CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 21 NOIEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

21 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 164 I.Hr.: Iuda Macabeul, fiul lui Matatia, reconstruieste Templul din Ierusalim, dupa ce in jurul anului 162 î.Hr, se creează în urma unei revolte împotriva Seleucizilor, un stat iudeu independent, Regatul Hasmonean.

 

 

 

https://i0.wp.com/cdn2.brooklynmuseum.org/images/opencollection/objects/size3/00.159.6_PS1.jpg

 

Reconstituirea Templului e la Ierusalim (foto cogito.ro)

 

 In anul 63 î.Hr., romanii, conduși  de Pompei, distrug statul iudeu Hasmonean și  pun la conducerea iudeilor pe Irodieni, care erau vasali ai Romei.

 

 

 

235:  Anterus  ii succede  papei Pontian, devenind  al  nouăsprezecelea papă. S-a nascut in Calabria si se pare ca a fost de origine greacă.

 

 

 

 

 

 

În timpul persecutiilor anticrestine ordonate de  împăratului Maximinus Thrax, el este martirizat in anul 236.

 

615: A decedat Sfantul Colomban (n.543), calugarul irlandez care a dus o opera de evanghelizare in Galia, Germania, Italia si in Irlanda si Scotia.

Sfantul Colomban este sarbatorit de Biserica Catolica in ziua de 23 noiembrie

1011: A murit  împăratul japonez Reizei; (n. 12 iunie, 949 – d. 21 noiembrie 1011),  cel de-al  63- lea imparat al Japoniei conform ordinii traditionale a succesiunii la tron.  

A domnit intre  anii 967-969, dupa care  a abdicat și a luat titlul onorific de Reizei-in Joko.

 

 1150: A decedat Garcia Ramirez (numit și Restauratorul, n.1110), senior  de Monzon și Logrono și din 1134, rege al Navarei.

El a restaurat independența coroanei navareze, după 58 de ani de unire cu Regatul Aragonului.

 

 

1272: După moartea lui Henric III al Angliei, fiul său Prințul Eduard devine rege al Angliei.

1555 : A decedat Georgius Agricola, savant german, cunoscut ca părinte al mineralogiei; (n.24.05.1494).

 

 

 

 

 

  Numele lui adevărat a fost de fapt Georg Pawer (transformat în Bauer, „agricultorul”, in limba germana, de unde și pseudonimul în „agricola” in latina. A studiat la universitatea din Leipzig, avându-l ca profesor pe Petrus Mosellanus.

I se atribuie descoperirea bismutului.

 

1615:  Alexandru Movilă, al doilea fiu al lui Ieremia Movila, il înfrînge pe Ştefan Tomşa în lupta de la Tătăreni şi devine domn al Principatului Moldova.

A fost ridicat pe tron cu sprijinul  nobililor  polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki de mama sa Elisabeta (Elisaveta), care făcuse același lucru și pentru celălalt fiu, Constantin Movilă. Ștefan al IX-lea Tomșa fuge în Muntenia, de unde se întoarce cu ajutor de la domnul Radu Mihnea. Nu reușește să-și recâștige tronul, dar arde orașul Iași.

Stricându-se relațiile dintre turci și polonezi, turcii și tătarii hotărăsc să-l aducă domnitor pe Radu Mihnea. După înfrângerea suferită la Drăcșani în 3 august 1616, turcii îi prind pe Alexandru împreună cu mama sa Elisabeta și cu fratele său Bogdan, și-i duc la Constantinopol. Aici, deși Elisabeta era o creștină foarte credincioasă, este silită ca împreună cu fiii ei să treacă la mahomedanism, ca să-și salveze atât viața cât și copiii. Este dusă apoi în haremul unui agă, unde moare după anul 1620. Înainte de a pleca din țară, ea și-a tăiat părul și l-a trimis la Mănăstirea Sucevița, refăcută de soțul ei și care a fost pus într-o sferă de argint sub policandru.

 

 

 

 

1694: S-a nascut  Voltaire (François Marie Arouet), filosof şi scriitor iluminist francez, creator al curentului  filosofic “voltairianism” care respingea fanatismul, prejudecăţile, intoleranţa şi a abuzurile de orice fel şi afirma raţiunea umana.

 

 

 

 

 

Spirit polemic, atent la realităţile sociale, Voltaire a întruchipat “noul tip al scriitorului reprezentant al conştiinţei publice şi luptător pentru idealurile cele mai înalte ale vremii” (T. Vianu)  fiind unul dintre ganditorii care  au  pregătit  ideologic, Revoluţia Franceză; (d.30.05.1778).

1695:  A decedat  Henry Purcell, compozitor britanic, considerat creatorul operei naţionale engleze ( „Dido and Aeneas”); (n.10 septembrie 1659).

 

 

 

 

 

1740: Începe construirea monumentului Sfânta Treime de la Timişoara; monumentul a fost ridicat în amintirea epidemiei de ciuma care a devastat întregul Banat în anii 1738-1739, ucigand 1/6 din populatie.

 

 

 

 

 

 

 1784: Impăratul Austriei Iosif al II-lea ordonă  armatei reprimarea  răscoalei ţărăneşti din Transilvania conduse  de Horea, Cloşca şi Crişan.

 

 

 

1789: Carolina de Nord a devenit cel de-al 12-lea stat american, dupa ce a ratificat  Constituţia Statelor Unite  ale Americii.

 

1811: A murit Heinrich von Kleist, scriitorul  care  a introdus în literatura germană ca specii literare, nuvela si comedia („Michael Kohlhaas”) şi („Ulciorul sfărâmat”); (n.18 octombrie 1777).

 

 

1840: S-a nascut prinţesa Victoria a Marii Britanii, fiica reginei Victoria.A fost primul copil al reginei Victoria   și al soțului ei printul Albert . A primit titlul de Prințesă Regală în 1841.

 

 

 

 

 

Prin căsătoria cu împăratul german Frederick al III-lea a devenit împărăteasă a Prusiei.

După moartea soțului sau, era numită in popor „Împărăteasa Friedrich” (în germană Kaiserin Friedrich). A decedat in ziua de 5 august 1901.

 

1844: A murit fabulistul rus  Ivan Andreevici Krîlov;  (n. 13 februarie 1769).

 

 

 

1854 : S-a nascut Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa), recunoscut ca un papă al dreptăţii, prin eforturile sale  susţinute pentru menţinerea păcii; (d.22.01.1922).

 

 

 

 

1870: S-a nascut  Sigfrid Edström, investitor suedez si Presedinte al Comitetului Olimpic International d. 18 martie 1964).

 

 

 

 

 

1877: Thomas Edison a anunţat inventarea fonografului .

 

Thomas Edison

Fonograful lui Thomas Edison

La 21 noiembrie 1877 Thomas Edison a anunţat inventarea fonografului,  primul aparat care înregistrara şi  reda  sunete.

Dorinţa şi căutarea unui astfel de aparat era ceva mai veche. Édouard-Léon Scott de Martinville, în anul 1857, a observat că timpanul urechii în urma oscilaţiilor aerului, produse de o sursă sonoră, oscilează şi el, a construit un aparat constând dintr-o pâlnie care la capătul îngust avea o membrană pe care a fixat un ac îndoit în unghi drept.

Acesta, prin vibraţiile aerului produs de un sunet în faţa pâlniei, scria pe un cilindru îmbrăcat cu o hârtie pe care era aplicată funingine, o curbă în zig-zaguri, ceea ce reprezenta scrierea grafică a sunetului emis.

De aici şi până la descoperirea inventatorului Thomas Alva Edison (1847-1931) nu a fost mult… Edison a realizat aparatul în timp ce incerca să înregistreze convorbirile telefonice. Experimentele făcute în laboratorul său din Menlo Park, New Jersey, l-au condus spre o descoperire care l-a facut celebru.

Pentru aceasta a folosit pâlnia de la fonoautograf,  a confectionat o membrana  din metal, iar acul l-a aşezat astfel încât să vibreze pe verticală. Acul, iniţial din safir, vibra vertical pe un cilindru acoperit cu o foiţă de staniol cu canale trasate.

El a reusit nu doar sa inregistreze pe cilindrul aparatului sau melodia “Mary had a little lamb” (“Mary avea un miluşel”) ci şi să o reproducă. La scurtă vreme şi-a prezentat în public invenţia, americanii numindu-l “Vrajitorul din Menlo Park”. Ulterior, a înlocuit acest tip de cilindru cu un cilindrul de ceară.

 

 

 

 

Popularitatea aparatului minune a crescut rapid, din 1906 fiind puse în vânzare, prin compania fondată de Edison, mai multe înregistrări cu piese din musicaluri.Inventatorul american a continuat sa perfectioneze fonograful, pâna la apariţia radioului acesta fiind principala sursă de divertisment.

Fonograful n-a avut însă viaţă lungă, pentru ca  in  1887, Emile Berliner, după modelul acestuia, a inventat gramofonul.

 

1880: După decesul unicei sale fiice Maria, domnitorul Carol I al României semnează la Sigmaringen-Germania actul de familie prin care prinţul Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen, nepot de frate al sau, devine moştenitor  al tronului României.

 

 

 

 

 

Principesa Maria (Itty), fiica Regelui Carol I  și a Elisabetei, s-a stins din viață la vârsta de aproape patru ani, ca urmare a îmbolnăvirii de scarlatină, în cursul unei epidemii care a bântuit capitala. Regele Carol I și Regina Elisabeta nu au mai avut alți urmași.

1887: A decedat Petre Ispirescu, scriitor şi folclorist român, unul dintre cei mai pricepuţi culegători de folclor (“Legende şi basmele românilor”);  (n.ian.1830).

 

 

 

1894: In  timpul primului  război chino-japonez, orasul Port Arthur din Manciuria este ocupat de  japonezi, după care trupele japoneze masacreaza locuitorii rămasi in oraş.

1895 : S-a nascut marele tenor  român Traian Grozăvescu; (d. 19.02.1927).

 

 

 

 

 

1902: S-a nascut Isaac Bashevis Singer, scriitor polonez, Premiul Nobel; (d.24.07.1991).

 

 

 

1916 : A decedat impăratul Franz Josef I al Austro-Ungariei; (n.18.08.1830).


 

A  fost  împărat al Austriei, rege a Ungariei si Boemiei, rege al Croatiei, mare duce al Bucovinei, mare principe de  Transilvania, marchiz de Moravia,  mare voievod al Voievodatului Serbia etc., din 1848  până în 1916.

Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV- lea al Frantei  și a principelui Johann al II-lea  al Lichtensteinului.

 

La 21 noiembrie  1917, stil vechi (4 decembrie, stil nou)  a avut loc şedinţa de deschidere a Sfatului Ţării – organ reprezentativ al populaţiei din fosta Basarabie ţaristă.

 

 

Ion C. Inculeţ (1884-1940), Preşedintele Sfatului Ţării a Republicii Democrate Moldoveneşti

 

 

Ion C. Inculeţ (1884-1940), Preşedintele Sfatului Ţării al Republicii Democrate Moldoveneşti

 În timpul acestei prime ședințe  a fost ales preşedinte Ion Inculeț. În decursul existenţei sale, Sfatul Ţării s-a întrunit în două sesiuni (cu 83 de şedinţe plenare şi două şedinţe particulare).

Prima sesiune a fost pregătită de Biroul de organizare al Sfatului Ţării şi s-a desfăşurat în perioada 21 noiembrie 1917 – 28 mai 1918, iar cea de-a doua sesiune, a fost convocată prin Înalt Decret Regal, ţinându-şi lucrările între 25-27 noiembrie 1918.

 

1918: S-a nascut  la Racatau-Razesi, jud. Bacau, parintele Constantin Galeriu, preot, vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, paroh al Bisericii „Sfântul Silvestru” din Bucureşti;(d. 10.08.2003, Bucuresti).

 

 

 

 

Parintele Galeriu a fost preşedintele  de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni si  membru în Comisia Naţională UNESCO.

1921: Are loc la Bucuresti (20-21 noiembrie), Congresul I General al Partidului Ţărănesc,  în timpul căruia s-a aprobat fuziunea cu ţărăniştii din fosta Basarabie ţaristă , uniune care a fost realizată la 18 iulie 1921, precum şi proiectul de program de revendicări social-politice şi economice.

1922 : Rebecca Latimer Felton a devenit prima femeie senator in Senatul american.

 

 

 

 

 

 

 

1923: S-a nascut Î.P.S. Nicolae Corneanu, mitropolit al Banatului, membru de onoare al Academiei Române ; (d. 28 septembrie 2014).

 

 

 

1927: In localul Liceului Nr.3 de băieţi din Chişinău, in Româna interbelică, şi-a ţinut lucrările Congresul Foştilor Deputaţi din Sfatul Ţării, în cadrul căruia s-a sărbătorit un deceniu de la deschiderea şedinţelor Sfatului Ţării.

 

1933: Ion Mihalache devine preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc în urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod.

A fost arestat în 1947 cu ocazia diversiunii cunoscute sub denumirea de „Înscenarea de la Tămădău”, punctul de plecare al unui proces intentat de comunisti împotriva unor personalități marcante ale PNȚ.

 

 

 

 

 

 

La 12 noiembrie 1947, în urma acestui proces, a fost condamnat la temniță grea pe viață, 10 ani degradare civică, confiscarea averii și 50.000 de lei cheltuieli de judecată va  muri la 6 martie  1963, in inchisoarea Ramnicu Sarat, ca urmare a regimului inuman la care a fost supus in detentie.

 

 

1944: Al doilea război mondial: Armatele române duc lupte grele în nordul Ungariei pentru cucerirea Munţilor Bukk.

1945 : S-a nascut Goldie Hawn, actriţă americană (“Floarea de cactus”, “Toată lumea spune: te iubesc”).

 

 

1963: S-a nascut actrita americana  Nicollette Sheridan.

 

 

 

 

 

1965: S-a nascut  cântăreaţa şi actriţa islandeză Björk.

 

 

 

1969: Preşedintele american Richard Nixon şi premierul japonez  Eisaku Sato  cad de acord acord în  timpul unei intalniri in Washington, DC, cu privire la revenirea la Japonia a insulei  Okinawa începand cu anul  1972.

 

 

 

 

 

 

În conformitate cu termenii acordului, Statele Unite isi  menţin dreptul de a  a avea baze militare pe insula, dar acestea trebuie să fie lipsite de arme nucleare.

1974 : Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei obţine statutul de observator în cadrul ONU.

 

 

1985: Summit la varf  la  Geneva  in care presdintele american Ronald Reagan si liderul sovietic Mihail Gorbaciov  au cazut de acord ca cele două ţări :

 • sa accelereze discuţiile  în vederea abolirii armelor chimice.

 • sa incheie un nou angajament faţă de drepturile omului.

 

De la stânga: ministrul de externe sovietic Shevardnaze, Mihail Gorbaciov, Ronald Reagan, SUA Sec de stat Sculz

Noi raporturi intre SUA şi URSS: ( foto BBC)

Presedintele Reagan a rămas ferm în refuzul său de a opri  cercetarile  în programul Star Wars (“Razboiul Stelelor”).

 

 

1990:  A fost adoptată „Carta de la Paris pentru o nouă Europă”. Documentul includea un set de principii şi măsuri vizând instaurarea „unei noi ere, de democraţie, pace şi unitate”, punând astfel capăt „Războiului rece”.

 

 

 

Prin semnarea acestui document era practic instituţionalizată Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa, viitoarea OSCE. Documentul a fost semnat şi de România.

 

1995: Se incheie Acordul de pace asupra Bosniei  de la Dayton (SUA).

 

 

  Acordul de pace asupra Bosniei, a fost  semnat de către preşedinţii bosniac, Alia Izetbegovici, croat, Franio Tudjman şi sârb, Slobodan Milosevici, care va fi ratificat la 14 dec. 1995, la Paris.

 

Slobodan Milosevic şi Richard Holbrooke

 

 

Preşedintele sârb Slobodan Milosevic (stânga) şi  negociatorul american Richard Holbrooke (BBC)

Este sfârşitul războiului civil  si a  trei ani şi jumătate de  atrocitati în Bosnia şi Herţegovina.

 

 

 

1996: A murit  Abdus Salam, fizician pakistanez, laureat al Premiului Nobel; (n. 29.01.1926).

 

 

 

 

1999: A decedat  Ioan Chirila, ziarist sportiv si scriitor („Nadia”, „Lucescu şi dragul său fotbal”); (n. 25.10.1925, Ismail, in Basarabia).

 

 

 

 

 

2000: A decedat  atletul  ceh Emil Zatopek, supranumit “locomotiva cehă”.

 

 

A stabilit 18 recorduri mondiale în probele de 5 000 şi 10 000 metri lungime; (n.19.09.1922).

 

 

 

 

2001: A decedat  Ion Cristinoiu, compozitor, orchestrator, dirijor şi instrumentist român.

 

 

 

Compozitorul Ion Cristinoiu; a compus, în 35 de ani de carieră, peste 800 de piese de muzică uşoară, cele mai multe şlagăre, dar si  muzică de film şi corală; (n. 26 ianuarie 1942).

2002: NATO invita Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia să devină membre ale acestei organizatii.

 

 

 

 

 

2006: A plecat dintre noi preotul si dizidentul  român anticomunist Gheorghe Calciu-Dumitreasa, fost detinut politic ; (n. 23.11.1925).

 

 

 

 

 

 

 

 

21 noiembrie este Ziua internaţională a filosofiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

 

 

 

 

 

 

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

 

 

 

 

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului  comemoreaza aducerea Fecioarei Maria la Templu de catre parintii ei, Sfintii Ioachim si Ana.

Arhiereul Zaharia a inchinat-o pe Maica Domnului in Sfanta Sfintelor, locul cel mai sfant din Templu, unde numai arhiereul intra o singura data pe an. Fecioara Maria a stat in Templu, timp de 12 ani.

In traditia populara, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este cunoscuta si sub denumirea de Sarbatoarea Luminii.

Desi nu instituita oficial, sarbatoarea a existat inainte de sec. al VI-lea. Exista astfel o mentiune a ei din sec. al IV-lea, facuta de Sf. Grigorie de Nyssa.

Se pare ca data de 21 noiembrie reprezinta data sfintirii unei biserici cu acest hram in 543 (biserica ridicata de Iustinian cel Mare langa zidul ruinat al Templului).

Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=e123mfkEizc

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 4. e.maramures.ro;

 5. Istoria md;

 6. Istoriculzilei blogspot.com;

 7. Mediafax.ro;

 8. Ziarul Lumina.ro;

 9. ro.wikipedia.org

 

 

21/11/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: