CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Vladimir de Repta – „Mitropolitul Unirii” Bucovinei cu Patria Mamă


 

Mitropolitul Vladimir de Repta a fost ultimul mitropolit al Bucovinei aflate sub stăpanirea imperiului austriac.

 

Descendent al unui vechi neam răzeşesc bucovinean, care a dat ţării şi mari boieri, Vladimir de Repta, cârmuitor de marcă al Universităţii din Cernăuţi, a scris mult şi divers prin gazetele bisericeşti şi laice ale vremii.

Era originar din Banila de pe Ceremuș, născut în 1841 și botezat Vasile.

A urmat Institutul Teologic din Cernăuți, apoi studii de specializare la Viena, Bonn, München și Zürich.

Pregătirea teologică l-a recomandat să ocupe din 1873 postul de profesor de Noul Testament la înalta școală teologică din capitala Bucovinei, fiind apoi decan și chiar rector al Universității din Cernăuți (1883/84).

Pe lângă activitatea sa de la catedră, Vasile Repta a fost vicepreședinte al „Societății pentru cultură și literatură română din Bucovina”.

În 1885 a intrat în monahism la Mănăstirea Sucevița, cu numele Vladimir, în 1890 a ajuns arhimandrit, în 1896, vicar general al Mitropoliei Bucovinei, apoi, din 1899, episcop de Rădăuți.

Calitățile sale de teolog și bun administrator l-au propulsat, începând cu 1902, pentru funcția de mitropolit al Bucovinei.

In data de joi 15/28 noiembrie 1918, în Sala Sinodală a Palatului mitropolitan din Cernăuți,  s-a desfasurat Congresul General al Bucovinei, la care au fost prezenti reprezentantii românilor bucovineni majoritari și ai minoritatilor naționale din Bucovina, care a constatat… „că marele vis al neamului se va înfăptui, când se vor uni toate țările Române dintru Nistru și Tisa într-un stat național unitar” si a hotarât „Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremus, Colacin și Nistru, cu Regatul României”.

Apoi, o delegație formată din mitropolitul Vladimir de Repta, Iancu Flondor și Ion Nistor a plecat spre Iași, pentru a preda Actul Unirii, regelui Ferdinand al României.

Ceremonia s-a desfășurat în palatul corpului de armată în ziua plecării cuplului regal spre București, iar delegația bucovineană a însoțit cortegiul regal pe drumul spre capitala României.

Pentru activitatea sa de cultivare a identității românești din Bucovina a fost ales membru de onoare al Academiei Române și președinte al primului Senat al României Reîntregite (1919).

A fost decorat cu Marea Cruce a ordinelor „Steaua României”, „Coroana României” şi „Sfântul Sava” şi medalia „Răsplata muncii pentru Biserică” clasa I.

În 1924 bătrânul mitropolit a primit vie recunoştinţă din partea guvernului român.

Cu doi ani inainte de moarte,  s-a retras din scaunul mitropolitan, onorat de toata lumea – insusi regele Ferdinand il vizitează in această ultima postură in care revenise la matca vietii de simplu calugar.

După o boală grea şi îndelungată, a trecut la cele veșnice  în ziua de 24 aprilie 1926 , fiind  înmormântat la Cernăuţi,  în cripta din capela destinată  înmormântarii arhiereilor.

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Prof. Univ. Dr. Vasile Gheorghiu, Mitropolitul Vladimir de Repta, Calendarul Poporului pe anul ordinar 1927, Societatea pentru cultură și literatură română din Bucovina, Cernăuți, Tipografia Mitropolitul Silvestru, p. 46-51

 

 

Î.P.S. Vladimir de Repta, Arhiepiscop de Cernăuți și Mitropolit al Bucovinei

 

 

 

Reședința Mitropoliei din Cernăuți

 

 

Biserica Sf. Cuv. Parascheva din Cernăuți

Surse:  monitorulsv.ro; ziarullumina.ro; dragusanul.ro ; http://protioanlisnic.blogspot.ro/

Bibliografie:Ioan Scurtu, Istoria românilor în timpul celor patru regi. Ferdinand, editura Enciclopedică, București, 2010

27/11/2015 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , ,

Un comentariu »

  1. […] unul dintre artizanii reunirii Bucovinei cu țara, care a devenit senator și, ca decan de vârstă, primul președinte al Senatului României Mari și membru de onoare al Academiei Române. Surse: romanialibera.ro cersipamantromanesc.wordpress.com […]

    Apreciază

    Pingback de 28 noiembrie 1918 – Momentul unirii Bucovinei cu România. Memorialistică din patrimoniul arhivistic sucevean | motivepentrucondei | 28/11/2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: