decedat  dramaturgul elvetian Friedrich Dürrenmatt, (“Vizita bătrînei doamne”, “Fizicienii”, “Romulus cel Mare”); (n.05.01.1921).

1995: Seful cuibului “Horia Sima” din Bucuresti, Serban Suru, a anuntat revenirea miscarii legionare pe scena politica romaneasca, scopul acesteia fiind acum doar acela de a prezenta adevarul despre predecesorii lor.

1995: S-a incheiat Acordul de la Dayton (Acordul Cadru General pentru Pace în Bosnia si Herzegovina) , care a consemnat încheirea  razboiului din Bosnia din 1991-1995.

Acordul a fost negociat la Dayton, Ohio  și a fost semnat la Paris  de către președinții Bosniei-Herțegovina, Croatiei și Republicii Federale Iugoslavia ( Slo0bodan Milosevici) și de către reprezentanți ai UE,Frantei, Germaniei, Marii Britanii, Federatiei Ruse si ai SUA.

 

 

1998 : A încetat din viaţă Mihai Maximilian, autorul textelor unor cunoscute şlagăre româneşti şi scenarist pentru spectacolele Teatrului de Revistă „Constantin Tanase”, îndeosebi a celor în care rolul principal era deţinut de cuplul Stela Popescu-Alexandru Arşinel.

 

 

2000 : A fost închisă definitiv centrala nucleară de la Cernobâl unde , la 26 aprilie 1986, a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie , în urma căruia s-au produs puternice radiaţii, cu implicaţii ecologice resimţite şi astăzi (specialişti apreciază că intensitatea radiaţiilor a fost echivalentă cu 500 de bombe de la Hiroshima).

 

 

 

2001: S–a înființat, la București, postul privat de televiziune „B1 TV”.

 

 

 

 

2004: A fost inaugurat, în sudul Franţei, cel mai înalt pod din lume (300 de metri înălţime), construit pentru a decongestiona traficul zona oraşului Millau; proiectul a fost realizat de arhitectul britanic Norman Foster.

 

 

2007: A murit  Mihai Pelin, istoric, scriitor si publicist ; (n.25.08.1940, Cernauti).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfintii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie

https://i0.wp.com/str2.crestin-ortodox.ro/foto/983/98279_decembrie14-filimon.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Acesti sfinti au trait in timpul persecutiilor impotriva crestinilor, in secolele III si IV. Din Sinaxar aflam ca in timp ce un dregator imparatesc calatorea in Helespont, a fost intampinat de Tirs, marturisitor al lui Hristos.

Pentru ca refuza sa se inchine idolilor, Sfantul Tirs este supus la chinuri indelungate: i-au intepat ochii, i-au sfaramat picioarele, i-au turnat plumb topit pe spate, insa, prin puterea lui Hristos, a ramas nevatamat.

A fost bagat intr-un butoi cu apa spre a fi inecat, dar de indata vasul s-a spart. A fost aruncat de pe un zid inalt, intr-un loc in care erau tepi si cuie ascutite, dar si de aceasta data s-a aratat nevatamat. La rugaciunea sa, idolii din templu s-au sfaramat si Calinic, preotul pagan al idolilor, s-a convertit la crestinism.

Sfantului Calinic i s-a taiat capul, iar Sfantul Tirs, pus intr-un sicriu, si-a dat duhul in timp ce slugile imparatului au inceput sa-l taie cu fierastraul.

Tot astazi, facem pomenirea  Sfintilor Mucenici Filimon, Apolonie si Arian.

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=6t7unMw1Bqc

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. emaramures.ro;

 4. Istoria md;

 5. Istoriculzilei blogspot.com;

 6. Mediafax.ro;

 7. Petre Otu, Alexandru Duţu, Alexandru Magdearu, Mircea Soreanu, 100 de mari bătălii din istoria României, Bucureşti, 2009.

 8. Wikipedia;

 

Reclame

14/12/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

1 comentariu »

 1. Reblogged this on Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de munteanioan | 14/12/2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: