CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 9 NOIEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

694: Egica, regele vizigoţilor din Spania (n. cca 610 – d. 702), îi  acuză in timpul celui de-al XVII-lea Conciliu de la Toledo  pe evreii locali, de complicitate cu cei din afara tarii,  in vederea răsturnarii  liderilor  creştini, hotarand trimiterea  in sclavie si confiscarea averii acestora.

 

 

 

 

 

 

Regele Egica Poza Royalty Poza gratuite

 

 

 

 

 

 

De asemenea, toţi copiii evrei cu vârsta de peste şapte ani,  urmau  să fie luaţi de la famiile  lor  pentru a fi  crescuti in religia creştina. A domnit intre anii 687 – 702.

 

 

 

 

 

 

959: A murit imparatul bizantin Constantin al VII- lea Porfirogenetul din dinastia macedoneana, fiul lui Leon VI Filozoful și al Zoei Karbonopsina; (n. 3 septembrie 905).

A fost imparat din anul 913 pana la moartea sa, dar nu a exersat efectiv puterea decat incepand cu anul 944.

 

 

 

 

 

 

1282: Regele Pedro al III-lea al Aragonului a fost excomunicat de papa Martin al IV-lea.

 

 

 

 

 

 

1330: A avut loc lupta de la Posada, in urma careia  Tara Romaneasca devine independenta.

 

 

 

 

Lupta de la Posada, reprezentare în Cronica pictată de la Viena

Fuga lui Carol Robert (Bătălia de la Posada), tablou de Molnar Jozsef (1855)

Lupta de la Posada, reprezentare în Cronica pictată de la Viena

Fuga lui Carol Robert (Bătălia de la Posada), tablou de Molnar Jozsef (1855)

La 9-12 noiembrie 1330 are loc lupta de la Posada (probabil în Loviştea). Oastea ungară care se retrăgea spre Transilvania a fost înfrîntă de oastea voievodului  muntean Basarab I, care a provocat armatei invadatoare pierderi grele, însăşi viaţa regelui Ungariei fiind primejduită.

Victoria de la Posada a condus la  independenţa voievodatului  Munteniei.

 

 

 

 

 

 

 1376:  Apar primele statute de breaslă păstrate din Transilvania, care apartineau  breslelor  din  Sibiu, Sebes, Orastie si Sighisoara.

 

 

 

 

 

1494:  Fiul cel mai în vârstă a lui Lorenzo de Medici, Piero al II-lea, este alungat din Florența de către un călugăr dominican fanatic  Girolamo Savonarola, care proclamă “Statul sfânt” sau “Statul lui Dumnezeu”.

 

 

 

 

 

 

Girolamo Savonarola (1452 – 1498)

 

Se spune că Savonarola ar fi ars și unele opere de artă ale lui Botticelli, care reprezentau nuduri. Piero al  II -lea  de Medici (Piero cel fără de noroc) se va reîntoarce în 1512, fiind însă din nou alungat din oraș.

 

 

 

 

 

1697: Papa Inocenţiu al XII- lea  ordona reconstructia  oraşului Cervia, din provincia italiana Ravenna de astazi.

Cervia, numita in epoca romana  “Ficocle”, era situata cca.4 km.la vestul actualului oras iar in anul 709,  in timpul exarhatului lui Teodoric cel Mare, fusese distrusa,  locuitorii fiind siliti sa se refugieze pe actualul teritoriu al orasului, botezandu-l Cervia,probabil in legatura cu cerbii numerosi in acea vreme in regiune.

Papa Inocentiu al XII-lea a dispus reconstruirea acestui oras care comercializa cantitati mari de sare, intr-un loc mai sigur, iar noul oras dispunea de silozuri pentru depozitarea sarii, cu o capacitate mai mare de 13000 de tone.

 

 

 

 

 

 

1799: Revoluția franceză: O lovitură de stat (“18 brumar”) condusa de Napoleon Bonaparte, inlatura Directoratul.  Se instaureaza Consulatul, Napoleon devenind  unul dintre cele trei consuli.

 

 

 

 

 

1818: S-a născut  scriitorul rus Ivan Turgheniev, scriitor rus (“Prima iubire”, “Visul”, “O lună la ţară”); (m. 3 septembrie 1883).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivan Sergheievici Turgheniev ( n. 28 octombrie/9 noiembrie 1818 – d. 22 august/3 septembrie 1883).

 

 

 

 

 

1832: S-a nascut  scriitorul Emile Gaboriau, unul din creatorii genului politist in romanul  francez; (d.28.09.1873).

 

 

 

 

 

 

 

 

Eroul romanelor sale, anchetatorul Lecoq, l-a influentat  pe scriitorul britanic Arthur Conan Doyle  in crearea celebrului personaj Sherlock Holmes.

 

 

 

 

 

1838: In Rusia,  ţarul aprobă hotărîrea Consiliului de Miniştri care  permitea evreilor posesori de  diplome de medic obţinute la  universităţile din ţară, să se angajeze ca medici în serviciul de stat, în guberniile Novorossiei  şi în Basarabia.

 

 

 

 

 

1841: S-a nascut Regele Eduard  al VII- lea  al Angliei; (d. 6 mai 1910).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1857: Deputaţii din Adunarea Ad- hoc a Moldovei, în frunte cu Ion Roată, depun o jalbă pe biroul Adunării cerînd, printre altele, desfiinţarea  birului “boierescului“.

 

 

 

 

 

Mos Ion Roata

 

 

Foto: Taranul Ion Roată (n. 1806 in satul Campuri, Vrancea – d. 20 februarie 1882  in satul Gura Vaii, Vrancea).

 

 

 

 

 

1877: Armata română cucerește  complet reduta otomană de la Rahova.

 

 

 

 

 

1888: S-a nascut Jean Monnet, politician francez, considerat  fondatorul Comunitatii Europene.

S-a nascut intr-o familie de comercianti, a urmat studiile la colegiul din Cognac, localitatea natala, dupa care a inceput sa lucreze la firma familiei. In 1914, a fost lasat la vatra datorita problemelor de sanatate si tot atunci a inceput sa reprezinte Franta in comitetele executive Aliate pentru repartizarea resurselor comune, in timpul Primului Razboi Mondial.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cinci ani mai tarziu a devenit secretar general adjunct al Societatii Natiunilor, insa s-a retras in 1923 la afecerile familiei.

Nu a stat prea multa vreme departe de activitatile Societatii Natiunilor, astfel ca intre 1926-1933 a participat, in calitate de consilier, la redresarea economica a Poloniei, Romaniei si Chinei.

In 1950 a conceput ideea primei Comunitati Europene a Carbunelui si Otelului, doi ani mai tarziu devenind presedintele forului.

In aceeasi perioada, a fondat “Comitetul de Actiune pentru Statele Unite ale Europei”pentru relansarea constructiei europene, militind pentru crearea Comunitatii Europene.

S-a retras de pe scena politica in 1975, stingandu-se din viata la varsta de 91 de ani la 16 martie 1979. Ramasitele sala pamantesti au fost depuse in Panteon in 9 noiembrie 1988, la data centenarului nasterii sale.

 

 

 

 

 

 

1899: S-a născut Gheorghe Ştefan, istoric şi arheolog, membru corespondent al Academiei Române;  (m. 29 februarie 1980).

 

 

 

 

 

 

1906: Theodore Roosevelt a facut o inspectie la santierul Canalului Panama, devenind  primul presedinte american care a efectuat o deplasare oficiala in afara tarii.

 

 

 

 

 

1907: Celebrul diamant Cullinan a fost oferit de guvernul Transvaalului regelui britanic Eduard al VII-lea, cu ocazia   zilei sale de nastere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piatra pretioasa este cel mai mare diamant din lume si a fost gasit in ziua de 26 ianuarie 1905  intr-o mina din Africa de Sud, in apropiere de Pretoria, de catre Frederick Wells, caruia i s-au dat 10.000 de dolari recompensa pentru descoperirea sa.

Diamantul a primit numele Cullinan dupa numele proprietarului minei in care a fost gasit, sir Thomas Cullinan si este cel mai mare diamant brut  descoperit vreodata, cu o masa de 3106 carate.

 

 

 

 

 

1917:  Iosif Stalin intră în guvernul provizoriu al Rusiei bolşevice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1918: In urma revolutiei izbucnita in tara, Germania a fost proclamata republica odata cu abdicarea imparatului  Wilhelm al II –lea, care s-a refugiat in Olanda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilhelm al II-lea (Friedrich Wilhelm Albert Victor von Preußen;(  n. 27 ianuarie 1859  – d. 4 iunie 1941), a fost ultimul împărat al Germaniei i și rege al Prusiei din  1888  pana in 1918 . Wilhelm al II-lea provine din familia Hohenzollern.

 

 

 

 

 

1918: A încetat din viaţă poetul, prozatorul şi dramaturgul Guillaume Apollinaire, reprezentant al curentului cubist şi cel care a avansat în literatură noţiunea de suprarealism;  (n. 26 august 1880).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1923: Este lichidat la München”Puciul de la berărie”, condus de Adolf Hitler, o tentativă eșuată de lovitura de stat ce a avut loc între seara zilei de  8 noiembrie   și după amiaza zilei de 9 noiembrie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adolf Hitler si  generalul  Erich Ludendorff, ambii veterani ai  Primului razboi Mondial, precum și alți lideri ai organizației Kampfbund,  au fost arestati dupa ce au încercat să preia puterea politică in Munchen si Germania.

 

 

 

 

 

1928: In Romania, apare primul numar al revistei “Radiofonia”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1929: S-a nascut  Imre Kertész, scriitor maghiar romancier, jurnalist si  traducător de religie iudaica, laureat al  Premiului Nobel pentru literatura pe anul 2002.

 

 

 

 

 

Imre Kertész și Majestatea Sa Regele

 

 

 

 

 

Imre Kertész primește Premiul Nobel de la  Regele Carl XVI Gustaf al Suediei, la Stockholm, 10 decembrie 2002.

Într-un text publicat in 2006,  Kertész a lansat un virulent atac la adresa Universitatii de stat din Cluj , pe care a numit-o “Institutul lui Ceaușescu” și “o relicvă a epocii național-comuniste” sustinand ca invățământul în limba maghiară la universitatea din Cluj a cunoscut o severă restrângere în timpul dictaturii ceaușiste încheiate în  1989.

Într-o petiție lansată în 2006 împreună cu fizicianul Peter Hantz   și adresată președintelui României, primului ministru al României și președintelui Comisiei Europene, Kertész cerea înființarea unei universități maghiare de stat, separată, la Cluj.

 

 

 

 

 

 

1933: S-a nascut (in  localitatea Tarutin din Basarabia) Lucian Pintilie, personalitate de marcă și personaj singular în peisajul teatrului și cinematografului românesc contemporan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1934: S-a nascut astronomul si scriitorul american Carl Sagan; (d. 20.12.1996).

 

 

 

 

 

 

 

 

A  adus o mare contribuție la promovarea și popularizarea științei. A fost pionier al exobiologiei și fondator al programului de căutare a inteligenței in Univers ( SETI- Search for Extra-Terrestrial Intelligence).

 

 

 

 

 

 1937: Armata japoneza a ocupat orasul chinez Shanghai.

 

 

 

 

 

 

1938: Kristallnacht ( Noaptea de cristal), eveniment considerat începutul Holocaustului in Germania nazista.

Pogromul a inceput dupa ce diplomatul Ernst von Rath a  murit asasinat  de evreul Grynszpan Herschel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 În toată Germania, au fost incendiate peste 200 de sinagogi, magazinelor evreieşti le-au fost sparte geamurile (ceea ce a dat numele de Kristallnacht, “noaptea sticlei sparte”), mulţi evrei au fost agresaţi fizic, peste 7.000 de oameni de afaceri evrei au fost atacaţi, cărţile religioase ale comunităţii evreieşti au fost arse în public, 91 de evrei au fost ucişi, iar peste 30.000 arestaţi şi trimişi în lagăre de concentrare.

 

 

 

 

 

 

1940: A decedat Arthur Neville Chamberlain,  prim–ministru al Marii Britanii în anii 1937–1940. 

A dus o politică de conciliere faţă de Germania hitleristă, încercînd să evite declanşarea unui război în Europa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acordul de la Munchen, semnat la 23.09.1938, alături de prim-miniştrii Franţei şi Italiei, Edouard Daladier, respectiv Benitto Mussolini, prin care era cedată Germaniei partea de sud a Cehoslovaciei, nu l-a oprit pe Hitler să formuleze noi pretenţii teritoriale, după ocuparea capitalei cehoslovace, de data aceasta faţă de Polonia.

Atacul asupra Poloniei, la 01.09.1939, a însemnat declanşarea celui de-al doilea război mondial; (n.18 martie 1869).

 

 

 

 

 

 

 1941: S-a nascut  nuzicianul american Tom Fogerty, chitarist in trupa de succes Creedence Clearwater Revival,  fratele mai în vârstă al lui John Fogerty, vocalist si chitarist in aceeasi trupe.

A decedat in ziua de 6 septembrie 1990 in urma unei tuberculoze legata de boala SIDA contractata in urma unor transfuzii sanguine.

http://youtu.be/XQzs3o6zcTc

 

 

 

 

 

 

1947: S-a nascut Monica Pillat, prozatoare si poeta, fiica lui Dinu Pillat, nepoata scriitorului şi poetului tradiţionalist Ion Pillat şi a pictoriţei Maria Pillat Brates.

 

 

 

 

 

1952: A murit  Chaim Weizmann, primul președinte al statului Israel; (n. 27.11.1874).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1953: A încetat din viaţă  Abd Al Aziz Ibn Saud, emir din Nejd şi imam al wahhabiţilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El a eliberat la începutul secolului XX cea mai mare parte a Peninsulei Arabiei de sub stăpânirea otomană şi a fondat, în anul 1932, Regatul Arabiei Saudite.

Un an mai târziu, avea sa inaugureze epoca extractiilor petroliere masive din aceasta regiune, asigurând regatului saudit unul dintre primele locuri între tarile bogate ale lumii. (n. 26 noiembrie 1880).

 

 

 

 

 

 

1953: Cambodgia isi declara a independenta fata de Franta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1956: Scriitorul si filosoful francez Jean Paul Sartre, un adept al ideilor marxiste, a condamnat sistemul brutal din URSS, dupa invazia sovierica in Ungaria.

 

 

 

 

 

 

1961: Pilotul Neil A. Armstrong, primul om care a pasit pe Luna, a doborat recordul de viteza in aer, zburand cu 6.587km/h intr-un aparat X-15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1961: România  a devenit membra a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

 

 

 

 

 

 

1970 : A încetat din viaţă generalul si omul politic francez  Charles de Gaulle.

În timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale a condus destinele Franţei libere, opunându-se regimului progerman de la Vichy si invadatorilor nazisti germani .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1958 a fost ales  președinte al Franței, post pe care l-a păstrat și după alegerile din 1965. La începutul anilor ’60 a pus capăt crizei algeriene. Pe 28 aprilie 1969 de Gaulle a demisionat din funcția de președintele al Statului.;(n. 22 noiembrie 1890).

 

http://youtu.be/YFis7T5mtcc

 

 

 

 

 

 

 

1977: A murit actorul român de origine maghiara Kovács György; (n. 22 februarie 1910 la Cluj).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1985: Sovieticul Garry Kasparov devine la  22 de ani cel mai tânăr campion mondial de sah dupa  meciul castigat in fata lui Anatoli  Karpov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1986: PF Teoctist este ales ales Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Ungro-Vlahiei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 După moartea Patriarhului Iustin Moisescu la 31 iulie 1986, IPS Mitropolit Teoctist a devenit locțiitor de patriarh. La 9 noiembrie 1986 este ales în urma votului Colegiului Electoral Bisericesc ca arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind întronizat la 16 noiembrie 1986 în Catedrala Patriarhală din București de către mitropoliții țării, Antonie al Transilvaniei, Nestor al Olteniei și Nicolae al Banatului, în prezența membrilor Sfântului Sinod, a patriarhilor Ierusalimului și Bulgariei, a reprezentanților tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante și a reprezentanților forurilor de Stat.

 

 

 

 

 

 

1989: A cazut Zidul Berlinului

Dupa ce timp de aproape trei decenii a despartit Germania de Vest de cea de Est, Zidul Berlinului a fost spart in bucati, fapt ce a dus la prabusirea blocului comunist european, precum si la unificarea Germaniei un an mai tarziu.Numerosi est-germani  ajunsesera deja  in Vest trecand prin Ungaria, in urma catorva  saptamani de negocieri.

Liderul Partidului Comunist din RDG, Gunter Schabowski, a anuntat in dimineata zilei de 9 noiembrie 1989 ca accesul prin granita dintre cele doua Germanii va fi permis in cazul “calatoriilor particulare”.

La putin timp dupa transmiterea mesajului a inceput un adevarat pelerinaj al nemtilor spre Zidul Berlinului, oamenii incepand sa sfarme granita din beton care mai bine de 25 de ani a impartit orasul si tara in doua.

Spre orele serii, cand in zid aparusera deja brese enorme, lumea s-a adunat sa sarbatoreasca evenimentul la Poarta Brandenburg.

 

 

 

Image result for berlin wall photosImage result for berlin wall photos

 

A doua zi dupa importantul eveniment, muncitorii s-au apucat de demolarea totala a zidului ridicat  in 1961 din ordinul liderului est-german Erich Honecker, pentru a impiedica populatia sa fuga in Apus.

De-a lungul timpului, peste 100 de oameni fiind ucisi in timp ce incercau sa il escaladeze cu gandul de a scapa din blocul comunist.

 

 

 

 

 

 

 

1991: A încetat din viaţă cântăreţul şi actorul francez Yves Montand. (n. 13 octombrie 1921).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1994: Este descoperit de către cercetatorii germani Peter Ambruster si Gottfried  Munzenberg, elementul chimic  radioactiv  darmstadtium, cu numarul atomic 110 si simbolul DS.

A primit acest nume dupa acela al orasului Darmstadt din Germania.

 

 

 

 

 

1999:  A încetat din viaţă Romulus Vulcănescu, etnolog şi scriitor, membru de onoare al Academiei Române (n. 23 februarie 1912).

 

 

 

 

 

2006: A murit  Markus Wolf, cel mai cunoscut spion al fostei RDG; a condus serviciile de informaţii din cadrul Securităţii de Stat (STASI) între anii 1958-1987, supranumit „omul fără faţă”, deoarece  serviciile de spionaj din Occident  nu au  dispus de o imagine fotografică a acestuia,  decât în anii ’80;  (n.19.01.1923).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008:  Dosarul privind crimele şi abuzurile Securităţii, în care erau reclamaţi 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, a fost închis de Parchetul instanţei supreme, care a motivat că a intervenit prescripţia faptelor.

 

 

 

 

 

 

2012: A decedat la vârsta de 83 de ani, popularul actor roman Iurie Darie. S-a născut la 14 martie 1929 în localitatea Vadul Rascov, din județul  Soroca, in Bararabia (Romania).

A jucat în peste 40 de producţii cinematografice şi a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.

  A debutat în cinematografie, în 1953, în „Nepoţii gornistului” – în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei.

 

 

 

 

Iurie Darie - poza 21

 

 

 

 

 

Iurie Darie a jucat în numeroase filme:  „S-a furat o bombă” (1961), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), „Fraţii Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morţii” (1999).

Actorul Iurie Maximciuc Darie a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul national Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

 

 

 

 

 

 

 

9 noiembrie este:

 

 

 

 

– In Cambogia – Ziua Independenţei ; (1953).

 

 

 

 

 

Image result for cambodia map

 

 

 

 

 

– Ziua Internaţională de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN OPRTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Nectarie Taumaturgul, vindecatorul de cancer

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Nectarie Taumaturgul, vindecatorul de cancer

 

 

 

 

 

 

In fiecare an, pe 9 noiembrie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Nectarie Taumaturgul. Acest sfant s-a nascut pe 1 octombrie 1846, in Silivria, un orasel situat in provincia Tracia din nordul Greciei.

La botez a primit numele de Anastasie. La varsta de 14 ani se indreapta catre Constantinopol, dornic sa-si continue studiile.

In anul 1866, ajunge in insula Chios, unde lucreaza ca pedagog si dascal. La 27 de ani, devine monah la Manastirea Nea Moni, primind numele de Lazar. Dupa un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie.

Dupa ce a absolvit cursurile Facultatii de Teologie din Atena, in anul 1885, pleaca in Egipt. Aici slujeste la biserica “Sfantul Nicolae“, din Cairo.

La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie il hirotoneste mitropolit onorific de Pentapolis.

Exilat in Grecia

Din cauza unor slujitori ai Bisericii din Alexandria, care l-au acuzat pe Nectarie ca ar vrea sa ia locul patriarhului, este trimis in anul 1890 in Grecia. Patriarhul Sofronie va da o ordonanta, prin care ii retrage cinstea arhiereasca. In Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.

Renunta la functia de conducator al Seminarului Teologic si intemeiaza Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina, unde ramane pana la sfarsitul vietii.

Trece la cele vesnice pe 8 noiembrie 1920, dupa ce a indurat timp de un an si jumatate chinurile cancerului.

Desi moare din cauza cancerului, el este grabnic vindecator de cancer si de alte boli grave.

Printr-o intamplare minunata, trupul sau este descoperit neputrezit si izvorand mir.

La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaste au fost scoase din mormant si asezate in biserica manastirii din Eghina, pentru cinstire si binecuvantare. Canonizarea sa a avut loc in 1961, cu zi de praznuire pe 9 noiembrie.

Moastele Sfantului Nectarie in Romania

Crestinii se pot inchina moastelor Sfantului Nectarie la:

– Manastirea Radu Voda  din Bucuresti (particele din moastele sale sunt prezente aici din anul 2002);

– biserica “Sfantul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, din Iasi (in anul 2006, la hramul Cuvioasei Parascheva din Iasi, Inalt Preasfintitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, a daruit pe 15 octombrie, o particica din moastele sfantului acestei biserici)

– paraclisul Manastirii “Maica Domnului – Bucuria neasteptata” din Manastirea rupestra Sinca Veche, judetul Brasov (moastele au fost daruite de Manastirea Grigoriu din Sfantul Munte Athos);

-Manastirea Putna;

– Schitul “Sfintii Ioan si Nectarie” din Bradetu, judetul Arges;

– Manastirea Halmyris din comuna Murighiol, judetul Tulcea;

– Catedrala arhiepiscopala din Galati;

– capela “Sfantul Andrei” din cadrul Spitalului Judetean Galati;

– biserica “Sfintii Voievozi” din satul Ghimicesti, comuna Fitionesti, judetul Vrancea;

– biserica “Sfanta Treime” din localitatea Bucium, judetul Brasov;

– biserica Spitalului TBC din Sibiu;

– biserica “Sfantul Ierarh Nicolae” si “Izvorul Tamaduirii” a Spitalului Judetean “Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava;

– Biserica Memoriala “Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

Moastele Sfantului Nectarie in afara tarii noastre

In manastirea din Insula Eghina (Grecia), sunt prezente moaste ale Sfantului Nectarie; in catoliconul Manastirii Marea Lavra din Sfantul Munte Athos se afla mana stanga a vindecatorului de cancer, iar in Biserica “Sfantul Nectarie” din Charlotte, Carolina de Nord se gasesc particele din moastele sfantului.

Minunile Sfantului Nectarie

Maicile de la Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina, venind la spital sa ia trupul Sfantului Nectarie, au scos vesta de pe trupul acestuia si au asezat-o intamplator pe patul vecin, unde era prezent un paralitic. Spre mirarea tuturor, paraliticul s-a ridicat din pat si a inceput sa mearga.

Parintele protosinghel Matei Bilauca, staret al manastirii din Sinca Veche, povesteste: “A venit la noi o batranica din Brasov cu niste hainute de-ale nepotelului ei si ne-a rugat sa il pomenim pe baietel ca are o tumoare la cap si a doua zi trebuia sa fie operat la Spitalul Fundeni.

I-am miruit hainutele cu ulei de la candela de langa moastele Sfantului Nectarie si am indemnat-o sa aiba nadejde la Sfantul.

A doua duminica a venit sa-mi spuna ca in ziua cand trebuia operat baietelul, doctorii au constatat la tomograf ca tumoarea nu mai exista“.

Sunt nenumarate marturii ale celor ce au fost vindecati de diferite boli prin ajutorul primit de la Sfantul Nectarie.

Aceste minuni sunt consemnate in mai multe volume despre viata Sfantului Nectarie.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE –  TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=c68texO0YwA

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. e.maramures.ro;

 4. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 5. Istoria md.;

 6. Istoriculzilei blogspot.com;

 7. Mediafax.ro;

 8. Wikipedia.ro.

 

 

Publicitate

09/11/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 09/11/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: