CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 9 DECEMBRIE. VIDEO


9 decembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 480: Odoacru, primul rege germanic al Italiei, ocupa Dalmatia.

 

reyladerahistoryoutline: 61 ZENO emperor Eastern Roman Empire 474 - 491AD

Map of Odoacer's Italy in 480 CE (Illustration) - Ancient History Encyclopedia

Odoacru (n. 433–d. 493), a fost  rege al Italiei, din anul 476  până la moartea sa.

Domnia sa marchează sfârșitul Imperiului Roman în Europa de Vest și începutul Evului Mediu. 

Odoacru a fost  un general  roman, un foederatus germanic , care a condus o revoltă finalizata cu  detronarea ultimului împărat roman de Apus, Romulus Augustus, la 4 septembrie 476, devenind primul rege de origine non-romană al Italiei.

 Deși toată puterea din Italia era în mâinile lui, a domnit în numele lui Julius Nepos și, după moartea acestuia în 480, ca un client al împăratului de la Constantinopol, Zenon.

Este menționat ca rege latin (Latin rex) în multe documente și el însuși a folosit cel puțin o dată această titulatură.

536: Razboiul cu gotii: Generalul bizantin Belisarius ocupă Roma fără rezistentă, după ce barbarii goți care o ocupau au fugit.

 

638: A murit Patriarhul Sergios I (Serghie) al Constantinopolului.

 

 Serghie I  a fost Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului din 18 aprilie  610 până la decesul sau.

A fost un susținător al împăratului Heraclie, încoronat  în 610 si de asemenea, a jucat un rol important în apărarea Constantinopolului, împotriva atacurilor barbare combinate ale avarilorl  si slave combinate în timpul invaziei lor   în 626.  

A promovat monotelismul, întâlnind multă opoziție, în special din partea ierarhilor  calcedonieni, Maxim Mărturisitorul și Sofronie.

 

 

730: In Batalia de la Marj Ardabil, khazarii condusi de Barjik distrug o armata araba ucigandu-l pe  comandantul acesteia, Jarahibn Abdallah al Hakami.

 

1425: Este fondata Universitatea Catolica din Leuven din Tarile de Jos.

 

 

 

1608:  S-a născut John Milton, poet şi publicist, participant la Revoluţia burgheză din Anglia (poeme epice de inspiraţie biblică: “Paradisul pierdut”, “Paradisul regăsit”) .

 

A studiat la Cambridge, dupa care si-a desavarsit pregatirea in Italia. A participat la Revolutia burgheza din Anglia, militand pentru libertatea de exprimare si pentru ideea de republica.

Si-a pierdut vederea in 1652, fiind nevoit sa isi dicteze creatiile fiicei sau discipolilor sai.

Capodopera sa este considerata cartea “Paradisul regasit” ; (d. 8 noiembrie 1674).

 

 

 

 

1641: A decedat Anthonius Van Dyck, pictor flamand, remarcabil portretist al secolului al XVII-lea; elev al lui Rubens şi stabilit, pentru o vreme în Anglia, a devenit pictorul aristrocraţiei de la Curtea lui Carol I, influenţând arta engleză a vremii; printre cele mai cunoscute lucrări ale pictorului se numără:

“Încoronarea cu spini”, “Portretul lui Carol I, regele Angliei”, “Snyders şi soţia sa”; (n. 22 martie 1599).

 

 

 

1669: A murit  Papa Clement al IX-lea (n. 1600), conducatorul Bisericii Catolice  între anii 1667-1669. 

Ales pe 26 iunie 1667, a fost un mediator  în războaiele de succesiune dintre Franța, Spania, Anglia și Olanda si in  pacea  de la Aachen numita si Pacea  Clementina .

 

 

 

 

1671: Are loc  o  răscoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca. Ostenii boierilor  Mihalcea Hâncu şi Apostol Durac, nemultumiti  de fiscalitatea excesivă  îl alungă pe Gheorghe Duca din ţară.

 Domnitorul se va întoarce cu ajutor turco–tătar si va   reprima  răscoala.

 

 

Gheorghe Duca (d. 1685) a fost domn al Moldovei de trei ori: septembrie 1665 – mai 1666; noiembrie 1668 – 10 august 1672; noiembrie 1678 – 25 decembrie 1683 și al Munteniei: noiembrie/decembrie 1674 – 29 noiembrie 1678. În 1680, turcii îl numesc hatman al Ucrainei.

A fost crescut în casa domnului lui Vasile Lupu si a  venit  pe tronul Moldovei pentru prima dată după moartea lui Eustatie Dabija în septembrie 1665, datorită susținerii soacrei sale Dafina Doamna și a Cupăreștilor.

 A  pornit  un șir de dăjdii (dări) care sărăcesc cumplit țara, ceea ce a dezlănțuit în octombrie 1671, răscoala lui Mihalcea Hâncu si Apostol Durac. Răscoala a fost cu greu potolită, în 1672, cu ajutor turco-tătar.

 În aprilie 1683, merge la Viena pentru a-i ajuta pe turci la asediul cetății.

În lipsa lui, dar și datorită insuccesului turcilor la Viena, boierii se răscoală la îndemnul lui Ștefan Petriceicu, iar polonezii și cazacii invadează țara.

Duca este prins la întoarcere la 25 decembrie 1683 și dus în Polonia  unde moare în închisoare în 1685.

A fost căsătorit cu Anastasia, fiica Dafinei, soția lui Eustatie Dabija. A ctitorit biserica Cetățuia, în a cărei plan se regăsește structura și elevația monumentului Trei Ierarhi din Iași.

 

 

 

1717:  S-a născut esteticianul Johann Joachim Winckelmann (“Istoria artei în Antichitate”); (m. 8 iunie 1768).

A fost un istoric de artă german și arheolog, pionier al elenismului.

Supranumit „Profetul  și fondatorul arheologiei moderne”,  Winckelmann fost unul dintre fondatorii arheologiei științifice și printre primii care s-au preocupat  sistematic de  istoria artei. Scrierile sale au influențat nu numai știință arheologiei și istoria artei dar si   pictura, sculptura, literatura și chiar filozofia contemporana lui. 

Scrierile sale i-au inflentat pe  Lessing, Herder, Goethe, Hölderlin, Heine, Nietzsche s.a
Astăzi, la  Universitatea Humboldt din Berlinun  Institut
de studiu al  arheologiei clasice este dedicat  lui Winckelmann.

 

 

1793:  A fost fondat la New York de catre Noah Webster, primul ziar, „American Minerva”.

 

 

1824: Are loc bătălia de la Ayacucho (Peru), în urma căreia forțele indepedentiste conduse de generalul Antonio Jose de Sucre au  pus capăt dominaţiei coloniale spaniole .

 

 

1843:  Prima felicitare  de Craciun. Pictorul şi academicianul britanic John Callcott Horsley a avut ideea ilustrării unei FELICITĂRI DE CRĂCIUN, la cererea lui Sir Henry Cole, unul dintre prietenii lui şi primul director al „Victoria and Albert Museum”.

 

Acesta din urmă a sugerat realizarea unei FELICITĂRI DE CRĂCIUN pe care să o poată trimită celor dragi.

Felicitarea  prezenta o familie la masa si cuvintele “Crăciun Fericit şi un An Nou fericit pentru tine”.

 

Horsley a desenat prima felicitare de Craciun in 1840, insa a ajuns la vanzare abia in 1843, cand s-au comercializat 1000 bucati pentru 1 pence fiecare.

FELICITĂRILE  DE CRĂCIUN au fost tipărite prin tehnica litografierii alb-negru şi colorate  ulterior  manual, de un artist pe nume Mason.

Aceste felicitari au stârnit însă şi controverse, intrucât în desenul lui Horsley apărea o familie şi mai mulţi copii carea beau vin, mulţi au considerat că acestea ar încuraja consumul de alcool.

 

 

 

 

 

1846:  În sala „Momolo” din Bucureşti are loc primul concert al lui Franz Liszt, susţinut în România.

 

 

 

1865: Deputaţii români din Dieta Transilvaniei  protesteaza contra “unirii” Transilvaniei cu Ungaria.

 

 

 

1878:  S-a născut marele Duce Mihail, fratele ultimului ţar al Rusiei (m. 10 iulie 1918).

 

 

 

1878: A-a nascut Emil Hațieganu ( d. 13 mai 1959), jurist român, membru de onoare (1945) al Academiei Romane.

 

 

 

A fost fondator și director între  1920 și 1923 , al revistei Glasul Libertatii care a apărut la Cluj cu subtitlul Foaie pentru popor, organ al Partidului Național Român.

 

 

 

 1893: Se semneaza  la Bucureşti o noua convenţie comercială  româno-austro-ungară, pe baza clauzei naţiunii celei mai favorizate, care marchează încheierea “războiului vamal” început in 1886 intre cele doua state.

Convenţia va intra în vigoare la 2 iunie 1894.

 

 

 

 

1894: A intrat în exploatare prima linie de tramvai electric din Bucureşti.

 

 

Linia facea legătura dintre Cotroceni şi Obor.

Odata cu inaugurarea primei linii de tramvai electrice,  Bucureştiul devenea o capitală în pas cu vremea sa.

Purtând numărul 14, tramvaiul electric circula de la Cotroceni până în mahalaua Obor şi retur, fiind prima astfel de linie de transport din România şi printre primele şi din Europa.

 

 

 

1905 : „Salome”, primul act al operei compozitorului german Richard Strauss, după o poveste de Oscar Wilde, a avut prima reprezentaţie la Dresda, fiind condamnată pentru obscenitate.

 

 

 

1915: S-a născut  Elisabeth Schwarzkopf, celebră soprană britanică de origine germană, numită  în 1991 Comandor al Imperiului Britanic, de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii;  (d.03.08.2006).

 

 

 

1916:  Primul Război Mondial: Bătălia de la Caşin – Germanii sunt opriţi pe linia strategică de fortificaţii Focşani–Nămoloasa trecând prin Valea Caşinului şi Valea Putnei.

 

 

 

1916: Are loc, în Sala Teatrului Național din Iași, deschiderea Parlamentului.

Prima zi în care Iaşiul a fost capitala României | Istorie pe scurt

Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului care conținea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarității naționale dar și promisiunea unor reforme esențiale în viitor

 

 

 

 

1916: S-a născut la New York, SUA, actorul  americanKirk Douglas (Issur Danielovici Demsky), tatăl actorului si producătorului Michael Douglas.

 De-a lungul unei cariere de 64 de ani, Douglas a apărut în peste 90 de filme. A devenit o vedetă internațională datorită rolului său de boxer fără scrupule în filmul Campion (Champion, 1949), rol care i-a adus prima sa nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

 

În perioada anilor 1950 și 1960, Douglas a fost o mare stea la box-office. A jucat alături de unele dintre cele mai importante actrițe din acea epocă: Lauren Bacall, Gena Rowlands, Jan Sterling, Eve Miller, Lana Turner, Eleanor Parker și altele

În 1996 i s-a decernat Premiul Oscar pentru întreaga activitate (“Spartacus”, “Champion”) .

A decedat la 5 februarie 2020, în localitatea californiană  Beverly Hills.

 

 

 

 

1923: România a semnat la Geneva, Convenţia şi statutul privind regimul internaţional al căilor ferate.

 

 

 

1931: Spania devine republică.

 

 

 

 

1933:  Consiliul de Ministri al Romaniei hotăra dizolvarea Gărzii de Fier, la scurt timp înainte de organizarea alegerilor, pentru ca legionarii să nu poată participa la scrutin.

La momentul respectiv, în ciuda faptului că Garda de Fier era considerată de mulți o grupare extremistă, măsura guvernului a fost totuși criticată drept autoritară.

Primul ministru Gheorghe Duca Duca a motivat decizia  prin nevoia de a păstra ordinea socială și chiar existența statului.

Același argument fusese folosit în 1924, când Partidul Comunist a fost scos în afara legii, fiind definit drept organizație ce pune în pericol chiar existența statului.

 

 

 

 

1934: S-a nascut Dame Judi Dench, nascuta Judith Olivia Dench, actrita britanica, detinatoare a unui Oscar pentru interpretare, a unui Glob de aur, precum si a noua premii BAFTA.

 

 

Judi Dench Biography, Age, Height, Weight, Family, Wiki & More

 

 

In adolescență si-a dorit sa fie pictorita si a urmat cursuri de design.

Dupa numai un an a renuntat si s-a inscris la Scoala de Arta Dramatica chiar daca nu era convinsa ca va reusi in cariera de actrita.

A absolvit prima din generatie si a debutat in teatru, unde s-a remarcat prin prestatia deosebita in operele lui Shakespeare, pentru ca in 1958 sa ajunga pe Broadway.

In cinematografie si-a facut debutul abia in 1964 in filmul “The third secret”, iar in anii ’80 a jucat si in diverse seriale de televiziune. In 1988, a primit titlul de Doamna a Imperiului Britanic pentru activitatea sa artistica.

 

 

1934: Marele pianist roman  Dinu Lipatti primeşte Premiul de compoziţie „George Enescu” pentru suita simfonică „Şătrarii”.

1941: China declară război Japoniei, Germaniei şi Italiei.

1941: S-a născut  Mircea Vaida, poet, eseist şi istoric literar român, nepotul omului  politic roman  Alexandru Vaida-Voievod.

 

 

 

 

 

1948 : Adunarea Generală a ONU adoptă Convenţia cu privire la prevenirea şi reprimarea crimelor de genocid, intrată în vigoare la 12.01.1951. România a aderat la Convenţie la 03.11.1950 .

 

 

 

 

1953: S-a nascut actorul american John Malkovich.

 

 

 

 

 

 

 

 

1966:  În România intră în funcţiune Hidrocentrala Vidraru, de pe râul Argeş.

 

 

 

 

 

 

 

1967: S-a născut la Caracal, jurnalistul si politicianul  român  Dan Diaconescu, realizator TV, fost patron al posturilor  de televiziune Oglinda si DDTV.

 

 

 

 

 

 

 

1967: Nicolae Ceausescu a fost ales în functia de presedinte al Consiliului de Stat, luand locul lui Chivu Stoica.

 

 

 

1968: In SUA a avut loc prima demonstraţie a utilizării mouse-ului,unul dintre cele mai importante dispozitive periferice de introdus comenzi ale computerelor moderne.

 

 

 

 

 Mousr-ul a fost inventat de Douglas Engelbart la Stanford Research Institute în anul 1963 după un vast test de utilizabilitate. Dispozitivul a mai fost denumit în engleză și bug (gândac), dar denumirea a dispărut în favoarea celei de mouse, care înseamnă soarece.

 Primul maus era relativ voluminos și folosea două roți dințate perpendiculare una față de alta: rotația fiecărei rotițe era translatată în mișcare de-a lungul unei axe  a planului. Engelbart a primit patentul  US3541541, la data de 17 noiembrie 1970, sub numele „Indicator de poziție X-Y pentru un sistem de afișare”.

Pe atunci Engelbart se gândea ca utilizatorii să țină mausul cu o mână, în timp ce cu cealaltă tastau pe o tastatură având cinci taste.

 

 

 

 

 

1968: S-a nascut fotbalistul roman Ionuţ Lupescu.

 

 

 

 

 

 

 

1972:  România aderă la Fondul Monetar Internaţional şi la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţii specializate ale ONU.

 

 

 

 

 

 

 

1987: A inceput Intifada populatiei palestiniene impotriva ocupantilor israelieni in Fasia Gaza.

 Numita de asemenea si „Razboiul pietrelor”, Intifada a fost o revolta generala si spontana a populatiei arabe palestiniene impotriva  ocupatiei israeliene.

Aceasta a luat sfarsit in anul 1993, dupa semnarea acordurilor israeliano- palestiniene de la Oslo.

 

 

 

1990: Lech Walesa, fondator al sindicatului “Solidaritatea”, a devenit presedinte al Poloniei, fiind primul conducator al tarii ales in mod direct.

 

 

 

 

 

 

 

1991:  Au început lucrările reuniunii de la Maastricht (Olanda) a ţărilor membre ale Comunităţii Europene, în cadrul căreia conducătorii celor 12 ţări membre urmau să decidă asupra viitoarei configuraţii politice a continentului european.

Tratatul de uniune pe care cei 12 îl aveau în vedere prevedea crearea unei monede unice şi o schiţă de politică externă comună pentru Europa de după Maastricht.

 

 

 

1992: Despartirea printului Charles  al Marii Britanii  de Lady Diana a devenit publica.

 

 

 

 

Premierul britanic John Major a anuntat separarea cuplului princiar, explicand ca Lady Di si Charles au decis in mod amiabil sa puna punct casatoriei. Anuntul a confirmat zvonurile care au inceput sa circule cu cativa ani inainte si care indicau ca intre cei doi exista neintelegeri.

Cuplul s-a casatorit in 29 iulie 1981, nunta fiind transmisa in direct la televiziune in peste 70 de state. Un an mai tarziu s-a nascut primul copil, printul William, iar cel de-al doilea, printul Henry, in 1984.

Casnicia dintre Charles si Lady Di nu a fost una fericita, fiind macinata de infidelitati si scandaluri. Printul nu a putut renunta la prietenia mai mult decat stransa cu una dintre iubitele sale din tinerete, Camilla Parker Bowles, in vreme ce Diana a incercat sa isi gaseasca alinare in bratele altor barbati.

Desi separati, cei doi au continuat sa isi indeplineasca atributiile monarhice pana in august 1996, cand s-a pronuntat divortul. Un an mai tarziu, pe 31 august, Diana Spencer si-a pierdut viata intr-un accident de masina petrecut la Paris, impreuna cu ea murind si iubitul ei, Dody Fayed. In primavara lui 2005, printul Charles s-a casatorit cu Camilla Parker Bowles.

 

 

 

 1993: S-a pronunţat sentinţa în procesul „grupului Ilaşcu” din Republica Moldova.

 

 

Fragment din banca acuzaţilor tribunalului ilegitim de la Tiraspol în cazul

Foto: Pe  banca acuzaţilor tribunalului ilegitim de la Tiraspol în cazul “grupului Ilaşcu”; de la stînga la dreapta: Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Ilie Ilaşcu, fotografie din anul 1993

 

Pe 9 decembrie 1993, un tribunal ilegitim de la Tiraspol, in “autoproclamata republica moldoveneasca nistreana“, a pronunţat sentinţa în procesul grupului de patrioţi români cunoscut de opinia publică mondială sub numele de „grupul Ilaşcu”.

Membrii “grupului Ilaşcu” sunt români născuţi în diferite localităţi ale Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (fosta provincie romaneasca Basarbia cotropita de soviete), domiciliaţi  în Transnistria.

Între 2 şi 4 iunie 1992, Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov Popa, Petru Godiac şi Valeriu Garbuz, au fost arestaţi la domiciliile lor de la Tiraspol de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei Uniuni a  Rrepublicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.). Aceştia au fost acuzaţi de autorităţile transnistrene de crime de război şi acţiuni de terorism.

În urma pronunţării sentinţei, fără drept de recurs, in 9 decembrie 1993 Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi 5 membri la privaţiune de libertate, pe termene de la 2 la 15 ani.

„Procesul” a fost  neechitabil, deoarece de-a lungul lui nu s-a respectat prezumţia de nevinovăţie  şi au fost administrate probe prefabricate pentru susţinerea acuzaţiilor, membrii “grupului Ilaşcu” fiind condmnati pentru “delictul” de a fi luptat pentru independenţa şi integritatea ţării lor de baştină – Republica Moldova (succesoarea de dreapt a R.S.S.M.), devenită stat independent din 1991. 

Ilie Ilaşcu escortat de doi miliţieni din Transnistria în timpul procesului

 Foto: Ilie Ilaşcu escortat de doi miliţieni din Transnistria în timpul procesului.

Unul din membrii “grupului Ilaşcu“, Valeriu Garbuz, a fost eliberat peste cîteva luni, după ce a recunoscut aşa zisa vină  de care a fost acuzat acest  grup de autorităţile transnistrene.

La scurt timp după eliberare, Garbuz a declarat că a fost maltratat de angajaţii ministerului securităţii din Tiraspol, el fiind  singurul dintre acuzaţi care a recunoscut învinuirile aduse “grupului Ilaşcu“.

Este considerat de membrii “grupului Ilaşcu” un securist infiltrat în randurile lor.

Petru Godiac a fost eliberat la 12 iunie 1994, după ce i-a expirat termenul de doi ani de detenţie.

După ce a urmat tratatamente medicale  un timp îndelungat, Petru Godiac s-a stabilit în România.

Ilie Ilaşcu a fost eliberat în mai 2001, după 9 ani de detenţie, primind ulterior cetăţenie română şi devenind senator român din partea Partidului “România Mare“.

În iunie 2004 a fost eliberat Alexandru Leşco, şi el cu cetăţenie română, după expirarea termenului de 12 ani de detenţie la care fusese condamnat.

Andrei Ivanţoc a fost eliberat la 2 iunie 2007, după 14 ani de detanţie, în timpul unor momente de haos şi derută la graniţa transnistreană.

A fost adus aproape de bariera vamală de la Tighina cu o maşina, după 2 ore de la ora anunţată iniţial, iar reprezentanţii autorităţilor transnistrene i-au citit ordinul prin care era instiiţat că este persona non-grata pe teritoriul Transnistriei şi ca i se interzice  să revină pe teritoriul autoproclamatei republici transnistrene, adăugîndu-se că acesta este documentul în baza căruia va fi predat autorităţilor Republicii Moldova.

Eliberarea lui Tudor Petrov Popa a survenit abia la 4 iunie 2007, la două zile după eliberarea lui Andrei Ivanţoc, şi s-a petrecut, fără incidente, la Dubăsari, pe malul stîng al Nistrului, unde el era aşteptat de rude, de fostul său coleg de detenţie, Alexandru Leşco (eliberat în 2004), de personalităţi publice şi de ziarişti.

Astăzi toţi membrii grupului Ilaşcu sunt în libertate si locuiesc în România sau Republica Moldova avand interdicţie de a intra în Transnistria.

Ilie Ilaşcu, senator român, poză din 2005
Alexandru Leşco, decorat cu ordinul Naţional
Ilie Ilaşcu, senator român,  in 2005
Alexandru Leşco, decorat
cu ordinul Naţional “Steaua României” în grad de cavaler,
3 iulie 2007, Bucureşti
Andrei Ivanţoc, decorat cu ordinul Naţional
Tudor Petrov-Popa, decorat cu ordinul Naţional
Andrei Ivanţoc, decorat cu ordinul Naţional “Steaua României” în grad de cavaler, 3 iulie 2007, Bucureşti
Tudor Petrov-Popa, decorat cu ordinul Naţional “Steaua României” în grad de cavaler, 3 iulie 2007

1994:  Preşedintele rus, Boris Elţin, ordonă guvernului să ia „toate măsurile” necesare împotriva guvernului cecen, precum şi în vederea dezarmării „formaţiunilor înarmate”.

Sunt emise „Decretul nr. 2166” şi „Rezoluţia 1360” ale guvernului rus, prin care a fost declanşată intervenţia rusă în Cecenia, la 11 dec 1991.

1996: A decedat Mary Leakey, (n. 6 februarie 1913) născută Mary Douglas Nicol, antropolog și paleontolog britanic care a făcut câteva descoperiri importante în acest domeniu  pe continentul african, alături de soțul său, Louis Leakey.

2010 : A încetat din viaţă saxofonistul american de jazz James Moody, un maestru al improvizaţiei, celebru pentru compoziţia “Moody’s Mood for Love”.

Honey

În 2007 a fost recompensat de Kennedy Center din Washington cu distincţia Living Jazz Legend Award; (n. 26 martie 1925).

2012: Alianța social-liberală  (USL), a obținut 54% din voturi la alegerile legislative din România.

9 decembrie este  Ziua internaţională împotriva corupţiei

Ziua Internațională Anticorupție, a fost inițiată la 31 octombrie 2003 prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției”.

Data de 9 decembrie a fost stabilită ca Ziua Internațională Anticorupție începând cu anul 2006, prin rezoluția 58/4 a Adunării Generale a ONU, prin care Adunarea a adoptat Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției.

Ziua Internațională Anticorupție are ca obiectiv promovarea principiilor etice, integritatea, transparența și responsabilitatea asupra propriilor acțiuni în afacerile publice, cât și în cele private.

România a semnat Convenția la data de 9 decembrie 2003 la Merida și ratificat-o prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, iar Republica Moldova a semnat Convenția la data de 28 septembrie 2004 și a ratificat-o prin Legea nr.158-XVI din 6 iulie 2007.

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Zamislirea Sfintei Fecioare Maria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfintii Ioachim si Ana au fost lipsiti de copii pana la vremea batranetii, cand Arhanghelul Gavriil s-a pogorat la fiecare din ei,  binevestindu-le zamislirea Fecioarei Maria.

Din dragoste pentru oameni, Dumnezeu a facut roditor pantecele sterp al Anei, care la vremea randuita a nascut prunc de parte femeiasca, pe Sfanta Fecioara Maria.

 

Interpretarea gresita a acestui eveniment minunat a facut ca, in sanul Bisericii Romano-Catolice, sa apara pentru prima data inovatia mariologica despre “imaculata conceptie”, in scrierile lui Paschasius Radbert.

Potrivit dogmei “imaculatei conceptii”, Maica Domnului ar fi fost ferita de pacatul stramosesc, fiind nascuta asemenea Mantuitorului, prin umbrirea Sfantului Duh, iar nu prin impreunare trupeasca.

Impotriva acestei inovatii, Parintele Justin Popovici afirma: “a admite zamislirea neprihanita a Sfintei Fecioare Maria implica presupozitia unei imaculate conceptii a tuturor stramosilor pana la Adam, pentru ca insasi Sfanta Fecioara sa se poata naste fara pacatul ereditar, ceea ce conduce la respingerea intregii antropologii biblice”.

Vrednicia reala, autentica a Maicii Domnului, inainte de intrupare, n-a constat intr-o presupusa nasterea a ei fara pacatul stramosesc, ci in acceptarea ei (“Fie mie dupa cuvantul tau!” Luca 1, 38) a planului lui Dumnezeu, in conditia omeneasca generala, adica aflata sub pacatul ereditar.

“Prin acest “fiat”, în sensul doctrinei sinergiei, asa cum e prezentata de Sfantul Pavel, prin Maria, omul e impreuna-lucrator cu Dumnezeu la mantuirea sa”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=ZmzzCj4nnLo

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 4. Istoria md.;

 5. Istoriculzilei blogspot.com;

 6. ro.wikipedia.org;

 7. Rador.ro;

 8. Cinemagia.ro.

09/12/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Reblogged this on Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de munteanioan | 09/12/2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: