CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 25 NOIEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

25 noiembrie, istoricul zilei

 

 Anul 571 I.Hr.: Regele Romei, Servius Tullius, sărbătoreşte triumfal  victoria sa asupra etruscilor .

Servus Tullius era cel de-al șaselea rege roman, fiind urmașul lui Tarquinius Priscus. Servius Tullius a preluat tronul în anul 578 î.H. Legendele spun că el ar fi construit un sanctuar pe colina Aventin și se crede că tot el a construit un zid în jurul orașului.

 

 

 

 

Însă una dintre importantele sale reforme a fost împărțirea locuitorilor Romei, fie plebei, fie patricieni, în 6 categorii censitare având la bază centuria. Aceste categorii implicau  responsabilități militare și financiare, iar ulltima categorie era cea care nu avea deloc bani.

În timpul lui Servus Tullius, Roma era împărțită în în 193 de centurii care formau ,,comitia centuriata”.

O altă reformă extrem de importantă a fost împărțirea orașului în 4 triburi orășenești și 26 de triburi rurale, față de 3 triburi existente  înainte (conform legendelor împărțirea Romei în 3 triburi a fost o reformă a legendarului Romulus).

În anul 534 î.H. Servius Tullius a fost asasinat  de către fiica sa, Tullia, care era soția lui Tarquinius Superbus, care avea să devină ultimul rege al Romei.

 

 

1034:  Moare regele Malcolm al II-lea al Scoției. Moștenește tronul Duncan, fiul celei de-a doua fiice a sa.

 

 

 

Malcolm al II-lea

Malcom al II-lea a fost rege al scotilor din anul 1005,  până la moartea sa.

1120 : William Adelin , fiul lui Henry I al Angliei ( fiu al lui William Cuceritorul), moare inecat in Canalul Manecii  cand se scufunda  nava pe care se afla imbarcat, numita Corabia alba.

 

 

1177: Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciați. Armatele  lui Baudoin al IV-lea al Ierusalimului  zdrobesc oastea musulmană.

 

 

1454: S-a nascut  regina Caterina Cornaro a  Ciprului; (d. 1510).

1491: Incepe Asediul cetatii Granada, ultima  cetate stapanita de mauri (arabi)  în Spania.

1562 : S-a născut scriitorul şi dramaturgul Lope Felix de Vega Carpio, reprezentant de seamă al Renaşterii spaniole; (m. 27 august 1635).

 

 

1600: Are loc bătălia de lîngă Curtea de Argeş, intre oastea lui Mihai Viteazul şi oastea polonă, care la acel moment, dupa victoriile anterioare, instalase noi domnitori în Moldova şi Muntenia.

Înfrangerea de la Curtea de Argeş îl sileşte pe Mihai Viteazul să ia drumul Vienei, unde ajunge la 12 ianuarie 1601,pentru a  solicita aliatului său împăratul Rudolf al II-lea să îi acorde sprijin  în vederea restabilii autorităţii sale.

1667: Un cutremur devastator se produce in orasul Șamahî din Azerbaidjan ,omorând 80.000 de oameni.

1716: Domniile fanariote în Ţara Românească.

Nicolae Mavrocordat isi inceteaza prima sa domnie in Muntenia.

 

 

  Nicolae Mavrocordat (n. 3 mai 1680, Constantinopol – d. 3 septembrie 1730, București) a fost domnul Moldovei de două ori: 17 noiembrie 1709 – noiembrie 1710 și 1711 – 5 ianuarie 1716 și al Țării Românești, tot de două ori: 21 ianuarie 1716 – 25 noiembrie 1716 și martie 1719 – 3 septembrie 1730.

Domniile fanariote  au intarit controlul exercitat de Poarta Otomana  asupra Țărilor Române.

1716: Un detaşament austriac pătrunde prin surprindere în Bucureşti, in Muntenia şi il ia prizonier pe domnitorul Nicolae Mavrocordat care este dus la Sibiu, unde rămîne pînă la încheierea Pacii de la Passarowitz  in 1718,  intre Turcia si Austria.

1759:  Un cutremur cu epicentrul in  Marea Mediterană distruge  orasele Beirut şi Damasc ucigand circa 30.000-40.000 oameni.

1783: Armatele britanice au evacuat New York-ul, ultima lor poziție strategică din timpul revoluției americane. Trei luni mai tarziu Anglia avea sa recunoasca prin Tratatul de la Paris independenta Statelor Unite ale Americii de Nord.

1795:  Stanislaus August Poniatowski, ultimul rege al Poloniei independente, este forţat să abdice  şi este exilat în Rusia, dupa anihilarea Poloniei in urma zdrobirii unei    răscoale naționaliste.

 

 

 

 

1814: S-a nascut Matei Millo, actor si autor al primei operete romanesti, “Baba Harca”. S-a nascut in Stolniceni, Iasi, fiind nepot al poetului Matei Millu. Inca din copilarie, parintii ii ofera o educatie aleasa, studiind greaca, germana si franceza.

Este trimis apoi la Iasi, unde studiaza la pensionul lui Victor Cuenim. Tot in aceasta perioada isi face debutul pe scena si isi incearca talentul la scris, inspirat fiind de Gheorghe Asachi pe care l-a avut ca profesor la Academia Mihaileana, pe care a urmat-o intre 1835-1836. Pleaca in 1840 la Paris pentru a urma cursuri de inginerie, insa pe durata sederii a fost preocupat indeosebi de actorie careia i se va dedica aproape in intregime la revcenirea acasa.

 

 

Matei Millo

 

Debutul ca actor profesionist l-a avut pe 1 martie 1847, in acest timp conducand Teatrul Iasi si punind bazele unei “scoli declamatorii”.

S-a stabilit apoi in Bucuresti, unde si-a continuat atat activitatea artistica, cat si cea publicistica. A ramas  celebru în teatrul românesc, prin interpretarea în travesti a rolului “Coana Chiriţa” din piesele lui V. Alecsandri.

Un rol memorabil a avut Matei Millo si in  “Baba Harca”, a carei premiera  a avut loc in 26 decembrie 1848, cand  a interpretat in travesti, rolul principal.

O alta premiera a celebrului actor si autor dramatic a fost punerea in scena a unuia din primele spectacole de revista, “Apele de la Vacaresti”, care a avut premiera in 19 noiembrie 1872.

La cinci ani dupa acest eveniment, Millo a devenit prim-societar al Societatii Dramatice a Teatrului National. Extrem de slabit, s-a stins din viata, in Bucuresti, in ziua de 9 septembrie 1896, la varsta de 81 de ani.

1863:  S-a născut savantul dr. Ion Cantacuzino, membru al Academiei Române, fondator al şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală.

 

 

A  elaborat o metodă de vaccinare împotriva holerei, recunoscută în istoria epidemiologiei ca “marea experienţă românească de vaccinare”; (m. 14 ianuarie 1934).

1864: A fost adoptată in Principatele Unite, Legea privind organizarea învăţământului (“Legea instrucţiunii publice”), prin care se stabileau trei grade de învăţământ (primar, secundar şi superior) şi obligativitatea şi gratuitatea învăţământului primar.

1867: Intră în vigoare prima Convenţie poştală a României, cea cu Rusia, in care se mentiona ca pe teritoriul României serviciul de poştă era efectuat numai de către Poşta Română.

1876: S-a nascut prinţesa Victoria Melita de Saxa-Coburg şi Gotha, sora reginei Maria a României; (d. 02.03.1936).

 

 

 

 

1881:  S-a născut Papa Ioan al XXIII -lea (Angelo Giuseppe Rocalli), cel care a iniţiat Concilul Vatican II. A fost beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea, la 3 septembrie 2000.

1885 : A încetat din viaţă poetul fabulistul  român Grigore Alexandrescu, cel care a impus în literatura română, ca specii literare, satira (“Satiră. Duhului meu”), fabula (“Boul şi viţelul”), epistola (“Epistolă către Voltaire”); (n. 22 februarie 1810).

 

 

 

 

1892 : S-a născut istoricul şi omul politic Petre Constantinescu-Iaşi, membru al Academiei Române; a participat la elaborarea primului tratat de “Istoria României”; (m. 1 decembrie 1977).

1896:  S-a născut actorul George Vraca; (m. 17 aprilie 1964).

 

 

 

1896: La Bucuresti, a aparut primul numar al revistei “Literatura si arta romana. Idei, simtire si forma”, care era condusa de Nicolae Petrascu.

1915: S-a născut generalul Augusto Pinochet Ugarte, cel care a devenit în 1973 şef al statului Chile (până 1990), în urma unei lovituri de stat militare care a rasturnat guvernul marxist al lui Salvador Allende;  (d.10.12.2006).

 

1916:  Trupele române angajează puternice acțiuni de luptă  impotriva fortelor germano-austro-ungare,pe linia Cricov-Ialomița, pentru a câștiga timpul necesar atât concentrării forțelor ruse, cât și pregătirii unei alte linii de rezistență.

1917: Forţele germane înfrâng  armata portugheza la Negomano, la graniţa dintre  Mozambic  şi Tanganyka.

1917: S-a nascut Francis Lemarque, compozitor şi interpret francez de chansonete („Ma douce valleé”, „A Paris”, „Marjolaine”); (d.20.04.2002).

 

1918: In locul lui Constantin Stere, preşedinte al Sfatului Ţării din Basarabia demisionat, este ales Pantelimon Halippa.

În calitate de vicepreşedinti  au fost aleşi: V.Bîrcă şi Gh.Buruiană, iar secretari: I.Buzdugan, A.Scobioală şi B.Epure.

 

 

Pan Halippa (1883 – 1979),  publicist şi om politic român basarabean.

 

 

A fost unul dintre cei mai importanţi militanţi pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia, pentru unirea acestei provincii cu România si  preşedintele Sfatului Ţării care a votat Unirea la 1918.

A ocupat funcţii de ministru în diferite guverne si a fost persecutat politic de regimul comunist, fiind închis la Sighet.

Era membru corespondent al Academiei Române fiind exclus în 1948 si  repus în drepturi în 1990, dupa Revolutie.

1918:Provincia Voivodina, isi proclamă secesiunea de Austro-Ungaria si  se alătura  Regatului Serbiei.

1920: Este semnat decretul privind aplicarea în întreaga Românie a legii şi a regulamentului de aplicare a sistemului metric de măsuri şi greutăţi.

1932: Partidul National Taranesc si Garda de Fier au incheiat un pact de neagresiune electorala, la care au aderat si “georgistii” (liberalii aflati sub conducerea lui Gheorghe Bratianu), Uniunea Agrara a lui Constantin Argetoianu si Partidul Evreiesc din Romania.

1936:  Germania  şi Japonia  semneaza  Pactul Anti-Comintern , “pentru a proteja interesele lor comune”, în cazul unui atac neprovocat din partea  Uniunii Sovietice. Pactul este reînnoit în aceeaşi zi, cinci ani mai târziu.

1937: A încetat din viaţă ing. Gheorghe Em. Filipescu. A elaborat “metoda coeficienţilor nedeterminaţi”, destinată calculului sistemelor static nedeterminate şi cunoscută în literatura de specialitate ca “metoda Filipescu” iar în 1935 a fost ales membru al Academiei Române; (n. 28 martie 1882, Botosani).

1940: Încep, la Jilava, săpăturile pentru dezgroparea, în vederea reînhumării, a osemintelor lui Corneliu Zelea Codreanu și ale celorlalți legionari uciși împreună cu el, din ordinul regelui Carol al II-lea.

 

1940: S-a consemnat prima aparitie a simpaticului personaj  de desene animate,  Woody Woodpecker, in filmul “Knock Knock”creat de Walter Lantz   pentru Universal Pictures.

 1942: A încetat din viaţă Mihail Dragomirescu (n.1868 Plătăreşti, jud.Ilfov), estetician şi critic literar român, director al revistei “Convorbiri literare“.

1942: Conducatorul legionar  roman Horia Sima evadeaza din lagărul din Germania şi se refugiaza  în Italia.

1959:  A decedat popularul actor francez Gerard Philippe; (n. 04.12.1922).

 

 

 

1960: S-a nascut  John F. Kennedy Jr., fiul președintelui american John F. Kennedy; (d. 1999).

 

1963: La trei zile dupa asasinarea sa in Dallas,Texas,  presedintele  american John F. Kennedy este inmormantat la Cimitirul National Arlington, din Washington.

JFK Jnr saluting after the funeral service

Foto: John F Kennedy jr. in varsta de terei ani,  saluta sicriul  tatalui,  inaintea inmormantarii ( BBC).

1968: A încetat din viaţă scriitorul  si politicianul Upton Sinclair; (n. 20 septembrie1878).

 

Romanele sale, inspirate din realităţile nord-americane, au avut un puternic impact social (“Jungla”, “Speculanţii de bursă”); (n.20.09.1878).

1970: A decedat Yukio Mishima (Hiraoka Kimitake), prozator şi dramaturg japonez (“Pavilionul de aur”); (n.14.01.1925).

1971: Danemarca şi Norvegia au devenit primele state membre ale NATO care au stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă cu Vietnamul de Nord.

1972: A încetat din viaţă la vîrsta de 86 de ani, savantul român Henri Coandă.

Inginerul român Henri Coandă (1886-1972), inventatorul primului avion cu reacţie din lume, preluat de pe afahc.ro

 Inventatorul român Henri Coandă (în dreapta), întemeietorul Institutului de Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică de la Bucureşti

 

 

 

Omul de ştiinţă Henri Coandă a fost un pionier al aviaţiei cu reacţie mondiale si a obţinut pe parcursul vieţii peste 250 de brevete .

S-a născut în 7 iunie 1886 la Bucureşti şi a urmat Liceul “Sfîntul Sava” din localitatea natala, după care Liceul Militar din Iaşi. În 1905, a devenit ofiţer de artilerie, iar patru ani mai tîrziu a absolvit Scoala Superioară de Aeronautică din Paris, perioadă în care a realizat machete de avioane şi rachete cu care a reuşit să surprindă specialiştii.

În anii 1905-1906, a conceput machete de rachete şi o macheta de avion cu un motor rachetă cu combustibil solid. Celebrul inginer Gustave Eiffel (1832 – 1923) şi savantul Paul Painlevé (1863 – 1933) l-au sprijinit pe Henri Coanda să construiască un banc mobil, de incercări, montat pe o locomotivă, şi un dispozitiv original, de inregistrare a fenomenelor aerodinamice, din jurul aripilor groase.

Cercetările au adus rezultatul scontat şi la 16 decembrie 1910 inginerul şi inventatorul român Henri Coandă a efectuat primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacţie, de invenţie proprie (biplanul “Coandă”). 

Premiera mondială a avut loc cu ocazia celui de-al doilea Salon International de Aeronautica, de la Issy les Moulineaux, lîngă Paris, Franţa. Invenţia avionului cu reacţie, a făcut ca Henri Coanda să intre în istoria aviaţiei mondiale şi ca pionier al aviaţiei cu reacţie.

Proiectul primului avion cu reacţie din lume, realizat de inginerul-cercetător român – Henri Coandă

Primul avion cu reacţie din lume, proiectat şi pilotat de Henri Coandă la Salonul Internaţional de Aeronautică de la Paris (1910)

 

 

Calităţile sale de constructor nu au fost trecute cu vederea, astfel ca a fost imediat angajat la Uzinele de Avioane din Bristol, Marea Britanie, unde a ramas pînă în 1914.

La Bristol, savantul a conceput si construit, în anii 1911 – 1914, cîteva tipuri de avioane, printre care şi avionul denumit “Bristol – Coandă”, cu remarcabile calităţi, pentru acei ani. În anul 1914, Henri Coanda a inventat tunul făra recul, pentru aviaţie, care nu suprasolicita structura avionului, în timpul tragerii.

În anul 1934, Henri Coandă a obţinut, în Franţa, brevetul pentru invenţia “Procedeu şi dispozitiv pentru devierea unui fluid într-un alt fluid”. Noul fenomen fizic descoperit de Henri Coandă – “Devierea unui jet plan de fluid ce patrunde în alt fluid în vecinătatea unui perete convex” – a fost denumit “efectul Coandă”.

Utilizarea practică a “efectului Coandă” a fost începută de descoperitorul sau, care a inventat şi brevetat în 1935, în Franţa“Aerodina lenticulară” (discul zburator), precum şi alte invenţii (”Dispozitiv pentru îmbunătaţirea randamentului motorului cu combustie interna”, “Frînă de recul pentru armele de foc”).

Aflîndu-se la baza a numeroase aplicaţii, “efectul Coanda” este, fără îndoială, certificatul de naştere a mecanicii fluidelor, o nouă ramură a tehnicii. Cercetarile din numeroase ţări, printre care şi România, au condus la multe utilizări practice ale “efectului Coanda” – propulsia şi sustentaţia vehiculelor aeriene, îmbunătăţirea turbinelor cu gaze, amplificatoare cu fluide, aparate pneumatice, amortizoare de zgomote etc.

Inventator prolific, cu peste 250 de invenţii brevetate, Henri Coanda a conceput şi realizat aparate de ochire, pentru avioanele militare, vagoane de beton, cisterne de beton, pentru transportul pe calea ferata, rezervoare de beton, subansamble şi elemente pentru case prefabricate (înca din 1918), o instalaţie solară, pentru desalinizarea apei de mare.

 În 1971, inventatorul român a infiinţat, la Bucureşti, Institutul de Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică.

A fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului Politehnic din Bucureşti şi a fost membru al Academiei Române, precum şi al Societăţii Aeronautice Engleze.

1972 : A murit Hans Scharoun, arhitect şi urbanist german, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi germani după cel de–al doilea război mondial, partizan al mişcării de avangardă (n.20.09.1893).

 

1973: A decedat Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume; (n.10.11.1887).

 

 

 

A  fost șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României, membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare.

1973: Guvernul militar al Greciei condus de George Papadopoulos este rasturnat in urma unei lovituri de stat  a fortelor armate, dupa sase ani de dictatura militara.

Lovitura de stat a fost orchestrată de către şeful poliţiei militare, generalul de brigadă Dimitrie Ioannidis.

George Papadopoulos

 

George Papadopoulos  (foto BBC)

 

 

Auto-numitul  preşedinte, George Papadopoulos este plasat sub paza severa.Generalul-locotenent Phaedon Gizikis, comandantul Armatei I, a fost investit  de armata greaca sa-l succeada  la conducerea tarii.A fost restaurat parţial regimul civil, dar armata a păstrat o mare parte a puterii in stat.

Noul regim a durat doar câteva luni, prăbuşindu-se  în 1974 după ce a provocat o tentativă de lovitură de stat în Cipru, care a dus la invazia turcă a insulei.

Fostul prim-ministru Constantin Karamanlis aflat in exil, a fost rechemat în ţară pentru a conduce noul guvern.

Un referendum a respins restaurarea monarhiei şi a fost votata  o republică parlamentară. Karamanlis a fost prim-ministru timp de şase ani şi a fost apoi a fost ales preşedinte.

După restaurarea democraţiei, George Papadopoulos a fost condamnat pentru inalta  trădare şi condamnat la moarte prin împuşcare, pedeapsa comutată  ulterior la închisoare pe viaţă.

O decizie de guvern a hotarat sa-l elibereze  pe motive umanitare, în decembrie 1990 dar a fost abandonata după un sir de masive proteste publice.

Papadopulos a petrecut ultimii trei ani din pedeapsa într-un spital penitenciar, înainte de a muri în iunie 1999.

1986: A izbucnit scandalul Iran-Contras, prin care oficialii americani îi sponsorizau în secret pe rebelii din Nicaragua, cu banii obținuți de pe urma vânzării de armament în Iran.

1991:  A început să emită SOTI, primul post de televiziune independent din România.Acest post TV a lansat mai multe vedete, printre care Andreea Esca , Lucian Mandruta,Andreea Berecleanu sau Razvan Dumitrescu.

1992: Adunarea Federală a Cehoslovaciei a votat separarea celor două republici Cehia şi Slovacia începând de la 1 ianuarie 1993.

1994: S-a stins din viata, la 65 de ani, regizorul roman Gheorghe Vitanidis.

1997:  Senatorul roman Ticu Dumitrescu, fost luptator anticomunist si detinut politic, a anuntat, printr-o scrisoare adresata primului ministru Petre Roman, ca a decis sa intre in greva parlamentara, ca urmare a refuzului presedintelui Senatului de a introduce pe ordinea de zi a Senatului legea privind accesul la dosarele fostei Securitati.

Un an mai tarziu, Comisia de aparare a Camerei Deputatilor a adoptat, dupa trei luni de dezbateri, raportul asupra Legii Ticu Dumitrescu.

1998: Jiang Zemin a vizitat Japonia, devenind primul șef de stat chinez care a vizitat aceasta tara, după cel de-al doilea război mondial.

 

1999 : A murit Alexandru Ciorănescu, prozator, poet, dramaturg şi istoric literar roman, care a trăit în exil între 1946 și 1999; (n. 15.11.1911).

1999: A decedat  Dan Cernovodeanu, istoric, heraldist, stabilit la Paris în 1978; a avut o însemnată contribuţie în cunoaşterea istoriei Tricolorului naţional, a stemelor provinciilor româneşti, a diferitelor emisii monetare de pe teritoriul ţării noastre; (n.10.10.1921).

 2001: Cercetatorii de la societatea „Advanced Cell Technology” din Worcester, Massachusetts, SUA, au anunțat clonarea primului embrion uman din lume, prin transferul nucleelor celulelor aparținând unor celule de piele în ovule denucleate, prelevate de la femei.

 

 

2007 : In  România  sunt organizate alegeri pentru Parlamentul European  şi un  referendum pentru stabilirea sistemului de vot.

 

 

Concomitent cu desfășurarea alegerilor reprezentanților pentru Parlamentul European, s-a desfășurat și un referendum inițiat de presedintele Traian Basescu, cu privire la tipul de vot uninominal, care va fi adoptat. 

25 noiembrie este in  Surinam – Ziua naţională. Aniversarea proclamării independenţei (1975).

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfanta Mucenita Ecaterina

 

Sfanta Mucenita Ecaterina, fiica principelui Consta, a trait in timpul imparatului Maximian, la inceputul secolului al IV-lea.

Cunostea foarte bine limba greaca si limba latina si avea cunostinte temeinice de astronomie si de oratorie.Sfanta Mucenita Ecaterina a avut doua viziuni: in prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul in brate. Din cauza faptului ca nu era crestina, nu reuseste sa vada fata Mantuitorului.

Acest lucru ii descopera desertaciunea cunostintelor ei si alege sa primeasca Sfantul Botez.

In a doua vedenie i se descopera Hristos, care ii daruieste un inel de logodna, spunandu-i:

“Iata, astazi te primesc pe tine mireasa Mie nestricata si vesnica, deci sa pazesti tocmeala aceasta cu dinadinsul si sa nu mai primesti nicidecum alt mire pamantesc”.

In urmatoarea zi, Ecaterina ramane uimita cand vede inelul de logodna pe degetul sau. Este momentul in care viata sa se schimba radical. De acum inainte incepe sa condamne cultul si miturile pagane, infrunta in discutii publice pe inteleptii vremii si chiar reuseste sa-i aduca la adevarata credinta.Este silita de Maximian sa se infrunte cu o adunare de filosofi pagani.

Datorita iubirii sale fata de Hristos si a intelepciunii cu care a fost impodobita, Sfanta Mucenita a facut ca toti filosofii prezenti sa creada in Hristos si sa-L marturiseasca ca fiind Dumnezeu adevarat.Pentru acest lucru, toti acei intelepti au fost arsi in foc.

Pentru lupta sa impotriva cinstirii zeilor, Sfintei Ecaterina i s-a taiat capul.

Potrivit Sfintei Traditii, la taierea capului sau nu a curs sange, ci lapte, iar ingerii au dus trupul Sfintei Ecaterina in Muntele Sinai, in locul in care Moise vazuse Rugul Aprins.Aici s-a ridicat o manastire cu numele Sfintei Mucenite, Manastirea Sfanta Ecaterina.

Sfanta Ecaterina este si ocrotitoarea studentilor teologi din Bucuresti. Paraclisul din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa “Patriarhul Justinian” din Bucuresti poarta hramul “Sfanta Mucenita Ecaterina”.

O particica din Moastele Sfintei Ecaterina se afla la Biserica Coltea din Bucuresti.

 

Tot astazi facem pomenirea:

-Sfintilor 150 de retori, care au crezut in Hristos prin Sfanta Ecaterina;
-Sfantului Porfirie Stratilatul impreuna cu 200 de ostasi;
-Sfantului Cuvios Petru Sihastrul si a sfintilor 670 de mucenici.

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=FjIbSz5jbPY

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. e.maramures.ro;

  5. Istoria md.;

  6. Istoriculzilei.blogspot.com;

  7. Mediafax.ro;

  8. ro.wikipedia.org

25/11/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: