CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 11 NOIEMBRIE.VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43 î.Hr.: În Roma antică a fost încheiat al doilea Triumvirat, între Octavianus Augustus, Marcus Antonius şi Marcus Aemilius Lepidus.

 

 

 

  

   Lepidus

marc antoine

 Marc Antonius

Gaius Julius Caesar Octavianus in My Photos by marc agrippa

 Octavianus

După asasinarea lui Caesar, prietenul și locotenentul său  Marcus Antonius,  a incitat multimea într-un stralucitor  discurs împotriva asasinilor .

 Al doilea triumvirat a fost o lupta pentru  guvernarea Romei între Octavianus și Marc Antoniu, rivali pentru preluarea puterii, și un al treilea, Marcus Aemilius Lepidus, care  a fost înlăturat în scurt timp. 

La randul sau,  Marc Antoniu a fost eliminat in urma războiului  civil, Octavianus rămânând singurul conducător.

 

 

 

1028: A murit imparatul  bizantin Constantin al VIII-lea Porfirogenetul; (n.960).

A condus Imperiul Bizantin din 15 decembrie 1025 si pana la moartea sa.

A fost fiul împăratului Romanos al II-lea   și al împărătesei Theophano si fratele mai mic al marelui împărat  Vasile al II-lea, care a murit fără copii și astfel a lăsat conducerea Imperiului Bizantin în mâinile sale.

 

 

1050: S-a nascut Henric al IV-lea, impărat  al Sfantului Imperiu romano-german; (d. 1106).

 A intrat în conflict direct și cu papa Grigore al VII-lea  în chestiunea acordării investiturii episcopilor germani. L-a demis din funcție pe papa Grigore al VII-lea la Worms  în anul 1076.

 

 

 

Henric al IV-lea                   Papa Grigore al VII-lea 

 

 

 

Excomunicat la rândul său de Papă, imparatul Henric al IV-lea a fost nevoit să se umilească, așteptând timp de trei zile ridicarea excomunicării în zăpadă, fără încălțăminte, la Canossa.

 

 

 

 

1154: S-a nascut regele Sancho I al Portugaliei; (d.26 martie  1212).

 

 

 

 

 

 

Si-a dedicat o mara parte din domnie organizării politice și administrative a  regatului. A acumulat un tezaur național, a sprijinit noi industrii, și clasa medie a comercianților.

Mai mult, a creat orașe și sate noi , și s-a ocupat de repopularea părților nordice ale Regatului Portugaliei, în special cu flamanzi si burgunzi ; de aici provine supranumele „Populatorul”.

Regele era cunoscut de asemenea pentru pasiunea sa pentru literatura  și cunoaștere în general. 

El a scris mai multe cărți de poezii   și a trimis pe cheltuiala statului  studenți portughezi la universitati europene.

 

 

 

 

 1155: S-a nascut regele Alfonso al VIII-lea al Castiliei; (d. 1214).

  Este recunoscut pentru rolul său în Reconquista  și prăbușirea Califatului Almohad. A condus coaliția unor prinți creștini și cruciați străini cu care a strivit puterea almohazilor în batalia de la Las Navas de Tolosa in anul 1212, eveniment care a dus la inceputul   supremației creștinilor în peninsula Iberica ocupata de arabi.

 

 

 

1215: Al patrulea   Conciliu de la Lateran  se reuneşte la initiativa papei Innocentiu al III-lea. Timp de trei saptamani, pana la 30 noiembrie 1215, sunt luate numeroase decizii menite sa intareasca rolul Bisericii Romei in crestinatate occidentala si este  definita doctrina transsubstanţierii, procesul prin care pâinea şi vinul se  transforma în trupul şi sângele Mantuitorului Iisus Hristos.

De asemenea, accentul pus de acest Conciliu pe represiunea impotriva evreilor si a ereticilor, a prefigurat aparitia Inchizitiei.

 

 

 

 1417: Oddone Colonna este ales în unanimitate  Papa,  sub numele de Martin al V-lea, încheindu-se astfel schisma Bisericii Apusene, inceputa in anul 1378 , când au fost aleși doi papi rivali: Urban al VI-lea  la Roma și Clement al VII-lea la Avignon, in Franta.

După anul 1409 au existat chiar trei papi rivali, celor doi adăugându-li-se papa Alexandru al V-lea din Pisa, in Italia.

Schisma apuseană a luat sfârșit abia în anul 1417, prin alegerea ca  papă unic, a lui Martin al V-lea, la Conciliul de la Konstanz , sediul papalității fixându-se definitiv la Roma.

 

 

 

 

 1493: Cristofor Columb descoperă în a doua sa călătorie în Antile, Insula Sfântul Martin.

 

 

 

 

 

 

 

1493: S-a născut alchimistul, medicul, astrologul, teologul si  filosoful  elveţian Paracelsus; (m. 24 septembrie 1541).

Pe numele adevarat  Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, a studiat medicina in  facultati din Germania, Franta si Italia si a calatorit in intreaga Europa, facand un popas chiar si in Tarile Romane si Transilvania.

 Medic,  alchimist si filosof, Paracelsus a ramas in istorie drept una dintre cele mai pitoresti figuri ale Renasterii.

 

 

 

Portrait by an unknown artist at an unknown date

 

 

 

Poate fi considerat deschizator de drumuri in medicina, pentru ca a recomandat pentru prima data utilizarea medicatiei chimice, in special a preparatelor extrase din metale, la tratarea sifilisului. A studiat medicina populara si efectul apelor minerale asupra unor afectiuni.

Savantul elvetian a sustinut ca doar in urma experientei dobindite la capatiiul bolnavilor un medic se poate considera profesionist, scrierile nefiind deloc suficiente.

A predat la Universitatea din Basel, insa datorita teoriilor sale revolutionare a fot obligat sa plece de la catedra, corpul profesoral coalizandu-se impotriva lui.

 

 

 

1500: A fost semnat  de către Ludovic al XII-lea, rege al Franţei (1498-1515), şi Ferdinand al II-lea al Aragonului (1479-1516),Tratatul de la Granada, privind împărţirea regatului Neapole.

 

 

 

 

 

1572: Astronomul danez Tycho Brahe a observat pentru prima dată o “stea nouă”,  numita Casiopeea B sau Noua Casiopee 1572, una dintre multele supernove observate în Galaxia Calea Lactee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1675: Savantul german Gottfried Leibniz a demonstrat pentru prima dată calculul integral;  y = ƒ(x).

 

 

 

 

 

 

 

1748: S-a nascut Regele Carol al IV-lea al Spaniei; (d. 20 ianuarie 1819).

A  fost rege al Spaniei din 14 decembrie 1788 până la abdicarea sa din 19 martie 1808, cand  devenit prizonier al lui Napoleon, care l-a pus pe tronul Spaniei pe fratele său Joseph.

Carol a fost internat la castelul lui  Talleyrand în Valençay si a  acceptat o pensie de la împăratul Franței, petrecandu-si  restul vieții alaturi de  soția sa. În 1812, s-a stabilit la Roma, la Palazzo Barberini.

Soția lui, Marie Louise de BourbonParma , fosta regină (n. la  9 décembre 1751), a decedat la 2 ianuarie 1819, iar el  a murit conform relatărilor de disperare și inimă rea, din cauza morții soției sale .

 

 

1784: In timpul răscoalei ţărăneşti conduse de Horea, Cloşca şi Crişan în Transilvania, ţăranii din Zarand cer desfiinţarea clasei  nobilimii şi împărţirea  moşiilor acesteia.

 

 

 

Vsile Ursu Nicola / Horea, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784

Ion Oargă / Cloşca, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784

Gheorghe / Marcu Crişan, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784

Vsile Ursu Nicola / Horea, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784

Ion Oargă / Cloşca, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784

Gheorghe / Marcu Crişan, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784

  1810:  S-a nascut  dramaturgul, poetul  şi romancierul francez Alfred de Musset;(d.2 mai 1857).

 

 

 

 

 

 

 

1821: S-a născut genialul prozator rus Feodor Dostoievski, autorul celebrelor romane “Crimă şi pedeapsă” – 1866, “Fraţii Karamazov” – 1880 şi “Idiotul” – 1868; (m. 9 februarie 1881).

 

 

 

 

 

 

 

 

1855: A decedat  filosoful danez Søren Kierkegaard; (n. 1813).

 

 

 

1869: S-a nascut Regele Victor Emmanuel III al Italiei;  (d. 28.12.1947).

 

 

 

 

 

 

 

A  fost membru al Casei de Savoia și rege al Italiei (1900-1946). În plus, el a pretins  titlurile de împărat al Etiopiei (1936-43) și rege al Albaniei (1939-43) care au fost recunoscute de marile puteri în 1937 și 1939. În timpul lungii sale domnii, Victor Emanuel al III-lea a văzut două razboaie mondiale  și nașterea, creșterea și căderea fascismului în regatul Italiei.

 

 

 

1882 : S-a nascut Regele Gustaf al VI-lea Adolf al Suediei; (d. 15.09.1973).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1883: S-a născut la  Talmaza, județul Tighina, in  Basarabia ocupata de  Imperiul Rus, istoricul român Ştefan Ciobanu, membru al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prieten cu poetul Alecu Mateevici, autorul tulburătoarei poezii „Limba noastră”, Ștefan Ciobanu a activat ca profesor a fost unul dîntre fruntașii luptei pentru Unirea Basarbiei cu Tara Mama, Romania.

A fost ales în Sfatul Țării din Republica Democratica Moldoveneasca, apoi în comitetul director al acestui parlament al Basarabiei, unde, datorită pregătirii sale, a fost numit șef al resortului îmvățămînt.

A  fost preocupat de fenomenul literaturii române vechi şi a fost un susţinător al introducerii limbii române în şcolile basarabene.

A  cercetat demografia Basarabiei si a fost vicepresedinte al Academiei Romane intre 1944-1948.

Ca ministru al Cultelor și Artelor în guvernul lui Gheorghe Tătărescu (11 mai-3 iulie 1940), Ștefan Ciobanu a fost chemat să participe la cele două consilii de Coroană din 27 iunie 1940, convocate de urgență în urma notelor ultimative adresate României de U.R.S.S. prin care se cerea cedarea necondiționată a Basarabiei și Bucovinei de nord.

Întrebat ce atitudine să adopte România în situația dată, Ștefan Ciobanu s-a pronunțat pentru neacceptarea ultimatumului și mobilizarea oștirii în vederea rezistenței armate în apărarea fruntariilor țării. Regele Carol al II-lea nota în memoriile sale:

”Consiliul are loc și am ieșit din el amărît și dezgustat, toți cei care făceau pe eroii la prînz s-au dezumflat. Numai 6 voturi, din cei 26 prezenți, au fost pentru rezistență.

Numele lor merită să fie înscrise cu litere de aur în cartea demnității românești: Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ștefan Ciobanu, Ernest Urdăreanu”.

Cîteva zile mai tîrziu, la 2 iulie 1940, în calitate de senator din partea circumscripțiilor electorale basarabene, Ștefan Ciobanu va participa la ședința Comisiilor de Afaceri Străine ale Camerei și Senatului, unde va citi declarația solemnă de protest a parlamentarilor, foștilor parlamentari și intelectualilor din Basarabia față de notele ultimative din 26 și 27/28 iunie 1940.

Va părăsi guvernul la 3 iulie 1940, revenind la Catedra de istoria literaturii române vechi de la Facultatea de Litere și Filozofie a Universității din București.

Se va pensiona în 1949, subminat de o boală neiertătoare. A decedat la 28 februarie 1950, in Bucuresti.

 

 

 

 

 

1885: S-a nascut George Patton, general american renumit  din cel de-Al Doilea Război Mondial,pentru  campaniile din Africa de Nord şi Sicilia; (d. 21.12.1945).

 

 

 

 

 

 

 

 

1889:Washington a devenit cel de-al 42-lea stat american.

 

 

 

 

 

 

 

1898: S-a nascut  Rene Clair, regizor francez de film; (d. 1981).

 

 

 

Рене Клер (Rene Clair, Rene Chomette)

 

 

 

 

 

 

1901: S-a nascut Magda Goebbels, soţia lui Joseph Goebbels, seful propagandei naziste in timpul dictaturii lui Hitler; (d. 1 mai 1945).

 

 

 

 

 

 

In ziua de 1 mai 1945, la sfârșitul celui de-Al doilea razboi mondial, când Berlinul era înconjurat de trupele Armatei Rosii, Magda Goebbels și- a ucis cei șase copii, iar apoi s-a  sinucis, împreună cu soțul său.

 

 

 

 

1918: A fost încheiat în pădurea de la Compiègne, armistiţiul dintre Aliaţi şi Germania  , fapt care a marcat sfârşitul primului război mondial, la ora 11, în a 11-a zi a lunii a 11-a din anul 1918.

 

 

 

 

 

 

 

Soldatul canadian George Lawrence Price este considerat în mod tradiţional, ca fiind ultimul soldat ucis in acest razboi, la ora 10:58, cu doua minute inaintea intrarii in vigoare a armistitiului.

 

 

 

 

1918: Împăratul Carol I al Austriei renunţa la tron.

 

 

 

 

 

Foto: Ceremonia sa de incoronare din 30 decembrie 1916

 

 

 

1924: Este  inaugurat  Monumentul Unirii  de la Cernăuţi, în prezenţa regelui Ferdinand al României, a reginei Maria şi a primului ministru Ionel I.C.Brătianu.

 

 

 

 

 

 

Acest monument a fost demolat în 1940 de autorităţile sovietice de ocupaţie, refăcut în parte în 1941 de români, dar în 1944 a fost distrus iarăşi de sovietici.

Din acest monument se mai păstrează doar un singur fragment, reprezentînd Bourul care calcă Pajura imperială şi se află expus la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

 

 

 

 

 1928: S-a nascut  Mircea Mureşan, regizor român de film, preşedinte al Societăţii pentru drepturile de Autor (“Răscoala”, “Ion”, “Horea”, “Sexy–serai Ada Kaleh”).

 

 

 

 

 

 

 

 

1933: Apare la Bucureşti, România, revista săptămînală politico-literar-teatrală şi de artă “Cuvîntul liber”, sub conducerea lui Tudor Teodorescu-Branişte.

 

 

 

 

1933:  S-a nascut popularul actor român de teatru si film, Ştefan Bănică sr.;  ( n.Calarasi ; d. 26.05.1995 Bucuresti ).

 

 

 

 

 

 

 

 

1940: După ce  Uniunea  Sovietica a cotropit in 28 iunie  Basarabia,  ca urmare a Pactului Ribentrop-Molotov, administrația sovietică a trecut  la reorganizari administrativ-teritoriale. Astfel în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM),  au fost create următoarele raioane :

Căușeni, Edineț, Kotovsc (Hîncești),Călărași,Lazovsc(Sîngeri),

Leova,Orhei,Rezina,Rîșcani,Florești,Fălești,Vulcănești, Cimișlia.

 

 

 

 

1944: S-a nascut in localitatea  Homoraciu, din  jud. Prahova, ziaristul roman Petre Mihai Bacanu.

 

 

 

 

 

 

1944: Administraţia română din teritoriul eliberat al Transilvaniei de Nord este expulzată de sovietici, care introduc o administraţie militară proprie.

Măsura este destinată să ofere URSS un mijloc de presiune pentru a favoriza instituirea controlului Partidului Comunist Roman, o creatie docila Moscovei, asupra ţării noastre.

 

 

 

 

1946: Începe procesul conducătorilor şi membrilor organizaţiilor de rezistenţă anticomuniste: Sumanele Negre, Mişcarea naţională de Rezistenţă, Haiducii lui Avram Iancu şi Grupul de Rezistenţă Sinaia.

 

 

 

 

 

 

 

1950: S-a nascut la Slobozia, jud.Ialomita, poetul român Mircea Dinescu, dizident anticeausist si luptator in Revolutia anticomunista din 1989.

 

 

 

 

 

 

Este director al revistelor „Plai cu boi” şi „Aspirina săracului” (volume de poezie: “Moartea citeşte ziarul”, “Rimbaud negustorul”, “La dispoziţia dumneavoastră”).

 

 

 

1958: A încetat din viaţă criticul de film André Bazin: “Ce este cinematograful?” ; (n.8 aprilie 1918).

 

 

 

 

1960: S-a nascut Stanley Tucci, actor si regizor de film american.

 

 

 

Stanley Tucci

 

 

 

 

1962: S-a nascut  actrita americana Demi Moore.

 

 

 

 

Image result for Demi Moore.

 

 

 

 

 

 

1962: A murit Ion I. Nistor, istoric şi om politic român, membru al Comitetului de organizare a Adunării Naţionale de la Cernăuţi pentru Unirea cu Romania, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”.

 

 

 

 

 

 

 

A fost profesor la Universitățile din Viena și Cernăuți, rector al Universității din Cernăuți, profesor universitar la București, membru al Academiei Romane din 1911, director al Bibliotecii Academiei Române, fruntaș al Partidului National Liberal  ministru de stat, reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al Lucrărilor Publice, al Muncii și, în final, al Cultelor și Artelor.; (n. 4/17 august 1876).

 

 

 

 

1964: S-a nascut actrita americana  Calista Flockhart, protagonista  serialului de succes “Ally McBeal”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: In Rhodesia de Sud (azi, Zimbabwe), guvernul minoritar al albilor  condus de Ian Smith, declara  independenţa tarii  fata de Marea Britanie.

 

 

 

 

1970: A intrat în vigoare Convenţia ONU asupra imprescriptibilităţii crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii.

 

 

 

 

1970: S-a nascut  compozitorul  si cantaretul Pavel Stratan,  (albumul „Amintiri din copilărie”); ( n.Niscani, Basarabia).

 

 

 

 

 

 

 

 

1973: A decedat Artturi Ilmari Virtanen, chimist finlandez, laureat al Premiului Nobel ; (n. 15.01.1895).

 

 

 

 1974: S-a nascut popularul actor american Leonardo DiCaprio (“Batman Forever”, “Romeo şi Julieta”, “Titanic”).

 

 

 

 

 

 

 

 

1975: Angola devine independentă faţă de Portugalia.

 

 

 

 

1981: S-a nascut Guillaume, Mare Duce de Luxembourg, moștenitorul coroanei Luxemburgului.

 

 

 

 

 

 

 

 1992: Conducerea Bisericii Anglicane a acceptat   hirotonirea  preoţilor femei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1995: A încetat din viaţă Corneliu Coposu, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Tărănesc Creştin şi Democrat.

 

 

 

 

 
 

Corneliu Coposu  s-a nascut in ziua de 20 mai 1914 la Bobota in judetul Salaj, intr-o familie  care a luptat si pentru recunoasterea drepturilor romanilor din Imperiul Austro-Ungar.

Tatal sau, care a fost deputat in Marea Adunare de la Alba Iulia si a votat pentru Marea Unire de la 1918, a fost de mai multe ori inchis datorita crezurilor sale politice. Corneliu Coposu a primit o educatie aleasa, dupa finalizarea cursurilor liceale inscriindu-se la Universitatea din Cluj.

Tot in aceasta perioada leaga o prietenie cu politicianul Iuliu Maniu, care ii va deveni mentor si model. In 1935 a fost ales presedinte al Organizatiei de Tineret a Partidului National Taranesc din Cluj, iar doi ani mai tarziu a devenit secretar personal al lui Iuliu Maniu, functie pe care a avut-o pana la arestarea fruntasului taranist si a sa in 14 iulie 1947.

In toata aceasta perioada a desfasurat o intensa activitate politica, astfel ca a fost desemnat secretar al Delegatiei Permanente al PNT.

Corneliu Coposu a fost incarcerat, impreuna cu intreaga conducere taranista, din 1947, urmatorii noua ani fiind tinut in arest preventiv fara sa fie judecat. In 1956, i s-a intentat un proces pentru inalta tradare, fiind condamnat de comunisti la munca silnica pe viata. Datorita regimului din inchisoare s-a imbolnavit grav, iar in 1964 a fost pus in libertate.

Securitatea nu l-a scapat nici o clipa din ochi, casa fiind perchezitionata cu regularitate. In momentul izbucnirii Revolutiei din 1989 a lansat un mesaj-manifest in care a anuntat reactivarea Partidului National Taranesc, dizolvat de catre comunisti.

Din acest moment a devenit liderul opozitiei din Romania, intre 1991-1993 asigurand conducerea Conventiei Democrate Romane. In urma scrutinului electoral din 27 septembrie 1992 a obtinut postul de senator. Cu putine luni inainte de a se stinge din viata, lui Corneliu Coposu I-a fost acordata Legiunea de Onoare, cea mai inalta decoratie a Republicii Franceze.

 

 

 

 

 

1998: Serviciul Roman de Informatii (SRI) a intrat in posesia unor documente si  microfilme, descoperite de vamesii portului Constanta intr-un container expediat de firma Megapower din SUA. Containerul a ajuns in portul Constanta pe 18 mai 1998, fiind adus de o nava-port container aflata sub pavilion bulgaresc si timp de 150 de zile nu a fost revendicat de nimeni pana cand  ofiţeri ai poliţiei de frontieră romane il desigilează  şi găsesc în el documente din arhiva companiei Megapower.  Autoritățile vamale consideră că documentele sunt de siguranţă naţională şi solicită ajutorul SRI-ului.

Scandalul “Megapower” a tinut multa vreme prima pagina a ziarelor.

În anul 2000, procurorul Victor Ponta îl trimite în judecată pe fostul director al IIRUC SA, Cornel Moldovan, pentru un prejudiciu de peste 11,7 milioane de dolari legat de afacerea MEGAPOWER (Companie mixtă româno-americană care urma să producă echipamente electronice).

Afacerea MEGAPOWER a fost avizată prin două hotărâri de Guvern din 1990 și 1991 – nepublicate în Monitorul Oficial – de foștii ministri Petre Roman, Theodor Stolojan, Victor Stanculescu, Eugen Dijmarescu și Victor Babiuc, precum și Florin Georgescu, fost ministru al Finanțelor în primul Guvern Ponta.

Prejudiciul de 11,7 milioane dolari rezultat din finanțarea afacerii MEGAPOWER de către România, bani care au fost drenați pe filieră americana înainte ca societatea mixtă să se înființeze și fără ca ulterior să fie îndeplinit obiectul de activitate pentru care a fost constituită, nu a fost niciodată recuperat.

În 2003, la șase luni după ce Curtea Supremă decidea condamnarea lui Corneliu Moldovan la 10 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, preşedintele Ion Iliescu îl graţiază. 

 

 

 

 

2001: China a fost acceptată oficial în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de către cele 142 de state membre, reunite la Doha, în Qatar, pentru cea de-a patra conferinţă ministerială,  după 15 ani de negocieri (cele mai lungi negocieri din istoria GATT).

 

 

 

2004: A încetat din viaţă Yasser Arafat, lider palestinian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace alături de liderii israelieni  Ytzak Rabin şi Shimon Perez; (n. 24 august 1929).Yasser Arafat a murit într-un  spital din Franţa la varsta de 75 de ani, dupa ce a  a intrat  în comă din 3 noiembrie şi  a suferit o hemoragie cerebrala.

El a fost adus la un spital militar din apropierea oraşului Paris, de la Ramallah din Cisiordania, la sfarsitul lunii octombrie  cand starea sanatatii sale s-a deteriorat.

 A condus lupta poporului său pentru libertate timp de  peste 40 de ani.

 

 

 

 

File photo of Palestinian President Yasser Arafat

 

 

 

 

Natura exactă a bolii sale ramane un mister, medicii excluzand  acuzaţia facuta de grupurile militante palestiniene că ar fost otrăvit.

 

 

 

 

 

 

 

Teoria Conspiratiei: numerosi predicatori si numerologi  au prezis pentru  ziua de 11.11.2011 ca va ramâne în istorie, datorita schimbarilor radicale care vor avea loc.

 

 

 

 

 

 

 

Nimic nu va mai fi la fel ca înainte, au avertizat ei. Echipe întregi de numerologi, metafizicieni si teoreticieni  au sustinut  ca  ca Pamântul se va „trezi”, iar un portal se va deschide cu scopul de a ne transporta într-o alta dimensiune, sustinand  ca cifra 11 este menita sa aduca dezastru. Raritatea  evenimentului consta tocmai in repetitia de trei ori a numarului 11.

O asemenea alaturare de numere  mai poate avea loc peste o mie de ani in 11.11.3011. Practic repetitia mai poate avea loc cel mai devreme peste 99 de ani in 11.11.2110.


Dar ce s-a intamplat in 11.11.1011 sau 11.11 anul 11?

Istoria nu releva un eveniment cu totul iesit din comun. Au aparut insa cateva scrieri care atesta faptul ca  in urma cu o mie de ani, pe continentul American,  in ziua de 11 noiembrie ar fi scazut temperatura brusc. Mai exact in 10 min a scazut cu 10 grade celsius.

Si se pare ca din cauza gerului si a unor furtuni napraznice si-ar fi pierdut viata peste 300 de oameni. Nimeni nu stie insa daca acest lucru  s-a intamplat cu certitudine si chiar daca ar fi fost adevarat  scepticii ar spune ca a fost doar pura coincidenta.

In zilele noastre, numarul 11 a atras insa atentia oamenilor mai ales dupa atacul terorist din  11 septembrie 2001, asupra turnurilor gemene din New York.

 

 

 

 

 

 

11 noiembrie este

 

 

 

 

In Polonia – Ziua Independenţei (1918)

 

 

 

 

 

 

 

 

In Angola – Ziua Independenţei (1975)

 

 

 

 

 

 

 

 

– In Franţa – Ziua Armistiţiului

 

 

– Belgia – Ziua Armistitiului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mina

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mina

 

 

 

 

 

Sfantul Mina este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 11 noiembrie. S-a nascut in Nakiyos, in apropiere de Memphis, in prima jumatate a secolului al III-lea. Ramane orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta.

Intra in armata imperiala, insa, pe 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice. Aici il va intalni pe Sfantul Macarie Egipteanul care ii va spune: “Ce cauti intre cer si pamant, Mina, de unul singur?

Locul tau este in mijlocul multimii, ca sa ia aminte toti la cuvintele si la faptele tale. Ai schimbat o haina de ostas cu alta, atunci sfarseste pe campul de lupta, ca sa inviezi ca un invingator fara sabie”.Sfantul Mina implineste cuvintele Sfantului Macarie, paraseste desertul si ajunge in Cotyaeum, cel mai apropiat oras de desertul in care vietuise. Aici avea loc o serbare in cinstea zeilor.

Sfantul Mina marturiseste ca este crestin in fata celor ce cinsteau zeii, motiv pentru care este luat de soldati si dus inaintea prefectului Pyrrhus.

Pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta in Hristos, i s-a taiat capul.Datorita unei minuni savarsite de Sfantul Mina, crestinii vad in el si un ocrotitor al celor pagubiti.

In biserica “Sfantul Mina” – Vergu din Capitala, se afla particele din moastele Sfantului Mina. Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Mina si in Catedrala mitropolitana din Iasi.

In aceasta Catedrala, printre moastele celor 32 de sfinti, se afla si un fragment din moastele Mucenicului Mina. Si in Biserica “Sfantul Mina” din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente doua fragmente din moastele Sfantului Mina.

Ele au fost aduse din Grecia, in august 2001, de catre Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

– Sfantului Mucenic Victor;
– Sfantului Mucenic Vichentie;
– Sfintei Mucenite Stefanida;
– Sfantului Teodor Marturisitorul sau Studitul, egumenul Manastirii Studion, din Constantinopol.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=8S3LLRuW7Jw

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. emaramures.ro;

  5. Istoria md.;

  6. Istoriculzilei blogspot.com;

  7. Mediafax.ro;

  8. Wikipedia.ro.

 

Reclame

11/11/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: