CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 17 NOIEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 Anul 9: S-a nascut imparatul roman  Vespasian, fondator al Dinastiei Flavilor; (d. 23.06.79).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost  însărcinat de Nero in anul 67 sa reprime răscoala antiromana a iudeilor (Primului război evreo-roman, sau Marea Revoltă a Evreilor din anii 66-67, una din cele trei revolte majore ale evreilor din Provincia Iudeea împotriva imperiului roman).

Legiunile din Orient l-au proclamat împărat la Alexandria, la 1 iulie 69 si  a fost recunoscut în întregul Imperiu după ocuparea Romei și moartea lui Vitellius; (20 decembrie  69).

 

 

 

 

 

 

284: Armata il proclama imparat al Romei pe Diocleţian. A condus imperiul de la 20 noiembrie 284 până la 1 mai 305.

 

 

 

 

 

 

 

 

După bătălia de la Margus (primăvara anului 285) și dispariția lui Carinus, rămâne unicul împărat, desemnându-l Caesar pe tovarășul său de arme, Maximian,  la 1 aprilie 285.

Apoi, la 1 martie 286 îl numește Augustus (deci coîmpărat) și îl însărcinează cu apărarea Occidentului.

La 1 martie 293, Dioclețian instituie tetrarhia ca sistem de guvernare. Sub presiunea frecventelor uzurpări interne și a agresiunii continue a barbarilor la hotare, el inițiază o reformă constituțională originală, sporind la 4 numărul conducătorilor imperiului, care acum erau grupați într-un colegiu în care celor doi Auguști li se subordonează doi Cezari: Galerius și Constanțiu I.

Dioclețian, cu reședința la Nicomedia, răspundea de administrarea provinciilor orientale (având subordonat pe Caesarul Galerius care, de la Sirmium, asigura paza Iliriei, Macedoniei și Greciei).

Căsătoria lui Maximian și a lui Galerius cu fiicele lui Dioclețian, precum și a lui Constanțiu I cu fiica lui Maximian, vizau întărirea tetrarhiei, în care rolul lui Dioclețian rămânea predominant.

Între (297-298), Dioclețian poartă un război victorios împotriva Persiei sasanide, fixând granița romană pe fluviul Tigru – limita maximă a expansiunii imperiului roman în Orient.

Încercarea de a reforma viața religioasă prin reactivarea vechilor culte (cultul lui Jupiter devine obligatoriu pentru întregul imperiu) duce, în anii 303-304, la promulgarea a 4 edicte anticreștine, care declanșează cea mai mare persecuție din istoria imperiului împotriva acestei religii, rămase în istorie sub denumirea de persecuția lui Dioclețian.

Imperiul depășește în timpul domniei lui Dioclețian criza prin care a trecut in secolul III. O grijă deosebită este acordată întăririi limesului și construirii de numeroase castella și drumuri, care fac din graniță o zonă fortificată.

Efectivele militare sporesc la cca. 500 000 de soldați, numărul legiunilor la cca. 60, mai mici și mai mobile. Dobrogea este separată de Moesia Inferior și transformată în provincie separată, sub numele de Scythia (cu reședința în orașul Tomis), aparținând diocezei Tracia și apărată de 2 legiuni cu garnizoana la Noviodunum și Troesmis.

În dorința de a impune noul sistem constituțional, Dioclețian și Maximian abdică în aceeași zi (1 mai 305), cedând locul celei de-a doua tetrarhii și redevin persoane particulare. Dioclețian se retrage, până la moarte, în palatul său din Spalatum (azi Split, în Croația).

 

 

 

 

 

 

375: A murit imparatul roman Valentinian I; (n.321).

 

 

Flavius Valentinianus  a fost împărat roman intre anii 364- 375.

 

 

Proclamat împărat la Niceea  de către armată, la moartea lui Iovianus, Valentinian îl numește împărat pe fratele său mai tânăr, Flavius Valens , căruia îi încredințează guvernarea Orientului, rezervând pentru sine conducerea, din Augusta Treverorum (Trier), a provinciilor occidentale , astfel ca cele două părți ale imperiului încep  să fie administrate separat.

Adept al ortodoxismului nicean, Valentinian a manifestat în același timp toleranță față de cultele păgâne.

În anul 367 l-a numit pe fiul său minor Gratian, coîmpărat.

 

 

 

474: Imparatul bizantin Leon al II-lea moare dupa o domnie de 10 luni fiind succedat pe tron de   tatal sau, Zenon.

Flavius Leon era fiul lui Zenon si al Ariadnei, fiica lui Leon I.

A  fost numit împărat la moartea bunicului său si a murit în circumstanțe necunoscute, probabil otrăvit de mama sa, care voia ca soțul ei să fie împărat.

 

 

794:  Impăratul japonez Kammu schimbă reşedinţa imperiala de la Nara, la Kyoto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Împăratul Kammu ( KammuTenno, n. ? 737- d.806) a fost al 50-lea împărat al Japoniei, conform ordinii tradiționale de  succesiune si a domnit din anul 781 pana in  806.  

 

 

 

 

 

1231: A decedat Elisabeta de Turingia, cunoscută și ca Elisabeta a Ungariei  (n. 7 iulie 1207, Sárospatak, Regatul Ungariei). A fost o descendentă a dinastiei arpadiene, fiică a regelui Andrei al II-lea, trimisă la vârsta de 4 ani în Turingia, unde s-a căsătorit în anul 1221 cu landgraful Ludovic al IV-lea de Turingia.

 

 

 

 

 

 

 

Santo del Giorno 17 Novembre - Santa Elisabetta di Ungheria

 

 

 

 

 

 

S-a remarcat prin activități caritabile în ajutorul  bolnavilor și săracilor, iar după moartea soțului ei a intrat în ordinul terțiar franciscan.

A murit la vârsta de 24 de ani, fiind  canonizată în anul 1235 de Rusalii. Este patroana landului Turingia si este sărbătorita  în data de 19 noiembrie în spațiul de limbă germană (data așezării în mormânt), iar în calendarul roman universal în data de 17 noiembrie (data morții).

Numeroase spitale, deopotrivă catolice și protestante, îi poartă numele.

 

 

 

 

 

 

 

1292: John Balliol (n. cca.1249 –  m. 25 noiembrie 1314 ), devine rege al Scoţiei, ramanand pe tron pana in anul 1296.

 

 

 

 

 

 

 

 Se cunosc puține din viața sa timpurie. După ce moștenitorul prezumtiv al regelui Alexandru al III- lea  a murit, Balliol a fost ales rege al Scotiei de către un grup de sustinatori.

Edward I al Angliei a  încercat în mod constant să-i  submineze domnia si trata Scoția ca pe un stat vasal. Ca urmare, un consiliu de doisprezece notabilitati ale regatului  care a semnat un tratat cu Franța cunoscut sub numele de Alianța Auld, menit sa sustina independenta Scotiei..


Drept represalii, armatele engleze ale lui Edward au  invadat Scoția, ceea ce a declansat  începutul  războaielor de independență scoțiene. După o înfrângere în 1296, Balliol a abdicat și a fost închis în Turnul Londrei.

În cele din urmă, a fost trimis in Franța,tara ramanand fără monarh, până pana la incoronarea lui Robert Bruce  în 1306.

1494 : A încetat din viaţă umanistul italian Giovani Pico della Mirandola, membru al Academiei Platoniciene  din Florenţa ; (n. 24 februarie 1463).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Concepțiile de bază ale lui Pico della Mirandola au fost expuse în „Oratio de dignitate hominis”. (“Despre demnitatea omului”)

Eruditia sa i–a transformat numele într–un simbol al cunoasterii nelimitate.

 

 

 

 

 

 

1538: Prima atestare documentară a aşezării Caracal din Oltenia, conţinută în actul emis de cancelaria lui Radu Vodă Paisie.

 

 

 

 

1558: A încetat din viaţă regina Maria Tudor a Angliei, cunoscută ca “Maria cea sângeroasă – “Bloody Mary” – pentru persecuţiile la care i-a supus pe protestanţi; (n. 18 februarie 1516).

 

 

 

 

 

 

 

 

1558:  Regina Elisabeta I urcă pe tronul Marii Britanii.

Deoarece nu s-a căsătorit niciodată, în ciuda numeroaselor oferte, casa Tudor s-a stins la moartea ei. A fost cunoscută și ca „Regina Fecioară”, „Buna regină”, „Bess” sau „Gloriana”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elisabeta I  ( n.7 septembrie 1533 – d.24 martie 1603 ) a fost regină a Angliei și regină a Irlandei din 17 noiembrie 1558,  până la moartea sa. A fost fiica lui Henric al VIII-lea al Angliei și a lui Anne Boleyn care a fost executată la nici trei ani de la nașterea Elisabetei.

Elisabeta I a fost al cincilea și ultimul monarh al casei Tudor (primii fiind Henric al VII-lea, Henric al VIII-lea, fratele său vitreg Eduard al VI-lea, verișoara sa Jane Grey și sora sa vitregă, Maria I).

Fratele său vitreg Eduard a domnit până la moartea sa în 1553, când a lăsat-o moștenitoare pe Lady Jane Grey, încălcând Actul de succesiune a lui Henric al VIII-lea.

Dar voința lui Eduard a fost  ignorată, Jane Grey fiind  executată iar la tron a urmat  Maria I, sora vitregă a Elisabetei. Cinci ani mai târziu Elisabeta devine regină la douăzeci și cinci de ani.

S-a înconjurat de un grup de consilieri de încredere, conduși de William Cecil, I Baron Burghley.

În politică a fost mai moderată decât tatăl său, fratele sau  sora sa .

Unul din motto-urile sale era „video ed taceo” (Văd și nu spun nimic). A adoptat o diplomație prudentă, față de marile puteri ale Europei din acea vreme Franța și Spania.

După izbucnirea războiului anglo-spaniol, Spania a încercat să cucerească Anglia, iar înfrângerea Armadei spaniole este una din cele mai mari victorii din istoria Angliei.

Domnia reginei Elisabeta este denumită era elisabetană sau epoca de aur, a fost marcată de sporirea puterii Angliei pe plan mondial., si in acelasi timp o perioadă de extraordinară înflorire artistică și culturală: dramaturgii William Shakespeare, Christopher Marlowe și Ben Jonson sunt câțiva din dramaturgii care au trăit în timpul domniei sale.

 

 

 

 

1561: Are loc lupta de la Verbia în care Despot-Vodă Iacob Heraclide, sprijinit de Habsburgi şi de nobilimea protestantă polonă, îl înfrînge pe Alexandru Lăpuşneanu, Domn al Principatului Moldova.

 

 

Iacob Heraclide Despot, domn al Ţării Moldovei 1561-1563

Alexandru Lăpuşneanu, domn al Ţării Moldovei 1552-1561, 1564-1568

 

 

La 17-18 noiembrie 1561 are loc lupta de la Verbia. Iacob Heraclide Despot, sprijinit de Habsburgi şi de nobilimea protestantă polonă, îl înfrînge pe Alexandru Lăpuşneanu, domn al Principatului Moldova.

După ocuparea Sucevei, Despot este uns domn şi obţine recunoaşterea Porţii (martie 1562).

 

 

 

1624: A murit  filosoful german Jakob Böhme; (n. 1575).

 

 

 

1749: S-a nascut inventatorul francez Nicolas Appert. A inventat metoda de păstrare a alimentelor mai mult timp prin închiderea ermetică a acestora în ambalaj; (d. 01.06.1841).

 

 

 

 

 

 

1796: A murit Ţarina Ecaterina cea Mare a Rusiei; (n. 02.05.1729).

 

 

 

 

 

 

 

 

1755: S-a nascut  Regele Ludovic al XVIII-lea al Franţei (1814-1824); (d. 1824).

 

 

 

1869:  A fost inaugurat Canalul Suez

Canalul Suez, Inaugurarea (17 noiembrie 1869)

Harta Canalului Suez

Canalului Suez astăzi, fotografie din cosmos

 

 

 

La 17 noiembrie 1869 a fost inaugurat Canalul Suez care leaga Marea Mediterană de Marea Roşie. Ceremonia de inaugurare a fost fastuoasă, la ea luand parte înalţi demnitari, iar invitata specială a fost împărăteasa Eugénie, soţia împăratului Franţei Napoleon al III-lea.

Construcţia canalului, care are acum lungimea de 162 de kilometri, lăţimea de 70-125 de metri şi adîncimea de 8 metri, a durat 10 ani.

Ideea deschiderii canalului în istmul cu acelaşi nume a fost avansată de către Ferdinand de Lesseps, consulul francez din Cairo, care a încheiat un document în acest sens cu guvernatorul otoman al Egiptului. O echipa de ingineri a început să realizeze proiectul, iar în 1856 a fost înfiinţată o companie care a primit dreptul să exploateze canalul vreme de 99 de ani după deschiderea lui.

În aprilie 1859 a început şi construcţia, dar din cauza uneltelor rudimentare a avansat foarte încet. Impasul a fost depăşit abia după ce au fost aduse instalaţii moderne din Europa. Cu toate acestea lucrarea nu a putut fi predată la timp, o epidemie de holeră izbucnită în zonă a dat peste cap planurile iniţiale.

Inaugurarea canalului s-a făcut cu o întîrziere de patru ani, în primul an de exploatare 500 de nave traversînd Suezul. În 1876 s-au efectuat lucrări de modernizare pentru lărgirea lui, iar din 1887 prin calea de navigaţie s-a putut circula şi noaptea. 

Marea Britanie a preluat pachetul majoritar de actiuni al companei care exploata Canalul Suez în 1875, iar sapte ani mai tîrziu englezii au invadat şi ocupat Egiptul.

Deşi statul arab a obtinut independenţa în 1936, Canalul Suez a rămas în exploatarea britanicilor pînă în 1956 cînd compania de administrare a acestuia a fost naţionalizată de guvernul egiptean.

Un an mai tîrziu, calea de navigaţie a fost blocată în urma conflictului militar cu Israelul, a fost redeschisă, pentru ca peste alţi zece ani să fie din nou închisă. Canalul Suez a fost din nou deschis în 1975, cînd a fost iniţiat şi un nou plan de extindere.

 

 

1872: A fost infiintata Academia Navala “Mircea cel Batran” cu sediul in Constanta.

 

 

 

 

 

 

 

1887: S-a nascut  maresalul britanic  Bernard Law Montgomery; (d. 24 martie 1976).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1902: S-a nascut sculptorul român Constantin Baraschi,  membru corespondent al Academiei Române; (d. 22.03.1966).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1905: S-a nascut regina Astrid a Belgiei; (d. 29.08.1935).

 

 

 

 

 

 

 

 

1906: S-a născut Soichiro Honda, inginer, fondatorul faimoasei firme de motociclete “Honda”; (m. 5 august 1991).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1917: A incetat din viata, la varsta de 77 de ani, sculptorul francez Auguste Rodin; (n. 12 noiembrie 1840).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1918: Liderii Partidului National si Partidului Social Democrat din Transilvania au dezbatut sub președinția lui Stefan Cicio-Pop proiectul de unire cu Romania, pe care l-au intocmit fruntasii unionisti Vasile Goldis, Stefan Cicio-Pop si Ioan Suciu.

 

 

 

1918: Apare la Bucureşti, săptămânal sau bisăptămânal “Socialismul”, organul Partidului Socialist şi al Uniunii sindicale .

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: România a semnat la Madrid, Conventia Postala Universala.

 

 

 

 

1922: Fostul sultan otoman  Mehmed al VI-lea  pleacă în exil în Italia, dupa abdicarea sa.

 

 

 

1925: S-a nascut actorul american  Rock Hudson; (d. 02.10.1985).

 

 

 

 

 

 

 

1939: Nouă studenţi cehi sunt executati in urma  demonstratiilor  anti- naziste din Praga.

De asemenea, toate universităţile cehe sunt închise şi peste 1200 de studenţi  sunt  trimisi in  lagăre de concentrare.

Ziua de 17 noiembrie a  devenit Ziua Internaţională a Studenţilor fiind  celebrată în multe ţări, incepand cu Republica Cehă.

 

 

 

1941: Ambasadorul american in Japonia, Joseph Grew, a informat Departamentul de Stat al SUA ca tara sa  intentioneaza sa lanseze un atac impotriva bazei navale americane Pearl Harbor, din Hawaii.

 

 

 

 

1942: S-a nascut  in Flushing, New York, regizorul de film si producatorul american Martin Scorsese.

 

 

 

 

 

 

Image result for martin scorsese

  

 

 

A absolvit Universitatea New York in 1964 si nu i-a luat prea mult timp sa se impuna ca unul dintre cei mai buni regizori ai tinerei generatii.

Din 1973 a inceput sa isi contureze stilul cu productia “Mean Streets” (“Crimele din «Mica Italie»”), cu Robert De Niro si Harvey Keitel in rolurile principale.

Au urmat apoi filme de referinta, ca “Alice Doesn’t Live Here Anymore” (Alice nu mai locuieste aici”), care i-a adus actritei Ellen Burstyn un Oscar pentru interpretare, “Taxi Driver” (“Soferul de taxi”) – pentru care a primit cea mai inalta distinctie la Festivalul de la Cannes, in 1976, “New York, New York”.

In 1980, “Raging Bull” (“Taurul furios”) i-a adus indirect un Oscar, actorul Robert de Niro fiind recompensat cu un premiu pentru interpretare.

A inceput sa fie recompensat pentru meritele sale regizorale in 1990, cand „Goodfellas” („Baieti buni”) a luat premiul BAFTA pentru cel mai bun film si pentru cel mai bun regizor, apoi in 2002 cu „Gangs of New York” („Bandele din New York”) – Globul de Aur pentru regie.

Nu a reusit insa sa – si treaca Oscarul in CV, productia „The Aviator” („Aviatorul”), pe care a realizat-o in 2004, desi a avut 11 nominalizari si a plecat ca favorita la Oscaruri, nu a reusit sa ii aduca premiul.

 

 

 

 

1944: A murit   poeta română Magda Isanoş; (n.1916).

 

 

 

 

 

 

1944: S-a nascut regizorul  şi actorul  american Danny DeVito (“Gravidul”, “Zbor deasupra unui cuib de cuci”).

 

 

 

 

 

 

 

 

1947: A murit  Emil Racoviţă, biolog, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarticii; (n. 15.11.1868).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1957: A decedat George Murnu, scriitor şi istoric român, membru al Academiei Române; (“Românii din Bulgaria medievală”,”Studiu asupra elementului grec ante-fanariot în limba română”; (n.01.01.1868).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1966: S-a nascut actrita  Sophie Marceau (Sophie Maupu); (“Braveheart”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1970: A fost eliberat patentul pentru primul mouse de computer, acesta fiind acordat lui Douglas Engelbart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1984: A încetat din viaţă actorul român Constantin Rauţchi, (filmele “Bădăranii”, “Ciprian Porumbescu”);  (n. 22 mai 1934).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1985:  Este ucis prin tortură în arestul securităţii disidentul anticomunist Gheorghe Ursu. A fost denunţat la Securitate de către două tinere îndoctrinate, colege de serviciu, că ţine un jurnal in care critica regimul comunist si pe sotii Ceausescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I se face o percheziţie la domiciliu şi i se ridică 61 de caiete reprezentând însemnările zilnice pe perioada 1949-1984 şi alte manuscrise.

 

 

 

 

1989: O ampla demonstratie a studentilor cehi in Praga a fost inabusita de fortele de ordine din ordinul conducerii comuniste si mai multi protestatari au fost arestati.

 

 

 

 

 

Praga, 17 noiembrie 1989 : manifestaţie studenţească pentru a cere ascensiunea lui Vaclav Havel în fruntea Cehoslovaciei. Pe banderole : "Libertate" (AFP)

 

 

 

Revolta tinerilor a marcat inceputul “Revolutiei de catifea” din Cehoslovacia.

 

 

 

 

 

1992:  Este parafat la Bruxelles acordul european de asociere între  C.E.E. si România, acord prin care tara noastra devenea a 4–a tara din Europa de Est, dupa Polonia, Ungaria si Cehoslovacia, care obtinea statutul de asociat al C.E.E.

 

 

 

 

 

 

 

La 1 februarie 1993 acordul a fost semnat, din partea româna, de catre premierul Nicolae Vacaroiu si de ministrul de Externe, Teodor Melescanu.

 

 

 

 

 

 

1996: Are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România. Emil Constantinescu, preşedintele Convenţiei Democrate Române, obţine 54,41% din voturi, devenind noul preşedinte al României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000: In Peru, Alberto Fujimori este îndepărtat din funcţia de preşedinte.

 

 

 

 

 

2000: A decedat Louis Néel, fizician francez, Premiul nobel pentru Fizică 1970; (n.22 noiembrie 1904).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2002: A murit Abba Eban, diplomat şi om politic israelian; (n. 02.02.1915).

 

 

 

 

2003: Actorul american de origine austriaca, Arnold Schwarzenegger, devine Guvernatorul Californiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

2006: A murit fotbalistul maghiar de renume mondial Ferenc Puskas; (n. 2 aprilie 1927).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Grigorie Taumaturgul, Sfantul Cuvios Lazar Zugravul si Zaharia

 

 

Sfantul Grigorie Taumaturgul, Sfantul Cuvios Lazar Zugravul si Zaharia

 

 

 

Sfantul Grigorie Taumaturgul s-a nascut intr-o familie pagana din Nicsar (in Turcia de azi).

A trait in vremea imparatului Aurelian (270-275). Studiaza retorica, latina si dreptul in orasul natal. Ajunge ucenicul lui Origen.

Se converteste la crestinism, iar la botez isi schimba numele din Teodor in Grigorie. Este hirotonit episcop al Neocezareei Pontului, un scaun nou infiintat de catre Phaedimus, episcop de Amasea.

A luptat impotriva ereziilor din vremea sa: sabelianismul si triteismul si a participat la sinodul de la Antiohia din 265, care l-a condamnat pe Pavel de Samosata.

Datorita vietuirii sale, Dumnezeu l-a inzestrat pe Sfantul Grigorie cu darul facerii de minuni, si de aceea a primit si numele de Taumaturgul (facatorul de minuni).

Parintii capadocieni din sec. IV l-au considerat a fi fondatorul Bisericii crestine din Capadocia. Dupa ce a fost hirotonit episcop a convertit la crestinism pe toti locuitorii din Neocezareea.

Mentionam ca inainte de ridicarea lui in functia de episcop aici erau doar 17 crestini.

Ii sunt atribuite urmatoarele lucrari: Cuvant de multumire catre Origen sau Panegiric, Simbolul de credinta, Despre nepatimirea si patimirea lui Dumnezeu, adresata lui Teopomp si Epistola canonica.

Nu se cunoaste cu exactitate anul in care a murit (270 sau 271), insa, pe patul de moarte a spus:

„Slava lui Dumnezeu ca numai 17 crestini am aflat cand am venit aici episcop, iar acum, cand merg la Domnul, atatia necredinciosi raman, cati credinciosi am aflat intai!“.

 

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

 

 

– Sfantului Cuvios si Marturisitor Lazar Zugravul;
– Sfantului Cuvios Zaharia Ciobotarul si a lui Ioan;
– Sfantului Cuvios Longhin;
– Sfantului Ghenadie, patriarhul Constantinopolului;
– Sfantului Cuvios Iustin;
– Sfantului Cuvios Ghenadie.

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=ZKiVN1hIZt0

 

 

Bibliografie (surse) :

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. e.maramures.ro;

  4. Ziarul Lumina.ro;

  5. Istoria md;

  6. Istoriculzilei blogspot.com;

  7. Mediafax.ro;

  8. Wikipedia.ro

  9. wikipedia.org

 

17/11/2015 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: