CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 26 NOIEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

399: A decedat Papa Siricius.

A fost primul papă care a purtat și titltul de “Pontifex Maximus” împreună cu cel de Papă, titlu care a fost folosit apoi regulat de succesorii săi.

A fost sanctificat si este  sărbătorit de catolici pe 26 Noiembrie.

 

 

 

1252: A decedat  Blanche de Castilia, soţia regelui Ludovic al VIII-lea al Franţei; (n. 4 martie 1188).

 

 

 

Image result for queen blanche de castille

 

 

 

 

 

A fost regentă de două ori în timpul domniei fiului sau, Ludovic al IX-lea.

 

 

 

 

1288: S-a nascut  Go-Daigo, al 96-lea împărat al Japoniei; (d. 19 septembrie 1339).

 

 

 

1346: Carol al IV-lea din dinastia de  Luxembourg, este incoronat la Bonn;(n. 14 mai 1316 – d. 29 noiembrie 1378).

A fost rege al Germaniei  din 1346, rege al Boemiei din 1347 și Împărat al Sfantului Imperiu Romano- German din 1355 si este considerat a fi una din cele mai importante figuri ale evului mediu târziu.

În anul 1348 a întemeiat Universitatea din Praga, prima universitate din Europa Centrală, care se numește și astăzi ” Universitatea Carolina”, în amintirea sa.

 

 

 

1504: A decedat  regina Isabela I a  Spaniei ; (n. 22.04.1451).

 

 

 

 

 

A fost regina Castiliei și Leonului și impreuna cu soțul său Ferdinand al II-lea de Aragon ambele regate  au devenit baze ale unificării Spaniei, realizată de nepotul lor, Carol Quintul.  Papa Alexandru al VI-lea i-a numit pe Isabella si pe soțul ei Monarhi Catolici si de aceea  mai este  cunoscută sub numele de Isabel la Católica (Isabela Catolica).

In 1492, in timpul domniei sale, a avut loc cucerirea ultimului bastion arab din Spania, Granada,  finalizandu-se astfel Reconquista si de asemenea s-a facut  epocala calatorie a lui Columb catre noul continent, care avea sa fie numit America.

1604: S-a nascut Johann Bach, primul compozitor din familia Bach; (d. 13 mai 1673).

A fost fratele mai mare al lui Cristoph Bach , care a fost bunicul genialui  compozitor Johann Sebastian Bach si este primul reprezentant al familiei de la care s-au păstrat compoziții proprii.

 

 

 

1607: S-a nascut pastorul  englez John Harvard,  cel care a sprijinit dezvoltarea colegiului denumit ulterior, in onoarea sa, Harvard College; (d. 14 septembrie 1638).

 

 

 

 

 

 

 

 

 1778: Căpitanul englez James Cook devine primul european care descopera Maui –  in Insulele Hawaii.

 

 

 

1789: In Statele Unite, președintele american  George Washington,a proclamat la cererea Congresului, ziua națională Thanksgiving Day (Ziua Recunostintei).

 

 

 

 

1810: S-a nascut  William George Armstrong, inginer şi inventator englez; a realizat acumulatorul electric;(d.27.12.1900).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1812: In timpul războaielor napoleoniene se desfasoara Bătălia de la Berezina (26 – 28 noiembrie 1812), care s-a  soldândat cu o înfrângere a armatei franceze aflata in retragere din Rusia. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Numai 50.000 de soldati din armata franceză,mare parte din  Garda Imperială, au reușit să traverseze râul Berezina și să se salveze.

 

 

 

 

1832: In New York City este pus în funcţiune primul tramvai stradal din lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

Primele tramvaie constau in platforme largi  acoperite, cu scaune in interior si loc pentru bagaje pe acoperis, care se deplasau pe sine, fiind trase de cai.

Primul serviciu de acest fel a legat orasele Swansea si Mumbles din Tara Galilor incepand cu ziua de 25 martie 1807, linia avand o lungime de aproximativ 8 kilometri.

Acest traseu detine si acum recordul mondial pentru cele mai multe forme de energie folosite in istoria existentei sale: cai, panze, aburi, electric, petrol si diesel.

Primul tramvai stradal beneficiind de o retea de linii in cadrul unui oras este considerat a fi cel din New York, pus in functiune in 1832, urmat fiind de orasul New Orleans, tot din Statele Unite, in 1835.

Acestea foloseau cai si magari pentru tractiunea vagoanelor, de regula cate doi la un vagon. Ocazional erau folosite si alte animale iar in cazuri de urgenta, oameni.

In Romania, primul tramvai, de asemenea tras de cai, a functionat in Timisoara incepand cu anul 1869, fiind inlocuit in 1899 de tramvaiul electric.

 

 

 

 

 

 

1855: A murit  poetul polonez Adam Mickiewicz, luptător pentru independența și reîntregirea patriei sale, unul dintre cei mai mari  poeti romantici polonezi  din secolul XIX; (n. 24.12.1798).

 

 

 

 

 

 

 

1857: S-a născut părintele lingvisticii moderne, elveţianul Ferdinand de Saussure; (m. 22 februarie 1913).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A  definit concepte fundamentale (distincția dintre limbaj, limbă și vorbire, între sincronie și diacronie. A făcut diferența dintre lingvistica sincronică, care studiază o limbă în stadiul în care se află ea într-un anumit moment, și lingvistica diacronică, care compară diferitele stadii ale unei limbi, care ulterior vor inspira nu numai știința lingvistică, dar și alte sectoare ale științelor umaniste.

 

 

 

 

 

1893: S-a nascut actorul roman  Nicolae Balţăţeanu; (d.27.02.1956).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1894: S-a născut Norbert Wiener, matematician american (lucrări în domeniile teoriei probabilităţilor, teoriei cuantelor, teoriei relativităţii şi al electrotehnicii); este considerat fondatorul ciberneticii; (m. 18 martie 1964).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1901: S-a nascut la  Ohrid,in  Macedonia, prozatorul  Mihail Drumeș (n. Mihail V. Dumitrescu  – d. 7 februarie 1982, București), dramaturg, nuvelist, realizator de proză scurtă și romancier român, foarte popular in perioada interbelică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intre cele mai populare opere ale sale se numara : Capcana, 1927; Invitație la vals, 1936; Ioana d’Arc, 1937; Scrisoarea de dragoste, 1938;Elevul Dima dintr-a șaptea, 1946; Se revarsă apele, 1961; Sfântul Părere, 1930, ediție definitivă Cazul Magheru, 1970; Arde Prahova, 1974

 

 

1909: S-a nascut in Slatina, Eugen Ionescu (Eugene Ionesco), renumit dramaturg francez de origine româna.

 

 

 

 

 

 

 

A debutat in 1927 in revista Liceului “Sfantului Sava”.

Si-a luat licenta in limba franceza la Universitatea din Bucuresti, iar primul volum publicat a fost “Elegii pentru fiinte mici”, aparut in 1931, urmat de “Nu”, volum premiat pentru critica literara.

Zece ani mai tarziu s-a stabilit in Franta, unde s-a remarcat ca si creator al teatrului absurdului. Prima sa piesa, “Cantareata cheala”, a avut premiera in 1950, urmate de “Lectia”, “Scaunele”, “Ucigasi fara simbrie”, “Rinocerii” – toate scrise in limba franceza.

In 22 ianuarie 1970, a fost ales membru al Academiei Franceze, in 7 mai 1989 a primit premiul Moliere, iar in 30 decembrie a devenit membru de onoare al Uniunii Scriitorilor Francezi, impreuna cu un alt scriitor roman celebru – Emil Cioran.

 S-a stins din viata la resedinta sa din Paris in 28 martie 1994, fiind inmormantat in cimitirul din Montparnasse.

Cu ocazia centenarului nașterii scriitorului, în anul 2009  opera lui Eugen Ionescu a fost celebrată în mod oficial în întreaga lume, la propunerea României și a ambasadorului acestei țări la  UNESCO, criticul literar Nicolae Manolescu.

Autorului i-au fost consacrate numeroase manifestări culturale, atât în țară, cât mai ales în străinătate.

Cu această ocazie fiica sa, Marie France Ionesco, posesoare a drepturilor de autor, domiciliată la Paris, a protestat  împotriva prezentării lui Eugen Ionescu drept autor român, argumentând că toate piesele sale au fost scrise în limba franceză.

 

 

 

1917: Se încheie la Focşani armistiţiul dintre România şi Puterile Centrale, ca urmare a condiţiilor militare noi intervenite în urma armistiţiului Ruso-German de la Brest-Litovsk, semnat la 22 noiembrie 1917.

 

 

 

 1919: S-a nascut  Ryszard Kaczorowski, fost preşedinte anticomunist polonez din exil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ryszard Kaczorowski a murit  in data de 10 aprilie 2010 la varsta de 90 de ani, in catastrofa aeriana de la Smolensk, care a costat viata a numerosi conducatori ai statului polonez , printre care s-a numarat si presedintele in exercitiu de atunci Lech Kaczynski.

Din 19 iunie 1989 pana la 22 decembrie 1990 a fost al saselea si ultimul presedinte in exil al Republicii Polonia.

 

 

 

 

 
1922: Howard Carter și Lord Carnarvon au intrat pentru prima data în mormântul faraonului Tutankhamon.

 

 

 

1931: Are loc la Paris, Franţa, o Conferinţă a dezarmării, la care au participat delegaţii din 30 de ţări printre care şi România.(26-27 noiembrie).

 

 

 

 1939: Armata Roșie  a Uniunii Sovietice a bombardat satul rusesc Mainila (aflat lângă Beloostrov), pentru a declara că tirul a pornit din Finlanda.

URSS a folosit această manevră diversionista pentru propagandă și ca pretext pentru declanșarea peste patru zile a  Războiului de Iarnă impotriva Finlandei .

 

 

 

1939: S-a nascut la   Natbush, Tennessee, populara cantareata pop-rock americana  Tina Turner.

 

 

 

 Este câștigătoare a opt premii  Grammy.

 

 

 

1940 : “Masacrul de la Jilava“. În închisoarea Jilava au fost împușcați de legionari 64 de foști demnitari ai regimului carlist și participanți la represiunile antilegionare (printre ei: Gh. Argeșeanu, fost prim-ministru, generalul Gabriel Marinescu, fost ministru de Interne, Victor Iamandi, fost ministru de Justiție).

 

 

 

1941: Preşedintele american Franklin D. Roosevelt stabileşte ca Ziua Recunoştiinţei (Thanksgiving Day), să fie celebrată în fiecare a patra zi de joi din luna noiembrie.

 

 

 

 

1942: Filmul “Casablanca” are premiera la New York .

 

 

 

 

 

 

1949:  Adunarea Constituantă a Indiei adoptă o nouă Constituţie, aceasta tara devenind  republică federală în cadrul Comunităţii Britanice de Naţiuni (Commonwealth) .

 

 

 

1949: S-a nascut la Mila 23, jud.Tulcea, Ivan Patzaichin, sportiv canoist român lipovean, supranumit “amiralul flotilei românesti”.

 

 

 

 

 

Related image

 

 

 

 

 

A fost cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint si a obtinut 30 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele mondiale si cele europene, precum si alte 100 de titluri in calitate de antrenor.

Prima medalie de aur la Olimpiada a obtinut-o pe cand avea 18 ani, la editia din Ciudad de Mexico, cand a concurat alaturi de mai experimentatul Serghei Covaliov.

Inainte de a fi prezent la Olimpiada din Mexic, Patzaichin practica canoe de numai un an si ceva. Au urmat apoi alte patru titluri olimpice, in 1972 la Munchen, unde in calificari i s-a rupt pagaia, in 1980, la Moscova, si in 1984 la Los Angeles, castigator impreuna cu Toma Simionov.

Supranumit „amiralul flotei de aur a sportului românesc”, multiplu campion naţional, olimpic şi mondial, în prezent antrenor al lotului naţional de kaiac-canoe; în anul 2002 o statuie a multiplului campion, realizată de Alexandru Papuc, a fost amplasată la intrarea în Parcul Sportiv Dinamo şi dezvelită la împlinirea a 53 de ani de viaţă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1956: A decedat Constantin C. Popovici, astronom şi matematician, membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

 

A înfiinţat  la Iaşi  Observatorul Astronomic (1913) şi a condus Observatorul Astronomic din Bucureşti (1937-1943); (n.12/24.03.1878).

 

 

1963: A încetat din viaţă, în California, renumita soprană de coloratură italiana  Amelita Galli-Curci; (n. 18 noiembrie 1882).

 

 

1965: A fost lansat primul satelit artificial francez, “Asterix-1″, Franţa devenind a patra putere spaţială din lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1968: A murit scriitorul german de origine evreiasca Arnold Zweig; (n. 10 noiembrie 1887).

 

 

 

 

 

 

După venirea nazistilor  la putere emigrează în Cehoslovacia , iar mai apoi în Elvetia. În 1948 a revenit  în Germania , stabilindu-se în zona sovietica de ocupație.

Între 1950  și 1953  a fost președinte al Academiei de Arte din RDG.

 

 

 

1968: S-a nascut  campionul roman de box Francisc Vaştag,  multiplu campion european şi mondial.

 

 

 

 

 

 

1968:  Este adoptată Convenţia ONU asupra imprescriptibilităţii crimelor de război şi a crimelor împotriva umanităţii.

 

 

 

 

 

1970: A încetat din viaţă Vladimir Streinu (Nicolae Iordache), poet şi critic literar; (n. 23 mai 1902).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1981: A  murit marele maestru  olandez de şah Max Euwe; (n.20 mai 1901).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1987: Este semnată Convenţia Europeană pentru prevenirea torturii şi tratamentelor inumane şi degradante, elaborată de Consiliul Europei.

 

 

 

1991: Polonia a fost primită în Consiliul Europei.

 

 

 

 

 

 

1998: Tony Blair este investit în funcţia de premier al Marii Britanii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000: Au avut loc alegeri parlamentare si prezidentiale in Romania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La primul scrutin din 26 noiembrie 2000, din 17.699.727 de alegători înregistrați s-au exprimat 11.559.458 (65,31%), dintre care numai 10.839.424 au fost validate (720.034 voturi anulate, în timp ce diferența care îi despartea pe primii doi clasați a fost de 897.980 voturi).

In primul tur, primii sapte clasati in cursa pentru Cotroceni au fost Ion Iliescu, care a intrunit 36,35% din voturi, C.V. Tudor – 28,34%, Theodor Stolojan – 11,7%, Mugur Isarescu – 9,54%, Gyorgy Frunda – 6,22%, Petre Roman – 2,99% si Teodor Melescanu – 1,91%.

Ca urmare a voturilor exprimate pentru candidatii la Presedintie, in finala de pe 10 decembrie au ramas Iliescu si Vadim, astfel incat in rastimpul ramas pana la turul doi de scrutin s-au facut apeluri si, inclusiv lideri ai opozitiei, au sugerat electoratului sa voteze cu reprezentantul PDSR pentru a impiedica venirea la putere a PRM.

 

 

 

 

 

 

 

Pentru Senat voturile au fost distribuite astfel: PDSR – 37,09%, PRM – 21,01%, PD – 7,58%, PNL – 7,48%, UDMR 6,90%, CDR 2000 – 5,29% si ApR – 4,27%. La Camera Deputatilor s-a votat astfel: PDSR – 36,61%, PRM – 19,48%, PD – 7,03%, PNL – 6,89%, UDMR – 6,80%, CDR 2000 – 5,04% si ApR – 4,07%.

 

 

 

2003 : Ultimul zbor al celebrului avion Concorde.

 

 

 

 

 

 

 

2008: O serie de atacuri şi explozii s-au produs în capitala economică a Indiei, Bombay.

Atacatorii au deschis focul asupra unor hoteluri de lux (Taj şi Oberoi), într-o gară aglomerată din oraş, un spital, dar şi în restaurante de lux. Atacurile au provocat moartea şi rănirea a sute de persoane.

 

 

 

2013: A decedat compozitorul roman Temistocle Popa (pseudonimul artistic al lui Mistocli Popa (n. 27 iunie 1921, Galati).

A fost laureat cu Premiul Festivalului de la Mamaia, cu Premiul ACIN pentru muzică de film (Un oaspete la cină) si în anul 2004 a primit Ordinul Național Serviciu Contencios, în grad de Cavaler

A debutat cu melodia „Vântule din zarea albastră”, iar dintre compozițiile sale mai cunoscute pot fi menționionate „Gabriela”, „În rândul patru”, „În târgul moșilor”, „Mereu cânta o serenadă”, „Trecea fanfara militară”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 noiembrie este in Mongolia – Ziua Independenţei

 

 

 

26 noiembrie este  proclamata  ” Ziua în care nu cumpărăm nimic” (Buy Nothing Day).

 

 

 

 

 

 

“Ziua in care nu cumparam nimic” e raspandita in peste 50 de tari din intreaga lume.

In America de Nord aceasta zi cade in prima zi dupa Thanksgiving Day, in care vanzarile ating nivelul maxim).

In Europa si in restul lumii, BND e organizata o zi mai tarziu.
Ideea organizarii unei astfel de actiuni i-a apartinut in 1992  canadianului Ted Dave care a lansat sloganul « enough is enough! » (« ce-i prea mult,e prea mult !») si avea ca scop protestul impotriva societatii de consum si a publicitatii care pune pe primul plan dorinta de a avea,inaintea orice.

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Stelian

 Sfantul Stelian

 

 

 

 

 

 

 

 Sfantul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor si al familiei crestine, este praznuit pe 26 noiembrie. Sfantul Stelian s-a nascut in secolul al VI-lea, la Adrianopolis, in provincia Paflagonia din Asia Mica (pe teritoriul Turciei de astazi), intr-o familie foarte bogata.

 

 

Sfantul Stelian a fost sfintit si s-a facut locas al Duhului Sfant inca din pantecele maicii sale.

Intru toate era curat si plin de dragoste.

Pentru aceasta, la vremea potrivita, si-a impartit bogatia pe care o avea saracilor si s-a facut monah.

Dorind sa se adanceasca in rugaciune si in cunoasterea lui Dumnezeu, a plecat in pustie.

A intrat intr-o pestera in care primea hrana de la dumnezeiescul inger. Primeste puterea de vindeca poporul de diverse boli.

Din viata sa aflam ca intr-o zi,  a venit in popor o boala aducatoare de moarte si mureau intr-una pruncii, iar parintii ramaneau fara de copii.

Stiind mai multi de nevoitorul si pustnicul Stelian, au inceput a-l lua mijlocitor inaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor.

Maicile care s-au rugat Sfantului Stelian au dobandit alti prunci, iar pruncii bolnavi au fost tamaduiti.

 

 

Luand sub ocrotirea ta pe mame si pe copii, ferindu-i de intristare si de boala, arata-te grabnic vindecator al suferintelor si al bolilor sufletesti si trupesti ale celor ce te lauda pe tine.

Bucura te, Sfinte Steliane, mare facator de minuni !

 

 

 

 

 

Moastele Sfantului Stelian in Bucuresti

 

 

 

 

Biserica Sfantul Stelian, numita “Lucaci”, din Bucuresti, este mult iubita de credinciosi, acestia gasundu-si adesea alinare la racla cu Moastele Sfantului Stelian. Biserica, zidita in anul 1736, de catre mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti, a fost refacuta peste ceva vreme, ramanand in picioare pana astazi. Dintre vechile odoare de la biserica mitropolitului Stefan, biserica a mostenit moastele Sfantului Cuvios Stelian, dar si ale Sfintilor Haralambie, Elefterie si Onufrie.

Cu trecerea timpului, crescand evlavia crestinilor fata de Cuviosul Stelian, pe langa hramul Sfantul Nicolae, biserica a mai capatat inca un hram, si anume pe Sfantul Stelian. Astfel, aceasta este singura biserica din Bucuresti cu acest hram. Slujbele de fiecare miercuri, savarsite in cinstea cuviosului, si praznuirea numelui sau, la 26 noiembrie, atrag numerosi credinciosi.

Rugaciune catre Sfantul Cuvios Stelian

Cuvioase Parinte Stelian, sprijinitorul si calauzitorul in rugaciunile noastre, patimile trupesti biruind si impreuna cu ingerii locuind, privesti neincetat marirea cea gatita sfintilor, de lumina cereasca umplan-du-te.

Acum, in marirea cereasca vietuind si inaintea imparatului Hristos stand, nu uita pe credinciosii care cu indrazneala inalta rugaciuni si cer sprijinul tau. Cel ce de la sanul maicii tale ai fost sfintit, si vas ales al Duhului Sfant te-ai aratat, luand sub ocrotirea ta pe mame si pe copii, ferindu-i de intristare si de boala, arata-te grabnic vindecator al suferintelor si al bolilor sufletesti si trupesti ale celor ce te lauda pe tine.

Cel ce din pustiul Paflagoniei ai facut loc de preamarire a Sfintei Treimi, fa si din pustiul inimilor noastre tarina bine-placuta a harului dumnezeiesc, in care sa infloreasca crinii cei mantuitori ai credintei si sa se inmulteasca roadele sfintitoare ale faptelor bune; ocroteste cu rugaciunile tale familiile si pe copiii nostri, cerand de la Milostivul Dumnezeu iertare de pacate, sanatate si mantuire, ca prin tine si impreuna cu tine sa laudam numele cel sfant al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

 

 

Tot astazi, mai facem pomenirea:

 

– Sfantului Cuvios Alipie Stalpnicul;
– Sfantului Cuvios Nicon;
– Sfantului Acachie din Scara;
– Sfantului Cuvios Iacov Pustnicul;
– Sfantului Cuvios Sil, episcopul Corintului din Persida.

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=ZOxJWF4PbPc

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. Butovici V.N., Materiale privitoare la harta etnografică a Basarabiei, Kiev 1916.

  5. E.maramures.ro:

  6. Istoria md.;

  7. Istoriculzilei blogspot.com;

  8. Mediafax.ro;

  9. Wikipedia.ro;

 

26/11/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: