CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 5 DECEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

5 decembrie, istoricul zilei

 

 63 i.Hr.: Cicero ține ultimul său discurs îndreptat împotriva lui Lucius Sergius Catilina.

Marcus Tullius Cicero, by Bertel Thorvaldsen a...

 

 

 

Marcus Tullius Cicero (n.101 i.Hr-d.43 i.Hr)  a jucat un rol politic important în perioada de sfârșit a Republicii romane.

Activitatea sa literară și politico-socială s-a concretizat în numeroase domenii, el fiind autorul roman care a exercitat cea mai profundă influență asupra literaturii latine și s-a manifestat ca unul dintre cei mai prolifici scriitori.

Cuvantarile   “In Catilinam ”(Catilinarele), au fost  pronunțate împotriva lui L. Sergius Catilina, după descoperirea conspirației acestuia împotriva republicii si sunt poate cele mai cunoscute cuvântări ale lui Cicero.

 

63 i.I.Hr: Moare  politicianul roman Publius Cornelius Lentulus Sura (n.114 î.Hr.), fost fost chestor sub Sylla si consul în 71 î.Hr. A  fost expulzat de la Senatul roman, din cauza comportamentului său scandalos. 

El a fost implicat în conspirația lui Catilina, a  rămas în Roma, după plecarea lui Catilina,fortat sa  să demisioneze, fiind astfel  lipsit de imunitate. Plasat sub arest la domiciliu, el a fost transferat în ziua următoare de Cicero la închisoarea Mamertine și apoi strangulat.

 

 

 

 

 

633: Incepe cel de-al patrulea Conciliu de la Toledo, in regatul vizigot al Spaniei.

Conciliul a decretat uniformitatea liturghiei pe intreg teritoriul regatului vizigot si ia masuri severe de convertire la crestinism a evreilor,  si pedepsirea lor severa in cazurile de intoarcere la vechea lor religie.

A mai fost decretata obligativitatea infiintarii de seminarii teologice incadrul episcopiilor in care era incurajat studiul limbilor greaca si ebraica, al dreptului, medicinei si artelor.

 

 

852: S-a nascut imparatul  Taizu (nascut  Zhu Wen). A  fost guvernator militar  la sfârșitul dinastiei Tang si  anterior a servit ca general.

 

El a fondat dinastia a mai târziu Liang și astfel a inaugurat o perioadă de cinci dinastii și zece regate.
Zhu a reușit să cucerească  mai multe teritorii din centrul Chinei, dar provinciile Shanxi, Shaanxi și Hebei rămân în afara controlului său.

Cele mai multe dintre campaniile sale au urmarit să unifice nordul tarii,  sudul fiind  controlat de o duzină de state diferite.

Cu toate acestea, conducătorii din  sud au fost în mare măsură supuse lui Taizu.
Domnia  împăratului Taizu a durat până la  18 iulie 912, când a fost ucis de fiul său Zhu Yougui, care a fost apoi răsturnat de fratele său Zhu Youzhen în anul următor.

Dinastia  Liang a durat până în anul 923.

 

1408: Hanul Edigu al Hoardei de Aur ataca Moscova. In anul 1408, Rusia a fost atacata de mongoli, pentru ca nu mai platise tribut de zeci de ani.

Au fost incendiate orasele Novgorod, Rostov si numeroase alte localitati importante, dar Moscova nu a putut fi cucerita, cu toate ca a fost incendia

1443: S-a nascut  Papa Iulius al II-lea; (d. 1513).

Nascut  Giuliano della Rovere, papa Iulius al II-lea a fost unul din precursorii Renașterii. El i-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului Capelei Sixtine.

A întemeiat Garda Elvețiană. Pe 22 ianuarie 1506 s-a așezat la Roma prima formațiune a gărzii, alcătuită din 150 de soldați veniți din cantonul elvetian Uri.

Preocupat de echilibrul de putere în Italia, șeful statului ambițios, i-a eliminat pe Cesare Borgia, pe adversarii venețieni și francezi din Romagna și pe milanezi, marind teritoriul  teritoriul statului  papal.

A fost primul papă care a contractat „boala franceză” (adică sifilisul), de la un prostituat din Roma.

La slujba din Vinerea Mare în anul 1508, nu a putut șă-și arate picioarele pentru a fi sărutate de credincioși, deoarece erau pline de leziuni sifilitice.

1484: Papa Inocenţiu al VIII-lea emite bula papală “Summis desiderantes affectibus”, împotriva magiei şi vrăjitoriei.

 

In baza acesteia se declanseaza mari “vanatori de vrajitoare”in toata lumea catolica.

1496: Regele Manuel I al Portugaliei emite un decret de expulzare a “ereticilor” din ţară.

 

 

Regele Manuel I (25 octombrie 1495 – 13 decembrie 1521)

 Numele lui este asociat cu o perioadă de realizări semnificative atât în  arta  cat si in politica.

În ciuda dimensiunilor  sale mici și a populației reduse în comparație cu puterile terestre mari ale Europei, Portugalia  a fost în măsură să dobândească un imperiu de peste mări de proporții vaste, devenind pentru prima data  în istorie, în timpul domniei lui Manuel, o mare putere.

1560: Moare regele Francisc I al Frntei, fiind succedat de Carol al IX-lea.

1590:  Niccolò Sfondrati urca pe tronul pontifical sub numele de Papa Grigore al XIlea.

 1757:  Razboiul de Sapte Ani – Prusacii conduși de regele Frederik cel Mare   au învins in batalia de la Leuthen  o armată austriacă.

1782: S-a nascut  Martin Van Buren, cel de-al 8-lea preşedinte al SUA; (d. 24.07.1862).

 

 

 

 

 1791: A încetat din viaţă Wolfgang Amadeus Mozart .

 

Wolfgang Amadeus Mozart

 

La 5 decembrie 1791, la Viena, in capitala Sfîntului Imperiu Roman de Natiune Germană, s-a stins din viată celebrul compozitor de muzică clasică Wolfgang Amadeus Mozart (n. 27 ianuarie 1756, Salzburg).

Mozart a parasit aceasta lume la doar 35 de ani.

După un scurt serviciu divin la catedrala Sfîntul Ștefan (Stefansdom) din Viena, trupul neînsuflețit al marelui compozitor  a fost  dus fără un cortegiu de însoțitori, la cimitirul Sankt Marx. Cauza decesului sau nu este clară.
Diagnosticul medicului constatator a fost ” febră cu eczemă”. Medicina modernă apreciază boala muzicianului ca o infecție cu streptococi, care nu a fost tratată în mod adecvat, și ca urmare s-a produs o insuficiență cardiacă, care a antrenat și afectarea altor organe.
Speculațiile în jurul mortii sale nu au lipsit, suspectîndu-se chiar o otrăvire pusă la cale de rivalii lui, cum ar fi fost Antonio Salieri.

Numele de naștere a marelui muzician e Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart.

Numele de “Amadeus” și-l ia mai tîrziu în Italia, fiind traducerea latină a lui „Theophilus” (Iubitorul de Dumnezeu).

Încă de mic copil, Wolfgang dă dovada geniului său muzical.si la varsta de 5 ani, înainte de a ști să scrie, compune cîteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său, talentat violonist în orchestra de la curtea prințului arhiepiscop din Salzburg.

În scurta sa viață, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de lucrări muzicale, majoritatea neegalate în frumusețe sau profunzime.
A  fost autorul a 41 de simfonii, printre care sunt de menționat Simfonia nr. 35 Haffner, nr. 36 Linz, nr. 40 și nr. 41 Jupiter.

A compus 27 concerte pentru pian și orchestră, 7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, divertismente, serenade.
În domeniul muzicii de cameră sunt de menționat cele 6 cvartete pentru coarde dedicate lui Haydn, sonate pentru pian, sonate pentru vioară și pian, trios pentru vioară, violoncel și pian, cvartete pentru instrumente de suflat, sextetul O glumă muzicală etc.

Pasionat de operă, a compus 17 opere, dintre care cele mai cunoscute, jucate și astăzi pe scenele tuturor teatrelor de operă din lume, sunt: Răpirea din Serai, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Flautul fermecat.

A mai compus 19 mise, cantate, motete pentru soprană și orchestră, oratoriul “Die Schuldigkeit des ersten Gebots” și, în fine, “Requiem“-ul în re minor.

Mottoul lui Mozart a fost “Mă simt cuprins de muzică. Muzica este in mine“.

 

 

 

1848: A încetat din viaţă compozitorul Joseph Mohr, autor al celebrului colind “Stille Nacht, heillige Nacht” ; (n. 11 decembrie 1792).

1848 : Preşedintele american James Knox Plok a declanşat celebra “goană dupa aur”, după ce a anunţat descoperirea de mari zăcăminte cu acest metal preţios în California .

 

 

1857: Apare săptămînal la Bucureşti, in  Muntenia, ziarul politic-comercial “Naţionalul”, sub conducerea lui Vasile Boerescu.

Aceasta publicatie va apărea pînă pe 7 mai 1861.

1859:  S-a născut Nicolae Petraşcu,  diplomat, scriitor, memorialist, publicist, istoric de artă și critic de artă și literar român; (m. 24 mai 1944).

1864 : Domnitorul Alexandru Ioan Cuza  promulgă legea asupra instrucţiunii în România, prin care învăţămîntul devine unitar în întreaga ţară, stabilindu-se anii de studiu (primar de patru ani, obligatoriu şi gratuit, secundar de şapte ani şi universitar de trei ani).

Legea va intra în vigoare din septembrie 1865.

1867: S-a născut Józef Klemens Pilsudski, om politic, şef al statului în perioada 1918-1922, considerat întemeietorul statului polonez independent; (m. 12 mai 1935).

1870: A încetat din viaţă scriitorul Alexandre Dumas (tatăl), autorul celebrelor romane istorice “Cei trei muschetari”, “Regina Margot”, “Contele de Monte-Cristo”; (n. 24 iulie 1802).

 

1890: S-a născut regizorul de film Fritz Lang, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai cinematografului expresionist din anii ’20 (“Strada Roşie”, “Testamentul doctorului Mabuse”); (m. 2 august 1976).

 

Friedrich Christian Anton Lang,  a fost un regizor, scenarist și producător de cinema xtrem de influent în artă în perioada cunoscută ca expresionismul german. Si-a continuat cariera cinematografica  in America.

A fost proclamat de către British Film Institute ,” Maestru al întunericului ” (în original, “Master of Darkness”).

Cele mai faimoase filme ale sale au fost Metropolis (cel mai scump film al erei mute din cinematografie) și M, ambele realizate în Germania , înaintea emigrării sale în Statele Unite.

1901: S-a nascut Werner Heisenberg, fizician, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica  în 1932; (d. 1 februarie 1976).

A fost unul dintre fondatorii fizicii cuantice si s-a aflat  în fruntea programului pentru energie nucleară a Germaniei Naziste.

1901: S-a nascut   producatorul de filme animate american  Walt Disney.

S-a nascut in orasul american Chicago si a devenit cunoscut ca parinte a lui Mickey Mouse. Si-a petrecut copilaria la o ferma din Missouri, iar la varsta de 16 ani s-a intors in orasul natal pentru a studia artele plastice.

In perioada 1920-1922, a lucrat in Kansas alaturi de un pionier al animatiei, Ub Iwerks. Cei doi produceau benzi desenate publicitare.

Walt Disney

 

Dupa anii de ucenicie, s-a stabilit in Los Angeles si si-a deschis propriul studio. Succesul a venit rapid, Walt Disney avand un talent innascut pentru a crea personaje animate hazlii. Asa a aparut Mickey Mouse, care in 1928 a vrajit lumea dupa premiera filmului “Steamboat Willie”.

Din 1992 pana in 1942, Disney a facut vedete din Donald Duck, Goofy sau Pluto, a realizat filmele de animatie “Alba ca Zapada si cei sapte pitici”, “Pinocchio”, “Dumbo”, “Bambi”.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, studioul sau a realizat filme educative pentru guvernul american, pentru ca dupa incheierea luptelor sa isi reaia activitatea obisnuita.

In 1950, Walt Disney a produs si altfel de filme, cum sunt “Insula comorii” ori “Mary Poppins”, iar in 1954 a lansat un serial de televiziune in care apareau toti eroii sai din desenele animate. Un an mai tarziu, a fost inaugurat si primul parc de distractii Disneyland,  (lângă Los Angeles); ultimul parc de distracţii “Disneyland” a fost deschis la Paris, în 1992.

Walt Disney a fost recompensat cu mai multe Oscaruri, precum si cu o diploma speciala din partea Universitatii Harvard.

S-a stins din viata in  ziua de 15 decembrie 1966.

1905: A aparut revista literară “Ramuri“. Revista a fost înființată din inițiativa a doi adolescenți entuziaști, Constantin Șaban Făgețel și Dumitru Tomescu, la acea data încă elevi ai liceului “Traian” din Turnu Severin , primul număr apărând la 5 decembrie 1905, în Craiova, ca “revistă literară lunară”.

Din 1908 apariția a devenit bilunară, iar din 1910 săptămânală. Revista va apărea pînă la 10 decembrie 1914, data la care s-a  unit cu revista “Drum drept“.

1919: S-a format guvernul român de coaliţie prezidat de Alexandru Vaida-Voevod, din a cărui componenţă au făcut parte şi trei basarabeni: Ion Pelivan – ministru al justiţiei, Ion Inculeţ şi Pantelimon Halippa – miniştri secretari de stat.

Guvernul Alexandru Vaida-Voevod a demisionat la 13 martie 1920.

1920: A avut loc adunarea membrilor Partidului Naţional-Liberal din Chişinău, România, care a ales un Comitet al cărui preşedinte devine D.Ciugureanu.

1925: A încetat din viaţă scriitorul polonez Wladyslaw Stanislaw Reymont, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1924 (trilogia istorică “1794″, “Ultima dietă a republicii”, “Insurecţia”); (n. 7 mai 1867).

Motivația Juriului Nobel

pentru grandioasa sa epopee națională „Țăranii”


1926: A murit pictorul francez Claude Monet; (n. 14 noiembrie 1840).

 

1932 : S-a nascut Little Richard (Richard Wayne Penniman), legendă a muzicii rock, vocalist, pianist şi compozitor american.

 

1933: S-a incheiat prohibitia la alcool in Statele Unite.

Prohibitie alcool SUA

 

Utah a devenit cel de-al 36-lea stat care a ratificat amendamentul 21 din Constitutia SUA prin care a putut fi atacata decizia care a permis impunerea prohibitiei la alcool.

 Interzicerea producerii, transportului si comercializarii alcoolului a fost luata in 16 ianuarie 1920, prin adoptarea amendamentului 18 din Constitutia americana.

Perioada de prohibitie, instaurata cu scopul imbunatatirii climatului social in SUA, a avut efecte total negative pentru ca a permis aparitia unor puternice bande de mafioti care s-au imbogatit din specula cu alcool.

 Una dintre figurile marcante ale acelei perioade a fost gangaster-ul Al Capone, lider al crimei organizate in Chicago.

Dupa anularea amendamentului 18, in cateva dintre statele americane a continuat sa fie interzisa comercializarea alcoolului. De exemplu, in Mississippi prohibitia a luat sfarsit abia in 1966.

1936 : Uniunea Sovietică adoptă o nouă constituţie.

 1940: Într–o scrisoare adresată lui Ion Antonescu, conducatorul statului, liderul liberal C I C Bratianu îi cerea generalului să pună capăt dezordinii create de legionari, dezordine ce ar putea amenința chiar independența țării.

1941: Al Doilea Război Mondial: Marea Britanie declară război Finlandei, Ungariei şi României.

1943: S-a nascut  Nicolae Vacaroiu, fost Prim Ministrul al Romaniei 1992-1996; (n. Cetatea Alba, Ucraina).

 

1944: Al Doilea Război Mondial: trupele aliate ocupă orasul Ravenna.

1945:  Zborul 19 dispare  in Triunghiul Bermudelor .

 Toti cei 14 piloţi s-au pierdut, declaratiile oficiale facand presupunerea ca acest avion a  explodat în aer în timpul zborului.

Anchetatorii nu au putut determina cauza  pierderii avionului care efectua  Zborul 19, dar au declarat că  ar fi existat posibilitatea ca pilotii aeronavei sa se fi  dezorientat si ca  avionul s-ar fi putut prabusi in mare, dupa consumarea rezervelor de carburanti.

1946: S-a nascut marele tenor spaniol Jose Carreras.

 

1966: S-a nascut apreciata cantareata franceza de muzica usoara, Patricia Kaas.

Patricia Kaas Performing In Regensburg

 

 

1967: S-a nascut  Bogdan Stelea, fotbalist şi antrenor român, fost portar al echipei naţionale de fotbal a României.

 

1973:  A încetat din viaţă fizicianul Robert Alexander Watson-Watt, inventatorul aparatului radar; (n. 13 aprilie 1892).

 

1974: A încetat din viaţă Zaharia Stancu, romancier, poet, publicist; distins cu Premiul Herder în anul 1971.

 

A fost membru al Academiei Române (“Desculţ”, “Ce mult te–am iubit”, “Şatra”, “Poeme cu lună”, ”Pădurea nebună”) ; (n. 5 octombrie 1902).

1975 : A încetat din viaţă Dinu Pillat, prozator, critic şi istoric literar; a fost deţinut politic între anii 1959-1964 şi a fost implicat, alături de alţi intelectuali români, în ceea ce istoria comunismului din România a consemnat drept “procesul Noica-Pillat”, ultimul mare proces politic din timpul regimului lui Gh. Gheorghiu Dej; (n. 19 noiembrie 1921).

Dinu Pillat (n. 19 noiembrie 1921 – d. 6 decembrie 1975)

1987: A decedat Leonid Dimov, poet și traducător român originar din Basarabia, unul dintre precursorii Postmodernismului românesc; (n.11.01.1926, Ismail, Basarabia).

1990:  A apărut primul număr din cotidianul “Curierul Naţional”.

 

 

 

1994: A intrat oficial în vigoare Tratatul START I privind reducerea arsenalelor strategice, semnat la 31.07.1991, la Moscova, de URSS şi SUA.

 

 Tratatul a fost ratificat de cele patru state nucleare formate după dezmembrarea URSS (Rusia, Ucraina, Belarus, Kazahstan).

2001:  Facţiunile afgane reunite în cadrul conferinţei de la Bonn (Germania), au semnat un acord istoric referitor la tranziţia politică la Kabul.

2001:  A avut loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române, cu o suprafaţă de aproximativ 16.000 mp.

 

 

2007: A murit Karlheinz Stockhausen, compozitor german; (n. 22.08.1928).

Este considerat de unii critici drept unul dintre cei mai importanți compozitori si  „unul dintre cele mai mari vizionari ai muzicii secolului XX” (Hewett 2007).

El este cel mai bine cunoscut pentru inovațiile sale în domeniul muzicii electronice, seriale, spațiale și al aleatorismului muzical.

 2007 : Revolutionarul  si  politicianul  roman  Dan Iosif , a încetat din viaţă intr-o clinică din Novosibirsk (Rusia), în urma unui cancer pulmonar; (n. 14.10.1950).

 

2008 : A  încetat din viaţă Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Aleksei al II-lea ; (n. 23.02.1929).

 

2008:  A încetat din viaţă cântăreaţa şi profesoara de jazz din România, Anca Parghel; (n. 16 septembrie 1957, la Campulung Moldovenesc).

 

 

2008 : Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Constantin Ticu Dumitrescu, a încetat din viaţă; (n. 27 mai 1928).

 

 

 

 

2008: A murit Paul Niculescu-Mizil, fost înalt demnitar comunist, ministrul educației și învățământului din Republica Socialistă România ; (n. 25.11.1923).

 

A murit Paul Niculescu-Mizil /

 

2012 A decedat marele arhitect  brazilian Oscar Niemeyer  (n. 15 decembrie 1907).

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai arhitecturii moderniste.

Cele mai cunoscute opere ale marelui arhitect brazilian, sunt probabil clădirile publice pe care acesta le-a proiectat și realizat pentru orașul Brasília.

 

2013: A decedat Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (n. 1918).

   

 

  2013 : Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis că textul Declaratiei de Independenta, în care limba româna  este calificată drept limbă oficială a Republicii Moldova, prevalează asupra textului  Constitutiei , care folosește denumirea de „limba moldoveneasca”, deschizând calea pentru uzul oficial al denumirii de ”limbă română” în actele oficiale și în administrația de stat.

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Sava cel Sfintit

Sfantul Sava cel Sfintit; Sfantul Mucenic Anastasie; Sfantul Cuvios Nectarie

Sfantul Sava a trait in vremea imparatului Teodosie cel Mic (403-450). Era originar din Capadocia, iar parintii lui se numeau Ioan si Sofia. La varsta de 18 ani ajunge la renumitul calugar Eftimie, care il trimite la Cuviosul Teoctist. Acolo s-a desavarsit si apoi a facut multe minuni.Din minunile sale amintim ca prin rugaciunea lui a izvorat apa in locuri fara de apa.A fost trimis ca sol la Constantinopol, de patriarhii Ierusalimului.Dupa multi ani de nevointe si nespuse bucurii duhovnicesti, Sfantul Cuvios Sava a avut o vedenie dumnezeiasca: a cunoscut data trecerii sale la cele vesnice.Culcandu-se in chilia sa, a chemat pe toti parintii si fratii si le-a dat sarutarea cea mai de pe urma, punandu-le egumen in locul pe Melit. Acestuia i-a poruncit sa pazeasca fara vatamare toate asezamintele manastirii date de dansul.Apoi au trecut patru zile fara sa guste ceva si sa vorbeasca cu cineva.Astfel, sambata seara, cerand Preacuratele Taine si impartasindu-se, a zis cuvantul cel mai de pe urma: “Doamne, in mainile Tale imi dau duhul meu”.Si asa s-a savarsit in ziua de 5 decembrie 532.Cuviosul Sava a murit la varsta de 94 de ani. In secolul al XII-lea, trupul Sfantului Sava a fost luat de cruciati si dus in Venetia.Acesta a fost adus inapoi in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit, abia dupa intelegerea dintre Papa Paul al VI-lea si Patriarhul ortodox grec Atenagoras, in cadrul vizitei papei in Tara Sfanta, in anul 1965.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Mucenic Anastasie;
– Sfantului Mucenic Diogen;
– Sfantului Mucenic Averchie;
– Cuviosului Non; a Cuviosului Grat;
– Sfantului Cuvios Nectarie;
– Cuviosului Filotei Careotul.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=hendnlVmq4g

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Cresin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  4. e.maramures.ro;

  5. Istoria md.;

  6. Istoricul zilei blogspot.com;

  7. Mediafax.ro;

  8. ro.wikipedia.org.

 

05/12/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: