CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 3 DECEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 decembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 311: A decedat imparatul roman Diocletian; (n. 244).

 

 

 

 

 

 

Gaius Aurelius Valerius Diocletianus, imparat roman din data de 20 noiembrie 284 până la 1 mai 305.Între anii 297-298, Dioclețian a  purtat un război victorios împotriva Persiei sasanide, fixând granița romană pe fluviul Tigru – limita maximă a expansiunii Imperiului Roman  în Orient.

Odata cu domnia sa  a luat sfarsit  asa numita perioada  a  imparatilor soldati, restaurandu-se autoritatea centrala in stat.

 

 

 

 649 : A murit Sfantul Birin din Dorchester (n.cca.600), primul episcop de Dorchester si evanghelizatorul regatului Wessex  din Anglia.

Era de origine franca si a fost trimis de papa Honorius I sa-i converteasca la crestinism pe saxonii de vest.

Este  venerat ca sfant in Biserica Catolica si Biserica Anglicana.

 

 

 

 

915: Papa Ioan al X-lea il incoroneaza pe  Berengario de Friuli imparat al Imperiului Carolingian.

Berengario de Friuli ( 845- 7 aprilie 924) a fost margraf de Friuli  din 874 până între 890-896, Rege al Italiei si  din 887 și împărat al Imperiului Carolingian  din 915 până la moartea sa.

 În ciuda tilului imperial, Berengario nu reușește să își exercite puterea în întreg Imperiul. Spre sfârșitul domniei sale este acuzat de incompetență și a fost atacat de trupele lui Rudolf al II-lea de Burgundia  care l-au invins  în 923, Berengario fiind detronat de facto, în 924 murind, fiind ucis de unul dintre oamenii săi.

 

1154: A murit Papa Anastasie al IV-lea (n.cca.1073, nume laic: Konrad de Suburra sau Corrado della Suburra). A fost din 12 iulie 1153 papă al Romei, succedandu-l pe Papa Eugeniu al III-lea 

 

 

1368: S-a nascut regele Charles al VI-lea al Franţei; (d. 21.10.1422).

 

 

 

 

 

 

 

Cunoscut și ca Charles le Fou („Carol cel Nebun”), regele avea probleme psihice serioase. Se pare că suferea de schizofrenie paranoida paranoidă. Una din cauze ar putea fi de natură genetică: mama sa, Jeanne de Bourbon, avusese, în 1373, timp de mai multe luni, un acces de nebunie.

Printre bizareriile sale de comportament se poate menționa faptul că avea iluzia că este din sticla motiv pentru care hainele sale aveau cusute bare metalice pentru a-l proteja în cazul unei eventuale căderi.

Crizele lui de nebunie au început în 1392 și au dus la certuri în familia regală franceză, lucru exploatat de puterile vecine Anglia și Burgundia. Până la sfârșitul domniei sale o mare parte din Franța, a fost sub ocupație străină.

 

1447: S-a nascut sultanul otoman Baiazid al II-lea ( d. 26 mai 1512), fiul sultanului Mahomed al II-lea . A domnit în perioada 1481 – 1512.

În războiul dus împotriva Moldovei, în timpul lui Ștefan cel Mare, a ocupat Chilia și Cetatea Albă (1484).

Pe 25 aprilie 1512 a fost  detronat de o răscoală a ienicerilor, conduși de fiul său Selim I, și asasinat prin otrăvire.

 

 

 

1533: A murit marele cneaz al Moscovei, Vasili al III-lea ; (n. 25 martie 1479).

 

 

 

https://i2.wp.com/www.russia-ic.com/img/news/news_4631_n.jpg

 

 

 

 

A fost fiul tarului Ivan al III-lea cel Mare (1440- 1505) si al Sofiei Paleolog . S-a casatorit cu Solomonia Iurievna Saburova la 4 septembrie 1505 dar nu a avut urmasi timp de 20 de ani.In 1525, Vassili III a divortat cu acordul mitropolitului Daniel al Moscovei si al boierilor sai si s-a recasatorit cu Elena Glinska , cu care a avut doi fii, Ivan al IV-lea cel Groaznic si Iuri,care era surdo-mut.

Aceasta decizie a amanat stingerea dinastiei Riurik si o criza de succesiune la tron.

 

 

 

 

1596: S-a născut Niccolo Amati, cel mai cunoscut membru al celebrei familii de lutieri Amati din Cremona; a fost maestrul lui Antonio Stradivari şi al lui Giuseppe Guarneri.

 

 

 

Nicolò Amati by Jacques-Joseph Lecurieux.jpg

 

Foro: Nicolò Amati de  Jacques-Joseph Lecurieux

 

A construit mai mult de 1 000 de instrumente din care au rămas circa 650; (m. 12 aprilie 1684).

 

 

 

 

1800: Armatele franceze conduse de generalul Jean Moreau  au repurtat o victorie decisivă langa Munchen, în fața unei coaliții austro-bavareze în batalia de la Hohenlinden.

 

 

 

 

 

 

 

 Jean Victor Marie Moreau (n. 14 februarie 1763 – d. 2 septembrie 1813) a fost un general francez care l-a ajutat pe Napoleon Bonaparte să ajungă la putere, dar care mai târziu i-a devenit rival.

 

 

 

 

1818: Illinois a devenit cel de-al 21-lea stat al SUA.

 

 

 

 

 

 

 

 

1854: A încetat din viaţă Johann Eckermann, poet şi memorialist, bun prieten cu Goethe, secretarul personal al acestuia (“Convorbiri cu Goethe în ultimii ani ai vieţii lui”); (n. 21 septembrie 1792).

 

 

 

 

 

 

 

1857: S-a nascut   Joseph Conrad, (Józef Teodor Konrad Korzeniowski), scriitor britanic de origine poloneză, maestru al prozei scurte (“Taifun”)  (“Condamnatul din insule”, “Lordul Jim”, “Agentul secret”, “Nostromo”); (m. 3 august 1924).

 

 

 

 

 

 

1860: Se încheie Convenţia telegrafică cu Rusia, prima convenţie internaţională a Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei. Convenţia a intrat în vigoare la 1 februarie 1862.

 

 

 

 

 

1861: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza anunţă  in mesajul sau  la deschiderea Camerelor, că “Înalta Poartă şi toate puterile garante“ recunosc  Unirea Principatelor Moldovei şi Valahiei, care vor alege aşa cum “România o va simţi şi o va dori“.

 

 

Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei, domn al Munteniei (Valahiei), domn al Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei

 

 

 

 

1865: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza  promulgă legea de organizare a serviciului de poştă şi telegraf în România.

 

 

 

 

1873:  S-a născut lingvistul Ilie Bărbulescu, membru a numeroase societăţi ştiinţifice, membru corespondent al Academiei Române; a înfiinţat Catedra de Slavistică a Universităţii din Iaşi; (m. 5 iunie 1945).

A fost, de asemenea, director al revistei „Arhiva”, organ al Societății de Istorie și Filologie din Iași (1921-1940).

 

 

 

 

 

1880:  Prinţul Ferdinand de Hohenzollern, nepot de frate al regelui Romaniei  Carol I, este desemnat moştenitor prezumtiv al tronului României.

 

 

 

 

 

1883: S-a nascut  Anton Webern, compozitor şi dirijor austriac, părintele serialismului; (d.15.09.1945).

 

 

 

 

 

 

1888: A încetat din viaţă Carl Zeiss, inventatorul sticlei Zeiss. A întemeiat, în 1846, firma de instrumente optice care-i poartă numele.

 

 

 

 

 

 

 A fost fondatorul întreprinderii de microscoape “Carl Zeiss” din Jena, Germania,respectiv “Jenaoptik”; (n. 11 septembrie 1816).

 

 

 

 

1891: S-a nascut  marele sculptor roman Oscar Han ; (d. 14 februarie 1976) .

Tatăl său era de origine germană, iar mama româncă din Vrancea. Oscar Han a studiat la Academia de Arte Frumoase din București, în atelierul lui Dimitrie Paciurea si   (sculptura) și cu Frederic Storck.

În 1911, Oscar Han s-a făcut remarcat cu lucrarea „Cap de fetiță”.

 

 

 

Foto: Oscar Han, Ştefan Dumitrescu, Nicolae Tonitza şi Franscisc Şirato

 

A fost membru al „Grupului celor patru„, din care mai făceau parte pictorii Nicolae Tonitza,Stefan Dumitrescu si Francisc Sirato. În anul 1917 a făcut parte dintre cei 30 de artiști, pictori și sculptori trimiși pe front de Marele Cartier General al Armatei, pentru a realiza lucrări inspirate din luptele purtate de armata română

În 1945, comuniștii l-au acuzat pe Oscar Han că ar fi fost legionar (poate din cauza bustului Prof. Nae Ionescu , realizat de el în 1928).

În temeiul legii privind purificarea din cauza asocierii în trecut cu regimul profascist, adoptată într-o nouă formulă la 30 martie 1945, sculptorul Oscar Han, profesor la Școala de Arte Frumoase, a fost îndepărtat din învățământ pe termen de un an printr-un Decret semnat de Mihai Ralea , proaspăt ministru al Artelor. Ulterior, Oscar Han s-a adaptat noului regim

 Printre cele mai cunoscute lucrari ale sale se numara Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul, inaugurată în 1968 în fața palatului princiar din Alba Iulia , cu ocazia aniversării semicentenarului Unirii Transilvaniei cu Romania, statuia domnitorului moldovean lui  Vasile Lupu ,realizată din bronz  în 1932,amplasată in orasul Orhei din Basarbia,statuia regelui Carol I al Romaniei , amplasată în curtea Castelului Peles din Sinaia, statuia lui Constantin Brancoveanu din Bucuresti, realizată din bronz în 1939, chiar în curtea bisericii Sf. Gheoghe-Nou din București, unde este înmormântat domnitorul,statuia lui Mihail Kogălniceanu din București, executata in bronz in anul 1936 etc.

 

 

 

 

1892 : Regele României, Carol I, şi regina Marii Britanii, Victoria, semneaza tratatul privitor la căsătoria principelui Ferdinand, moştenitor al Tronului României, fiul lui Leopold, prinţ de Hohenzollern-Sigmaringen, şi al Antoniei, infanta Portugaliei, nepot de frate al regelui Carol I, cu Maria, principesă de Marea Britanie şi Irlanda, fiica Mariei Aleksandrovna (fiica ţarului Alexandru al II-lea) şi a lui Alfred, duce de Edinburgh (al doilea fiu al reginei Victoria).

 

 

 

 

 

1894: A încetat din viaţă scriitorul Robert Louis Stevenson (“Comoara din insulă”); (n. 13 noiembrie 1850).

 

 

 

 

https://i0.wp.com/d2hej51cni6o0x.cloudfront.net/images/magill/ph_0111201588-Stevenson.jpg

Robert Louis Stevenson

 

 

 

 

 

1901: S-a înfiinţat societatea “Tinerimea artistică” de către pictorii Ştefan Luchian, Nicolae Vermont, Constantin Artachino, Gheorghe Petraşcu ş.a.; gruparea milita pentru o artă realistă, pentru subiecte luate din viaţa ţăranilor, a oamenilor de rând.

 

 

 

 

 

1919: A murit pictorul impresionist francez Pierre-Auguste Renoir; (n. 25 februarie 1841).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: La Geneva este semnat Protocolul privind constituirea Curţii Permanente de Justiţie Internaţională cu sediul la Haga.

 

 

 

 

 

 

 

1931: La Moscova, se desfăşoară lucrările Congresului al V-lea al Partidului Comunist din România. Alexandru Ştefanski (Gorn), membru al Partidului Comunist Polonez, este numit secretar general al partidului.( 3-4 decembrie).

La acea dată, partidul număra 1500 de membri. În hotărârile Congresului sunt menținute vechile teze sau introduse unele noi, îndreptate împotriva intereselor naționale. Privind problema națională a României și sarcinile P.C.R., congresul adoptă o rezoluție de 7 puncte. Astfel, România era prezentată ca fiind un stat multinațional, care subjugă națiunile, acuzată de exploatare colonială a provinciilor și de pregătirea unui război împotriva Uniunii Sovietice. Spre exemplu, punctul 5 stipula:

Imperialismul român, încercând să zdrobească mișcarea revoluționară printr-o sălbatică teroare albă, se silește în același timp să-și întărească baza sa în regiunile ocupate, ducând o politică activă de colonizare și românizare. […] În Basarabia, imperialismul român se silește să-și întărească poziția sa prin românizarea intensivă a moldovenilor, care au fost declarați drept „români“. Masele largi ale țărănimii moldovenești și ale micii burghezii orășenești sunt tot așa asuprite ca și populația rusă, ucraineană și evreiască. Burghezia română singură n-are câtuși de puțină încredere în acești „români“ declarați de dânsa[…].(Documente din Istoria Partidului Comunist din România, vol. III, 1929–1933, Editura de Stat pentru Literatură Politică, București, 1956, p. 371–377)[5].

De aceea, România era pregătită de o revoluție burghezo-democratică, dar care trebuia să fie condusă nu de burghezia națională, ci de proletariat în alianță cu țărănimea. Se arată că numai în alianță cu URSS, țara își putea rezolva problemele și putea deveni o națiune industrială modernă.

În cadrul Congresului, Comitetul Central este restructurat, la conducere este impus Alexander Ştefanski-Gorn, comunist de origine poloneză, care a condus P.C.R. în perioada 1931-1936. În continuare împărţite între fracţiunea din interior şi cea aflată la Moscova: pe lângă veterani ca Boris Ştefanov sau Elena Filipovici, apar (sau reapar) Lucreţiu Pătrăşcanu, Remus Koffler, losif Chişinevschi, Vasile Luca, losif Rangheţ, Leonte Răutu sau Mihai Roller.

In ţară se  afirma o noua generaţie de comunisti: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Miron Constantinescu, Alexandru Bârlădeanu, tanarul Nicolae Ceauşescu, ş.a.

 

 

 

 

1934: A fost înființat Spitalul de Urgență in Bucuresti , actualul Spital de Urgenta Floreasca .

 

 

 

 

 

1937: A decedat   József Attila, scriitor maghiar cu radacini romanesti, unul dintre cei mai mari poeţi ai Ungariei secolului XX ; (n. 11.0.4.1905; “Cerşetorul frumuseţii”, “Rău mă doare”).

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: Stalin îi spune lui Wladysław Sikorski, lider al polonezilor din exil,că unii ofiţeri polonezi prizonieri  pe teritoriul URSS  lipsesc, probabil pentru că au evadat în Manciuria.

 

 

 

 

 

 

 

 

Istoricii vor dovedi mai târziu că ofiţerii fuseseră asasinaţi la ordinul liderului sovietic.

 

 

 

 

 

1948: S-a nascut  Ozzy Osbourne, solistul trupei Black Sabbath.

 

 

 

 

 

 

 

1954:  A încetat din viaţă Maria Ventura, actriţă de teatru, societară a Comediei Franceze;  S-a născut în 1886 sau, după alte surse, la 13 iulie 1888 ca Aristida Maria, fiică a actriței Lea Fanșeta Vermont, dintr-o legătură romantică cu omul de teatru și scriitorul român Grigore Ventura, al cărui nume de familie l-a primit.

 

 

 

 

 

 

 

 A fost protagonista unor filme mute franceze realizate de Victorin Jasset -”Herodiada”, Alberto Capellani – “Mizerabilii”.

 

 

 

 

 

1966: S-a nascut  la Alexandria (Teleorman), Catalin Botezatu, cunoscut designer vestimentar.

 

 

 

 

 

 

 

1967: A avut loc primul transplant de inima, efectuat de dr. Christian Barnard, in Africa de Sud. Persoana operata, Louis Washkansky, in varsta de 53 de ani, a decedat dupa 18 zile din cauza unor complicatii. In ciuda pneumoniei pe care a contactat-o, inima lui Washkansky a functionat normal pana in clipa mortii.

 

 

 

Christian Barnard si Louis Washkansky

 

 

 

 

Inima a fost transplantata de la o tanara de 25 de ani care a decedat in urma unui accident de circulatie. Chirurgul Christian Barnard a folosit o tehnica descoperita de un grup de cercetatori americani in anii ’50 – doctorul Norman Shumway fiind primul care a realizat cu succes un transplant de inima la un caine.

In urmatorii ani tehnica a avansat, fiind creat si un tratament medicamentos care sa previna respingerea organului transplantat. Dr. Barnard a continuat operatiile, iar la sfarsitul anilor ’70 pacientii sai au reusit sa traiasca si cinci ani dupa transplant.

 

 

 

 

 

 

1971: Armata pakistaneză a atacat India, declanșând Razboiul indo-pakistanez din 1971.

 

 

 

 

 

1973:  Planeta Jupiter a fost survolată pentru prima dată, de nava spaţială americana Pioneer–10.

 

 

 

 

1977: Au fost inaugurate lucrările de construcţie a sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier II de la Drobeta-Turnu Severin.

 

 

 

 

 

 

1991: A  încetat din viaţă filosoful roman Petre Ţuţea; ( n. 6 octombrie 1902 la Boteni, Muscel, jud Arges).

 

 

 

 

A  fost deţinut politic între anii 1948–1953 şi 1956–1964; (scrieri: „Omul – Tratat de antropologie creştină”, “Între Dumnezeu şi neamul meu”, “Bătrâneţea şi alte scrieri filosofice”).

 

 

 

 

1993:  A început să emită, la Bucureşti,  postul „Radio Romantic”.

 

 

 

 

 

 

1997: In orasul canadian Ottawa, reprezentanti ai 121 de state au semnat un tratat privind interzicerea fabricarii minelor antipersonal.

Statele Unite, China si Rusia au refuzat insa sa semneze acest document.

 

 

 

 

 

1999: Tori Murden a devenit prima femeie care a traversat singura intr-o barca Oceanul Atlantic, dupa o calatorie de 81 de zile.

 

 

 

 

 

 

 

2005: S-a nascut  la Oslo, printul Sverre Magnus de Glücksborg al  Norvegiei, fiul printului mostenitor Haakon al Norvegiei si al sotiei acestuia, printesa Mette – Marit.

El ocupa al treilea loc in ordinea de succesiune la tronul norvegian.

 

 

 

 

 

  2014: A decedat tenorul român Corneliu Antoniu Fânățeanu ;(n.18 ianuarie  1933).

 

 

 

 

 

 

 

A fost atașat cultural al Ambasadei Române din Roma si  director al Operei Române.

În decursul carierei sale artistice, a interpretat diverse roluri din opere ca: „Don Giovanni”, „Flautul fermecat”, „Faust”, „Don Carlo”, „Der Freischutz”, „La traviata”, „Rigoletto”, „Tosca”, „Evgheni Oneghin”, „Andrea Chénier”, „Walkiria”.

 

 

 

 2014 : Agenția spațiu japoneza JAXA,a  lansat din Centrul Spatial Tanegashima  nava spațiala  Hayabusa 2, cu  misiunea de  a colecta mostre de roci de pe un asteroid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica

 

 

 

 

 

Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica

 

 

 

 

 

 

Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica s-a nascut in anul 1730, intr-o familie din Salistea Sibiului. La varsta de 19 ani ajunge in Tara Romaneasca si intra in slujba mitropolitului grec Rosca, arhiereu aflat in Bucuresti. In anul 1750 ajunge impreuna cu acest arhiereu la Athos. Primeste treapta diaconiei in Manastirea Vatoped.

Dupa moartea mitropolitului, ajunge ucenic al renumitului parinte carturar Paisie Velicicovschi, staret pe atunci al Manastirii Vatoped.In anul 1763 il insoteste pe marele staret in Moldova, la Manastirea Dragomirna, iar din anul 1775 – din pricina ocupatiei austriece instaurata asupra Bucovinei – se muta impreuna cu parintele sau duhovnicesc si cu alti monahi la Manastirea Secu.

 Dupa o alta perioada de 4 ani petrecuta la Sfantul Munte, ieromonahul Gheorghe revine in Moldova, la Secu si la Neamt (aici fiind staret Paisie Velicicovschi), apoi trece in Tara Romaneasca, cu gandul de a se intoarce la Athos.

Este convins de Mitropolitul Tarii Romanesti, Grigorie al II-lea, sa primeasca a revigora viata in schitul Cernica, aflat in totala parasire de vreo trei decenii, astfel ca oranduieste aici o manastire cu aleasa viata de obste dupa tipicul Muntelui Athos si al obstilor paisiene din Moldova. A refacut vatra monahala in doar cinci ani, adunand in jurul lui 103 ucenici.

Roadele carmuirii sale la Cernica au facut ca, in 1793, Mitropolitul Filaret al II-lea sa-i dea in seama si manastirea Caldarusani, conducandu-le efectiv pe amandoua din aprilie 1794 si pana la moartea sa, in decembrie 1806, locuind, pe rand, in fiecare dintre ele si asezand egumeni (stareti) care sa le poarte de grija, mai ales cand el era plecat dintr-o manastire intr-alta.

In ambele manastiri a randuit viata monahala dupa traditia athonito-paisiana. A trecut la cele vesnice la 3 decembrie 1806 si a fost inmormantat la Manastirea Cernica.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 20 – 21 octombrie 2005, a aprobat propunerile Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei privind canonizarea Cuviosului Staret Gheorghe, Arhimandritul de la Cernica si Caldarusani (avand ziua de sarbatorire 3 decembrie).

 

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea :

 

– Sfantului Sfintitului Mucenic Teodor, arhiepiscopul Alexandriei;
– Sfantului Cuvios Teodul;
– Sfantului Cuvios Ioan Sihastrul, episcopul Coloniei;
– Sfintilor Mucenici Agapie, Seleuc si Mamant;
– Sfantului Mucenic Gavriil, episcopul Ganului;
– Sfantului Mucenic Anghel.

 

 

 

 

 

 

VIDEO:  ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=3m1JM_YzhEU

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. e.maramures.ro;

 4. Istoria md.;

 5. Istoriculzilei blogspot.com;

 6. Mediafax.ro;

 7. Wikipedia.ro;

 

 

03/12/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Reblogged this on Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de munteanioan | 03/12/2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: