CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 27 NOIEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 noiembrie, istoricul zilei

 

 

\

 

Anul 8 I.Hr.:  A decedat  poetul roman Horatiu;  (n. 65 î.Hr.).

 

 

 

 

 

Quintus Horatius Flaccus, (n.8 decembrie 65 i.Hr.) a fost unul din cei mai importanți poeți romani din “perioada de aur” a literaturii romane („Secolul lui Augustus “), cuprinsă între moartea lui Cicero ( 43 i,Hr)) și moartea împăratului Augustus (14 d.Hr).

Unul  dintre citatele sale celebre este : “Carpe diem, quam minimum credula postero!”- (“Trăiește-ți ziua de azi, nu te încrede în cea următoare!”) – Carmina, I,11,7-8.

 

176 : Impăratul Marcus Aurelius, il ridica pe fiul sau Commodus la rangul de Imperator şi Comandant Suprem al legiunilor  romane.

511: A murit regele francilor Clovis I (n. cca 466),  primul  care a unit această națiune în întregime.

 Image result for clovis photos

I-a succedat la tron tatălui său Childeric I  în anul 481 ca rege al francilor salieni, unul dintre triburile francilor care ocupau la acea vreme regiunea de la vest de Rinul de jos, cu centrul în jurul orașelor Tournai si Cambrai, de-a lungul graniței de astăzi dintre Franta si Belgia.

 Domnia sa  a fost de o mare importanță în istoria Frantei si a Europei apusene în general, deoarece Clovis si-a extins regatul peste aproape întreaga fostă provincie romană Galia (corespunzând Franței de astăzi) situată în centrul Europei

S-a convertit la crestinism , la insistențele soției sale, Clotilda,  fiind botezat  prin anul 500; tradiția fixează data de 25 decembrie 496.

La scurt timp înainte de moartea sa, Clovis a convocat un sinod de episcopi gali la Orleans  pentru a reforma biserica și a crea o legătură puternică între coroană și episcopatul catolic. Acesta a fost Primul Conciliu de la Orleans.

Clovis I este considerat fondatorul atât al Franței (cu care statul său semăna îndeaproape din punct de vedere geografic) cât și al Dinastiei Merovingiene, care s-a aflat la conducerea francilor în următoarele două secole.

602: A murit executat impreuna cu fiii sai, imparatul bizantin Mauriciu; (n. 539).

În 602, trupele dunărene sub conducerea lui Focas, s-au revoltat  si  l-au forțat pe Mauriciu să abdice.

Acesta  a fost nevoit să fugă cu familia sa la Nicomedia (azi Izmit, Turcia), dar nu a apucat să iasă din oraș, fiind executat de trupele lui Focas, care a devenit împărat.

Mauriciu este autorul tratatului  militar Strategikon.

1095: Papa Urban al II-lea  declara  la Conciliul de la Clermont declansarea Primei Cruciade.

1127: S-a nascut impăratul chinez  Xiaozong ( Zhao Shen), din dinastia  Song; (d. 1194). A fost un descendent indepartat al fondatorului dinastiei, Taizu si domnit din anul 1162  pana in anul 1189.

1640: Domnitorul Matei Basarab a emis o lege prin care a limitat posibilitatea de inchiriere a manastirilor romanesti aflate pe Muntele Athos, ori a altor locuri sfinte.

1701 : S-a născut fizicianul şi astronomul Anders Celsius, cel care a inventat scara termometrică centesimală, Scara Celsius. Este fondatorul, în 1731, al primului Observator Astronomic din Suedia; (m. 25 aprilie 1744).

1815: In urma Congresului de la Viena este adoptata Constituţia regatului Poloniei, aflat sub autoritatea Rusiei.

1818: S-a născut omul de cultură Aron Pumnul, unul dintre fruntaşii Revoluţiei din Transilvania de la 1848, profesor al lui Mihai Eminescu, la Cernăuţi;(m. 12 ianuarie 1866) .

1867 : S-a nascut  la Iasi, Grigore Antipa, biolog, oceanolog si zoolog, membru al Academiei Romane si cel care a reorganizat Muzeul de Istorie Naturala din Bucuresti, institutie ce azi ii poarta numele.

 

S-a nascut la Iasi, unde a si urmat liceul, avandu-I ca si coleg pe Emil Racovita. A studiat apoi la Universitatea din Jena cu celebrul naturalist Ernst Haeckel, dupa care si-a aprofundat cunostintele in Franta si Italia. Revenit in tara a inceput sa cerceteze fauna din Marea Neagra si Dunare.

El este cel care a pus bazele scolii romanesti de ihtiologie si hidrobiologie.

In 1932, a infiintat Institutul Biooceanografic din Constanta, munca sa concretizandu-se in peste 100 de lucrari. Antipa a fost cel care a folosit pentru prima data dioramele biologice.

La 1 aprilie 1893, printr-un ordin semnat de ministrul Cultelor si Instructiunii Publice, Take Ionescu, a fost numit in functia de director al sectiei de zoologie a muzeului, in fruntea caruia s-a aflat 51 de ani.

La un an de la preluarea conducerii institutiei a reusit sa finalizeze constructia unui nou sediu pentru muzeu, aceasta fiind prima cladire din Romanie construita cu acest scop.

 

 

Cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la realizarea primelor colectii muzeistice, pe 23 mai 1933, regele Carol al II-lea a decis ca muzeul sa preia numele savantului roman.

Grigore Antipa  s-a stins din viata in Bucuresti, in ziua de 9 martie 1944.

1874: S-a nascut  Chaim Weizmann, fost  preşedinte israelian; (d. 09.11.1952).

1884:  S-a născut poetul, prozatorul şi dramaturgul Vasile Voiculescu: “Pârgă”, “Zahei orbul”, “Capul de zimbru”, “Lostriţa. Căprioara din vis” ; (m. 26 aprilie 1963).

A fost timp de patru ani deținut politic în închisorile comuniste (1958 – 1962). A fost condamnat  alături de alți membri sau colaboratori ai cercului „Rugului Aprins” (Sandu Tudor, Sofian Boghiu, Dumitru Stăniloae, Benedict Ghiuș, Alexandru Mironescu, Adrian Făgețeanu, Roman Braga etc.)

Poetul român care, după 1948, a suferit cumplit pentru convingerile sale democratice, devenind deținut la vârsta de 74 de ani, și luându-i-se dreptul de a publica, a lăsat o operă literară de mare rafinament artistic,[judecată de valoare] din care fac parte și „Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare …”.

Creațiile au fost elaborate între 1954 – 1958. Cele 90 de sonete sunt o monografie închinată „paradisului și infernului iubirii”, conform criticului Ovid S. Crohmălniceanu.

În închisoare s-a îmbolnăvit de cancer și a murit doborât de boală în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1963, în locuința sa din București (strada Dr. Staicovici nr. 34).

În 1993 Vasile Voiculescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române

 

1885:  S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept “creator al romanului românesc modern”.

 

A fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, membru al Academiei Române (romanele “Ion”, Răscoala”, “Pădurea Spânzuraţilor”) ; (m. 1 septembrie 1944).

1888: A încetat din viaţă George Ioanid, profesor de greacă, membru de onoare al Societăţii Academice Române ; (n. 1800).

1895: Inventatorul dinamitei, Alfred Nobel, si-a semnat testamentul in care a specificat ca isi cedeaza averea pentru crearea unor premii care sa recompenseze descoperirile cele mai importante in domeniul fizicii, chimiei si in medicina. Primele premii Nobel au fost acordate in 1901, acordandu-se anual pe 10 decembrie, data decesului celebrului suedez.

1895: S-a nascut Pierre–Paul Grassé, celebru zoolog francez, considerat ca fiind cel mai mare cunoscător al termitelor.

A fost membru al Academiei de Ştiinţe  a Franţei, din 1948. În 1967 a fost ales preşedinte al acestei instituţii.(d.09.07.1985).

1895: A murit Alexandre Dumas–fiul, romancier şi dramaturg francez.

Romanul “Dama cu camelii” i–a adus celebritatea, inspirând şi libretul cunoscutei opere de G. Verdi, “Traviata”, precum si numeroase productii cinematografice; (n.27.07.1824).

1912:  S-a născut actriţa Dina Cocea. A fost profesoară la IATC, avându-i ca studenţi, printre alţii, pe Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Ion Fiscuteanu; (d. 28.10.2008 ).

14/27 noiembrie 1913: S-a născut actriţa Nineta Gusti; (m. 4 iunie 2002).

1913: Se constituie “România“, prima societate naţională de navigaţie maritimă care  începe să funcţioneze la 1 martie 1914.

Preşedinte a societăţii a fost Anghel Saligny.

1918: Are loc  ultima şedinţă a Sfatului Ţării din Republica Democrată Moldovenească (succesoarea Guberniei Basarabiei), in care acesta s-a autodizolvat.

  Sfatul Țării a fost Parlamentul guberniei ruse Basarabia, iar, după proclamarea Republicii Democratice Moldovenești, a fost organul legislativ al noii republici, care avea să proclame Unirea  acestui teritoriu romanesc cu Regatul României, în 1918.

 

1921: S-a născut Alexander Dubcek, om politic, prim secretar al Partidului Comunist din Cehoslovacia (1968-1969), iniţiatorul “Primăverii de la Praga” din 1968; (m. 8 noiembrie 1992).

1921: La Bucureşti are loc Congresul Partidului Naţional Liberal din România, la care se adoptă noul statut şi program al partidului ce prevedea modificarea Constituţiei, unificarea legislativă şi administrativă, etc.

1924: S-a nascut  Nina Cassian, poetă, prozatoare şi traducătoare (volume de poezie: “Dialogul vântului cu marea”, “Confidenţe fictive”).

 

1931: Are loc la Paris o Conferinţă a dezarmării, la care au participat delegaţii din 30 de ţări printre care şi România.

1934: A murit   Baby Face Nelson ( Lester Joseph Gillis ), celebru în SUA pentru jafurile asupra băncilor. Declarat inamic public numărul 1 de către FBI, a fost împuşcat de către agenţi FBI; (n.06.12.1908).

1939: S-a nascut Nicolae Manolescu, critic literar român, director al revistei “România literară”, membru al Academiei Române (volumele de critică “Contradicţia lui Maiorescu”, “Arca lui Noe”) ; (n.Ramnicu Valcea).

 

1940: Sunt asasinati Virgil Madgearu şi Nicolae Iorga.

 Nicolae Iorga                       Virgil Madgearu

La 27 noiembrie 1940 este asasinat de legionari în pădurea Snagov, de langă Bucureşti, Virgil Madgearu, fost ministru Naţional-Ţărănist (n. 14 decembrie 1884 Galaţi), economist, sociolog şi om politic român.

Ulterior, la marginea comunei Strejnic (Prahova), este asasinat marele istoric Nicolae Iorga (n.17 iunie 1871 Botoşani), publicist şi om politic român, fost prim-ministru al României (1931-1932), profesor şi rector al Universităţii din Bucureşti, membru al Academiei Române şi al mai multor străine, Doctor Honoris Causa al universităţilor din Strasbourg, Lyon, Geneva, Oxford, Paris, Roma şi alte oraşe.

La cateva ore după masacrul din închisoarea de la Jilava, încheiat cu asasinarea de către legionari a 65 de înalţi demnitari,  teroarea a continuat.

Pe la orele amiezii, un comando de şase legionari l-a ridicat din locuinţa sa din Bucureşti pe Madgearu, secretar general al Partidului Naţional-Ţărănesc şi un politician care s-a remarcat prin atitudinea antilegionară, pe care l-au dus în pădurea Snagov şi l-au ucis cu 12 focuri de revolver.

Acelaşi grup a pornit apoi spre casa din Sinaia a lui Nicolae Iorga, care avea 69 de ani. Marele istoric a fost luat direct de la masa de lucru, iar cîteva ore mai tîrziu a căzut răpus de gloanţele legionarilor care il considerau vinovat de uciderea, dinainte cu doi ani, a liderului Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu.

Generalul Ion Antonescu, conducatorul statului, a anunţat ca va va lua măsuri împotriva vinovaţilor.

1940: A murit Mihail Moruzov, şeful Serviciului Secret al Armatei, asasinat de legionari la închisoarea Jilava; (n. 08.11.1887).

1940: S-a nascut  Ioan Scurtu, istoric român, fost şef al Catedrei de Istoria Românilor de la Universitatea din Bucureşti, directorul general al Arhivelor Naţionale ale României, directorul Institutului de Istorie “Nicolae Iorga”.

1940: S-a nascut actorul american de origine chineza  Bruce Lee,  maestru în Arte Marţiale, fondator al stilului Jeet Kune Do ; (d. 20.07.1973).

1942: S–a născut Jimi Hendrix (James  Marshall), solist vocal şi compozitor, unul dintre cei mai mari chitarişti rock ;(d. 18.09.1970).

1953: A încetat din viaţă dramaturgul Eugene O’Neill, reprezentant de seamă a teatrului modern american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (“Din jale se întrupează Electra”) ; (n. 16 octombrie 1888).

1956: S-a nascut  Mariana Simionescu, jucătoare română de tenis.

 

În 1980 s-a căsătorit cu tenismenul suedez Björn Borg, dar a divorțat în 1984.

1970:  A încetat din viaţă Petru Comarnescu, critic literar şi de artă, memorialist, iniţiator al grupării “Criterion” ; (n. 23 noiembrie 1905).

 

 

 

 

 

 

1972: A încetat din viaţă poetul Victor Eftimiu. A fost directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, al Teatrului Naţional şi al Operei din Cluj; membru al Academiei Române (“Înşir’te, mărgărite”, “Omul care a văzut moartea”) ; (n.24.01.1889).

1975: Ross McWhirter, editorul  si co-fondatorul  Guinness Book of Records, a fost  împuşcat mortal la  Londra.

Ross McWhirter

McWhirter a fost impuscat  de aproape, în cap şi piept, la ora 18,45 GMT. A fost dus la un spital local, dar murit la scurt timp.

A fost un critic vehement al IRA,( Armata Republicana Irlandeza), organizatie care lupta impotriva ocupatiei engleze a Irlandei de Nord.

El oferise cu putin timp in urma o recompensa de 50.000 de lire sterline,pentru informaţii care să ducă la arestarea unor membri ai miscarii armate antibritanice ai IRA.

1978: Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)  este infiintat in orasul de Riha (Urfa), în Turcia si devine principala formatiune kurda care lupta pentru independenta Kurdistanului.

 

 

 

 

 

1984: În conformitate cu Acordul semnat la Bruxelles între guvernele din Marea Britanie şi Spania,s-a  convenit înceaperea  discuţiilor privitoare la viitorul coloniei britanice  Gibraltar, inclusiv acordarea suveranitatatii acestui teritoriu.

1988: A decedat  actorul american John Carradine ; (n.05.02.1906).

1989: Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia : Are loc o grevă generală de două ore, în toate sectoarele economiei, pe tot cuprinsul  tarii.

1991: A început vizita la Bucureşti a premierului elen Constantin Mitzotakis, care a avut ca urmare semnarea, la 28 noiembrie, a Tratatului de prietenie, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Elenă.

1992: A fost parafat Acordul de comerţ liber între România şi ţările membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb.

1996: Preşedintele  României, Ion Iliescu,  i-a graţiat, prin decret prezidenţial, pe ultimii şase foşti membri ai Comitetului Politic Executiv (CPEx) al PCR.

2000: A încetat din viaţă mezzo-soprana Elena Cernei, solistă a Operei Naţionale Române vreme de mai bine de 25 de ani (n. 1 martie 1924).

2001: S-au deschis, la Petersberg, la reşedinţa oaspeţilor Germaniei de lângă Bonn, lucrările Conferinţei inter-afgane privind viitorul politic al Afganistanului.

2004: Revoluţia Portocalie –  Parlamentul ucrainean a invalidat rezultatul alegerilor prezidenţiale.

2004: Papa Ioan Paul al II-lea  restituie moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur a Bisericii Ortodoxe Răsăritene.

2005:  Au loc, în condiţii stricte de securitate, alegeri în Cecenia ocupata de Rusia.

2009: Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anunţat la Bruxelles  lista comisarilor europeni desemnaţi.

Din partea României  a fost desemnat pentru portofoliul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Mucenic Iacob Persul

Sfantul Mucenic Iacob Persul

Sfantul Iacob a trait in secolul al IV-lea, in cetatea persana Bitlava. Din cauza prieteniei sale cu Izdegherd, imparatul persilor, Iacob ajunge sa jertfeasca zeilor. Ca urmare a lepadarii credintei in Hristos, mama sa ii scrie: “O, ticalosule! Pentru ce ai lasat pe Dumnezeu, Imparatul cerului, pentru cinstea omeneasca?

Caci facand dupa placerea imparatului acestuia vremelnic, ai pierdut viata cea fara de moarte. Si slujind imparatului acestuia stricacios, te-ai lepadat de Cel nestricacios. Ai schimbat adevarul pe minciuna, lasand credinta in Hristos si ai primit inselaciunea diavoleasca”.

Citind de mai multe ori scrisoare din partea mamei sale, si-a zis in sine: “Stiu ce voi face, ca sa nu piara pana in sfarsit sufletul meu. Voi petrece batand neincetat in usa milostivirii lui Dumnezeu, pana cand imi va deschide; caci stiu ca-mi va deschide, pentru ca este Indurat si Milostiv si nu voieste moartea pacatosului, ci primeste cu bucurie pe cei ce se pocaiesc”.

Pentru ca marturiseste in fata imparatului ca este crestin, imparatul porunceste sa i se taie madularele. Inainte de a fi supus chinurilor Sfantul Iacob s-a rugat, zicand:

“Doamne Dumnezeul meu asculta-ma pe mine robul Tau si cautand din inaltimea cea sfanta a Ta, da-mi tarie si putere in ceasul acesta pentru ca sa rabd durerile acestea si sa-mi rasplatesc cu sangele meu greseala, caci ma lepadasem de Tine facatorul si Stapanul meu.

Acum imi pare rau de aceasta si ma intorc la Tine, Dumnezeul meu. Marturisesc Preasfant numele Tau si-mi pun sufletul meu pentru Tine. Iar Tu, Doamne, trimite-mi ajutorul Tau spre rabdare, ca sa vada vrajmasii Tai si sa se rusineze, caci Tu, Doamne, m-ai ajutat si m-ai mangaiat”.

Dupa ce i-au fost taiate degetele de la o mana, Sfantul Iacob a zis: “Pastorii, cand tund oile, tunzand partea din dreapta, oare lasa pe cea din stanga netunsa? Eu sunt oaie a turmei lui Hristos, care m-am dat in mainile voastre pentru Domnul meu, ca sa-mi tundeti madularele mele ca pe o lana; acum avand mana cea dreapta tunsa, o voi cruta pe cea stanga? Nu voi cruta nici unul din madularele mele; ci ma voi dezbraca de trupul meu stricacios, pentru ca sa ma imbrac intr-unul nestricacios”.

Dupa ce a rostit aceste cuvinte, i s-au taiat si degetele de la mana cealalta, de la picioare, mainile, ca in cele din urma sa i se taie capul.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfantului Cuvios Pinufrie;
– Sfantului Cuvios Natanail de la Nitria;
– Sfantului Moise din Palestina.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=hnzGjYAVrz0

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. e.maramures.ro;

  5. Istoria md.;

  6. Istoriculzilei blogspot.com;

  7. Mediafax.ro;

  8. Wikipedia.ro

 

Anunțuri

27/11/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: