CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 NOIEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

20 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

284:  Diocletian (Gaius Aurelius Valerius Diocletianus), devine  împărat roman.

 

 

 

 

 

 

Imparatul  Diocletian (245 — 313) a domnit până la 1 mai 305. A incercat sa  reformeze  viața religioasă in imperiu, prin reactivarea vechilor culte (cultul lui Jupiter devine obligatoriu pentru întregul imperiu), promulgand in anii 303- 304, un numar de 4 edicte anticreștine care au declansat cea mai mare persecuție din istoria imperiului împotriva acestei religii,rămase în istorie sub denumirea de persecutia lui Diocletian.

 

 

 

 

 

 270: S-a nascut imparatul roman Maximinus al II-lea (Maximin Daïa); (d.313).

 

 

 

 

 

A fost nepotul imparatului Galeriu si era fiul unui pastor din Tracia, nascut la Felix Romuliana (localitatea Gamzigrad de azi, in Serbia).

 

 

 

 

 869: A decedat ucis de vikingi  Edmond Martirul, ultimul rege al estului Angliei inaintea cuceririi vikinge.

Edmond era  considerat  patronul sfant al regatului Angliei inainte de a fi fost inlocuit de Sfantul Eduard Confesorul in secolul al XI-lea. Mai apoi, incepand cu secolul al XIV-lea, patronul Angliei a devenit Sfantul Gheorghe.

A fost considerat sfant dupa moarte si este sarbatorit  de Biserica Catolica in data de 20 noiembrie.

 

 

1194: Orasul Palermo este cucerit de  imparatul Henric al VI-lea.

Henric al VI-lea (noiembrie 1165 -1197)  a fost rege al Germaniei  în 1190, a fost încoronat Împărat al Sfantului Imperiu Romano- German  în 1991 și a devenit rege al Siciliei  prin căsătorie  până la moartea sa.

 Henric a devenit  cel mai puternic monarh de la  Marea Mediterana  primind tribut  din partea Imperiului Bizantin.

În continuare a încercat să facă coroana imperială ereditară, însă nu a reușit înainte de moartea sa neașteptată în 1997 la Messina, bolnav de malarie în timp ce pregătea o cruciadă.

 

 

 

 

1224: Prima mentiune a Bisericii “Sfantul Mihail” din Cisnadioara,  monument in stil romanic (germ. “Michelsberg”), (judeţul Sibiu).

 

 

 

 

 

După cum spune un document din 1223, „muntele Sf. Mihail împreună cu biserica și cu pământul ce ține de el” au făcut parte din avutul prepoziturii Sibiului.

Prepozitura a cedat această proprietate regelui  maghiar Andrei al II-lea , iar la scurt timp după aceea, regele a dăruit-o favoritului său, magistrul Gocelinus, care la rându-i a dăruit-o, pentru mântuirea sufletului său, Abatiei cisterciene din Cârţa.

Acest document conține de fapt și prima menționare documentară a localității Cisnădioara.

Biserica  fost construită din piatră între anii 1162 și 1223 si are cea mai veche  0rga  cu tuburi din România,  în stare funcțională  de la începutul secolului al XVIII-lea.

 

 

 

 

 

1272: Prințul Edward devine rege al Angliei, după moartea tatălui său Henric al III- lea.

 

 

 

 

1316: A decedat Ioan I (n. 15 noiembrie 1316 ), numit Postumul, Rege al Franței și al Navarei și Conte de Champagne, fiu și succesor al regelui Ludovic al X-lea, timp de numai cinci zile.

 

A avut cea mai scurtă domnie nedisputată ca rege al Franței. (Cea mai scurtă domnie a fost a lui Ludovic al XX-lea, care a domnit 20 de minute, însă legitimitatea este disputată.)

Fiul postum al lui Ludovic al X-lea și al Clemence al Ungariei, sora regelui Carol I al Ungariei, el a fost singura persoană care a devenit rege al Franței de la naștere, și deci, cel mai tânăr rege al Franței.

Ioan a domnit timp de cinci zile sub regența unchiului său, până la moartea sa, la 20 noiembrie 1316. Regele copil a fost înmormântat la Biserica Saint Denis, fiind  urmat la tron de unchiul său, Filip cel Înalt.

 

 

1518: A decedat Pierre de la Rue (n.cca. 1452), compozitor franco-flamand  și cântăreț a Renașterii.

 

A facut parte din  aceeasi generație cu  Agricola, Brumel, Compere, Isaac, Obrecht, și Weerbeke si se considera ca a avut una dintre cele mai importante  influente in dezvoltarea stilulului polifonic in  Olanda în deceniile de la sfarsitul sec, XV-lea si  inceputul sec XVI.

 

1602: S-a nascut  omul de stiinta si inventatorul german Otto von Guericke, creatorul  fizicii  vidului.

 

 

 

 

 

 

 A fost primar al orașului său natal, Magdeburg, în perioada 1646 – 1676. A decedat la  data de  11 mai 1686.

 

 

 

 

1625: S-a nascut  Paulus Potter, pictor din scoala olandeza . Picturile sale au  avut ca tema principala  animalele (“Curtea animalelor pronuntând sentinta împotriva vânatorului”, “Taurul”); (d. 17.01.1654).

 

 

 

 Bartholomeus van der Helst despre pictura Portretul ulei de Paulus Potter (1625-1654), 1654

 

 

 

 

 

1688:  La 10/20 noiembrie  se termină tipărirea “Bibliei” în limba română. Textul cărţii a fost definitivat din iniţiativa lui Şerban Cantacuzino de un grup de învăţaţi, între care fraţii Şerban şi Radu Greceanu.

 

 

 

 

 

1761: S-a nascut  Papa Pius al VIII-lea ( Francesco Saverio Castiglioni); (d. 30.11.1830) .

 

 

 

 

 

 

A fost Papa intre anii  1829 și 1830.

La 25 martie 1830,  a condamnat societățile secrete masonice si traducerile moderniste  si interpretările  Bibliei  contrare legilor Bisericii Catolice.

 

 

 

1789: New Jersey devine primul stat american care a ratificat Carta Drepturilor Omului.

 

 

 

1852: A inceput constructia Scolii Centrale din Bucuresti, institutie care ulterior a primit numele de Pensionatul Domnesc de Fete.

 

 

 

 

 

Din 1890, şcoala funcţionează în localul construit de arhitectul Ion Mincu, lângă Grădina Icoanei; după 1948 şi până în 1993 instituţia se va numi “Liceul Zoia Kosmodemianskaia”.

 

 

 

 

1861: Poarta Otomana  a emis Firmanul de organizare administrativa a Moldovei si Valahiei, act care a admis unirea administrativa si politica a Principatelor Romane de la data de 24 ianuarie 1859, insa numai pana la sfarsitul domniei lui Al. Ioan Cuza.

 

 

 

 

1872: S-a nascut  poetul român George Tutoveanu ; (d. 18 august  1957).

 

 

 

 

 

A fost revizor școlar ,  inspector cultural general la “Casa Școalelor pentru Basarabia” (1926-1928), prefect de Tutova (1931-1932), membru fondator al “Societății Scriitorilor din România” și al Societății Literare “Academia bârlădeană”.

 

 

 

1886 : S-a nascut Karl von Frisch, fiziolog si naturalist austriac, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie si medicina, împreuna cu Konrad Lorenz si Nikolaas Tinbergen, pentru cercetarile sale în domeniul psihologiei instinctive comparate; (d.12.06.1982).

 

 

 

 

 

 

 

 

1889: S-a nascut Edwin Powell Hubble, om de stiintă american, unul din fondatorii  astronomiei extragalactice; (d.28.09.1953).

 

 

 

 

 

 

 

1907: S-a nascut (la Sebis, Arad) Mihai Beniuc, scriitor şi psiholog, academician, colaborator de frunte al regimului comunist din Romania; (d. 24.06.1988).

 

 

 

 

 

 

 

1910: A încetat din viaţă scriitorul rus Lev Nicolaevici Tolstoi; ( 7 noiembrie s.v).

 

 

 

 

 

 

Alături de Fiodor Dostoievski, contele Tolstoi a fost  unul dintre scriitorii de seamă ai  perioadei cunoscute ca vârsta de aur a literaturii ruse si unul dintre marii romancieri ai lumii.

Operele sale  ”Război şi pace”, “Anna Karenina”, “Învierea”,  au avut o influență hotărâtoare asupra dezvoltării romanului mondial, iar credințele și ideile sale filosofice și estetice, propovăduite de-a lungul vieții prin celelalte opere, sunt reunite și cunoscute sub denumirea de „tolstoism”; (n.09.09.1828 s.n/  28 august s.v.).

 

 

 

 

 

1916: In urma pierderii de catre armata romana a  Bătăliei de la Neajlov şi Argeş (Bătălia de la Bucureşti), cea mai mare operaţiune militară pe frontul românesc  (16-20 noiembrie 1916), regele si Guvernul României se retrag din Muntenia  invadată de trupele Puterilor Centrale,la Iasi,care devine  noua capitală a țării.

Cele mai violente lupte din timpul acestei mari operaţiuni militare s-au dat la Călugăreni (16-17 noiembrie).

După un succes iniţial, armata română, copleşită numeric şi tehnic, este nevoită să se retragă, lăsînd Bucureştiul în mîna armatelor inamice germane si  austro-ungare.

 

 

 

 

 

1917: Are loc prima mare bătălie de tancuri, la Cambrai în Franța, unde aproape 400 de tancuri, atacând pe un front de 16 km, au străpuns apărarea trupelor germane.

 

 

 

 

 

1917: Ucraina se declară republică independenta de Imperiul Rus.

 

 

 

1919: Isi deschide  lucrările primul parlament al României Mari (România interbelică), preşedinte al Adunării Deputaţilor fiind ales Vasile Stroescu, cel mai vîrstnic deputat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasile Stroiescu (n. 11 noiembrie 1845 ,Trinca , jud Hotin), a fost un cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Romane, care a promovat cultura național. S-a născut în familia comisului Vasile Stroiescu, descendent al jitnicerului Ioan Stroiescu, menționat documentar încă la 2 iulie 1682

De asemenea, a fost și președinte de onoare al  Partidului National Moldovenesc (1917).

S-a stins din viață la București la 13 aprilie  1926. I-au fost organizate funeralii naționale. A fost înmormântat în Cimitirul Sf. Vineri, pe Aleea Teilor.

 

 

 

 

 

1921: Are loc  la  Bucureşti, Congresul I General al Partidului Ţărănesc din Romania care a aprobat fuziunea cu succesorul de drept al Partidul Ţărănesc din fosta Basarabie ţaristă, uniune ce a fost realizată la 18 iulie 1821, precum şi proiectul de program de revendicări social-politice şi economice.

 

 

 

 1922: Are loc Conferinţa internaţională de la Lausanne, Elveţia, la care participă şi România, în problema strîmtorilor Bosfor şi Dardanele.

La Conferinţă s-a discutat  şi a fost  semnat tratatul de pace cu Turcia, carea  recunoscut printre altele si  drepturile României asupra insulei Ada-Kaleh, situată pe Dunăre lîngă Turnu Severin.

 

 

 

 

Insula a fost inundata odata cu construirea barajului Portile de Fier.

 

 

 

 

 

1923 : S-a nascut Nadine Gordimer, romancier sud-african, laureata al Premiului Nobel in 1992.

 

 

 

 

 

 

1923: S-a incheiat la Tiraspol, un Regulament romano-sovietic privitor la masurile menite sa aplaneze conflictele de pe Nistru,care in acea vreme era linia  de demarcatie intre Romania si URSS, stat care nu recunostea unirea Basarabiei cu Romania.

 

 

 

 

 

1925: S-a nascut Robert F. Kennedy,fost  procuror general al SUA si senator.

 

 

 

 

 

Era fratele presedintelui american J. F.Kennedy. A studiat Dreptul, luandu-si licenta la Universitatea din Virginia, iar in 1951 a fost admis in Baroul statului Massachusetts.

A devenit apoi procuror si a condus campania electorala a fratelui sau care candida pentru un loc in Senatul SUA.

A inceput sa ocupe functii tot mai inalte in administratia de stat, iar in 1959-1960 a coordonat campania la presedintie a lui John F. Kennedy.

Dupa alegererea fratelui sau in functia de sef de stat, a devenit procuror general si consilier personal al lui JFK, exercitand o influenta majora in privinta politicilor sociale si de afaceri externe.

In 1964, dupa asasinarea fratelui sau a fost ales senator de New York, americanii vazand in el o speranta de bine pentru viitor.

In data de 6 iunie 1968 , cariera politica tot mai promitatoare a politicianului democrat a fost curmata brusc, Robert Kennedy fiind impuscat mortal de catre un imigrant iordanian, Sirhan B. Sirhan, in momentul in care  parasea o reuniune politica din Los Angeles.

1925 : A decedat Stefan Zeromski, prozator si dramaturg polonez (romanele “Oameni fara adapost”, “Cenusa”); (n.14.10.1864).

1925 : S-a nascut celebra dansatoare rusă Maya Plisetskaya, una dintre cele mai mari balerine ale secolului 20.

1928: S-a nascut  actorul rus Aleksei Batalov; (“Zboara cocorii”, “Cadavrul viu”).

1931: S-a nascut  Ion Miclea,unul dintre cei mai mari artisti fotografi romani; (d.24.03.2000).

Ion Miclea si Lucia Muresan

 

1932 : Este  creat Partidul Radical Ţărănesc din România, in urma desprinderii  din Partidul Naţional-Ţărănesc a gruparii conduse de Grigore Iunian. Partidul a editat  ziarul “Deşteptarea” în perioada 1933-1937.

1938: S-a nascut Maud de Wales, regină a Norvegiei, soţia regelui Haakon al VII-lea al Norvegiei ; (n. 26.11.1869).

1938: A decedat  fizicianul  american Edwin Hall; (n. 07.11.1855) .

In  1879 a descoperit  Efectul Hall, care apare atunci când un curent electric este plasat într-un câmp magnetic, cauzand o diferență de potențial și un câmp transversal.

1940: Al doilea război mondial: România, Ungaria și Slovacia se alătură Axei  Berlin – Roma – Tokio.

1943: S-a nascut prozatorul si publicistul  român, Grigore Ilisei.

1945:  A început procesul de la Nurenberg, Germania.

Completul de judecată în procesul de la Nurenburg (20 noiembrie 1945)

Banca acuzaţilor în procesul de la Nurenburg, noiembrie 1945

 

 

 La Nurenburg (Germania), 24 de criminali de război nazişti au fost judecaţi pentru atrocităţile comise pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial.

Un tribunal internaţional, din care făceau parte reprezentanţi ai Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei şi Uniunii Sovietice, a fost înfiinţat cu acest scop, fiind prima instanţă creată pentru judecarea internaţională a crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii.

Lordul Justice Geoffrey Lawrence, reprezentantul Marii Britanii, a fost preşedintele completului de judecată.

Acuzaţii procesului de la Nurenburg, pagină a ziarului german Suddeutsche Zeitung, noiembrie 1945

  Foto: Acuzaţii procesului de la Nurenburg, pagină a ziarului german Suddeutsche Zeitung, noiembrie 1945

 

Procesul a durat aproape un an, până pe 1 octombtie 1946, dezbaterile întinzându-se pe durata a 216 ore. Din cei 24 înalţi demnitari al celui de-al treilea Reich, 12 au fost condamnaţi la moarte. Şapte au fost condamnaţi la 10 ani de închisoare şi trei au fost achitaţi. Dintre cei 12 condamnaţi la moarte, Martin Bormann, a fost condamnat formal în lipsa lui la proces.

Trei dintre condamnaţii la moarte s-au sinucis până la finalizarea procesului în celule (Himmler, Goebbels şi Robert Ley).

Opt au fost spânzuraţi pe 16 octombrie 1946. Gustav Krupp von Bohlen, a înnebunit în timpul procesului.

1947:  Prinţesa Elisabeta (viitoarea regina Elisabeta a II a Marii Britanii), s-a căsătorit cu ducele de Ediburgh, Philip Mountbatten.

VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 1952 : Rudolf Slansky, Secretarul General al Partidului Comunist Cehoslovac și alți 13 lideri comuniști sau funcționari de rang înalt au fost acuzați și condamnați că ar fi participat la o conspirație troțkisto-titoisto-sionistă.

Procesul a fost orchestrat la ordinul  Moscovei prin intermediul consilierilor sovietici aflați în țară. Slánský va fi spânzurat la 3 decembrie   1952.

1956 : S-a nascut actriţa americană Bo Derek.

 

 

 

1957: A murit  Mstislav Dobujinski, pictor rus de origine lituaniana; (n.14.08.1875).

 

1962: Președintele american John F. Kennedy a acceptat să ridice blocada instituita impotriva  Cubei comuniste.

1964: A încetat din viaţă la New York Sabin Manuilă, statistician, medic, demograf, membru fondator al Academiei de Medicină.

A emigrat în SUA după cel de-al doilea război mondial (n.19 februarie 1894).

Sabin Manuilă a fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 4 iunie 1937 și membru titular începând cu 3 iunie 1941.

Deși a avut contribuții notabile si  în domeniul medicinei și igienei sociale, el  este cunoscut la noi mai ales ca  demograf si statistician.

În calitate de bursier al Fundației Rockefeller, a primit sprijin financiar din partea acestei fundații pentru organizarea și realizarea primului recensământ din România. De asemenea, a fost coordonator al recensământului din 1941 și colaborator al lui Dimitrie Gusti în re­dactarea lucrării de mare anvergură „Recensământul populației României” (1930, în 9 volume).

Printre cele mai cunoscute studii demografice ale sale se numără „Populația României” (1937) și „Structura evoluției populației rurale”.

Sabin Manuilă este considerat a fi organizatorul statisticii științifice în România. Studiile sale privind compoziția etnică a Transilvaniei și perspectiva raporturilor cu populația maghiară sunt un model de cercetare științifică statistică.

El a sesizat tendința de creștere a ponderii populației românești, ca o consecință directă a fertilității mai ridicate decât cea a minoritarilor, maghiari și germani. De asemenea, procesul de românizare a centrelor urbane.

A  făcut parte din delegația română la Conferința de la Turnu Severin, pentru tratative cu reprezentanții guvernului ungar în chestiunea Transilvaniei și apoi din delegația participantă la „arbitrajul” de la Viena.

A urmat arbitrajul de la Viena,  în urma căruia, România a pierdut aproape jumătate din Transilvania, împreună cu o numeroasă populație românească. Referindu-se la Transilvania, Sabin Manuilă spunea :

„ Minoritatea maghiară din Transilvania este revendicată (de Ungaria) pe temeiul unor drepturi etnice. Dar aceste drepturi etnice nu pot fi valorificate fără a se călca în picioare drepturile etnice mult mai mari ale românilor. Nici un județ nu poate fi luat din Transilvania fără a se lua cu el populație românească care constituie majoritate absolută, oriunde s-ar încerca o astfel de operațiune.”

Un alt studiu important al lui Sabin Manuilă intocmit in colaborare cu Dr. Wilhelm Filderman fostul  lider al Uniunii Comunităților Evreiești din România în timpul războiului este intitulat „Evoluția numerică regională a populației evreiești din România”, și acoperă perioada dintre anul 1930 și sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Studiul a fost prezentat pentru prima dată la Congresul Mondial al Institutului Internațional de Statistică de la Stockholm, în 1957. Ulterior, a fost publicat la Roma și New York.

El este cu atât mai remarcabil, cu cât cei doi autori erau cei mai calificați pentru a se pronunța asupra subiectului demografiei populației evreiești din România în timpul celui de-al doilea război mondial.

Dr. Wilhelm Filderman a fost liderul Uniunii Comunităților Evreiești din România în timpul războiului, cât și președinte al Comitetului Reunit de Distribuție și a fost chiar și el trimis în centrele de concentrare din Transnistria, pentru trei luni, iar  dr. Sabin Manuilă, avea  calitatea de Director General al Institutului Central de Statistică din București.

Acest studiu, ale cărui rezultate au fost neglijate de istorici timp de jumătate de secol, a fost scos la iveală prin grija istoricului Kurt W. Treptow, la Fundația Culturală Română Iași 1994, cu o introducere de Larry Watts., textul integral al studiului fiind reluat în presa centrală.

Retipărirea acestui studiu, a suscitat proteste vehemente din partea istoricului evreu Jean Ancel (1940 – 2008), care susținea că studiul ar fi un fel de serviciu făcut memoriei mareșalului Antonescu.

Jean Ancel afirma că Manuilă a omis datele furnizate de Filderman, amintind doar de ele, și că el s-ar găsi în posesia manuscrisului “original” al lui Filderman, pe care îl pune la dispoziția persoanelor interesate, dar deși a susținut că se află în posesia „versiunii Filderman”, nu a publicat-o niciodată, și nici nu a apărut vreun indiciu că ar exista o astfel de versiune.. Timp de 50 de ani de la publicarea studiului, nimeni nu a contestat informațiile din text, inclusiv Wilhelm Filderman.

Wilhelm Filderman (1882 – 1963)

In fapt olaborarea dintre Sabin Manuilă și Wilhelm Filderman a început în 1954, dată la care Filderman era perfect sănătos, în 1956 tipărind împreună o primă versiune a studiului.

Manuscrisul original al studiului se găsește în Hoover Institution Archives Stanford, California 94305-6010. Despre acesta se afirmă:
„Also, his paper „Regional Development of the Jewish Population in Romania” is considered among the most reliable statistical data regarding the Jewish population of Romania.”

 

 

1975 : A murit Francisco Franco Bahamonde, general si om politic spaniol.

 

 A pus capat razboiului civil spaniol (1936–1939), iar ca sef al statului, din 1.04.1939, a instaurat în Spania un regim autoritar, fiind numit “ultimul dictator fascist supravietuitor”; prin legea de succesiune propusa de Generalul Franco, Spania a revenit la sistemul monarhiei constitutionale, în 1969, când printul Juan Carlos de Bourbon a fost desemnat de catre general ca viitor monarh; la 22.11.1975, printul Juan Carlos a fost proclamat rege al Spaniei; (n.04.12.1892).

1975: Are loc  premiera filmului  american „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, realizat dupa romanul cu acelasi nume de Ken Kesey (regia Milos Forman); distins cu cinci Premii Oscar.

1992:  Este inaugurata la Bucuresti  Bursa  Româna de Marfuri.

 

 

 

 

1995:  Diana, Prinţesă de Wales, a vorbit deschis pentru prima dată, intr-un interviu acordat  BBC, despre  separarea ei de  Printul  Charles de Wales .

 

În timpul conversaţiei  cu reporterul BBC  Martin Bashir, printesa  a recunoscut deschis ca are o relaţie adulteră cu instructorul ei de echitatie, James Hewitt.

 

 

2003: Cantaretul american Michael Jackson este arestat sub acuzaţia de molestare sexuala a unui copil.

2006:  A încetat din viaţă, in urma unei indelungi suferinte, Zoia Ceauşescu, de profesie  matematician, fiica mijlocie a fostului  dictator comunist  Nicolae Ceauşescu si a Elenei Ceauşescu.

 

 

 Image result for Zoia Ceauşescu,p

 

 

În 1980 s-a căsătorit cu inginerul Mircea Oprean, iar în timpul Revoluţiei din 1989 a fost arestată pentru “subminarea economiei româneşti” şi a fost eliberată opt luni mai târziu.

Între 1976 şi 1988, a publicat 22 de lucrări ştiinţifice; (n. 1  martie 1949).

2006: Scriitorului roman Mihail Sebastian (la naștere Iosif Hechter, n. 18 octombrie 1907/ d. 20 mai 1945) , i s-a conferit postum la  Munchen, in Germania, importantul premiu de carte “Geschwister Scholl” pe anul 2006, premiu ce este acordat în fiecare an, începând din 1985 de către Börsenverein des Deutschen Buchhandels.

2010: A decedat soprana romana  Roxana Briban (n. la Bucuresti pe 28 octombrie 1971).  A fost solistă a Operei Nationale din Bucuresti  (2000-2009) și colaboratoare  a Operei de Stat din Viena; (2003-2010).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul

Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul

Sfantul Grigorie Decapolitul  s-a nascut in orasul Irinopolis din Decapolea Isauriei, in sud-estul Asiei Mici, in jurul anilor 780-790. Ajunge la o manastire din Decapole, la egumenul Simeon, un frate al mamei sale. Aici a ramas timp de 14 ani. Se va retrage intr-o pestera, unde va auzi o chemare de la Dumnezeu – care l-a indemnat sa paraseasca pestera ca sa poata fi de folos si altora.

 Petrece o iarna intr-o manastire din Efes, ajunge in orasul Proconez, apoi la Enos, in Macedonia. De aici va fi prezent in Tesalonic, unde este gazduit intr-o manastire de catre egumenul Marcu. Impreuna cu un calugar de aici, se indreapta spre Roma.

Au mers pe uscat pana la Corint, in sudul Greciei. Se imbarca pe o corabie si ajunge la Roma. Avea o putere deosebita asupra demonilor. Multe persoane stapanite de duhuri necurate au fost vindecate in urma rugaciunilor cuviosului Grigorie.

In ciuda bolii de care suferea, Grigorie pleaca din Tesalonic la Constantinopol pentru a se intalni cu unchiul sau eliberat din temnita (fusese inchis pentru ca nu se aratase un luptator impotriva icoanelor). Trece la cele vesnice la 20 noiembrie 842.

 Moastele sale au ajuns in tara noastra datorita banului Barbu Craiovescu, care le-a cumparat in 1498 si le-a asezat in Manastirea Bistrita, din judetul Valcea.

Sfantul Mucenic Dasie din Durostor (Silistra) a trait in secolele III-IV d.H. A fost soldat in armata romana. Condamnarea sa la moarte este legata de sarbatoarea Saturnaliilor. Exista obiceiul sa aleaga prin tragere la sorti un “rege al Saturnaliilor“, o persoana care imbracata in hainele zeului Saturn, putea petrece liber in public, implinindu-si orice dorinta si imitand pentru treizeci de zile excesele si desfraul zeului Saturn.

Sfantul Dasie refuza, marturisind ca este crestin. Dupa mai multe chinuri, i s-a taiat capul la trei zile dupa alegerea sa ca „rege al Saturnaliilor”, la 20 noiembrie 304. In anul 2005, IPS Ilarion a daruit Arhiepiscopiei Dunarii de Jos o particica din moastele Sfintilor Dasie si Emilian de la Durostor.

 Ele sunt prezente în Capela Palatului arhiepiscopal, cu hramul “Sfantul Cuvios Ioan Casian“. La data de 6 iulie 2006, o particica din moastele sale au fost daruite si Manastirii Sf. Ioan Botezatorul – Lipnita ( jud. Constanta).

Tot in aceasta zi, serbam Inaintepraznuirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului si facem pomenirea:

– Sfantului Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului;
– Sfintilor Mucenici Nirsa, episcopul, si Iosif, ucenicul sau;
– Sfintilor Mucenici Isachie, Ioan si Savorie;
– Sfintilor Mucenici Gheitazet:
– Sfintelor fecioare Tecla, Vautha si Denahida;
– Sfintilor Mucenici Eustatie, Tespesie si Anatolie;
– Sfantului Teoctist Marturisitorul.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=4bK-552ZrpU

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  4. e.maramures.ro;

  5. Istoria md.;

  6. Istoriculzilei blogspot.com;

  7. Mediafax.ro;

  8. ro.wikipedia.org


Publicitate

20/11/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: